Προς το περιεχόμενο

Συμβουλές και απορίες για κλιματιστικά -Part 3

Thresh

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έχω ένα λίγο ιδιαίτερο case.

Πήρε πρόσφατα η μητέρα μου voucher 45% για 2 κλιματιστικά. Θα χρειαστεί ένα 9αρι και ένα 12αρι, και τα 2 για κρεβατοκάμαρες, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν κατά κύριο λόγο σε ψύξη (παίζει να μην χρησιμοποιηθούν και ποτέ σε θέρμανση αλλά ποτέ δε ξέρεις) και αυτό περιστασιακά, μονό σε μεγάλες ζέστες κλπ (το 12αρι ίσως και πιο συχνά αλλά όχι πολύ πιο συχνά). Επίσης δε τα πάει καλά γενικά με τις συντηρήσεις οπότε παίζει να τις κάνει 1 φορά στα 3 χρόνια, οπότε η εγγύηση πέρα των 2 πρώτων χρόνων πάει περίπατο για τη συντριπτική πλειοψηφία των κλιματιστικών. Επειδή δεν είναι και πολύ tech savvy αν έχει μεγάλο offset το κλιματιστικό (πχ ζητάς 26 και στο κατεβάζει 23) θα μπερδεύεται/νευριάζει/παγώνει κλπ. Τέλος το budget κυμαίνεται στα 300-400 + την επιδότηση, όποτε συνολικά στα ~600 ευρώ για κάθε συσκευή. Οπότε η ερώτηση είναι, ποια κλιματιστικά να της πω να πάρει; 🤔

Εγώ έχω εδώ και 3 χρόνια ένα 13αρι edge (το οποίο το πήρα με το βοήθεια του πολύτιμου αυτού thread) και είμαι ευχαριστημένος από κατανάλωση/θόρυβο/offset κλπ αλλά αξίζει να πας σε toshiba αν "κάψεις" την εγγύηση;

Να σημειωθεί ότι δε με νοιάζουν δωρεάν εγκαταστάσεις κλπ μιας και θα βάλω (επί πληρωμή) δικό μου ψυχτικό που κάνει άψογη δουλειά (δε το διακινδυνεύω με τα συνεργεία του Κωτσου κλπ).

Sorry για το σεντόνι.

Επεξ/σία από McCoy
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 ώρες πριν, liakjim είπε

Χτύπα το atxc. Κοντά σε ιστορικό χαμηλό (ξεστοκάρισμα). @manousos34 επίσης

Πειραματίσου με θέση του τηλεχειριστηρίου. Ισως το έχεις πολύ μακριά.

1η λύση. Αγοράζεις shelly em, το βάζεις στον πίνακα με ηλεκτρολόγο. 100% ασφαλής επιλογή.

2η λύση. Αγοράζεις το sonoff pow elite r3 και το βάζεις στον πίνακα με ηλεκτρολόγο. Λιγότερο ασφαλής επιλογή μιας και δεν μετράει επαγωγικά αλλά είναι 20Α και έχει πιστοποίηση για φλόγα. Ας πούμε 99% ασφαλής επιλογή.

3η λύση. Αγοράζεις το sonoff pow r3 και το βάζεις με ηλεκτρολόγο κάπου στην γραμμή πχ τραβάει από το μπουάτ. Δεν μετράει επαγωγικά αλλά είναι 25Α και πλέον είσαι εκτός από τον πίνακα.  Ας πούμε 99% ασφαλής επιλογή.

Υπόψη ότι αν θέλεις να βλέπεις διαγράμματα, οι 3 προηγούμενες λύσεις, θέλουν homeassistant.

4η λύση. Αγοράζεις μια tapo p110 και το βάζεις με ηλεκτρολόγο κάπου στην γραμμή με πρόσθεση πρίζας και φις σούκο. Θα σε καλύψει στο 99% των περιπτώσεων και θα έχεις και διαγράμματα. Ας πούμε 95% ασφαλής επιλογή.

Εδώ δηλαδή δε μπορώ να βάλω 24αρι legend? Τράβηξα γραμμή με 3χ2.5 καλώδια και η ασφάλεια στον πίνακα είναι 20αρα.

IMG_20230614_222220.jpg

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, oleff είπε

Καλησπέρα σας, ρώτησα 3 ηλεκτρολόγους και με είπαν ότι δεν συνδέεται κάποιο κλιματιστικό άνω των 18000 btu σε κανονική πρίζα που παρόλα αυτά να συνδέεται μόνο αυτή σε δική του ξεχωριστή ασφάλεια στον πίνακα. Για τον λόγο ότι συνήθως καίγεται η πρίζα σε τέτοιες περιπτώσεις.
Ισχύει;
@Kozanitis1@liakjim ή όποιος άλλος γνωρίζει παρακαλώ.
Αν ναι, πως έχετε βάλει Tapo 110 σε τέτοια κλιματιστικά για να μετράτε πόσο ρεύμα καίει και έχετε γραφήματα από αυτά; Χρησιμοποιείται κάποιο άλλο τρόπο ή μέθοδο;

Ο καλύτερος τρόπος είναι απευθείας γραμμή από τον πίνακα στο κλιματιστικό, όπου εκεί θα "τερματίζει" σε ασφάλεια τύπου L+N, όχι απλό μικροαυτόματο.., αλλά ψιλά γράμματα.. 

Από εκεί και πέρα, αν θες να βάλεις πρίζα, θα χρησιμοποιήσεις πρίζα καλής ποιότητας για 16Α, καθώς και κάποιο ποιοτικό φις (πχ Legrand), πάλι για 16Α..

Καλές συσφίξεις παντού, εγώ προτιμώ τα μονοκλωνα καλώδια για να μη βάζω ακροχιτώνια..

Από εκεί και πέρα οι λύσεις είναι αυτές που αναφέρει ο @liakjim

Επεξ/σία από Kozanitis1
  • Like 2

4 ώρες πριν, oleff είπε

Καλησπέρα σας, ρώτησα 3 ηλεκτρολόγους και με είπαν ότι δεν συνδέεται κάποιο κλιματιστικό άνω των 18000 btu σε κανονική πρίζα που παρόλα αυτά να συνδέεται μόνο αυτή σε δική του ξεχωριστή ασφάλεια στον πίνακα. Για τον λόγο ότι συνήθως καίγεται η πρίζα σε τέτοιες περιπτώσεις.
Ισχύει;
@Kozanitis1@liakjim ή όποιος άλλος γνωρίζει παρακαλώ.
Αν ναι, πως έχετε βάλει Tapo 110 σε τέτοια κλιματιστικά για να μετράτε πόσο ρεύμα καίει και έχετε γραφήματα από αυτά; Χρησιμοποιείται κάποιο άλλο τρόπο ή μέθοδο;

Αν όλα είναι σωστά και ποιοτικά υλικά δεν υπάρχει θέμα.

4 ώρες πριν, arvacon είπε

Σημερα ανεβηκα στη σκαλα για να τοποθετησω ενα μετρητη ρευματος στην πριζα του κλιματιστικου.

Καθως τοποθετησα το βυσμα στο μετρητη, διαπιστωσα οτι ακουστηκε σπινθηρισμός και το κλιματιστικο ενω ακουγοταν οτι δουλευει η περσιδα, ξαφνικα σταματησε και ξαναξεκινησε. Κουναω το καλωδιο, ακουω χρατσαχρατσαχρατς... Ω ρε φιλε λεω, κατι δεν κανει καλη επαφη, δε θα σφιξε καλα ο μαστορας ισως τα βιδακια στις κλεμες του βυσματος. Λυνω το βυσμα, σφίγγω λιγο ακομα, το βαζω στην πριζα, ξανα τα ιδια... Βγαζω το μετρητη απ την πριζα, βαζω σκετο το βυσμα, ξανα το ιδιο. Λεω κατι θα γινεται με την πριζα τοτε. Κατεβαζω γενικο, λυνω την πριζα, ολα στη θεση τους. Ριχνω λιγο σπρει, τιποτα, τα ιδια... 

Ξαναλυνω το βυσμα τελικα και βγαζω τα καλωδια να δω αν ειναι οκ και τι να δω? Η φαση στον αερα!  Θαυμαστε το... 🙃

image.png.f5ff938f67522198f6490366b5a796cd.pngimage.png.baec0381ad729cf2b633bc6ad03779c4.pngimage.png.9e5133bacb1b9f9d2a557cc7faaf00fe.png

Είναι ο λόγος που καίγονται οι πλακέτες και μετά φταίει το μηχάνημα... Το πιαστράκι επίσης δεν το βάζουν ποτέ ένα παιδάκι να τραβήξει το καλώδιο.....

1 ώρα πριν, Kirmike είπε

Εδώ δηλαδή δε μπορώ να βάλω 24αρι legend? Τράβηξα γραμμή με 3χ2.5 καλώδια και η ασφάλεια στον πίνακα είναι 20αρα.

IMG_20230614_222220.jpg

Ποιος έβαλε ασφάλεια 20Α σε 3χ2.5 καλώδιο....;

5 ώρες πριν, Kirmike είπε

Είναι λάθος? Πείτε μου τι να κάνω. Θα υπάρχει θέμα?

Δεν είμαι ηλεκτρολόγος, απλά ρώτησα ποιος το έκανε γιατί μάλλον δεν ήταν και αυτός.

Η ασφάλεια ασφαλίζει το καλώδιο οπότε στο 2.5mm πάει 16Α άσχετα δεν με την αντοχή του παίζουν και άλλα ρόλο γιαυτό υπάρχουν ΕΛΟΤ κτλ νομοθεσίες.

4 ώρες πριν, Klausx είπε

Δεν είμαι ηλεκτρολόγος, απλά ρώτησα ποιος το έκανε γιατί μάλλον δεν ήταν και αυτός.

Η ασφάλεια ασφαλίζει το καλώδιο οπότε στο 2.5mm πάει 16Α άσχετα δεν με την αντοχή του παίζουν και άλλα ρόλο γιαυτό υπάρχουν ΕΛΟΤ κτλ νομοθεσίες.

Μήπως είναι οκ;

https://static.kafkas.gr/Uploads/Pdfs/191606/NYY5G4 ΣTPOΦEIO_555012507_01_Z03.PDF

To κλιματιστικό ήρθε,  και το ραντεβού με τον εγκαταστάτη κλείστηκε για 21/6

Το παλληκάρι που μίλησα και του είπα για την αντλία και τα δύο μέτρα ελάχιστο μήκος σωλήνα μου είπε φυσικά, αυτά εννοούνται και 3 μέτρα να θες!!. Του είπα ότι θέλω να γίνει καλή δουλεία προς όφελων όλων :)

Απ' τό τηλέφωνο βρήκα ότι είναι η SP Clima στο Αιγάλεωτην ξέρει κανείς?

Είδομεν!!

IMG_1894.jpg

IMG_1895.jpg

IMG_1896.jpg

• Like 6

9 λεπτά πριν, thanospl είπε

To κλιματιστικό ήρθε,  και το ραντεβού με τον εγκαταστάτη κλείστηκε για 21/6

Το παλληκάρι που μίλησα και του είπα για την αντλία και τα δύο μέτρα ελάχιστο μήκος σωλήνα μου είπε φυσικά, αυτά εννοούνται και 3 μέτρα να θες!!. Του είπα ότι θέλω να γίνει καλή δουλεία προς όφελων όλων :)

Απ' τό τηλέφωνο βρήκα ότι είναι η SP Clima στο Αιγάλεωτην ξέρει κανείς?

Είδομεν!!

IMG_1894.jpg

IMG_1895.jpg

IMG_1896.jpg

Καλορίζικο 

• Like 1

1 ώρα πριν, liakjim είπε

Δε ξέρω τι να πω. Ας μας απαντήσει ένας ηλεκτρολόγος. Περιμένω τηλέφωνο από τον ψυκτικό για ραντεβού. Και θέλω να έχω έτοιμη την μπριζα όταν έρθει.

2 ώρες πριν, Kirmike είπε

Δε ξέρω τι να πω. Ας μας απαντήσει ένας ηλεκτρολόγος. Περιμένω τηλέφωνο από τον ψυκτικό για ραντεβού. Και θέλω να έχω έτοιμη την μπριζα όταν έρθει.

Screenshot_2023-06-15-16-57-52-605_com.instagram.android.jpg

Παιδιά καλησπέρα. Σήμερα έγινε η εγκατάσταση του νέου κλιματιστικού. Όλα έγιναν όπως υποδεικνύει το manual, μήκος σωληνώσεων, αντλία κενού. Ευχαριστώ για τις συμβουλές / απόψεις των μελών... Για την ιστορία αγοράστηκε από τον Κωτσόβολο στα 729€ και η εγκατάσταση έγινε από συνεργείο στην Κόρινθο.

• Like 2

Ανώτατο διαθέσιμο ποσό : 1200€    

Νέα αγορά ή αντικατάσταση παλιού: Νέα αγορά

Επιθυμητό κατάστημα ή τύπος καταστήματος: Αδιάφορο    

Χρήση κλιματιστικού προσδιορίζοντας αν είναι για αποκλειστική ψύξη, θέρμανση ή και τα δύο: 50% ψύξη / 50% θέρμανση   

Συχνότητα χρήσης πχ περιστασιακή πηγή ψύξης ή αποκλειστική πηγή ψύξης και θέρμανσης κτλ: Αποκλειστική πηγή θέρμανσης, αποκλειστική σε ψύξη    

Αναφέρουμε αν έχουμε και αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και εναλλακτικό τρόπο θέρμανσης πχ λέβητας πετρελαίου : Ύπαρξη λειτουργικού λέβητα πετρελαίου    

Χώρος που θα τοποθετηθεί με προσδιορισμό αν θα είναι ενιαίος πχ σαλονοκουζίνα, υπνοδωμάτιο, τραπεζαρία κτλ : Ενιαίος χώρος 55τμ σαλόνι-τραπεζαρία-κουζίνα.    

Τοποθεσία: Κόρινθος με 38C το καλοκαίρι και -1C τον χειμώνα,  πλησίον θαλάσσης, χαμηλό υψόμετρο, δυτικός προσανατολισμός, η εξωτερική μονάδα θα είναι εκτεθειμένη προς δύση.    

Απαραίτητα, και επιθυμητά διαφορά features: Μεγάλη σχετικά εγγύηση, κάποιο σχετικό φιλτράρισμα του αέρα.    

Πληροφορίες περί μονώσεων, κουφώματα, ιδιαιτερότητες χώρου, προσανατολισμό: 
Το διαμέρισμα είναι στον 2ο όροφο και κλείνεται από πάνω λόγο ύπαρξης 3ου ορόφου καθώς και νότια/βόρια από τα διπλανά διαμερίσματα. Εκτεθειμένη είναι μόνο η δυτική πλευρά.

Στον χώρο που θα τοποθετηθεί το AC υπάρχει μια μπαλκονοπορτα με δίπλα τζάμια και κατά μήκος απέναντι η εξώπορτα και ένα επιπλέον παράθυρο.

Θερμικές απώλειες:

4492watt
3863.54KCal/h
81.68Watt/m2
70.25KCal/h/m2

Έκανα κάποιες μικροαλλαγές για το Mitsubishi Heavy Diamond Series SRK/SRC-63ZR-W και μετακίνησα το ερμάριο του πλυντηρίου 60-65 εκατοστά πιο αριστερά, που βρισκόταν μπροστά από τα κάγκελα από την εξωτερική μονάδα. Σύμφωνα με έναν οδηγό της inventor λέει σαν διαστάσεις κενού: μπροστά 200 cm (κι εμένα το ίδιο πλέον), αριστερά 30 cm (εμένα 20 εκατοστά είναι και μετά είναι η τέντα μου), πίσω 30 (το δικό μου είναι 20 εκατοστά και πίσω έχω παντζούρι/τοίχο) και δεξιά 60 ( το δικό μου 180).
Πλέον είμαι μέσα στα προβλεπόμενα πλαίσια ή πάλι θέλει και άλλο αέρα κενό τριγύρω;

20230615_194719.jpg

20230615_194727.jpg

20230615_194740.jpg

04_ELEGXOS_EGKATASTASHS.jpg

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...