Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα παιδιά. Αντιμετωπίζω σοβαρό πρόβλημα με το σύστημα που μπορείτε να δείτε στην υπογραφή μου.

Αρxικά πριν περίπου 2-3 μήνες, χωρίς να έχω αντιμετωπίσει ποτέ κάποιο πρόβλημα με το μηχάνημα, το pc ξεκίνησε να μου κάνει freezeing σε idling. Κατέβασα αμέσως τις μνήμες σε XMP καθώς ήταν λίγο τσιμπημένες να δω αν βελτιώνεται το θέμα αλλά δεν είχε διαφορά (ο επεξεργαστής ήταν πάντα εντελώς stock). To έψαξα λίγο online, διάβασα αρκετά για προβληματικούς επεξεργαστές που συνήθως κάνουν τέτοια θέματα και δοκίμασα μερικές λύσεις τύπου να κλείσω τα c-states αλλά τελικά δεν δούλευε τίποτα. Το μόνο που δούλευε είναι να τρέχω κάτι ελαφρύ στο backround συνέχεια και αυτό έκανα γιατί δεν είχα καθόλου χρόνο να ασχοληθώ. Συνέχισα έτσι για 2 μήνες με αυτή την 'λύση' μέχρι που μια μέρα το pc δεν μπούταρε στα windows, κόλλαγε στο κυκλικό σημείο με τις κουκίδες. Σε αυτό το σημείο και με επαναλαμβανόμενα restarts πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξαν και 2 φορές που το μηχάνημα δεν έκανε post και το debug screen της μητρικής έδειχνε 0f (μετά έκανε κανονικά). Πράγματα που έχω δοκιμάσει χωρίς επιτυχία: 

1. Να μπoυτάρω από linux live cd για να δω αν είναι θέμα software ή σκληρού. Δεν μπουτάρει. 

2. Να δοκιμάσω εναλλάξ με ένα stick ram σε όλες τις θέσεις. 

3. Load defaults στην μητρική. 

Τι πιστεύετε ότι είναι πιο πιθανό να συμβαίνει? Το βασικό πρόβλημα είναι το pc είναι με νερό, εξωτερικό με μαλακούς σωλήνες μεν αλλά νερό δε. Όπως είναι σεταρισμένο ίσως να καταφέρω να βγάλω τον επεξεργαστή και να βάλω κάποιον άλλον αν βρω ή αγοράσω ή να τον πάω κάπου για έλεγχο. Φαντάζομαι ότι αν το cpu είναι οκ τότε θα είναι μητρική. Αν δεν υπήρχαν τα νερά απλά θα είχα πάει κάπου όλο το μηχάνημα για έλεγχο  και προφανώς αυτό θέλω να αποφύγω σε αυτή την φάση αν γίνεται. 

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας προκαταβολικά. 

Δημοσ.

Μου θυμίζει παρόμοιο περιστατικό που το αλλάξανε μάλιστα επεξεργαστή και το μηχάνημα συνεχίζει να κολλάει. Πέρα από τον ryzen το άλλο κοινό που έχεις με το περιστατικό , είναι το τροφοδοτικό της Corsair....Θα σου συνιστουσα να δοκιμασεις με αλλο λειτουργικο τροφοδοτικό.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εμένα μου κάνει για μνήμες και επειδή λες οτι τις είχες πειράξει το θεωρώ πιο πιθανό.

Κατέβασμα ταχύτητας και λειτουργία με ένα στικ(εναλλάξ στη θέση δύο ή και δοκιμή σε άλλες θέσεις πχ 4) να δεις αν έχεις προβλήματα.

Το να μην μπουτάρει καθόλου δεν το καταλαβαίνω.

Δοκίμασε minimum setup, αφαίρεσε όλα τα περιττά, σκληρούς κλπ, άσε μόνο ένα στικ μνήμης, κάνε clear cmos και δες αν μπορείς να μπουτάρεις.

Προσθέτεις ένα - ένα μέχρι να βρεις τον ένοχο

Spoiler

edit

Διαβάζω για fail διαβάσματος microcode (0f)

https://rog-forum.asus.com/t5/intel-500-400-series/asus-rog-maximus-xiii-hero-error-0f/td-p/913384

Μήπως να δοκίμαζες κανά bios flash;

Με επιφύλαξη, άστο για το τέλος

Επεξ/σία από nickol-us
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Περα απο το προφανες που είπε ο φίλος nickol-us ,  θα πρότεινα να αποφύγεις software οπως Armoury Crate & Aura Creator .

Σε MSI B550 Tomahawk  και B450 Tomahawk Max το MSI Center όποτε το εγκαθιστούσα μου προκαλούσε στο άσχετο είτε πάγωμα είτε μαύριζε η οθόνη. Ναι έφταιγε μονο το MSI Center για το πρόβλημα. Ακομα και τώρα, δεν νομιζω να το εφτιαξαν. Χωρίς MSI Center το σύστημα είναι solid rock.

Επεξ/σία από duffyduck
Δημοσ.

Σε ROG STRIX B550-F GAMING κάτι τέτοια κουλά έκανε + άκυρες μπλε οθόνες.Έστρωσε με το τελευταίο bios.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, nickol-us είπε

Εμένα μου κάνει για μνήμες και επειδή λες οτι τις είχες πειράξει το θεωρώ πιο πιθανό.

Κατέβασμα ταχύτητας και λειτουργία με ένα στικ(εναλλάξ στη θέση δύο ή και δοκιμή σε άλλες θέσεις πχ 4) να δεις αν έχεις προβλήματα.

Το να μην μπουτάρει καθόλου δεν το καταλαβαίνω.

Απόκρυψη περιεχομένων

edit

Διαβάζω για fail διαβάσματος microcode (0f)

https://rog-forum.asus.com/t5/intel-500-400-series/asus-rog-maximus-xiii-hero-error-0f/td-p/913384

Μήπως να δοκίμαζες κανά bios flash;

Με επιφύλαξη, άστο για το τέλος

Με τις μνήμες τα δοκίμασα όλα αυτά. Ήταν και το πρώτο πράγμα που έκανα όπως γράφω εξάλλου. Εχω έναν φίλο που έχει συμβατά sticks μπορεί να δοκιμάσω και με τα δικά του. To overclock στις μνήμες δεν ήταν κάτι τραγικό και η τάση ήταν 1.4. Τώρα αν τα έπαιξε κανένας memmory controller τι να πώ.  Αυτά για το microcode θα τα κοιτάξω. 

1 ώρα πριν, duffyduck είπε

Περα απο το προφανες που είπε ο φίλος nickol-us ,  θα πρότεινα να αποφύγεις software οπως Armoury Crate & Aura Creator .

Σε MSI B550 Tomahawk  και B450 Tomahawk Max το MSI Center όποτε το εγκαθιστούσα μου προκαλούσε στο άσχετο είτε πάγωμα είτε μαύριζε η οθόνη. Ναι έφταιγε μονο το MSI Center για το πρόβλημα. Ακομα και τώρα, δεν νομιζω να το εφτιαξαν. Χωρίς MSI Center το σύστημα είναι solid rock.

Δεν τα είχα εγκαταστήσει ποτέ αυτά και όπως έγραψα ούτε ένα linux distro δεν μπορεί να φορτώσει το μηχάνημα. 

Επίσης μόλις δοκίμασα με ένα άλλο Linux distro και αυτό αντί για σκέτη μαύρη οθόνη βγάζει αυτό.

IMG_20240508_003947.jpg

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημέρα. Εφόσον δεν έχεις πρόβλημα με τις μνήμες κλπ. θα πρότεινα αρχικα να είσαι με μια μνήμη (όπως είπες, δανείσου από το φίλο σου), με BIOS Defaults και απενεργοποιημένο το D.O.C.P./A-XMP.

Τέσταρε το, και αν δουλεύει χωρίς πρόβλημα, τότε δοκίμασε BIOS update.

Εναλλακτικά μπορείς να βγάλεις τελείως επεξεργαστή και μνήμες και να κανεις update με το BIOS flashback.

Σημείωση: Καμιά φορά όταν κάνεις reseat τον επεξεργαστή μπορεί να λύσει το πρόβλημα (αλλά αυτό κυρίως σε τυπου LGA socket). Βέβαια αυτό μπορεί να οφείλεται και στην ψύκτρα, π.χ. κακή τοποθέτηση, ή δεν έγινε ισομερές σφίξιμο στις βιδες της, ή τις εσφιξες πολύ, ή ......

Επεξ/σία από duffyduck
Δημοσ.

Θα δοκιμάσω με άλλες μνήμες και θα ενημερώσω. Παρεμπιπτόντως έκανα χθες ένα memtest και το πέρασε. Δύσκολο μου φαίνεται να είναι θέμα με την ψήκτρα.

image.jpeg.835c0c1881377c150f8df6f6897eeeea.jpeg

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 hours ago, ppkstat said:

Το βασικό πρόβλημα είναι το pc είναι με νερό, εξωτερικό με μαλακούς σωλήνες μεν αλλά νερό δε.

Ελεγξες μηπως υπαρχει καποια διαρροη στο hardware? Αυτο το setup με water cooling, εσυ το εκανες?Εχεις εμπειρια σε αυτο?

Prime95 ετρεξες για κανενα μισαωρο?

Επεξ/σία από benign
Δημοσ.
59 λεπτά πριν, benign είπε

Ελεγξες μηπως υπαρχει καποια διαρροη στο hardware? Αυτο το setup με water cooling, εσυ το εκανες?Εχεις εμπειρια σε αυτο?

Prime95 ετρεξες για κανενα μισαωρο?

Έχω εμπειρία γύρω στα 20 χρόνια. Δεν υπάρχει διαρροή. Prime πως να τρέξω αν δεν μπορώ καν να μπω σε λειτουργικό?

Δημοσ.
1 hour ago, ppkstat said:

Έχω εμπειρία γύρω στα 20 χρόνια. Δεν υπάρχει διαρροή. Prime πως να τρέξω αν δεν μπορώ καν να μπω σε λειτουργικό?

Συγνωμη,νομιζα οτι εστω και με δυσκολια μπαινεις αλλα παγωνει το συστημα. Πιο πολυ φοβαμαι τον επεξεργαστη αν και ειναι πολυ σπανιο να χαλαει το cpu.Απο την περιγραφη σου που οτιδηποτε λιγο απαιτητικο ειχες ''παγωματα''.

• Like 1
  • Λύση
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 ώρες πριν, ppkstat είπε

Επίσης μόλις δοκίμασα με ένα άλλο Linux distro και αυτό αντί για σκέτη μαύρη οθόνη βγάζει αυτό.

IMG_20240508_003947.jpg

Το πρόβλημα είναι ξεκάθαρα στον επεξεργαστή. Αυτό είναι ένα γνωστό MCE error. Υποθέτω ότι αφορά το Physical Processing Unit με ID 0 και τον Processor 0 (CPU 0 - SOCKET 0 - APIC 0).  Μπορείς να το διαπιστώσεις εάν δεις το περιεχόμενο του cpuinfo file στον proc κατάλογο.

Μου θυμίζει παρόμοια προβλήματα με αυτά που δημιουργούνται όταν κάποιος χρησιμοποιεί Precision Boost Overdrive (PBO). Μήπως το έχεις ενεργοποιήσει στο BIOS και έχεις βάλει μεγάλες τιμές στη CPU 0 (Curve Optimiser); Εάν όχι πιθανώς να είναι προβληματικός. 

Επεξ/σία από JPaxilleas
Δημοσ.
41 λεπτά πριν, JPaxilleas είπε

Το πρόβλημα είναι ξεκάθαρα στον επεξεργαστή. Αυτό είναι ένα γνωστό MCE error. Υποθέτω ότι αφορά το Physical Processing Unit με ID 0 και τον Processor 0 (CPU 0 - SOCKET 0 - APIC 0).  Μπορείς να το διαπιστώσεις εάν δεις το περιεχόμενο του cpuinfo file στον proc κατάλογο.

Μου θυμίζει παρόμοια προβλήματα με αυτά που δημιουργούνται όταν κάποιος χρησιμοποιεί Precision Boost Overdrive (PBO). Μήπως το έχεις ενεργοποιήσει στο BIOS και έχεις βάλει μεγάλες τιμές στη CPU 0 (Curve Optimiser); Εάν όχι πιθανώς να είναι προβληματικός. 

Όχι το PBO ήταν off πάντα και γενικά ο επεξεργαστής ήταν πάντα στοκ, δεν είχα δοκιμάσει τίποτα γιατί δεν υπήρχε και η ανάγκη. Μοναδική εξαίρεση όπως είπα οι μνήμες έχοντας πάντα στο μυαλό φυσικά ότι αυτοί οι επεξεργαστές έχουν ενσωματωμένους memory controllers. 

Επειδή υπάρχει η ελπίδα να μπορώ να αλλάξω τον επεξεργαστή χωρίς να βγάλω τα νερά σκέφτομαι σοβαρά να αγοράσω έναν φθηνότερο για να δοκιμάσω.

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, ppkstat είπε

Όχι το PBO ήταν off πάντα και γενικά ο επεξεργαστής ήταν πάντα στοκ, δεν είχα δοκιμάσει τίποτα γιατί δεν υπήρχε και η ανάγκη. Μοναδική εξαίρεση όπως είπα οι μνήμες έχοντας πάντα στο μυαλό φυσικά ότι αυτοί οι επεξεργαστές έχουν ενσωματωμένους memory controllers. 

Επειδή υπάρχει η ελπίδα να μπορώ να αλλάξω τον επεξεργαστή χωρίς να βγάλω τα νερά σκέφτομαι σοβαρά να αγοράσω έναν φθηνότερο για να δοκιμάσω.

Εάν έχεις εξαντλήσει τις δοκιμές που προτείνανε και οι άλλοι φίλοι εδώ και εφόσον τα όποια μηνύματα λάθους αφορούν τον επεξεργαστή, θα έλεγα ναι ότι πρέπει να το δοκιμάσεις. 

• Like 1
Δημοσ.

Από ότι διάβασα το pbo το έχεις κλειστό,δοκίμασε να κλείσεις και το cpb (core precision boost), επίσης δες και το bios, κατέβασε την τελευταία σταθερή έκδοση εάν δεν το έχεις ήδη κάνει.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...