Inci624 Δημοσ. 2 Αυγούστου Share Δημοσ. 2 Αυγούστου (επεξεργασμένο) Υπέβαλα τη φορολογική δήλωση αλλά το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό: 91,60 ευρώ. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο συνέβη αυτό αφού όταν έκανα δοκιμές έβγαινε πιστωτικό. Στον κωδικό 811, έβαλα ποσό ενοικίου 1200 ευρώ. Ετήσιο ποσό ενοικίου αντί για μηνιαίο. Στον κωδικό 049, ενώ όταν πατούσα μέσα στο πεδίο εμφανίζονταν οι αποδείξεις, μόλις έβγαινα από το πεδίο, ο κωδικός δεν εμφανιζόταν προσυμπληρωμένος. Πάτησα «μεταφορά στη δήλωση» αλλά δεν περνούσε το ποσό των αποδείξεων, το οποίο κανονικά φαίνεται και χωρίς να πατήσω στο κουτάκι. Μήπως νομίζουν ότι δεν έχει συγκεντρώσει αποδείξεις από ηλεκτρονικές αγορές και βγήκε χρεωστικό; Δεν με αφήνει να κάνω και τροποποιητική. Πρέπει να περάσει μια ημέρα. Ο συγγενής θα πληρώσει πρόστιμο επειδή θα είναι εκπρόθεσμη τροποποιητική ή αν είναι έως 100 ευρώ το ποσό προς πληρωμή ή ακόμη και μηδενικό, δεν πληρώνεις πρόστιμο; Επεξ/σία 2 Αυγούστου από Inci624 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
GREGORYMO Δημοσ. 2 Αυγούστου Share Δημοσ. 2 Αυγούστου (επεξεργασμένο) 10 ώρες πριν, Inci624 είπε Καλημέρα σας. Έχω τη φορολογική δήλωση συγγενικού προσώπου σε κατάσταση προσωρινής αποθήκευσης (τη δική μου και της μητέρας μου τις έχω υποβάλει μόνη μου από τον Ιούλιο) και δεν ξέρω αν πρέπει να την οριστικοποιήσω ή αν πρέπει να πάω σε λογιστή. 1. Πίνακας 5, κωδικός 213: στο ποσοστό συνιδιοκτησίας εφόσον είχε και συγκάτοικο στο διαμέρισμα που νοίκιαζε, βάζω ποσοστό 50 ; 2. Πίνακας 6, κωδικός 811: στο ποσό ενοικίου, βάζω το μηνιαίο μίσθωμα πχ 120,00 ευρώ ή το ετήσιο πχ 1440; Επίσης, ο συγγενής πλήρωνε ενοίκιο 150,00 ευρώ αλλά στο μισθωτήριο συμβόλαιο ο ιδιοκτήτης έγραψε 120,00 ευρώ. Στη φορολογική δήλωση βάζουμε ό,τι γράφει το μισθωτήριο συμβόλαιο; 3. Πίνακας 7, κωδικός 049: στις αποδείξεις είναι προσυμπληρωμένο ότι έχει δαπανήσει 1399,05 ευρώ. Έχει ακαθάριστες αποδοχές 6925,00 ευρώ και φορολογητέο ποσό 5725,58 ευρώ (πίνακας 4, κωδικός 301 για μισθούς). Όταν αρχικά πάτησα υποβολή μου έβγαλε αποτέλεσμα εκκαθάρισης πιστωτικό 216,19 ευρώ. Επειδή όμως βάσει μιας ιστοσελίδας που υπολογίζει πόσες αποδείξεις χρειάζονται για το αφορολόγητο, είδα ότι θέλει 1700 ευρώ περίπου σε αποδείξεις, αύξησα το ποσό των αποδείξεων στον κωδικό 049. Με 1700 ευρώ έβγαινε πάλι πιστωτικό το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης στα 282.40 ευρώ. Ύστερα από 5 δοκιμές που έκανα δεν εμφανίζει πλέον το αποτέλεσμα της φορολογικής δήλωσης επειδή αυτό «εμφανίζεται για περιορισμένο αριθμό εκκαθαρίσεων». Παρατήρησα ότι όσο μεγαλύτερο ποσό αποδείξεων βάζω, τόσο μεγαλύτερο το πιστωτικό αποτέλεσμα. Τι ποσό πρέπει να βάλω τελικά; Επίσης, στον κωδικό 049 , στο πεδίο «καταβολές ενοικίων», γράφουμε και εκεί το σύνολο των ενοικίων εκτός από τον κωδικό 811; Δεν βάζουμε ότι πόσο θέλουμε στον κωδικό 049. Θα βάλεις όσο είναι οι αποδείξεις Επεξ/σία 2 Αυγούστου από GREGORYMO Συμπληρώμα Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Krusty Δημοσ. 3 Αυγούστου Share Δημοσ. 3 Αυγούστου (επεξεργασμένο) 15 ώρες πριν, Inci624 είπε Καλημέρα σας. Έχω τη φορολογική δήλωση συγγενικού προσώπου σε κατάσταση προσωρινής αποθήκευσης (τη δική μου και της μητέρας μου τις έχω υποβάλει μόνη μου από τον Ιούλιο) και δεν ξέρω αν πρέπει να την οριστικοποιήσω ή αν πρέπει να πάω σε λογιστή. 1. Πίνακας 5, κωδικός 213: στο ποσοστό συνιδιοκτησίας εφόσον είχε και συγκάτοικο στο διαμέρισμα που νοίκιαζε, βάζω ποσοστό 50 ; 2. Πίνακας 6, κωδικός 811: στο ποσό ενοικίου, βάζω το μηνιαίο μίσθωμα πχ 120,00 ευρώ ή το ετήσιο πχ 1440; Επίσης, ο συγγενής πλήρωνε ενοίκιο 150,00 ευρώ αλλά στο μισθωτήριο συμβόλαιο ο ιδιοκτήτης έγραψε 120,00 ευρώ. Στη φορολογική δήλωση βάζουμε ό,τι γράφει το μισθωτήριο συμβόλαιο; 3. Πίνακας 7, κωδικός 049: στις αποδείξεις είναι προσυμπληρωμένο ότι έχει δαπανήσει 1399,05 ευρώ. Έχει ακαθάριστες αποδοχές 6925,00 ευρώ και φορολογητέο ποσό 5725,58 ευρώ (πίνακας 4, κωδικός 301 για μισθούς). Όταν αρχικά πάτησα υποβολή μου έβγαλε αποτέλεσμα εκκαθάρισης πιστωτικό 216,19 ευρώ. Επειδή όμως βάσει μιας ιστοσελίδας που υπολογίζει πόσες αποδείξεις χρειάζονται για το αφορολόγητο, είδα ότι θέλει 1700 ευρώ περίπου σε αποδείξεις, αύξησα το ποσό των αποδείξεων στον κωδικό 049. Με 1700 ευρώ έβγαινε πάλι πιστωτικό το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης στα 282.40 ευρώ. Ύστερα από 5 δοκιμές που έκανα δεν εμφανίζει πλέον το αποτέλεσμα της φορολογικής δήλωσης επειδή αυτό «εμφανίζεται για περιορισμένο αριθμό εκκαθαρίσεων». Παρατήρησα ότι όσο μεγαλύτερο ποσό αποδείξεων βάζω, τόσο μεγαλύτερο το πιστωτικό αποτέλεσμα. Τι ποσό πρέπει να βάλω τελικά; Επίσης, στον κωδικό 049 , στο πεδίο «καταβολές ενοικίων», γράφουμε και εκεί το σύνολο των ενοικίων εκτός από τον κωδικό 811; Στο ερώτημα 1 θα βάλεις ποσοστό ΧΡΗΣΗΣ 50%. Ο/Η συγκάτοικος αφού δεν πληρώνει ενοίκιο, τον δήλωσες στον σχετικό κωδικό ότι τον φιλοξενεί ο συγγενής σου; Ηλεκτρονικές αποδείξεις πρέπει να είχε ο συγγενής σου στο 30% του πραγματικού του εισοδήματος, αλλιώς προστιθέμενος φόρος. Αυτό ο φόρος αναλύεται ξεκάθαρα πόσο είναι στο εκκαθαριστικό αν υπάρχει. Κάτι για προστιθέμενος φόρος για δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα θα γράφει. 2. Ότι γράφει το μισθωτήριο σαν σύνολο, όλο το έτος. Στον κωδικό 049 αν δεν πλήρωσε ακριβώς τα 120/μήνα ενοίκιο ηλεκτρονικά, τότε δεν το βάζεις. 'Σημειώνεται ότι δεν επιβάλλονται πρόστιμα, σε κάθε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου, από την οποία το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση είναι έως 100 ευρώ.' Νομίζω και προς τα κάτω δεν πρέπει να υπάρχει διαφορά πάνω από 100 ευρώ. Πρόσεξε αυτό που σου έγραψα να δεις στις ηλεκτρονικές δαπάνες στο εκκαθαριστικό. Αν έκανες κάτι λάθος ή το σύστημα τα παίξε και μπήκαν 0 ηλεκτρονικές δαπάνες, τότε ο άνθρωπος από εκεί που θα είχε καλό πιστωτικό 216, θα πληρώσει και 91 στο τέλος! Εν ολίγοις κάηκε. Επεξ/σία 3 Αυγούστου από Krusty Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
GREGORYMO Δημοσ. 3 Αυγούστου Share Δημοσ. 3 Αυγούστου 7 ώρες πριν, Krusty είπε Στο ερώτημα 1 θα βάλεις ποσοστό ΧΡΗΣΗΣ 50%. Ο/Η συγκάτοικος αφού δεν πληρώνει ενοίκιο, τον δήλωσες στον σχετικό κωδικό ότι τον φιλοξενεί ο συγγενής σου; Ηλεκτρονικές αποδείξεις πρέπει να είχε ο συγγενής σου στο 30% του πραγματικού του εισοδήματος, αλλιώς προστιθέμενος φόρος. Αυτό ο φόρος αναλύεται ξεκάθαρα πόσο είναι στο εκκαθαριστικό αν υπάρχει. Κάτι για προστιθέμενος φόρος για δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα θα γράφει. 2. Ότι γράφει το μισθωτήριο σαν σύνολο, όλο το έτος. Στον κωδικό 049 αν δεν πλήρωσε ακριβώς τα 120/μήνα ενοίκιο ηλεκτρονικά, τότε δεν το βάζεις. 'Σημειώνεται ότι δεν επιβάλλονται πρόστιμα, σε κάθε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου, από την οποία το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση είναι έως 100 ευρώ.' Νομίζω και προς τα κάτω δεν πρέπει να υπάρχει διαφορά πάνω από 100 ευρώ. Πρόσεξε αυτό που σου έγραψα να δεις στις ηλεκτρονικές δαπάνες στο εκκαθαριστικό. Αν έκανες κάτι λάθος ή το σύστημα τα παίξε και μπήκαν 0 ηλεκτρονικές δαπάνες, τότε ο άνθρωπος από εκεί που θα είχε καλό πιστωτικό 216, θα πληρώσει και 91 στο τέλος! Εν ολίγοις κάηκε. Τα ενοίκια ΔΕΝ μπαίνουν στο κωδικο 049 έτσι και αλλιώς. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Krusty Δημοσ. 3 Αυγούστου Share Δημοσ. 3 Αυγούστου (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, GREGORYMO είπε Τα ενοίκια ΔΕΝ μπαίνουν στο κωδικο 049 έτσι και αλλιώς. Αφού μόλις έγραψε ότι υπάρχει ειδικό πεδίο-πινακάκι στο 049 για ενοίκια, τί άλλο να γράψει δηλαδή; Αν έχουν πληρωθεί με ηλεκτρονικό τρόπο και ισχύουν οι παρακάτω προϋποθέσεις, δεν χρειάζεται να χτίσεις ως το 30% του εισοδήματος, αλλά στο 20%. Δηλαδή δεν αθροίζονται μαζί με τις άλλες δαπάνες, αλλά είναι καταβολές που παίζουν τον παραπάνω ρόλο στον κωδικό 049. Οι προϋποθέσεις είναι στην σελίδα 111 των οδηγιών συμπλήρωσης ΦΕ 2023. Επεξ/σία 3 Αυγούστου από Krusty Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
GREGORYMO Δημοσ. 3 Αυγούστου Share Δημοσ. 3 Αυγούστου 13 λεπτά πριν, Krusty είπε Αφού μόλις έγραψε ότι υπάρχει ειδικό πεδίο-πινακάκι στο 049 για ενοίκια, τί άλλο να γράψει δηλαδή; Αν έχουν πληρωθεί με ηλεκτρονικό τρόπο και ισχύουν οι παρακάτω προϋποθέσεις, δεν χρειάζεται να χτίσεις ως το 30% του εισοδήματος, αλλά στο 20%. Δηλαδή δεν αθροίζονται μαζί με τις άλλες δαπάνες, αλλά είναι καταβολές που παίζουν τον παραπάνω ρόλο στον κωδικό 049. Οι προϋποθέσεις είναι στην σελίδα 111 των οδηγιών συμπλήρωσης ΦΕ 2023. Συμφωνώ απόλυτα. Το υψηλό ενοίκιο μπορεί να σε πάει σε υποχρέωση αποδείξεων στο 20%. Είσαι ενημερωμένος ! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Krusty Δημοσ. 3 Αυγούστου Share Δημοσ. 3 Αυγούστου @Inci624 Πατάς σύνοψη Ε1, κάτω από το ψηφιακό αρχείο δήλωσης Ε1, στην ίδια στήλη. Εκεί στον πίνακα 7.1 που πρέπει να υπάρχει αν υπάρχει έστω και ένα ευρώ στον κωδικό 049, κοιτάς πόσες δαπάνες πήρε το σύστημα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Inci624 Δημοσ. 5 Αυγούστου Share Δημοσ. 5 Αυγούστου (επεξεργασμένο) Στις 30/7/2024 στις 9:25 ΜΜ, maxsal1995 είπε Καλησπέρα, Έχω κάνει το Ε1 από 29/6 και έχει γίνει λάθος από μεριάς μου και θα πρέπει να βγει χρεωστικό. Έχω υποβάλλει δικαιολογητικά αλλά δεν μου επιτρέπει το σύστημα να κάνω τροποποιητική. Γνωρίζει κάποιος πότε θα γίνουν οι έλεγχοι και εάν θα μου επιβληθεί πρόστιμο όταν ελεγχθεί? Εμένα μου εμφανίζει μόνο το «Ενημέρωση Εισοδημάτων-Δαπανών Υπόχρεου» και όχι και το «Επισύναψη δικαιολογητικών». Μόνο σ' εμένα συμβαίνει αυτό; Επίσης πρέπει να περάσει μια ημέρα από την τελευταία εκκαθάριση για να σε αφήσει το σύστημα να υποβάλεις τροποποιητική. Το διαπίστωσα την Παρασκευή 02/08 που δεν με άφηνε να κάνω αμέσως τροποποιητική. Σου επέτρεψε τελικά το σύστημα να κάνεις τροποποιητική; Στις 2/8/2024 στις 8:32 ΜΜ, GREGORYMO είπε Δεν βάζουμε ότι πόσο θέλουμε στον κωδικό 049. Θα βάλεις όσο είναι οι αποδείξεις Αν όμως δεν έχεις καλύψει το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων, για να μην μπει προσαύξηση 22% επί της διαφοράς του απαιτούμενου ποσού και του δηλωθέντος ποσού αποδείξεων, μπορείς να τροποποιήσεις λίγο το ποσό των αποδείξεων, αρκεί να μην είναι μεγάλη η διαφορά δηλωθέντος εισοδήματος και δηλωθέντος ποσού, δηλαδή οι αποδείξεις δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το δηλωθέν εισόδημα. Χρήσιμο είναι και αυτό το άρθρο που βρήκα σήμερα: «Καίγονται» χιλιάδες φορολογούμενοι από τις ηλεκτρονικές αποδείξεις | Business Daily Έχει τύχει παλαιότερα που πηγαίναμε σε λογιστή για τις φορολογικές δηλώσεις (πλέον τις υποβάλω μόνη μου) να μας βάλει λίγο παραπάνω ηλεκτρονικές αποδείξεις για να μην έχουμε προσαύξηση επί των αποδείξεων. Στις 3/8/2024 στις 1:26 ΠΜ, Krusty είπε Στο ερώτημα 1 θα βάλεις ποσοστό ΧΡΗΣΗΣ 50%. Ο/Η συγκάτοικος αφού δεν πληρώνει ενοίκιο, τον δήλωσες στον σχετικό κωδικό ότι τον φιλοξενεί ο συγγενής σου; Ηλεκτρονικές αποδείξεις πρέπει να είχε ο συγγενής σου στο 30% του πραγματικού του εισοδήματος, αλλιώς προστιθέμενος φόρος. Αυτό ο φόρος αναλύεται ξεκάθαρα πόσο είναι στο εκκαθαριστικό αν υπάρχει. Κάτι για προστιθέμενος φόρος για δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα θα γράφει. 2. Ότι γράφει το μισθωτήριο σαν σύνολο, όλο το έτος. Στον κωδικό 049 αν δεν πλήρωσε ακριβώς τα 120/μήνα ενοίκιο ηλεκτρονικά, τότε δεν το βάζεις. 'Σημειώνεται ότι δεν επιβάλλονται πρόστιμα, σε κάθε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου, από την οποία το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση είναι έως 100 ευρώ.' Νομίζω και προς τα κάτω δεν πρέπει να υπάρχει διαφορά πάνω από 100 ευρώ. Πρόσεξε αυτό που σου έγραψα να δεις στις ηλεκτρονικές δαπάνες στο εκκαθαριστικό. Αν έκανες κάτι λάθος ή το σύστημα τα παίξε και μπήκαν 0 ηλεκτρονικές δαπάνες, τότε ο άνθρωπος από εκεί που θα είχε καλό πιστωτικό 216, θα πληρώσει και 91 στο τέλος! Εν ολίγοις κάηκε. Ο συγκάτοικος είναι φίλος του συγγενούς και ο καθένας πλήρωνε το ενοίκιο του στον ιδιοκτήτη. Μετά έφυγε ο φίλος και ο συγγενής μου έμενε μόνος του στο σπίτι. Εφόσον όμως στο μισθωτήριο συμβόλαιο υπάρχουν τα ονόματα δύο ενοικιαστών/ μισθωτών, θεώρησα ότι πρέπει να βάλω ποσοστό συνιδιοκτησίας 50 παρόλο που στην πορεία το σπίτι το νοίκιαζε μόνος του ο συγγενής, χωρίς συγκάτοικο. Οπότε αφήνω το ποσοστό συνιδιοκτησίας 50; Αν δεν πλήρωνε ενοίκιο και φιλοξενούνταν, τότε θα δήλωνα τη φιλοξενία στον κωδικό 007 του πίνακα 2 και θα επέλεγα αποδοχή φιλοξενίας στον κωδικό 092 συμπληρώνοντας και τους κωδικούς 801, 091, 097 του πίνακα 6. Όντως τα 120 ευρώ δεν τα πλήρωσε ηλεκτρονικά, οπότε δεν γράφω κάτι στο 049 εκεί που λέει «καταβολές ενοικίων». Στο μισθωτήριο συμβόλαιο γράφει συνολικό μηνιαίο μίσθωμα 120 ευρώ, δεν γράφει το ετήσιο. Ωστόσο, έβαλα 1200Ε στον κωδικό 811 (120Εχ12 μήνες). Και στις οδηγίες συμπλήρωσης γράφει ότι «Αναγράφεται το καθαρό ποσό του ενοικίου που κατεβλήθη μέσα στο έτος 2023 για κύρια κατοικία της οικογένειας». Άρα το ετήσιο. Στις 3/8/2024 στις 8:59 ΠΜ, GREGORYMO είπε Τα ενοίκια ΔΕΝ μπαίνουν στο κωδικο 049 έτσι και αλλιώς. Όταν πατάμε μέσα στο πεδίο του κωδικού 049 εκτός από τις ηλεκτρονικές δαπάνες που έχουμε κάνει, έχει και για ενοίκια. Γράφει «καταβολές ενοικίων». Κατάλαβα όμως ότι πρόκειται για ενοίκια που έχει πληρώσει κανείς με ηλεκτρονικό τρόπο και όχι με μετρητά. Στις 3/8/2024 στις 10:10 ΠΜ, Krusty είπε Αφού μόλις έγραψε ότι υπάρχει ειδικό πεδίο-πινακάκι στο 049 για ενοίκια, τί άλλο να γράψει δηλαδή; Αν έχουν πληρωθεί με ηλεκτρονικό τρόπο και ισχύουν οι παρακάτω προϋποθέσεις, δεν χρειάζεται να χτίσεις ως το 30% του εισοδήματος, αλλά στο 20%. Δηλαδή δεν αθροίζονται μαζί με τις άλλες δαπάνες, αλλά είναι καταβολές που παίζουν τον παραπάνω ρόλο στον κωδικό 049. Οι προϋποθέσεις είναι στην σελίδα 111 των οδηγιών συμπλήρωσης ΦΕ 2023. Πράγματι στη σελίδα 111 βρίσκονται οι οδηγίες συμπλήρωσης για τον κωδικό 049. Στις 3/8/2024 στις 10:27 ΠΜ, Krusty είπε @Inci624 Πατάς σύνοψη Ε1, κάτω από το ψηφιακό αρχείο δήλωσης Ε1, στην ίδια στήλη. Εκεί στον πίνακα 7.1 που πρέπει να υπάρχει αν υπάρχει έστω και ένα ευρώ στον κωδικό 049, κοιτάς πόσες δαπάνες πήρε το σύστημα. Πάτησα στη σύνοψη Ε1 αλλά όπως δεν φαίνονται οι αποδείξεις στο Ε1, έτσι δεν φαίνονται ούτε στη σύνοψη Ε1 ούτε και στο εκκαθαριστικό. Γι' αυτό και στο εκκαθαριστικό γράφει προσαύξηση φόρου αποδείξεων 377.89Ε. Το σύστημα νομίζει ότι ο συγγενής μου δεν έκανε καθόλου ηλεκτρονικές δαπάνες. Όπως είπες και εσύ, «μπήκαν 0 ηλεκτρονικές δαπάνες». Αν όμως πατήσω το «Ενημέρωση Εισοδημάτων Δαπανών Υπόχρεου» εκεί τις εμφανίζει τις ηλεκτρονικές δαπάνες. Πήγα να κάνω τροποποιητική και έγραψα μέσα στον κωδικό 049 το ποσό των ηλεκτρονικών δαπανών που έχει κάνει (1399.05Ε) και έτσι βγαίνει πάλι πιστωτικό 216.19Ε. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι αποδείξεις 1399.05Ε δεν επαρκούν εφόσον το εισόδημά του ήταν 5725.58Ε. Χρειάζονται 1717,67Ε σε αποδείξεις, ειδάλλως η προσαύξηση φόρου αποδείξεων θα είναι 70,10Ε υπολόγισα μόνη μου και επιβεβαίωσα και μέσω της ιστοσελίδας forin. Οπότε βάζω το ακριβές ποσό των αποδείξεων 1399,05Ε ή βάζω κοντά στα 1700Ε για να μην υπάρξει προσαύξηση επί των αποδείξεων; Την τροποποιητική την έχω προσωρινά αποθηκευμένη. Δεν την υπέβαλα. Σ' ευχαριστώ για τις προηγούμενες απαντήσεις που μου έγραψες. Επεξ/σία 5 Αυγούστου από Inci624 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
_Biohazard_ Δημοσ. 5 Αυγούστου Share Δημοσ. 5 Αυγούστου Στις 3/8/2024 στις 10:10 ΠΜ, Krusty είπε Αφού μόλις έγραψε ότι υπάρχει ειδικό πεδίο-πινακάκι στο 049 για ενοίκια, τί άλλο να γράψει δηλαδή; Αν έχουν πληρωθεί με ηλεκτρονικό τρόπο και ισχύουν οι παρακάτω προϋποθέσεις, δεν χρειάζεται να χτίσεις ως το 30% του εισοδήματος, αλλά στο 20%. Δηλαδή δεν αθροίζονται μαζί με τις άλλες δαπάνες, αλλά είναι καταβολές που παίζουν τον παραπάνω ρόλο στον κωδικό 049. Οι προϋποθέσεις είναι στην σελίδα 111 των οδηγιών συμπλήρωσης ΦΕ 2023. Στις 3/8/2024 στις 10:25 ΠΜ, GREGORYMO είπε Συμφωνώ απόλυτα. Το υψηλό ενοίκιο μπορεί να σε πάει σε υποχρέωση αποδείξεων στο 20%. Είσαι ενημερωμένος ! Για την ακρίβεια: Στην περίπτωση που οι δαπάνες, που έχουν πραγματοποιηθεί εντός του φορολογικού έτους 2023 και αφορούν σε καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ (ανεξαρτήτως του χρόνου βεβαίωσης αυτών), δανειακές υποχρεώσεις προσωπικές ή επαγγελματικές προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) και για ενοίκια, υπερβαίνουν το εξήντα τοις εκατό (60%) του πραγματικού εισοδήματος, τότε το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών περιορίζεται στο είκοσι τοις εκατό (20%), υπό την προϋπόθεση ότι οι ανωτέρω δαπάνες έχουν καταβληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Στα ενοίκια περιλαμβάνεται το ποσό που καταβάλλεται για ενοίκιο κύριας ή/και δευτερεύουσας κατοικίας του φορολογούμενου, επαγγελματικής στέγης, καθώς και το ποσό που καταβάλλεται για ενοίκιο κατοικίας των εξαρτώμενων τέκνων του που φοιτούν σε άλλη πόλη. Δεν είναι απλά να είναι υψηλό το ενοίκιο, πρέπει να είναι πάνω από το 60% του πραγματικού εισοδήματος μόνο το ενοίκιο. Ε δεν είναι πολύ εύκολο αυτό, μετά τι μένει για να ζήσει και να φάει κανείς, ΔΕΚΟ κτλ. Εκτός αν ενεργοποιούνται τίποτα τεκμήρια μετά ή μπαίνεις στο στόχαστρο της εφορίας για μαύρο χρήμα επειδή "πώς ζει δηλαδή αυτός/αυτή;". Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Krusty Δημοσ. 5 Αυγούστου Share Δημοσ. 5 Αυγούστου (επεξεργασμένο) @_Biohazard_ Γιατί μόνο το ενοίκιο, αφού γράφει αθροιστικά προφανώς και για το ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος κά; @Inci624 Είχες γράψει στον ενικό 'νοίκιαζε' και όχι νοίκιαζαν, γι' αυτό και έγραψα για φιλοξενία. 'Πίνακας 5, κωδικός 213: στο ποσοστό συνιδιοκτησίας εφόσον είχε και συγκάτοικο στο διαμέρισμα που νοίκιαζε, βάζω ποσοστό 50 ; ' Δεν πιστεύω να έχεις πρόβλημα που δεν δήλωσες αναλυτικά ότι για μερικούς μήνες έκανε χρήση 100% του σπιτιού αν και θα μπορούσες να το κάνεις. Οτιδήποτε δηλώνεις κάτι διαφορετικό από το προσυμπληρωμένο πρέπει να γίνει δήλωση με επιφύλαξη, δηλαδή μέσα σε 30 μέρες να προσκομίσεις τα δικαιολογητικά. Το ίδιο κανονικά πρέπει να κάνεις και στο θέμα των ηλεκτρονικών αγορών. Απόσο καταλαβαίνω λόγω αυτού του σοβαρού λάθους στον κωδικό 049, λόγω του συστήματος ή πήγες λίγο να παίξεις εκεί και το σύστημα το πήρε λάθος τελικά, είσαι πρόθυμη να κάνεις τροποποιητική με το πρόστιμο των 100, αφού στο τέλος πρόκυται να ρεφάρεις. Επίσης αν δεν κάνω λάθος, μιας και θα φας το πρόστιμο σκέφτεσαι και να βάλεις εικονικό νούμερο στο 049, όσο εκεί που σε συμφέρει. Στην θέση σου δεν θα το έκανα γιατί είναι μια εκπρόθεσμη δήλωση με 100 ευρώ πρόστιμο, θα τραβήξει προσοχή, σε 5 λεπτά ο εφοριακός έχει καταλάβει τί πηγες να κάνεις και έχει όχι μόνο το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση να σου ζητήσει αποδείξεις γιατί δεν συμφωνεί το 049 με το προσυμπληρωμένο νούμερο. Και λογιστής του φίλου μου προσαύξησε το 049 γιατί έτσι ήθελε χωρίς πρόβλημα, αλλά η δικιά σου δήλωση θα είναι μια τροποποιητική με πρόστιμο των 100 ευρώ. Επεξ/σία 5 Αυγούστου από Krusty Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
_Biohazard_ Δημοσ. 5 Αυγούστου Share Δημοσ. 5 Αυγούστου 24 λεπτά πριν, Krusty είπε @_Biohazard_ Γιατί μόνο το ενοίκιο, αφού γράφει αθροιστικά προφανώς και για το ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος κά; Ναι έχω διαβάσει τι λέει η οδηγία. Εδώ όμως γινόταν αναφορά μόνο στο ενοίκιο στα σχόλια σας που έκανα παράθεση. 24 λεπτά πριν, Krusty είπε @Inci624 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Inci624 Δημοσ. 5 Αυγούστου Share Δημοσ. 5 Αυγούστου (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, Krusty είπε @_Biohazard_ Γιατί μόνο το ενοίκιο, αφού γράφει αθροιστικά προφανώς και για το ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος κά; @Inci624 Είχες γράψει στον ενικό 'νοίκιαζε' και όχι νοίκιαζαν, γι' αυτό και έγραψα για φιλοξενία. 'Πίνακας 5, κωδικός 213: στο ποσοστό συνιδιοκτησίας εφόσον είχε και συγκάτοικο στο διαμέρισμα που νοίκιαζε, βάζω ποσοστό 50 ; ' Δεν πιστεύω να έχεις πρόβλημα που δεν δήλωσες αναλυτικά ότι για μερικούς μήνες έκανε χρήση 100% του σπιτιού αν και θα μπορούσες να το κάνεις. Οτιδήποτε δηλώνεις κάτι διαφορετικό από το προσυμπληρωμένο πρέπει να γίνει δήλωση με επιφύλαξη, δηλαδή μέσα σε 30 μέρες να προσκομίσεις τα δικαιολογητικά. Το ίδιο κανονικά πρέπει να κάνεις και στο θέμα των ηλεκτρονικών αγορών. Απόσο καταλαβαίνω λόγω αυτού του σοβαρού λάθους στον κωδικό 049, λόγω του συστήματος ή πήγες λίγο να παίξεις εκεί και το σύστημα το πήρε λάθος τελικά, είσαι πρόθυμη να κάνεις τροποποιητική με το πρόστιμο των 100, αφού στο τέλος πρόκυται να ρεφάρεις. Επίσης αν δεν κάνω λάθος, μιας και θα φας το πρόστιμο σκέφτεσαι και να βάλεις εικονικό νούμερο στο 049, όσο εκεί που σε συμφέρει. Στην θέση σου δεν θα το έκανα γιατί είναι μια εκπρόθεσμη δήλωση με 100 ευρώ πρόστιμο, θα τραβήξει προσοχή, σε 5 λεπτά ο εφοριακός έχει καταλάβει τί πηγες να κάνεις και έχει όχι μόνο το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση να σου ζητήσει αποδείξεις γιατί δεν συμφωνεί το 049 με το προσυμπληρωμένο νούμερο. Και λογιστής του φίλου μου προσαύξησε το 049 γιατί έτσι ήθελε χωρίς πρόβλημα, αλλά η δικιά σου δήλωση θα είναι μια τροποποιητική με πρόστιμο των 100 ευρώ. @Krusty Πριν πατήσω το κουμπί υποβολής για την εμπρόθεσμη δήλωση είχε βγει πιστωτικό το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης. Και στην τροποποιητική που έκανα χθες δοκιμή πιστωτικό του βγαίνει. Και στην αρχική και στην τροποποιητική δήλωση βγαίνει πιστωτικό μόνο με τις αποδείξεις που έχει συγκεντρώσει. Απλώς στην αρχική δήλωση είχα κάνει δοκιμές για να δω πόσο πιστωτικό θα βγάλει και όσο ανέβαζα το ποσό του κωδικού 049 ανέβαινε και το πιστωτικό. Πάντως εφόσον εξαρχής του έβγαινε πιστωτικό, δεν θα μπει πρόστιμο νομίζω, αφού από χρεωστικό θα γίνει πιστωτικό το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης. Επεξ/σία 5 Αυγούστου από Inci624 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Krusty Δημοσ. 6 Αυγούστου Share Δημοσ. 6 Αυγούστου (επεξεργασμένο) @Inci624 Πρέπει να έχεις δίκιο. Εγώ αναφερόμουν στον σύνδεσμο που είχε παραθέσει ο @ekrepali και έλεγε καθαρά εώς 100 ευρώ παραπάνω ή παρακάτω διαφορά δεν έχουμε πρόστιμο. Τώρα αναγράφει άλλα η ίδια ιστοσελίδα νομίζω. Συνεπώς, δεν επιβάλλεται πρόστιμο, χωρίς να απαιτείται να εξεταστεί το όριο των εκατό (100) ευρώ, στις κάτωθι περιπτώσεις: • η αρχική δήλωση είναι χρεωστική και με την τροποποιητική μειώνεται το χρεωστικό υπόλοιπο • η αρχική δήλωση είναι χρεωστική και με την τροποποιητική προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο https://www.taxheaven.gr/news/60368/dieykriniseis-gia-th-mh-epibolh-prostimoy-se-ekprooesmes-tropopoihtikes-dhlwseis-otan-to-epipleon-poso-foroy-poy-prokyptei-einai-ews-100-eyrw **************** Με όλα αυτά εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί να φοβόμαστε να δηλώνουμε ότι να ναι σε πολλά πράγματα μέσα στην φορολογική δήλωση; Πχ δεν έγραψα ότι με φιλοξενούσε κάποιος για έξι μήνες. Ε και; Αν μου βάλει κάποιος πρόστιμο δεν χρειάζεται καν ένσταση, αφού με μια εκπρόθεσμη τροποποιητική για πόσα χρόνια πριν, μπορώ να το σώσω. Το ίδιο και αν δεν δήλωσα πχ πώληση αυτοκινήτου. Επίσης θα μπορούσε κάποιος με αρχική δήλωση να αλλάξει τις προσυμπληρωμένες ηλεκτρονικές δαπάνες ώστε να προκύψει 99,99 ευρώ μικρότερος φόρος. Αν τον πιάσουν ή του ζητήσουν αποδείξεις, δεν θα μπορούσε να επικαλεστεί εκπρόθεσμη τροποποιητική που θα αναγράφει την αλήθεια μετά; Αν του βάλουν πρόστιμο τελικά λόγω ψευδούς αρχικής δήλωσης, δεν θα πρέπει να βάλουν και σε όλους όσους άλλαξαν τον 049 με τροποποιητική; Δύσκολο να πέσει κανείς σε περίπτωση προστίμου τροποποιητικής λόγω διαφοράς. Επεξ/σία 6 Αυγούστου από Krusty 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Jackob2 Δημοσ. 12 Αυγούστου Share Δημοσ. 12 Αυγούστου (επεξεργασμένο) Καλημέρα θελω καποια συμβουλη σχετικα με τα ακόλουθα: Προκειται να μου επιστραφεί ενα σημαντικό χρηματικό ποσό ιδιώτη. Δεν ειναι κατι αθεμιτο ούτε παράνομο, πρόκειται για παλια μικροδάνεια σε ωρες αναγκης που θα μπορεσουν τωρα να ξεπληρωθουν μαζεμένα. Ποιες είναι οι επιλογές; Απ' τη μια υπάρχει το παλιο καλο μετρητό. Αλλα δεν ξέρω πόσο απλο ή ασφαλες ειναι να βγαλεις τόσα λεφτά απο ατμ ή απο ταμείο πλέον. Απ'την αλλη υπάρχει και το έμβασμα οποτε το μαθαίνει και η εφορία. Μειωνεται το φορολογητεο εισοδημα του και αυξανεται το δικο μου αλλα μικρο το κακό, εται κι αλλιώς ψηφιακά θα τα ξοδεψω και εγώ οπότε το να μην δινουνε λαθος εικονα για τα εισοδήματα μας απλοποιεί τα πράγματα. Τι ειναι καλύτερο; Να το δηλωσουμε ως δωρεά ; Να το δηλώσουμε ως αποπληρωμη δανείου σε ιδιώτη; Να το δηλώσουμε ως δάνειο σε εμένα; Να μη δηλωσουμε τίποτα; Επεξ/σία 12 Αυγούστου από Jackob2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Krusty Δημοσ. 12 Αυγούστου Share Δημοσ. 12 Αυγούστου (επεξεργασμένο) 9 ώρες πριν, Jackob2 είπε Καλημέρα θελω καποια συμβουλη σχετικα με τα ακόλουθα: Προκειται να μου επιστραφεί ενα σημαντικό χρηματικό ποσό ιδιώτη. Δεν ειναι κατι αθεμιτο ούτε παράνομο, πρόκειται για παλια μικροδάνεια σε ωρες αναγκης που θα μπορεσουν τωρα να ξεπληρωθουν μαζεμένα. Ποιες είναι οι επιλογές; Απ' τη μια υπάρχει το παλιο καλο μετρητό. Αλλα δεν ξέρω πόσο απλο ή ασφαλες ειναι να βγαλεις τόσα λεφτά απο ατμ ή απο ταμείο πλέον. Απ'την αλλη υπάρχει και το έμβασμα οποτε το μαθαίνει και η εφορία. Μειωνεται το φορολογητεο εισοδημα του και αυξανεται το δικο μου αλλα μικρο το κακό, εται κι αλλιώς ψηφιακά θα τα ξοδεψω και εγώ οπότε το να μην δινουνε λαθος εικονα για τα εισοδήματα μας απλοποιεί τα πράγματα. Τι ειναι καλύτερο; Να το δηλωσουμε ως δωρεά ; Να το δηλώσουμε ως αποπληρωμη δανείου σε ιδιώτη; Να το δηλώσουμε ως δάνειο σε εμένα; Να μη δηλωσουμε τίποτα; Ας πούμε ότι θες να δηλώσεις την αλήθεια. Έχεις έγγραφα όπως ιδιωτικό συμφωνητικό ή συμβολαιογραφικό έγγραφο; Ο κωδικός 781 το απαιτεί. Γιατί να τα δηλώσεις ψέμματα ως δωρεάν; Το ήξερες ότι στην δωρεά χρημάτων προς πρόσωπα Γ κατηγορίας (ξαδέλφια, ανήψια, μακρινοί συγγενείς, φίλοι, γνωστοί κτλ) δεν υπάρχει αφορολόγητο και φορολογείται με 40% (άρθρο 56ο ν. 4839/2021); Ότι και αν κάνετε να το κάνετε από κοινού με τον δανειολήπτη. Γιατί να θες να τα δηλώσεις τα δανεικά αν δεν θες να καλύψεις τεκμήρια αγοράς που δεν μπορείς αλλιώς; Εδώ γίνεται ένας χαμός όπως βλέπουμε στις φορολογικές δηλώσεις και δεν τρέχει κάστανο, σ' εσένα θα κολλήσουν; Εμένα μου βάλαν ηλεκτρονικές δαπάνες πολλαπλάσιες από το ελάχιστο εισόδημα που είχα... Ευτυχώς δεν είχα πρόβλημα, αλλά οι δαπάνες πάλι δεν έφταναν αυτές ενός ανθρώπου που ζει καλά και ήταν πιο πολύ ΔΕΗ και αέριο. Επεξ/σία 12 Αυγούστου από Krusty Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα