Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
7 λεπτά πριν, panosno1com είπε

κατά λάθος επέλεξα ναι στη κατοικια εκει που λεει μονοκατοικία, ενώ εγώ μένω σε διαμέρισμα πολυκατοικιας :P αυξάνει ή μειώνει το φόρο αυτό; να κανω τροποποιητική αύριο ; 😕 

'Για τις μονοκατοικίες, τα παραπάνω ποσά λαμβάνονται υπόψη αυξημένα κατά 20%.'

https://nikitas.tax/2020/05/08/υπολογίστε-τα-τεκμήρια-των-ακινήτων-σ/

• Like 1
  • Απαντ. 875
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, Krusty είπε

Εγώ άραγε να κάνω τροποποιητική τώρα που βρήκα απόδειξη ότι μου έβαλαν αλλονών δικαιούχων δαπάνες; Ως άνεργος οι δαπάνες μου ήταν αρκετά χιλιάρικα και προφανώς ξεπέρασαν τα λίγα εισοδήματα μου κατά χιλιάδες. Μήπως τραβήξω το ενδιαφέρον για έλεγχο σβήνοντας τις προσυμπληρωμένες δαπάνες; Τελείως καθαρός δεν είμαι, καθώς έκανα και δαπάνες για την μητέρα μου χωρίς να έχω δηλώσει γονική παροχή... Σύνολο 8.000 δαπάνες.

Νομίζω δεν έχει νόημα να τις μειώσεις γιατί έτσι κι αλλιώς "έχουν" το νούμερο από τα στοιχεία που στέλνουν οι τράπεζες. Ξέρουν δηλαδή ακριβώς τις δαπάνες με κάρτα. Ο κωδικός 049 απ' όσο καταλαβαίνω έχει νόημα να τροποποιηθεί όταν πρόκειται να επηρεάσει το αν έχεις πέναλτι λόγω έλλειψης. 

Εγώ αντίθετα με σενα ανακάλυψα εξτρα 1300Ε δαπάνες που έκανα με άυλη κάρτα βιβα η οποία αποδείχτηκε ότι είναι business και δεν πέρασε καμία δαπάνη στο 049. Έτσι, κατέβασα τις κινήσεις που φαίνεται ότι είναι σουπερ μαρκετ, βενζίνες κλπ αγορές και θα πω στο λογιστή να προσθέσει κι αυτό το ποσό που έτσι κι αλλιώς χρειαζόμουν. Προφανώς δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό γιατί με την επαγγελματική κάρτα μπορείς να κάνεις και προσωπικές δαπάνες, αλλά λόγω συστημικού θέματος των τραπεζών δεν τις μετρούν στο αφορολόγητο. Θα κρατήσω το αρχείο σε περίπτωση ελέγχου.

Επεξ/σία από 1comment
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Την έκανα εγώ την δήλωση, αλλά η λογιστρια της μητέρας μου, μου είπε την άλλη φορά να προσέχεις γιατί με τέτοιο μικρό εισόδημα θα μπορούσα να κατηγορηθώ για μαύρο χρήμα.

Και να τις ξέρουν τις δαπάνες από κάρτα στο taxisnet, πάλι είναι άδικες αρκετές σε εμένα. Δηλαδή θα βλέπουν πληρωμές ebill dei πάνω από 600 ευρώ συνολικά και αυτές να αφορούν τα κοινόχρηστα, που δεν φαίνεται αυτό στα στοιχεία στο ebanking της Εθνικής!

3 ώρες πριν, panosno1com είπε

Αν κάνω τροποποιητική αύριο θα χω προστιμο? Νομίζω δίνουν ενα περιθώριο

α) μέχρι την Δευτέρα 1/7/2024 μπορείτε να υποβάλετε αρχική δήλωση

β) από την Τρίτη 2/7 μέχρι την Παρασκευή 26/7/2024 μπορείτε να υποβάλετε τροποποιητική δήλωση, χωρίς κυρώσεις (επέχει θέση αρχικής δήλωσης).

