Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα,

Εργάζομαι απομακρυσμένα από Ελλάδα για εταιρία με έδρα τη Γερμανία παρέχοντας υπηρεσίες πληροφορικής. Πιο συγκεκριμένα είμαι διαχειριστής συστημάτων οπότε συνδέομαι μέσω VPN και εργάζομαι στα εκεί συστήματα.

Εκδίδω τιμολόγιο ενδοκοινοτικής παροχής υπηρεσιών με μηδενικό ΦΠΑ και δηλώνω τα έσοδα στην Ελλάδα. Πρόσφατα ανακάλυψα ότι μάλλον είναι λάθος και θα έπρεπε να φορολογούμε από την Γερμανία (έδρα της εταιρίας) και όχι από την Ελλάδα (έδρα ατομικής επιχείρησης). Η ερώτηση είναι τι είναι το σωστό μιας και η διαφορά στον φόρο εισοδήματος μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας είναι χαοτική.

Παραθέτω και το άρθρο που διάβασα.

https://www.taxheaven.gr/circulars/24293/arora-topos-paroxhs-yphresiwn-symfwna-me-to-aroro-14-toy-n-2859-2000-arora-43-59-odhgias-2006-112-ek-opws-isxyoyn-meta-thn-odhgia-2008-8-ek-sol-a-e

Δημοσ.
1 hour ago, ilkor said:

Καλησπέρα,

Εργάζομαι απομακρυσμένα από Ελλάδα για εταιρία με έδρα τη Γερμανία παρέχοντας υπηρεσίες πληροφορικής. Πιο συγκεκριμένα είμαι διαχειριστής συστημάτων οπότε συνδέομαι μέσω VPN και εργάζομαι στα εκεί συστήματα.

Εκδίδω τιμολόγιο ενδοκοινοτικής παροχής υπηρεσιών με μηδενικό ΦΠΑ και δηλώνω τα έσοδα στην Ελλάδα. Πρόσφατα ανακάλυψα ότι μάλλον είναι λάθος και θα έπρεπε να φορολογούμε από την Γερμανία (έδρα της εταιρίας) και όχι από την Ελλάδα (έδρα ατομικής επιχείρησης). Η ερώτηση είναι τι είναι το σωστό μιας και η διαφορά στον φόρο εισοδήματος μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας είναι χαοτική.

Παραθέτω και το άρθρο που διάβασα.

https://www.taxheaven.gr/circulars/24293/arora-topos-paroxhs-yphresiwn-symfwna-me-to-aroro-14-toy-n-2859-2000-arora-43-59-odhgias-2006-112-ek-opws-isxyoyn-meta-thn-odhgia-2008-8-ek-sol-a-e

φορολογειστε στον τοπο διαμονης!

• Like 2
Δημοσ.

Το link που παρέθεσες εγω καταλαβαίνω οτι μιλάει για το ΦΠΑ και εσυ μιλας για τον φόρο εισοδήματος.

Είμαι πολύ μακριά απο το να είμαι ειδικος επί του θέματος. Αυτο που ξερω σίγουρα είναι ότι πρέπει να πληρώσεις φορο εισοδήματος στην χωρα που ζεις 183 μερες και πανω τον χρόνο.

• Like 1
Δημοσ.
4 hours ago, christakos07 said:

Είσαι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, όχι Γερμανίας. Οπότε θα φορολογηθείς ορθά εδώ.

Συμφωνώ απολύτως.

Ορθά εκδίδεις παραστατικό άνευ ΦΠΑ, ως ενδοκοινοτική συναλλαγή. Ζείς εδώ, φορολογήσαι εδώ και ας εργάζεσαι remote. 

ΙΣΩΣ τη περίπτωση που ήσουν υπάλληλος μισθωτός, να ήταν διαφορετικά. Δηλαδή πρόσληψη στη γερμανική εταιρεία, αλλα remote εργασία απ'οπου θέλεις. (γράφω ίσως, δεν είμαι σίγουρος! αν κάποιος ειναι σ'αυτη τη φάση ας μας διαφωτισει εγκυκλοπαιδικά!)

• Like 1
Δημοσ.
1 hour ago, kanesaxo said:

Συμφωνώ απολύτως.

Ορθά εκδίδεις παραστατικό άνευ ΦΠΑ, ως ενδοκοινοτική συναλλαγή. Ζείς εδώ, φορολογήσαι εδώ και ας εργάζεσαι remote. 

ΙΣΩΣ τη περίπτωση που ήσουν υπάλληλος μισθωτός, να ήταν διαφορετικά. Δηλαδή πρόσληψη στη γερμανική εταιρεία, αλλα remote εργασία απ'οπου θέλεις. (γράφω ίσως, δεν είμαι σίγουρος! αν κάποιος ειναι σ'αυτη τη φάση ας μας διαφωτισει εγκυκλοπαιδικά!)

Και σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να δηλώσεις το εισόδημα σου εκεί που μένεις 183 μέρες, δηλαδή στην Ελλάδα. Υπάρχει ελαστικότητα και δεν υπάρχει κάποιος έλεγχος προς το παρόν αλλά ποτέ δεν ξέρεις (Εύκολα μπορούν να δουν με διάφορους τρόπους που πραγματικά ήσουν τον περισσότερο καιρό). 

• Like 1
Δημοσ.

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας, μου είναι πια κατανοητό.

Μπορεί να κλειδώσει το νήμα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...