Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

https://www.cosmoteinsurance.gr/house/odigos-asfalisis/psili-kyriotita

Αν ρωτήσει την ΔΕΗ και αποδεχθεί η ΔΕΗ οτι με ενα Ε9 ως επικαρπώτρια ή με συμβόλαιο λυνόταν το θέμα, τότε ο λογιστής τα έχει κάνει σαλάτα ως ενοικιαστρια που δεν ειναι ή ως άτομο που του έχει παραχωρηθει σπιτι,  που δεν του έχει παραχωρηθεί.

1 ώρα πριν, Joshua21 είπε

Το δικαίωμα χρήσης ανήκει σε αυτόν που έχει την επικαρπία, και όχι σε αυτόν που έχει την ψιλή κυριότητα.

'Η ψιλή ή υψηλή κυριότητα, δίνει το δικαίωμα της εξουσίας διάθεσης του ακινήτου σε εκείνον που την έχει, αλλά αφαιρεί το δικαίωμα της εκμετάλλευσης και της χρήσης του, '

Δηλαδή έχει την εξουσία διάθεσης του ακινήτου, αλλα δεν έχει το δικαίωμα χρήσης; Με την λέξη χρήση προφανώς εννοούσα τη ιδιοκατοίκηση (που κάνει η αδελφή του συμφορουμίτη). Δεν εννοούσα πωληση ή ενοικίαση.

1 ώρα πριν, sonikk είπε

Στους συνταξιούχους που είναι προσυμληρωμενη η δήλωση χρειάζεται iban; Διάβασα δύο άρθρα.Το ένα λέει όχι ότι εξαιρούνται  δηλαδή οι συνταξιούχοι με προσυμπληρωμένες δηλώσεις και στο άλλο λέει ναι.

Τελικά τί ισχύει;;;

Άτομο χωρίς κανένα εισόδημα δεν του προσυμπληρώθηκε η δήλωση. Ο μονος λογος που υποψιάζομαι ειναι η απουσία ΙΒΑΝ. Επίσης θα ήταν δύο μέτρα και δύο σταθμά αν ίσχυε το παραπάνω. Τέλος δεν ξέρω αν υπάρχει η μεθοδος του ταχυδρόμου, αν καποιος συνταξιούχος δεν έχει ΙΒΑΝ.

Πάντως λάθος μου πριν που έψαχνα για φιλοξενία στον πίνακα 5.1.α) Εκει δεν υπάρχει φιλοξενία, αλλά παραχώρηση που σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης δεν ζει εκεί.

Επεξ/σία από Krusty
  • Thanks 1
  • Απαντ. 870
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
Στις 29/4/2024 στις 7:34 ΜΜ, The_Judas είπε

Εγώ έχω παντρευτεί στις 30/12/23.

Στις 17/1/2024 έχω πάρει μήνυμα ότι ενημερώθηκε το μητρώο της ΔΟΥ.

Θα πρέπει να εμφανίζεται στο σύστημα η σύζυγος από φέτος ή στην επόμενη δήλωση ; Οταν πάω στο Ε1 τώρα δεν εμφανίζει στοιχεία συζύγου.

Δεν ξέρω αν η ερώτηση 5 στο αρχείο FAQs_E1_2024 σε βοηθάει. Δηλαδή ακόμα και αν είναι δηλωμένος ο γάμος στο μητρώο πρέπει να αρχίσεις να βάζεις ΑΦΜ συζύγου και άλλα της στοιχεία.

FAQs_Ε1_2024.pdf

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, Krusty said:

'Η ψιλή ή υψηλή κυριότητα, δίνει το δικαίωμα της εξουσίας διάθεσης του ακινήτου σε εκείνον που την έχει, αλλά αφαιρεί το δικαίωμα της εκμετάλλευσης και της χρήσης του, '

Δηλαδή έχει την εξουσία διάθεσης του ακινήτου, αλλα δεν έχει το δικαίωμα χρήσης; Με την λέξη χρήση προφανώς εννοούσα τη ιδιοκατοίκηση (που κάνει η αδελφή του συμφορουμίτη). Δεν εννοούσα πωληση ή ενοικίαση.

Η ψιλή (καμία σχέση με υψηλή) κυριότητα λέγεται έτσι γιατί έχει από αυτήν έχει αποψιλωθεί (αφαιρεθεί) η επικαρπία, δλδ το δικαίωμα εκμετάλλευσης (το δικαίωμα χρήσης, μίσθωσης, δωρεάν παραχώρησης κτλ) του ακινήτου.

Ότι και να εννοούσες η αδελφή του συμφορουμίτη γενικότερα ΔΕΝ έχει δικαίωμα εκμετάλλευσης του ακινήτου, αυτό το έχει η μητέρα της.

"Όταν από την κυριότητα αφαιρεθεί το δικαίωμα χρήσης και κάρπωσης του ακινήτου, δηλαδή η επικαρπία, τότε η κυριότητα λέγεται «ψιλή»."

https://www.proson.gr/epiheiriseis/agores-akiniton/17671_akinita-ti-einai-i-psili-kyriotita-kai-ti-i-epikarpia

Επεξ/σία από Joshua21
  • Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Krusty είπε

https://www.cosmoteinsurance.gr/house/odigos-asfalisis/psili-kyriotita

Αν ρωτήσει την ΔΕΗ και αποδεχθεί η ΔΕΗ οτι με ενα Ε9 ως επικαρπώτρια ή με συμβόλαιο λυνόταν το θέμα, τότε ο λογιστής τα έχει κάνει σαλάτα ως ενοικιαστρια που δεν ειναι ή ως άτομο που του έχει παραχωρηθει σπιτι,  που δεν του έχει παραχωρηθεί.

Άτομο χωρίς κανένα εισόδημα δεν του προσυμπληρώθηκε η δήλωση. Ο μονος λογος που υποψιάζομαι ειναι η απουσία ΙΒΑΝ. Επίσης θα ήταν δύο μέτρα και δύο σταθμά αν ίσχυε το παραπάνω. Τέλος δεν ξέρω αν υπάρχει η μεθοδος του ταχυδρόμου, αν καποιος συνταξιούχος δεν έχει ΙΒΑΝ.

Πάντως λάθος μου πριν που έψαχνα για φιλοξενία στον πίνακα 5.1.α) Εκει δεν υπάρχει φιλοξενία, αλλά παραχώρηση που σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης δεν ζει εκεί.

Mα οι συνταξιούχοι έχουν εισόδημα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Η ψιλή (καμία σχέση με υψηλή) κυριότητα λέγεται έτσι γιατί έχει από αυτήν έχει αποψιλωθεί (αφαιρεθεί) η επικαρπία, δλδ το δικαίωμα εκμετάλλευσης (το δικαίωμα χρήσης, μίσθωσης, δωρεάν παραχώρησης κτλ) του ακινήτου.

Ότι και να εννοούσες η αδελφή του συμφορουμίτη γενικότερα ΔΕΝ έχει δικαίωμα εκμετάλλευσης του ακινήτου, αυτό το έχει η μητέρα της.

Συμφωνώ μαζί σου τώρα. Η ιστοσελίδα που παρέθεσα γράφει λάθος για υψηλή κυριότητα και δικαίωμα εξουσίας διαθεσης του ακινήτου. Ουσιαστικα η ψιλή κυριότητα πριν τον θάνατο του επικαρπωτή είναι ένα τίποτα, που μπορεί ομως να μεταβιβασθεί και πριν τον θάνατο.

Σε όσους έχει παραχωρηθει σπίτι ή φιλοξενούνται ειναι αδύνατον σύμφωνα με τον παραπάνω λογιστή να πάρουν ΔΕΗ στο όνομα τους, χωρίς να είναι και μισθωτές.

4 λεπτά πριν, sonikk είπε

Mα οι συνταξιούχοι έχουν εισόδημα.

Ναι, λέω σε μια περίπτωση που βοήθησα δεν υπήρχε καν εισόδημα, άρα ποιος ο λόγος να κοπεί από την προσυμπλήρωση; Μόνο η έλλειψη ΙΒΑΝ.

Επεξ/σία από Krusty
Δημοσ.
5 minutes ago, Krusty said:

Συμφωνώ μαζί σου τώρα. Η ιστοσελίδα που παρέθεσα γράφει λάθος για υψηλή κυριότητα και δικαίωμα εξουσίας διαθεσης του ακινήτου. Ουσιαστικα η ψιλή κυριότητα πριν τον θάνατο του επικαρπωτή είναι ένα τίποτα που μπορεί ομως να μεταβιβασθεί και πριν τον θάνατο.

Σε όσους έχει παραχωρηθει σπίτι ή φιλοξενούνται ειναι αδύνατον σύμφωνα με τον παραπάνω λογιστή να πάρουν ΔΕΗ στο όνομα τους, χωρίς να είναί και μισθωτές.

Σωστά λέει για "δικαίωμα εξουσίας διάθεσης"(νομικίστικος όρος που μπερδεύει), αλλά δεν έλαβες υπόψιν την υπόλοιπη πρόταση:

" δίνει το δικαίωμα της εξουσίας διάθεσης του ακινήτου σε εκείνον που την έχει, αλλά αφαιρεί το δικαίωμα της εκμετάλλευσης και της χρήσης του, δηλαδή την επικαρπία."

Επίσης δεν ξέρω ποιος είναι ο παραπάνω λογιστής (και ούτε θέλω να μάθω), αλλά αυτοί που ζουν σε ένα σπίτι που τους έχει παραχωρηθεί μια χαρά μπορούν να πάρουν το ρεύμα στο όνομα τους εφόσον έχουν στα χέρια τους μια ΥΔ από τον επικαρπωτή που δηλώνει ότι τους την παραχωρεί. Οι φιλοξενούμενοι εννοείται πως δεν μπορούν να πάρουν το ρεύμα στο όνομα τους, μόνο αυτός που τους φιλοξενεί μπορεί, αυτός δηλώνει ότι χρησιμοποιεί το σπίτι ως κατοικία.

Δημοσ.

Και ποιες είναι οι εξουσίες διάθεσης αυτού που έχει την ψιλή κυριότητα; Πώς μπορεί δηλαδή να διαθέσει το ακίνητο;

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Krusty είπε

Συμφωνώ μαζί σου τώρα. Η ιστοσελίδα που παρέθεσα γράφει λάθος για υψηλή κυριότητα και δικαίωμα εξουσίας διαθεσης του ακινήτου. Ουσιαστικα η ψιλή κυριότητα πριν τον θάνατο του επικαρπωτή είναι ένα τίποτα, που μπορεί ομως να μεταβιβασθεί και πριν τον θάνατο.

Σε όσους έχει παραχωρηθει σπίτι ή φιλοξενούνται ειναι αδύνατον σύμφωνα με τον παραπάνω λογιστή να πάρουν ΔΕΗ στο όνομα τους, χωρίς να είναι και μισθωτές.

Ναι, λέω σε μια περίπτωση που βοήθησα δεν υπήρχε καν εισόδημα, άρα ποιος ο λόγος να κοπεί από την προσυμπλήρωση; Μόνο η έλλειψη ΙΒΑΝ.

Άρα και οι συνταξιούχοι με προσυμπληρωμένες δήλωσεις πρέπει να έχουν δήλωσει iban αλλιώς δεν οριστικοποιείται η δήλωση ε;

Επισκέπτης
Δημοσ.
11 ώρες πριν, Krusty είπε

Στην ξαδέλφη μου πλέον φαίνεται το ΚΕΑ, αλλά όχι η εξαίρεση απο την συλλογή ηλ αποδείξεων.

Eννοεις οτι αρχικα δε φαινοταν?

Ουτε εμενα φαινοταν και το εβαλα μονος μου.

Την εξαιρεση τη σημειωνεις στον κωδ.023

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
53 λεπτά πριν, dasos2024 είπε

Eννοεις οτι αρχικα δε φαινοταν?

Ουτε εμενα φαινοταν και το εβαλα μονος μου.

Την εξαιρεση τη σημειωνεις στον κωδ.023

Ναι. Όταν όμως ένα άτομο είναι αρχάριο και στο email που του έρχεται δεν αναφέρεται ο φόρος που υπολογιστηκε, παρα μόνο οτι επιλέχθηκε απο το taxisnet να έχει προσυμπληρωμένη την δήλωση, αυτό είναι επικίνδυνο. Και στο τέλος οριστικοποιείται και αυτόματα.

@1comment

Οπότε αν ισχύει ότι μόνο με την δήλωση της αδελφής σου στον πίνακα 5.1.α) (οικία με παραχώρηση) θα μπορούσε να έχει ΔΕΗ στο όνομα της η αδελφή σου, ο λογιστής της μητέρας σου τα έχει κάνει σαλάτα. Δεν ξέρω αν υπάρχει πεδίο για δήλωση παραχώρησης στην δήλωση της μητέρας σου. Λογικά θα υπάρχει, όπως υπάρχει και το πεδίο που συμπληρώνουμε αν φιλοξενούμε κάποιον.

Είναι αδύνατον κάποιος να παραχωρεί σπίτι και παράλληλα να είναι και εκμισθωτής (σπιτονοικοκύρης) στο ίδιο άτομο. Έτσι το σύστημα μπορεί να ακυρώθηκε με τις αντιφατικές ιδιότητες και να μην πέρασε καμία ιδιότητα στην κόρη (δες-κλίκαρε και τον πίνακα 6.10 μήπως την έχει μισθώτρια). Επειδή δεν κλέβει και το κράτος η κόρη, αν δεν διορθώσει ο λογιστής με τροποποιητική την δήλωση της μητερας, ίσως θα μπορούσε να πληκτρολογίσει την κόρη ως μισθωτή και ας μην την βρίσκει αυτόματα το σύστημα και να τελειώσει το θέμα.

Ξερω λογίστρια που άλλα στοιχεία υπαρχουν αυτόματα στον πίνακα 1 που τα παίρνει το συστημα από το μητρώο και άλλα στον πίνακα 5.1.α) για το που ζει ένα άτομο για 12 μήνες! Πραγματικα ζουσε στα στοιχεία του πίνακα 1.

Επεξ/σία από Krusty
Δημοσ.

Έχω τσαντιστει και δεν ξέρω να βρίζω τη κυβέρνηση ή την εταιρεία που δουλεύω.... Πως γίνεται με μοναδικό εισόδημα 12.000€ και αυτά με φουλ νύχτες, Κυριακές  και αργίες και μόνο με ένα αμάξι 1.6 21 ετών στο όνομα μου να πληρώνω κάθε χρόνο 150€ εφορία....! Κάνει ο λογιστής της εταιρείας (με 10.000 άτομα προσωπικό) κάτι λάθος στις κρατήσεις κάθε μήνα? Ή είμαι υψηλομισθος για το κράτος??

Δημοσ.
7 hours ago, Krusty said:

Και ποιες είναι οι εξουσίες διάθεσης αυτού που έχει την ψιλή κυριότητα; Πώς μπορεί δηλαδή να διαθέσει το ακίνητο;

Εξουσία διάθεσης είναι η νομική δυνατότητα πάνω στο συγκεκριμένο δικαίωμα (ψιλή κυριότητα), και όχι πάνω στο ακίνητο.

Δικαίωμα διάθεσης του ακινήτου έτσι όπως το αντιλαμβάνεσαι εσύ έχει μόνο ο επικαρπωτής.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πάντως εξουσία διάθεσης του ακινήτου έγραφε το άρθρο. Και όντως το αντιλήφθηκα ότι τι διαθέτω όπως θέλω, δηλαδή χρήση, αλλά δεν ισχύει.

@jimsomebody

Στο εκκαθαριστικό σημείωμα σου σε ένα πινακάκι γράφει τον φόρο που παρακρατήθηκε από τον μισθό σου, κατευθείαν δηλαδή από τον εργοδότη σου. Σε ένα παράδειγμα συμφορουμίτη πιο πριν, ένας τα πρόσθεσε με τον φόρο που του χρεώθηκε και με υπολογισμό συμπέρανε ότι τόσο έπρεπε να είναι. Αλλά ο μισθός εκεί ηταν μεγαλύτερος. Απάντηση του PharmChem. Ηλεκτρονικές αποδείξεις μάζεψες;

Επεξ/σία από Krusty
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@1comment

Τώρα που συμπληρώνω Ε2, βλέπω ότι έχει πεδία είτε για εκμίσθωση, είτε για δωρεάν παραχώρηση από την πλευρά του γονέα.

Επεξ/σία από Krusty

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...