Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
2 ώρες πριν, V.I.Smirnov είπε

Εσύ νομίζεις ότι ένας κάτοχος phd σε "hard science" κλάδο, με δημοσιεύσεις, και ενδεχομένως με συγγραφικό έργο, δεν έχει κριτική σκέψη και έχει παπαγαλίσει εξισώσεις και δεν ξέρει να τις χρησιμοποιεί ; 
Πώς φαίνεται ότι δεν έχεις phD, ούτε έχεις επιχειρήσει να μαθεις κάτι άλλο πέρα από το να γράφεις κώδικα...

Κανει μπαμ οτι εχει δουλεψει ελαχιστα εκτος πανεπιστημιου. Στην αγορα εκει εξω το διδακτορικο ειναι μαλλον αδιαφορο και το συγγραφικο εργο παντελως αδιαφορο. Ειμαι μηχανικος με διδακτορικο και συγγραφικο εργο και εμπειρια στη βιομηχανια οποτε ξερω πολυ καλα τι λεω.

Οσο για τα παιδαριωδη επιχειρηματα τυπου νια νια ναι εγω εχω διδακτορικο κι εσυ δεν εχεις, απλα grow up.

• Like 5
  • Thanks 1
  • Απαντ. 66
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 9/6/2024 στις 10:33 ΜΜ, OxiGiannisGiannakis είπε

Κανει μπαμ οτι εχει δουλεψει ελαχιστα εκτος πανεπιστημιου. Στην αγορα εκει εξω το διδακτορικο ειναι μαλλον αδιαφορο και το συγγραφικο εργο παντελως αδιαφορο. Ειμαι μηχανικος με διδακτορικο και συγγραφικο εργο και εμπειρια στη βιομηχανια οποτε ξερω πολυ καλα τι λεω.

Οσο για τα παιδαριωδη επιχειρηματα τυπου νια νια ναι εγω εχω διδακτορικο κι εσυ δεν εχεις, απλα grow up.

Αγαπητέ μου εμένα δεν ενδιέφερε να δουλέψω στη βιομηχανία και να κάνω καριέρα εκεί. Όπως δεν με ενδιέφερε και να γίνω επαγγελματίας προγραμματιστής, γι αυτό τα παράτησα - παρά τα λεφτά και τις προοπτικές.
Επί προσωπικού, δεν θα πω τι έχω κάνει αλλά σε ότι αφορά τις σπουδές μου δεν έχω ένα phD αλλά δύο, καθώς και πάνω από ένα msc. Κάτι δείχνει αυτό για τον προσανατολισμό, τους στόχους, και τις ικανότητές μου - και πάντως η εκτίμησή σου για τον εργασιακό μου βίο σε συνήθεις δουλειές είναι λανθασμένη.

Τα γραμματικά και τα ουσιαστικά προσόντα εκτιμώνται και εξετάζονται σε κατάλληλες θέσεις, και προφανώς ήμουν σε βιομηχανικούς τομείς RnD (στην ελλάδα), συναφείς των προσόντων μου, και ποτέ σε ως μηχανικός σε υπαλληλικές θέσεις. 
Ξέρω κι εγώ τι λέω λοιπόν για τον εαυτό μου καλύτερα από εσένα...

-

Επεξ/σία από V.I.Smirnov
  • Like 1
  • Moderators
Δημοσ.
54 λεπτά πριν, V.I.Smirnov είπε

Δεν αντιλέγω. Πρέπει να γίνεται διαχρονικός σχεδιασμός για την υιοθέτηση των εργαλείων. Αλλά το σημαντικό υπόβαθρο δεν είναι το εργαλείο αλλά το αντικείμενο που θέλεις να υλοποιήσεις μ' αυτό, αυτό λέω.
Το εργαλείο γενικά μαθαίνεται, γι' αυτό και τόσος κόσμος γίνονται προγραμματιστές. Η γνώση όμως επί του αντικειμένου  είναι πολύ πιο δύσκολο πράγμα, για πολλούς λόγους. Δεν αφορά αυτό μόνον τα αντικείμενα των μηχανικών αλλά και της πληροφορικής επίσης....

