Προς το περιεχόμενο

Συμβουλές και απορίες για κλιματιστικά -Part 3

Thresh

Προτεινόμενες αναρτήσεις

15 λεπτά πριν, sonikk είπε

Για 24000 BTU η ασφάλεια στον πίνακα πόσο πρέπει να είναι;16Α ή 24Α;

Υπόψη ότι το σπίτι είναι παλιό του 76 και τα καλώδια είναι 1,5mm.Δηλαδη και για το 18αρι και για το 24αρι τα καλώδια είναι 1,5mm.

Ευχαριστώ.

εγω παντως τραβηξα καινουργια γραμμη απο τον πινακα με οτι λεει ο  Kozanitis1 ......κατι αλλο ΔΕΝ.....

• Like 1
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 13k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, apostolisep3 είπε

Φιλε Κοζανιτη παρολα τα ον/οφ του, οταν κανει ΚΡΥΟ το αρκουδι συμπεριφερεται οπως πρεπει και για την ζεστη που εχω στο σπιτι 24.6 at the moment δεν καιει "τπτ" .

το ιδιο ακριβως αρκουδι μπηκε και στο σπιτι της θειας μου στο καρπενησι και με 24 βαθμους μεσα καιει 1200W στους -5 και 80+ υγρασια.

H κατάσταση με τον 1C είναι χειρότερη από με το -5C ( από το service manual των heavy) -> image.png.51aedf8a7ad13d4419586fb93201901c.png

Επεξ/σία από liakjim
  • Like 1

25 λεπτά πριν, sonikk είπε

Υπόψη ότι το σπίτι είναι παλιό του 76 και τα καλώδια είναι 1,5mm.Δηλαδη και για το 18αρι και για το 24αρι τα καλώδια είναι 1,5mm.

Ευχαριστώ.

Αν είσαι σίγουρος πως τα καλώδια είναι 1.5mm2, τότε για αρχή μην ζητάς μεγάλα φορτία (ειδικά από 24αρι), γιατί άνετα θα υπερβεί τα 2.300W (10Α) που είναι το μέγιστο για 1.5αρια καλώδια...

Ιδανικά πρέπει να τραβήξεις νέα γραμμή από τον πίνακα 3Χ2.5, όπου να τροφοδοτήσεις την εξωτερική μονάδα, "ασφαλίζοντας" τη γραμμή στον πίνακα με ασφάλεια C16 τύπου L+N

Αν το μηχάνημα μας έχει μέγιστα Α πάνω από 16-17Α, τότε πρέπει να πάμε σε γραμμή 3Χ4, με αντίστοιχη ασφάλεια 20Α..

• Like 1
  • Thanks 2

30 λεπτά πριν, sonikk είπε

Ευχαριστώ.

ασφάλεια θα βάλεις όση αντιστοιχεί για τα καλώδια και όχι μεγαλύτερη αλλιώς θα πάρεις φωτιά , είναι εγγυημένο και όχι μπορεί να τύχει

• Like 1
  • Thanks 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
23 λεπτά πριν, liakjim είπε

H κατάσταση με τον 1C είναι χειρότερη από με το -5C ( από το service manual των heavy) -> image.png.51aedf8a7ad13d4419586fb93201901c.png

Yeap... Δεν ξέρω η δεν μπορώ να φανταστώ, αλλά κάνω μια υπόθεση ότι οι Ιάπωνες κάτι ξέρουν από κρύο και έφτιαξαν τα capacity tables να δουλεύουν καλύτερα στους - από τους 1 2 3 βαθμούς... Στην παρούσα φάση έξω έχει 1 βαθμό με 94 υγρασία, μέσα έχω 23.8 με 24 στο κοντρολ και 1100W

Εκπληκτικό κατεμε το 0.95 στους -15

Επεξ/σία από apostolisep3

1 λεπτό πριν, apostolisep3 είπε

Yeap... Δεν ξέρω η δεν μπορώ να φανταστώ, αλλά κάνω μια υπόθεση ότι οι Ιάπωνες κάτι ξέρουν από κρύο και έφτιαξαν τα capacity tables να δουλεύουν καλύτερα στους - από τους 1 2 3 βαθμούς... Στην παρούσα φάση έξω έχει 1 βαθμό με 94 υγρασία, μέσα έχω 23.8 με 24 στο κοντρολ και 1100W

Δεν είναι capacity αυτό (το capacity πέφτει με τη θερμοκρασία όπως πάντα), αλλά correction factor για τα defrost.  Γύρω από το 0C είναι πιο πιθανό να πιάσει πάγο από ότι στους -10 και κάτω (αν δεις εκεί δίνει 5% πτώση, αντί για για 13-14% γύρω από το μηδέν).

Μόλις τώρα, liakjim είπε

Δεν είναι capacity αυτό (το capacity πέφτει με τη θερμοκρασία όπως πάντα), αλλά correction factor για τα defrost.  Γύρω από το 0C είναι πιο πιθανό να πιάσει πάγο από ότι στους -10 και κάτω (αν δεις εκεί δίνει 5% πτώση, αντί για για 13-14% γύρω από το μηδέν).

Ok understood.

Άρα η πιθανότητα του να πιάσει πάγο στους -15 είναι μικρότερη από τους 2 βαθμούς... Impressive και πάλι για μένα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 λεπτά πριν, liakjim είπε

Nvm

Επεξ/σία από doomnx

5 λεπτά πριν, liakjim είπε

Τι capacity έχει στους κάτω από 0 σε σύγκριση π.χ με το ΚΜΤΑ

2 λεπτά πριν, apostolisep3 είπε

Impressive και πάλι για μένα.

Αυτό είναι generic, ισχύει για όλα τα κλιματιστικά, έχει να κάνει με τους νόμους της φυσικής (αλλαγή κατάστασης του νερού ή κάτι παρόμοιο).

Στη hitachi έχουν ίδιο πινακάκι

image.png.f58838a46badfc167d512485bafed7fa.png

2 λεπτά πριν, doomnx είπε

Correction factor για το ήδη μειωμένο capacity στους μείον. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι στους -10 πιάνει λιγότερο πάγο από τους 2 βαθμούς.

Θα πρέπει να το δεις λίγο καλύτερα.

2 λεπτά πριν, liakjim είπε

Αυτό είναι generic, ισχύει για όλα τα κλιματιστικά, έχει να κάνει με τους νόμους της φυσικής (αλλαγή κατάστασης του νερού ή κάτι παρόμοιο).

Στη hitachi έχουν ίδιο πινακάκι

image.png.f58838a46badfc167d512485bafed7fa.png

Θα πρέπει να το δεις λίγο καλύτερα.

Έχεις δίκιο, έχει να κάνει με σχετική υγρασία.

1 λεπτό πριν, doomnx είπε

Έχεις δίκιο, έχει να κάνει με σχετική υγρασία.

Δεν είμαι σίγουρος με το τι έχει να κάνει (λανθάνουσα ενέργεια του νερού, ενθαλπίες, σχετική υγρασία, αλλαγή κατάστασης κτλ) αλλά οι κατασκευαστές λένε το συγκεκριμένο.

1 λεπτό πριν, liakjim είπε

Δεν είμαι σίγουρος με το τι έχει να κάνει (λανθάνουσα ενέργεια του νερού, ενθαλπίες, σχετική υγρασία, αλλαγή κατάστασης κτλ) αλλά οι κατασκευαστές λένε το συγκεκριμένο.

Είναι απλό, ο πολύ κρύος αέρας είναι εκ φύσεως ξηρός, ενώ στην περιοχή 0-7 °C κρατάει αρκετή υγρασία που όταν έρχεται σε επαφή με τους εναλλάκτες που δουλεύουν στους μείον παγώνει. Γι'αυτό το σύστημα defrost πρέπει να είναι έξυπνο για να μην κάνει άσκοπα defrost σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

8 λεπτά πριν, apostolisep3 είπε

Τι capacity έχει στους κάτω από 0 σε σύγκριση π.χ με το ΚΜΤΑ

80άρι ->

image.png.3673c4ab41b1917301188c3b058181dc.png

asyg->

image.png.a2c3ab455dd6078f74dc264f2361eb56.png

Δεν ξέρω πως τα μετράει η Fujitsu και βγάζει τέτοια νούμερα.

Πάντως χθες το μεσημέρι που έβαλα τον ανεμιστήρα στο high χωρίς να ανεβάσω ζήτηση, είδα ότι το μηχάνημα έδωσε πάνω από 8.5KW με 2KW input , οπότε μάλλον μπορεί και τα 10KW που λέει για πχ 5C με πιο πολύ input:

image.png.e698287b55f159469fd199b1e963aa9a.png

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 λεπτά πριν, liakjim είπε

80άρι ->

image.png.3673c4ab41b1917301188c3b058181dc.png

asyg->

image.png.a2c3ab455dd6078f74dc264f2361eb56.png

Δεν ξέρω πως τα μετράει η Fujitsu και βγάζει τέτοια νούμερα.

Πάντως χθες το μεσημέρι που έβαλα τον ανεμιστήρα στο high χωρίς να ανεβάσω ζήτηση, είδα ότι το μηχάνημα έδωσε πάνω από 8.5KW με 2KW input , οπότε μάλλον μπορεί και τα 10KW που λέει για πχ 5C με πιο πολύ input:

image.png.e698287b55f159469fd199b1e963aa9a.png

Αν το καταλαβαίνω σωστά, άλλη τιμή υπολογίζεις εσύ, άλλη η Fujitsu..

Λογικά TC είναι η αποδιδόμενη θερμότητα και IP (input power), για 5 βαθμούς έξω και 22 μέσα, δίνει 10.02kW αποδιδόμενη με 3.55kW κατανάλωση, οπότε τα 2.05kW IP δική σου, "στα χαρτιά" δεν συμφωνεί με το πίνακα που ανέβασες...

Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ πως η παροχή που υπολογίζεις μήπως είναι διαφορετική από τη δική τους; (χωρίς παρεξήγηση :P), στο High δηλαδή να είναι μικρότερη η παροχή, αλλά αυτή που αναφέρουν να είναι σε Powerful λειτουργία (ή κάποια αντίστοιχη)

Επεξ/σία από Kozanitis1

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...