CyberCr33p Δημοσ. 12 Αυγούστου Share Δημοσ. 12 Αυγούστου On 19/06/2024 at 21:39, lak10 said: εχει η μητερα μου ατομικη επιχειρηση και την φορολογησαν με τεκμαρτο 20.000 και ο φορος ηρθε 6.700 ειναι δεδομενο οτι θα βλαει λουκετο με τον ιδιο φορο δευτερη χρονια. Εγω εχω κινητικη αναπηρια 85% καπου διαβασα οτι θα γλιτωσω το τεκμαρτο αν μου την μεταβιβασει και ρωταω αξιζει να μπουμε στην διαδικασια? Μεταβίβαση ατομικής επιχείρησης δεν υπάρχει διότι η επιχείρηση είναι στο ΑΦΜ της. Αυτό που εννοείς είναι να κάνεις έναρξη εσύ και να σου πουλήσει τα πάγια που έχει. Εάν δεν έχεις κάνει ξανά έναρξη εάν δεν κάνω λάθος για τα πρώτα 3 έτη δεν φορολογείσαι με τεκμήρια και για τα επόμενη 2 έχεις κάποια έκπτωση. Αλλά για έγκυρη απάντηση πρέπει να απευθυνθείς σε λογιστή. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
lak10 Δημοσ. 12 Αυγούστου Share Δημοσ. 12 Αυγούστου 27 λεπτά πριν, CyberCr33p είπε Μεταβίβαση ατομικής επιχείρησης δεν υπάρχει διότι η επιχείρηση είναι στο ΑΦΜ της. Αυτό που εννοείς είναι να κάνεις έναρξη εσύ και να σου πουλήσει τα πάγια που έχει. Εάν δεν έχεις κάνει ξανά έναρξη εάν δεν κάνω λάθος για τα πρώτα 3 έτη δεν φορολογείσαι με τεκμήρια και για τα επόμενη 2 έχεις κάποια έκπτωση. Αλλά για έγκυρη απάντηση πρέπει να απευθυνθείς σε λογιστή. αυτο που λες καναμε απλα εγω ως ΑμεΑ δεν εχω τεκμαρτο και φορολογουμαι με τον παλιο τροπο 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
CyberCr33p Δημοσ. 13 Αυγούστου Share Δημοσ. 13 Αυγούστου 10 hours ago, lak10 said: αυτο που λες καναμε απλα εγω ως ΑμεΑ δεν εχω τεκμαρτο και φορολογουμαι με τον παλιο τροπο Ωραία χαίρομαι που έβγαλες άκρη. Επίσης δείτε πόσα χρόνια ένσημα χρειάζεται η μητέρα σου για να συνταξιοδοτηθεί ώστε να την ασφαλίσεις ως υπάλληλο στην επιχείρηση. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Jackob2 Δημοσ. 13 Αυγούστου Share Δημοσ. 13 Αυγούστου (επεξεργασμένο) 14 ώρες πριν, Krusty είπε Ας πούμε ότι θες να δηλώσεις την αλήθεια. Έχεις έγγραφα όπως ιδιωτικό συμφωνητικό ή συμβολαιογραφικό έγγραφο; Ο κωδικός 781 το απαιτεί. Γιατί να τα δηλώσεις ψέμματα ως δωρεάν; Το ήξερες ότι στην δωρεά χρημάτων προς πρόσωπα Γ κατηγορίας (ξαδέλφια, ανήψια, μακρινοί συγγενείς, φίλοι, γνωστοί κτλ) δεν υπάρχει αφορολόγητο και φορολογείται με 40% (άρθρο 56ο ν. 4839/2021); Ότι και αν κάνετε να το κάνετε από κοινού με τον δανειολήπτη. Γιατί να θες να τα δηλώσεις τα δανεικά αν δεν θες να καλύψεις τεκμήρια αγοράς που δεν μπορείς αλλιώς; Εδώ γίνεται ένας χαμός όπως βλέπουμε στις φορολογικές δηλώσεις και δεν τρέχει κάστανο, σ' εσένα θα κολλήσουν; Εμένα μου βάλαν ηλεκτρονικές δαπάνες πολλαπλάσιες από το ελάχιστο εισόδημα που είχα... Ευτυχώς δεν είχα πρόβλημα, αλλά οι δαπάνες πάλι δεν έφταναν αυτές ενός ανθρώπου που ζει