-

Σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον, η γνώση δεν είναι αυτοσκοπός. Δε μαθαίνεις κάτι που δεν οφελεί κάπως την εταιρεία άμεσα, ή εσένα μακροχρόνια. Κάποια απ' αυτά που μπορείς να μάθεις είναι αυτά που λες. Δεν είναι τα μόνα όμως, ούτε σημαίνει ότι όποιος δεν μαθαίνει αυτά που εσύ θεωρείς σωστά κάνει λάθος. Ούτε καλές συνθήκες βρίσκεις μόνο στην ANSYS και στη Beta. Όπως είπε και ο tasosspat από πάνω, ο καθένας κάνει την πορεία που βολεύει αυτόν.

• Like 1
Δημοσ.
40 minutes ago, tasosspat said:

Επειδή ο καθένας θα πει τη γνώμη του (για αυτό άλλωστε έκανες και αυτή τη συζήτηση) αλλά παράλληλα και τη μ@λακ!α του, το μόνο που μπορώ να σου πω είναι να σπουδάσεις αυτό που σου αρέσει !!! Γιατί αν σου αρέσει, θα το κάνεις με όρεξη, διάθεση για συνεχή εξέλιξη και δεν θα λες κάθε πρωί "πάλι στο μπουρδέλο θα πάμε πρωί πρωί". Θα σου βγαίνει τόσο εύκολα που θα το κάνεις καλύτερα από πολλούς εκεί έξω, που το κάνουν ήδη καλά ! 
Καλή επιτυχία σε έναν πολύ δύσκολο χρόνο που έχεις μπροστά σου !

TS, αυτό κράτα, γιατί κλασικά έχει παρεκτραπεί η συζήτηση. Γενικώς, μπορεις να δεις το εαυτό σου να κάνει αυτό το πράγμα για τα επόμενα 40 χρόνια; Αν ναι, go for it. Αν όχι, ψάξε κάτι άλλο.

• Like 1
Δημοσ.
11 minutes ago, V.I.Smirnov said:

Αγαπητέ μου εμένα δεν ενδιέφερε να δουλέψω στη βιομηχανία και να κάνω καριέρα εκεί.

Αυτό υποκρύπτει "το όσα δεν φτάνει η αλεπού...." (όπως είπες σε άλλο μέλος) ή δεν κάνει apply σε σένα;

Προς τον TS, κάνε (και σπούδασε) κάτι που να αγαπάς και μάθε να κρίνεις τα όσα ακούς, ειδικά από άτομα που δεν είναι στον χώρο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
34 λεπτά πριν, jimmy213 είπε

Αυτό υποκρύπτει "το όσα δεν φτάνει η αλεπού...." (όπως είπες σε άλλο μέλος) ή δεν κάνει apply σε σένα;

Η σημαντική διαφορά είναι ότι εγώ ήμουν και έφυγα γιατί δεν ήθελα. Και μπορώ να ξαναπάω.
Ενώ το άλλο μέλος και να ήθελε να πάει δεν θα μπορούσε....

-

Επεξ/σία από V.I.Smirnov
Δημοσ.

Για κάποιο λόγο πάντα οι συζητήσεις σε αυτά τα θέματα μου θυμίζουν καταστάσεις από διαλέξεις στο πανεπ…Κάπως οι ακαδημαϊκά ανώτεροι πάντα ξεφεύγουν από το θέμα …Τώρα στο θέμα μας ο κόσμος της βιομηχανίας είναι πολύ διαφορετικός από τον μικρόκοσμο των πανεπιστημίων.Οτι δεις στην σχολή δεν πάει να πει ότι θα το δεις και στην δουλειά η στην καριέρα σου γενικότερα.Καποιες βασικές αρχές θα τις έχεις αλλά μόνος σου πρέπει να ψάξεις να δοκιμάσεις να «αποτυχεις» μέχρι να φτάσεις εκεί που εσυ θέλεις.Αυτο ως απάντηση στο αν αξίζει να σπουδάσεις πληροφορική όπως και σε κάθε άλλο επάγγελμα.Επισης το ότι θα διαλέξεις να σπουδάσεις κάτι δεν σε αποκλείει από το να ακολουθήσεις εν τέλη κάτι άλλο.Αν δεις σοβαρά τα χρόνια των σπουδών μπορείς να κερδίσεις πολλά εφόδια για την μελλοντική σου ζωή (όχι μόνο μέσα από το πανεπ,μην φοβάσαι να δοκιμάσεις πράγματα που θα αυξήσουν skills γιατί ποτέ δεν ξερεις πως θα στα φέρει.)Αυτά από έναν πληροφορικαριο που άλλαξε κλάδο με κάποια skills που απέκτησε στα χρόνια των σπουδών.Καλη σταδιοδρομία σου εύχομαι !!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ο άνθρωπος μια γνώμη ήθελε για σπουδές και επαγγελματική αποκατάσταση και έχει καταλήξει εδώ μέσα (για άλλη μια φορά) να γίνεται κοκορομαχία μεταξύ πανεπιστημιακών και μη...

Δεν είναι διαγωνισμός να δείξουμε τι πτυχία έχει ο καθένας και τι κάνει στην ζωή του. Μόνο και μόνο τέτοια πράγματα και συζητήσεις δείχνουν πολλά για το ποιόν του καθενός. Grow up people! Διαφορετικοί άνθρωποι, αποκτούν διαφορετικές γνώσεις και συμβάλλουν με διαφορετικό τρόπο στην κοινωνία και στον κόσμο γύρω μας. Να τα κάνω χαρτιά υγείας τα πτυχία του καθενός αν δεν μπορεί να συμπεριφερθεί σαν άνθρωπος και πάσχει από complex ανωτερότητας.

Και για κάποιον που μου απάντησε ότι είναι κορεσμένος ο κλάδος, εγώ με τα μάτια μου άλλα βλέπω. Και δεν μιλάω για CMS admins, μιλάω για σοβαρούς developers που ξέρουν τι κάνουν. Γι' αυτό και είπα αν αγαπάς και γουστάρεις κάτι go for it γιατί θέλει διάβασμα.

Επεξ/σία από computeras13
  • Like 6
  • Thanks 1
Δημοσ.
10 λεπτά πριν, computeras13 είπε

Ο άνθρωπος μια γνώμη ήθελε για σπουδές και επαγγελματική αποκατάσταση και έχει καταλήξει πάλι εδώ μέσα (για άλλη μια φορά) να γίνεται η κοκορομαχία μεταξύ πανεπιστημιακών και μη...

Το ίδιο πράγμα, από τα ίδια άτομα σε κάθε τοπικ σχετικό με πληροφορική...Έχει κουράσει απίστευτα η κατάσταση αυτή.

• Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ.
Στις 8/4/2024 στις 1:06 ΜΜ, moonlamoon είπε

Φιλαράκο καλημέρα! Επειδή το θέμα έχει πάρει διαστάσεις σε συζητήσεις που ούτε εσύ ούτε εγώ μπορούμε να κατανοήσουμε, ως συμβουλή από έναν τύπο ο οποίος δεν σπούδασε κάτι κοντά σε πληροφορική αλλά ασχολιόμουν στον ελεύθερο μου χρόνο με διάφορα, είτε σε hardware είτε σε software, έχω να σου πω το εξής.

Εάν γουστάρεις να κάθεσαι στο πισί σου και να ψάχνεις διάφορα και να ενθουσιάζεσαι με τις δυνατότητες που μπορεί να σου δώσει ένα πλήκτρο ή ένα δεξί κλικ, ίσως να σημαίνει ότι θα το γουστάρεις. Φαντάζομαι πως αναφέρεις την πληροφορική επειδή βλέπεις πως σε τραβάει κάτι προς τα εκεί, αλλά έχεις τους ενδοιασμούς σου επειδή ακούς διάφορα περί ΑΙ, περί θέσεων ευκόλως αντικαταστάσιμες κλπ.. Λοιπόν, σκέψου πως πρόκειται για έναν κλάδο με αμέτρητα μονοπάτια και παρακλάδια τα οποία μόνο μέσω της τριβής θα μάθεις. Μην αποθαρρύνεσαι που οι τύποι εδώ ανέφεραν έννοιες τις οποίες και να γκουγκλάρεις δεν θα καταλάβεις γρυ.. Πρόκειται για έναν κλάδο ,που λες, που και να μην τον ακολουθήσεις βαθειά, θα χτίσεις γνώσεις πληροφορικής οι οποίες χρειάζονται σε ΟΛΕΣ τις επιχειρήσεις! Εστίαση, λοσιστικά γραφεία, αποθήκες... ΟΛΟΙ σήμερα έχουν την τεχνολογία στα χέρια τους για να "βγάλουν τη δουλειά"...!

