Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχει τύχει σε κάποιον να υποβάλει φορολ.δηλωση χωρίς να έχει δηλώσει iban και να προχωρήσει μέχρι τέλους η δήλωση του;

Εγώ δεν έχω επιστροφή φόρου.Πρεπει να δηλώσω iban υποχρεωτικά;

• Απαντ. 870
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
53 λεπτά πριν, sonikk είπε

Έχει τύχει σε κάποιον να υποβάλει φορολ.δηλωση χωρίς να έχει δηλώσει iban και να προχωρήσει μέχρι τέλους η δήλωση του;

Είναι υποχρεωτική από φέτος η δήλωση του IBAN, εκτός από τους κατοίκους του εξωτερικού που δεν έχουν πιστωτικό.

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Krusty είπε

Είναι υποχρεωτική από φέτος η δήλωση του IBAN, εκτός από τους κατοίκους του εξωτερικού που δεν έχουν πιστωτικό.

Και από τους συνταξιούχους άνω των 65 που είναι προαιρετικο συμφωνα με όσα ανακοίνωσαν πριν δέκα μέρες να προσθέσω.

Άρα λογικά και σε αυτούς προχωρά η δήλωση μέχρι τέλους αν δεν δήλωσαν iban.

Επεξ/σία από sonikk
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ρε παίδες, μπορεί να είναι οφ τοπικ, αλλά μιας και μου έκανε ο λογιστής χθες την δήλωση είπα να ρωτήσω. 

Μπορεί κάποιος με απλά λόγια να μου εξηγήσει πότε και γιατί υπάρχει επιστροφή φόρου? 

Πέρσι εγώ και κάποιοι άλλοι φίλοι μου γ@μ#θήκαμε στις επιστροφές (όχι με την έννοια του ποσού, μαξ κάποιος 140€ και οι υπόλοιποι από 20-30€), απλά μου κάνει εντύπωση γιατί δεν έχω αλλάξει κάτι στην εργασία μου (δεν έχω τίποτε στο όνομά μου) και μου κάνει εντύπωση πώς γίνεται από το 18 που κάνω φορολογική δήλωση να είναι πάντα μηδενική, ξαφνικά για ένα χρόνο να έχω επιστροφή και φέτος, ξαναγυρισαμε στις μηδενικες. 

Επεξ/σία από ParafronGR
Δημοσ.
53 λεπτά πριν, ParafronGR είπε

Ρε παίδες, μπορεί να είναι οφ τοπικ, αλλά μιας και μου έκανε ο λογιστής χθες την δήλωση είπα να ρωτήσω. 

Μπορεί κάποιος με απλά λόγια να μου εξηγήσει πότε και γιατί υπάρχει επιστροφή φόρου? 

Πέρσι εγώ και κάποιοι άλλοι φίλοι μου γ@μ#θήκαμε στις επιστροφές (όχι με την έννοια του ποσού, μαξ κάποιος 140€ και οι υπόλοιποι από 20-30€), απλά μου κάνει εντύπωση γιατί δεν έχω αλλάξει κάτι στην εργασία μου (δεν έχω τίποτε στο όνομά μου) και μου κάνει εντύπωση πώς γίνεται από το 18 που κάνω φορολογική δήλωση να είναι πάντα μηδενική, ξαφνικά για ένα χρόνο να έχω επιστροφή και φέτος, ξαναγυρισαμε στις μηδενικες. 

Έχει να κάνει με το φόρο που σου κρατάει ο εργοδότης από το μισθό.

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, ParafronGR είπε

Το πρόβλημά σου είναι γιατί θα πληρώσεις 0 και δεν θα πάρεις πίσω;

Φαντάσου δηλαδή να είσουν ελ. επαγγελματίας που για 5Κ εισόδημα θα σου βγαινε φόρος 700Ε+325 τέλος επιτηδεύματος=1025! Ένα παράδειγμα μόνο...

Επεξ/σία από 1comment
Δημοσ.
Στις 22/6/2024 στις 11:26 ΠΜ, Krusty είπε

Στο ερώτημα 6 γράφει γενικά τί πρέπει να γίνει. Σχετικό και το ερώτημα 5.

Ο φορολογούμενος του προηγούμενου παραδείγματος αποκτά για τους πρώτους πέντε (5) μήνες του φορολογικού έτους εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, για το οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις που ορίζουν οι διατάξεις της περίπτ. στ΄ της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4172/2013. Ο ίδιος φορολογούμενος διακόπτει την επιχειρηματική του δραστηριότητα από την 1η Ιουνίου του ίδιου φορολογικού έτους και μόνο τους τελευταίους έξι (6) μήνες του φορολογικού αυτού έτους απασχολείται ως μισθωτός σε φροντιστήριο. Το εισόδημα που αποκτά από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας υπάγεται στις διατάξεις της περίπτ. στ΄ της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4172/2013;

Ναι, διότι στην περίπτωση αυτή το εισόδημα από μισθωτή εργασία του φορολογούμενου έχει αποκτηθεί μετά τη διακοπή της επιχειρηματικής του δραστηριότητας και όχι παράλληλα κατά την άσκηση της δραστηριότητας αυτής. Δεδομένου ότι η εφαρμογή της ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων δεν μπορεί να διακρίνει τη μη επικάλυψη των χρονικών διαστημάτων, που αντίστοιχα αποκτήθηκαν τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα και από μισθωτή εργασία, στην περίπτωση αυτή ο φορολογούμενος πρέπει να υποβάλλει δήλωση με επιφύλαξη και να προσκομίσει, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, στη Δ.Ο.Υ., τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία αποδεικνύουν την μη επικάλυψη των χρονικών διαστημάτων, που αντίστοιχα αποκτήθηκαν τα πιο πάνω εισοδήματα, ούτως ώστε να εκκαθαριστεί η δήλωση και να εκδοθεί η πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου από τη Δ.Ο.Υ..

https://www.taxheaven.gr/news/44787/mplokakia-egxeiridio-erwtapanthsewn-apo-thn-aade

Βλέπε και ερώτηση-σχόλιο της Irene Chris στον παραπάνω σύνδεσμο.

Κάθισα βρήκα τα έγγραφα που χρειάζονται (λήξη μπλοκάκι, έναρξη μισθωτής εργασίας) για να τα έχω έτοιμα, επέλεξα "Δήλωση με επιφύλαξη" στο Ε1 και πάλι δε με αφήνει.

Μάλλον θα πρέπει να κάνω άλλες ενέργειες (λογιστή, ΔΟΥ ή δε ξέρω κι εγώ).

Ευχαριστώ και πάλι

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, thosdo είπε

Κάθισα βρήκα τα έγγραφα που χρειάζονται (λήξη μπλοκάκι, έναρξη μισθωτής εργασίας) για να τα έχω έτοιμα, επέλεξα "Δήλωση με επιφύλαξη" στο Ε1 και πάλι δε με αφήνει.

Μάλλον θα πρέπει να κάνω άλλες ενέργειες (λογιστή, ΔΟΥ ή δε ξέρω κι εγώ).

Ευχαριστώ και πάλι

Αφού πάτησες δήλωση με επιφύλαξη πώς να σε αφήσει;

Δημοσ.

μου βγάζει το ίδιο σφάλμα

Αναφορά σε κείμενο

Έχει συμπληρωθεί ο κωδ (020) με ένδειξη επιτηδευματία που φορολογείται με τις διατάξεις της παρ. 2 άρθρου 12 ΚΦΕ και  δεν μπορεί ταυτόχρονα να συμπληρωθεί εισόδημα από μισθωτή εργασία, επιχειρηματική δραστηριότητα και αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα

Άρα με ποιον τρόπο λες εσύ ότι μπορεώ να ξεπεράσω το πρόβλημα μου;

Δημοσ.
37 λεπτά πριν, thosdo είπε

Πηγαίνοντας σε λογιστή. Δεν έχεις άλλο τρόπο. Αλλιώς δεν κάνεις δήλωση και σου κάνουν έλεγχο μόλις το ανακαλύψουν.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 23/6/2024 στις 12:14 ΜΜ, 1comment είπε

Πηγαίνοντας σε λογιστή. Δεν έχεις άλλο τρόπο. Αλλιώς δεν κάνεις δήλωση και σου κάνουν έλεγχο μόλις το ανακαλύψουν.

Ότι είπα στο τελευταίο μου μήνυμα δηλαδή.

Δήλωση δεν κάνω γιατί δεν προχωράει, άρα για τι έλεγχο μιλάμε;

Αν και  ο έλεγχος δε με προβληματίζει γιατί μόνο με τα έσοδα/τιμολόγια που έχουν κοπεί και μηδενικά έξοδα/αγορές με τιμολόγια τι να βρουν; Εδώ δεν έκαναν έλεγχο ούτε στη λύση.

Επεξ/σία από thosdo
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, thosdo είπε

Αν και  ο έλεγχος δε με προβληματίζει γιατί μόνο με τα τιμολόγια που έχουν κοπεί προς το δημόσιο με σύμβαση, και μηδενικά έξοδα/αγορές με τιμολόγια τι να βρουν; Εδώ δεν έκαναν έλεγχο ούτε στη λύση της εταιρείας.

Ο έλεγχος θα γίνει γιατί δεν θα κάνεις δήλωση ενώ πρέπει. Μπορεί και 10 χρόνια μετά να γίνει.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 λεπτό πριν, 1comment είπε

Ο έλεγχος θα γίνει γιατί δεν θα κάνεις δήλωση ενώ πρέπει. Μπορεί και 10 χρόνια μετά να γίνει.

οκ κατάλαβα τι λες. Καλά δεν παίζει το σενάριο να μην κάνω δήλωση.

Ευχαριστώ

Επεξ/σία από thosdo
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, thosdo είπε

Μπορείς να επικοινωνήσεις με την Ειρήνη που είχε σχεδόν το ίδιο πρόβλημα με εσένα, να μας πει τί έκανε τελικά; Έκανε σχετική ερώτηση στον σύνδεσμο.

https://disqus.com/by/irenechris/?l=el

1 ώρα πριν, 1comment είπε

Αφού πάτησες δήλωση με επιφύλαξη πώς να σε αφήσει;

Δήλωση με επιφύλαξη σημαίνει ότι κάνει δήλωση, αλλά επιφυλάσεται ο φορολογούμενος να προσκομίσει χαρτούρα στην τοπική του ΔΟΥ ή με αίτημα μέσα σε 30 μέρες.

Ως ελεύθερος επαγγελματίας μήπως ξες αν το παρακάτω είναι αφού έχει κάνει λήξη επαγγέλματος ο μη μισθωτός;

https://www.efka.gov.gr/el/elektronikes-yperesies/proairetike-synechise-tes-asphalises-me-misthoton

Επεξ/σία από Krusty
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, thosdo είπε

Αν και  ο έλεγχος δε με προβληματίζει γιατί μόνο με τα τιμολόγια που έχουν κοπεί προς το δημόσιο με σύμβαση, και μηδενικά έξοδα/αγορές με τιμολόγια τι να βρουν; Εδώ δεν έκαναν έλεγχο ούτε στη λύση.

Προφανώς κι ο λογιστής αν το πάει με τον ίδιο τρόπο (επιτηδευματίας που φορολογείται με τις διατάξεις της παρ. 2 άρθρου 12 ΚΦΕ ...) θα συναντήσει το ίδιο κώλυμα. Αν διαλέξει όμως την μέθοδο ημερολογιακά παράλληλη εργασία ως μισθωτός και με μπλοκάκι, θα τον αφήσει το σύστημα να προχωρήσει, αλλά θα είναι αυξημένος ο φόρος εισοδήματος καθώς δεν θα είναι στις διατάξεις της παρ. 2 άρθρου 12. Όμως αν γίνει η δήλωση με επιφύλαξη, νομίζω μπορούμε να γράψουμε τον λόγο της επιφύλαξης. Όταν υποβάλλεται δήλωση με επιφύλαξη, ο φόρος που αναλογεί, στην επιφύλαξη που εκφράζεται από τον φορολογούμενο, εισπράτττεται αρχικά κανονικά, ως να μην υπήρχε η επιφύλαξη. Αν όμως γίνει δεκτή η επιφύλαξη του φορολογούμενου από την αρμόδια υπηρεσία, ο φόρος που εισπράχθηκε λανθασμένα, επιστρέφεται (άρθρο 24 ν. 4174/2013).

Μήπως ξες αν στο παρακάτω πρέπει να έχει γίνει λήξη επαγγέλματος/κλείσιμο βιβλίων;

https://www.efka.gov.gr/el/elektronikes-yperesies/proairetike-synechise-tes-asphalises-me-misthoton

16 ώρες πριν, sonikk είπε

Και στα ανήλικα που δεν έχουν επιστροφή φόρου, δεν χρειάζεται IBAN.

Επεξ/σία από Krusty
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...