Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα,

χτίζουμε ένα σπίτι και θα ήθελα να ζητήσω γνώμες / συμβουλές σχετικά με το τί να προσέξουμε. Οποιαδήποτε συμβουλή από θέματα χτισίματος έως πώς να φτιάξεις smart home etc, από δική σας εμπειρία, θα ήταν πολύτιμη.

Ευχαριστώ

• Like 1
  • Haha 2
  • Απαντ. 59
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Ζητας  κατι τελιως αοριστο με 0 πληροφοριες. 
Τι απάντηση περιμένεις;

Smart home ειναι να ανοιγεις τα φωτα με το κινητο, αλλα και να τα ανοιγεις με φωνη. και τα 2 μπρουν να γινουν με πολλούς τροπους.

Εγω θα σου ελεγα να περασεις utp καλωδιο ΠΑΝΤΟΥ και οταν λεω παντου εννοω παντου... Απο μια αποθηκη να φυγουν ολα και να πανε ακομα και στο καζανακι. (μη γελας)

• Like 8
  • Haha 2
Δημοσ.

Χτίζεις εννοείς ξεκινώντας από το 0?? Από σίδερα και μπετά εννοείς?? Ή μπαίνεις για μια ολική ανακαίνιση?? Το καλώδιο utp αν είσαι από μπετά είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που είναι να γίνουν σωστά και φυσικά με το ανάλογο κόστος...

Δημοσ.

Πώωωωω τώρα τί να σου γράψουμε!!! 

Για τα μπετά και τα σίδερα... Για τα τούβλα και τα κεραμίδια;;; Για τα πλακάκια; Για τα μαστόρια; Για τις υγροθερμομονώσεις; Για τη θέρμανση; Για τα παθητικά κτίρια; 

Τέλος πάντων επειδή το κεφάλαιο είναι τεράστιο και σίγουρα κάπου θα γίνουν λάθη, εγώ από την δική μου εμπειρία θα πω 2 πράγματα:

1. Βρες ΑΡΧΙΤΈΚΤΟΝΑ που να βγάλει σχέδιο που να καλύπτει τις ανάγκες σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

2. Βρες έμπιστο μηχανικό να το αναλάβει κατασκευή πακέτο με το κλειδί στο χέρι, σε συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα και κόστος, με συμφωνημένη ποιότητα υλικών. Ότι νομίζεις ότι θα γλιτώσεις, θα τα φας σε ψυχολόγους ή δικηγόρους. Πάνος νόμος απαράβατος.

• Like 16
  • Haha 3
Επισκέπτης
Δημοσ.

Και εγώ θέλω να κάνω κάτι αντίστοιχο. Σε ένα κτήμα στο χωριό μου. Υπάρχει τώρα ένα χώρος περίπου 40 τμ και θέλω να προσθέσω ακριβώς δίπλα ένα 2ωροφο 40+40 για να πάει σύνολο 120 τμ.

Εννοείται τώρα ούτε για την άδεια δεν έχω λεφτά :) αλλά θέλω να το κάνω σταδιακά, και ας τελειώσω σε 10 χρόνια. Να μαζεύω λεφτά σιγά σιγά π.χ να μαζέψω για άδεια και μπετά, μετά τούβλα και σοβαντισμα, κ μετα για τα υπόλοιπα. Θελω να εχω solar panel και νερό από τη γη. Το αγαπάω αυτό το μέρος, και θα θαλε κάποτε να ζήσω εκεί.. 

Αλλά είναι λίγο αόριστη η ερώτηση σου, θες μηχανικό 1ο βήμα, να σου κάνει τοπογραφικό να δεις τι περιθωρια εχει, αν μπορεις να χτισεις εκει κλπ γιατί π.χ άλλο να είσαι σε κτήμα με χώμα όπως εγώ, και άλλο πετρα. εμενα μ εκανε η γιαγια μ το τοπογραφικό! Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός!

