Bitbit Δημοσ. 10 Απριλίου 2024 Δημοσ. 10 Απριλίου 2024 Θέλω έναν δίσκο 4TB για Nas (μονός). Από τα ταχύτητα δεν υπάρχουν απαιτήσεις γιατί θα λειτουργεί σε δίκτυο 100mbps για αποθήκευση αρχείων. Κοιτούσα για τον Seagate st4000vn006. Εντωμεταξυ βλέπω δίσκους για desktop, για Nas, για καταγραφικό....έχουν νόημα αυτοί οι δίσκοι στην πράξη ή στην ουσία είναι ιδιοι; Φαντάζομαι ότι πχ οι δίσκοι καταγραφικου και Nas πρέπει να είναι καλύτεροι, με μεγαλύτερη αντοχή μιας και δουλεύουν συνέχεια σε σχέση με έναν desktop. Πρακτικά αν βάλω δίσκο για desktop στο Nas θα είναι λίγο βλακεία ή όχι; Επειδή έχω έναν ρωτάω
atheatos Δημοσ. 10 Απριλίου 2024 Δημοσ. 10 Απριλίου 2024 1 ώρα πριν, Bitbit είπε Θέλω έναν δίσκο 4TB για Nas (μονός). Από τα ταχύτητα δεν υπάρχουν απαιτήσεις γιατί θα λειτουργεί σε δίκτυο 100mbps για αποθήκευση αρχείων. Κοιτούσα για τον Seagate st4000vn006. Εντωμεταξυ βλέπω δίσκους για desktop, για Nas, για καταγραφικό....έχουν νόημα αυτοί οι δίσκοι στην πράξη ή στην ουσία είναι ιδιοι; Φαντάζομαι ότι πχ οι δίσκοι καταγραφικου και Nas πρέπει να είναι καλύτεροι, με μεγαλύτερη αντοχή μιας και δουλεύουν συνέχεια σε σχέση με έναν desktop. Πρακτικά αν βάλω δίσκο για desktop στο Nas θα είναι λίγο βλακεία ή όχι; Επειδή έχω έναν ρωτάω Καλό είναι να βάλεις έναν non-SMR σκληρό ας είναι και για desktop. 1
Bitbit Δημοσ. 10 Απριλίου 2024 Μέλος Δημοσ. 10 Απριλίου 2024 30 minutes ago, atheatos said: Καλό είναι να βάλεις έναν non-SMR σκληρό ας είναι και για desktop. Έχεις να προτείνεις κάποιον στα 4TB? Θα ήθελα κάποιον vfm. Δε με ενδιαφέρει τόσο η ταχύτητα. Προτιμώ να χάσω σε ταχύτητα και να κερδίσω σε αξιοπιστία
atheatos Δημοσ. 10 Απριλίου 2024 Δημοσ. 10 Απριλίου 2024 Αξιοπιστία δεν υπάρχει για μένα σε κανένα σκληρό. Για αυτό συστήνω σε όλους να πάρουν 2 φτηνους non smr σκληρούς ωστε να κάνουν backup τα αρχεία τους παρά έναν και ακριβό.
angmar Δημοσ. 10 Απριλίου 2024 Δημοσ. 10 Απριλίου 2024 Η Backblaze δίνει κάθε χρόνο στατιστικά για τους δίσκους της, από εκεί μπορείς να πάρεις μια ιδέα για την αξιοπιστία των συγκεκριμένων μοντέλων που χρησιμοποιεί η εταιρεία. https://www.backblaze.com/cloud-storage/resources/hard-drive-test-data Θεωρητικά αυτή είναι η πιο έγκυρη πηγή πληροφορίας για την αξιοπιστία δίσκων δεδομένων των μεγεθών και του είδους της χρήσης.
poulinos Δημοσ. 11 Απριλίου 2024 Δημοσ. 11 Απριλίου 2024 18 hours ago, Bitbit said: Έχεις να προτείνεις κάποιον στα 4TB? Θα ήθελα κάποιον vfm. Δε με ενδιαφέρει τόσο η ταχύτητα. Προτιμώ να χάσω σε ταχύτητα και να κερδίσω σε αξιοπιστία οτι και να βαλεις τα αρχεια σου πρεπει να υπαρχουν 2 φορες
tasanton Δημοσ. 11 Απριλίου 2024 Δημοσ. 11 Απριλίου 2024 Από προσωπική χρήση σε NAS εδώ και 7 χρόνια, WD Red 4TB (CMR). Επειδή μάλλον δεν υπάρχει πλέον και είναι SMR, πας στην αμέσως μεγαλύτερη σειρά WD Red Plus. Θα συμφωνήσω όμως να υπάρχει μια λύση backup των αρχείων. Εγώ π.χ. σημαντικά αρχεία τα στέλνω και στο cloud.
poulinos Δημοσ. 3 Μαΐου 2024 Δημοσ. 3 Μαΐου 2024 On 11/04/2024 at 10:39, tasanton said: Από προσωπική χρήση σε NAS εδώ και 7 χρόνια, WD Red 4TB (CMR). Επειδή μάλλον δεν υπάρχει πλέον και είναι SMR, πας στην αμέσως μεγαλύτερη σειρά WD Red Plus. Θα συμφωνήσω όμως να υπάρχει μια λύση backup των αρχείων. Εγώ π.χ. σημαντικά αρχεία τα στέλνω και στο cloud. και πολυ σωστα γιατι αν και τα 2 αντιγραφα ειναι μεσα στο σπιτι αν γινει κατι μπορει να τα χασεις και τα2. φιλου του εκλεψαν και λαπτοπ και εξωτερικο δισκο.πανε τα backup.
Bitbit Δημοσ. 4 Μαΐου 2024 Μέλος Δημοσ. 4 Μαΐου 2024 15 hours ago, poulinos said: και πολυ σωστα γιατι αν και τα 2 αντιγραφα ειναι μεσα στο σπιτι αν γινει κατι μπορει να τα χασεις και τα2. φιλου του εκλεψαν και λαπτοπ και εξωτερικο δισκο.πανε τα backup. τελικά πήρα τον seagate που ανέφερα. Τώρα θα δείξει τι θα μας βγει. Όσο για το θέμα του backup up εννοείται αυτό που λέτε. Δε το συζητάμε. Έχω και εξωτερικό για back up, κάποια δεδομένα πηγαίνουν και σε cloud και άλλα υπάρχουν και στο pc. Δηλαδή σε 3 (ή και σε 4) σημεία.
poulinos Δημοσ. 4 Μαΐου 2024 Δημοσ. 4 Μαΐου 2024 1 minute ago, Bitbit said: Δηλαδή σε 3 (ή και σε 4) σημεία. τοτε μια χαρα.γενικως οι μηχανικοι δισκοι δεν τα πανε καλα με διακοπες ρευματος.αυτο ειναι ενα μειον τους.
Bitbit Δημοσ. 4 Μαΐου 2024 Μέλος Δημοσ. 4 Μαΐου 2024 (επεξεργασμένο) 7 minutes ago, poulinos said: τοτε μια χαρα.γενικως οι μηχανικοι δισκοι δεν τα πανε καλα με διακοπες ρευματος.αυτο ειναι ενα μειον τους. το θέμα μου είναι άλλο και δε ξέρω αν πρέπει να ανοίξω άλλο θέμα. Έχω αποθηκεύσει κάποια προσωπικά αρχεία τα οποία σε καμια περίπτωση δε θέλω να διαρεύσουν. Έστω ότι χαλάει ο σκληρός μέσα σε εγγύηση και τον πάω πίσω, τι μπορώ να κάνω ώστε να μη μπορούν να διαβαστούν; Παλαιότερα χρησιμοποιούσα το truecrypt, τώρα στην περίπτωση του NAS ποια είναι η καλύτερη λύση; Να φανταστείς την είχα πατήσει έτσι με ένα στικάκι 32GB. Εννοώ είχε εγγύηση δε το πήγα πίσω διότι είχα αποθηκεύσει σημαντικά αρχεία της δουλειάς. 5€ κόστιζε, δεν έτρεχε και κάτι, αλλά τώρα; Εννοείται ότι γνωρίζω πως μπορώ να τα βάλω σε ένα rar, 7z με κωδικό και να τελειώνει η ιστορία Επεξ/σία 4 Μαΐου 2024 από Bitbit
poulinos Δημοσ. 4 Μαΐου 2024 Δημοσ. 4 Μαΐου 2024 4 minutes ago, Bitbit said: το θέμα μου είναι άλλο και δε ξέρω αν πρέπει να ανοίξω άλλο θέμα. Έχω αποθηκεύσει κάποια προσωπικά αρχεία τα οποία σε καμια περίπτωση δε θέλω να διαρεύσουν. Έστω ότι χαλάει ο σκληρός μέσα σε εγγύηση και τον πάω πίσω, τι μπορώ να κάνω ώστε να μη μπορούν να διαβαστούν; Παλαιότερα χρησιμοποιούσα το truecrypt, τώρα στην περίπτωση του NAS ποια είναι η καλύτερη λύση; Να φανταστείς την είχα πατήσει έτσι με ένα στικάκι 32GB. Εννοώ είχε εγγύηση δε το πήγα πίσω διότι είχα αποθηκεύσει σημαντικά αρχεία της δουλειάς. 5€ κόστιζε, δεν έτρεχε και κάτι, αλλά τώρα; Εννοείται ότι γνωρίζω πως μπορώ να τα βάλω σε ένα rar, 7z με κωδικό και να τελειώνει η ιστορία μονο κρυπτογραφηση μπορεις να κανεις ειτε οπως ειπες με καποιο 7z,winrar Κτλ ή κατι πιο δυνατο.οχι οτι αμα τον πας στην εγγυηση θα κατσει κανεις νακανει κατι.γιατι για να διαβαστει δεν ειναι ευκολη διαδικασια.αλλα ναι καταλαβαινω το Point.
Bitbit Δημοσ. 4 Μαΐου 2024 Μέλος Δημοσ. 4 Μαΐου 2024 7 minutes ago, poulinos said: μονο κρυπτογραφηση μπορεις να κανεις ειτε οπως ειπες με καποιο 7z,winrar Κτλ ή κατι πιο δυνατο.οχι οτι αμα τον πας στην εγγυηση θα κατσει κανεις νακανει κατι.γιατι για να διαβαστει δεν ειναι ευκολη διαδικασια.αλλα ναι καταλαβαινω το Point. έστω και απλή κρυπτογράφηση να έχει, κανείς δε θα ασχοληθεί. Αν όμως τα αρχεία είναι χύμα είμαι σίγουρος ότι αρκετοί θα μπουν στον πειρασμό. Το έχω δει και προσωπικά από γνωστό πριν χρόνια να μου λέει.. μου έφερε ο άλλος τον υπολογιστή και ήταν γεμάτος με αρχεία.... Άρα τα σκάλισε. Σκεφτόμουν μήπως υπήρχε κάποια επιλογή στο NAS ώστε να γίνεται κρυπτογράφηση αυτόματα και αν βγει ο σκληρός και μπει αλλού να μη διαβάζονται τα δεδομένα ή να διαβάζονται με κάποιο πρόγραμμα+κωδικό. Δε τα έχω ψάξει και πολύ να πω την αλήθεια. Το χρησιμοποιούσα τόσο καιρό για βασικά. Τώρα αρχίζω και σκαλίζω
poulinos Δημοσ. 4 Μαΐου 2024 Δημοσ. 4 Μαΐου 2024 2 minutes ago, Bitbit said: έστω και απλή κρυπτογράφηση να έχει, κανείς δε θα ασχοληθεί. Αν όμως τα αρχεία είναι χύμα είμαι σίγουρος ότι αρκετοί θα μπουν στον πειρασμό. Το έχω δει και προσωπικά από γνωστό πριν χρόνια να μου λέει.. μου έφερε ο άλλος τον υπολογιστή και ήταν γεμάτος με αρχεία.... Άρα τα σκάλισε. Σκεφτόμουν μήπως υπήρχε κάποια επιλογή στο NAS ώστε να γίνεται κρυπτογράφηση αυτόματα και αν βγει ο σκληρός και μπει αλλού να μη διαβάζονται τα δεδομένα ή να διαβάζονται με κάποιο πρόγραμμα+κωδικό. Δε τα έχω ψάξει και πολύ να πω την αλήθεια. Το χρησιμοποιούσα τόσο καιρό για βασικά. Τώρα αρχίζω και σκαλίζω αν πας χυμα υπολογιστη με αρχεια ναι υπαρχει τεραστια πιθανοτητα ο αλλος να τα σκαλισει. σε χαλασμενο δισκο βεβαια πρεπει να εχει μηχανηματα για να κανει Recover. Οσο ξερω αλλα δεν γνωριζω παραπανω γενικότερα αν γινει κατι με το NAS δεν ειναι ετσι απλα το πηρα τον δισκο και τον εβαλα σε ενα μηχανημα με windows και παιζει για θεματα Security. Αλλα αυτό πρέπει να μας το πει καποιος αν το εχει δοκιμασει ή αν αναφερει κατι η εκάστοτε εταιρεια.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα