punky Δημοσ. 29 Απριλίου Δημοσ. 29 Απριλίου Θα συμφωνήσω πως οι τιμές της Apple είναι ληστρικές για να προσθέσεις RAM. Θα θυμίσω βέβαια σε όσους νοσταλγούν τη δυνατότητα να προσθέσεις after market RAM στα παλιά iMac, πως και τότε ακούγαμε πάλι πως ήταν ακριβή γιατί έπαιρναν μνήμη φορητών κι όχι επιτραπέζιων που ήταν πιο φτηνή. Θα συμφωνήσω και σε άλλες ενστάσεις για τις τιμολογιακές πολιτικές της Apple που αναφέρθηκαν εδώ. Αυτό που δεν καταλαβαίνω όμως είναι αυτή την εμμονή με την "επαγγελματική χρήση" και πως δήθεν τα mac δεν κάνουν για επαγγελματική χρήση. Επαγγελματική χρήση εννοείτε την επεξεργασία video? Δηλαδή ο υπάλληλος γραφείου δεν είναι επαγγελματίας; Ένας σύμβουλος επιχειρήσεων δεν είναι επαγγελματίας; Προσωπικά έχω ένα Dell XPS από τη δουλειά, που είναι πιο μικρό και με "καλύτερα" specs από το προσωπικό μου Air M1. Μαντέψτε ποιο χρησιμοποιώ καθημερινά για επαγγελματική χρήση και ποιο παίρνω μαζί μου στα επαγγελματικά ταξίδια. Εμπειρία χρήσης λέγεται. 2
apikoulas Δημοσ. 29 Απριλίου Δημοσ. 29 Απριλίου Γιαυτό Frame.work και μόνο από εδώ και πέρα. Έλεος πχια με το να χρεώνουν 500 ευρώ έξτρα για να πας απ τα 8 στα 16GB RAM και άλλα τόσα για να έχεις 1 ΤΒ disk. Στο παλιό καλό μου Dell XPS 9370 απ το μακρινό 2017, με τα κολλημένα 16GB RAM, του έβαλα ένα 2TB M2 Nvme και τουλάχιστον από αποθηκευτικό χώρο είμαι ΟΚ. Αν μπορούσα να του βάλω και έξτρα μνήμη στα 32 η 64, θα με έβγαζε ακόμα αλλά 5 χρόνια. Ναι, τον χρησιμοποιώ για προγραμματισμό, και με τα 16 ζορίζεται πάρα πολύ, και σέρνεται όταν πρέπει να καταφύγει σε Virtual RAM/ pagefile. Το επόμενο laptop μου θα είναι frame.work, αμήν και πότε να έρθει επίσημα στην Ελλάδα... 1
sils Δημοσ. 29 Απριλίου Δημοσ. 29 Απριλίου Ότι και να λέμε δεν υπάρχει καλύτερο ultra book από το macbook air και ας είναι το βασικό μοντέλο αν θέλεις κάτι αντίστοιχο σε microsoft πρέπει να πληρώσεις τα διπλά και τριπλά. Είναι εργαλεία απλά ,δεν είμαι φάν της apple δεν μου αρέσουν καθόλου τα iphone αλλά πραγματικά σε θέμα ultra book για κάποιον που κινείται συχνά και θέλει μπαταρία και επιδόσεις η σειρά μ είναι απλά μονόδρομος.. Επίσης ένα μεγάλο μπράβο που κατάφερε και πέρασε την τεχνολογία arm σε τέτοια μηχανήματα με τέτοιες επιδόσεις ελπίζω τα αντίστοιχα snapdragon που θα βγούνε να έχουν τις ανάλογες επιδωσεις και αμέσως θα παω σε windows 11 2
