Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα στην ομάδα, 

Είμαι 19 χρόνων και βρίσκομαι στην β' τάξη του τομέα γεωπονίας σε ένα εσπερινό ΕΠΑΛ, όπως είναι λογικό θέλω να ασχοληθώ με την γη. Το θέμα είναι όμως ότι έχω ακούσει ότι δεν πληρώνεσαι καλά ως γεωπονος.Όποτε έχω το εξής ερώτημα για όσους γνωρίζουν (για το οικονομικό και όχι μόνο):

1) Να σπουδάσω (5 χρόνια) στο γεωπονικό και επειδή έχουμε κτήματα με ελιές και ένα εν δυνάμει γεωπονικό κατάστημα, να ασχολούμαι με το χωράφι, με το κατάστημα και να είμαι σύμβουλος μερικών αγροτών;

2) Να τελειώσω το ΕΠΑΛ και να κάνω μετά λυκειακή φοίτηση και να ασχοληθώ με τα κτήματα;

3) Να πάω στο εξωτερικό ως γεωπόνος και να αφήσω πίσω τα κτήματα και το μαγαζί;

4) να προσπαθήσω να πάω σε κάποια εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων και να ασχολούμαι όποτε μπορώ με τα κτήματα;

Θέλω να ακούσω την γνώμη σας.

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων 

Δημοσ.

Να υπερκαλύπτει ο μισθός τις ανάγκες που έχει. Δηλαδή αν για παράδειγμα (νερό, φόροι, ρεύμα, κλπ) απορροφούν ένα ποσοστό εκτός αυτού θα πρέπει να έχεις και για ψώνια (εννοώ ρούχα κλπ που δεν είναι είδη πρώτης ανάγκης) και για να πας καμία εκδρομή ίσως. Όποτε αν οι φόροι κλπ κοστίζουν 1000€ ,ο ικανοποιητικός μισθός είναι γύρω στα 1300+ €.

Δημοσ.

αν μπορεις να εισαι επαρχια τρεχα για γεωπονος. Αν εισαι σε μεγαλο αστικο κεντρο και δε σου αρεσει η γη/επαρχια ξεχνα το.

Επαρχια (π.χ Κρητη) οι γεωπονοι ειναι οι γιατροι της γης και τρεχουν απο κτημα σε κτημα

Δημοσ.

Τώρα είμαι Αθήνα αλλά όπως έγραψα πιο πάνω σκοπεύω να σπουδάσω γεωπόνος και να πάω στην Κρήτη. Απλά το θέμα μου είναι το οικονομικό γιατί γράφονται πολλά και σε αυτή την σελίδα αλλά και σε άλλες που έχω δει σχετικά με το οικονομικό που δεν είναι ικανοποιητικό για τον μέσο Έλληνα 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 22/04/2024 at 15:08, shootkgoal said:

Τώρα είμαι Αθήνα αλλά όπως έγραψα πιο πάνω σκοπεύω να σπουδάσω γεωπόνος και να πάω στην Κρήτη. Απλά το θέμα μου είναι το οικονομικό γιατί γράφονται πολλά και σε αυτή την σελίδα αλλά και σε άλλες που έχω δει σχετικά με το οικονομικό που δεν είναι ικανοποιητικό για τον μέσο Έλληνα 

ειδικα Κρητη δεν υπαρχει θεμα. Οπως γνωριζεις απειροι γεωργοι που χρειαζονται συμβουλες και προιοντα.

Αν εισαι και λιγο εξω απο τις μεγαλες πολεις ακομα καλυτερα! Αν κατεβεις κατω σου προτεινω να κανεις μια συζητηση απο κοντα με ενα γεωπονο που θα σε βοηθησει. Πιστευω ομως οτι το μισθο που αναφερεις το βγαζεις οχι στην αρχη αλλα μετα απο 1-2 χρονια

Υ,Γ: Κρητη τα κοστη ειναι σχεδον τα μισα αποτι στις μεγαλες πολεις στερεα Ελλαδα

Επεξ/σία από vamvakoolas
  • Like 1
Δημοσ.

Γίνε, κράτα μαγαζί για βασική δουλειά και ελιές για έξτρα εισόδημα και μέσω του μαγαζιου κάνε γνωριμίες για εξτραδακια να δίνεις συμβουλές για χωράχια και τέτοια 

• Like 1
  • Thanks 1
  • 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Οι περισσότεροι γεωπόνοι βρίσκουν δουλείες σε αγροτικούς συνεταιρισμούς. Οι περισσότεροι αγροτικοί συνεταιρισμοί κατά αναλογία υπάρχουν σε Κρήτη και Λάρισα. Από αυτούς λίγοι είναι οικονομικά βιώσιμοι μόνοι τους ως επιχειρήσεις. Οι περισσότεροι βασίζονται σε επιδοτήσεις και σε προγράμματα χρηματοδότησης απο το κράτος ή την ΕΕ. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα λεφτά που μένουν για τους γεωπόνους είναι χαμηλά (γιατί θα υπάρχει πρόεδρος και γραμματέας στον συνεταιρισμό, τα λεφτά τρώγονται, αθάνατη Ελλάδα). Επίσης επειδή υπάρχουν διαθέσιμοι περισσότεροι γεωπόνοι, ξέρω και περιπτώσεις μερικής εργασίας για να τοποθετηθούν 2 παιδία για ένα πόστο αντί για ένας που να πληρώνεται φουλ ωράριο σε ένα συνεταιρισμό. Δηλαδή πρωί-μεσημέρι ο ένας γεωπόνος και το απόγευμα - βράδυ ο άλλος γεωπόνος για την ίδια θέση. Στοιχίζει περισσότερο στον συνεταιρισμό αλλά βολεύονται 2 άτομα αντί του ενός. Οι περισσότεροι γεωπόνοι στην Κρήτη κάνουν και άλλα επαγγέλματα. πχ γεωπόνος το πρωί, μπαρμαν / σερβιτόρος το βράδυ για να τα βγάλουν πέρα. Δύσκολο το αντικείμενο αν δεν έχεις γνωστό να σε σπρώξει στο ελλαδισταν σε συγκεκριμένη θέση σε καλό συνεταιρισμό. Ξέχνα ότι στην Κρήτη τα κόστη είναι χαμηλά. Λόγω τουρισμού πριν τον κορόνα είχε ξεφύγει το πράγμα. Ειδικά στον νομό Χανίων τα ενοίκια είναι αστρονομικά και μέχρι και οι τελευταίες αποθήκες ύψους 2 μέτρων γίνανε δωμάτια airbnb.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

μαλλον γραφεις για Χανια

Ηρακλειο Λασιθι δεν εχουν καμμια βαση αυτα που γραφεις.

Οι γεωπονοι δε συμφερει να πανε σε συνεταιρισμους γιατι βγαζουν περισσοτερο ως ελευθεροι επαγγελματιες. Ειδικα τα τελευταια χρονια με τη ξηρασια εχουν γινει περιζητητοι (και καθε κτημα/καρπος ειναι διαφορετικο). Απλως αποσο ξερω οι περισσοτεροι το πρωι τρεχουν κτηματα και απο το μεσημερι ειναι σε μαγαζι (με γεωργικα προιοντα ή κηπου). Υπαρχει Γεωπονος Σητεια που μιλαγα που ψαχνει συνεδελφο εδω και 16 μηνες και δε βρισκει!

Νεα μοδα ειναι που αν θες να αγορασεις κτημα, φωναζεις γεωπονο να σου κανει εκτιμηση για σοδεια, καρπο, ποτισμα, καλυψη κτλ πριν αγορασεις...

παλια υπηρχε εμπιστοσυνη

Επεξ/σία από vamvakoolas
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Το μαγαζί ειδικά αν είναι σε περιοχή που υπάρχει ενεργη αγροτική παραγωγή ειναι η βασική διεξοδος ενός γεωπόνου. Αν το αγαπάς πήγαινε θα σου εξασφαλίζει ενα εισοδημα και οι ελιές ενα συμπλήρωμα. Αλλη προοπτική να πας εξωτερικό σε εταιρίες με φυτοφάρμακα ή με σπόρους στο r&d . Λες είσαι Κρήτη εκει ακόμα κραταει ο πρωτογενής τομέας οπότε βουρ! το μονο που πρέπει να προσέξεις στο μαγαζί να μην κανεις μεγαλα ανοιγματα χωρις επαρκή μελέτη και βρεθείς με χρέη. Μην μπλέξεις σαν υπάλληλος στην Ελλάδα, δεν πληρωνουν, μόνο αν σε παρουν  σε μονιμη θέση σε κάποια ΔΑΟΚ αξιζει. Συνεταιρισμοί, ΕΛΓΑ, κλπ μακρια. Σου μιλάω εκ των εσω, με πτυχιο και μεταπτυχιακό  το μονο που καταφερα ηταν μια μικρή καλλιεργια με ελιες και αρωματικά κανω αλλη δουλεια για να ζήσω, δεν είχα τα χρήματα για καταστημα και στην περιοχη μου δεν ειναι καλά τα πράγματα στον κλάδο, όλοι σχεδον οι γεωπόνοι ειναι καταχρεωμενοι από φεσια παραγωγων. Αν είχα κεφαλαιο θα ανοιγα Κρήτη ή Μακεδονία.

*Επίσης επειδη λες ειναι από εσπερινο ΕΠΑΛ εκτός από το γεωπονικό στην Αθηνα δες και αλλες σχολές πχ πρωην ΤΕΙ. Τα προγραμματα σπουδων ειναι αρκετα δυσκολα σε όλες και θα χρειαστεί να έχεις καποιες γνωσεις ειδικά χημείας και βιολογίας πριν πέσεις κατευθείαν στα βαθιά. 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...