Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
5 ώρες πριν, spyros.s είπε

Έχεις δίκιο σε γενικές γραμμές σε αυτό που υποστηρίζεις όμως και η "θερμική άνεση" είναι στην πράξη υποκειμενική. Εσύ με 21 βαθμους στο σπίτι μπορεί λόγου χάρη να νιώθεις κρύο και εγώ να θέλω να κυκλοφορήσω με κοντομάνικο!  Αξίζει όμως να ανεβάσεις ένα βαθμό παραπάνω το κλιματιστικό σου για να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα ακόμα και με την όποια χρέωση αυτό συνεπάγεται διότι η οικονομική επιβάρυνση είναι συγκριτικά ελάχιστη!

Αν δεχτούμε ότι ένα κλιματιστικό μεταξύ 2 σχετικά "χαμηλών" ρυθμίσεων (20-21 πχ) έχει διαφορά κατανάλωσης 10-15%, μιλάμε για το πολύ 70-90 kw για σύγχρονο 12άρι , κατ' έτος.

Με σημερινές τιμές, αυτό μεταφράζεται σε 20- 30 ευρώ κατ' έτος, ανάλογα το πόση από αυτή την κατανάλωση θα είναι μεσημέρι ή βράδυ, εφόσον υπάρχει νυκτερινό. Και μιλάμε για θερμοκρασίες (20-21) που οι περισσότεροι συμπολίτες μας αδυνατούν να επιτύχουν στα σπίτια τους εδώ και πολλά χρόνια, κυκλοφορώντας με ζακέτες, πουλόβερ, ατομικές θερμοφόρες και άλλα στενάχωρα πράγματα.

Οπότε καταλήγουμε ότι το βασικό έξοδο είναι η αγορά και εγκατάσταση της αντλίας θερμότητας. Μετά ανοίγεται μία βεντάλια επιλογών που έχουν μικρές χρηματικές διαφορές και πάντα παίζουν σε οικονομικό γήπεδο (εκτός κι αν θέλεις να έχεις 26άρια σπίτι).

Η μόνη φορά που δεν αξίζει ένα σύγχρονο ινβέρτερ, είναι να μένεις σε κάνα πολύ κρύο μέρος, που μηδενίζει την χειμερινή απόδοση της αντλίας και να την καθιστά ψιλοάχρηστη λόγω δροσιάς το καλοκαίρι. Ή, αν θερμαίνεις το σπίτι με τον Χ τρόπο, και το κλιματιστικό το θες για μπουστάρισμα στα κρύα ή για λίγη σπαστή δροσιά το καλοκαίρι. Εκεί παίρνεις και το φθηνότερο αριέλλι της αγοράς, γιατί οτιδήποτε ακριβότερο θα κάνει πολύ - πολύ παραπάνω να αποσβεστεί.

Δημοσ.

απορώ που τα σκέφτεσαι αυτά.. 

δηλαδή αν πας σε ένα κρύο μέρος, δεν θα βάλεις ένα καλό μηχάνημα να ανταποκριθεί ικανοποιητικά στα κρύα, αλλά καμία φασονια, να κάνει 10 αποψύξεις την ώρα και μετά να σου φταίνε όλα τα κλιματιστικά πάσης φύσεως.. 

προφανώς για μέρη με αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες, παίρνουμε όσο καλύτερο μηχάνημα πάει η τσέπη μας...

ένα inventor Inverter 12αρι που είχα παλιά φοιτητής, με -11 που πήγε μια φορά, με είχε τρελάνει στα defrost, το είχα αφήσει 3 μέρες στους 30, γιατί αν το χαμηλωνα έστω και λίγο, άρχιζε κάθε 8' αποψύξεις.., χωρίς να πιάνει σοβαρό πάγο πάντως.. 

άμα δεν είχα τότε ζεστό σχετικά σπίτι θα το είχα σπάσει με τη βαριά 😄, που μεγάλο θα ήταν για τον χώρο που ήταν, 9αρι ήθελε κανονικά.. 

Δημοσ.
21 ώρες πριν, dimostr είπε

Μηπως σου είπε ότι πρέπει να το σηκώνει η γραμμή που θα μπει ?

Μήπως σου είπε ότι πρέπει να μπει σε γραμμή δική του ?

Ναι, έχει δίκιο είπε ότι πρέπει να το σηκωνει η γραμμμή που θα μπει.

Δημοσ.
21 λεπτά πριν, Kozanitis1 είπε

απορώ που τα σκέφτεσαι αυτά.. 

δηλαδή αν πας σε ένα κρύο μέρος, δεν θα βάλεις ένα καλό μηχάνημα να ανταποκριθεί ικανοποιητικά στα κρύα, αλλά καμία φασονια, να κάνει 10 αποψύξεις την ώρα και μετά να σου φταίνε όλα τα κλιματιστικά πάσης φύσεως.. 

προφανώς για μέρη με αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες, παίρνουμε όσο καλύτερο μηχάνημα πάει η τσέπη μας...

ένα inventor Inverter 12αρι που είχα παλιά φοιτητής, με -11 που πήγε μια φορά, με είχε τρελάνει στα defrost, το είχα αφήσει 3 μέρες στους 30, γιατί αν το χαμηλωνα έστω και λίγο, άρχιζε κάθε 8' αποψύξεις.., χωρίς να πιάνει σοβαρό πάγο πάντως.. 

άμα δεν είχα τότε ζεστό σχετικά σπίτι θα το είχα σπάσει με τη βαριά 😄, που μεγάλο θα ήταν για τον χώρο που ήταν, 9αρι ήθελε κανονικά.. 

Mε παρεξήγησες.

Αυτό που λέω είναι ότι αν ζεις στα Γρεβενά, το Λιτόχωρο, ή τα πιο ορεινά χωριά της Κρήτης και της Πίνδου, που το χιόνι και οι θερμοκρασίες στο - Χ είναι καθημερινότητα, ενώ η καύσιμη ύλη πέριξ βρίσκεται εν αφθονία, προφανώς σε συμφέρει περισσότερο να καις κάποιας μορφής βιομάζα.

Το φτηνιάρικο - φασόν inverter το προτείνω μόνο σε περιπτώσεις σπάνιας χρήσης, για χ-ψ λόγους, στις οποίες η χαμηλή διάρκεια λειτουργίας θα οδηγήσει σε πάρα πολύ αργοπορημένη (if any) απόσβεση.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 λεπτά πριν, MikhailBakurin είπε

Mε παρεξήγησες.

Αυτό που λέω είναι ότι αν ζεις στα Γρεβενά, το Λιτόχωρο, ή τα πιο ορεινά χωριά της Κρήτης και της Πίνδου, που το χιόνι και οι θερμοκρασίες στο - Χ είναι καθημερινότητα, ενώ η καύσιμη ύλη πέριξ βρίσκεται εν αφθονία, προφανώς σε συμφέρει περισσότερο να καις κάποιας μορφής βιομάζα.

Το φτηνιάρικο - φασόν inverter το προτείνω μόνο σε περιπτώσεις σπάνιας χρήσης, για χ-ψ λόγους, στις οποίες η χαμηλή διάρκεια λειτουργίας θα οδηγήσει σε πάρα πολύ αργοπορημένη (if any) απόσβεση.

• Όρια Λειτουργίας - Θέρμανση (Ελάχ. - Μέγ.)10 - 27 (εσ.) / - 30 - 24 (εξ.) °C
    θα δυσκολευτείς να βρεις στην Ελλάδα περιοχή που θα γράψει -30 ώστε να καταστεί το κλιματιστικό αυτό ανεπαρκές η μη αποδοτικό απέναντι σε οποιοδήποτε άλλη  μορφή θέρμανσης 
  • εχει και eurovent 
  • την μάρκα δεν τη γράφω αλλα να ξέρεις κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά 
Επεξ/σία από dimostr
Δημοσ.

Ορθόν μεν, στην πράξη όχι. Γιατί όσο πέφτουν οι θερμοκρασίες, πέφτει και η απόδοση στο χώρο.

Άμα είναι να δώσω 3500 για 3 κλιματιστικά σε πολύ ορεινή περιοχή, εκεί που θα χρειαζόμουν 1 ή 2 στο ρελαντί, καλύτερα να μαζέψω γύρω-γύρω φτηνά ή τσάμπα ξύλα και να καίω ξυλολέβητα. :)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 λεπτά πριν, MikhailBakurin είπε

Ορθόν μεν, στην πράξη όχι. Γιατί όσο πέφτουν οι θερμοκρασίες, πέφτει και η απόδοση στο χώρο.

Άμα είναι να δώσω 3500 για 3 κλιματιστικά σε πολύ ορεινή περιοχή, εκεί που θα χρειαζόμουν 1 ή 2 στο ρελαντί, καλύτερα να μαζέψω γύρω-γύρω φτηνά ή τσάμπα ξύλα και να καίω ξυλολέβητα. :)

Έχεις πάει να κόψεις ξύλα ? 
επειδη εγω έχω ενεργειακό τζάκι και έχω σπίτι με γαμω τις μονώσεις και πάλι ήθελα 7 τόνους ξύλα με ότι αυτό συνεπάγεται 

Επεξ/σία από dimostr
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τα κλιματιστικά κλειστά, ο κόσμος αγόρασε (και φυσικά δεν ήρθε για feedback παρά μόνο λίγοι) και έλεγα ότι θα ξεκουραστούμε λίγο στο "ρεπό" μας 😅

Το παρακάτω είναι από το γνωστό excel στο michanikos.gr

Παραδοχές για σπίτι που θέλει 4τόνους πετρέλαιο τη σεζόν.

COP 3 (2.8 λέει το eurovent για το 24άρι amber στους -7C) , τελική τιμή ρεύματος 0,3€/KWh

Τιμή πέλλετ 600€/τόνος, απόδοση 90%

Ξυλολέβητας , 180€/τόνος, απόδοση 70%

Αν τα παραπάνω ισχύουν, συμφέρει κατά πολύ ξυλολέβητας.

Πείτε μου τι θέλετε να αλλάξω.

image.png.da80e8691a8640bd3282a86ad121b84e.png

Επεξ/σία από liakjim
  • Like 1
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, liakjim είπε

Τα κλιματιστικά κλειστά, ο κόσμος αγόρασε (και φυσικά δεν ήρθε για feedback παρά μόνο λίγοι) και έλεγα ότι θα ξεκουραστούμε λίγο στο "ρεπό" μας 😅

Το παρακάτω είναι από το γνωστό excel στο michanikos.gr

Παραδοχές.

COP 3 (2.8 λέει το eurovent για το 24άρι amber στους -7C) , τελική τιμή ρεύματος 0,3€/KWh

Τιμή πέλλετ 600€/τόνος, απόδοση 90%

Ξυλολέβητας , 180€/τόνος, απόδοση 70%

Αν τα παραπάνω ισχύουν, συμφέρει κατά πολύ ξυλολέβητας.

Πείτε μου τι θέλετε να αλλάξω.

image.png.da80e8691a8640bd3282a86ad121b84e.png

13,448 kWh πως βγαίνει σε τι χώρο είναι αυτή η κατανάλωση 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 λεπτό πριν, dimostr είπε

13,448 kWh πως βγαίνει σε τι χώρο είναι αυτή η κατανάλωση 

Για σπίτι που θα ήθελε 4τόνους πετρέλαιο τη σεζόν (το έκανα edit πιο πάνω).

Δεν αλλάζει κάτι, το % συν ή πλην μένει το ίδιο.

Επεξ/σία από liakjim
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, liakjim είπε

Για σπίτι που θα ήθελε 4τόνους πετρέλαιο τη σεζόν (το έκανα edit πιο πάνω).

Μιλάμε δηλαδή για 15 τόνους ξύλα , ούτε στον εχθρό μου που λένε 

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, dimostr είπε

Μιλάμε δηλαδή για 15 τόνους ξύλα , ούτε στον εχθρό μου που λένε 

Γλιτώνεις και το γυμναστήριο 😉

Δύο φορές κερδισμένος!!!

ΥΓ Δεν παύει να θέλει μελέτη, να τα βάλεις κάτω , τα θετικά και τα αρνητικά και να διαλέξεις. Καλές οι αντλίες θερμότητας, πατάς το κουμπί και τελος, αλλά οι κιλοβατώρες=€€€

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 λεπτά πριν, liakjim είπε

Γλιτώνεις και το γυμναστήριο 😉

Δύο φορές κερδισμένος!!!

ΥΓ Δεν παύει να θέλει μελέτη, να τα βάλεις κάτω , τα θετικά και τα αρνητικά και να διαλέξεις. Καλές οι αντλίες θερμότητας, πατάς το κουμπί και τελος, αλλά οι κιλοβατώρες=€€€

Όλα σωστά αλλά επειδή ο πατέρας μου που μένει χωριό βγάζει άδεια από το δασαρχείο και κόβουμε ξύλα για τη σόμπα στο πατρικό (80 τμ κατασκευής 1970 μιλάμε για μηδέν μόνωση ) και έχω προσωπική εμπειρία ξαναλέω ,ούτε στον εχθρό μου αυτή η ταλαιπωρία 

Επεξ/σία από dimostr
  • Like 3
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, dimostr είπε

Όλα σωστά αλλά επειδή ο πατέρας μου που μένει χωριό βγάζει άδεια από το δασαρχείο και κόβουμε ξύλα για τη σόμπα στο πατρικό (80 τμ κατασκευής 1970 μιλάμε για μηδέν μόνωση ) και έχω προσωπική εμπειρία ξαναλέω ,ούτε στον εχθρό μου αυτή η ταλαιπωρία 

Έχω περάσει 5 χειμώνες με ενεργειακό τζάκι. Ξέρω.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...