Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εχω  εναν nvme 1 tb οπου  εχει OS  Ubuntu  και εχω βαλει επιπλεον εναν μηχανικο δισκο 10 tb  . Η ερωτηση ειναι αν ξερει καποιος πως θα μετατρεψω τον μηχανικο δισκο να φαινεται as root στο συστημα χωρις να κανω format . Το λειτουργικο θα μεινει στον nvme .

Δημοσ.
35 λεπτά πριν, ghostmaster είπε

Εχω  εναν nvme 1 tb οπου  εχει OS  Ubuntu  και εχω βαλει επιπλεον εναν μηχανικο δισκο 10 tb  . Η ερωτηση ειναι αν ξερει καποιος πως θα μετατρεψω τον μηχανικο δισκο να φαινεται as root στο συστημα χωρις να κανω format . Το λειτουργικο θα μεινει στον nvme .

Τον κάνεις mount τον (μηχανικο) και τον διαχειρίζεσαι μετα κανονικά. Οταν λες as root, εννοείς οτι δεν εχεις πλήρη δικαιώματα?. Επισης εχεις dual boot η μονο το Ubuntu?

Δημοσ.

Υπαρχουν διανομες που δεν διαχειριζονται σωστα τα mounts δευτερων δισκων και δεν εχει ο χρηστης read/write προσβαση οταν γινονται mounted. Θελει λιγη προσοχη με τα permissions.

Δημοσ.
45 minutes ago, magictoboggan said:

Επικινδυνο λινκ. Αλλαγη permissions στο ιδιο το device του δισκου ? Ουτε στον χειροτερο εχθρο μας. Η σωστη προσεγγιση στο θεμα ειναι μεσω gui εφαρμογων π.χ. disks του gnome , οπου κανει αυτο τις καταλληλες ρυθμισεις ή πειραζοντας τα permissions του mounted folder , χειροκινητα ειτε οριζοντας τα μεσω /etc/fstab.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 minutes ago, mphxths said:

Αλλαγη permissions στο ιδιο το device του δισκου ? Ουτε στον χειροτερο εχθρο μας.

Για ποιο λόγο;

Επεξ/σία από magictoboggan
Δημοσ.
10 minutes ago, magictoboggan said:

Για ποιο λόγο;

Γιατι 1ον τα block devices παιρνουν τα permissions τους απο το λειτουργικο και κατι παραπανω ξερει απο εμας. Το καθε block device εχει συγκεκριμενο owner/group/permissions και αν τα πειραξουμε ενδεχεται να υπαρξουν δυσλειτουργιες. Και 2ον πειραζοντας τα permissions του block device , δεν αλλαζουν τα permissions του/των partition(s) και των folders/files που εμπεριεχει/ουν. Πρεπει να γινει καπου mount π.χ. /mnt/disk και σε αυτον τον φακελο να κανουμε ο,τι ειναι να κανουμε , ωστε να δωσουμε ή να αφαιρεσουμε permissions σε φακελους , αρχεια ή και σε ολοκληρο τον φακελο αυτον. Και αν θελουμε automatic mount η σωστη προσεγγιση ειναι μεσω /etc/fstab ειτε χειροκινητα ειτε μεσω gui εφαρμογης.

Δημοσ.
11 minutes ago, mphxths said:

Πρεπει να γινει καπου mount π.χ. /mnt/disk και σε αυτον τον φακελο να κανουμε ο,τι ειναι να κανουμε

Σωστό.

13 minutes ago, mphxths said:

Το καθε block device εχει συγκεκριμενο owner/group/permissions και αν τα πειραξουμε ενδεχεται να υπαρξουν δυσλειτουργιες.

Owner/Group/Others rwx permissions και όλα καλά...

mfw.jpg

• Like 1
Δημοσ.
47 minutes ago, magictoboggan said:

Owner/Group/Others rwx permissions και όλα καλά...

Ολα καλα θα ηταν να αφησουμε οτιδηποτε ειναι μεσα στο /dev , στην ησυχια του.

• Haha 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...