Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 λεπτά πριν, sonikk είπε

Αν κάποιος κάνει φορολογική δήλωση για συνταξιούχο και δεν έχει τίποτα από το Ε2 φέτος αυτόματα μαζί με το Ε1 δεν γίνεται η υποβολή;

Σε όλους δεν ισχύει αυτό που δεν έχουν τίποτα στο Ε2;

Σε ευχαριστώ Krusty.

Σε όσους δεν έχουν τίποτα να δηλώσουν στο Ε2, τότε δεν συμπληρώνεται καθόλου το Ε(ντύπο) 2. Απ'όσο ξέρω σε όσους έχει σταλεί email οτι έχει προσυμπληρωθεί αυτόματα η δήλωση τους και θα αποσταλεί αυτόματα με την λήξη της προθεσμίας, όλοι αυτοί δεν έχουν υποχρέωση υποβολής Ε2 κανονικά. Άλλωστε στο Ε2 όπως έγραψα πριν, όσοι έχουν εισόδημα από ενοίκια, συμπληρώνεται αυτόματα ως αντιγραφή-επικόλληση της περσινής κατάστασης, πράγμα που δεν ισχύει πολλές φορές και έτσι δεν μπορεί να τους έχει έρθει email προσυμπληρωμένης δήλωσης.

Κανονικά αν κάποιος έχει οικοδομημένο ακίνητο και το έχει κενό (ούτε καν ιδιοκατοίκηση, παραχώρηση) τότε πρέπει να το δηλώσει ως κενό στο Ε2. Δεν ξέρω αν το συνιθίζουν αυτό οι λογιστές.

Επεξ/σία από Krusty
  • Thanks 1
  • Απαντ. 870
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Krusty είπε

Σε όσους δεν έχουν τίποτα να δηλώσουν στο Ε2, τότε δεν συμπληρώνεται καθόλου το Ε(ντύπο) 2. Απ'όσο ξέρω σε όσους έχει σταλεί email οτι έχει προσυμπληρωθεί αυτόματα η δήλωση τους και θα αποσταλεί αυτόματα με την λήξη της προθεσμίας, όλοι αυτοί δεν έχουν υποχρέωση υποβολής Ε2 κανονικά. Αλλωστε στο Ε2 όπως έγραψα πριν, όσοι έχουν εισόδημα από ενοίκια, συμπληρώνεται αυτόματα ως αντιγραφή-επικόλληση της περσινής κατάστασης, πράγμα που δεν ισχύει πολλές φορές.

Κανονικά αν κάποιος έχει οικοδομημένο ακίνητο και το έχει κενό (ούτε καν ιδιοκατοίκηση, παραχώρηση) τότε πρέπει να το δηλώσει ως κενό στο Ε2. Δεν ξέρω αν το συνιθίζουν αυτό οι λογιστές.

Προφανώς πρέπει να δηλωθεί κενό!

Δεν μπορεί να μείνει κάποιο ακίνητο 'ορφανό'

• Thanks 1
Δημοσ.
7 ώρες πριν, Krusty είπε

Οτάν κάποιος βρίσκεται στην Ελλάδα για διάστημα πάνω από 183 ημέρες, είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος από την πρώτη μέρα παρουσίας του στην Ελλάδα.

Οι Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό, αν δεν μεταφέρουν την φορολογική τους κατοικία και παραμείνουν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν στο εξωτερικό, τα εισοδήματα του εξωτερικού. Θα πρέπει όμως να δηλώσουν και να φορολογηθούν και στην Ελλάδα για όλα τα εισοδήματα που αποκτούν παγκοσμίως (ΠΟΛ 1201/2017, Ε 2064/2023 ΑΑΔΕ).

Στην Ελλάδα θα δηλώσουν το συνολικό (παγκόσμιο) εισόδημα τους. Δηλαδή αυτό που αποκτούν στο εξωτερικό και αυτό που τυχόν αποκτούν στην Ελλάδα. Π.χ. αποκτούν μισθούς στο εξωτερικό και ενοίκια στην Ελλάδα.

Δηλαδή εγώ που μένω στο εξωτερικό, πληρώνομαι στο εξωτερικό και πληρώνω φόρους στην χώρα που είμαι, είμαι υποχρεωμένος να τα δηλώνω στην Ελλάδα και να φορολογουμαι 2 φορές για τα ίδια εισοδήματα; Δεν μου φαίνεται λογικό. 

• Like 1
Δημοσ.
Στις 25/4/2024 στις 11:28 ΜΜ, Linuxdude είπε

Καλησπέρα, ξέρει κανείς που δηλώνουμε τα επιδοτούμενα σεμινάρια (εργαζομένων) από ΔΥΠΑ;

ευχαριστώ

Στις 11/6/2024 στις 12:44 ΠΜ, Akiskosmd είπε

Το ρώτησε και κάποιο άλλο παιδί στην αρχή του φόρουμ αλλά δεν βρήκα κάποια απάντηση παρακαλώ ας πει κάποιος αν ξέρει!