καλά και ήταν πιο πολύ ΔΕΗ και αέριο. Λυπάμαι αλλά με μπέρδεψες περισσότερο. Ποιος δανείζει σε φίλο του με συμφωνητικό; Όσο για τις δωρεές το αποσπασματικό άρθρο που βρήκα αφήνει πολλά κενά. Κάποιες αιτίες δωρεάς εξαιρούνται αλλά αφού δε βρίσκω τον πλήρη κώδικα δεν μπορώ να καταλάβω πολλά. Αν όμως είναι όπως τα λες το να τα δηλώσω είναι πρόβλημα. Επεξ/σία 13 Αυγούστου από Jackob2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Krusty Δημοσ. 13 Αυγούστου Share Δημοσ. 13 Αυγούστου (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, Jackob2 είπε Λυπάμαι αλλά με μπέρδεψες περισσότερο. Ποιος δανείζει σε φίλο του με συμφωνητικό; Όσο για τις δωρεές το αποσπασματικό άρθρο που βρήκα αφήνει πολλά κενά. Κάποιες αιτίες δωρεάς εξαιρούνται αλλά αφού δε βρίσκω τον πλήρη κώδικα δεν μπορώ να καταλάβω πολλά. Αν όμως είναι όπως τα λες το να τα δηλώσω είναι πρόβλημα. Έγραψα ότι έγραψα για να σε βοηθήσω. Ξόδεψα περίπου μισή ώρα να ψάχνω πηγές, γιατί δεν είμαι και λογιστής να τα ξέρω απ'έξω. Κατέληξα όπως φαίνεται να σε μπερδεύω περισσότερο. Αν αναρωτιέσαι μετά από αυτά που έγραψα 'ποιος δανείζει σε φίλο του με συμφωνητικό;', τότε συνέχισε έτσι και δήλωσε το ως δάνειο. Γιατί όχι; Αν νομίζεις ότι είναι λάθος και αυτό που έγραψα για τις δωρεές χρημάτων προς φίλους (παρέθεσα και το σχετικό άρθρο), αντί να πιστεύεις ότι πιθανώς σε γλίτωσα από 40% φόρο δωρεάς, τότε συνέχισε έτσι αν θες. Συγγνώμη για το μπέρδεμα κιόλας! Επεξ/σία 13 Αυγούστου από Krusty Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Jackob2 Δημοσ. 13 Αυγούστου Share Δημοσ. 13 Αυγούστου (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, Krusty είπε Έγραψα ότι έγραψα για να σε βοηθήσω. Ξόδεψα περίπου μισή ώρα να ψάχνω πηγές, γιατί δεν είμαι και λογιστής να τα ξέρω απ'έξω. Κατέληξα όπως φαίνεται να σε μπερδεύω περισσότερο. Αν αναρωτιέσαι μετά από αυτά που έγραψα 'ποιος δανείζει σε φίλο του με συμφωνητικό;', τότε συνέχισε έτσι και δήλωσε το ως δάνειο. Γιατί όχι; Αν νομίζεις ότι είναι λάθος και αυτό που έγραψα για τις δωρεές χρημάτων προς φίλους (παρέθεσα και το σχετικό άρθρο), αντί να πιστεύεις ότι πιθανώς σε γλίτωσα από 40% φόρο δωρεάς, τότε συνέχισε έτσι αν θες. Συγγνώμη για το μπέρδεμα κιόλας! "Το υπόλοιπο της περιουσίας, πλην των χρηματικών ποσών, που αποκτάται αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής, ... υποβάλλεται σε φόρο" από τον 4839/2021 και αν ανατρέξεις στον 2961/2001 μιλάει για κληρονομιές. Η Α Β και Γ κατηγορίες αναφέρονται ξεκάθαρα σε βαθμούς συγγένειας κατά την κληρονομική διαδοχή (παρ29) Επεξ/σία 13 Αυγούστου από Jackob2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Krusty Δημοσ. 13 Αυγούστου Share Δημοσ. 