Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εγώ διαφωνώ με τον όρο νηστίσιμο. 

Ποιος το όρισε; Η νομοθεσία; Η θρησκεία; Τα ήθη και έθιμα;

Νηστεύουν όλοι τα ίδια υλικά;

• Απαντ. 41
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Manefs23 είπε

ενα τυρι κιτρινο που λεγεται νηστισιμο ευλογημενο ειναι πολυ καλο παντως και ελαφρυ, σου βγαζει μια ελαφρια μυρωσια οπως το πορτοκαλι τυρι. Ειναι νηστισιμο; γιατι νυστευω ή τζαμπα το τρωω;

respect παντως σε οποιον σκεφτηκε το ονομα. πουλαει σαν τρελλο και ειναι και το χειροτερο τυρι που υπαρχει στο συμπαν.

Επεξ/σία από basilis_k6
  • Thanks 1
  • Haha 1
Δημοσ.
46 minutes ago, SabotazNic said:

Βλεπεις λαθος προιον. Και στο μαρκετ εχει στον τιτλο φαστ. Οποτε προωθουν το παρακατω ως νηστισιμο

https://www.kolios.gr/el/our_products/vegetable-fat-products/fast/

Καλα, τα περι νηστειας ουτε να σχολιασω. Απο μεθαυριο τα στοματα και το κουτσομπολιο θα πανε παλι συννεφο. Καποιοι νομιζουν οτι με αυτες τις 40 μερες κερδιζουν καποια θεση. Φατε ο,τι θελετε και με μετρο. 

Εχεις δικιο:
image.png.a05356e5a65a81ad64c3e79a5774f26b.png

44 minutes ago, rafinos said:

Το «νηστίσιμο» τυρί είναι ένα προϊόν που υπάρχει εκεί έξω. Το αν κάποιος θέλει να πιστεύει ότι κάνει νηστεία και να προσπαθεί να βρει «υποκατάστατα» τέτοιου είδους δεν είναι το ζήτημά μας στην προκειμένη. Επίσης το «όποιος ζητάει νηστίσιμο τυρί» κτλ δεν στέκουν και πολύ εφόσον υπάρχουν ήδη τρομερά πολλά προϊόντα εκεί έξω που φέρουν τον τίτλο «vegan» δίπλα. Στην τελική δεν ρώτησα αυτό. Αν π.χ. πουλάει κάποιος προϊόν ως «μοσχαρίσιο» ενώ είναι χοιρινό σε κάποιον που λόγω θρησκείας δεν τρώει χοιρινό είναι ακριβώς το ίδιο. Και όποιος πει ότι δεν είναι, τότε απλά το παίζει «αφελής» και δεν κατανοεί το νόημα του ερωτήματός μου. Εγώ ρώτησα κάτι συγκεκριμένο για το δικαίωμα του καταναλωτή εφόσον του πωλούν συγκεκριμένο προϊόν ως «νηστίσιμο» ενώ δεν είναι. Δεν με νοιάζει αν κάποιος είναι πιστός, αν τηρεί την νηστεία όπως πρέπει, αν κοροϊδεύει τον εαυτό του ή ότι άλλο. Θεωρώ πάντως ότι είναι πρόβλημα να πωλείται κάτι τέτοιο με τον τίτλο «νηστίσιμο» από την στιγμή που δεν είναι. Επίσης αν ξέρεις ότι το «νηστίσιμο» προϊόν ενός καταστήματος είναι μιας συγκεκριμένη εταιρείας (π.χ. το προϊόν της ίδιας μάρκας που ανέφερε ο @dbrillis) γιατί πολλά σούπερ μάρκετ πουλάνε μόνο προϊόντα συγκεκριμένων εταιρειών και αντί για αυτό σου πασάρουν ως χύμα προϊόν το δήθεν «νηστίσιμο» της ίδιας εταιρείας τότε πολύ εύκολα μπορεί να υπάρξει και θέμα αλλεργίας.

Αυτά είναι είναι όντως φυτικά προϊόντα (ακόμα και αυτό του Κολιού).

Καταλαβαινεις εσυ αν τα καζεινικα αλατα ειναι γαλα ή οχι; Γιατι αν δεν θεωρειται γαλακτοκομικο προιον (το βλεπω σαν συστατικο του γαλακτος αλλα οχι στη λιστα με τα γαλακτοκομικα προιοντα) δεν υπαρχει παραπλανηση.
https://www.aade.gr/sites/default/files/2020-03/80b-iss1.pdf + https://oeclass.aua.gr/openeclass/modules/document/file.php/OCDFSHN102/DFSHN_350_02c_1h.pdf

Δημοσ.

Όποιος θέλει νηστεία ακολουθεί μια vegan διατροφή η παρασκευαζει μόνος του τα φαγητά στο σπίτι. 

Η ενασχόληση με τα βιομηχανικά προϊόντα και το τι πλασάρουν ως νηστίσιμο είναι χάσιμο χρόνου. 

Νηστεία πάντως καλή μόνο μια φορά έκανα στην ζωή μου. Τις επόμενες φορές όταν πηγαίναμε στο τραπέζι για μάσα άρχιζαν τα στομαχικά προβλήματα, οπότε κατάλαβα ότι δεν έχει νόημα. Πρέπει να είσαι γενικώς εγκρατής στην διατροφή. 

Επισκέπτης
Δημοσ.
13 λεπτά πριν, mariosnik_ είπε

Όποιος θέλει νηστεία ακολουθεί μια vegan διατροφή η παρασκευαζει μόνος του τα φαγητά στο σπίτι. 

Η ενασχόληση με τα βιομηχανικά προϊόντα και το τι πλασάρουν ως νηστίσιμο είναι χάσιμο χρόνου. 

Νηστεία πάντως καλή μόνο μια φορά έκανα στην ζωή μου. Τις επόμενες φορές όταν πηγαίναμε στο τραπέζι για μάσα άρχιζαν τα στομαχικά προβλήματα, οπότε κατάλαβα ότι δεν έχει νόημα. Πρέπει να είσαι γενικώς εγκρατής στην διατροφή. 

Αν και δεν ειναι το θεμα μας αυτό. Μα αυτό είναι το νόημα της μαγειρίτσας, μετά απο μακρά περίοδο νηστείας. Τέσπα μην βγούμε απο το θεμα. Ότι θέλει κάνει ο καθένας.

Δημοσ.
54 minutes ago, phanispal said:

Αρα με την λογικη σου για καποιους μπορει να ειναι νηστισιμο 😉.

Δημοσ.
1 hour ago, rafinos said:

Αν πάει κάποιος και πει πχ: «θέλω μισό κιλό νηστίσιμο λευκό τυρί» ... 

Αν νηστεύεις, δεν ζητάς τυριά. 

• Thanks 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, phanispal είπε

Το σκεπτικό σου δεν είναι λανθασμένο. Αλλά στην Ελλάδα υπάρχει «επικρατούσα θρησκεία» στο Σύνταγμα. Οπότε το «νηστίσιμο» είναι ξεκάθαρο μάλλον που παραπέμπει. Το αν είναι σωστό ή όχι είναι τελείως άλλη κουβέντα.

32 λεπτά πριν, dbrillis είπε

Εχεις δικιο:
image.png.a05356e5a65a81ad64c3e79a5774f26b.png

Καταλαβαινεις εσυ αν τα καζεινικα αλατα ειναι γαλα ή οχι; Γιατι αν δεν θεωρειται γαλακτοκομικο προιον (το βλεπω σαν συστατικο του γαλακτος αλλα οχι στη λιστα με τα γαλακτοκομικα προιοντα) δεν υπαρχει παραπλανηση.
https://www.aade.gr/sites/default/files/2020-03/80b-iss1.pdf + https://oeclass.aua.gr/openeclass/modules/document/file.php/OCDFSHN102/DFSHN_350_02c_1h.pdf

H καζεΐνη είναι μια ουσία που εξάγεται από το γάλα. Άρα και τα καζεϊνικά άλατα είναι ένα προϊόν γάλακτος (αναφέρεται και στο pdf της ΑΑΔΕ). Ο όρος «καλλιέργεια» επίσης είναι τελείως αόριστος (δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι είδους καλλιέργεια είναι αυτή). Άρα είναι ξεκάθαρο πως είναι «γαλακτοκομικό προϊόν» έως ένα βαθμό τουλάχιστον. Οπότε το «Μη Γαλακτοκομικό» προϊόν είναι τελείως παραπλανητικό. Την εικόνα την βρήκες στο επίσημο site; Μπορείς να μας στείλεις το λινκ; Γιατί μπορεί να μην το παρουσιάζουν ως «νηστίσιμο», αλλά η παραπλάνησή τους είναι φανερή. Γιατί είναι άλλο το «δεν περιέχει λακτόζη» και άλλο το «μη γαλακτοκομικό».

Μόλις τώρα, JakeKaufman είπε

Αν νηστεύεις, δεν ζητάς τυριά. 

Αν πάρεις εσύ κάποια όσπρια και κάνεις μια δική σου εντελώς φυτική συνταγή και καταφέρεις να το κάνεις να «μοιάζει» με τυρί, θεωρείς ότι σου απαγορεύει κανένας να το ονομάσεις «τυρί»; 

Ξαναλέω... η ερώτησή μου έχει να κάνει με το ηθικό-παραπλανητικό του πράγματος όσον αφορά ένα συγκεκριμένο προϊόν και μόνο. Και όλο αυτό γιατί έχω δει να το αποκαλούν ως "νηστίσιμο" τα ίδια τα καταστήματα, ενώ με βάση τα υλικά του, χρόνια τώρα, είναι μάλλον ξεκάθαρο πως δεν είναι «νηστίσιμο».

Αν κάποιος καταναλωτής έχει κάποιο δικαίωμα απέναντι σε αυτή την παραπλάνηση είναι το θέμα. Τώρα αν τα «καζεϊνικά άλατα» μπορούν να δημιουργηθούν και με άλλον τρόπο (π.χ. στο εργαστήριο) ας μας το απαντήσει κάποιος που γνωρίζει. Το να έρχεστε και να λέτε «δεν υπάρχει νηστίσιμο τυρί» και τέτοιες ιστορίες, δεν νομίζω ότι αφορά το συγκεκριμένο νήμα. Δεν είναι ανάγκη πάντα να συμμετέχουμε σε όλες τις συζητήσεις. 

Δημοσ.
16 minutes ago, rafinos said:

Αν πάρεις εσύ κάποια όσπρια και κάνεις μια δική σου εντελώς φυτική συνταγή και καταφέρεις να το κάνεις να «μοιάζει» με τυρί, θεωρείς ότι σου απαγορεύει κανένας να το ονομάσεις «τυρί»; 

Άλλο αυτό που λες και άλλο αυτό που λέω εγώ. Δεν μίλησα ποτέ για δίκη σου συνταγή.

ειπα: αν νηστεύεις και πας στο σούπερ μάρκετ ζητώντας τυριά, έχεις χάσει το νόημα της νηστείας 

Δημοσ.
19 minutes ago, rafinos said:

Το σκεπτικό σου δεν είναι λανθασμένο. Αλλά στην Ελλάδα υπάρχει «επικρατούσα θρησκεία» στο Σύνταγμα. Οπότε το «νηστίσιμο» είναι ξεκάθαρο μάλλον που παραπέμπει. Το αν είναι σωστό ή όχι είναι τελείως άλλη κουβέντα.

H καζεΐνη είναι μια ουσία που εξάγεται από το γάλα. Άρα και τα καζεϊνικά άλατα είναι ένα προϊόν γάλακτος (αναφέρεται και στο pdf της ΑΑΔΕ). Ο όρος «καλλιέργεια» επίσης είναι τελείως αόριστος (δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι είδους καλλιέργεια είναι αυτή). Άρα είναι ξεκάθαρο πως είναι «γαλακτοκομικό προϊόν» έως ένα βαθμό τουλάχιστον. Οπότε το «Μη Γαλακτοκομικό» προϊόν είναι τελείως παραπλανητικό. Την εικόνα την βρήκες στο επίσημο site; Μπορείς να μας στείλεις το λινκ; Γιατί μπορεί να μην το παρουσιάζουν ως «νηστίσιμο», αλλά η παραπλάνησή τους είναι φανερή. Γιατί είναι άλλο το «δεν περιέχει λακτόζη» και άλλο το «μη γαλακτοκομικό».

Ξαναλέω... η ερώτησή μου έχει να κάνει με το ηθικό-παραπλανητικό του πράγματος όσον αφορά ένα συγκεκριμένο προϊόν και μόνο. Και όλο αυτό γιατί έχω δει να το αποκαλούν ως "νηστίσιμο" τα ίδια τα καταστήματα, ενώ με βάση τα υλικά του, χρόνια τώρα, είναι μάλλον ξεκάθαρο πως δεν είναι «νηστίσιμο».

Αν κάποιος καταναλωτής έχει κάποιο δικαίωμα απέναντι σε αυτή την παραπλάνηση είναι το θέμα. Τώρα αν τα «καζεϊνικά άλατα» μπορούν να δημιουργηθούν και με άλλον τρόπο (π.χ. στο εργαστήριο) ας μας το απαντήσει κάποιος που γνωρίζει. Το να έρχεστε και να λέτε «δεν υπάρχει νηστίσιμο τυρί» και τέτοιες ιστορίες, δεν νομίζω ότι αφορά το συγκεκριμένο νήμα. Δεν είναι ανάγκη πάντα να συμμετέχουμε σε όλες τις συζητήσεις. 

Τις πληροφορίες αυτες δεν μπορούσα να τις βρω στο επίσημο site. Η εικονα ειναι απο το Market In.

Όπως και αυτή:

image.png.cdf2800400a307150fbd13c0aa0725a8.png

Δεν ξερω αν η σειρα "Φαστ" πλασάρεται ως νηστίσιμη αλλα σίγουρα πλασάρεται ως "μη γαλακτοκομικο" προϊόν 🤯.

Το "τυρί" παραπάνω που εχει ονομασία νηστίσιμο περνάει το τεστ 🤣

Δημοσ.

Απο τη στιγμη που το "νηστισιμο" δεν οριζεται απο νομοθεσια ή φορεα τροφιμων, και δεν αφορα τη δημοσια υγεια αλλα μονο τα χουγια ορισμενων, παραπλανηση δεν υπαρχει καμια, μπορει καποιος να ονομασει νηστισιμη και μια μπριζολα καπνιστη. Με τη λογικη σου, μπορει να θεωρηθει παραπλανηση και το Εβλογημενο που αναφερθηκε παραπανω, μιας που δεν υπαρχουν αποδειξεις οτι το Εβλογησε καποιος. 

Δημοσ.
3 ώρες πριν, mariosnik_ είπε

Η νηστεία στην ουσία είναι διασταύρωση χορτοφαγίας και pescatarianism (βέβαια τα θαλασσινά είναι νηστίσιμα, ενώ τα ψάρια όχι) και δεν έχει καμία σχέση με τη vegan διατροφή, όπου π.χ δεν μπορείς να φας ούτε μέλι γιατί εκμεταλλεύεσαι τις μέλισσες (λολ).

Πάντως, μια χορτοφαγική διατροφή με επαρκή γαλακτοκομικά και αυγά μπορεί να είναι υγιεινή ενώ μια vegan διατροφή όχι, ακόμα και με συμπληρώματα διατροφής.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 hours ago, rafinos said:

Αν κάποιος καταναλωτής έχει κάποιο δικαίωμα απέναντι σε αυτή την παραπλάνηση είναι το θέμα.

Όχι, δεν έχεις κανένα δικαίωμα νομίζω. Δεν είναι νομοθετημένες συγκεκριμένες παράμετροι ή προδιαγραφές για το αν ένα προϊόν μπορεί να διαφημίζεται/πωλείται ως νηστίσιμο ή όχι. Επιπρόσθετα, αν καταλαβαίνω καλά το προϊόν ΔΕΝ διαφημίζεται από την εταιρία ως νηστίσιμο έτσι και αλλιώς. Θα μπορούσες ενδεχομένως να κινηθείς έναντι χαμηλόμισθου υπαλλήλου σούπερ μάρκετ αν σου το πούλησε ως τέτοιο, ώστε αυτός να απολυθεί (αυτό θα συμβεί δλδ υποθέτω αν το τραβήξεις όσο πάει).

Για την πιθανότητα ψευδής αναφοράς σχετικά με το "μη γαλακτοκομικό προϊόν", είναι επίσης σχεδόν σίγουρο πως η εταιρία είναι καλυμμένη νομικά. Τόσο από τον διαχωρισμό του όρου των αλάτων από την πρώτη ύλη (βαθμοί επεξεργασίας, αλλαγή χρήσης, προέλευση κλπ) όσο και από την μη ζωική προέλευση της καλλιέργειας (ενδεχομένως αναφέρεται σε διαφοροποιημένα ένζυμα/βιοκαταλύτες). Από τότε που άρχισαν οι τσαχπινίες με τα βιομηχανοποιημένα γιαούρτια, οι εταιρίες πάντα προσέχουν να πέφτουν μέσα στο γράμμα του νόμου.

Για το ηθικό του θέματος δεν έχω άποψη.

Επεξ/σία από Dante80
  • Like 2
Δημοσ.
9 ώρες πριν, rafinos είπε

«καζεϊνικά άλατα» & τελείως αόριστα ο όρος «καλλιέργεια»

Μπορεί άραγε να κάνει κάτι ο καταναλωτής που του πουλάνε ένα τέτοιο προϊόν ως νηστίσιμο (μπορεί παράλληλα να το πουλάνε και ως vegan), ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι;  Να ξεκαθαριστεί πως αυτό το προϊόν πωλείται κυρίως ως χύμα στα ψυγεία και δεν μπορείς να δεις τα συστατικά του. 

Φίλε θέτεις τεράστιο θέμα και είμαι μαζί σου. Η " καλλιέργεια" είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που πρέπει να κάνουν κάποια δουλειά. Υπό αυτούς τους όρους το ψωμί και όλα τα προϊόντα που έχουν μαγιά ή καλλιέργεια δεν ΕΙΝΑΙ ΒΙΓΚΑΝ. 

• Like 2
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...