Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
1 ώρα πριν, somt είπε

wut?

πότε το ειπε ο Gates αυτο;

ειναι σαν τα 640kb ram που δεν είπε επίσης ποτε;

https://www.inc.com/tess-townsend/what-bill-gates-got-wrong-about-the-internet-in-the-1990s.html

image.png.c9cb5b7ae5263d690b2b10fbb9c3b049.pngΔεν πίστευε στο Ίντερνετ αρχικά μετά το κατάλαβε βέβαια γιατί είναι ιδιοφυΐα ο άνθρωπος. Είτε τον αγαπάς είτε τον μισείς είναι τεράστιο μυαλό.

• Confused 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

αυτο που παρέθεσες είναι σχολιασμος/ερμηνεία του αρθρογράφου και μια "περίληψη" που αποπειράθηκε αυτή να κάνει ("she adds").

Στο βιβλιο του ο ίδιος ο Gates γράφει ακριβώς το παρακάτω:
"today's Internet is not the information highway I imagine, although you can think of it as the beginning of the highway"

κάνοντας κριτική στη μορφή που ειχε τοτε το internet. Αυτό τώρα αν το ξεχειλώσεις μπορεί και να βγει "ο Gates μισεί το internet". Όσο ο Jobs ας πούμε μισούσε τις γυναίκες επειδή δεν τα πηγαινε καλα με την κορη του.

υγ. μη μου πειράζετε τον Gates !!

Επεξ/σία από somt
  • Like 1
Δημοσ.
Στις 4/5/2024 στις 6:32 ΜΜ, atypicalcoder είπε

Λογικό είναι γιατί ξέρει ότι είναι απλά ένα hype που κάποια στιγμή θα κουράσει, απλά σου λέει αν μια στο τόσο πετύχει ας είμαι μέσα.

Το ίδιο πάνω κάτω έλεγε κ ο Μπάλμερ με το Iphone το 2007

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 4/5/2024 στις 9:32 ΜΜ, StavrosD είπε

Μια εταιρεία ή ένας επαγγελματίας δεν θα αγοράσει μεταχειρισμένη GPU.

Μια χαρά μπορεί μια εταιρία να αγοράζει μεταχειρισμένο hardware, όχι χέρι με χέρι με μετρητά στο μετρό, αλλά από εταιρίες που το πουλάνε refurbished μαζί με εγγύηση και τιμολόγιo (πχ ebay).

Αναφορά σε κείμενο

Είναι κοινό μυστικό ότι οι περισσότερες GPU της περασμένης γενιάς χρησιμοποιήθηκαν για mining, είναι αμφιβόλου ποιότητας και είναι θέμα χρόνου να τα φτύσει μια μεταχειρισμένη 3090, συνεπώς θα πάει σε καινούργια κάρτα γραφικών.

"Αμφιβόλου ποιότητας και έτοιμες να τα φτύσουν", μάλιστα... Να τις πετάξουμε λοιπόν τις ετοιμοθάνατες κάρτες μας; Έχεις κάποια πηγη για το failure rate ή την ποιότητα / ταχύτητα των μεταχειρισμένων καρτών;

Με μια μικρή αναζήτηση ο μύθος καταρίπτεται, πχ 

Μια κάρτα που είχε κακή χρήση, σε παράξενα υπόγεια με υγρασία κτλ, φαίνεται απο τη σκόνη και τη μάκα που έχει μαζευτεί στα ανεμιστηράκια και τις γρίλιες και έχω πετύχει τέτοιες, και εννοείται μένεις μακρία. Αν κάτι προκειται να χαλάσει, είναι τα ίδια τα ανεμηστηράκια (μιας και είναι μηχανικά μέρη, μαζευουν σκόνη κτλ), κάτι που αλλάζει ευκολα γενικά... 

Προσωπικά έχω πάρει όμως 3 χ 3090 (Συνολικό κόστος κάτω απο 2000), όλες από gamers, μια χαρά παίζουν και καμία δεν είχε κάνει mining AFAIK, όλες άψογες. Άλλωστε αν πας στα 700-800 βρίσκεις και με εναπομείναν εγγύηση.

Επίσης οι 3090 συνδέονται με SLI (σε αντίθεση με τις 4090) και έτσι έχεις πρακτικά 48GB VRAM.

Αναφορά σε κείμενο

Η 4090 είναι πιο γρήγορη από τον M3 εφόσον το μοντέλο χωράει στην μνήμη της (ή στις περισσότερες από μία 4090) .

Αν το μοντέλο δεν χωράει στην μνήμη της GPU και γίνεται split στην RAM και χρησιμοποιεί και την CPU τότε ένας Mac με M2 ή M3 και αρκετή μνήμη είναι κατά πολύ πιο γρήγορος.

Το θέμα με τη μικρή μνήμη για χρήση ΑΙ, είναι όντως χάλια. Προφανώς επίτηδες η Nvidia δε βγάζει με παραπάνω μνήμη στις gaming καρτες της (μένει να δούμε και την 5090) για να μπορεί να πουλάει τις ΑΙ pro καρτες με χ5 η χ10 markup στους pro. 

Πιο ελεεινή πρακτική όμως απ την Apple που σε χρεώνει ενα σκασμό για να πας απ τα 8GB στα 16GB κτλ δεν υπάρχει (και μιλάμε για απλή χρήση εδώ), απλά τα Apple fan boys κανουν ότι δε το βλέπουν...

Τέλος το ΑΙ έρχεται όλο και πιο κοντά με της νέας γενίας Intel και AMD που έρχονται με NPUs ενσωματωμένες, και θα μπορείς να έχεις 192 ή 256 GB RAM mixed, όποτε η ανοικτή πλατφόρμα PC θα είναι και πάλι η καλύτερη επιλογη...

Επεξ/σία από apikoulas
Δημοσ.
17 ώρες πριν, apikoulas είπε

Πιο ελεεινή πρακτική όμως απ την Apple που σε χρεώνει ενα σκασμό για να πας απ τα 8GB στα 16GB κτλ δεν υπάρχει (και μιλάμε για απλή χρήση εδώ), απλά τα Apple fan boys κανουν ότι δε το βλέπουν...

Τέλος το ΑΙ έρχεται όλο και πιο κοντά με της νέας γενίας Intel και AMD που έρχονται με NPUs ενσωματωμένες, και θα μπορείς να έχεις 192 ή 256 GB RAM mixed, όποτε η ανοικτή πλατφόρμα PC θα είναι και πάλι η καλύτερη επιλογη...

Δεν έχω υλικό απλ, αλλά έχω καταλάβει ότι τοποθετεί την μνήμη πολύ κοντά στον επεξεργαστή (εντός του ίδιου τσιπ), με αποτέλεσμα την υψηλότερη διαμεταγωγή από τις DDR5.

Ίσως αυτό δικαιολογεί την υψηλότερη τιμή, και δίνει ένα προβάδισμα σε AI inference, έναντι intel/amd. Προφανώς δεν φτάνει την διαμεταγωγή της μνήμης σε κάρτες γραφικών.

Δημοσ.
12 ώρες πριν, patatasc είπε

Δεν έχω υλικό απλ, αλλά έχω καταλάβει ότι τοποθετεί την μνήμη πολύ κοντά στον επεξεργαστή (εντός του ίδιου τσιπ), με αποτέλεσμα την υψηλότερη διαμεταγωγή από τις DDR5.

Ίσως αυτό δικαιολογεί την υψηλότερη τιμή, και δίνει ένα προβάδισμα σε AI inference, έναντι intel/amd. Προφανώς δεν φτάνει την διαμεταγωγή της μνήμης σε κάρτες γραφικών.

Ναι, ωραία η ταχύτητα, δε λέω, αλλά αν έχεις αρκετή μνήμη να την βράσω την ταχύτητα. Size matters!

Στο PC αγοράζεις 64GB πλέον με 120 ευρώ! Με 240 βάζω 128 GB RAM! 

Δεν είναι δυνατόν να πουλάει η Apple εν έτη 2024 συστήματα με 8GB RAM που ΔΕΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ και να ζητάει 1500 ευρώ! Οταν πλέον o browser μόνο τρώει 1-2 GB RAM με 10 ψωροκαρτέλες! Πραγματικά απορώ με όποιον αγοράζει Apple υπολογιστές...

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...