13 Αυγούστου (επεξεργασμένο) 15 ώρες πριν, Jackob2 είπε "Το υπόλοιπο της περιουσίας, πλην των χρηματικών ποσών, που αποκτάται αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής, ... υποβάλλεται σε φόρο" από τον 4839/2021 και αν ανατρέξεις στον 2961/2001 μιλάει για κληρονομιές. Η Α Β και Γ κατηγορίες αναφέρονται ξεκάθαρα σε βαθμούς συγγένειας κατά την κληρονομική διαδοχή (παρ29) Και επειδή βρήκες μια φράση που γράφει 'πλην των χρηματικών ποσών' απέδειξες ότι η δωρεά σε φίλους έχει αφορολόγητο; 'και αν ανατρέξεις στον 2961/2001 μιλάει για κληρονομιές' Για ποιον λόγο να ανατρέξω στον 2961/2001 (κληρονομιές), αφού ο 4839/2021 γράφει και για δωρεές; Τώρα που κοίταξα ο 2961/2001 δεν αναφέρεται σε κληρονομιές μόνο, όπως έγραψες, αλλα και σε δωρεές... Το παρακάτω δεν το πρόσεξες; Ή μήπως αφού είσαι φίλος και όχι συγγενής Γ κατηγορίας όπως γράφεις, θα έχεις μηδενικό φόρο και οι παραπάνω συγγενείς 40% φόρο; 2. Η αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής κτήση χρηματικών ποσών, πλην των προβλεπομένων στην παρ. 1 α, υπόκειται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται αυτοτελώς με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%), προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στην Α' κατηγορία, με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%), προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Β' κατηγορία και με συντελεστή σαράντα τοις εκατό (40%), προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Γ' κατηγορία.» https://www.taxheaven.gr/law/4839/2021 Λοιπόν μόλις κοίταξα το άρθρο 29 και όχι παράγραφο όπως έγραψες. Πας καλα; Με τα ίδια σου τα επιχειρήματα αποδεικνύεις ότι είμαι σωστός και εσύ λάθος; Πού ήθελες να τον κοτσάρει τον ξένο δηλαδή στην κατηγορία Α ή Β που είναι μόνο για συγγενείς; Η λέξη εξωτικός καταλαβαίνεις τί σημαίνει; Πραγματικά μετά από όλα αυτά μετανιώνω που ασχολήθηκα με την ανάρτηση σου για βοήθεια. Ελπίζω και τα άλλα μέλη να καταλάβουν τί κάνεις εδώ. Στην τελική είμαι σχεδόν σίγουρος ότι ξέρεις τι παίζει και ούτε εσύ θα το βάλεις ως δωρεά... 'Στη Γ΄ κατηγορία υπάγεται οποιοσδήποτε άλλος εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγγενής του κληρονομουμένου ή εξωτικός. ' https://www.taxheaven.gr/law/2961/2001 Επεξ/σία 14 Αυγούστου από Krusty Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
zoranb Δημοσ. 13 Αυγούστου Share Δημοσ. 13 Αυγούστου Πού πρέπει να κοιτάξω για να δω το Συνολικό Ατομικό Εισόδημά μου; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Krusty Δημοσ. 13 Αυγούστου Share Δημοσ. 13 Αυγούστου (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, zoranb είπε Πού πρέπει να κοιτάξω για να δω το Συνολικό Ατομικό Εισόδημά μου; Κάτω από το Υποβολή Τροποποιητικής υπάρχει το αρχείο 'ενημέρωση εισοδημάτων-δαπανών'. Δεν ξέρω αν είναι μόνο για αυτούς που είχαν προσυμπληρωμένη την δήλωση, το αρχείο αυτό. Στο εκκαθαριστικό σου, στην γραμμή 'φορολογητέο εισόδημα' δεν είναι αυτό που ψάχνεις; Εκτός αν το τεκμαρτό σου ξεπερνά το πραγματικό σου εισόδημα. Επεξ/σία 13 Αυγούστου από Krusty Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
zoranb Δημοσ. 13 Αυγούστου Share Δημοσ. 13 Αυγούστου 1 hour ago, Krusty said: Εκτός αν το τεκμαρτό σου ξεπερνά το πραγματικό σου εισόδημα. Τεκμαρτό σημαίνει; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Krusty Δημοσ. 13 Αυγούστου Share Δημοσ. 13 Αυγούστου (επεξεργασμένο) 48 λεπτά πριν, zoranb είπε Τεκμαρτό σημαίνει; Αντικειμενικά σε χρεώνουν κάποια εισοδήματα που δεν είναι πραγματικά, αλλά τεκμαίρονται για να μην μπορεί ο καθένας να δηλώνει ότι θέλει. Πχ όποιος ζει τεκμαίρεται εισόδημα 3.000 ευρώ, εκτός και αν είναι παντρεμένος και συζεί, τότε 2.500 ευρώ. Αν δεν ζει ως φιλοξενούμενος τότε τεκμαίρεται εισόδημα για την συντήρηση του σπιτιού. Το ίδιο για το αυτοκίνητο, πισίνα κά. Αν μαζευτούν πολλά τεκμήρια είναι δυνατόν να φορολογηθεί η διαφορά τεκμηρίων από το πραγματικό εισόδημα, αν είναι θετική. Φυσικά θα φορολογηθεί και το πραγματικό εισόδημα. Το τεκμαρτό λέγεται και αντικειμενικό εισόδημα. Υπάρχουν και τα τεκμήρια αγοράς. Πχ αγοράζεις ένα σπίτι, πρέπει να δείξεις ότι με την τελευταία σου φορολογική δήλωση ή/και από τις προηγούμενες, συσσώρευσες το κεφάλαιο για αυτό. Επεξ/σία 13 Αυγούστου από Krusty Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Pinball1 Δημοσ. 15 Αυγούστου Share Δημοσ. 15 Αυγούστου (επεξεργασμένο) Ένας φίλος προσπαθεί να εξοφλήσει τον φόρο μέσω του myAADE app, όμως ενώ εμφανίζεται κανονικά η συνολική οφειλή στο επόμενο βήμα δείχνει ότι το χρεωστικό ποσό είναι 0,00€ με αποτέλεσμα όχι μόνο να μη μπορεί να πληρώσει αλλά να χρεώνεται και τις προσαυξήσεις. Γνωρίζει κανείς τι πρέπει να κάνει; Επεξ/σία 15 Αυγούστου από Pinball1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
lak10 Δημοσ. 15 Αυγούστου Share Δημοσ. 15 Αυγούστου Στις 13/8/2024 στις 9:49 ΠΜ, CyberCr33p είπε Ωραία χαίρομαι που έβγαλες άκρη. Επίσης δείτε πόσα χρόνια ένσημα χρειάζεται η μητέρα σου για να συνταξιοδοτηθεί ώστε να την ασφαλίσεις ως υπάλληλο στην επιχείρηση. ξεκινησε τα χαρτια για συνταξη απλα εχει ενσημα απο 3 ταμεια και δεν ξερω ποτε θα ολοκληρωθει η διαδικασια Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
