Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
19 ώρες πριν, CptBill είπε

Παιδες στους μηνες ιδιοκατοικησης βλεπω οτι ο λογιστης μου δηλωσε για τη κυρια κατοικια και για πρωτη δευτερουσα  κατοικια, ιδιoυς μηνες (12)  και για τις 2 κατοικιες.

Ενω στην ουσια στη δευτερουσα μενω περιπου 3 μηνες. 
Παιζουν καποιο σημαντικο ρολο οι μηνες ιδιοκατοικησης ή απλα το αγνοω?

Παίζει ρόλο μόνο στα τεκμήρια αν δηλαδή δηλώνεις φτωχός και δεν τα καλύπτεις.

Αλλά ΔΕΝ μπορείς να κάνεις κάτι γιατί ΕΣΥ λες 3 μήνες αλλά που το ξέρει το κράτος. Υπάρχει όμως λύση: αφού μένεις μόνο 3 μήνες το καλοκαίρι, κάθε Σεπτέμβρη κάνεις διακοπή ρεύματος και κάθε Ιούνιο κάνεις επανασύνδεση.

• Απαντ. 870
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
10 ώρες πριν, vsk είπε

Καλησπέρα,

Προσπαθώ να κάνω τροποποιητική για αναδρομικά που αφορούν το έτος 2022, αλλά ενώ αλλάζω το έτος και πατάω "ενημέρωση εισοδημάτων-δαπανών υποχρέου", δεν βλέπω το συγκεκριμένο ποσό. Επίσης πατάω "υποβολή τροποποιητικής", μου ανοίγει η δήλωση, αλλά δεν μπορώ να αλλάξω κάποιο ποσό. Την αρχική δήλωση Ε1 την έκανα στις 22/05, αλλά όσες φορές κι αν προσπάθησα από τότε, ποτέ δεν μπόρεσα να κάνω κάτι.

Θα περιμένω κι άλλο ή υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνω και το αγνοώ; Τι προθεσμία έχω για την τροποιητική;

δεν εχουν ανοιξει οι τροποποιητικες για αναδρομικα ακομα.εχουν ανοιξει μονο για τα ετη 2015-2021. για του 2022 θα βγει ανακοινωση. μολις ανοιξει η δηλωση αναδρομικων πας στο ετος που αφορα και εμφανιζεται ενα κουμπι ''δηλωση αναδρομικων''. σου λεει τα ποσα που ενημερωθηκαν και απλα πατας υποβολη. μην κανεις τροποποιητικες μονος σου γιατι αν τυχον πατησεις υποβολη θα φας 100ρικο προστιμο.

• Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.

όταν στα Εισοδήματα βλέπω ως έτος αναφορά 2019 εγώ κάνω τροποποιητική στην φορολογική δήλωση του 2020, έτσι;

Γενικά ανάλογα με το έτος αναφοράς των εσόδων εμεις επιλέγουμε την φορολογική δήλωση του επόμενου έτους, σωστά;

Δημοσ.

Ακόμα δεν έχουν ανανεώσει τίποτα στο myaaade για το αν θα πληρωθεί 31/07 ή 02/08 η 1η δόση.

Τραγικοί τουλάχιστον.

• Like 1
Δημοσ.
51 minutes ago, juanito1 said:

Ακόμα δεν έχουν ανανεώσει τίποτα στο myaaade για το αν θα πληρωθεί 31/07 ή 02/08 η 1η δόση.

Τραγικοί τουλάχιστον.

https://www.ot.gr/2024/07/25/forologia/forologia-eidiseis/paratasi-eos-9-aygoustou-stis-forologikes-diloseis/

Η πρώτη δόση

Αντιστοίχως, μετατίθεται για τις 2/8 για τα φυσικά πρόσωπα και για τις 9/8 για τα νομικά πρόσωπα η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου.

Ωστόσο, ή δυνατότητα εφάπαξ καταβολής φόρου με έκπτωση 3% για τα φυσικά πρόσωπα παραμένει έως τις 31 Ιουλίου.

Δημοσ.

Δεν έχει ανανεωθεί στο myaade όμως. 

Δηλαδή μπαίνω μέσα και βλέπω ακόμα να αναφέρει 31/07 ως καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή της 1ης δόσης.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έχω κάνει τη δήλωση με επιφύλαξη (ήταν ο μόνος τρόπος). Η ερώτηση είναι για τις δόσεις που έχουν βγει, τις πληρώνω ή απλά περιμένω μέχρι να ελέγξουν τα έγγραφα που έχω ανεβάσει και να γίνει νεα εκκαθάριση; Δεν είναι τόσο χαζό το σύστημα για να μου χρεώσουν τόκους ε; Υποθέτω ότι χάνω και την έκπτωση κιόλας, σωστά;

Επειδή κάνω κοινή δήλωση, το δικό μου κομμάτι είναι οκ και δε θα αλλάξει κάτι στο ποσό που είναι να δώσω. Το θέμα είναι από την πλευρά της γυναίκας μου

Επεξ/σία από thodoris1985
Δημοσ.
5 ώρες πριν, thodoris1985 είπε

Έχω κάνει τη δήλωση με επιφύλαξη (ήταν ο μόνος τρόπος). Η ερώτηση είναι για τις δόσεις που έχουν βγει, τις πληρώνω ή απλά περιμένω μέχρι να ελέγξουν τα έγγραφα που έχω ανεβάσει και να γίνει νεα εκκαθάριση; Δεν είναι τόσο χαζό το σύστημα για να μου χρεώσουν τόκους ε; Υποθέτω ότι χάνω και την έκπτωση κιόλας, σωστά;

Επειδή κάνω κοινή δήλωση, το δικό μου κομμάτι είναι οκ και δε θα αλλάξει κάτι στο ποσό που είναι να δώσω. Το θέμα είναι από την πλευρά της γυναίκας μου

Τι λάθος υπάρχει?

Μήπως είναι τεκμήρια?

Δημοσ.
2 hours ago, GREGORYMO said:

Τι λάθος υπάρχει?

Μήπως είναι τεκμήρια?

Όχι, καμιά σχέση. Έχει σχέση με κλείσιμο βιβλίων το 2023 και μισθωτή εργασία αλλά όχι παράλληλη εργασία. Η δήλωση δεν περνάει και σε εκλαμβάνει απαραίτητα ως παράλληλη εργασία, ετσι πρέπει να γίνει "χειροκίνητα" η εκκαθάριση

Το θέμα μου είναι ότι δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω με τις δόσει (και τις δικές μου αλλά και τις δόσεις της γυναίκας μου), λογικά δεν πληρώνω αλλά θέλω να σιγουρεψω. Η περιοχή εξυπηρετείται από τα ΚΕΦΟΔΕ πλέον και δεν υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 27/7/2024 στις 8:45 ΜΜ, panosno1com είπε

Δηλαδη η πεθερά είναι συγγενης εξ αγχιστειας με τη νύφη ενω η νυφη δεν ειναι?

Επειδή θελει να βαλει ενα σπιτι δωρεαν παραχωρηση στο γιο της και να μπει και η γυναικα του μαζι.* Η το παντρεμενο ζευγαρι θεωρειται δεδομενο οτι μενουν μαζι ? (Εγω δεν ειμαι παντρεμενος και δεν ξερω :lol: 😜)

*απο μανα σε παιδι και αντιστροφα δεν υπαρχει φορος απ οτι googleαρισα , αλλα κατι λεει για συγγενεις εξ αγχιστείας και εχω μπερδευτει :P

Η λογιστρια μου δεν έβαζε ποτέ οτι ο πατέρας μου φιλοξενούσε την μητέρα μου. Το σπίτι ήταν 100% στον πατέρα μου. Άρα σε κοινή δήλωση ζευγαριού, νομίζω δεν υπάρχει η έννοια της φιλοξενίας. Υπάρχει ο όρος 'κύρια κατοικία της οικογένειας'.

Απλά έβαζε ότι είναι κύριος ο πατέρας μου 100% και εξυπακούεται ότι το ζευγάρι ζει μαζί. Αν το ζευγάρι είναι σε διάσταση πρέπει να γίνουν δύο ξεχωριστές δηλώσεις. Ίσως το ίδιο πρέπει να γίνει αν πχ ο σύζυγος δουλεύει σε άλλη πόλη.

Δηλαδή στην περίπτωση σας η μάνα κάνει δωρεάν παραχώρηση στον γιό 50% και 50% στην νύφη και η δήλωση κατοικίας για το ζευγάρι είναι μία αφού δεν υπάρχουν ονόματα στην κατοικία.

Βέβαια στον πίνακα 5.1 πρέπει να βάλετε τα δύο ποσοστά 50% χρήσης του ζευγαριού.

Οι συγγενείς μπορεί να είναι ανιόντες ή κατιόντες εξ αίματος ή εξ αγχιστείας. Ανεξάρτητα αν είναι γονείς, παππούδες... Στην παραπάνω κατηγορία δηλαδή, απαλλάσσεται από φόρο το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από την δωρεάν παραχώρηση χρήσης.

Στο έντυπο Ε2 της μητέρας θα περιληφθεί το συγκεκριμένο ακίνητο και στη στήλη 6 της πρώτης σελίδας, θα γραφούν τα στοιχεία των συγγενών που κάνουν χρήση και σε παρένθεση η συγγένεια με τον ιδιοκτήτη (π.χ. τέκνο). Στη στήλη14 δεν αναγράφεται τεκμαρτό εισόδημα από την δωρεάν παραχώρηση.

Στις 27/7/2024 στις 9:46 ΜΜ, GREGORYMO είπε

Η πεθερά είναι Α βαθμού ενώ η νύφη Β βαθμού και ΔΕΝ μπορεί να γίνει δωρεάν παραχώρηση.

Που το γράφει αυτό ότι δεν μπορεί να γίνει δωρεάν παραχώρηση (του 50% στην περίπτωση μας) από πεθερά σε νύφη; Λες να μην προέβλεψε ο νόμος για παραχώρηση σε ζευγάρι και να επιτρέπει μόνο στον γιό; Μερικά πράγμα βγαίνουν μόνο και από την απλή λογική....

Επεξ/σία από Krusty
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@bjj-p

Κάπου απαντήθηκε ο τρόπος πολλές σελίδες πριν.

Στις 29/7/2024 στις 9:58 ΠΜ, tempo είπε

όταν στα Εισοδήματα βλέπω ως έτος αναφορά 2019 εγώ κάνω τροποποιητική στην φορολογική δήλωση του 2020, έτσι;

Γενικά ανάλογα με το έτος αναφοράς των εσόδων εμεις επιλέγουμε την φορολογική δήλωση του επόμενου έτους, σωστά;

Ακριβώς.

Επεξ/σία από Krusty
Δημοσ.
13 λεπτά πριν, Krusty είπε

@bjj-p

Κάπου απαντήθηκε ο τρόπος πολλές σελίδες πριν.

Απαντήθηκε οτι γινεται αλλά οι λογιστές το αρνούνται με βάση κάποιο τροποποιητικο νομο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 λεπτά πριν, bjj-p είπε

με την εξουσιοδοτηση σε λογιστη για υποβολη σε φυσικα προσωπα τι παιζει;

Σαν τι να παίζει δηλαδή; Αν το κρίνει απαραίτητο να πορευθεί με εξουσιοδότηση ο δικός σου (αντί να παίξει με τους προσωπικούς κωδικούς σου) κάνει αίτημα για εξουσιοδότηση εσωτερικά (με τους κωδικούς σου ή το κάνεις εσύ) το αποδέχεται και συνεχίζει. Ένα μικρό "προβληματάκι" είναι ότι για να δοθεί εξουσιοδότηση πρέπει να είναι πιστοποιημένος (δεν συμβαίνει πάντα) κι άλλο ένα ότι πρέπει να κόψει παραστατικό για τις υπηρεσίες του (δεν το θέλετε εσείς συνήθως).

Καταλάβατε πια και οι τελευταίοι γιατί σας έλεγα πριν μήνες ότι στις δηλώσεις Φ.Ε. δεν βιαζόμαστε ποτέ και περιμένουμε όσο μπορούμε περισσότερο;

Επεξ/σία από theopan
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 ώρες πριν, thodoris1985 είπε

Ο φόρος εισπράττεται

Όταν υποβάλλεται δήλωση με επιφύλαξη, ο φόρος που αναλογεί, στην επιφύλαξη που εκφράζεται από τον φορολογούμενο, εισπράττεται αρχικά κανονικά, ως να μην υπήρχε η επιφύλαξη. Αν όμως γίνει δεκτή η επιφύλαξη του φορολογούμενου από την αρμόδια υπηρεσία, ο φόρος που εισπράχθηκε λανθασμένα, επιστρέφεται (άρθρο 24 ν. 4174/2013).

4 ώρες πριν, bjj-p είπε

Απαντήθηκε οτι γινεται αλλά οι λογιστές το αρνούνται με βάση κάποιο τροποποιητικο νομο.

Το αρνιούνται γιατί με αυτόν τον τρόπο θα έπρεπε να βάλουν και το όνομα τους, άρα παίρνουν ευθύνη;

Στις 27/7/2024 στις 9:35 ΜΜ, ant_ είπε

Στο Ε9 που ειδα  δεν εχει δηλωμενο τον αριθμο παροχης ρευματος (απο το 2013 ειδα λεει οτι εγινε υποχρεωτικο οταν κανεις δηλωση να το δηλωνεις)

Απο τοτε δεν ειχε καμια μεταβολη οποτε δεν εχει γινει τα τελευταια χρονια δηλωση

Καμια χρονια να κανω μονο για να βαλω το ρευμα?

Η λογιστρια μου είχε κάνει ένα εσκεμμένο λάθος πριν χρόνια στο Ε9, λόγω του ότι οι χάρτες του Ε9 είναι χάλια. Εγώ το συνεχίσω και γλιτώνω ΕΝΦΙΑ. Το λάθος είναι αυταπόδεικτο, δηλαδή δεν χρειάζεται καν διασταύρωση για να εξακριβωθεί.

Επεξ/σία από Krusty
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...