Προς το περιεχόμενο

Φορολογικές δηλώσεις 2024

ProponitisTouKanape

Προτεινόμενες αναρτήσεις

7 ώρες πριν, psycho_freak είπε

Καλησπέρα, μπορειτε να μπειτε στο gsis.gr; Απο το πρωι δεν μπορω να συνδεθω, βγαζει μηνυμα λαθους "Προέκυψε σφάλμα συστήματος. Επαναλάβετε την ενέργεια. Αν το σφάλμα εξακολουθεί να εμφανίζεται, επικοινωνήστε με τον διαχειριστή."

Σήμερα το πρωί ολα καλα... 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 833
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Καλημέρα,

Μια ερώτηση θα ήθελα να κάνω.

Εγώ έκανα τη δήλωση πριν 4 μέρες και προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο.

Αν και εφόσον πάρει παράταση η ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η πληρωμή της 1ης δόσης παραμένει η 31/07 ή μετατίθεται για 31/08 και μπορείς να πληρώσεις δύο δόσεις μαζί? 

1 λεπτό πριν, juanito1 είπε

Καλημέρα,

Μια ερώτηση θα ήθελα να κάνω.

Εγώ έκανα τη δήλωση πριν 4 μέρες και προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο.

Αν και εφόσον πάρει παράταση η ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η πληρωμή της 1ης δόσης παραμένει η 31/07 ή μετατίθεται για 31/08 και μπορείς να πληρώσεις δύο δόσεις μαζί? 

Θα βγει ανακοίνωση 

On 15/07/2024 at 13:23, Krusty said:

Παρέθεσα την σχετική σελίδα στο σχετικό αρχείο που δίνει η ΑΑΔΕ. Όταν πας του χρόνου να συμπληρώσεις το Ε2, εκεί θα πεταχτεί μήνυμα pop up που θα σου λέει τί εισόδημα είχες από ενοίκια. Εκεί θα λείπουν προφανώς οι μήνες και οι μέρες που ανέφερες. Αν δεν σου έχουν στείλει το πρόστιμο μέχρι τότε, αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να προκαλέσεις τον έλεγχο. Ο ενοικιαστής από την άλλη θα δηλώσει όλους τους μήνες. Ο ενοικιαστής δεν τρώει ποτέ πρόστιμο από εκπρόθεσμες λήξεις ή τροποποιήσεις.

Η εμπειρία που έχω εγώ πάντως είναι πως όταν κάνεις λύση μια χαρά υπολογίζει τους μήνες που θεωρείς εκτός.

Τι εννοώ, πέρσι ξέχασαν να κάνουν ανανέωση και κάνανε 4 μήνες μετά τη λήξη, δηλώθηκε λύση 4 μήνες μετά (για αποφυγή εκπρόθεσμης) και καπάκι νέο μισθωτήριο με έναρξη την ίδια ημέρα της δηλωθεισας λήξης του προηγούμενου. Τα νούμερα συναδαν με όσα έβγαζε το μήνυμα του Ε2 φέτος. 

Γενικά το σύστημα αν δεν κάνεις λύση υπολογίζει κανονικά εισοδήματα από τα ενοίκια. Πχ πέρσι δεν ήταν που όλοι είχανε θέματα γιατί κανείς δεν έκανε ποτέ λύση και ξαφνικά φαινόταν να έχουν εισοδήματα δεκαπλάσια γιατί είναι ηλιθιο το σύστημα και δε μπορεί να καταλάβει πως για ένα χώρο είναι μάλλον αδύνατο να τρέχουν 10 μισθώσεις ταυτόχρονα; 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, c23 είπε

Η εμπειρία που έχω εγώ πάντως είναι πως όταν κάνεις λύση μια χαρά υπολογίζει τους μήνες που θεωρείς εκτός.

Τι εννοώ, πέρσι ξέχασαν να κάνουν ανανέωση και κάνανε 4 μήνες μετά τη λήξη, δηλώθηκε λύση 4 μήνες μετά (για αποφυγή εκπρόθεσμης) και καπάκι νέο μισθωτήριο με έναρξη την ίδια ημέρα της δηλωθεισας λήξης του προηγούμενου. Τα νούμερα συναδαν με όσα έβγαζε το μήνυμα του Ε2 φέτος. 

Γενικά το σύστημα αν δεν κάνεις λύση υπολογίζει κανονικά εισοδήματα από τα ενοίκια. Πχ πέρσι δεν ήταν που όλοι είχανε θέματα γιατί κανείς δεν έκανε ποτέ λύση και ξαφνικά φαινόταν να έχουν εισοδήματα δεκαπλάσια γιατί είναι ηλιθιο το σύστημα και δε μπορεί να καταλάβει πως για ένα χώρο είναι μάλλον αδύνατο να τρέχουν 10 μισθώσεις ταυτόχρονα; 

Και εμένα μου βγάζει ενεργό μισθωτήριο στο οποίο δεν έχει γίνει λύση, αλλά λόγω ημερομηνιών έπρεπε να είναι ληγμένο. Αν άλλα λένε οι οδηγίες και αλλιώς προγραμματίζουν το σύστημα και αλλιώς πρέπει να κάνεις αν παίρνεις επίδομα ενοικίου... Εννοείται ότι τρέχουν δύο συμβόλαια για το ίδιο σπίτι τώρα. Μια χαρά όλα!

Επεξ/σία από Krusty

4 hours ago, Krusty said:

Και εμένα μου βγάζει ενεργό μισθωτήριο στο οποίο δεν έχει γίνει λύση, αλλά λόγω ημερομηνιών έπρεπε να είναι ληγμένο. Αν άλλα λένε οι οδηγίες και αλλιώς προγραμματίζουν το σύστημα και αλλιώς πρέπει να κάνεις αν παίρνεις επίδομα ενοικίου... Εννοείται ότι τρέχουν δύο συμβόλαια για το ίδιο σπίτι τώρα. Μια χαρά όλα!

Οι οδηγίες της ΑΑΔΕ λένε πως ΔΕ χρειάζεται να δηλωθεί εκ νέου κάτι αν απλά υπάρχει παράταση χρόνου, η σιωπηρή παράταση που λέμε, θεωρείται λήξαν το μισθωτήριο μόνο με δήλωση λύσης. Σε αλλαγή μισθώματος/προσώπων όμως χρειάζεται νέα δήλωση.
Πηγή, παράγραφος 16, τελευταία πρόταση.

Στο επίδομα ενοικίου θέλουν να βλέπουν πως ο δικαιούχος έχει ενεργό μισθωτήριο. Οι ιδιοκτήτες δε δήλωναν λύση, δε το έκανε κανείς τόσο καιρό, οπότε μπορεί να μη νοίκιαζες πια αλλά να μπορούσες να το πάρεις αν απλά έκανες δήλωση και πληρούσες τα κριτήρια. Εε εκεί θέλουν ενεργό μισθωτήριο και δε δουλεύει η σιωπηρή παράταση. Σα δικλείδα ασφαλείας δες το για να μην κάνει abuse κόσμος το σύστημα.

2 λεπτά πριν, c23 είπε

Οι οδηγίες της ΑΑΔΕ λένε πως ΔΕ χρειάζεται να δηλωθεί εκ νέου κάτι αν απλά υπάρχει παράταση χρόνου, η σιωπηρή παράταση που λέμε, θεωρείται λήξαν το μισθωτήριο μόνο με δήλωση λύσης. Σε αλλαγή μισθώματος/προσώπων όμως χρειάζεται νέα δήλωση.

Στο επίδομα ενοικίου θέλουν να βλέπουν πως ο δικαιούχος έχει ενεργό μισθωτήριο. Οι ιδιοκτήτες δε δήλωναν λύση, δε το έκανε κανείς τόσο καιρό, οπότε μπορεί να μη νοίκιαζες πια αλλά να μπορούσες να το πάρεις αν απλά έκανες δήλωση και πληρούσες τα κριτήρια. Εε εκεί θέλουν ενεργό μισθωτήριο και δε δουλεύει η σιωπηρή παράταση. Σα δικλείδα ασφαλείας δες το για να μην κάνει abuse κόσμος το σύστημα.

Ακριβώς.

Θα δινόταν του κόσμου τα ψεύτικα επιδόματα ενοικίου.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, c23 είπε

Επαναλαμβάνω χωρίς να λέω αν έχεις δίκαιο ή άδικο.

Καταχωρείτε την ημερομηνία λήξης της μίσθωσης.
Προσοχή: Αν δεν καταχωρηθεί ημερομηνία θεωρείται ότι η μίσθωση είναι αορίστου χρόνου.

Πηγή:
https://www.aade.gr/sites/default/files/2020-09/Odigies misthomata v3.pdf

Τώρα αν υπάρχουν δύο αρχεία της ΑΑΔΕ που το ένα αναιρεί το άλλο, αν το σύστημα δεν χαμπαριάζει την προσυμφωνημένη λύση χρονολογικά, αν επιτρέπει άπειρο αριθμό ενοικίασης του ίδιου διαμερίσματος, αν χειρόγραφα δηλώνεις λύση και σου λένε υποχρεωτικά η ηλεκτρονική λύση δεν θα γίνει ποτέ...

1 ώρα πριν, GREGORYMO είπε

Ακριβώς.

Θα δινόταν του κόσμου τα ψεύτικα επιδόματα ενοικίου.

Ενώ τώρα που επιτρέπει το σύστημα άπειρο αριθμό ενοικίασης του ίδιου διαμερίσματος, δεν μπορούν να δοθούν ψεύτικα επιδόματα;

Επεξ/σία από Krusty

Έκανα τροποποιητική για αναδρομικά έτους 2000 και τώρα χαζεύω το εκκαθαριστικό που μου ήρθε ΚΑΙ σε δραχμές.

• Confused 1
  • Haha 1

Καλησπέρα, με τη σύζυγό μου συναψαμε σύμφωνο συμβίωσης 05/2023 και τελεσαμε θρησκευτικό γάμο 05/2024. Όλα έχουν δηλωθεί στο ληξιαρχείο και μόλις δηλώθηκε ο θρησκευτικός γάμος λύθηκε το σύμφωνο συμβίωσης όπως προβλέπεται. 

Το πρόβλημα μου είναι ότι στο μητρώο φαίνεται ότι η συζυγική σχέση έχει έναρξη 05/2024 και στην δήλωση Ε1 για το 2023 δεν εμφανίζει στοιχεία συζύγου σε κανέναν από τους δυο μας. Αλλαγή στο μητρώο δεν με αφήνει να κάνω. Έχει κανείς ιδέα πως προχωράω

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Ton_Berns είπε

Καλησπέρα, με τη σύζυγό μου συναψαμε σύμφωνο συμβίωσης 05/2023 και τελεσαμε θρησκευτικό γάμο 05/2024. Όλα έχουν δηλωθεί στο ληξιαρχείο και μόλις δηλώθηκε ο θρησκευτικός γάμος λύθηκε το σύμφωνο συμβίωσης όπως προβλέπεται. 

Το πρόβλημα μου είναι ότι στο μητρώο φαίνεται ότι η συζυγική σχέση έχει έναρξη 05/2024 και στην δήλωση Ε1 για το 2023 δεν εμφανίζει στοιχεία συζύγου σε κανέναν από τους δυο μας. Αλλαγή στο μητρώο δεν με αφήνει να κάνω. Έχει κανείς ιδέα πως προχωράω

Για το σύμφωνο συμβίωσης πέρσι, το φορολογικό μητρώο ενημερώθηκε αυτόματα ή έπρεπε να κάνεις αίτηση μεταβολής στοιχείων; Νομίζω έπρεπε να είχες κάνει το δεύτερο. Ερώτηση 6 στο αρχείο FAQs_E1.

Επεξ/σία από Krusty
  • Like 1

3 hours ago, Ton_Berns said:

Πρέπει να το δηλώσεις στο μητρώο στην εφορία 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@Ton_Berns Και κάτι ακόμα. Αν κάποιος ζει στο εξωτερικό μόνιμα και αργήσει να δηλώσει μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, νομίζω υπάρχει προθεσμία, οπότε ίσως και πρόστιμο. Οπότε ψαξτο λίγο αν θες να δικαιωθείς τώρα στο μητρώο, μην φας κανένα κατοστάευρο.

Πάω εγώ νόμιμα και δηλώνω εκπρόθεσμα λύση συμβολαίου χειρόγραφα και μετά ο εφοριακός με πληροφορεί ότι η ηλεκτρονική λύση δεν μπορεί να γίνει και άρα μια ζωή θα έχει λάθος Ε2 η μητέρα μου και για το σπίτι της δύο παράλληλα ενεργά συμβόλαια!

Άρα, ο σκοπός μας είναι να γλιτώνουμε τα πρόστιμα ανεξάρτητα αν κάνουμε μια εξωφρενική δήλωση. Δηλαδή στην τελική αν είναι να φάτε από 100 ευρώ πρόστιμο, καλύτερα να δηλώσεις ότι φιλοξενούσες την γυναίκα σου ή ΜΣΣ καλύτερα (Μέλος Συμφώνου Συμβίωσης), που δεν ήταν η γυναίκα σου σύμφωνα με το μητρώο!

Επεξ/σία από Krusty
  • Like 1

Καλημέρα, μια ερώτηση θα ήθελα να κάνω. Μέσα στο 2023 πούλησα το αυτοκίνητο μου. Χρειάζεται να το δηλώσω στο Ε1 ως πωλητής, και αν ναι, πως;  Έχω στα χέρια μου  και την ΥΔ του αγοραστή εάν χρειάζεται να την ανεβάσω κάπου. 

2 hours ago, psycho_freak said:

Καλημέρα, μια ερώτηση θα ήθελα να κάνω. Μέσα στο 2023 πούλησα το αυτοκίνητο μου. Χρειάζεται να το δηλώσω στο Ε1 ως πωλητής, και αν ναι, πως;  Έχω στα χέρια μου  και την ΥΔ του αγοραστή εάν χρειάζεται να την ανεβάσω κάπου. 

Μπορεις να το δηλωσεις στον κωδικο 781.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...