Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παιδιά θέρμανση με ξυλολέβητα , ΜΑΚΡΙΑ, 2 μήνες που τα έζησα από κοντά σε βαρύ χειμώνα της Δυτικής Μακεδονίας, καλύτερα οτιδήποτε άλλο στους 18, παρά ξύλα..

Επίσης όπως είναι retrofit εγκατεστημένοι οι λέβητες ξύλου στην Ελλάδα χωρίς δοχεία αδρανείας κλπ, ρίξε απόδοση από το 70% στο 50% (ή παρακάτω)

• Like 1
Δημοσ.

Πάντως σε δική μου εμπειρία,  ξυλόσομπα (μασίνα την λένε εκεί) στο χωριό μου, σε υψόμετρο 1200 μέτρα, έκανε φούρνο το σπίτι παρόλο που έξω είχε στρωμένο χιόνι και πάγο...Άρα η άποψη ότι αυτό ειναι εφικτό και λογικό για σπάνια χρήση ήταν σωστή. Μην με ρωτήσετε πόσα  ξύλα έκαψε διότι δεν μέτρησα απλά θυμάμαι ότι τροφοδοτούσαμε συνέχεια!  Εκεί πάνω το κλιματιστικό είναι περιττό για ψυξη και απλά ενισχυτικό στην θέρμανση οπότε αν χρειάζονταν ο χώρος, θα έβαζα το φθηνότερο δυνατό!!!   Συμφωνώ λοιπόν με τον Mikhailbakurin σε όσα σχετικά έγραψε παραπάνω.

----------------------------

Η δική μου απορία είναι η εξής: Αξίζει να προβεί κάποιος   σε αντικατάσταση των κλιματιστικών του για να βάλει αντλία θερμότητας ειδικά αν αυτά ειναι ινβέρτερ; Τι παραπάνω θα κερδίσει σε σχέση με αυτό που έχει ήδη; Η περίπτωση μου είναι χαρακτηριστική! Απλά δεν θα κάνω ποτέ απόσβεση με δεδομένο ότι μόνο η κτιση της αντλίας συνεπάγεται 6000 δίχως την τοποθέτηση και τα φανκοιλς ή σώματα!   Υπό αυτό το πρίσμα 4 κλιματιστικά είναι πολύ φθηνότερα από μία αντλία θερμότητας και υπολογίζω και την ετήσια συντήρηση τους μέσα!  Νομίζω ότι θα έχω αντικαταστήσει σε βαθος χρόνου τα κλιματιστικά μου με νεώτερα και πάλι δεν θα έχω φτάσει το αρχικό κόστος της αντλίας!!!(Μην μου γράψετε ότι και τα κλιματιστικά είναι αντλίες θερμότητας...νομίζω ότι είμαι κατανοητός σε αυτό που γράφω.:) )

• Like 1
Δημοσ.

Ορίστε και το δικό μου feedback.

Toshiba edge 18. Το κλιματιστικό Ιανουάριο και Φεβρουάριο δεν έκλεισε σχεδόν καθόλου. Ζήτηση 21 και το βράδυ 22. Θερμική άνεση εκπληκτική. Τοποθετημένο σε σαλόνι περίπου 35 τμ. Βέβαια η ζεστη διαχεόταν και στα άλλα δωμάτια. Να σημειώσω ότι στην άλλη άκρη του σπιτιού που είναι η κρεβατοκάμαρα, υπάρχει ένα edge 13άρι που δούλεψε μόνο στα πολλά κρύα το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. 
Απόλυτα ικανοποιημένος και σε θέμα κατανάλωσης αλλά και θερμικής άνεσης. 

7F4C9556-C753-4406-A848-0BBBDACB5C8B.jpeg

EA6A3F6C-DB69-403A-BB3F-33701FEF2E17.jpeg

3BAB8E41-C941-4163-9FA0-AA515A35CBFC.jpeg

• Like 6
  • Thanks 4
Δημοσ.

Παθών κι εγώ με ξυλολεβητα που τον άντεξα για 2 χρόνια, ένα έχω να πω: ΜΑΚΡΥΑ. 

Τι να πρωτοπώ, για το κουβαλημα, για τον καθαρισμό από στάχτες, για την τροφοδοσια κάθε 1,5 ώρα, για τα ξύλα που, αν δεν έχεις δικά σου, υπήρχαν φορές που δεν έβρισκες ή σου έφερναν ακατάλληλα πχ βρεγμένα ή χλωρά ή μέσα στα ξύλα ελιας πέταγαν οι πονηροί και ξύλο από ευκάλυπτο. 2 τόνους το μήνα ήθελα για χρήση 5-6 ώρες την ημέρα, έβαλα τα κλιματιστικά και ησύχασε το κεφάλι μου και έχω περισσότερη ζεστασιά με -50% κόστος.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

liakjim, με την παράθεση αυτού του πίνακα, έρχεσαι κοντά στους "δικούς μου" προβληματισμούς, που αφορούν ακριβώς τις επιλογές μας σε συνθήκες μεγάλης ενεργειακής κατανάλωσης. Όχι και 4000 λίτρα πετρέλαιο, αλλά από 2000 και πάνω.

Καταρχήν μια επισήμανση για να μην παρεξηγήσει κάποιος τους υπολογισμούς, στον πίνακα που έβαλες υπολογίζουν κατανάλωση 4000 λίτρων πετρελαίου (γι αυτό 4 Χ 1,15 τιμή =4600 Ευρώ). Αυτό δεν λέγεται "4 τόνοι" , ο τόνος πετρέλαιο είναι 1200 λίτρα. Λέγεται 4000 λίτρα.

Επί της ουσίας τώρα: Σε καταναλώσεις πάνω από 2000 λίτρα πετρέλαιο ή αντίστοιχες κιλοβατώρες, τα air conditions έχουν και ένα πρόσθετο πλεονέκτημα. Γιατί προφανώς μιλάμε για μεγάλες κατοικίες, που περιλαμβάνουν και δωμάτια στα οποία δεν απαιτείται θερμική άμεση τις περισσότερες ώρες του 24ωρου, είναι κενά από ανθρώπους. Σε αυτό το σενάριο, παίζει και η διακοπτόμενη χρήση του κλιματιστικού, ειδικά σε αυτά τα δωμάτια (με κλειστή πόρτα).  Δεν θα ανοίξω το κλιματιστικό τον Νοέμβριο και θα το κλείσω τον Απρίλιο σε ένα βοηθητικό χώρο που θα χρησιμοποιήσω συνολικά 200 ώρες όλο τον χειμώνα. Θα το θερμάνω αυτές τις 200 ώρες, ακόμη και αν κάψει λίγο παραπάνω  στην προθέρμανση του χώρου.

Ενώ για να κάνεις αυτό το τέχνασμα με το καλοριφέρ, πρέπει να κλείσεις τα σώματα, να τα ξανανοίγεις, όμως και με κλειστό σώμα  θα θερμαίνονται οι σωλήνες του συστήματος, τρίχες εξοικονόμηση.

Ακόμη περισσότερο ισχύουν τέτοιες πρακτικές εξοικονόμησης όταν διαθέτουμε και καλοριφέρ και κλιματιστικά. Είναι ίσως αναγκαίοι τέτοιοι συνδυασμοί στις μεγάλες ενεργειακές καταναλώσεις. Γιατί στο ακραίο παράδειγμα των 4000 λίτρων πετρελαίου που αναφέρει ο πίνακας, άρα σε μεγάλες θερμικές απώλειες κατοικίας, πόσες KWH απαιτούνται σε συνθήκες ψύχους για να θερμανθεί η κατοικία (ακόμη και με τα καλύτερα SCOP σε χαμηλές θερμοκρασίες) και τις "σηκώνει" ο πίνακας;  Ή θα τρέχουμε και για τριφασικό; Και πόσο θα χρεωθούν τότε οι ΥΚΩ; (μεγάλη παγίδα αυτή)

Για αυτό η γνώμη μου στην περίπτωση κατοικίας με μεγάλες απώλειες είναι ότι διατηρούμε το καλοριφέρ για back up αλλά  αξιοποιούμε τα κλιματιστικά όσο περισσότερο μπορούμε. Όλα τα άλλα (ξύλα, πέλλετ, υγραέρια) δεν έχουν νόημα για διάφορους λόγους (κόπου, υγρασίας κλπ).

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, olddognewtricks είπε

liakjim, με την παράθεση αυτού του πίνακα, έρχεσαι κοντά στους "δικούς μου" προβληματισμούς, που αφορούν ακριβώς τις επιλογές μας σε συνθήκες μεγάλης ενεργειακής κατανάλωσης. Όχι και 4000 λίτρα πετρέλαιο, αλλά από 2000 και πάνω.

Καταρχήν μια επισήμανση για να μην παρεξηγήσει κάποιος τους υπολογισμούς, στον πίνακα που έβαλες υπολογίζουν κατανάλωση 4000 λίτρων πετρελαίου (γι αυτό 4 Χ 1,15 τιμή =4600 Ευρώ). Αυτό δεν λέγεται "4 τόνοι" , ο τόνος πετρέλαιο είναι 1200 λίτρα. Λέγεται 4000 λίτρα.

Επί της ουσίας τώρα: Σε καταναλώσεις πάνω από 2000 λίτρα πετρέλαιο ή αντίστοιχες κιλοβατώρες, τα air conditions έχουν και ένα πρόσθετο πλεονέκτημα. Γιατί προφανώς μιλάμε για μεγάλες κατοικίες, που περιλαμβάνουν και δωμάτια στα οποία δεν απαιτείται θερμική άμεση τις περισσότερες ώρες του 24ωρου, είναι κενά από ανθρώπους. Σε αυτό το σενάριο, παίζει και η διακοπτόμενη χρήση του κλιματιστικού, ειδικά σε αυτά τα δωμάτια (με κλειστή πόρτα).  Δεν θα ανοίξω το κλιματιστικό τον Νοέμβριο και θα το κλείσω τον Απρίλιο σε ένα βοηθητικό χώρο που θα χρησιμοποιήσω συνολικά 200 ώρες όλο τον χειμώνα. Θα το θερμάνω αυτές τις 200 ώρες, ακόμη και αν κάψει λίγο παραπάνω  στην προθέρμανση του χώρου.

Ενώ για να κάνεις αυτό το τέχνασμα με το καλοριφέρ, πρέπει να κλείσεις τα σώματα, να τα ξανανοίγεις, όμως και με κλειστό σώμα  θα θερμαίνονται οι σωλήνες του συστήματος, τρίχες εξοικονόμηση.

Ακόμη περισσότερο ισχύουν τέτοιες πρακτικές εξοικονόμησης όταν διαθέτουμε και καλοριφέρ και κλιματιστικά. Είναι ίσως αναγκαίοι τέτοιοι συνδυασμοί στις μεγάλες ενεργειακές καταναλώσεις. Γιατί στο ακραίο παράδειγμα των 4000 λίτρων πετρελαίου που αναφέρει ο πίνακας, άρα σε μεγάλες θερμικές απώλειες κατοικίας, πόσες KWH απαιτούνται σε συνθήκες ψύχους για να θερμανθεί η κατοικία (ακόμη και με τα καλύτερα SCOP σε χαμηλές θερμοκρασίες) και τις "σηκώνει" ο πίνακας;  Ή θα τρέχουμε και για τριφασικό; Και πόσο θα χρεωθούν τότε οι ΥΚΩ; (μεγάλη παγίδα αυτή)

Για αυτό η γνώμη μου στην περίπτωση κατοικίας με μεγάλες απώλειες είναι ότι διατηρούμε το καλοριφέρ για back up αλλά  αξιοποιούμε τα κλιματιστικά όσο περισσότερο μπορούμε. Όλα τα άλλα (ξύλα, πέλλετ, υγραέρια) δεν έχουν νόημα για διάφορους λόγους (κόπου, υγρασίας κλπ).

Τα νούμερα που έβαλα είναι για τα μέλη που έλεγαν για περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες. Για κλίματα τύπου Αττικής, βάζουμε για cop, το scop του κλιματιστικού μας (πχ 6.4 για το  asyg24kmta). Ακόμα και κάποιο σάπιο να είναι με 5.1 , το κόστος χρήσης αυτόματα πάει 40% κάτω. Στις κιλοβατώρες βάζει ο καθένας την τελική τιμή που πληρώνει ( διαιρείς στους λογαριασμούς σου λεφτά με κιλοβατώρες).

ΥΓ Εννοείται έχεις δίκιο με τα λίτρα του πετρελαίου.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

liakjim, περίπου όπως τα γράφεις  είναι και στην πράξη.

Απλώς, αν κάποτε έχω λεφτά για πέταμα, θα προσλάβω έναν θερμαστή για να βάλω μια τζακόσομπα σε ένα δωμάτιο και να χαζεύω τις φλόγες.

Επεξ/σία από olddognewtricks
Δημοσ.
21 λεπτά πριν, olddognewtricks είπε

liakjim, περίπου όπως τα γράφεις  είναι και στην πράξη.

Να επαναλάβω ότι το excel είναι από το michanikos.gr .

Δεν έχω κάποιο credit. Τα νούμερα έβαλα μόνο.

• Like 1
Δημοσ.

Τι κλιματιστικό 12000 μου προτείνεται με προτεραιότητα στην θέρμανση (με ενδιαφέρει η οικονομία στο ρεύμα). Ευχαριστώ

Δημοσ.
42 λεπτά πριν, arisikaria είπε

Τι κλιματιστικό 12000 μου προτείνεται με προτεραιότητα στην θέρμανση (με ενδιαφέρει η οικονομία στο ρεύμα). Ευχαριστώ

https://www.skroutz.gr/s/27829453/Daikin-Siesta-Perfera-ATXM35R-ARXM35R-Κλιματιστικό-Inverter-12000-BTU-A-A-με-WiFi.html

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γίνεται δύο μέτρια κλιματιστικά (18άρι ariston με πορτοκαλί γραμμή στο γράφημα + 12 morris με κόκκινη γραμμή των πεθερικών) σε 45 και 15τμ αντίστοιχα ( χωρίζονται από μεγάλη και ανοιχτή διπλή πόρτα) , να καίνε για τους ίδιους 22C αθροιστικά τις υπερδιπλάσιες κιλοβατώρες από 24άρι (asyg24kmta με γαλάζια γραμμή) σε 60τμ σε σπίτια μεσοτοιχία;

Και όμως γίνεται, παρόλο που το ariston δούλεψε πολύ λιγότερο χρόνο. Και μιλάμε για μαλακό καιρό, με 16C το μεσημέρι και 8C πριν από λίγο. Κάντε τη χάρη στο πορτοφόλι σας και αν θέλετε κλιματιστικά για σοβαρή θέρμανση, μη πάτε σε midea και σε tcl.

image.png.eb743ce46ed74257b67d6cd2536abd80.png

Επεξ/σία από liakjim
  • Like 2
Δημοσ.

Καλησπέρα κύριοι (και κυρίες?).

Χάζευα αυτές τις ημέρες τις χιλιάδες σελίδες των threads και ομολογώ πως περισσότερο με μπέρδεψαν τα όσα διάβαζα παρά βοηθούσαν. Ίσως φταίει η μηδαμινή γνώση πάνω στο αντικείμενο και συνάμα ο τεράστιος όγκος πληροφοριών.

Εκεί που έλεγα "Ωραία, κατέληξα στο Toshiba Edge", τσουπ! ερχόταν ο άλλος και έλεγε για παραπληροφόρηση τιμών (SEER/SCOP) κοκ. "Πάμε στο Daikin Perfera" "Μη, δεν αξίζει". 

Υπάρχουν κάποιες "safe" επιλογές που μπορώ να ρίξω μια ματιά; 2-3 μοντέλα που προτείνονται ανεπιφύλακτα.

Κοιτάω για 18αρι, για ψύξη και "μέτρια" χρήση. Προφανώς να 'ναι όσον το δυνατόν πιο οικονομικό στην κατανάλωση. 

Για παράδειγμα, πέρασα σήμερα από τον Κωτσόβολο και μου πρότειναν ένα Fujitsu KM αλλά με ξίνισαν τα λιγοστά έτη εγγύησης. Είναι καλό; Αν ναι, μήπως υπάρχει κάτι αντίστοιχα καλό με περισσότερα έτη εγγύησης;

Bugdet: ~800 ευρώ (η αγορά θα γίνει μέσω του προγράμματος "Αλλάζω Συσκευή", οπότε η actual τιμή της συσκευής μπορεί να φτάνει έως τα 1.5k)

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, petros_88 είπε

Εκεί που έλεγα "Ωραία, κατέληξα στο Toshiba Edge", τσουπ! ερχόταν ο άλλος και έλεγε για παραπληροφόρηση τιμών (SEER/SCOP) κοκ. "Πάμε στο Daikin Perfera" "Μη, δεν αξίζει". 

Που έχουν ειπωθεί αυτά ?

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...