Προς το περιεχόμενο

Συμβουλές και απορίες για κλιματιστικά -Part 3

Thresh

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
34 λεπτά πριν, Klausx είπε

Ναι

Αν σου πω ότι δεν έχω ιδέα θα με πιστέψεις; 😂 μπήκα πρόσφατα στο σπίτι και εκτός από τις ασφάλειες φωτισμού, του AC και του ψυγείου, όπως βλέπεις δεν έχω καμία άλλη ανεβασμένη, δεν τις έχω ψάξει καν όλες. 

Επεξ/σία από Tsamjunior
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 hour ago, sap00 said:

Αυτό που βρίσκεις είναι το στιγμιαίο cop. Τα δεδομένα υπολογισμού πρέπει να είναι ανά ώρα λειτουργίας και όχι ανά δευτερόλεπτο. Σε μία ώρα δεν έχεις μάλλον συνέχεια την ίδια κατανάλωση.   Ίσως αυτό να σου βγάζει τις διαφορές.  

Ανά ώρα λειτουργίας ήταν... χαμηλότερα. 303 βαττ, αντί 318 που υπολογίζω.

44 λεπτά πριν, Tsamjunior είπε

Αν σου πω ότι δεν έχω ιδέα θα με πιστέψεις; 😂 μπήκα πρόσφατα στο σπίτι και εκτός από τις ασφάλειες φωτισμού, του AC και του ψυγείου, όπως βλέπεις δεν έχω καμία άλλη ανεβασμένη, δεν τις έχω ψάξει καν όλες. 

Μην την σηκώσεις μέχρι να ρωτήσεις κάποιον ηλεκτρολόγο, μου μυρίζει bypass ρελε διαρροής (παράνομο και επικίνδυνο)

• Like 2

9 λεπτά πριν, turbat0s είπε

Σε τί εξυπηρετεί?

Βγάζει εκτός το ρελέ σε περίπτωση που πέφτει για να συνεχίσεις να έχεις ρεύμα, τώρα αν ψηθεί κάποιος είναι άλλο θέμα, ρεύμα θα έχει τουλάχιστον.

• Like 1

1 ώρα πριν, mindreader είπε

Άρθρο:

Κλιματιστικό: Πόσο ρεύμα καίει για θέρμανση ανά ώρα

https://www.aftodioikisi.gr/oikonomia/klimatistiko-poso-reyma-kaiei-gia-thermansi-ana-ora/

Ενδεικτικα αντιγραφω εδω:

Με την τιμή στα 0,15 ευρώ/KWh σε παροχή 15 kVA, το καθαρό κόστος ενός κλιματιστικού στο ζεστό έχει ως εξής:

Για ένα κλιματιστικό 9.000 BTU με inverter, η ημερήσια κατανάλωση ανέρχεται σε 18 kWh την ημέρα, ήτοι 5,23 ευρώ ημερησίως. Σε έναν μήνα, η κατανάλωση θα είναι 540 kWh και το κόστος σε μηνιαίο επίπεδο 157 ευρώ.

Σε σπίτι 120 τ.μ. χωρίς ιδιαίτερη μόνωση, τελευταίο πάτωμα, Θεσσαλονίκη δίπλα στο δάσος, με ένα 24+9 κλιματιστικά και ζήτηση 21-22 βαθμούς, πάνω από 16kWh δεν έχω δει. Η μέση είναι γύρω στις 9kWh.

• Like 2

22 λεπτά πριν, Klausx είπε

Βγάζει εκτός το ρελέ σε περίπτωση που πέφτει για να συνεχίσεις να έχεις ρεύμα, τώρα αν ψηθεί κάποιος είναι άλλο θέμα, ρεύμα θα έχει τουλάχιστον.

Ευχαριστώ για την ενημέρωση, θα το ρωτήσω ναι, δεν πρόκειται να το πείραζα όπως και να χει εφόσον δεν το κατέχω το θέμα καθόλου!

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 ώρες πριν, rkb είπε

@liakjim Το q που το μετράς; Εκεί πρέπει να βάζεις και το σωστό Cp και ρ. Όπως είπαμε το Cp δεν αλλάζει σημαντικά, οπότε μόνο το ρ θα αλλάζει λίγο. Το γινόμενο qρ στην εξίσωση που έχεις στην ουσία δίνει τη μαζική παροχή που πρέπει να είναι σταθερή.

Έτοιμο ->

Spoiler

```- name: air density
       state_class: measurement
       unit_of_measurement: kg/m3
       device_class: Density
       state: >
          {% set tout = states('sensor.asyg24kmta_tout')| float(0) %}
          {% set rh = states('sensor.living_room_humidity')|float(0) %}
          {% set p1 = 6.1078 * ( 10 ** (( 7.5 * tout ) / ( tout + 237.3 ))) %}
          {% set pv = 100 * ( p1 * ( rh / 100 )) %}
          {% set extp = states('sensor.bmp280_external_pressure')|float(0) %}
          {% set p = extp * 100 %}
          {% set pd = p - pv %}
          {{ ( pd / ( 287.058 * (tout + 273.15))) + ( pv / ( 461.495 * (tout + 273.15))) }}```

Η εξίσωση είναι εδώ -> https://www.omnicalculator.com/physics/air-density

Οπότε με δεδομένα τη στιγμιαία θερμοκρασία αέρα από τις περσίδες, τη σχετική υγρασία, την ατμοσφαιρική πίεση, υπολογίζω σε πραγματικό χρόνο την πυκνότητα p.

Και με δοκιμές έπεσα μέσα! Οπότε πλέον η ισχύς του κλιματιστικού παίρνει την τρέχουσα στιγμιαία πυκνότητα στους υπολογισμούς. Γιατί νομίζω ότι η eurovent είναι που πρέπει να με ρωτήσει τι cop να βάλει; χαχαχαχαχαχα

image.png.4d33f68f098b86fced63863fb6a399d9.png

και τελικά παίζει ρόλο, μιας και η μικρότερη πυκνότητα, μας δίνει μικρότερη ισχύ (άρα και μικρότερο cop). Μένει να επαναλάβω τις δοκιμές σε 7C και 2C όπου και το κλιματιστικό θα έχει ανεβάσει ισχύ και άρα θα ανεβάζει τη θερμοκρασία του αέρα που βγαίνει.

image.png.9f8ad0ca87cfe58eedf3a9a68e96588c.png

@Specs @Rnd1978

Επεξ/σία από liakjim
  • Like 9
  • Thanks 1

9 ώρες πριν, liakjim είπε

Εδώ μέσα δεκάδες μέλη έχουν δείξει τις καταναλώσεις τους μερικές εκατοντάδες φορές οπότε γίνεσαι γραφικός.

Πάντως αυτά τα δεκάδες μέλη (όσα είναι τέλος πάντων) μπορεί να έχουν κάνει κάποιου είδους μελέτη, να έχουν κάνει σωστή επιλογή κλιματιστικού με τη βοήθειά σας, να έχουν "αναγκάσει" τον ψυκτικό να κάνει σωστή εγκατάσταση και να τα λειτουργούν με τον πιο οικονομικό τρόπο πάλι χάρη στη βοήθειά σας.

Έτσι κατ' εκτίμηση, μάλλον μιλάμε για τη συντριπτική μειοψηφία.

Για όλους τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς που για μερικούς δεκάδες λόγους δεν έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες, ούτε την (οικονομική αλλά και όχι μόνο) δυνατότητα να κάνουν την πιο σωστή επιλογή, ούτε τη δυνατότητα για όσο πιο σωστή εγκατάσταση γίνεται, ούτε τη γνώση να τα δουλέψουν όσο πιο οικονομικά γίνεται, οι καταναλώσεις κάτι μου λέει ότι είναι αρκετά μεγαλύτερες από της μειοψηφίας.

Καλά τα Tapo και τα γραφήματα και τα 60W που βλέπουν κάποιοι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού και ενός ποδιού, αλλά η πραγματικότητα για την πλειοψηφία νομίζω απέχει παρασάγγας.

Δεν ξέρω αν τα νούμερα του άρθρου είναι εντός πραγματικότητας, πάντως τα 100W και 200W σίγουρα είναι εκτός πραγματικότητας για τον πολύ κόσμο.

• Like 2

57 λεπτά πριν, phanispal είπε

Πάντως αυτά τα δεκάδες μέλη (όσα είναι τέλος πάντων) μπορεί να έχουν κάνει κάποιου είδους μελέτη, να έχουν κάνει σωστή επιλογή κλιματιστικού με τη βοήθειά σας, να έχουν "αναγκάσει" τον ψυκτικό να κάνει σωστή εγκατάσταση και να τα λειτουργούν με τον πιο οικονομικό τρόπο πάλι χάρη στη βοήθειά σας.

Για όλους τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς που για μερικούς δεκάδες λόγους δεν έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες, ούτε την (οικονομική αλλά και όχι μόνο) δυνατότητα να κάνουν την πιο σωστή επιλογή, ούτε τη δυνατότητα για όσο πιο σωστή εγκατάσταση γίνεται, ούτε τη γνώση να τα δουλέψουν όσο πιο οικονομικά γίνεται, οι καταναλώσεις κάτι μου λέει ότι είναι αρκετά μεγαλύτερες από της μειοψηφίας.

Καλά τα Tapo και τα γραφήματα και τα 60W που βλέπουν κάποιοι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού και ενός ποδιού, αλλά η πραγματικότητα για την πλειοψηφία νομίζω απέχει παρασάγγας.

Δεν ξέρω αν τα νούμερα του άρθρου είναι εντός πραγματικότητας, πάντως τα 100W και 200W σίγουρα είναι εκτός πραγματικότητας για τον πολύ κόσμο.

https://www.insomnia.gr/forums/topic/789005-σύγκριση-κόστους-θέρμανσης/page/111/?_fromLogin=1

2 hours ago, phanispal said:

Ευγε, η φωνη του ρεαλισμου και της λογικης!

9 minutes ago, mindreader said:

μπορει να φανώ πρσοβλητικός, μιας και δεν περνάω την καλύτερη φάση της ζωής μου, αλλά αφού το ψάχνεις τόσο (με όλα τα θέματα που σε απασχολούν) θα πρότεινα να ψαχτείς και λίγο με το εαυτό σου. μόνο καλό θα κάνει

1 hour ago, phanispal said:

Ναι, τι;

η φωνή της λογικής

image.png.6e11f144089d1613499e45bfc2389659.png

για οποιοδήποτε κλιματιστικό μικρότερο της 10ετιας ισχύουν πάνω κάτω τα παρακάτω.. και δεν μιλάμε για τα τραβηγμένα παραδείγματα που συζητάμε εδω μέσα.

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

καλημέρα παρακαλώ μία απάντηση.

Κόβω φλέβα.

Νομιζω οτι το yukai 12 που εχω βάλει κάνα 2 εβδομάδες κάνει εντονότερα (απο χθες το μεσημέρι, Αθήνα κεντρο) έναν βόμβο στο αυτόματο οταν πέφτει η κατανάλωση και απλά διατηρεί την θερμοκρασία.

Αυτό το ειχα παρατηρήσει στην αρχή αλλα βαζωντας το στο "Quiet εξαφανιζόταν κατά 80% και δεν ενοχλούσε καθόλου, τουλάχιστον στα δικα μου αυτιά.

(όταν κάνεις ακουογραμμα σου λενε για ημερήσια διακύμανση 5%, εδω ειναι παραπάνω)

Τι ειναι αυτό τωρα! 

σε ενα review μαλλον στο σκρουτζ διαβασα για πηνία?

ισως και να ηταν για άλλο μοντέλο.

Παντως ο ηχος είναι σαν βομβος που ακους απο μετασχηματιστές.

Επεξ/σία από coast2coast

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
35 λεπτά πριν, mindreader είπε

Κοίτα και μόνος σου...Η πρώτη φωτογραφία είναι από 10ρι arata σε υπνοδωμάτιο.Εχω άλλο ένα στο άλλο υπνοδωμάτιο,ίδιο.

Η δεύτερη είναι από 18ρι Toshiba egde στο σαλόνι.Αυτα τα τρία κλιματιστικά  θερμαίνουν ένα σπίτι 80 τετραγωνικών 24/7 με θερμοκρασία σταθερή στους 22 βαθμούς.

Σύνολο η κατανάλωση χθες που ήταν μια κρύα μέρα πήγε στις 15 KW περίπου.Την προηγούμενη εβδομάδα με τις καλές μέρες δεν μου εκαιγαν ούτε 8Kw.

Υπόψιν αεριζω το σπίτι δύο φορές την ημέρα.

IMG_5018.png

IMG_5019.png

Επεξ/σία από 26ska

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...