StavrosD Δημοσ. 29 Απριλίου Δημοσ. 29 Απριλίου Σε μερικές κατηγορίες τα Mac είναι απείρως πιο οικονομικά από τα PC. Σε αρκετές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (inference, fine tuning, RAG) είναι πιο οικονομικό να αγοράσεις Mac παρά PC με GPU. Για να τρέξεις το LLama 3 7B , full precision χρειάζεσαι 24GB μνήμης. Μπορείς να το τρέξεις σε ένα Mac Studio με 32GB RAM το οποίο κοστίζει περίπου 2500€ ή σε ένα MacBook Pro με 36GB RAM (3100€). Για να το τρέξεις σε PC δεν φτάνει μια 4090 RTX (δεσμεύει λίγη μνήμη το λειτουργικό και το BIOS της κάρτας) η οποία κοστίζει πάνω από 1800€, αν προσθέσεις και δεύτερη πας στα 3600€ μόνο για κάρτες γραφικών. Αν βάλεις και όλο τον υπόλοιπο υπολογιστή, κουτί, τροφοδοτικό, επεξεργαστή, μητρική, μνήμη, δίσκο, κλπ, ξεπερνάς άνετα τα 4000€. Αν πάμε σε μεγαλύτερα μοντέλα, π.χ. το 8 bit quantized 70B μοντέλα, χρειάζεσαι 70GB μνήμης.Το Mac Studio με 96GB RAM κοστίζει λίγο πάνω από 3600€, το MacBook Pro με 96GB RAM γύρω στα 4.900€. Για να έχεις πάνω από 70GB σε GPU θες 3 κάρτες, άρα πας στα 5700€ μόνο για τις GPU. Ολόκληρο το PC θα πάει πολύ παραπάνω. Υπάρχει μια ολόκληρη αγορά για την οποία είναι πιο οικονομικό το MacBook από τις εναλακτικές επιλογές. Το παράλογο είναι ότι ενώ υποτίθεται ότι είμαστε πλέον στην εποχή της πράσινης/κυκλικής οικονομίας, η Apple πηγαίνει προς τα πίσω και κάνει αναλώσιμο ολόκληρο τον υπολογιστή. Χάλασε ο δίσκος; Χρειάζεσαι περισσότερη μνήμης; Χρειάζεσαι γρηγορότερο υπολογιστή; Πέταξε τον υπολογιστή που έχεις και αγόρασε άλλο μοντέλο, ακόμα και αν έχεις ήδη υπολογιστή της τελευταίας γενιάς. 1
panos spain Δημοσ. 30 Απριλίου Δημοσ. 30 Απριλίου Φανταστικό πως υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που εν έτει 2024 δεν τους πειραζουν τα 8gb ram. Να πάρεις δηλαδή αυτοκίνητο του 2024 - και premium κατηγορία - και να έχεις πίσω παράθυρα με μανιβέλα, αλλα επειδη δεν εχεις παιδιά δεν σε πειράζει γιατί δεν τα χρησιμοποιείς συχνά. Μιλάμε για μεγάλα χαϊβάνια. 1
apikoulas Δημοσ. 30 Απριλίου Δημοσ. 30 Απριλίου 8 ώρες πριν, StavrosD είπε Για να τρέξεις το LLama 3 7B , full precision χρειάζεσαι 24GB μνήμης. Μπορείς να το τρέξεις σε ένα Mac Studio με 32GB RAM το οποίο κοστίζει περίπου 2500€ ή σε ένα MacBook Pro με 36GB RAM (3100€). Για να το τρέξεις σε PC δεν φτάνει μια 4090 RTX (δεσμεύει λίγη μνήμη το λειτουργικό και το BIOS της κάρτας) η οποία κοστίζει πάνω από 1800€, αν προσθέσεις και δεύτερη πας στα 3600€ μόνο για κάρτες γραφικών. Αν βάλεις και όλο τον υπόλοιπο υπολογιστή, κουτί, τροφοδοτικό, επεξεργαστή, μητρική, μνήμη, δίσκο, κλπ, ξεπερνάς άνετα τα 4000€. Ωπα ωπα. Αγοραζεις πλέον 3090 με 24GB RAM με ~600 ευρώ. Και μιλάμε για GPU RAM, όχι "mixed" μπούρδες. Για το υπόλοιπο PC, αν δε σε νοιάζει να πάρεις το τελευταιο CPU, το χτίζεις άνετα με άλλα 600-700 ευρώ καινούργιο, ή μεταχειρισμένο με σχεδόν τα μισά! H 64GB RAM ξεκινάει στα 120 ευρώ, αν δώσεις 250 παίρνεις 128 GB RAM. Στα Mac αυτά απλά δε γίνονται.
tony_boy Δημοσ. 30 Απριλίου Δημοσ. 30 Απριλίου Περιμένω να βγει ο Snapdragon X Elite και η Apple να αρχίσει να είναι ζημιογόνα. Της εύχομαι καλό κλείσιμο ή τουλάχιστον να είναι στα όρια. Κ το λέω σαν χρήστης iPhone, iPad και MacBook Pro (και ας είναι του 2015). Κούρασε με τα low specs σε τρελά υψηλές τιμές και το κλείδωμα. Υγ. Καταλαβαίνω κάποια fanboys που θέλουν να υπάρχει το μήλο ακόμα και στο κωλοχαρτο που θα χρησιμοποιήσουν, αλλά ρε μάγκες, άντε δικαιολογειτε τα 8gb ram για"βασική χρήση" κ αλλά τέτοια που γράφετε. Τα 256gb SSD πως σκ...τα τα δικαιολογειτε; Πως στο καλό θέλει £200 (sorry αλλά τις αγγλικές τιμές ξέρω) για να βάλεις άλλα 256?
KostasKri Δημοσ. 30 Απριλίου Δημοσ. 30 Απριλίου 15 hours ago, n3a said: Κοίτα, λίγο πιο πάνω προσπαθούσες να μας πείσεις πόσο επαρκής είναι σήμερα ένας υπολογιστής με 8gb μνήμης, για την πλειονότητα των χρηστών εκεί έξω ("πάνω από το 50% των χρηστών"). Συνεπώς το ποια είναι η ποιότητα των ανταγωνιστών με λιγότερα χρήματα αλλά κυρίως, το τι θεωρείς ως "ανταγωνιστική" τιμή επέτρεψέ μου να μην τα λάβω ως κρίση ιδιαίτερου βάρους. Την πάρεις δεν την πάρεις, είναι γεγονός πως τα 8GB είναι πραγματικά μια χαρά για την πλειοψηφία των οικειακών χρηστών (το 50% είναι λίγο απλά το είπα να μην τριγκάρει κόσμος). Στην εταιρία έχουμε πολλούς χρήστες με παλαιότερα μηχανήματα (windows) που δεν έχουν αναβαθμιστεί και παίζουν ακόμα με 8GB, παράπονο κανένα. MS Office και ένας browser και το erp μας και τρέχουν όλα μια χαρα. Αν ήταν και MacOS θα παίζανε ακόμα καλύτερα. Δεν θέλουν όλοι ούτε να ανοίγουν 150 tabs στον chrome και να είναι always available ούτε να τρέχουν παιχνίδια ή βαριές εφαρμογές. Δεν καταλαβαίνω γιατί αδυνατεί ο κόσμος να καταλάβει ότι επειδή μερικοί γουστάρουν να βλέπουν μεγάλους αριθμούς σημαίνει ότι πρέπει να είναι το standard. 1
