Προς το περιεχόμενο

Συμβουλές και απορίες για κλιματιστικά -Part 3

Thresh

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 λεπτά πριν, Tsamjunior είπε

Όχι επειδή το σπίτι έγινε εξ αρχής και είναι καινούριο, είχε υπολογιστεί το AC να μπεί εκεί, οπότε είχε τραβήξει από τον πίνακα ξεχωριστή ενισχυμένη (αν θυμάμαι καλά το όνομα) ασφάλεια για 24άρι. Οπότε το καλώδιο που περνούσε από το κουτί είναι υπολογισμένο και σε δική του ασφάλεια από τον πίνακα η οποία γράφει C20.

Ελπίζω να κατάλαβες τι εννοώ, μέχρι εκεί φτάνουν οι γνώσεις μου να εξηγήσω :D

Κατάλαβα, εντάξει τότε, ελπίζω μόνο να είδε ο τεχνικός πως η γραμμή ήταν με ασφάλεια C20, οπότε να χρησιμοποίησε καλώδιο 3Χ4mm2 (διατομή 4 τετραγωνικά χιλιοστά) και όχι 3Χ2.5, που συνήθως έχουν μαζί τους..

Επίσης αν δεν έχεις θέμα (αισθητικό) και μένεις σε περιοχές που πέφτει κάτω από τους 2-3 βαθμούς έξω, επειδή βλέπω έχει "μπόσικο" η κουλούρα πίσω, να τραβήξεις προσεκτικά το μηχάνημα λίγο προς τα έξω, να αυξήσεις δηλαδή 5-10 εκ την απόσταση του από τον τοίχο (πόση είναι τώρα?), για να του δώσεις "αέρα"

Επεξ/σία από Kozanitis1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 13k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 λεπτά πριν, Kozanitis1 είπε

Κατάλαβα, εντάξει τότε, ελπίζω μόνο να είδε ο τεχνικός πως η γραμμή ήταν με ασφάλεια C20, οπότε να χρησιμοποίησε καλώδιο 3Χ4mm2 (διατομή 4 τετραγωνικά χιλιοστά) και όχι 3Χ2.5, που συνήθως έχουν μαζί τους..

Δυστυχώς δεν έχω ιδέα. Και δεν είναι και εμφανή τα καλώδια για να μπορέσω να ελέγξω..
Ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες δεν έχουμε, ο ψυκτικός μου είπε το έβαλε λίγο πιο έξω για να έχει αέρα από πίσω. Δεν έχω μετρήσει την απόσταση, θα μετρήσω όταν θα είμαι σπίτι και θα ενημερώσω.

Επεξ/σία από Tsamjunior

Μια γενική ερώτηση. Τι διαφορά έχει να βάζεις το auto στην ένταση από τα επίπεδα της έντασης?

Συγκεκριμένα έχω το inventor omnia eco , παρόλα αυτα η απορία μου είναι γενική :P 😜

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Tsamjunior είπε

IMG_20240123_125908_edit_27938166800945.jpg

IMG_20240123_125936_edit_27922353909801.jpg

IMG_20240123_125952_edit_27876416774912.jpg

IMG_20240123_125942_edit_27906208789491.jpg

Όχι επειδή το σπίτι έγινε εξ αρχής και είναι καινούριο, είχε υπολογιστεί το AC να μπεί εκεί, οπότε είχε τραβήξει από τον πίνακα ξεχωριστή ενισχυμένη (αν θυμάμαι καλά το όνομα) παροχή και ασφάλεια για 24άρι. Οπότε το καλώδιο που περνούσε από το κουτί είναι υπολογισμένο και σε δική του ασφάλεια από τον πίνακα η οποία γράφει C20.

Ελπίζω να κατάλαβες τι εννοώ, μέχρι εκεί φτάνουν οι γνώσεις μου να εξηγήσω :D

IMG_20240123_125920.jpg

Έχεις άπειρο χώρο στον πίνακα και παίρνει από ξεχωριστή ασφάλεια για να βάλεις αυτό

https://www.skroutz.gr/s/37953450/Sonoff-POW-Elite-R3-Kilovatoorometro-Ilektrologikou-Pinaka-POWR320D.html

ή αυτό για πιο μεγάλη ασφάλεια

https://www.skroutz.gr/s/22790034/Shelly-EM-50A-Clamp-Smart-Endiamesos-Diakoptis-Wi-Fi-se-Mayro-CHroma.html

Ερώτηση: πόσα εκατοστά έχει η εσωτερική μονάδα από το ταβάνι; Δείχνει λίγο κολλητά. Επίσης εκεί που κάνει γωνία το εξωτερικό καναλακι, έχει ομαλή κουρμπα στις σωληνώσεις; Είναι επικίνδυνο για τσάκισμα. Τέλος και εγώ θα έφερνα την εξωτερική μονάδα 5-10 εκατοστά πιο μακριά από τον τοίχο, έχεις χώρο και τη δυνατότητα. Μόνο καλό θα κάνει.

Επεξ/σία από liakjim
  • Like 2

1 ώρα πριν, Tsamjunior είπε

IMG_20240123_125908_edit_27938166800945.jpg

IMG_20240123_125942_edit_27906208789491.jpg

IMG_20240123_125920.jpg

Η μεσαία τετραπλή ασφάλεια τι είναι;

Για τα υπόλοιπα σου απάντησαν ήδη τα παιδιά. Λίγο καλύτερη διαμόρφωση στα κανάλια να μην έχουν κενά και στις αποχετεύσεις θα το ήθελα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 22/1/2024 στις 10:08 ΠΜ, liakjim είπε

Δεν ξέρω αλλά δεν νομίζω.

Πάντως θα τα κοιτάξω από την αρχή.

Καταρχάς έχω παραγγείλει έναν ακόμη dallas ds18b20 οπότε θα φτιάξω ξεχωριστή διάταξη που μετράει θερμοκρασίες η οποία θα είναι και φορητή (έχω ήδη μία με έναν dallas) ώστε να μετρήσω και το yukai να δω αν πέφτω στο eurovent ή όχι. Στο toshiba έχουμε και τα πινακάκια όπου μπορώ να παίξω μπάλα και σε άλλες περιοχές.  Σκέφτομαι μήπως τα k-thermocouples που έχω στο asyg μου δίνουν αποκλίσεις στις μετρήσεις (αλλά αν μου έδιναν θα μου έδιναν και στις άλλες περιοχές). ΄Ετσι και αλλιώς το ΔΤ χρειάζομαι. Η είσοδος του αέρα είναι σχεδόν σταθερή, η έξοδος μόνο αλλάζει και αυτή όχι πολύ, άντε από 36-37 να πηγαίνει 41-42 σε πιο υψηλά φορτία; Πόσο απόκλιση να έχουν σε τόσο μικρή περιοχή; Αλλά πρέπει να το δω. Ένας βαθμός εδώ, ένας εκεί και αλλάζουν όλα.

Μετά σκέφτομαι μήπως η ίδια η εξίσωση που χρησιμοποιώ έχει θέμα -> https://www.engineeringtoolbox.com/cooling-heating-equations-d_747.html

Δλδ η h s = c p ρ q dt.

Σκαλώνω στους συντελεστές και αν αυτοί αλλάζουν με τη θερμοκρασία. Στο παράδειγμα που έχει μέσα βάζει τιμές για τους 20C. Αυτές πρέπει να βάλω; Ή για τη θερμοκρασία των 40; Το ψάχνω και αυτό. Αναρωτιέμαι πως μετράνε ισχύ εξόδου στη eurovent ή στα πινακάκια της toshiba ή στα πινακάκια με τα capacity όλων των κλιματιστικών. Αυτό το TC.  Πολύ θα ήθελα να μάθω.

image.png.34ae8c9885e3d2c2aecc983b4e6cd180.png

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τη δουλειά που κάνετε και το μεράκι σας.

Τόσο η ειδική θερμοχωρητικότητα Cp όσο και η πυκνότητα ρ επηρεάζονται από την θερμοκρασία. Για το εύρος θερμοκρασιών που μιλάμε εδώ το Cp στην ουσία είναι σταθερό. Η πυκνότητα όμως από 1,25 kg/m^3 στους 0° C πέφτει λίγο κάτω από 1 kg/m^3 στους 100°C. Οπότε ίσως μια μικρή διαφορά να προκύπτει από εκεί. Και εξηγεί μάλλον και το γεγονός ότι έχεις διαφορές στις χαμηλές θερμοκρασίες και όχι σε αυτές κοντά στους 20°C.

Καλή συνέχεια!

Επεξ/σία από rkb
  • Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
33 λεπτά πριν, rkb είπε

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τη δουλειά που κάνετε και το μεράκι σας.

Τόσο η ειδική θερμοχωρητικότητα Cp όσο και η πυκνότητα ρ επηρεάζονται από την θερμοκρασία. Για το εύρος θερμοκρασιών που μιλάμε εδώ το Cp στην ουσία είναι σταθερό. Η πυκνότητα όμως από 1,25 kg/m^3 στους 0° C πέφτει λίγο κάτω από 1 kg/m^3 στους 100°C. Οπότε ίσως μια μικρή διαφορά να προκύπτει από εκεί. Και εξηγεί μάλλον και το γεγονός ότι έχεις διαφορές στις χαμηλές θερμοκρασίες και όχι σε αυτές κοντά στους 20°C.

Καλή συνέχεια!

Ευχαριστώ για την παρέμβαση.

Αν γνωρίζεις τότε, σε αυτήν την εξίσωση εδώ https://www.engineeringtoolbox.com/cooling-heating-equations-d_747.html#gsc.tab=0

ποιο cp και ποιο p χρησιμοποιούμε; Του αέρα που μπαίνει ή του αέρα που βγαίνει; Οι χαμηλές θερμοκρασίες αφορούν τον εξωτερικό αέρα που δεν μας ενδιαφέρει σωστά; Η συναλλαγή γίνεται στην εσωτερική μονάδα, όπου η εισαγωγή είναι πάνω κάτω σταθερή, ενώ η εξαγωγή (στις περσίδες), άντε να αλλάζει καμιά ντουζίνα βαθμούς σε πιο μεγάλες καταναλώσεις, δλδ σε χαμηλά φορτία βγάζει κάπου 31-32 ενώ σε υψηλές πάει 45-46C.

Στην ιστοσελίδα που σου έβαλα στο παράδειγμά του βάζει 0 -> 20C και έχει τις τιμές του αέρα που βγαίνει. Αυτήν την τιμή να έχω και εγώ; Δλδ πρέπει να αναθεωρώ τις εξισώσεις ανάλογα με τη θερμοκρασία του αέρα που βγαίνει; Γίνεται, αλλά πρέπει να ξέρω τι είναι σωστό.

πχ αν πάω εδώ https://www.engineeringtoolbox.com/air-density-specific-weight-d_600.html?vA=0&units=C#gsc.tab=0

βλέπω ότι στους 32, το p γίνεται 1.157 kg/m3 , στους 46C γίνεται 1.106 kg/m3

Από την άλλη βλέπω εδώ https://www.engineeringtoolbox.com/air-specific-heat-capacity-d_705.html#gsc.tab=0

ότι το cp μένει σχεδόν σταθερό για ισοβαρικό υπολογισμό.

Οπότε να βάζω το p ανάλογα με τη θερμοκρασία του εξερχόμενου αέρα;

ΥΓ Μάλλον παίζει και η υγρασία ρόλο https://www.omnicalculator.com/physics/air-density

Αυξάνει η δυσκολία υπολογισμού αλλά γίνεται μιας και έχω όλα τα δεδομένα, μέχρι και την πίεση.

Επεξ/σία από liakjim

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έχω τα εξής για το ATXC25D, μόλις τώρα. Το τρέχον σενάριο είναι πολύ χοτ, γιατί μπουμπουνάω θέρμανση σε 35-40τμ με πολύ καλά αποτελέσματα, ενώ η εξωτερική είναι πολύ συνηθισμένη θερμοκρασία για την περιοχή μου το χειμώνα. Τι COP έχω επομένως;

Παραθέτω στοιχεία:

εξωτερική 13,5
κατανάλωση 318 watt
ανεμιστήρας high
ζητούμενη 24 - επιτευχθείσα 22 στα γύρω δωμάτια, 25 στο δικό μου.

θερμοκρασία εισόδου 25
θερμοκρασία εξόδου 42

Επεξ/σία από MikhailBakurin

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 λεπτά πριν, MikhailBakurin είπε

Έχω τα εξής για το ATXC25D, μόλις τώρα. Το τρέχον σενάριο είναι πολύ χοτ, γιατί μπουμπουνάω θέρμανση σε 35-40τμ με πολύ καλά αποτελέσματα, ενώ η εξωτερική είναι πολύ συνηθισμένη θερμοκρασία για την περιοχή μου το χειμώνα. Τι COP έχω επομένως;

Παραθέτω στοιχεία:

εξωτερική 13,5
κατανάλωση 318 watt
ανεμιστήρας high
ζητούμενη 24 - επιτευχθείσα 22 στα γύρω δωμάτια, 25 στο δικό μου.

θερμοκρασία εισόδου 25
θερμοκρασία εξόδου 42

Το δουλεύω.

Ως τότε πήγαινε εδώ https://www.engineeringtoolbox.com/cooling-heating-equations-d_747.html

βρες ισχύ και διαίρεσε με κατανάλωση.

Επεξ/σία από liakjim

@liakjim Το q που το μετράς; Εκεί πρέπει να βάζεις και το σωστό Cp και ρ. Όπως είπαμε το Cp δεν αλλάζει σημαντικά, οπότε μόνο το ρ θα αλλάζει λίγο. Το γινόμενο qρ στην εξίσωση που έχεις στην ουσία δίνει τη μαζική παροχή που πρέπει να είναι σταθερή.

Μόλις τώρα, rkb είπε

@liakjim Το q που το μετράς; Εκεί πρέπει να βάζεις και το σωστό Cp και ρ. Όπως είπαμε το Cp δεν αλλάζει σημαντικά, οπότε μόνο το ρ θα αλλάζει λίγο. Το γινόμενο qρ στην εξίσωση που έχεις στην ουσία δίνει τη μαζική παροχή που πρέπει να είναι σταθερή.

Το q είναι η παροχή της εσωτερικής μονάδας, εκεί το μετράω.

Το p όμως που είναι η πυκνότητα του αέρα, ποια τιμή να βάζω; Του αέρα με θερμοκρασία ~22 που μπαίνει στον εναλλάκτη ή του αέρα που βγαίνει από αυτόν;

9 minutes ago, liakjim said:

βρες ισχύ και διαίρεσε με κατανάλωση.

Ωχ νόμιζα έχεις έτοιμο τυφλοσούρτη, επειδή έχεις ίδιο μηχάνημα και διαφέρει μόνο ο χώρος μας και ο τόπος εγκατάστασης.

Άμα μου πεις σε SI τι βάζω και τι ψάχνω, θα το βρω. Αλλιώς, είμαι από τους έξυπνους της θεωρητικής, αλλά δεν είμαι και ο ντα βιντσι. :D

8 λεπτά πριν, liakjim είπε

Το q είναι η παροχή της εσωτερικής μονάδας, εκεί το μετράω.

Το p όμως που είναι η πυκνότητα του αέρα, ποια τιμή να βάζω; Του αέρα με θερμοκρασία ~22 που μπαίνει στον εναλλάκτη ή του αέρα που βγαίνει από αυτόν;

Εννοώ το q είναι στην είσοδο ή στην έξοδο; Το μετράς ή το έχεις από manual με βάση την ταχύτητα; Η ογκομετρική παροχή θα αλλάζει με τη θερμοκρασία όπως και η πυκνότητα, ενώ η μαζική παροχή είναι σταθερή. Αν το q είναι στην έξοδο του εναλλάκτη τότε βάζεις και την πυκνότητα με βάση τη θερμοκρασία στο ίδιο σημείο.

2 λεπτά πριν, rkb είπε

Εννοώ το q είναι στην είσοδο ή στην έξοδο; Το μετράς ή το έχεις από manual με βάση την ταχύτητα; Η ογκομετρική παροχή θα αλλάζει με τη θερμοκρασία όπως και η πυκνότητα, ενώ η μαζική παροχή είναι σταθερή. Αν το q είναι στην έξοδο του εναλλάκτη τότε βάζεις και την πυκνότητα με βάση τη θερμοκρασία στο ίδιο σημείο.

Το q το έχω από το εγχειρίδιο του κλιματιστικού.

7236153abb5ccab1f3d71ffb31e57684.png

27 λεπτά πριν, MikhailBakurin είπε

Ωχ νόμιζα έχεις έτοιμο τυφλοσούρτη, επειδή έχεις ίδιο μηχάνημα και διαφέρει μόνο ο χώρος μας και ο τόπος εγκατάστασης.

Άμα μου πεις σε SI τι βάζω και τι ψάχνω, θα το βρω. Αλλιώς, είμαι από τους έξυπνους της θεωρητικής, αλλά δεν είμαι και ο ντα βιντσι. :D

Βάλε θερμοκρασίες και παροχή στις μονάδες που θέλει.

Ισχύς εξόδου με ΔΤ.xlsx

Ο fan του κλιματιστικού είναι λογικά πριν τον εναλλάκτη, σωστά; Άρα θα έβαζα την πυκνότητα της εισόδου (χαμηλή θερμοκρασία ~20°C). Το επόμενο στάδιο είναι να μετρήσεις και ταχύτητα ή παροχή απευθείας!

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...