Σου εύχομαι φίλε να το καταφέρεις!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το καλύτερο μεροκάματο θα γίνεις έτσι όπως τα ζητας 100% 😛

εγώ θα πρότεινα κάνε ότι θες αλλά τουλάχιστον εκεί στον συμβολαιογραφο% δικηγόρο βάλε αντιστοιχες ρήτρες.... π.χ. μήνα παράδοσης, προστιμο για καθε μήνα καθυστερησης κ το τι θα γίνεται με αυξομειώσεις υλικων

Επεξ/σία από kage
  • Haha 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Να μην μπλέξεις με γνωστούς και συγγενείς. Στα μπετά, στα τούβλα, στο βάψιμο, στα υδραυλικά, πουθενά!

Επεξ/σία από lordvec
  • Like 20
  • Thanks 1
Επισκέπτης
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, lordvec είπε

Να μην μπλέξεις με γνωστούς και συγγενείς. Στα μπετά, στα τούβλα, στο βάψιμο, στα υδραυλικά, πουθενά!

Μεγάλη αλήθεια αυτό! 

Δημοσ.

Μην ξοφλήσεις συνεργείο πριν τελειώσει το 100% της δουλειάς.

Όσα υπολογίζεις σε λεφτά, βάλε +50%

Μην κάνεις τσιγγουνιές στα υλικά, ειδικά στα υδραυλικά.

Πρόσεχε τη μέση σου.

Άσε τη γυναίκα σου να διαλέξει πόμολα. Θα τσακωθείς για πολλά πράγματα μαζί της. Στο συγκεκριμένο θα περάσει το δικό της τελικά.

Αν μου έρθουν και άλλα θα γράψω. Μπορεί να σου ακούγονται χιουμοριστικά κάποια, αλλά είναι 100% σοβαρά.

(Τα παραπάνω τα γράφω με την προσέγγιση του "χτίζω μόνος μου" και όχι αναθέτω σε κατασκευαστή. Εκεί δεν έχω καμία εμπειρία).

• Like 1
  • Haha 1
Δημοσ.

Ιδιωτικό συμφωνητικό για κόστος , περιγραφή εργασιών και χρόνο αποπεράτωσης με ΚΑΘΕ συνεργείο ή με το Μηχανικό αν το αναλάβει να στο δώσει με το κλειδί στο χέρι.

Δημοσ.

Το μονο που εχω να προτεινω ειναι να μπουνε σωστα καλωδια ethernet παντου. Ολα αυτα θα πανε σε ενα κεντρικο σημειο, ενα μικρο αποθηκακι, πλυσταριο κατι τελως παντων. Θα βαλεις καλωδια cat6e ΜΟΝΟΚΛΩΝΑ (δηλαδη ενα συρμα μεσα, και οχι πολλα ψιλα) θα αφησει αερα τουλαχιστον ενα μετρο απο τον τοιχο και θα τα τερματισουν αυτα σε patch panel και οχι βυσματα RJ45. H αλλη μερια στις πριζες

Δημοσ.

Μην κάνεις εκπτώσεις σε πράγματα που είναι δύσκολα να αλλάξεις μετά και επηρεάζουν την ασφάλεια του σπιτιού. Όπως σίδερα, μπετά, τούβλα, πλακάκια, μονώσεις,υδραυλικα,αλουμίνια. Καλό είναι να έχεις αναμονες utp, συναγερμού, καμερών παραπάνω από ότι χρειάζεσαι αυτή την στιγμή.

Εξοπλισμού με όσο περισσότερο υπομονή μπορείς. Θα την χρειαστείς!!!

Αν το αναθέσεις όλο το πακέτο σε μηχανικό (που είναι κ το πιο σωστό)να καταγράψετε αναλυτικά τι θα κάνει, τι υλικά θα χρειαστεί και πότε θα είναι έτοιμο.

Επίσης όταν με το καλό τελειώσεις να κάνεις και μια ασφάλεια πυρός, σεισμού, πλημμύρας.

• Haha 1
Δημοσ.

Μου ειπε ο πατερας μου κατι οταν εχτιζε το δικο του. Ακομα το θυμαμαι.

