Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους και καλές γιορτές. 

Θα ήθελα τη γνώμη σας για ένα θέμα που έχει προκύψει στο PC. Από χθες λοιπόν, παρατηρώ πως οτιδήποτε κάνω στο PC, οποιαδήποτε εφαρμογή και εάν ανοίξω, ακόμα και ένα νέο tab, ο επεξεργαστής φουλάρει σε 100% usage για μερικά δευτερόλεπτα και μετά ξανά κατεβαίνει. Επίσης, αυτό το spike συνοδεύεται και από έναν ήχο εντός του πύργου που ακούγεται σαν coil whine. Μερικές φορές ακόμα και όταν το PC είναι σε idle ή και σε safe mode. 

Στο PC δεν έχει πειραχτεί, ή αλλάξει τίποτα, με εξαίρεση ένα windows update που έγινε προχθές. Έχω σπάσει το κεφάλι μου να δω από που έρχεται αυτός ο ήχος και τι τον προκαλεί. Προφανώς η 1η μου σκέψη ήταν ότι φταίνε τα windows και έτσι έτρεξα ό,τι windows repair tool μπορώ να φανταστώ. Τζίφος. Σκάναρα το μηχάνημα με windows defender και malwarebytes, τίποτα. Να προσθέσω, πως αυτόν τον ήχο πάντα τον έκανε, αλλά μονάχα όταν ο CPU όντως στρεσαριζόταν σε κάποιο game ή σε κάποιο stress test, και αυτό για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Επίσης, τον ήχο αυτό τον κάνει και όταν το PC κλείνει, ανοίγει, γίνεται restart και καθ' όλη τη διάρκεια που βρίσκεται στα bios. Πραγματικά ό,τι ιδέα μπορεί να έχει κάποιος είναι ευπρόσδεκτη. 

Άλλα πράγματα που δοκίμασα:

Reset και update στο bios

Update σε ό,τι driver μπορούσα να βρω

Επανασύνδεση των RAM και της GPU

Επανασύνδεση εσωτερικών καλωδίων και από τη μεριά της MOBO αλλά και από το PSU 

Reset και αλλαγή του power plan 

Άνοιγμα του PC χωρίς τον C

Ό,τι και αν έκανα, το coil whine(?) παραμένει 

Τα κομμάτια είναι όλα εντός εγγύησης αλλά, αφενός, δεν μπορώ να καταλάβω αν πρόκειται για πρόβλημα σε software ή hardware, αφετέρου, αν είναι hardware, δεν ξέρω τι έχει το θέμα... Ο CPU; η MOBO; το PSU; Δεν έχω ιδέα. Μόνο format δεν έχω κάνει και προσπαθώ να το αποφύγω. Σκέφτομαι όμως, αν ήταν θέμα λογισμικού, δεν θα γινόταν μονάχα εντός του περιβάλλοντος των windows; Αυτό το κάνει και στα bios και χωρίς καν ο C να ναι συνδεδεμένος. Επιπλέον, δεν έχω παρατηρήσει κάτι άλλο. Η απόδοση είναι η ίδια, οι θερμοκρασίες το ίδιο και τα αποτελέσματα του cinebench τα ίδια κι αυτά. 

Το Rig είναι αυτό: 

CPU: Intel Core i5 13600K

CPU Cooler: Corsair iCUE H100i RGB Elite

GPU: MSI GeForce RTX 4070 Ti Gaming X Trio

RAM: 2x Corsair Vengeance RGB RT 16GB DDR4 3600MHz

MOBO: MSI MAG B760 Tomahawk WiFi DDR4

PSU: Corsair RM850X SHIFT 850W 

Windows 11 Pro 23H2

Ζητώ συγγνώμη αν η ανάρτηση βρίσκεται σε λάθος topic του forum και παρακαλώ να μεταφερθεί.

Ευχαριστώ. 

Δημοσ.

Το coil whine αν υπάρχει, δεν νομίζω ότι αντιμετωπίζεται.

Αν τα συμπτώματα ξεκίνησαν με την τελευταία αναβάθμιση των  windows, δες μήπως κανείς  disable  το τελευταίο  update.

https://support.microsoft.com/en-us/windows/how-to-uninstall-a-windows-update-c77b8f9b-e4dc-4e9f-a803-fdec12e59fb0

• 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Δοκιμασατε να δώσετε ρευμα απο μια αλλη πριζα?

Ιδανικα απο μια χωρις καποια αλλη συσκευη καρφωμενη πανω της?

Φυσικα μπορει να κανω λαθος αλλα δεν κοστιζει τιποτε να το δοκιμασετε.

GL!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...