Προς το περιεχόμενο

Συμβουλές και απορίες για κλιματιστικά -Part 3

Thresh

Προτεινόμενες αναρτήσεις

34 λεπτά πριν, nikoumound είπε

Έχω ένα Toshiba shorai edge 18.000 btu RAS-18J2KVSG-E το οποίο το αγόρασα προ διετίας και εδώ και περίπου ένα μήνα κάνει ένα θόρυβο σαν σφύριγμα μόνο κατά την λειτουργία στο ζεστό. Είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό και ακούγεται έως 5-6 μέτρα μακριά.

Το μηχάνημα είναι ακόμα στην εγγύηση και έτσι πριν από περίπου μία εβδομάδα κάλεσα τεχνικό της toshiba για να το ελέγξει  Ο τεχνικός που ήρθε αφού άκουσε το μηχάνημα να κάνει αυτό το σφύριγμα βγήκε έξω στην βεράντα και μίλησε με τον προϊστάμενο του και με ενημέρωσε ότι ο θόρυβος είναι ένας υπόηχος που παράγει η εξωτερική μονάδα και την μεταφέρει στην εσωτερική και είναι απόλυτα φυσιολογικός.

Έτσι συνέταξε την αναφορά του στην οποία όμως εγώ έγραψα την ένστασή μου, δηλώνοντας ότι ο θόρυβος αυτός δεν είναι καθόλου φυσιολογικός άλλωστε επί 2 περίπου χρόνια το μηχάνημα δεν έκανε τέτοιο θόρυβο και ξεκίνησε πριν από ένα περίπου μήνα.

Την επομένη επικοινώνησα τηλεφωνικά με την Toshiba και ζήτησα επανέλεγχο του μηχανήματος δηλώνοντας ότι ο θόρυβος αυτός δεν είναι διόλου φυσιολογικός. Σε άλλα  κλιματιστικά δεν έχω ξανακούσει ποτέ τέτοιο σφύριγμα.

Ψάχνοντας λίγο στο youtube και στο skroutz σχετικά με το μοντέλο αυτό διαπίστωσα ότι υπάρχουν βίντεο και άλλα παράπονα για τέτοιο σφύριγμα σε ίδια μηχανήματα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό χωρίς όμως η Toshiba να κάνει κάτι και να ανταποκριθεί στα παράπονα των ιδιοκτητών. (Ένα link  από βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=tc9Cjw1hv2I στο δικό μου είναι πιο έντονο το σφύριγμα)

Εδώ λοιπόν είναι που χρειάζομαι τη βοήθειά σας. 

1) Μπορεί ένας τέτοιος θόρυβος να είναι όπως είπε ο τεχνικός τους, υπόηχος       από την εξωτερική μονάδα που μεταφέρεται στην εσωτερική;  Αν αυτό ισχύει μπορεί να το κάνει μόνο στη θέρμανση και όχι στην ψύξη; 

2) Ακόμα και αν το 1 παραπάνω ισχύει, μπορεί να θεωρείται φυσιολογικό το σφύριγμα και γιατί δεν το έκανε από την αρχή που εγκατέστησα το μηχάνημα εδώ και δύο χρόνια ; 

3) Αν γίνει ο επανέλεγχος και με ενημερώσουν ότι πρόκειται για φυσιολογικό θόρυβο τι άλλο μπορώ να κάνω ή πως μου συστήνεται να ενεργήσω απέναντι στην Toshiba.

4) Υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει για να σταματήσει το σφύριγμα, αν η Toshiba επιμένει ότι είναι φυσιολογικό; 

Με συγχωρείτε για τη μακροσκελή δημοσίευση αλλά έπρεπε να αναφέρω όλα αυτά τα γεγονότα και τέλος σας παρακαλώ για τη βοήθειά σας ειδικά που είστε πολύ πιο έμπειροι και αρμόδιοι σε αυτά τα θέματα.

!!!! βάζω ένα μικρό ηχητικό

Προσωπικά τον βρίσκω φυσιολογικό και μοιάζει με τον κλασικό τοσιμπακικό τρόπο λειτουργίας. Τώρα γιατί το κάνει τώρα και όχι εξαρχής, θα σε γελάσω. @Klausx τι λες;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 13k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

4 hours ago, liakjim said:
  Hide contents

SELECT mean("value") FROM "autogen"."W" WHERE ("entity_id" = 'tapo_p110_morris_current_power') AND $timeFilter GROUP BY time($__interval), "entity_id" fill(linear)

Και επίσης προσωπικά βλέπω last, min, max , αλλά βάζεις ότι θέλεις.

Spoiler

Δεν κατάλαβα αυτό που πηγαίνει. Μήπως είναι από grafana;

Αναφέρομαι στο overview του HA όπου δοκίμασα Statistics Graph & Statistic, αλλά δε νομίζω πως μου κάνει.

image.png.e5595b25262b044c2b61d9d3d9674d02.png

Δοκίμασα το history graph και φαίνεται πιο βοηθητική απεικόνιση για να παρακολουθείς την κατανάλωση.

image.png.8f1f8bebb81de383a683f6e5d41dd400.png

1 λεπτό πριν, MiJ16 είπε
  Απόκρυψη περιεχομένων

Δεν κατάλαβα αυτό που πηγαίνει. Μήπως είναι από grafana;

Αναφέρομαι στο overview του HA όπου δοκίμασα Statistics Graph & Statistic, αλλά δε νομίζω πως μου κάνει.

image.png.e5595b25262b044c2b61d9d3d9674d02.png

Δοκίμασα το history graph και φαίνεται πιο βοηθητική απεικόνιση για να παρακολουθείς την κατανάλωση.

image.png.8f1f8bebb81de383a683f6e5d41dd400.png

Spoiler

Ναι , μόνο Grafana χρησιμοποιώ. Στο συνιστώ. Αλλιώς ναι, δες στο history.

• Like 1

1 minute ago, liakjim said:
  Hide contents

Ναι , μόνο Grafana χρησιμοποιώ. Στο συνιστώ. Αλλιώς ναι, δες στο history.

Spoiler

Ωραία, είμαι γενικότερα στις δοκιμές. Θα κάνω σιγά σιγά integrate και το grafana.

Για την ιστορία, κάνω δοκιμές για Home assistant και Tapo και κούμπωσα πάνω ένα air condition Fulitsu ASYG25LLCR που έχω στο δωμάτιο. Ζήτηση 21, εξερική γύρω στους 16 και κλειστή πόρτα στο δωμάτιο 10-12 τετραγωνικών. Πολλά on-off.

Δεν με απασχολεί βέβαια μιας και το μηχάνημα χρησιμοποιείται 1 μήνα το χρόνο το καλοκαίρι. Απλά το αναφέρω.

image.png.9202621276936f4d1bd89749344a7be0.png

1 ώρα πριν, nikoumound είπε

Έχω ένα Toshiba shorai edge 18.000 btu RAS-18J2KVSG-E το οποίο το αγόρασα προ διετίας και εδώ και περίπου ένα μήνα κάνει ένα θόρυβο σαν σφύριγμα μόνο κατά την λειτουργία στο ζεστό. Είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό και ακούγεται έως 5-6 μέτρα μακριά.

Το μηχάνημα είναι ακόμα στην εγγύηση και έτσι πριν από περίπου μία εβδομάδα κάλεσα τεχνικό της toshiba για να το ελέγξει  Ο τεχνικός που ήρθε αφού άκουσε το μηχάνημα να κάνει αυτό το σφύριγμα βγήκε έξω στην βεράντα και μίλησε με τον προϊστάμενο του και με ενημέρωσε ότι ο θόρυβος είναι ένας υπόηχος που παράγει η εξωτερική μονάδα και την μεταφέρει στην εσωτερική και είναι απόλυτα φυσιολογικός.

Έτσι συνέταξε την αναφορά του στην οποία όμως εγώ έγραψα την ένστασή μου, δηλώνοντας ότι ο θόρυβος αυτός δεν είναι καθόλου φυσιολογικός άλλωστε επί 2 περίπου χρόνια το μηχάνημα δεν έκανε τέτοιο θόρυβο και ξεκίνησε πριν από ένα περίπου μήνα.

Την επομένη επικοινώνησα τηλεφωνικά με την Toshiba και ζήτησα επανέλεγχο του μηχανήματος δηλώνοντας ότι ο θόρυβος αυτός δεν είναι διόλου φυσιολογικός. Σε άλλα  κλιματιστικά δεν έχω ξανακούσει ποτέ τέτοιο σφύριγμα.

Ψάχνοντας λίγο στο youtube και στο skroutz σχετικά με το μοντέλο αυτό διαπίστωσα ότι υπάρχουν βίντεο και άλλα παράπονα για τέτοιο σφύριγμα σε ίδια μηχανήματα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό χωρίς όμως η Toshiba να κάνει κάτι και να ανταποκριθεί στα παράπονα των ιδιοκτητών. (Ένα link  από βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=tc9Cjw1hv2I στο δικό μου είναι πιο έντονο το σφύριγμα)

Εδώ λοιπόν είναι που χρειάζομαι τη βοήθειά σας. 

1) Μπορεί ένας τέτοιος θόρυβος να είναι όπως είπε ο τεχνικός τους, υπόηχος       από την εξωτερική μονάδα που μεταφέρεται στην εσωτερική;  Αν αυτό ισχύει μπορεί να το κάνει μόνο στη θέρμανση και όχι στην ψύξη; 

2) Ακόμα και αν το 1 παραπάνω ισχύει, μπορεί να θεωρείται φυσιολογικό το σφύριγμα και γιατί δεν το έκανε από την αρχή που εγκατέστησα το μηχάνημα εδώ και δύο χρόνια ; 

3) Αν γίνει ο επανέλεγχος και με ενημερώσουν ότι πρόκειται για φυσιολογικό θόρυβο τι άλλο μπορώ να κάνω ή πως μου συστήνεται να ενεργήσω απέναντι στην Toshiba.

4) Υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει για να σταματήσει το σφύριγμα, αν η Toshiba επιμένει ότι είναι φυσιολογικό; 

Με συγχωρείτε για τη μακροσκελή δημοσίευση αλλά έπρεπε να αναφέρω όλα αυτά τα γεγονότα και τέλος σας παρακαλώ για τη βοήθειά σας ειδικά που είστε πολύ πιο έμπειροι και αρμόδιοι σε αυτά τα θέματα.

!!!! βάζω ένα μικρό ηχητικό

1 ώρα πριν, liakjim είπε

Προσωπικά τον βρίσκω φυσιολογικό και μοιάζει με τον κλασικό τοσιμπακικό τρόπο λειτουργίας. Τώρα γιατί το κάνει τώρα και όχι εξαρχής, θα σε γελάσω. @Klausx τι λες;

Θόρυβος πέραν του ανεμιστήρα δεν είναι φυσιολογικός, βάλε fan speed στην μικρότερη ταχύτητα και δες αν αλλάζει.

7 λεπτά πριν, Klausx είπε

Θόρυβος πέραν του ανεμιστήρα δεν είναι φυσιολογικός, βάλε fan speed στην μικρότερη ταχύτητα και δες αν αλλάζει.

Στην εξωτερική μονάδα ακούγεται λέει.

32 λεπτά πριν, MiJ16 είπε
  Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

Ωραία, είμαι γενικότερα στις δοκιμές. Θα κάνω σιγά σιγά integrate και το grafana.

Για την ιστορία, κάνω δοκιμές για Home assistant και Tapo και κούμπωσα πάνω ένα air condition Fulitsu ASYG25LLCR που έχω στο δωμάτιο. Ζήτηση 21, εξερική γύρω στους 16 και κλειστή πόρτα στο δωμάτιο 10-12 τετραγωνικών. Πολλά on-off.

Δεν με απασχολεί βέβαια μιας και το μηχάνημα χρησιμοποιείται 1 μήνα το χρόνο το καλοκαίρι. Απλά το αναφέρω.

image.png.9202621276936f4d1bd89749344a7be0.png

Νομίζω αναμενόμενο για ένα entry level μοντέλο σε μικρό χώρο και με υψηλή εξωτερική.

• Like 1

30 λεπτά πριν, liakjim είπε

Στην εξωτερική μονάδα ακούγεται λέει.

Λέει επίσης ότι μεταφέρεται εσωτερικά οπότε πρέπει να του δώσουν κάποια λύση.

• Like 1

έτσι για την ιστορία σήμερα συμπληρώνονται 2 ημέρες που δεν με έχει πάρει η Toshiba  ενώ τους έχω καλέσει 3 φορές 

αύριο περιμένω τον ηλεκτρικό να αλλάξει ρελέ διαρροής γιατί όλες οι γειώσεις μετρημένες είναι μια χαρά 

πλέον μου κατεβάζει το ρελέ και από άλλες ασφάλειες άσχετες, με τα κλιματιστικά εκτός

Αλλά πρέπει να ελεγχθούν και αυτά γιατί σε ένα με είχε τσιμπήσει το ρεύμα αλλά δεν θυμάμαι σε ποιο γιατί έχει καιρό αλλά τότε δεν το έδωσα σημασία

@Klausxβλεπεις τιποτε υποπτο στην εγκατασταση?

Επισης οπως βλεπετε στο σκαριφημα, η πορτα(μπλε) του ΥΔ2 ειναι ανοιχτη μονιμα κ με θερμοκρασια να φτανει εκει στους 20-21 οταν στο θερμομετρο τοιχου(σε περιπου 10εκ βαθος) στο σημειο που εχω το πορτοκαλι βελος 23.00 βαθμους. Στο Υ/Δ1 επειδη δεν μπορουμε να κοιμηθουμε με ζεστη πανω απο 18 ειναι κλειστη.

βεβαια θα τραβηξω πολυ ζορι μεχρι να εξισορροπησω την ταυτοχρονη λειτουργια των δυο κλιματιστικων μιας κ δεν θυμαμαι που εγραψα περισυ τις ρυθμισεις που ειχα βρει κ τις θερμοκρασιες τοιχου πετυχει. Για την ωρα τα αφησα κλειστα σημερα μιας κ ειχε γλυκο καιρο 18 βαθμους κ ανοιχτες μπαλκονοπορτες κ κατεβηκε ο τοιχος  στους 21,35 βαθμους οταν βραδυασε κ κλεισαμε μπαλκονοπορτες.

Ετσι τα ξεκινησα το σουρουπο με εξωτερικη 14 , απο το ελαχιστο που πηραν μπροστα , το Sensira στους 22 βαθμους ζητηση, 180watt και το Perfera (ειπαμε ειναι ψηλοτερα κ στην θερμοτερη παντα κουζινα) ξεκινησε απο τους 20 βαθμους ζητηση με 80watt

Ας ειναι, πειραματιζομαι εξαρχης...

15 λεπτά πριν, marioboni είπε

έτσι για την ιστορία σήμερα συμπληρώνονται 2 ημέρες που δεν με έχει πάρει η Toshiba  ενώ τους έχω καλέσει 3 φορές 

αύριο περιμένω τον ηλεκτρικό να αλλάξει ρελέ διαρροής γιατί όλες οι γειώσεις μετρημένες είναι μια χαρά 

πλέον μου κατεβάζει το ρελέ και από άλλες ασφάλειες άσχετες, με τα κλιματιστικά εκτός

Αλλά πρέπει να ελεγχθούν και αυτά γιατί σε ένα με είχε τσιμπήσει το ρεύμα αλλά δεν θυμάμαι σε ποιο γιατί έχει καιρό αλλά τότε δεν το έδωσα σημασία

Τι φταίνε τα κλιματιστικά; Κάτι περίεργο παίζει στην εγκατάστασή σου, ίσως αυτό που προαναφέρθηκε με το ρελέ.

3 λεπτά πριν, Specs είπε

με 80watt

Άλλο level.

• Like 1

4 minutes ago, liakjim said:

Άλλο level.

Πραγματι...κ γιαυτο σκαω μεχρι να βρω αν φταιει κατι στις μετρησεις μου η στην εγκατασταση κ δειχνει μικροτερο cop απο το Sensira...

8 λεπτά πριν, Specs είπε

Πραγματι...κ γιαυτο σκαω μεχρι να βρω αν φταιει κατι στις μετρησεις μου η στην εγκατασταση κ δειχνει μικροτερο cop απο το Sensira...

Άποψή μου ότι μετράς λάθος, με ερασιτεχνικό εξοπλισμό, με όχι ίδιες συνθήκες, συνδυασμός αυτών ή και μεμονωμένα κάτι από όλα αυτά. Ένα δεκαδικό εδώ, ένα εκεί αρκεί. Εξάλλου αν δεις τα eurovent, οι διαφορές είναι πολύ μικρές στους 7 και στους 12C για να τους πιάσουμε εμείς στα σπίτια μας με τις αδυναμίες ακρίβειας που προανέφερα. 

image.png.7d48f775e7695e7aa9eb057b6ee3917d.png

Κοίτα ας πούμε το στιγμαίο cop που υπολογίζω στο asyg μέσα σε μια ώρα.

image.png.8f6df57a192ce564c81f450d38fee54c.png

Κοίτα τι τεράστια διακύμανση έχει.

Πες ότι θέλω να συγκρίνω με ένα άλλο. Ποια είναι η σωστή τιμή; Χορεύει ανάμεσα στο 6 και στο 9. Ας πούμε ότι θέλω να συγκρίνω με ένα άλλο asyg. Μετράω τώρα και το ένα λέει 7 και το άλλο 9. Μετράω σε 5' και το ένα λέει 6 και το άλλο 7. Δεν θα βγάλω λάθος συμπέρασμα; Αφού αντίστοιχα χορεύουν τα watts. Χορεύουν οι θερμοκρασίες και μάλιστα με υστέρηση, πέφτουν τα watts, θα πέσει η θερμοκρασία μετά από λίγο. Και αν πάω να μετρήσω εκείνη τη στιγμή και έχουν ανέβει τα watts και δεν έχει προλάβει να ανέβει η θερμοκρασία; Δεν θα βγάλω μικρό COP; Για αυτό χορεύει και το COP. 

Άποψή μου. ΄Ασε τις μετρήσεις για αυτόν που έχει τη δυνατότητα να τις παίρνει σωστά. Και για μένα ισχύει αλλά προσωπικά το έκανα για να δω ότι καταφέρνω το ηλεκτρονικό και προγραμματιστικό κομμάτι. Και εγώ εννοείται ότι μετράω λάθος.

Απόλαυσε εκεί τα 80 βατάκια του περφέρα και πιες κρασάκι στο όνομα των τεχνικών που το έκαναν πράξη και σε εσένα που έχεις την οικονομική άνεση να το πάρεις.

• Like 3

5 minutes ago, liakjim said:

Εξάλλου αν δεις τα eurovent, οι διαφορές είναι πολύ μικρές στους 7 και στους 12C

Κανω υπομονη μηπως κ εφερα λιγο κρυο απο Φινλανδια 😛κ κατεβει στους -7 η θερμοκρασια εδω κ μετρησω εκει που εχει 50% διαφορα στο COP 😁

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...