Και αυτός ο δρόμος είναι, ας πούμε, ο έσχατος... Σκέψου να το γουστάρεις κιόλας που μπορείς να φτάσεις... Θεωρώ την κατεύθυνση αυτή πολύ ελπιδοφόρα και μη μασάς! Θέλεις να δουλέψεις μόνος σου σε 4 τοίχους και να δημιουργείς; Επιλέγεις για παράδειγμα τον προγραμματισμό ως κατεύθυνση και δίνεις πόνο...

Θέλεις να μαστορεύεις και να κάνεις συλλογή από σταυροκατσάβιδα; Hardware maniac!

Θέλεις να είσαι σε ένα γραφείο υποστήριξης και να ακούς τη γκρίνια των πελατών μιας μέτριας εφαρμογής τιμολόγησης; Εε..υπάρχουν και μερικοί που το κάνουν από επιλογή!

Είσαι εξωστρεφής και θέλεις να είσαι με κόσμο σε έναν χώρο εστίασης; Θα έχεις τις βάσεις για να κατανοείς τα βασικά τεχνολογικά χαρακτηριστικά των υπολογιστών και των δικτύων που κρατούν την επιχείρηση ανοιχτή.

Καλή επιτυχία στα αποτελέσματα σου! Και να θυμάσαι πως η επιλογή που έχεις να κάνεις τώρα δεν είναι η τελευταία αλλά η πρώτη σου! 👊

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν γίνεται σύγκριση μεταξύ πανεπιστημιακών και μη πανεπιστημιακών γιατί δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση σε ανόμοια πράγματα. Σύγκριση γίνεται ανάμεσα στα πράγματα που ζητάνε τα αφεντικά για να βγάλουν κέρδος, όποια είναι αυτά που ζητάει η αγορά την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, και στα πράγματα που ασχολούνται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Τα πρώτα σχεδόν σε όλους τους τομείς δεν απαιτούν πανεπιστημιακού επιπέδου γνώσεις αλλά γνώσεις fast food: εστιασμένες σε trending εργαλεία και αναλώσιμες. Το ίδιο fast food ιδανικά θέλουν οι επιχειρήσεις τους εργαζομένους. Το πανεπιστήμιο δίνει μόρφωση όχι επαγγελματικές δεξιότητες, δεν ενδιαφέρεται αν ο κυρ Τάκης θέλει άτομα που ξέρουν React και το πανεπιστήμιο έχει μαθήματα διακριτών μαθηματικών ή αρχιτεκτονικής υπολογιστών.

Αν σε δέκα χρόνια που θα βγει στην αγορά εργασίας ο άλλος το ΑΙ έχει καθιστήσει την ανάγκη για προγραμματιστές στο 1/10 των σημερινών αναγκών (δεν θα υπάρχει η ανάγκη για "χέρια" αλλά για 1-2 architects), δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς σε έναν νέο αν "αξίζει" με χρηματικούς όρους να σπουδάσει κάποιος κάτι, δηλαδή να δαπανήσει χρόνο και χρήμα, που η αγορά εργασίας αδιαφορεί ακόμη και σήμερα και που αγεται και φέρεται ανάλογα με τα trends και το περιθώριο κέρδους του top 1%. Πολλά επαγγέλματα που είχαν άνθηση τις προηγούμενες δεκαετίες σήμερα λόγω πολλών παραγόντων δεν έχουν το ίδιο ROI, και μιλάμε για επαγγέλματα που είναι νομικά κατοχυρωμένα, σε κεντρικούς τομείς των κοινωνιών, και δεν αρκεί να έχεις σπουδάσει στο Youtube Academy.

Αντίθετα άλλα λιγότερο επιστημονικά επαγγέλματα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση απ' ότι θα περίμενε κανείς. Υπάρχουν άτομα στον χώρο της εστίασης που καθαρίζουν 9-10k στην Μύκονο ως υπάλληλοι με την κατάλληλη εμπειρία και κοινωνικές δεξιότητες. "Απλοί" μάστορες έχουν κάνει περιουσίες και από υψηλούς μισθούς σε εργοτάξια και σε δικές τους δουλειές. Πως είναι κάποιοι τόσο βέβαιοι ότι ο προγραμματισμός δεν θα έχει την ίδια μοίρα πολλών άλλων δεξιοτήτων που έπεσαν στην αφάνεια, όχι μόνο στην Ελλάδα λόγω τοπικών ιδιαιτεροτήτων αλλά παγκοσμίως; Εγώ δεν μπορώ να δώσω τέτοια διαπιστευτήρια και κοιτάω την μεγάλη εικόνα. Ούτε μπορώ να πω σε κάποιον 17χρονο κάνε αυτό που αγαπάς και θα έρθουν τα λεφτά γιατί πρώτον δεν ξέρει τι αγαπάει και τα λεφτά δεν έρχονται πάντα αν είσαι καλός σε κάτι. Ο καθένας αποφασίζει ό,τι θέλει. Στην θέση του δεν θα εμπιστευόμουν κάτι που λένε όλοι το ίδιο αλλά θα έψαχνα για διαφορετικές γνώμες.

Επεξ/σία από rain-man
  • Like 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, rain-man είπε

Πολλά επαγγέλματα που είχαν άνθηση τις προηγούμενες δεκαετίες σήμερα λόγω πολλών παραγόντων δεν έχουν το ίδιο ROI, και μιλάμε για επαγγέλματα που είναι νομικά κατοχυρωμένα, σε κεντρικούς τομείς των κοινωνιών, και δεν αρκεί να έχεις σπουδάσει στο Youtube Academy.

Αντίθετα άλλα λιγότερο επιστημονικά επαγγέλματα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση απ' ότι θα περίμενε κανείς. Υπάρχουν άτομα στον χώρο της εστίασης που καθαρίζουν 9-10k στην Μύκονο ως υπάλληλοι με την κατάλληλη εμπειρία και κοινωνικές δεξιότητες. "Απλοί" μάστορες έχουν κάνει περιουσίες και από υψηλούς μισθούς σε εργοτάξια και σε δικές τους δουλειές. Πως είναι κάποιοι τόσο βέβαιοι ότι ο προγραμματισμός δεν θα έχει την ίδια μοίρα πολλών άλλων δεξιοτήτων που έπεσαν στην αφάνεια, όχι μόνο στην Ελλάδα λόγω τοπικών ιδιαιτεροτήτων αλλά παγκοσμίως; Εγώ δεν μπορώ να δώσω τέτοια διαπιστευτήρια και κοιτάω την μεγάλη εικόνα. Ούτε μπορώ να πω σε κάποιον 17χρονο κάνε αυτό που αγαπάς και θα έρθουν τα λεφτά γιατί πρώτον δεν ξέρει τι αγαπάει και τα λεφτά δεν έρχονται πάντα αν είσαι καλός σε κάτι. Ο καθένας αποφασίζει ό,τι θέλει. Στην θέση του δεν θα εμπιστευόμουν κάτι που λένε όλοι το ίδιο αλλά θα έψαχνα για διαφορετικές γνώμες.

Ακριβώς αυτό. Επειδή ο προγραμματισμός είναι σχετικά νεότερος κλάδος που έφτασε τα τελευταία χρόνια σε ένα επίπεδο ωριμότητας, δεν είναι δυνατόν να προβλέψει κανείς την εξέλιξή του με μεγάλη βεβαιότητα, ασχέτως αν πολλοί επαγγελματίες του κλάδου νομίζουν ότι είναι ανίκητοι. Στην Αμερική προέβλεπαν ότι θα υπήρχε διαρκής ζήτηση για προγραμματιστές για πολύ καιρό ακόμα, αλλά τα στοιχεία της αγοράς καταγράφουν τελικά σημαντική πτώση της ζήτησης, η οποία ξεκίνησε από αποφοίτους αλλά σταδιακά επεκτείνεται και σε ανώτερα κλιμάκια.