Το πρωτο πουλατο, το δευτερο νοικιασε το, στο τρίτο μεινε.

Γιατι μετα θα μάθεις πως επρεπε τελικα να τα κανεις. 

Σχεδον ολοι λενε θα ερθει ο ταδε να το διορθωσει, πχ ο ελαιοχρωματιστης, ο πλακας. Κλπ. Θα δεις πολλες κακοτεχνιες ή θα τις καταλαβεις μετα.

Κυριο μελημα σου πρεπει να ναι, να εχει παντου αναμονες και πριζες για ολα οπως ειπανε τα παιδια. Να διαλεξεις υλικα που θα σε γλιτωσουν λεφτα αργοτερα. 

Οποιον μαστορα διαλεξεις, θα ζητας να δεις δουλειες του ή να στον εχει συστησει καποιος γνωστός που το πηρε και εμεινε ευχαριστημενος.

Αν μπορεις ολα περνατα απο την αρχη, αναμονες για ηλιακο, καμερες οπως ειπανε, αναμονες και στηριγματα για κλιματιστικα, βρυση και πριζα σε μπαλκονια.

Ο αρχιτέκτονας που θα σε σχεδιασει το σπιτι, να το δειτε και μαζι, μπορει η διαμόρφωση που θα κανει να ναι εντελως λαθος με τα δικα σου θελω ή την δικια σου οπτικη. 

• Like 1
Δημοσ.

Θα πρέπει να καταγράψεις τις ανάγκες απολύτως αναλυτικά για κάθε δωμάτιο. Προσωπική μου άποψη, μην κολλήσεις σε smarthome π@π@ριες. Υπάρχουν τόσο ατελείωτα πράγματα που πρέπει να προβλέψεις ώστε αυτό γίνεται τελείως ασήμαντο... 

Αν έπρεπε να εστιάσω σε κάτι θα έλεγα βάλε πολλές πρίζες και με καλωδίωση που να αντέχει σε πολλά watt. Όσοι δεν το κάνουν καταλήγουν με 2-3 πολύμπριζα σε κάθε πρίζα, πατέντες με κανάλια πλαστικά στα σοβατεπιά και τις ασφάλειες να πέφτουν κάθε λίγο από το φόρτο...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, kage είπε

Το καλύτερο μεροκάματο θα γίνεις έτσι όπως τα ζητας 100% 😛

εγώ θα πρότεινα κάνε ότι θες αλλά τουλάχιστον εκεί στον συμβολαιογραφο% δικηγόρο βάλε αντιστοιχες ρήτρες.... π.χ. μήνα παράδοσης, προστιμο για καθε μήνα καθυστερησης κ το τι θα γίνεται με αυξομειώσεις υλικων

Ψάξε βρες τον αυτόν που θα δεχτεί σήμερα (το 2024) να υπογράψει αυτές τις ρήτρες κι όταν τον βρεις σύστησέ τον και σε εμένα! "Χτίσε μόνος σου" θα πουν οι 9 στους 10. Στον 10ο που θα είναι ο άπειρος/αφελής/"πεινασμένος" και θα υπογράψει βρες τρόπο να τις επιβάλεις τις "ρήτρες" όταν καταπέσουν. 'Οσες δικαιολογ'ιες χρειάζεται θα βρει. Προτιμούν να κάνουν 20 τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, 10 τοπογραφικά και να δώσουν άλλα 20 πιστοποιητικά παντός είδους ασχολούμενοι μάλιστα λιγότερο χρόνο από όσο θα ασχολούντο με την οικοδομή σου και να βγάλουν περισσότερα "άκοπα" και "ανώδυνα" χωρίς να νοιάζονται για το τι μας ξημερώνει αύριο όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση. Μόνο επιμέρους -μικρές και ελεγχόμενες- εργολαβίες δέχονται να αναλάβουν. Και καλά κάνουν μάλλον...

Επεξ/σία από theopan
  • Like 2
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...