tony_boy Δημοσ. 30 Απριλίου Δημοσ. 30 Απριλίου 15 λεπτά πριν, KostasKri είπε Την πάρεις δεν την πάρεις, είναι γεγονός πως τα 8GB είναι πραγματικά μια χαρά για την πλειοψηφία των οικειακών χρηστών (το 50% είναι λίγο απλά το είπα να μην τριγκάρει κόσμος). Στην εταιρία έχουμε πολλούς χρήστες με παλαιότερα μηχανήματα (windows) που δεν έχουν αναβαθμιστεί και παίζουν ακόμα με 8GB, παράπονο κανένα. MS Office και ένας browser και το erp μας και τρέχουν όλα μια χαρα. Αν ήταν και MacOS θα παίζανε ακόμα καλύτερα. Δεν θέλουν όλοι ούτε να ανοίγουν 150 tabs στον chrome και να είναι always available ούτε να τρέχουν παιχνίδια ή βαριές εφαρμογές. Δεν καταλαβαίνω γιατί αδυνατεί ο κόσμος να καταλάβει ότι επειδή μερικοί γουστάρουν να βλέπουν μεγάλους αριθμούς σημαίνει ότι πρέπει να είναι το standard. Ρε τρελέ με τι στοιχεία λες για την "πλειονότητα" των χρηστών; Τι έρευνα έκανες και σε 3 ποστ είναι και ένα δικό σου με το ίδιο τροπάριο; Επειδή εσύ μπορεί να μην χρησιμοποιείς ή να ξέρεις να χρησιμοποιήσεις έναν υπολογιστή και σε βολεύουν (νομίζεις) τα 8gb RAM & 256GB SSD δεν έχεις κανένα στοιχείο τι θέλει ο κάθε άλλος χρήστης.
tsagas_lr Δημοσ. 30 Απριλίου Δημοσ. 30 Απριλίου On 29/04/2024 at 10:46, KostasKri said: Σίγουρα γίνεται και για να ξεκινάει από χαμηλά η τιμολόγηση αλλά γιατί δεν νοείται; Γιατί να μην δώσει η εταιρία την δυνατότητα σε μη power users να το αγοράσουν πιο φθηνά; Επειδή δουλεύω ΙΤ και βλέπω άπειρα μηχανήματα από απλό κόσμο, τα 256GB δεν τα γεμίζεις εύκολα αν δεν βάλεις ταινίες ή παιχνίδια. Και ο περισσότεροσ κόσμος απλά δεν ασχολείται με αυτά. Επίσης ελάχιστος κόσμος κουβαλάει τα πάντα μέσα στο laptop του. Γι αυτό είναι οι εξωτερικοί δίσκοι. Γενικά δεν βλέπω τον λόγο. Αν είσαι πιο απαιτητικός χρήστης, ξέρεις τι παίρνεις και ξέρεις και τι θα πληρώσεις. Πιο βασικό είναι θεωρώ να κράξουμε τις εξοφρενικές τιμές για να αγοράσεις παραπάνω Storage/RAM σε έναν mac υπολογιστή παρά το default setup του. Μιλάμε για 10€ διάφορα κόστους η μνήμη. Μην εθελοτυφλούμε ρε παιδιά. Είναι ξεκάθαρα κοροιδία το entry level setup που προσφέρουν. Δεν υπάρχει το "πιο φτηνά" που λες. Είναι απλά μια ψεύτικη τιμή με ένα πολύ κακό περιορισμό για να σε εξαναγκάσει να σκάσεις τα +200, 300 η περισσότερα.
KostasKri Δημοσ. 30 Απριλίου Δημοσ. 30 Απριλίου 55 minutes ago, tony_boy said: Ρε τρελέ με τι στοιχεία λες για την "πλειονότητα" των χρηστών; Τι έρευνα έκανες και σε 3 ποστ είναι και ένα δικό σου με το ίδιο τροπάριο; Επειδή εσύ μπορεί να μην χρησιμοποιείς ή να ξέρεις να χρησιμοποιήσεις έναν υπολογιστή και σε βολεύουν (νομίζεις) τα 8gb RAM & 256GB SSD δεν έχεις κανένα στοιχείο τι θέλει ο κάθε άλλος χρήστης. Με τα στοιχεία του ότι είναι η δουλειά μου και διαχειρίζομαι πάνω από 500 υπολογιστές στην εταιρία που εργάζομαι. Δεν είχαμε ΠΟΤΕ θέμα με 8GB να τρέχουν τα προγράμματα που προ-ανέφερα. Επίσης δουλεύοντας στο IT έχω φτιάξει ουκ ολίγους φίλους και συγγενείς (το κλασικό "α ξέρεις από υπολογιστές πες μου τι να πάρω"). Δεν έχει παραπονεθεί κανείς ποτέ όταν έπαιρναν 8GB γιατί τα 16GB δεν ήταν στο budget. Εν τέλει μπορείς απλά να googlάρεις "how much RAM do I need" και να δεις τι γράφουν. Οπότε γενικά ναι, αν θες έναν υπολογιστή απλά για να μπαίνεις στο internet (που ναι, αυτό θέλουν οι περισσότεροι, άντε και κανένα document) τα 8GB είναι οκ. Το ότι εμείς εδώ μέσα είμαστε οι περισσότεροι enthusiasts και θέλουμε το κάτι παραπάνω δεν σημαίνει ότι αυτό ισχύει και για τον κόσμο που δεν ασχολείται με το άθλημα. https://eu.crucial.com/articles/about-memory/how-much-ram-does-my-computer-need 32 minutes ago, tsagas_lr said: Μιλάμε για 10€ διάφορα κόστους η μνήμη. Μην εθελοτυφλούμε ρε παιδιά. Είναι ξεκάθαρα κοροιδία το entry level setup που προσφέρουν. Δεν υπάρχει το "πιο φτηνά" που λες. Είναι απλά μια ψεύτικη τιμή με ένα πολύ κακό περιορισμό για να σε εξαναγκάσει να σκάσεις τα +200, 300 η περισσότερα. Δεν ξέρω και δεν με ενδιαφέρει πόσο κοστίζει στον κατασκευαστή να βάλει κάτι έξτρα. Μπορεί τα 10€ γι αυτόν να μεταφράζεται ως 50€ για μας. θα θέλει να έχει κέρδος, δεν είναι ίδρυμα τα χουμε ξαναπεί. Με το πως τιμολογούν τα upgrades είμαι αντίθετος πάντως και συμφωνώ στο ότι είναι τραγικό να δίνεις 200€ και 300€ για τόση λίγη RAM και Storage. Αυτό δεν αλλάζει όμως την άποψή μου περί ύπαρξης χαμηλότερων specifications για οικονομία σε χρήστες που δεν τα χρειάζονται.
n3a Δημοσ. 30 Απριλίου Δημοσ. 30 Απριλίου 13 λεπτά πριν, KostasKri είπε Με τα στοιχεία του ότι είναι η δουλειά μου και διαχειρίζομαι πάνω από 500 υπολογιστές στην εταιρία που εργάζομαι. Δεν είχαμε ΠΟΤΕ θέμα με 8GB να τρέχουν τα προγράμματα που προ-ανέφερα. Επίσης δουλεύοντας στο IT έχω φτιάξει ουκ ολίγους φίλους και συγγενείς (το κλασικό "α ξέρεις από υπολογιστές πες μου τι να πάρω"). Δεν έχει παραπονεθεί κανείς ποτέ όταν έπαιρναν 8GB γιατί τα 16GB δεν ήταν στο budget. Εν τέλει μπορείς απλά να googlάρεις "how much RAM do I need" και να δεις τι γράφουν. Οπότε γενικά ναι, αν θες έναν υπολογιστή απλά για να μπαίνεις στο internet (που ναι, αυτό θέλουν οι περισσότεροι, άντε και κανένα document) τα 8GB είναι οκ. Το ότι εμείς εδώ μέσα είμαστε οι περισσότεροι enthusiasts και θέλουμε το κάτι παραπάνω δεν σημαίνει ότι αυτό ισχύει και για τον κόσμο που δεν ασχολείται με το άθλημα. Όλοι έχουμε υπολογιστές στο σπίτι ή στο γραφείο που έμειναν με 8gb μνήμης και κάνουν τη δουλειά τους, οπότε δεν τους αναβαθμίζουμε. Στο δικό μας δίκτυο έχουμε ακόμα και υπολογιστή με 4gb, που τρέχει Win10 32-bit, αλλά επειδή τρέχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και μόνο αυτό, και μάλιστα μόλις 2-3 φορές την εβδομάδα, είναι "good enough". Με το "good enough" εννοούμε ότι "δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή να αντικατασταθεί", όχι ότι ο υπολογιστής δεν ζορίζεται ή ότι δεν καθυστερεί. Αυτό όμως είναι κάτι διαφορετικό, έτσι δεν είναι; Εμείς (αλλά και το αρχικό άρθρο) συζητάμε αν το 2024 είναι καλή επιλογή, ή έστω καλή συμβουλή, να πάρει κάποιος καινουριο υπολογιστή με 8gb, που δεν αναβαθμίζονται. Και να περιμένει μάλιστα να χρησιμοποιεί το μηχάνημα για τα χρόνια που έρχονται. Τέλος, επειδή googlάρεις "How much RAM do I need", όντως τα περισσότερα sites θα λένε 8gb, επειδή ως επί το πλείστον αφορούν συμβουλές για PCs όπου η μνήμη αναβαθμίζεται down the line. Κάνε ένα google search για το "should I get a new Mac with 8gb".
panagi0tisgr Δημοσ. 30 Απριλίου Δημοσ. 30 Απριλίου Αφού μπορεί και παίζει καλά το μάρκετινγκ γιατί να μην κάνει αισχροκέρδεια; Αλλά αφούτα 8gb είναι τόσο πολλά γιατί τα βάζει και στο 15 pro;
Dimitris_1981 Δημοσ. 30 Απριλίου Δημοσ. 30 Απριλίου Πάντα ξεχνάμε τον απλό χρήστη και το λειτουργικό. Όμως ο μέσος/απλός χρήστης που παίρνει ένα Macbook Air για Internet , Streaming, Email, Word , Excel και 5 Apps δεν χρειάζεται παραπάνω είδικά από την στιγμή που τα MacBook δεν είναι για Gaming. Ότι και να λέει η Apple κάθε φορά εδώ και 10+ χρόνια, ακόμα και αν ο M3 Max έχει ικανοποιητική CPU για Mid-Range Gaming , δεν υπάρχουν και πολλά Games. Ο λόγοι που με 8GB στο MacOS μπορεί να δουλέψει κάποιος είναι 2. 1ον η Καλύτερη διαχείριση μνήμης και 2ον και πιο σημαντικό ότι ο αριθμός των Services/Background Apps που θέλει ένα Mac είναι λιγότερα σε σχέση με τα Windows που έχουν πιο πολλά δικαίως. Τα 8GB για τον Power User ή επαγγελματία είναι όντως αστεία πλέον. Εκεί που έχει κάνει τραγικό φάουλ η Apple είναι που πουλάει MacBook Pro με 8 GB Ram. Έπρεπε να αφήσει τα 8GB μόνο στα MacBook Air. Η τιμολογιακή πολιτική της Apple θα συμφωνήσουμε ότι είναι το λιγότερο εκνευριστική. Αφού τα 200€ για ένα Chip 8GB Ram δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με Quality Control κτλ. Ούτε η IBM νομίζω δεν δίνει τέτοιες τιμές στα Mainframe.. Τέλος αυτά που κάνει η Apple τα κάνουν και οι άλλοι στα Premium Μοdels. Αφήνω ένα βίντεο που η Dell με απογοήτευσε ως κάτοχο χρυσοπληρωμένου Dell XPS 13 με 4K Τouch Panel και τον 1165G7 + 16GB Ram. Πλέον για Personal προτιμώ Mac αν και θεωρώ το λειτουργικό (MacOS) πιο άβολο και ελλιπές σε σχέση με Windows. Αναφορά σε κείμενο 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα