majnun Δημοσ. 17 Απριλίου Δημοσ. 17 Απριλίου (επεξεργασμένο) Αγαπητοί, Κληρονόμησα από τον κολλητό μου τα εξής υποσυστήματα υπολογιστή: - Μητρικη Z390 Aorus Master - Intel i9 9900K - 2X 16GB Vengeance DDR4 3333Mhz Όπως καταλαβαίνετε θα ήθελα να τα ξανακάνω έναν κανονικό υπολογιστή. Αυτή τη στιγμή έχω ένα Xbox Series S και το συνδυάζω είτε με προβολέα 1080p είτε με μια OLED 4K (το παίρνω μαζί). Να πω οτι ειμαι πολυ ευχαριστημένος καθώς στοίχισε ψίχουλα (σύστημα και 2ετές gamepass στα 170ε) και στα μάτια μου είναι αρκετό. Οπότε θα ήθελα να μου πείτε πόση διαφορά από την ταπεινή κονσολίτσα μου μπορεί να έχει, και με τι αξίζει να το συνδυάσω μιας και τα υποσυστήματα ήταν μεν πολύ καλά στην εποχή τους αλλά μάλλον έχει περάσει ικανό διάστημα από τότε. Θα πρέπει να αγοράσω σταδιακά μέχρι τέλος καλοκαιριού τα - Κουτί (~150ε) - Ανεμιστήρες (cpu δεν εχει καν) (~80ε) - Κάρτα γραφικών (~300) - Τροφοδοτικό (~100) - Δίσκους (~100) Οπως βλέπετε έχω βγάλει ένα bugdet γυρω στα 800. Δυστυχώς από οθόνη θα έχουμε επιπλέον θέμα μιας και δουλεύω μια LG Dual Up που είναι εντελώς τετράγωνη. Στο μέλλον θα έλεγα οτι θα θέλω να τη συνδυάσω με κάτι QHD. Εκτός από το κουτί που θα ήθελα να κινηθώ σε Lian Li (πχ https://www.skroutz.gr/s/49003060/Lian-Li-O11-Vision-Gaming-Midi-Tower-Kouti-Ypologisti-me-Plaino-Parathyro-Leyko.html) και στην κάρτα που μάλλον τα χρήματα με φθάνουν στην Nvidia 4060 δεν εχω υποψη μου τι αλλο να δω ή που πρέπει να δαπανήσω +/- σε σχέση με τα παραπάνω για να είναι ισορροπημένο το σύστημα. Ιδανικά θα ήθελα να παίξω ένα Cyberpunk σε καλή ανάλυση και αντίστοιχης χρονολογίας παιχνίδια. Εχω πολύ backlog από παιχνίδια προ αμνημονεύτων που θέλω να παίξω εννοείται. Αυτά. Ευχαριστώ όποιον απαντήσει. Επεξ/σία 17 Απριλίου από majnun
Chris2756 Δημοσ. 17 Απριλίου Δημοσ. 17 Απριλίου Η μητρικη Aorus pro X ειναι βεβαια μια καλη μητρικη (420Ε), αλλα εχει socket 1700. O intel i9 9900 κουμπωνει σε socket 1151. Eπισης υποστηριζει μνημες μεχρι 2666MHz. Aν ταιριαξουν οι μνημες που αναφερεις δεν θα τρεχουν στα 3333. Για κουτι θα προτιμουσα ενα φτηνοτερο π.χ. Be Quiet Pure Base 500DX Gaming Midi Tower Κουτί στα 95Ε και τα επιπλεον χρηματα θα τα εβαζα στην καρτα γραφικων. Προσωπικη γνωμη ειναι, αλλα ψαξτο καλυτερα πριν αρχισεις τις οποιες αγορες
majnun Δημοσ. 17 Απριλίου Μέλος Δημοσ. 17 Απριλίου Mε σκάλωσε η απάντηση σου και κοιτώντας, είναι απλά μάλλον το κουτί απο τη νέα του μητρική. Αυτή που όντως έχω (διόρθωσα και το αρχικό ποστ) είναι η Ζ390 Aorus Master. Μητρική, επεξεργαστής, ραμ είναι κουμπωμένα και έτοιμα.
TopCLR Δημοσ. 17 Απριλίου Δημοσ. 17 Απριλίου 3 ώρες πριν, majnun είπε Οπότε θα ήθελα να μου πείτε πόση διαφορά από την ταπεινή κονσολίτσα μου μπορεί να έχει, και με τι αξίζει να το συνδυάσω μιας και τα υποσυστήματα ήταν μεν πολύ καλά στην εποχή τους αλλά μάλλον έχει περάσει ικανό διάστημα από τότε. Από την στιγμή που αποφασίζεις να στήσεις υπολογιστή δεν είναι απαραίτητο να σε περιορίζει το σετ (μητρική-επεξεργαστής-μνήμη) που έχεις. Μπορείς κάλλιστα να επιλέξεις κουτί, τροφοδοτικό, ψήκτρα επεξεργαστή και δίσκους (και Μ.2 nvme) που θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις και σε περίπτωση που θα αναβαθμίσεις (αν δεν σου κάνει το παρόν σετ που σου έδωσε ο φίλος). Ναι, δεν ανέφερα την κάρτα γραφικών όπου όντως κάποια δυνατή (π.χ. 4080, 4090 κλπ.) δεν θα μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα (παρόλο που θα λειτουργήσει). Δεν νομίζω στην ανάλυση που θα πας (QHD) πως θα έχεις πρόβλημα (για bottleneck στην κάρτα) αν το συνδυάσεις με 4060 ή και 4070 (εδώ πρέπει να σου πει κάποιος gamer)!
nickol-us Δημοσ. 17 Απριλίου Δημοσ. 17 Απριλίου (επεξεργασμένο) 9 ώρες πριν, majnun είπε Στα 300€ η 4060 φαντάζει μονόδρομος, ωστόσο δεν είναι η ιδανικότερη κάρτα εφόσον θες να παίξεις σε 2k monitor. Τα 8gb vram που έχει είναι το σημαντικότερο της μειονέκτημα. 80€ για ψύκτρα και ανεμιστήρες ίσως είναι λίγα, ανάλογα πάντα και τι θες να βάλεις. Ο 9900k είναι ενεργοβόρος, χρειάζεται καλή ψύκτρα, δεν γλιτώνεις με λιγότερα από 50€. Ιδανικά πας για υδρόψυξη (και λόγω κουτιού-εμφάνισης) αλλά στο budget που λες είναι κάπως σφιχτά τα πράγματα. Ακόμη και με τις προσφορές της arctic, να θες να αγοράσεις επιπλέον fan για το κουτί, είσαι οριακά. Τα fan της arctic επίσης είναι αρκετά vfm. Δίσκο θες το λιγότερο 1tb οπότε για κάποιον σοβαρό nvme πας ~70€ το λιγότερο, Στα 100€ δεν υπάρχει λόγος να φτάσεις (τράβα απο εδώ χρήματα για ψύκτρα). https://www.skroutz.gr/comparelists/88?compare=44728627%2C37510719%2C16815858 Αν μείνεις με την 4060, πρακτικά θα είσαι αρκετά χαμηλά σε κατανάλωση, ακόμη και με 650w psu θα είσαι πολύ άνετος. Εφόσον έχεις το περιθώριο, τα ρίχνεις για κάτι καλύτερο και ακόμη πιο άνετο 750w (σε προσφορές ίσως πετύχεις τίποτα καλύτερο από τα παρακάτω) https://www.skroutz.gr/comparelists/30?compare=37776965%2C20295290%2C22781540 Επεξ/σία 17 Απριλίου από nickol-us 1
majnun Δημοσ. 6 Ιουλίου Μέλος Δημοσ. 6 Ιουλίου Καλησπέρα, Προχώρησα τις προηγούμενες ημέρες με αγορά τροφοδοτικού και σκληρού με 180ε και τα δύο - Corsair RMX 850x - Samsung 980 Τι προτείνετε από την Artic Cooling (έστω και υδρόψυξη) μιας και συνεχίζουν οι προσφορές. Ιδανικά θέλω τον άλλο μήνα να πάρω και ένα κουτί από Lian Li O11 Vision ή Ο11 Air Mini Συνδυάζεται κάποιο από τα παραπάνω με σύστημα ψύξης από την Artic Cooling ; Ιδανικά δε θέλω να ανοιχτώ πολύ (<100ε).
tzavardin Δημοσ. 6 Ιουλίου Δημοσ. 6 Ιουλίου (επεξεργασμένο) @majnun Arctic liquid freezer iii 360 είναι καλό deal, τσεκαρε αν χωραει στα specs του κουτιου. Πάντως να πω εδώ για τα παραπάνω που έχουν ειπωθεί ότι cyberpunk qhd που θες και 4060 δεν πάνε στην ίδια πρόταση. Εδώ εμείς με 4070 super ζοριζόμαστε. Θες καλυτερη καρτα. Μήπως να έπαιρνες ένα ωραιότατο 4000d rgb που παίζει αυτές τις μέρες 80 ευρώ και μια αεροψυξη thermalright phantom spirit, και να πάρεις μια qhd κάρτα πχ 7800xt στα 500 ευρω; Επεξ/σία 6 Ιουλίου από tzavardin
majnun Δημοσ. 6 Ιουλίου Μέλος Δημοσ. 6 Ιουλίου Δεν κατάλαβα τίποτα από την δεύτερη περίοδο! Το είναι το 4000rgb και όλα τα επόμενα! Γενικά δε θα τα πάρω όλα μαζί οπότε σιγά σιγά. Το μόνο που δε θέλω είναι να πάρω μια ακριβή κάρτα για το συνδυασμό επεξεργαστή μνημών
tzavardin Δημοσ. 6 Ιουλίου Δημοσ. 6 Ιουλίου (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, majnun είπε Δεν κατάλαβα τίποτα από την δεύτερη περίοδο! Το είναι το 4000rgb και όλα τα επόμενα! Γενικά δε θα τα πάρω όλα μαζί οπότε σιγά σιγά. Το μόνο που δε θέλω είναι να πάρω μια ακριβή κάρτα για το συνδυασμό επεξεργαστή μνημών Corsair 4000d rgb είναι κουτί και η άλλη είναι ψύκτρα, επαρκέστατη και πολύ καλή. Και τα δύο μαζί κάνουν 130 ευρώ περίπου. Το lianli 011 vison που θες και μια υδρόψυξη κάνουν 270 περίπου. Επίσης το Lianli και η υδρόψυξη σου δίνουν παραπάνω 0 fps απόδοση στο cyberpunk που θες να παίξεις. Μια καλύτερη κάρτα όμως θα σε αφήσει να to παίξεις. Δεν αντιλαμβάνομαι τι σημαίνει ακριβή κάρτα για το συνδυασμό επεξεργαστή μνημών. Aν εννοείς ότι θα έχει bottleneck από τον επεξεργαστή η κάρτα εν μέρει ισχύει, αλλά ο 9900k δεν είναι και για πέταμα, πιστεύω θα χάσεις μαξ ένα 10-20% ανάλογα το παιχνίδι. Η 4060 από την 7800xt όμως έχουν 70% διαφορά όχι 20%. Το θέμα είναι πάντα τι υποσύστημα σε καλύπτει σε απόδοση για τη χρήση σου. Επεξ/σία 6 Ιουλίου από tzavardin
majnun Δημοσ. 6 Ιουλίου Μέλος Δημοσ. 6 Ιουλίου Ωραία σε ευχαριστώ για τις προτάσεις σου. Θα δω και το συνδυασμό κουτιού και ψυκτρας και εννοείται αν παίρνω την ίδια απόδοση στη μισή τιμή, θα το προτιμήσω.
majnun Δημοσ. 10 Ιουλίου Μέλος Δημοσ. 10 Ιουλίου Στις 6/7/2024 στις 8:28 ΜΜ, tzavardin είπε Corsair 4000d rgb είναι κουτί και η άλλη είναι ψύκτρα, επαρκέστατη και πολύ καλή. Και τα δύο μαζί κάνουν 130 ευρώ περίπου. Το lianli 011 vison που θες και μια υδρόψυξη κάνουν 270 περίπου. Επίσης το Lianli και η υδρόψυξη σου δίνουν παραπάνω 0 fps απόδοση στο cyberpunk που θες να παίξεις. Μια καλύτερη κάρτα όμως θα σε αφήσει να to παίξεις. Δεν αντιλαμβάνομαι τι σημαίνει ακριβή κάρτα για το συνδυασμό επεξεργαστή μνημών. Aν εννοείς ότι θα έχει bottleneck από τον επεξεργαστή η κάρτα εν μέρει ισχύει, αλλά ο 9900k δεν είναι και για πέταμα, πιστεύω θα χάσεις μαξ ένα 10-20% ανάλογα το παιχνίδι. Η 4060 από την 7800xt όμως έχουν 70% διαφορά όχι 20%. Το θέμα είναι πάντα τι υποσύστημα σε καλύπτει σε απόδοση για τη χρήση σου. Λοιπόν μελέτησα τις προτάσεις σου και έχω καταλήξει ότι Οντως μια thermalright ψυκτρα θα με καλύψει 100%. Σιγουρα εχω χαθεί με τα παρεμφερή μοντέλα peerless assasin, phantom spirit 120/se/evo/rgb Χαμός ! Μάλλον θα πάρω όποια είναι διαθέσιμη στα 50ε. Τώρα στα δύσκολα: Το κουτί που έβαλες όντως έχει τρελό VFM αλλά για κάποιο λόγο δε μου αρέσει στο μάτι. Και μετά από 20 χρόνια που έχω να στήσω δικό μου μηχάνημα θα ήθελα κάτι που θα με κάνει να γουστάρω να το βλέπω. Αυτά που μου έχουν "γυαλίσει" μέχρι στιγμής είναι: https://www.skroutz.gr/s/37945737/Lian-Li-O11-Air-Mini-Gaming-Mini-Tower-Kouti-Ypologisti-me-Plaino-Parathyro-kai-RGB-Fotismo-Mayro.html https://www.skroutz.gr/s/49196988/Lian-Li-O11-Vision-Gaming-Midi-Tower-Kouti-Ypologisti-me-Plaino-Parathyro-Mayro.html https://www.skroutz.gr/s/39078088/NZXT-H5-Flow-Gaming-Midi-Tower-Kouti-Ypologisti-me-Plaino-Parathyro-Mayro.html https://www.skroutz.gr/s/48084177/NZXT-H6-Flow-Gaming-Midi-Tower-Kouti-Ypologisti-me-Plaino-Parathyro-Mayro.html https://www.skroutz.gr/s/39078940/NZXT-H5-Elite-Gaming-Midi-Tower-Kouti-Ypologisti-me-Plaino-Parathyro-Mayro.html Γενικά το θεωρώ χαζομάρα να μην έχουν ανεμιστήρες τα κουτιά και να πρέπει να τα σκάσεις έξτρα αλλά οι εταιρείες ξέρουν καλά ότι πληρώνουμε για το "μάτι" και μας πατάνε. Οπότε βλέπω να καταλήγω να δίνω αλλα λεφτά εκεί. Πραγματικα εχω ξεχωρίσει τα Η6 και 011 Vision γιατί έχουν κάτι παραπάνω να "πουν" σε σχέση με τα σχεδόν πανομοιότυπα gamer κουτιά.
tzavardin Δημοσ. 10 Ιουλίου Δημοσ. 10 Ιουλίου (επεξεργασμένο) 30 λεπτά πριν, majnun είπε Λοιπόν μελέτησα τις προτάσεις σου και έχω καταλήξει ότι Οντως μια thermalright ψυκτρα θα με καλύψει 100%. Σιγουρα εχω χαθεί με τα παρεμφερή μοντέλα peerless assasin, phantom spirit 120/se/evo/rgb Χαμός ! Μάλλον θα πάρω όποια είναι διαθέσιμη στα 50ε. Τώρα στα δύσκολα: Το κουτί που έβαλες όντως έχει τρελό VFM αλλά για κάποιο λόγο δε μου αρέσει στο μάτι. Και μετά από 20 χρόνια που έχω να στήσω δικό μου μηχάνημα θα ήθελα κάτι που θα με κάνει να γουστάρω να το βλέπω. Αυτά που μου έχουν "γυαλίσει" μέχρι στιγμής είναι: https://www.skroutz.gr/s/37945737/Lian-Li-O11-Air-Mini-Gaming-Mini-Tower-Kouti-Ypologisti-me-Plaino-Parathyro-kai-RGB-Fotismo-Mayro.html https://www.skroutz.gr/s/49196988/Lian-Li-O11-Vision-Gaming-Midi-Tower-Kouti-Ypologisti-me-Plaino-Parathyro-Mayro.html https://www.skroutz.gr/s/39078088/NZXT-H5-Flow-Gaming-Midi-Tower-Kouti-Ypologisti-me-Plaino-Parathyro-Mayro.html https://www.skroutz.gr/s/48084177/NZXT-H6-Flow-Gaming-Midi-Tower-Kouti-Ypologisti-me-Plaino-Parathyro-Mayro.html https://www.skroutz.gr/s/39078940/NZXT-H5-Elite-Gaming-Midi-Tower-Kouti-Ypologisti-me-Plaino-Parathyro-Mayro.html Γενικά το θεωρώ χαζομάρα να μην έχουν ανεμιστήρες τα κουτιά και να πρέπει να τα σκάσεις έξτρα αλλά οι εταιρείες ξέρουν καλά ότι πληρώνουμε για το "μάτι" και μας πατάνε. Οπότε βλέπω να καταλήγω να δίνω αλλα λεφτά εκεί. Πραγματικα εχω ξεχωρίσει τα Η6 και 011 Vision γιατί έχουν κάτι παραπάνω να "πουν" σε σχέση με τα σχεδόν πανομοιότυπα gamer κουτιά. Για τις thermalright οι se έχουν ένα κόψιμο για να χωράνε μεγαλύτερες μνήμες, και λιγότερα fins αν θυμάμαι καλά αυτή η κύρια διαφορά αλλά σε απόδοση παίζουν το ίδιο. Rgb είναι αν θα έχουν rgb οι δύο ανεμιστήρες ή όχι. Τα evo μοντέλα είναι νομίζω πιο ακριβά, αλλά αν τα βρεις ίδια τιμή όλα οκ. Είτε phantom spirit είτε peerless assassin νομίζω παίζουν το ίδιο. Για το κουτί έχω να πω ότι αν είναι να πας σε κάποιο με το design του 011 ή τους κλώνους του (armageddon, τα καινούρια nzxt κλπ) που έχει τζάμι μπροστά, και πλάγια κάθετα το airflow έχω να σου πω ότι δουλεύει καλύτερα το όλο σύστημα με υδρόψυξη. Έτσι έχουν σχεδιαστεί αυτά τα κουτιά, να κάθεται 3άρα υδρόψυξη εκεί στο κάθετο ως exhaust, ή να είναι πάνω και να λειτουργεί ως exhaust, και να μπαίνει ο αέρας από τα τρία φανάκια πλάγια. Με μια διπλή ψύκτρα σαν τις thermalright, είναι που είναι στραβό το κλήμα με τους στροβιλισμούς που γίνονται μέσα σε αυτά τα ενυδρεία, θα το φάει και ο γάιδαρος, γιατί είναι ένα θέμα από που θα μπαίνει ο αέρας και που θα βγαίνει. Το format του midi tower έχει κρατηθεί ίδιο αν εξαιρέσεις τα τροφοδοτικά που πήγαν κάτω και πίσω για να υπαρχει airflow ευθεία από μπροστά πίσω και πάνω. Με τις προθήκες γίνεται πιο σύνθετο, άνευ λόγου αν με ρωτάς. Επεξ/σία 10 Ιουλίου από tzavardin
majnun Δημοσ. 10 Ιουλίου Μέλος Δημοσ. 10 Ιουλίου Αν εξαιρέσεις δηλαδή το o11 vision που καταλαβαίνω ότι είναι ενυδρείο θα σκεφτόσουν κάποιο από αυτά που παραθέτω ;
tzavardin Δημοσ. 11 Ιουλίου Δημοσ. 11 Ιουλίου (επεξεργασμένο) 12 ώρες πριν, majnun είπε Αν εξαιρέσεις δηλαδή το o11 vision που καταλαβαίνω ότι είναι ενυδρείο θα σκεφτόσουν κάποιο από αυτά που παραθέτω ; H5 flow και h5 elite τα προτιμάω περισσότερο όντως. Και το άλλο design δουλεύει και αμα σου αρεσει τσιμπα το. Το armageddon nimitz που ανέφερα κιολας ειναι καλης ποιοτητας κλωνος σε περιπτωση που θες να ριξεις καπως την τιμη. Απλά όπως είπα καλύτερα με υδροψυξη aio όπως έχουν σχεδιαστεί. Για να ξεκαθαρισω εντελως, σαν design απλά είναι λάθος ιδέα για τα thermals εξαρχής και γενικα έχει κουράσει. Είναι τρία χρόνια που μπήκαν στη μόδα τα κουτιά αυτά και έχουν βγει κιόλας πλέον, δεν είναι κάτι ρηξικελευθο δηλαδή. Αλλά δουλεύουν, δεν είναι κακά κουτιά, απλά αποδίδουν χειρότερα από τα front mesh. Μαζί με τα πρώτα δύο nzxt δες και lianli lancool III mesh, το 216 και κάποια be quiet μήπως σου αρέσουν. Επεξ/σία 11 Ιουλίου από tzavardin
majnun Δημοσ. 11 Ιουλίου Μέλος Δημοσ. 11 Ιουλίου Για αλλη μια φορά σε ευχαριστώ για τις λεπτομερείς απαντήσεις σου. Όντως καταλαβαίνω οτι αυτά τα σχέδια έχουν ως γνώμονα την υδρόψυξη και άρα δεν πρέπει να προκρίνονται. Όπως και η αρχική σου πρόταση οι περισσότεροι στο διαδίκτυο συνηγορούν στο οτι το 4000D είναι οτι καλύτερο μπορεί να πάρει κάποιος σε αυτά τα χρήματα. Δυστυχώς συνεχίζει να μη μου αρέσει οπτικά και για αυτό το λόγο να το απορρίπτω. Αν φύγω από τη λογική του όσο το δυνατόν περισσότερο γυαλιού μαλλον θα πρόκρινα κάτι σε σχέδιο όπως το Asus AP201 (που δυστυχώς είναι για μικρότερες μητρικές) δηλαδή καθόλου γυαλί και κάτι σαν mesh στο πλάι. Σε αυτή τη λογική μου αρέσει το Fractal Design North αν και η τιμή είναι η διπλή από τα 80 του Corsair και τα 90 του NZXT H5 Flow Aπο Lian Li μόνο το 205 Μesh με τραβάει (λίγο). Για να συνοψίσω: Θέλω κατι να χωράει την Ζ390 και μια ψύκτρα της Thermalright, θεωρητικα και μια 7800ΧΤ αν μαζέψω τα χρήματα (θα αγοραστεί σε 3ο χρόνο). Ξεχωρίζω (αυτή τη στιγμή): LianLi 205 Mesh, NZXT H5 Flow, Fractal Design North Eίμαι σίγουρος οτι θα μου πεις οτι το mesh στο πλάι χαλάει το airflow και να μην το βλέπω σαν τα ενυδρεία Δε ξερω αν απο δω ξεχωρίζεις κάτι που μπορεί να αγοράσω στην Ελλάδα https://pcpartpicker.com/products/case/#B=1,6&sort=rating&t=4,3&page=1 Και αυτό που έχω αφήσει στο πλάι και νομίζω οτι θα βγει σοβαρό λογαριασμός είναι τα ανεμιστηράκια του κουτιού
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα