Προς το περιεχόμενο

Συμβουλές και απορίες για κλιματιστικά -Part 3

Thresh

Προτεινόμενες αναρτήσεις

3 minutes ago, liakjim said:

Φασόν midea είναι.

Ποιο άλλο έχει μεγάλη εγγύηση χωρίς απαίτηση για υποχρεωτικό ετήσιο σέρβις; Αυτό δεν εννοούσες πιο πάνω;

καταρχας να σε ευχαριστησω θερμα για τον χρονο σου! μιας και κανενας δεν ειναι υποχρεωμενος να απανταει εδω!
οποτε σε ευχαριστω πολυ!

αρα μονοδρομος η bosch για μεγαλη εγγυση ε?
αν δεν κοιταγαμε το"εγγυηση διχως μικρα γραμματα" ποια θα ηταν η επομενη επιλογη πιστευεις?

• Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

3 λεπτά πριν, iakoboss7 είπε

καταρχας να σε ευχαριστησω θερμα για τον χρονο σου! μιας και κανενας δεν ειναι υποχρεωμενος να απανταει εδω!
οποτε σε ευχαριστω πολυ!

αρα μονοδρομος η bosch για μεγαλη εγγυση ε?
αν δεν κοιταγαμε το"εγγυηση διχως μικρα γραμματα" ποια θα ηταν η επομενη επιλογη πιστευεις?

Ψύξη και φθηνό= midea και φασόν ( βλέπε Bosch, inventor ( όχι όλα) , carrier κτλ). Υπάρχουν και midea ακριβές σειρές, τα οποία είναι σούπερ σε ψύξη.

Ψύξη ή και θέρμανση και επώνυμο=Daikin, Toshiba,  Fujitsu, Mitsubishi. Τα Toshiba έχουν και 7 χρόνια εγγύηση άρα συμφέρουν παραπάνω από τα αντίστοιχα άλλα. 

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
54 minutes ago, liakjim said:

Ψύξη και φθηνό= midea και φασόν ( βλέπε Bosch, inventor ( όχι όλα) , carrier κτλ). Υπάρχουν και midea ακριβές σειρές, τα οποία είναι σούπερ σε ψύξη.

Ψύξη ή και θέρμανση και επώνυμο=Daikin, Toshiba,  Fujitsu, Mitsubishi. Τα Toshiba έχουν και 7 χρόνια εγγύηση άρα συμφέρουν παραπάνω από τα αντίστοιχα άλλα. 

κοιτωντας τις επιλογες μου σε Βosch: https://www.bosch-home.gr/proionta/sigkrisi?products=ASI12DW40,ASI12DW30,ASI09DW40,ASI09DW30

και προσαρμοζοντα τα φιλτρα στα εντως (εκτως ειμαστε αλλα η εγγυηση ειναι σημαντικη) budget:

https://www.skroutz.gr/c/407/oikiaka-klimatistika-inverter/m/45/Bosch/f/407347_407348/9000-btu-12000-btu.html?o=bosch+κλιματιστικα&order_by=pricevat&order_dir=asc&price_min=&price_max=460

https://www.bestprice.gr/cat/2442/air-condition/f/1_753_3473_64517|64518/bosch-9000-btu-12000-btu.html?from=cat&o=2&min=31200&max=46000

https://shopflix.gr/search?shopflix[query]=bosch κλιματιστικα&shopflix[range][price]=%3A470&shopflix[sortBy]=shopflix_price_asc&k=bosch κλιματιστικα

Εκτως απο το "W30" (που ειναι παλιοτερο μοντελο με κακη αποδοση) τα αλλα (W40) τα βλεπω εκτως budget.
ολα τα αλλα μοντελα ομως, που ειναι φθηνοτερα του "W40", δεν βρισκω τα τεχνχικα τους χαρακτηριστικα διοτι δεν υπαρχουν στην σελιδα της Bosch.

Επεξ/σία από iakoboss7

1 ώρα πριν, liakjim είπε

Για θέρμανση η καινούργια σειρά της Midea All Easy Pro τι γνώμες-εντυπώσεις υπάρχουν??

Στα χαρτιά πάντως φαίνεται ισοδύναμη των toshiba/daikin…

Dare-Devil:

«Κατα προτίμηση το μηχανημα το εξωτερικό να πατήσει δάπεδο  για μείωση θορύβου και κραδασμών. Αν δεν σε παίρνει και το βάλεις στο τοίχο να μπουν μονοκόμματες βάσεις και αντικραδασμικά.» 

Το βρήκα αυτό από παλιά και το παρέθεσα.

Ερώτηση: Επιτυγχάνεται πράγματι λιγότερος θόρυβος εξωτερικής μονάδας, με τις μονοκόμματες βάσεις στον τοίχο σε σχέση με τις κλασσικές; Τις εμπιστεύεστε καλύτερα;  Να τις αγοράσω εγώ, αντί να τις φέρει ο εγκαταστάτης; Όποιος γνωρίζει, αν θέλει, απαντάει.

16 ώρες πριν, liakjim είπε

Όχι.

Όχι. Αυτό κάνει ανάκτηση φρεον.

Εσύ ειδικά είσαι εξπέρ.  Έχεις δίκιο. Αμέσως το κατάλαβες. ***  Σε ευχαριστώ.

Καλησπέρα, ξέρω ότι η ερωτησή μου είναι φοβερά γενική, αλλά θα ήθελα ετσι μια γνωμη σχετικα με τη διαφορά στην ενεργειακή κλάση Α+++ με Α++ . Η διαφορά στην τιμή που θα χρειαστεί να δώσω για να παρω καποιο σε Α+++, θεωρητικά θα αποσβεστεί απο αυτο το χαρακτηριστικο σε σχεση με ενα φτηνοτερο Α++ ή η διαφορα θα ειναι αμελητεα?

Επισης, ειναι καλυτερα να πας σε ενα μη ιαπωνικο (πχ inventor ή bosch) με Α+++, ή σε μια απο τις πιο "καλες" μαρκες με Α++?

17 λεπτά πριν, petrox21 είπε

Καλησπέρα, ξέρω ότι η ερωτησή μου είναι φοβερά γενική, αλλά θα ήθελα ετσι μια γνωμη σχετικα με τη διαφορά στην ενεργειακή κλάση Α+++ με Α++ . Η διαφορά στην τιμή που θα χρειαστεί να δώσω για να παρω καποιο σε Α+++, θεωρητικά θα αποσβεστεί απο αυτο το χαρακτηριστικο σε σχεση με ενα φτηνοτερο Α++ ή η διαφορα θα ειναι αμελητεα?

Επισης, ειναι καλυτερα να πας σε ενα μη ιαπωνικο (πχ inventor ή bosch) με Α+++, ή σε μια απο τις πιο "καλες" μαρκες με Α++?

Aν το κλιματιστικο θα δουλεψει αρκετα και για θερμανση, τοτε κοιτας επωνυμο (ιαπωνικα δεν υπαρχουν πλεον..). Aν οχι, τοτε κοiτας και για ενα καλο midea πχ..

15 λεπτά πριν, energy52 είπε

Aν το κλιματιστικο θα δουλεψει αρκετα και για θερμανση, τοτε κοιτας επωνυμο (ιαπωνικα δεν υπαρχουν πλεον..). Aν οχι, τοτε κοiτας και για ενα καλο midea πχ..

όχι το θελω σχεδον κατα αποκλειστικοτητα για ψυξη, 12αρι.

Απλα απο οσα εχω διαβασει τα καλυτερα σαν μαρκες εχω καταλαβει οτι ειναι Daikin, Mitsubishi, Fujitsu, ενω αν θες κατι φτηνοτερο πας σε Bosch και Inventor. Για μενα καλυτερο/χειροτερο σημαινει να εχει καλυτερη αποδοση, να μη βγαζει προβληματα, να μεινει για χρονια. Δε ξερω αν ειμαι λαθος ως προς τις μαρκες, γι'αυτο και ρωταω.

Και ο αλλος παραγοντας ειναι η ενεργειακη κλαση, ωστε να δωσεις κατι παραπανω αλλα να κερδισεις σε βαθος χρονου απο τους λογαριασμους, αλλα και παλι δε ξερω αν εντελει θα ειναι αμελητεα η διαφορα, οποτε να παω σε Α++ που ειναι και περισσοτερες και φτηνοτερες οι επιλογες..

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 ώρες πριν, iakoboss7 είπε

κοιτωντας τις επιλογες μου σε Βosch: https://www.bosch-home.gr/proionta/sigkrisi?products=ASI12DW40,ASI12DW30,ASI09DW40,ASI09DW30

και προσαρμοζοντα τα φιλτρα στα εντως (εκτως ειμαστε αλλα η εγγυηση ειναι σημαντικη) budget:

https://www.skroutz.gr/c/407/oikiaka-klimatistika-inverter/m/45/Bosch/f/407347_407348/9000-btu-12000-btu.html?o=bosch+κλιματιστικα&order_by=pricevat&order_dir=asc&price_min=&price_max=460

https://www.bestprice.gr/cat/2442/air-condition/f/1_753_3473_64517|64518/bosch-9000-btu-12000-btu.html?from=cat&o=2&min=31200&max=46000

https://shopflix.gr/search?shopflix[query]=bosch κλιματιστικα&shopflix[range][price]=%3A470&shopflix[sortBy]=shopflix_price_asc&k=bosch κλιματιστικα

Εκτως απο το "W30" (που ειναι παλιοτερο μοντελο με κακη αποδοση) τα αλλα (W40) τα βλεπω εκτως budget.
ολα τα αλλα μοντελα ομως, που ειναι φθηνοτερα του "W40", δεν βρισκω τα τεχνχικα τους χαρακτηριστικα διοτι δεν υπαρχουν στην σελιδα της Bosch.

Το πιο φθηνό bosch με follow me είναι αυτό:

https://www.mediamarkt.gr/product/klimatismos-thermansi/air-condition/klimatistika/bosch-series-6-asi09aw40aso09aw40-9000-btu-aa-me-wifi-klimatistiko-inverter/1693705

https://www.public.gr/product/thermansi-klimatismos/air-condition/klimatistika/bosch-series-6-asi09aw40aso09aw40-9000-btu-aa-me-wifi-klimatistiko-inverter/1693705

14 ώρες πριν, leonkoum είπε

Για θέρμανση η καινούργια σειρά της Midea All Easy Pro τι γνώμες-εντυπώσεις υπάρχουν??

Στα χαρτιά πάντως φαίνεται ισοδύναμη των toshiba/daikin…

Για θέρμανση δεν παίρνουμε midea.

1 ώρα πριν, petrox21 είπε

Ανοίγεις τεράστια κουβέντα.

Ο υπολογισμός του seer είναι παναχρηστο για την Ελλάδα μιας και έχει μέσα θερμοκρασίες από 20-35. Πιο πολύ θα θέλαμε 30-40.

Στο part2 , είχα ξεκλειδώσει ένα excel που βρήκαμε και υπολόγισα κάποια seer σε συνθήκες Ελλάδας (πιο σωστά Ωρωπού που μένω. Θα το δείς εδώ https://www.insomnia.gr/forums/topic/746470-συμβουλές-κι-απορίες-για-κλιματιστικά-part-2/?do=findComment&comment=59381481 )

Για κάποια 18άρια, είχα βγάλει αυτό :

image.png.b7977e700fc90b60378877b7a5a3f9

Όπως βλέπεις, απέχουν πολύ τα νούμερα του πραγματικού seer με τις εξωτερικές θερμοκρασίες Ελλάδας. Και μάλιστα, μένω σε δροσερό μέρος. Στην Αθήνα πχ τα νούμερα θα ήταν διαφορετικά.

Μετά για χαβαλέ, έκανα και μια σύγκριση του κόστους ανάμεσα σε ένα κακό 24άρι, ένα καλό και ένα πολύ καλό. Πάντα με πραγματικά seer, στοιχεία από eurovent, υπολογισμός kwh με 1518 ώρες που είχα χρήση για το σπίτι μου και τιμή ρεύματος 0.2€/kwh:

1318c7a5bf5712bab7a49c7d80276912.png

Οπότε, στα 5χρόνια το πολύ καλό 24άρι έχει εξοικονομήσει 620€ σε ρεύμα σε σχέση με το κακό. Φυσικά, όσο αυξάνει η τιμή ρεύματος, τόσο θα υπερτερεί το καλό κλιματιστικό, επιβεβαιώνοντας ότι πολλές φορές το φθηνό το αγοράζεις ακριβά. 

Τώρα εσύ που θέλεις για 12άρι και μόνο ψύξη, θα έπρεπε να υπολογίσεις για το σπίτι σου, κατανομή ωρών ανά εξωτερική θερμοκρασία και μετά πραγματικά seer για όλα τα 12άρια της αγοράς και τέλος οικονομοτεχνική μελέτη όπου σε ορίζοντα Χ χρόνων, θα έβγαζες κόστος αγοράς, κόστος χρήσης, κόστος συντήρησης και θα έβγαζες ποιο σε συμφέρει. Κάψιμο ως ολοκληρωτικό κάψιμο.

Στην πράξη, έχουμε κατασταλάξει από feedback εδώ στο forum, ότι για αποκλειστική χρήση ψύξης, μπορούμε να πάμε και σε καλές σειρές midea (οι οποίες είναι και πιο αποδοτικές πολλές φορές από επώνυμα χαμηλότερων σειρών).  Όπου καλή σειρά λέμε τη easy pro, aurora (και φασόν πχ legend, carrier cool easy). Αλλά αν παίξει πιο χαλαρά και όχι σε πολλές απώλειες, θα μπορούσε να καλυφθεί η απαίτηση και με πιο χαμηλή σειρά midea. Αντί να παίζει 60-70W, θα παίζει 100. Ε και; Θα υπάρξει απόσβεση; Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση, οπότε δίνουμε κάποιες βασικές κατευθύνσεις, κατεβάζετε και το pugh diagram από το sticky και στην τελική υπάρχει και το αμπε-μπα-μπλομ... 😅

Επεξ/σία από liakjim
  • Like 6

Άρα για να αγοράσει κανείς τα ακριβά Toshiba της σειράς DAISEIKAI-9 ή ακόμα ακριβότερα το Daikin Ururu Sarara FTXZ50N, τα μόνο που έχουν τρία Αλφα (ΑΑΑ) και σε θέρμανση και σε ψύξη στα μεγάλης ισχύος κλιματιστικά (16000 Btu και άνω), πιστεύετε ότι δεν αξίζει;  Εννοώ για την εξοικονόμηση ενέργειας και μόνο. Όχι για τυχόν άλλα πλεονεκτήματά τους.

21 λεπτά πριν, Kountouris είπε

πιστεύετε ότι δεν αξίζει;

Αξίζει όσο περισσότερη χρήση γίνεται και πάντα υπό προϋποθέσεις που δύσκολα κάποιος μπορεί να υπολογίσει. Γενικά πάντως για αυτά τα 2, δύσκολα θα αξίζουν από άποψη οικονομίας σε σχέση με ένα perfera. Το ururu βέβαια είναι και πιο ειδική αγορά μιας και έχει και ρύθμιση ποσοστού υγρασίας (το μόνο στην αγορά).  Ρίξε μια ματιά με search στο par2. Υπάρχει feedback (όχι ιδιαίτερα καλό)

• Like 1

Εμπήκε το FTXC35c  , πρώτες εντυπώσεις εκπληκτικές. Ο θόρυβος που ειπώθηκε ότι ίσως ενοχλεί, δεν ενοχλεί. Η μονάδα ξερνάει ένα υπέροχο κρύο ρεύμα αέρα ακόμα και στο ελάχιστο των 110 βατ κατανάλωσης (με μπλιτζγουλφ, θα βαλω αύριο ταπο), τα οποία πιάνει σύντομα αυτή την εποχή, γιατί με εξωτερική 27 και εσωτερική 25, το να πέσεις στους 23 είναι εύκολο. Σε 24ωρη λειτουργία, υπό αυτή τη συνθήκη, μου έκαψε 1,7 κβ, ενώ την προ-προηγούμενη μέρα το on/off μου είχε κάψει σχεδόν 5.

Στη θέρμανση που δοκίμασα μία τρολιά (εσωτερική 24, εξωτερική 18, ζήτηση... 27), με το που έπιασε 26 το δωμάτιο, έπεσε σε 300βαττ ελάχιστη, δεν ξέρω αν θα πάει παρακάτω με 8-10 εξωτερική που είναι το βέλτιστο σημείο απόδοσης του συμπιεστή. Δεν το άφησα πολύ, γιατί και τρολιά ήταν οι συνθήκες, και άρχισα να σκάω. Πάντως βγαίνει λίβας και ο θόρυβος δεν έχει σχεδόν καμία διαφορά με την ψύξη.

Το μόνο που δε μου αρέσει, είναι ότι το ρεύμα αέρα είναι πλέον τόσο δυνατό, που δευτερογενώς φτάνει το κρεβάτι. Και καλά, το χειμώνα είναι ωραίο να αισθάνεσαι τη ζεστούλα, ρίχνεις και τα κόστη. Το καλοκαίρι θα πάθω ψύξη 3ου βαθμού σε κάθε μυ, ακόμα και με τη θερμοκρασία αέρα των 100 βατ ελαχίστου κατανάλωσης. Πήρα από αλί εξπρέςς 2 είδη επιρροής στο ρεύμα αέρα: Ένα που προεκτείνει τα φλαπς, ώστε να πετάει τον αέρα 4-5 μοίρες προς ταβάνι παραπάνω, και μια χαζομάρα σα χούφτα μπουλντόζας που εμποδίζει τη ροή από το να βγαίνει χείμαρρος. Θα δω τι από τα δύο κάνει καλύτερη δουλειά και θα το κρατήσω. Εναλλακτικά, θα πρέπει να σπρώχνω τα φλαπς χειροκίνητα 2-3 μοίρες πάνω, που δεν νομίζω ότι βοηθάει τη μακροζωία του κλιματιστικού. Ευτυχώς προς το παρόν δε χρειάζεται βραδινή λειτουργία, αλλά σε 15-20 μέρες ίσως χρειαστεί.

Θα επανέλθω με κύκλο λειτουργίας από το καταγραφικό tapo, προς πληρέστερη ενημέρωση του εδώ κοινού!

• Like 4

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 λεπτά πριν, MikhailBakurin είπε

Εμπήκε το FTXC35c  , πρώτες εντυπώσεις εκπληκτικές. Ο θόρυβος που ειπώθηκε ότι ίσως ενοχλεί, δεν ενοχλεί. Η μονάδα ξερνάει ένα υπέροχο κρύο ρεύμα αέρα ακόμα και στο ελάχιστο των 110 βατ κατανάλωσης (με μπλιτζγουλφ, θα βαλω αύριο ταπο), τα οποία πιάνει σύντομα αυτή την εποχή, γιατί με εξωτερική 27 και εσωτερική 25, το να πέσεις στους 23 είναι εύκολο. Σε 24ωρη λειτουργία, υπό αυτή τη συνθήκη, μου έκαψε 1,7 κβ, ενώ την προ-προηγούμενη μέρα το on/off μου είχε κάψει σχεδόν 5.

Στη θέρμανση που δοκίμασα μία τρολιά (εσωτερική 24, εξωτερική 18, ζήτηση... 27), με το που έπιασε 26 το δωμάτιο, έπεσε σε 300βαττ ελάχιστη, δεν ξέρω αν θα πάει παρακάτω με 8-10 εξωτερική που είναι το βέλτιστο σημείο απόδοσης του συμπιεστή. Δεν το άφησα πολύ, γιατί και τρολιά ήταν οι συνθήκες, και άρχισα να σκάω. Πάντως βγαίνει λίβας και ο θόρυβος δεν έχει σχεδόν καμία διαφορά με την ψύξη.

Το μόνο που δε μου αρέσει, είναι ότι το ρεύμα αέρα είναι πλέον τόσο δυνατό, που δευτερογενώς φτάνει το κρεβάτι. Και καλά, το χειμώνα είναι ωραίο να αισθάνεσαι τη ζεστούλα, ρίχνεις και τα κόστη. Το καλοκαίρι θα πάθω ψύξη 3ου βαθμού σε κάθε μυ, ακόμα και με τη θερμοκρασία αέρα των 100 βατ ελαχίστου κατανάλωσης. Πήρα από αλί εξπρέςς 2 είδη επιρροής στο ρεύμα αέρα: Ένα που προεκτείνει τα φλαπς, ώστε να πετάει τον αέρα 4-5 μοίρες προς ταβάνι παραπάνω, και μια χαζομάρα σα χούφτα μπουλντόζας που εμποδίζει τη ροή από το να βγαίνει χείμαρρος. Θα δω τι από τα δύο κάνει καλύτερη δουλειά και θα το κρατήσω. Εναλλακτικά, θα πρέπει να σπρώχνω τα φλαπς χειροκίνητα 2-3 μοίρες πάνω, που δεν νομίζω ότι βοηθάει τη μακροζωία του κλιματιστικού. Ευτυχώς προς το παρόν δε χρειάζεται βραδινή λειτουργία, αλλά σε 15-20 μέρες ίσως χρειαστεί.

Θα επανέλθω με κύκλο λειτουργίας από το καταγραφικό tapo, προς πληρέστερη ενημέρωση του εδώ κοινού!

Με τις περσίδες τέρμα επάνω στη ψύξη σου έρχεται το ρεύμα αέρα; Παίξε με τις ταχύτητες του ανεμιστήρα και ίσως με το silent.

Είχα πάρει από τα jumbo αυτό που λες, το πέταξα. Έπαιρνε γρήγορα τον κρύο αέρα σαν επιστροφή και έμπαινε γρήγορα σε συντήρηση ενώ ο χώρος δεν είχε πιάσει σωστή θερμοκρασία.

Σε απλές θερμοκρασίες στην θέρμανση εμένα παίζουν (atxc25c, ftxc35c) στα 190-200 watt.

Επεξ/σία από Grim Ripper

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπερα

ενδιαφερομαι για κλιματιστικο κυριως για ψυξη για ενα υπνοδωματιο γωνιακο (γυρω στα 40τμ.. θα επανελθω με επαναμετρηση).

Το δωματιο  κοιταζει προς νοτο και ειναι τελευταοι οροφος. 

Υπαρχει θερμοπροσωψη και μονωση στην ταρατσα. 

Εχω διαβασει διαφορα εδω αλλα δεν μπορω να πω οτι εβγαλα ακρη.. τι εχετε να μου προτεινετε;

Επεξ/σία από jimmysss!

1 ώρα πριν, liakjim είπε

Αξίζει όσο περισσότερη χρήση γίνεται και πάντα υπό προϋποθέσεις που δύσκολα κάποιος μπορεί να υπολογίσει. Γενικά πάντως για αυτά τα 2, δύσκολα θα αξίζουν από άποψη οικονομίας σε σχέση με ένα perfera. Το ururu βέβαια είναι και πιο ειδική αγορά μιας και έχει και ρύθμιση ποσοστού υγρασίας (το μόνο στην αγορά).  Ρίξε μια ματιά με search στο par2. Υπάρχει feedback (όχι ιδιαίτερα καλό)

Ενημερωτικά χωρίς να το έχω δουλέψει ακόμα, το toyotomi erai έχει ρύθμιση ποσοστού υγρασίας στο cool mode.

Το αν δουλεύει στη πράξη θα το δούμε φέτος το καλοκαίρι.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...