Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πρόσφατα ο σκληρός δίσκος μου σταμάτησε. Είναι ένας seagate 5000gb. Για αλλαγή πλακέτας θα πρέπει να αλλάξω και αυτά τα μαύρα, επεξεργαστες  η οτι ειναι (δεν ξέρω πως λεγονται) η δεν χρειάζεται; 

Νομίζω ότι αυτό θα κανει; Τι λετε; Έχετε εμπειρία από τέτοιες αλλαγες;

https://a.aliexpress.com/_Ex3D6J1

Δημοσ.

Δεν είναι τόσο απλή η αλλαγή πλακέτας, μετά θέλει ξανά καλιμπράρισμα. Σε κάθε περίπτωση όμως πώς είσαι σίγουρος ότι έχει χαλάσει κάτι ηλεκτρονικό και όχι το μηχανικό κομμάτι του δίσκου;

• Like 1
Δημοσ.

Όχι δεν είμαι καθόλου σίγουρος. Πως χάλασε. Ο σκληρός είχε εξωτερική τροφοδοσία. Κάποια στιγμή σταμάτησε να δουλεύει και δοκίμασα κάποιον άλλο μετασχηματιστη. Ο μετασχηματιστης που δοκίμασα είχε περισσότερα volt και άρχισε να μυρίζει καμένο. Το πήγα σε έναν τεχνικό Ο οποίος το έστειλε σε ένα μεγάλο κέντρο και από εκεί είπανε για βλάβη πλακέτας όπου και πήρα πίσω το σκληρό δίσκο. 

Όπως φαίνεται στη φωτο το πάνω μέρος μύρισε καμένο από τη ζημιά που του έκανα με το μετςσχηματιστη. (Φαίνεται κιόλας κάπου μαύρο χρωμα). Το κάτω μέρος δεν ξέρω αν έχει κάποιο πρόβλημα αλλά δοκίμασα έναν ανταπτορα που εχω και δεν έδινε καν ρεύμα για να ξεκινήσει να γυρνάει ο σκληρός. 

Επομένως ξέρω ότι η πάνω πλακέτα είναι καμένη και υποθέτω και η κάτω πλακέτα. Η κάτω είναι ίδια με αυτή που βρήκα από Ali. 

Πως μπορώ να διαπιστώσω αν είναι όντως πρόβλημα των πλακετων και όχι του δισκου; Δεν έχω πολυμετρο..

Μπορεί να έχει ζημιά ο δίσκος; Όταν δούλευε δεν μου έκανε ποτέ κάποιον περίεργο ήχο γρατζουνισματος η κάτι περίεργο.

Screenshot_20240502_184844_Gallery.jpg

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 ώρες πριν, txcellas είπε

Όπως φαίνεται στη φωτο το πάνω μέρος μύρισε καμένο από τη ζημιά που του έκανα με το μετςσχηματιστη. (Φαίνεται κιόλας κάπου μαύρο χρωμα). Το κάτω μέρος δεν ξέρω αν έχει κάποιο πρόβλημα αλλά δοκίμασα έναν ανταπτορα που εχω και δεν έδινε καν ρεύμα για να ξεκινήσει να γυρνάει ο σκληρός. 

Επομένως ξέρω ότι η πάνω πλακέτα είναι καμένη και υποθέτω και η κάτω πλακέτα. Η κάτω είναι ίδια με αυτή που βρήκα από Ali. 

Πως μπορώ να διαπιστώσω αν είναι όντως πρόβλημα των πλακετων και όχι του δισκου; Δεν έχω πολυμετρο..

Μπορεί να έχει ζημιά ο δίσκος; Όταν δούλευε δεν μου έκανε ποτέ κάποιον περίεργο ήχο γρατζουνισματος η κάτι περίεργο.

Screenshot_20240502_184844_Gallery.jpg

Η πάνω πλακέτα όπως λες είναι η πλακέτα  μετατροπής sata to usb και εξωτερικής  τροφοδοσίας του δίσκου.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η ζημιά να σταμάτησε εκεί και να μην προχώρησε στην πλακέτα του δίσκου (την κάτω πλακέτα που λες).

Για να δεις αν υπάρχει ζημιά και στην πλακέτα του δίσκου θα πρέπει με ένα καλώδιο sata να τον συνδέσεις απ' ευθείας στην μητρική σου. Δώσε τροφοδοσία απ' το τροφοδοτικό με ένα βύσμα sata και άνοιξε τον υπολογιστή.

Aν ο δίσκος αναγνωρίζεται είσαι τυχερός. Η ζημιά δεν έχει προχωρήσει. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μία καινούρια εξωτερική θήκη για τον δίσκο .

Αν δεν τον αναγνωρίζει είσαι άτυχος και η ζημιά έχει προχωρήσει στην πλακέτα του δίσκου και θέλεις καινούρια πλακέτα . Αν βέβαια η ζημιά έμεινε στην πλακέτα και δεν έχεις και μηχανικά προβλήματα..

Επεξ/σία από afm
  • Like 2
Δημοσ.
Στις 3/5/2024 στις 1:18 ΜΜ, afm είπε

Η πάνω πλακέτα όπως λες είναι η πλακέτα  μετατροπής sata to usb και εξωτερικής  τροφοδοσίας του δίσκου.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η ζημιά να σταμάτησε εκεί και να μην προχώρησε στην πλακέτα του δίσκου (την κάτω πλακέτα που λες).

Για να δεις αν υπάρχει ζημιά και στην πλακέτα του δίσκου θα πρέπει με ένα καλώδιο sata να τον συνδέσεις απ' ευθείας στην μητρική σου. Δώσε τροφοδοσία απ' το τροφοδοτικό με ένα βύσμα sata και άνοιξε τον υπολογιστή.

Aν ο δίσκος αναγνωρίζεται είσαι τυχερός. Η ζημιά δεν έχει προχωρήσει. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μία καινούρια εξωτερική θήκη για τον δίσκο .

Αν δεν τον αναγνωρίζει είσαι άτυχος και η ζημιά έχει προχωρήσει στην πλακέτα του δίσκου και θέλεις καινούρια πλακέτα . Αν βέβαια η ζημιά έμεινε στην πλακέτα και δεν έχεις και μηχανικά προβλήματα..

Δοκίμασα με ένα άλλο βύσμα που έχω για σύνδεση σκληρών δίσκων αλλα δυστυχώς δεν έδωσε καθόλου ρεύμα. Βασικά έχω 3 μηχανήματα σπίτι που μπορώ να συνδέσω ένα σκληρό (εσωτερικό) για να γίνει εξωτερικός αλλα κανένας δε δούλεψε. 

Αν είχε καει κάτι στην πλακέτα δίσκου δε θα φαινόταν κάτι όπως στην πάνω πλακέτα;

Μπορει να καταστράφηκε ο σκληρός δίσκος η παίρνοντας μια πλακέτα δίσκου από το ίντερνετ θα είναι οκ;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 4/5/2024 στις 3:41 ΜΜ, txcellas είπε

Δοκίμασα με ένα άλλο βύσμα που έχω για σύνδεση σκληρών δίσκων αλλα δυστυχώς δεν έδωσε καθόλου ρεύμα. Βασικά έχω 3 μηχανήματα σπίτι που μπορώ να συνδέσω ένα σκληρό (εσωτερικό) για να γίνει εξωτερικός αλλα κανένας δε δούλεψε. 

Αν είχε καει κάτι στην πλακέτα δίσκου δε θα φαινόταν κάτι όπως στην πάνω πλακέτα;

Μπορει να καταστράφηκε ο σκληρός δίσκος η παίρνοντας μια πλακέτα δίσκου από το ίντερνετ θα είναι οκ;

Για να δουλέψει πρέπει να είναι ίδια πλακέτα. Συνήθως γίνονται μεταγγίσεις από άλλο χαλασμένο δίσκο ακριβώς ίδιου μοντέλου. Εύκολο αυτό. Αρκεί να βρεις όμως. Οι οδηγοί πρέπει να είναι ίδιοι αλλιώς απλά θα λειτουργεί μεν άλλα δεν θα βρίσκει τίποτε.

Δύσκολα θα καταστράφηκε ο δίσκος και τα data. Εάν καιει η πλακέτα απλά δεν λειτουργεί. Η επιφάνεια των δίσκων δεν παθαίνει τίποτε. Μόνο εάν κάνει εγγραφή εκείνη την ώρα μπορεί να σου καταστρέψει την αρχειοθέτηση αν και ακόμη και τότε τα περισσότερα αρχεία ανακτωνται εύκολα σχετικά.

Ο δίσκος καταστρέφεται βασικά με πτώσεις, χτυπήματα κλπ. βίαιες καταστάσεις μηχανικής καταπόνησης.

Επεξ/σία από SeNNinhA
  • Like 1
Δημοσ.

Αυτές οι επισκευές δεν είναι για επίπεδο απλού χρήστη, αν δεν σε ενδιαφέρουν τα data πειραματίσου και αν παίξει έπαιξε 

Να ξέρεις όμως κάθε φορά που τον λειτουργείς χειροτερεύει 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ο αριθμός της πλακέτας είναι αυτός και η πλακέτα είναι έτσι σε σχήμα. Θα μου κάνει αυτο από το Ali, τι λετε;

Ξέρω ότι έχει ρίσκο να το δοκιμάσω αλλά επειδή τα δεδομένα τα έχω ήδη από άλλο σκληρό θέλω να δω αν θα τα καταφέρω.

Screenshot_20240506_151229_Photo Editor.jpg

Screenshot_20240506_151244_Gallery.jpg

Επεξ/σία από txcellas
Δημοσ.
3 ώρες πριν, txcellas είπε

Ο αριθμός της πλακέτας είναι αυτός και η πλακέτα είναι έτσι σε σχήμα. Θα μου κάνει αυτο από το Ali, τι λετε;

Ξέρω ότι έχει ρίσκο να το δοκιμάσω αλλά επειδή τα δεδομένα τα έχω ήδη από άλλο σκληρό θέλω να δω αν θα τα καταφέρω.

Screenshot_20240506_151229_Photo Editor.jpg

Screenshot_20240506_151244_Gallery.jpg

Διάβασε τις προϋποθέσεις που αναφέρονται σε αυτό που βρήκες.

Βασικά ο main controler πρέπει να είναι ο ίδιος. Και υπαρχει περίπτωση να χρειαστείς μεταμόσχευση του BIOS chip άρα να χρειαστείς και τεχνικό. Που σημαίνει είτε επιπλέον κόστος είτε πεταμένα τα λεφτά της αγοράς.

Εσύ αποφασίζεις.

• Like 1
Δημοσ.

Εσυ τωρα εννοεις με τα αν θα βρεις εστο την ιδια πλακετα ο δισκος θα δουλευει κανονικα?

Χρειαζεται να αλλαχτει και το bios Chip

Δημοσ.

Κάπου διάβασα ότι στους παλιούς σκληρούς χρειαζότανε να μεταφερθεί το τσιπ στο νέο σκληρό αλλά οκ, μπορεί να γίνει και αυτό με ελάχιστο κόστος δεν είναι ιδιαίτερο πρόβλημα. Η συμβατότητα του μου φαίνεται σωστή μεταξύ του Κινέζου και του σκληρού μου. Τι λετε;

Δημοσ.
14 λεπτά πριν, txcellas είπε

Κάπου διάβασα ότι στους παλιούς σκληρούς χρειαζότανε να μεταφερθεί το τσιπ στο νέο σκληρό αλλά οκ, μπορεί να γίνει και αυτό με ελάχιστο κόστος δεν είναι ιδιαίτερο πρόβλημα. Η συμβατότητα του μου φαίνεται σωστή μεταξύ του Κινέζου και του σκληρού μου. Τι λετε;

Χωρίς να είμαι ειδικός το βασικό μετά τον τύπο της πλακέτας (που είναι ΟΚ όπως φαίνεται) είναι να είναι και ο main controler ο ίδιος.

Υπάρχουν εξαιρετικα πολλές πιθανότητες να είναι όντως ο ίδιος. Αλλά πολλές φορές από σειρά παραγωγής σε σειρά παραγωγής του ίδιου προϊόντος κάποια components αλλάζουν κυρίως λόγω διαθεσιμότητας από τους προμηθευτές.

Το BIOS δεν αλλάζει και συχνά στους σκληρούς δίσκους. Δεν είναι όπως οι μητρικές. Οπότε εάν ταιριάζει και ο controler λογικά θα ταιριάζει και το BIOS.

Ένα τώρα με. Αλλαγή από το τσιπάκια του BIOS μπορεί να δουλέψει ούτως ή άλλως τότε μιλάμε απλά για το επιπλέον κόστος του ηλεκτρονικού που θα κάνει την μεταφορά.

• Like 1
Δημοσ.

Όταν λέμε controller εννοούμε την πλακέτα που γράφει το νουμερο;

Για τη σύνδεση του bios θα μου την κάνει συγγενής οπότε τσάμπε θα είναι. Να ρωτούσε καλύτερα τον πωλητή αν θα είναι συμβατό με το δικό μου μηχάνημα ή να το έπαιρνα απευθείας; Τι προτείνεις;

• Λύση
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
42 λεπτά πριν, txcellas είπε

Όταν λέμε controller εννοούμε την πλακέτα που γράφει το νουμερο;

ΟΧΙ. Η πλακέτα λέγεται PCB (Printed Circuit Board)

O Main Controller είναι στην πράξη η CPU του συστηματος και λέγεται MCU και είναι αυτό

image.png.c9e8b7ce3d5462a8896a5e946ddd1f2d.png

Το BIOS chip είναι το Firmware του συστηματος με τις οδηγίες. Αυτα πανε σετακι με τις εγγραφες στον δισκο. Ειναι τα κλειδια για να τα βρουν οι κεφαλες και να τα διαβασουν/γραψουν.

Inside a hard drive | SouthBit Data Recovery Cape Town - Data Recovery Lab

Hard Drive PCB Replacement Guide (donordrives.com)

Αλλα θελω να πιστευω ότι ο controller πάει πακέτο με το PCB number (ή έστω το revision number του).

image.png.7bfd15ea7832d2322d6a4dfbe9509297.png

42 λεπτά πριν, txcellas είπε

Για τη σύνδεση του bios θα μου την κάνει συγγενής οπότε τσάμπε θα είναι. Να ρωτούσε καλύτερα τον πωλητή αν θα είναι συμβατό με το δικό μου μηχάνημα ή να το έπαιρνα απευθείας; Τι προτείνεις;

Αφου θα ασχοληθει συγγενής τότε προχωρησε απλά για την εμπειρία. Φθηνη ειναι η αγορά. 

Εγώ θα το εκανα. Οι πιθανότητες είναι μαζί σου. Ισως και να μην χρειαστείς καν να αλλαξεις το τσιπακι.

Επεξ/σία από SeNNinhA
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...