Το ότι κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το μέλλον του φαίνεται από το γεγονός ότι δυστυχώς πολλοί ωριμότεροι κλάδοι, οι οποίοι και απαιτούν πιο hardcore γνώσεις και καλύπτουν πιο ουσιώδεις ανάγκες της κοινωνίας, έχουν υποβιβαστεί καιρό τώρα. Αυτοί όμως ίσως και κάποια στιγμή να επανέλθουν για τους πραγματικά καλούς εφόσον απαιτούν δυνατές γνώσεις και κάποιος θεωρείται πραγματικά senior στα 10-20 χρόνια εμπειρίας και όχι στα 3 με τις επιφανειακές γνώσεις που έχει αποκτήσει στο τελευταίο trend της εποχής.

Το άλλο ζήτημα είναι ότι ναι μεν ο προγραμματισμός είναι ένα πολύ ενδιαφέρον αντικείμενο, καλώς ή κακώς όμως για να βγάλει κανείς λεφτά στο χώρο μπορεί να αναγκαστεί να δουλεύει σε πράγματα που είτε είναι βαρετά είτε έχουν από ουδέτερη έως και αρνητική συμβολή στην κοινωνία, μιας και αυτά παρέχουν λεφτά στους εργοδότες.

Όσο για την ανάγκη διαρκούς εξέλιξης των γνώσεων, όντως απαιτείται όπως άλλωστε και σε πολλούς άλλους τομείς. Το θέμα είναι, πόσο ενδιαφέρον είναι να κάθεσαι να διαβάζεις την τελευταία έκδοση του τάδε framework, η οποία γνώση σε 2-3 χρόνια θα έχει απαξιωθεί, έναντι της συνεχούς απόκτησης γνώσεων σε άλλα επαγγέλματα η οποία δεν χάνει της αξία της γιατί π.χ. βασίζεται σε αρχές και νόμους της φύσης;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
22 ώρες πριν, whirlwind91 είπε

Το θέμα είναι, πόσο ενδιαφέρον είναι να κάθεσαι να διαβάζεις την τελευταία έκδοση του τάδε framework, η οποία γνώση σε 2-3 χρόνια θα έχει απαξιωθεί, έναντι της συνεχούς απόκτησης γνώσεων σε άλλα επαγγέλματα η οποία δεν χάνει της αξία της γιατί π.χ. βασίζεται σε αρχές και νόμους της φύσης;

Για μένα δεν είναι καθόλου ενδιαφέρον αλλά εγώ έχω την νοοτροπία μηχανικού που τους υπολογιστές τους βλέπει ως εργαλεία. Τα πιο ενδιαφέροντα και ουσιώδη πράγματα για μένα είναι στο πεδίο των διδακτορικών και της έρευνας. Δεν με απασχολεί αν η αγορά δεν ενδιαφέρεται για αυτά, η αγορά απευθύνεται στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή, δεν θα έπρεπε να απασχολεί κανέναν τι θέλει η αγορά αν δεν υπήρχε η ανάγκη βιοπορισμού. Στους ανθρώπους ερευνητές που είναι στις 5-10 καλές σχολές της χώρας και είναι ο λόγος που η Ελλάδα με αυτή την τεράστια υποχρηματοδότηση στα πανεπιστήμια έχει σχολές στις top 100 του κόσμου, και ενώ πληρώνονται ψίχουλα δεν φεύγουν επειδή υποστηρίζουν τον κοινωνικό ρόλο που έχει το δημόσιο πανεπιστήμιο, τους αξίζουν εύσημα όχι υποβιβασμός των γνώσεων τους και κριτική ότι δεν ξέρουν τις μαλακίες της αγοράς. Το ίδιο και για τους γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία. Χωρίς αυτούς τους ανθρώπους η χώρα θα ήταν μία ολοκληρωτική μπανανία που κυβερνάται από 5-10 άτομα που βλέπουν τους πολλούς ως παράσιτα.

Επεξ/σία από rain-man
  • Moderators
Δημοσ.
20 λεπτά πριν, rain-man είπε

Για μένα δεν είναι καθόλου ενδιαφέρον αλλά εγώ έχω την νοοτροπία μηχανικού που τους υπολογιστές τους βλέπει ως εργαλεία. Τα πιο ενδιαφέροντα και ουσιώδη πράγματα για μένα είναι στο πεδίο των διδακτορικών και της έρευνας. Δεν με απασχολεί αν η αγορά δεν ενδιαφέρεται για αυτά, η αγορά απευθύνεται στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή, δεν θα έπρεπε να απασχολεί κανέναν τι θέλει η αγορά αν δεν υπήρχε η ανάγκη βιοπορισμού. Στους ανθρώπους ερευνητές που είναι στις 5-10 καλές σχολές της χώρας και είναι ο λόγος που η Ελλάδα με αυτή την τεράστια υποχρηματοδότηση στα πανεπιστήμια έχει σχολές στις top 100 του κόσμου, και ενώ πληρώνονται ψίχουλα δεν φεύγουν επειδή υποστηρίζουν τον κοινωνικό ρόλο που έχει το δημόσιο πανεπιστήμιο, τους αξίζουν εύσημα όχι υποβιβασμός των γνώσεων τους και κριτική ότι δεν ξέρουν τις μαλακίες της αγοράς. Το ίδιο και για τους γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία. Χωρίς αυτούς τους ανθρώπους η χώρα θα ήταν μία ολοκληρωτική μπανανία που κυβερνάται από 5-10 άτομα που βλέπουν τους πολλούς ως παράσιτα.

Εγώ θα κάνω μια ερώτηση που έχω ξανακάνει (όχι σε σένα), αλλά δυστυχώς δεν πήρα ικανοποιητική απάντηση. Έχεις κάποια σχέση με τον κλάδο; Γιατί δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι οποιοσδήποτε έχει την παραμικρή επαφή με τον κλάδο θεωρεί ότι ένας επαγγελματίας προγραμματιστής κάθεται και μαθαίνει frameworks κάθε λίγο και ό,τι μαθαίνει ξεπερνιέται σε λίγα χρόνια. Ειλικρινά προσπαθώ να καταλάβω από πού πηγάζει τόση σιγουριά και ισχυρογνωμοσύνη.

Κανείς δεν υποβάθμισε τις γνώσεις ή τη δουλειά κανενός ερευνητή, αυτό που συμβαίνει σε αυτά τα threads είναι ακριβώς το αντίθετο. Τώρα για τα περί αγορών, μακάρι να μη χρειαζόταν να δουλεύουμε και να κάνουμε το χόμπι μας, δυστυχώς όμως δεν είναι έτσι για τους περισσότερους από μας.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πόσες απ' τις τεχνολογίες που υπάρχουν σήμερα και χρησιμοποιούνται στην αγορά υπήρχαν πριν 10-15 χρόνια (π.χ. web development, όχι legacy systems ή καμιά C); Επίσης δεν χρειάζεται να πω κάτι εγώ, τα λένε οι ίδιοι αυτοπροσδιοριζόμενοι "επαγγελματίες προγραμματιστές".

Αναφορά σε κείμενο

ειδικά για την πληροφορική άποψη μου είναι ότι ΔΕΝ μπορείς να ακολουθήσεις αν δεν γουστάρεις το αντικείμενο. Μιλάμε για κλάδο που πρέπει να ασχολείσαι και να μαθαίνεις συνεχώς μέχρι την στιγμή που θα βγεις στην σύνταξη.

Δεν υπόβαθμισα τις δουλειές στην αγορά, τις έβαλα στην πραγματική τους διάσταση. Οποιοδήποτε έχει σπουδάσει σε ένα κλασσικό τμήμα μηχανικών (π.χ. πολιτικών μηχανικών), έχει ασχοληθεί με δουλειές (design) μηχανικών και μετά πήγε στην πληροφορική αντιλαμβάνεται αμέσως ότι υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές στον τρόπο εργασίας. Για αυτό όταν κάποιος λέει ότι είναι "software engineer" στην πραγματικότητα δεν ξέρει για τι πράγμα μιλάει.

Επεξ/σία από rain-man

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...