Επεξ/σία από Krusty
Δημοσ.
23 λεπτά πριν, Krusty είπε

Την έκανα εγώ την δήλωση, αλλά η λογιστρια της μητέρας μου, μου είπε την άλλη φορά να προσέχεις γιατί με τέτοιο μικρό εισόδημα θα μπορούσα να κατηγορηθώ για μαύρο χρήμα.

Και να τις ξέρουν τις δαπάνες από κάρτα στο taxisnet, πάλι είναι άδικες αρκετές σε εμένα. Δηλαδή θα βλέπουν πληρωμές ebill dei πάνω από 600 ευρώ συνολικά και αυτές να αφορούν τα κοινόχρηστα, που δεν φαίνεται αυτό στα στοιχεία στο ebanking της Εθνικής!

Υπερβάλλει λίγο η λογίστριά σου εκτός αν οι δαπάνες είναι πάνω από 10Κ και το εισόδημα λιγότερο. 

Αν θες να κάνεις πληρωμές τρίτων, θα σου πω το εξής επειδή κι εγώ πληρώνω κάποια της αδερφής μου. Είτε σε εσωτερικό μηχάνημα τράπεζας με μετρητά, είτε σε κατάστημα οπαπ, είτε στο ταμείο του mymarket με τις ανάλογες προμήθειες. Είναι περίπου +0,50Ε από ότι στο ebanking αλλά το κυριότερο δεν φαίνεται ότι τα πλήρωσες εσύ, δεν καταγράφονται σε λογ/σμο τραπέζης. Τα παίρνεις όλα μαζί και τα πας μια φορά και ξένοιασες.

• Like 1
Δημοσ.

Οντως και την ΔΕΗ και ΕΥΑΘ μπορούμε και σε καταστήματα Μασούτης χωρίς προμήθεια. Πρέπει να βγάλω και μια χρεωστική στο όνομα της μητέρας μου.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Spoiler

Spoiler

Δεη χωρίς προμήθεια; Μια χαρά. Το μηχάνημα της αλφαμπανκ κρατάει 1 ευρω. Το μεγαλύτερο που έχω πληρώσει είναι για λογ/σμο nrg στο mymarket. Ήταν 1,05 η προμήθεια και είχαν χρεώσει έξτρα έξοδα διεκπεραίωσης 0,65 φτάσαμε το 1,70! Μου κανε μεγάλη εντύπωση.

Επεξ/σία από 1comment
Δημοσ.
13 ώρες πριν, Krusty είπε

Δυστυχώς δεν έχω κανένα ενεργό Ε1 να κάνω δοκιμή, αλλά οι οδηγίες συμπλήρωσης για τον κωδικό 212 λένε ξεκάθαρα ότι θα γραφεί σαν βοηθητικός χώροι στην κύρια κατοικία.

Την είδες την επισήμανση στις οδηγίες, που γράφει ότι η διαφορετική διεύθυνση των βοηθιτικών χώρων αναγράφεται στο ίδιο πεδίο με τη διεύθυνση κατοικίας;

Ευχαριστώ πολύ.

Τελικά μονό στην ιδια εγγραφή με την κυρία κατοικία μου επιτρέπει να βάλω τα τετραγωνικά σαν βοηθητικό χώρο.... προσθέτοντας  και και την διεύθυνση του γκαράζ.  

Το παράδοξο βέβαια είναι ότι έτσι δεν μπορείς να βάλεις διαφορετικό χρόνο  χρήσης... παίρνει τον ιδιο με την κυρία κατοικία.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

επειδή βλέπω ότι μιλάμε αρκετά για τις δαπάνες που συμπληρώνουμε στον κωδικό 049.

Αν κάνω μια μεταφορά απο έναν λογαριασμό σε έναν άλλο μέσω e-banking αυτό μετράει κανονικά στις δαπάνες; πχ εγώ πλήρωσα ένα ξενοδοχείο μεταφέροντας 300ευρώ απο τον λογαριασμό μου στον λογαριασμό του ξενοδοχείου.

Θα εμφανιστεί το πόσό των 300ευρώ στις δαπάνες του κωδικού 049;

Επεξ/σία από tempo
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, tempo είπε

επειδή βλέπω ότι μιλάμε αρκετά για τις δαπάνες που συμπληρώνουμε στον κωδικό 049.

Αν κάνω μια μεταφορά απο έναν λογαριασμό σε έναν άλλο μέσω e-banking αυτό μετράει κανονικά στις δαπάνες; πχ εγώ πλήρωσα ένα ξενοδοχείο μεταφέροντας 300ευρώ απο τον λογαριασμό μου στον λογαριασμό του ξενοδοχείου.

Θα εμφανιστεί το πόσό των 300ευρώ στις δαπάνες του κωδικού 049;

Αν όχι (που αυτή είναι η λογική απάντηση) υπάρχει θέμα φορολόγησης του ξενοδοχείου!

Το ξενοδοχείο πρέπει να τον έχει δηλωμένο ως επιχειρηματικό τον λογαριασμό IBAN του και τότε θα μετρήσει η δαπάνη, όπως μετράνε πχ και στα φαρμακεία που πληρώνονται μέσω IBAN (σε παραγγελείες). Σε εμένα μέτρησαν και αγορές μέσω PayPal στο εξωτερικό μέσω eBay.

• Like 1
Δημοσ.

σωστά επομένως το θέμα είναι ότι για να μετρήσει ως δαπάνη τα χρήματα πρέπει να καταλήξουν σε δηλωμένο επαγγελματικό λογαριασμό.

Φαντάζομαι ότι το ίδιο θα ισχύει και για πληρωμές/μεταφορές χρημάτων μέσω IRIS

Δημοσ.
15 ώρες πριν, teot είπε

Ευχαριστώ πολύ.

Τελικά μονό στην ιδια εγγραφή με την κυρία κατοικία μου επιτρέπει να βάλω τα τετραγωνικά σαν βοηθητικό χώρο.... προσθέτοντας  και και την διεύθυνση του γκαράζ.  

Το παράδοξο βέβαια είναι ότι έτσι δεν μπορείς να βάλεις διαφορετικό χρόνο  χρήσης... παίρνει τον ιδιο με την κυρία κατοικία.

Τελικά αν μπει σε την εγγραφή της κύριας κατοικίας  και το ενοίκιο στο 419 .... όταν πηγαίνω να οριστικοποιήσω  χτυπάει  και παίρνω το παρακάτω μήνυμα....

"Έχει συμπληρωθεί δαπάνη  ενοικίου  ακινήτων (εκτός από κύρια κατοικία και κατοικία παιδιών που σπουδάζουν) στους κωδ. 419,420 και δεν έχει συμπληρωθεί κάποιος από τους κωδικούς 218,225,707,708."

Δημοσ.
2 ώρες πριν, teot είπε

Τελικά αν μπει σε την εγγραφή της κύριας κατοικίας  και το ενοίκιο στο 419 .... όταν πηγαίνω να οριστικοποιήσω  χτυπάει  και παίρνω το παρακάτω μήνυμα....

"Έχει συμπληρωθεί δαπάνη  ενοικίου  ακινήτων (εκτός από κύρια κατοικία και κατοικία παιδιών που σπουδάζουν) στους κωδ. 419,420 και δεν έχει συμπληρωθεί κάποιος από τους κωδικούς 218,225,707,708."

Ο κωδικός 811 επιτρέπει περισσότερες από μία εγγραφές. Βέβαια πρόκειται για ανεξάρτητο γκαράζ και όχι κατοικία...

• Like 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Krusty είπε

Ο κωδικός 811 επιτρέπει περισσότερες από μία εγγραφές. Βέβαια πρόκειται για ανεξάρτητο γκαράζ και όχι κατοικία...

Το εχω δοκιμάσει .... εκει περνάει κανονικά... το είχα βάλει  στην αρχή... και το άλλαξα γιατι θεώρησα οτι δεν είναι σωστο επειδή εκει αναφέρει για κατοικία...  

Αν δεν βρώ αλλη λύση εκει θα το βαλω

Ευχαριστω

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@teot

Έψαξα όλο το αρχείο οδηγιών συμπλήρωσης για γκαράζ και δεν υπάρχει καμία άλλη αναφορά εκτός από τον κωδικό 212. Δηλαδή δεν εξηγεί που αναγράφεται η πληρωμή του.

Επεξ/σία από Krusty
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...