Καλησπέρα, ξέρει κανείς που δηλώνουμε τα επιδοτούμενα σεμινάρια (εργαζομένων) από ΔΥΠΑ;

ευχαριστώ

Εχουν υπολογιστεί ήδη στον κωδικό 301. Ανοιξτε την αναλυτική κατάσταση για να το ελέγξεις.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, dsgeo είπε

Δηλαδή εγώ που μένω στο εξωτερικό, πληρώνομαι στο εξωτερικό και πληρώνω φόρους στην χώρα που είμαι, είμαι υποχρεωμένος να τα δηλώνω στην Ελλάδα και να φορολογουμαι 2 φορές για τα ίδια εισοδήματα; Δεν μου φαίνεται λογικό. 

Πρέπει να τα δηλώνεις λέει. Δεν λέει ότι θα ξαναφορολογηθεί το εισόδημα από το εξωτερικό. Απ' την άλλη όπως ξέρουμε η φορολογία είναι κλιμακωτή. Δεν μου φαίνεται λογικό εγώ πχ που έχω ένα εισόδημα στο εσωτερικό που μου ανεβάζει κλίμακα και έτσι πληρώνω παραπάνω φόρο για εισόδημα από ενοίκια σε σχέση με έναν που έχει το ίδιο εισόδημα και ενοίκια, αλλά δεν θα δήλωνε το εισόδημα γιατί είναι του εξωτερικού.

Στις 23/5/2024 στις 10:46 ΜΜ, jimsomebody είπε

Επί την ευκαιρία γιατί δεν έχω λογιστή και με έχει φάει η αγωνία.... Να σας ρωτήσω όποιον ξέρει, έχω ένα ενοίκιο να λαμβάνω από χωράφι εδώ και ένα χρόνο με 700€ το έτος. Αυτός δεν σκοπεύει να με πληρώσει και ποτέ από ότι βλέπω αλλά εντάξει το περίμενα (μεγάλη ιστορία). Το θέμα μου είναι θα πληρώσω εφορία στο ενοίκιο αν δεν μου το βάζει ή τη γλιτώνω μέχρι να με πληρώσει ??? Μη μπω και μέσα δηλαδή ... (Μην συζητήσουμε το πώς θα πάρω τα λεφτά μου είναι άλλη υπόθεση αυτό).

Απόσο κατάλαβα η στήλη 16 που σου έλεγα για 'ανείσπρακτα ενοίκια' δεν συμπληρώνεται με πληκτρολόγηση στο Ε2. Πρέπει να πας στην στήλη 17 και εκεί έχει επιλογή για ανείσπρακτα ενοίκια. Μετά από αυτό θα εμφανιστεί το ποσό αυτόματα στην στήλη 16.

Ο μπαγάσας ο ενοικιαστής σου μπορεί να δηλώσει κιόλας οτι σε πληρώνει, αν τον συμφέρει στην δήλωση του.

Τα ενοίκια του 2023, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί, δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημα, εφόσον μέχρι την προθεσμία υποβολής της δήλωσης, έχει εκδοθεί εις βάρος του ενοικιαστή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης ενοικίων ή έχει ασκηθεί εναντίων του ενοικιαστή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης ενοικίων. Πρέπει όμως την δικαστική απόφαση να την γνωστοποιούμε εγκαίρως στην αρμόδια υπηρεσία (άρθρο 39 ν. 4172/2013).

Αν δεν έχει γίνει η πιο πάνω διαδικασία, τα ανείσπρακτα ενοίκια του 2023, συμπληρώνονται στην δήλωση και φορολογούνται κανονικά.

Νομίζω ότι υπάρχει πρόστιμο αν κάποιος πάει να κάνει αλλαγή στο Ε2 σε σημεία που αφορούν ποσά ενοικίων ή αλλάζει ο φόρος που προκύπτει. Έτσι αν κάποιος ξεχάσει το Ε2 και υποβάλει το Ε1, προφανώς εννοεί 0 ενοίκια και ύστερα θα θέλει να αλλάξει το ποσό. Δεν ξέρω αν προλαβαίνει την έγκαιρη τροποποίηση του Ε1, μήπως τότε γλιτώνει το πρόστιμο. Μεγάλη προσοχή λοιπόν. Πρώτα υποβάλλουμε το σωστό Ε2 αν πρέπει, για να περαστούν μετά και στα κατάλληλα κελιά του Ε1 τα εισοδήματα και τα χαρτόσημα ή έκπτωση 5% χωρίς δικαιολογητικά κτλ.

Επεξ/σία από Krusty
  • Like 2
Δημοσ.

Kαλησπέρα, μπήκα να δω τι γίνετε με τη δήλωση. Mου τα έχει όλα συμπληρωμένα και δεν χρειάζεται να κάνω τίποτα εγώ, Θα υποβληθεί λέει αυτόματα.

Eχω δυο απορίες,

Στο αποτέλεσμα προεκκαθάρισης γραφει, Πιστωτικό 178,43

Παρακάτω όμως στης επισημάνσεις γραφει,

Επισήμανση
Από τα δεδομένα μας, προκύπτει για εσάς φόρος εισοδήματος βάσει τεκμηρίων διαβίωσης ή/και απόκτησης
περιουσιακών στοιχείων. Εάν επιθυμείτε να επικαλεστείτε εισοδήματα προηγούμενων ετών, παρακαλούμε να υποβάλετε
τη δήλωσή σας, συμπληρώνοντας τον κωδικό 787.

Τη φάση, πρέπει να κάνω κάτι εγώ?

Δημοσ.
44 λεπτά πριν, savvas15 είπε

Kαλησπέρα, μπήκα να δω τι γίνετε με τη δήλωση. Mου τα έχει όλα συμπληρωμένα και δεν χρειάζεται να κάνω τίποτα εγώ, Θα υποβληθεί λέει αυτόματα.

Eχω δυο απορίες,

Επισήμανση
Από τα δεδομένα μας, προκύπτει για εσάς φόρος εισοδήματος βάσει τεκμηρίων διαβίωσης ή/και απόκτησης
περιουσιακών στοιχείων. Εάν επιθυμείτε να επικαλεστείτε εισοδήματα προηγούμενων ετών, παρακαλούμε να υποβάλετε

Είχες τόσο χαμηλό εισόδημα ώστε να προστεθεί η διαφορά των τεκμηρίων;

Αγόρασες περιουσιακά στοιχεία ώστε να αυξήσεις τα τεκμήρια σου, ενώ έχεις χαμηλό εισόδημα; Μήπως γιαυτό σου κάνει επισήμανση για επίκληση εισοδημάτων παλαιότερων ετών; Και στα προηγούμενα χρόνια είχες πιστωτικό εκκαθαριστικό χωρίς να σου επισημάνει τίποτα ο λογιστής σου;

Οσοί έχουν προσυμπληρωμένη δήλωση καλό είναι να ελέγξουν και το αρχείο 'ενημέρωση εισοδημάτων-δαπανών υπόχρεου'.

Δεν ξέρω αν η επισήμανση που σου βγήκε χρειάζεται να της δόσεις σημασία.

Μεγάλα πιστωτικά ελέγχονται από εφοριακούς πάντως.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, savvas15 είπε

Eχω δυο απορίες,

Επισήμανση

Δηλώνεις πολύ μικρό εισόδημα.

Έχεις μαύρο χρήμα?

Αν η δήλωση είναι αληθινή ΔΕΝ κάνεις κάποια κίνηση.

Επεξ/σία από GREGORYMO
Συμπληρώμα
Δημοσ.

Στο 811 βάζουμε ετήσιο ή μηνιαίο ενοίκιο; Έβαλα το ετήσιο, αλλά μη καταστρέψουμε και τον ιδιοκτήτη και φανεί οτι εισπράττει 12πλάσιο ποσό για ενοίκιο; :P 

Δημοσ.
27 λεπτά πριν, GREGORYMO είπε

Δηλώνεις πολύ μικρό εισόδημα.

Έχεις μαύρο χρήμα?

Αν η δήλωση είναι αληθινή ΔΕΝ κάνεις κάποια κίνηση.

Eισόδημα δηλώνω βάση τον ενσήμων που κολλάω. Bγάζω λίγα παραπάνω αλλα δεν φαίνονται. Παράδειγμα βγάζω 10 χιλιάδες και φαίνονται η 6
Η δήλωση προφανώς και είναι αληθινή.
Πάντως μου είχε πει ο λογιστής να μην κάνω πολλές αγορές με κάρτα. Πέρυσι ξόδεψα 2,5 χιλιάρικα αλλα είχα πάνω από 100 ένσημα οποτε είπα δεν θα έχω πρόβλημα
Για να καταλάβω, το πιστωτικό που γραφει είναι φόρος που θα πληρώσω? Γιαυτο μου ζητάει εισοδήματα παλιότερων ετών?

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, savvas15 είπε

Eισόδημα δηλώνω βάση τον ενσήμων που κολλάω. Bγάζω λίγα παραπάνω αλλα δεν φαίνονται. Παράδειγμα βγάζω 10 χιλιάδες και φαίνονται η 6
Πάντως μου είχε πει ο λογιστής να μην κάνω πολλές αγορές με κάρτα. Πέρυσι ξόδεψα 2,5 χιλιάρικα αλλα είχα πάνω από 100 ένσημα οποτε είπα δεν θα έχω πρόβλημα
Για να καταλάβω, το πιστωτικό που γραφει είναι φόρος που θα πληρώσω? Γιαυτο μου ζητάει εισοδήματα παλιότερων ετών?

Το πιστωτικό σημαίνει επιστροφή 

3 λεπτά πριν, savvas15 είπε

Δηλώνει 6 αλλά τα τεκμήρια σου (σπίτι αυτοκίνητο) είναι ΠΑΡΑΠΆΝΩ 

4 λεπτά πριν, savvas15 είπε

Δεν είναι λίγο παραπάνω αλλά περίπου τα διπλά 

8 λεπτά πριν, savvas15 είπε

Μια είναι η ουσία:

Αυτά τα 4.000 μαύρα χρήματα θα τα ξοδεύεις Μαύρα. ΔΕΝ θα τα περνάς από το τραπεζικό σύστημα πληρώνοντας πχ super market η βάζοντας τα στην τράπεζα 

Δημοσ.
15 λεπτά πριν, savvas15 είπε

Απορία 

Πώς γίνεται και να βγάζεις 10 ενώ φαίνονται τα 6 (δηλαδή βγάζεις 4 μαύρα) και η δήλωση "προφανώς και είναι αληθινή";

Μήπως εννοούσες ότι προφανώς και είναι αληθινή περίπτωση φοροδιαφυγής;

Δημοσ.

Aληθινή, δηλαδή δεν προσπάθησα να κρύψω κάτι με δόλο.

Oσα ένσημα μου κολλάνε τα δηλώνω, Mπορούσα να παίρνω τα λεφτά στο χέρι k να ήταν όλα μαύρα. Tα υπόλοιπα που είναι μαύρα ούτε και μένα με συμφέρει να είναι μαύρα. Δεν γίνετε αλλιώς όμως.

Εστω ότι έρθω στο σπίτι σου να βάψω δυο δωμάτια. αν σου ζητήσω 200 ευρώ + ένσημα ώστε να είναι όλα άσπρα.. ξέρεις τι θα μου πεις, ok μάστορα θα σε ενημερώσω...

38 λεπτά πριν, GREGORYMO είπε

Το πιστωτικό σημαίνει επιστροφή 

Δηλώνει 6 αλλά τα τεκμήρια σου (σπίτι αυτοκίνητο) είναι ΠΑΡΑΠΆΝΩ 

Δεν είναι λίγο παραπάνω αλλά περίπου τα διπλά 

Μια είναι η ουσία:

Αυτά τα 4.000 μαύρα χρήματα θα τα ξοδεύεις Μαύρα. ΔΕΝ θα τα περνάς από το τραπεζικό σύστημα πληρώνοντας πχ super market η βάζοντας τα στην τράπεζα 

Καταλαβαίνω ότι το τεκμήριο είναι παραπάνω από αυτά που δηλώνω. το πρόβλημα τους πιο είναι, πως μου κάνουν επιστροφή φόρου αλλα ταυτόχρονα μου λένε αυτά που δηλώνεις δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά.
Προφανώς κάτι μου διαφεύγει.
Sory που σε πρήζω πάντως k ευχαριστώ που μπήκες στο κόπο

Δημοσ.
1 hour ago, ProponitisTouKanape said:

Στο 811 βάζουμε ετήσιο ή μηνιαίο ενοίκιο; Έβαλα το ετήσιο, αλλά μη καταστρέψουμε και τον ιδιοκτήτη και φανεί οτι εισπράττει 12πλάσιο ποσό για ενοίκιο; :P 

Το ετήσιο, σωστά το έβαλες.

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγώ το ξεφτίλισα στις ηλεκτρονικές δαπάνες. Μάζεψα πολλαπλάσιο ποσό από τα εισοδήματα μου. Δεν μου βγήκε καμία επισήμανση, ίσως γιατί δεν είχα και πιστωτικό εκκαθαριστικό. Μάλιστα πιστεύω ότι αυτό που γράφει ο νόμος, ότι κοιτάνε πχ τον υπόχρεο του λογαριασμού ΔΕΚΩ και αν δεν είναι ο ίδιος με τον κάτοχο της κάρτας τότε δεν μετράει η απόδειξη στο χτίσιμο αφορολόγητου, οτι δεν είναι αλήθεια. Μάλιστα πλήρωνα και κοινόχρηστους λογαριασμούς ηλεκτρονικά. Τάχα παει με τα χιλιοστά, αλλά πότε έδωσα εγώ τα χιλιοστά της πολυκατοικίας στο κράτος; Πλήρωνα και της ξαδέλφης μου ληγμένους λογαριασμούς ηλεκτρονικά και μου έδινε μετρητά.

Επεξ/σία από Krusty

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...