dtzgr Δημοσ. 15 Αυγούστου Share Δημοσ. 15 Αυγούστου 2 ώρες πριν, Pinball1 είπε Ένας φίλος προσπαθεί να εξοφλήσει τον φόρο μέσω του myAADE app, όμως ενώ εμφανίζεται κανονικά η συνολική οφειλή στο επόμενο βήμα δείχνει ότι το χρεωστικό ποσό είναι 0,00€ με αποτέλεσμα όχι μόνο να μη μπορεί να πληρώσει αλλά να χρεώνεται και τις προσαυξήσεις. Γνωρίζει κανείς τι πρέπει να κάνει; Press on the debt to proceed with payment = Πατήστε στην οφειλή για να προχωρήσετε σε πληρωμή Δηλαδή στην τελευταία οθόνη πρέπει να επιλέξεις τη συγκεκριμένη οφειλή ώστε να δηλώσεις ότι θέλεις να την πληρώσεις (γιατί πχ μπορεί να είχες 2 οφειλές και να ήθελες να πληρώσεις μόνο τη μια κλπ). 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Jackob2 Δημοσ. 15 Αυγούστου Share Δημοσ. 15 Αυγούστου Στις 13/8/2024 στις 7:05 ΜΜ, Krusty είπε Και επειδή βρήκες μια φράση που γράφει 'πλην των χρηματικών ποσών' απέδειξες ότι η δωρεά σε φίλους έχει αφορολόγητο; 'και αν ανατρέξεις στον 2961/2001 μιλάει για κληρονομιές' Για ποιον λόγο να ανατρέξω στον 2961/2001 (κληρονομιές), αφού ο 4839/2021 γράφει και για δωρεές; Τώρα που κοίταξα ο 2961/2001 δεν αναφέρεται σε κληρονομιές μόνο, όπως έγραψες, αλλα και σε δωρεές... Το παρακάτω δεν το πρόσεξες; Ή μήπως αφού είσαι φίλος και όχι συγγενής Γ κατηγορίας όπως γράφεις, θα έχεις μηδενικό φόρο και οι παραπάνω συγγενείς 40% φόρο; 2. Η αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής κτήση χρηματικών ποσών, πλην των προβλεπομένων στην παρ. 1 α, υπόκειται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται αυτοτελώς με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%), προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στην Α' κατηγορία, με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%), προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Β' κατηγορία και με συντελεστή σαράντα τοις εκατό (40%), προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Γ' κατηγορία.» https://www.taxheaven.gr/law/4839/2021 Λοιπόν μόλις κοίταξα το άρθρο 29 και όχι παράγραφο όπως έγραψες. Πας καλα; Με τα ίδια σου τα επιχειρήματα αποδεικνύεις ότι είμαι σωστός και εσύ λάθος; Πού ήθελες να τον κοτσάρει τον ξένο δηλαδή στην κατηγορία Α ή Β που είναι μόνο για συγγενείς; Η λέξη εξωτικός καταλαβαίνεις τί σημαίνει; Πραγματικά μετά από όλα αυτά μετανιώνω που ασχολήθηκα με την ανάρτηση σου για βοήθεια. Ελπίζω και τα άλλα μέλη να καταλάβουν τί κάνεις εδώ. Στην τελική είμαι σχεδόν σίγουρος ότι ξέρεις τι παίζει και ούτε εσύ θα το βάλεις ως δωρεά... 'Στη Γ΄ κατηγορία υπάγεται οποιοσδήποτε άλλος εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγγενής του κληρονομουμένου ή εξωτικός. ' https://www.taxheaven.gr/law/2961/2001 Η 2η παράγραφος προσθήκη στον παλιό νόμο δεν ξεκαθαρίζει ποιες είναι αυτές οι κατηγορίες. Αν εννοεί το 29 του παλιού νόμου είναι αδιέξοδο γιατί αυτό μιλάει απ' τον τίτλο του για "κληρονομική μερίδα" και τέλος πάντων αν για κάθε εκατό ευρώ που δανείζεται κάποιος από ένα φίλο του πλήρωνε 40 ευρώ φόρο θα το ξέραμε όλοι και θα ήταν το καθημερινό μας ανέκδοτο Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα