Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παιδιά στη φορολογική μου δήλωση μου βγάζει:

Αναδρομικά μισθών και πάγιας αντιμισθίας που φορολογούνται στο έτος που ανάγονται (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν).

Στη προκειμένη περίπτωση αναγράφει το έτος 2022.

Θα πρέπει να κάνω χειρόγραφη φορολογική δήλωση ή θα εμφανιστεί επιλογή μετά από καιρό και θα την υποβάλλω ηλεκτρονικά?

• Απαντ. 875
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
7 hours ago, Krusty said:

Πρέπει να τα δηλώνεις λέει. Δεν λέει ότι θα ξαναφορολογηθεί το εισόδημα από το εξωτερικό. Απ' την άλλη όπως ξέρουμε η φορολογία είναι κλιμακωτή. Δεν μου φαίνεται λογικό εγώ πχ που έχω ένα εισόδημα στο εσωτερικό που μου ανεβάζει κλίμακα και έτσι πληρώνω παραπάνω φόρο για εισόδημα από ενοίκια σε σχέση με έναν που έχει το ίδιο εισόδημα και ενοίκια, αλλά δεν θα δήλωνε το εισόδημα γιατί είναι του εξωτερικού.

Απόσο κατάλαβα η στήλη 16 που σου έλεγα για 'ανείσπρακτα ενοίκια' δεν συμπληρώνεται με πληκτρολόγηση στο Ε2. Πρέπει να πας στην στήλη 17 και εκεί έχει επιλογή για ανείσπρακτα ενοίκια. Μετά από αυτό θα εμφανιστεί το ποσό αυτόματα στην στήλη 16.

Ο μπαγάσας ο ενοικιαστής σου μπορεί να δηλώσει κιόλας οτι σε πληρώνει, αν τον συμφέρει στην δήλωση του.

Τα ενοίκια του 2023, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί, δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημα, εφόσον μέχρι την προθεσμία υποβολής της δήλωσης, έχει εκδοθεί εις βάρος του ενοικιαστή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης ενοικίων ή έχει ασκηθεί εναντίων του ενοικιαστή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης ενοικίων. Πρέπει όμως την δικαστική απόφαση να την γνωστοποιούμε εγκαίρως στην αρμόδια υπηρεσία (άρθρο 39 ν. 4172/2013).

Αν δεν έχει γίνει η πιο πάνω διαδικασία, τα ανείσπρακτα ενοίκια του 2023, συμπληρώνονται στην δήλωση και φορολογούνται κανονικά.

Νομίζω ότι υπάρχει πρόστιμο αν κάποιος πάει να κάνει αλλαγή στο Ε2 σε σημεία που αφορούν ποσά ενοικίων ή αλλάζει ο φόρος που προκύπτει. Έτσι αν κάποιος ξεχάσει το Ε2 και υποβάλει το Ε1, προφανώς εννοεί 0 ενοίκια και ύστερα θα θέλει να αλλάξει το ποσό. Δεν ξέρω αν προλαβαίνει την έγκαιρη τροποποίηση του Ε1, μήπως τότε γλιτώνει το πρόστιμο. Μεγάλη προσοχή λοιπόν. Πρώτα υποβάλλουμε το σωστό Ε2 αν πρέπει, για να περαστούν μετά και στα κατάλληλα κελιά του Ε1 τα εισοδήματα και τα χαρτόσημα ή έκπτωση 5% χωρίς δικαιολογητικά κτλ. 

Ο λογιστής μου είπε τα ίδια οπότε για φέτος τα δήλωσα όλα και μου βγήκε επιπλέον 130€. Επίσης μου είπε ότι είναι πολύ εύκολο να σπάσω το συμβόλαιο (ενώ εγώ νόμιζα ότι έπρεπε να κανω δικαστήριο) όταν θελήσω.  Θα μιλήσω και μαζί του αλλά του χρόνου δεν σκοπεύω να ξαναπληρώσω κερατιατικα... Ευχαριστώ πολύ πάντως!

• Like 1
Δημοσ.
10 ώρες πριν, savvas15 είπε

Καταλαβαίνω ότι το τεκμήριο είναι παραπάνω από αυτά που δηλώνω. το πρόβλημα τους πιο είναι, πως μου κάνουν επιστροφή φόρου αλλα ταυτόχρονα μου λένε αυτά που δηλώνεις δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά.
Προφανώς κάτι μου διαφεύγει.
Sory που σε πρήζω πάντως k ευχαριστώ που μπήκες στο κόπο

Έχεις δίκιο.

Εδώ όμως χρειάζεται κάποιος να δει αναλυτικά τα δεδομένα.

Δηλαδή λογιστής 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 ώρες πριν, airtrelomike13 είπε

Παιδιά στη φορολογική μου δήλωση μου βγάζει:

Αναδρομικά μισθών και πάγιας αντιμισθίας που φορολογούνται στο έτος που ανάγονται (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν).

Στη προκειμένη περίπτωση αναγράφει το έτος 2022.

Θα πρέπει να κάνω χειρόγραφη φορολογική δήλωση ή θα εμφανιστεί επιλογή μετά από καιρό και θα την υποβάλλω ηλεκτρονικά?

Για να σου βγάζει αυτό το μήνυμα σημαίνει ότι το σύστημα είναι ενήμερο ηλεκτρονικά για τα αναδρομικά σου. Άρα περίεργο να σε μπλέκει και με χαρτιά. Κανονικά θα πρέπει να επιλέξεις έτος υποβολής δήλωσης το 2023, αφού τα αναδρομικά αφορούν το 2022. Από εκεί και πέρα δεν είμαι σίγουρος αν πρέπει να εμφανιστεί το κουμπί 'Τροποποιητική' και μετά 'Δήλωση αναδρομικών Ε1' ή ένα ενιαίο κουμπί. Νομίζω το πρώτο. Αφού είναι ενήμερο το συστημα για τα αναδρομικά σου, νομίζω μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να τα δηλώσεις ειτε ηλεκτρονικά ειτε χειρόγραφα αν δεν σε αφήσει ηλεκτρονικά. Ερωτήσεις 20, 21 στο FAQs_Ε1_2024. Δηλαδή μήπως εμφανίζονται ήδη τα αναδρομικά αν πατήσεις τροποποιητική; Σίγουρα θα υπάρχει κουμπί ακύρωσης της δήλωσης αν δεν βρεις άκρη.

@savvas15

Δεν λέω να μην πας σε λογιστή, αλλά δεν είναι τόσο δύσκολο να δεις τί έκανε ο λογιστής σου στο Ε1 πέρσι αν είχες πάλι πιστωτικό. Εκτός αν αγόρασες κάτι μεγάλο πέρσι και ανέβασες τα τεκμήρια. Για να έχεις πάνω από 6000 τεκμήρια (αντικειμενικό εισόδημα) ίσως έχεις μεγάλο σπίτι και/ή δύο αυτοκίνητα ή ένα πολυτελές κτλ

Μπορείς αν θες να σβήσεις τα στοιχεία που σε προσωποποιούν και τον αριθμό παροχής ρεύματος στην τελευταία σελίδα του εκκαθαριατικού και να το αναβάσεις εδώ μήπως σε βοηθήσει κάποιος.

Αν το περσινό σου Ε1 ηταν αναλυτικά στα ίδια με το φετινό σου πάνω- κάτω και δεν είχε κάνει πέρσι ο λογιστής σου ανάλωση κεφαλαίου, ίσως δεν θα έπρεπε να ανυσηχείς για την επισήμανση.

Επεξ/σία από Krusty
Δημοσ.

Καλημέρα,

long story short, ήμουν με μπλοκάκι/σύμβαση σε έναν εργοδότη, διέκοψα το μπλοκάκι στις 3 Δεκέμβριου μιας και προσλήφθηκα ως μισθωτός λίγες μέρες αργότερα (5 Δεκεμβρίου).
Ποτέ δεν είχα ημερολογιακά παράλληλη εργασία ως μισθωτός και με μπλοκάκι, μήπως όμως ο νόμος περί παράλληλης εργασίας "πιάνει" και τη δική μου περίπτωση;

γιατί πάω να κάνω τη δήλωση και μου βγάζει το παρακάτω μήνυμα (και άρα θα πρέπει να αλλάξω την Ε3):

Αναφορά σε κείμενο

Έχει συμπληρωθεί ο κωδ (020) με ένδειξη επιτηδευματία που φορολογείται με τις διατάξεις της παρ. 2 άρθρου 12 ΚΦΕ και δεν μπορεί ταυτόχρονα να συμπληρωθεί εισόδημα από μισθωτή εργασία, επιχειρηματική δραστηριότητα και αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα

Δημοσ.
Στις 17/6/2024 στις 11:32 ΜΜ, Krusty είπε

Μάλιστα πλήρωνα και κοινόχρηστους λογαριασμούς ηλεκτρονικά. 

Επειδή με ενδιαφέρει να το πω στον διαχειριστή της πολυκατοικίας να πληρώνω δηλαδή ηλεκτρονικά καθώς μου σπάει τα @@@@@ να πληρώνω κάθε φορά με μετρητά και να τρέχω να ψάχνω τον διαχειριστή , φαντάζομαι υπάρχει ΑΦΜ στο όνομα του διαχειριστή (πολυκατοικίας) και ένας λογαριασμός που γίνεται κατάθεση κοινοχρήστων ; πως γίνεται 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, Dark_Nightfall είπε

Επειδή με ενδιαφέρει να το πω στον διαχειριστή της πολυκατοικίας να πληρώνω δηλαδή ηλεκτρονικά καθώς μου σπάει τα @@@@@ να πληρώνω κάθε φορά με μετρητά και να τρέχω να ψάχνω τον διαχειριστή , φαντάζομαι υπάρχει ΑΦΜ στο όνομα του διαχειριστή (πολυκατοικίας) και ένας λογαριασμός που γίνεται κατάθεση κοινοχρήστων ; πως γίνεται 

Το έγραψα για να δείξω ότι άλλο λέει ο νόμος και άλλο γίνεται στην πράξη. Μια χαρά πρέπει να φορτώθηκαν σε εμένα ως δαπάνες ολόκληρο το ποσό επειδή πλήρωνα με την κάρτα μου και μου τα δίναν οι ένοικοι σε μετρητά. Οι λογαριασμοί όμως δεν ήταν στο όνομα μου. Έτσι τώρα θα μπορούσε ένας εφοριακός να μου πει ότι ξοδεψα περισσότερα από όσα έβγαλα. Δεν υπάρχει η παραπάνω διαδικασία που ρώτησες.

Επεξ/σία από Krusty
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 16/6/2024 στις 12:52 ΜΜ, sonikk είπε

Για τις αποδείξεις που λες μάλλον οι άνω των 70 τις χάρτινες δεν τις χρειάζονται.

'Τελείως τυπικά, δεν χρειάζονται οι χάρτινες και ούτε τις δηλώνουμε, αλλά παρακάτω γράφει να τις κρατάμε. Βέβαια αν δεν έχουν τα στοιχεία του αγοραστή πάνω μπορεί κάποιος να δανιστεί και μερικές σε περίπτωση ελέγχου.'

https://www.taxheaven.gr/news/34586/upd-ta-panta-gia-tis-apodeixeis-poy-xtizoyn-to-aforologhto

Καλά κρασιά για τα κοινόχρηστα. Σιγά μην κοιτάνε στο taxisnet τον υπόχρεο λογαριασμού και χιλιοστά ενοίκων.

Αποδείξεις κοινόχρηστων χώρων  Διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση δαπανών των κοινόχρηστων χώρων, οι οποίες εξοφλούνται από τον διαχειριστή της πολυκατοικίας με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, οι εν λόγω δαπάνες θα λαμβάνονται υπόψη μετά τον επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών.

https://www.pkp.com.gr/ηλεκτρονικές-αποδείξεις-2022-τι-ισχύει/

Επεξ/σία από Krusty
  • Thanks 1
Δημοσ.

εχει η μητερα μου ατομικη επιχειρηση και την φορολογησαν με τεκμαρτο 20.000 και ο φορος ηρθε 6.700 ειναι δεδομενο οτι θα βλαει λουκετο με τον ιδιο φορο δευτερη χρονια. Εγω εχω κινητικη αναπηρια 85% καπου διαβασα οτι θα γλιτωσω το τεκμαρτο αν μου την μεταβιβασει και ρωταω αξιζει να μπουμε στην διαδικασια?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, lak10 είπε

εχει η μητερα μου ατομικη επιχειρηση και την φορολογησαν με τεκμαρτο 20.000 και ο φορος ηρθε 6.700 ειναι δεδομενο οτι θα βλαει λουκετο με τον ιδιο φορο δευτερη χρονια. Εγω εχω κινητικη αναπηρια 85% καπου διαβασα οτι θα γλιτωσω το τεκμαρτο αν μου την μεταβιβασει και ρωταω αξιζει να μπουμε στην διαδικασια?

Όχι, δυστυχώς. Στο αρχείο που υπάρχει στο διαδίκτυο και έχω ανεβάσει κι εγώ (odigies_sympl_fe_2023), στην σελίδα 31, στους κωδικούς 045-046 αναγράφει τους εξαιρουμένους από τα νέα τεκμήρια. Η περίπτωση Α είναι οι μπλοκάκηδες. Οι κωδικοί 047-048 είναι για όσους δικαιούνται μείωση 50% στα νέα τεκμήρια. Στην επόμενη σελίδα αναγράφει για μια ελάφρυνση 200 ευρώ λόγω αναπηρίας στους κωδικούς 001-002.

Απότε δεν ανήκεις σε κανέναν κωδικό για τα νέα τεκμήρια, όμως γενικά 'απαλλάσσονται από τον φόρο και από την παρακράτηση φόρου, οι μισθοί, οι συντάξεις, η πάγια αντιμισθία και το εξωϊδρυματικό επίδομα και κάθε συναφές ποσό που χορηγούνται σε ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80% (άρθρο 14 ν. 4172/2013).

Για βέβαιη απάντηση καλύτερα σε λογιστή.

Στον ΣΚΑΙ, μετά τις Ευρωεκλογές άκουσα γκρίνια για αυτό το θέμα που πόνεσε πολλούς και ίσως το συμμαζέψουν ή το αποσύρουν.

Υπάρχει και η αμφισβήτηση τεκμαρτού εισοδήματος και η συμπλήρωση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, όπου μπορεί να γίνει αναφορά και σε εσένα (συνθήκες διαβίωσης) αν είσαι προστατευόμενο μέλος (Α 1055/2024 ΑΑΔΕ).

Προστατευόμενα μέλη είναι και τα τέκνα που είναι άγαμα ή διαζευγμένα ή τελούν σε κατάσταση χηρείας, εφόσον παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία.

http://www.aggelopoulos.net/news/protected-family-members-under-the-income-tax-code/

Επεξ/σία από Krusty
Δημοσ.
12 λεπτά πριν, Krusty είπε

Όχι, δυστυχώς. Στο αρχείο που υπάρχει στο διαδίκτυο και έχω ανεβάσει κι εγώ (odigies_sympl_fe_2023), στην σελίδα 31, στους κωδικούς 045-046 αναγράφει τους εξαιρουμένους από τα νέα τεκμήρια. Η περίπτωση Α είναι οι μπλοκάκηδες. Οι κωδικοί 047-048 είναι για όσους δικαιούνται μείωση 50% στα νέα τεκμήρια. Στην επόμενη σελίδα αναγράφει για μια ελάφρυνση 200 ευρώ λόγω αναπηρίας στους κωδικούς 001-002.

Απότε δεν ανήκεις σε κανέναν κωδικό για τα νέα τεκμήρια, όμως γενικά 'απαλλάσσονται από τον φόρο και από την παρακράτηση φόρου, οι μισθοί, οι συντάξεις, η πάγια αντιμισθία και το εξωϊδρυματικό επίδομα και κάθε συναφές ποσό που χορηγούνται σε ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80% (άρθρο 14 ν. 4172/2013).

Για βέβαιη απάντηση καλύτερα σε λογιστή.

Στον ΣΚΑΙ, μετά τις Ευρωεκλογές άκουσα γκρίνια για αυτό το θέμα που πόνεσε πολλούς και ίσως το συμμαζέψουν ή το αποσύρουν.

Υπάρχει και η αμφισβήτηση τεκμαρτού εισοδήματος και η συμπλήρωση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, όπου μπορεί να γίνει αναφορά και σε εσένα (συνθήκες διαβίωσης) αν είσαι προστατευόμενο μέλος (Α 1055/2024 ΑΑΔΕ).

διαβασα εδω https://www.taxheaven.gr/news/65991/elaxisto-tekmarto-kaoaro-eisodhma-atomikwn-epixeirhsewn-epishmanseis-kai-shmeia-poy-prepei-na-dieykrinistoyn  οτι

Αναφορά σε κείμενο

1. Εξαιρέσεις από το ελάχιστο καθαρό εισόδημα (παρ. 6 άρθρου 28Α του ΚΦΕ)

Οι νέες διατάξεις, σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 28Α του ν. 4172/2013 δεν εφαρμόζονται:
α) στα κέρδη από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα,
β) σε όσους αμείβονται σύμφωνα με την περ. στ' της παρ. 2 του άρθρου 12, εφόσον συμβάλλονται με έως και τρία (3) φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και σε ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές που συμβάλλονται με έως και δύο (2) ασφαλιστικές επιχειρήσεις και δηλώνουν ως επαγγελματική έδρα την κατοικία τους,
γ) σε πρόσωπα που παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του ογδόντα τοις εκατό (80%), και
δ) σε καφενεία που βρίσκονται σε οικισμούς της χώρας με πληθυσμό μικρότερο των πεντακοσίων (500) κατοίκων.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το εγχειρίδιο-οδηγίες από το κράτος γράφει μόνο για τις περιπτώσεις β και δ της παρ. 6 του άρθρου 28Α του ΚΦΕ.

Δεν ξέρω πώς ο Κουλογιάννης και ο Γραβιάς έβαλε μέσα και την περίπτωση γ.

Επεξ/σία από Krusty
Δημοσ.
11 hours ago, lak10 said:

9 hours ago, Krusty said:

@lak10 Στην οποία αμφισβήτηση θα πέσει ολικό ξεψαχνισμα σε βάθος 5ετιας. Δηλαδή αν είναι πολύ μικρά τα πραγματικά έσοδα ή αν υπάρχουν χρονιές με ζημία, θα πάτε για μαλλί και θα βγείτε κουρεμένοι.

Δημοσ.

σε δωρεα μετρητων απο γονεα σε τεκνο μέσω τραπεζικής μεταφοράς τι ενέργειες πρέπει να γίνουν για να δηλωθούν? 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 λεπτά πριν, cyberguy είπε

σε δωρεα μετρητων απο γονεα σε τεκνο μέσω τραπεζικής μεταφοράς τι ενέργειες πρέπει να γίνουν για να δηλωθούν? 

Από την πλευρά του τέκνου (δωρεοδόχος) Πίνακας 6 κωδικός 781.

Για να ισχύσει το αφορολόγητο γονικής παροχής ή δωρεάς χρηματικών ποσών προς τα πρόσωπα της Α κατηγορίας, μέχρι 800.000 ευρώ, απαραίτητο είναι η μεταφορά των χρηματικών ποσών να γίνει μέσω τραπέζης.

Οι δωρεές χρηματικών ποσών αποτελούν τεκμήριο για αυτόν που τις κάνει.

Επεξ/σία από Krusty

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...