Προς το περιεχόμενο

Ο Λευκός Οίκος προτείνει να αποκτήσει δική της ώρα η Σελήνη


Snoob

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Super Moderators

Η NASA κλήθηκε να δημιουργήσει μια νέα χρονική ζώνη για το φυσικό μας δορυφόρο, τη Συντονισμένη Σεληνιακή Ώρα (LTC).

Λόγω της διαφορετικής ισχύος του βαρυτικού πεδίου της Σελήνης, ο χρόνος κινείται ταχύτερα εκεί, από ό,τι στη Γη, κατά 58,7 χιλιοστά του δευτερολέπτου κάθε μέρα. Η διαφορά αυτή μπορεί να μη φαντάζει μεγάλη, όμως ενδεχομένως θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση, στην προσπάθεια συγχρονισμού των κινήσεων διαστημικών σκαφών.

Για το λόγο αυτό, η αμερικανική κυβέρνηση ελπίζει πως η νέα χρονική ζώνη θα διευκολύνει το συντονισμό των προσπαθειών που καταβάλουν εθνικοί οργανισμοί και ιδιωτικές εταιρίες, ώστε να φτάσουν στη Σελήνη.

Η καθηγήτρια Κάθριν Χέιμανς, η Βασιλική Αστρονόμος της Σκοτίας, σε δηλώσεις της στην εκπομπή Today, του 4ου Προγράμματος του BBC, δήλωσε τα εξής: "Η θεμελιώδης θεωρία της βαρύτητας στο Σύμπαν μας έχει μια σημαντική προέκταση, υπό την έννοια ότι ο χρόνος κυλά διαφορετικά σε διάφορα σημεία του Σύμπαντος. Η βαρύτητα στη Σελήνη είναι ελαφρώς ασθενέστερη, οπότε τα ρολόγια μετρούν διαφορετικά το χρόνο".

Αυτή τη στιγμή, ο χρόνος μετριέται στη Γη με εκατοντάδες ατομικά ρολόγια, τα οποία βρίσκονται τοποθετημένα σε διάφορα σημεία του πλανήτη μας και μετρούν τη μεταβαλλόμενη ενεργειακή κατάσταση ατόμων, προκειμένου να καταγράφουν το χρόνο με ακρίβεια νανοδευτερολέπτου. Αν τα ίδια ρολόγια τοποθετούνταν στη Σελήνη, μέσα σε διάστημα 50 ετών θα είχαν προσθέσει ένα δευτερόλεπτο στο χρόνο που θα είχαν μετρήσει.

"Ένα ατομικό ρολόι στη Σελήνη θα χτυπά με διαφορετικό ρυθμό από ό,τι ένα ρολόι στη Γη", επισήμανε ο Κέβιν Κόγκινς, αξιωματούχος της NASA, αρμόδιος για τις επικοινωνίες και την πλοήγηση. "Είναι λογικό, όταν ταξιδεύεις σε ένα άλλο ουράνιο σώμα, όπως η Σελήνη ή ο Άρης, το καθένα να έχει το δικό του σφυγμό", δήλωσε χαρακτηριστικά.

_133068885_atomicclock.jpg.webp.b86ae17402fae7391ff9158da67d0015.webp

Ένα από τα πρώτα ατομικά ρολόγια, στα μέσα της δεκαετίας του 1950

Δεν είναι μόνο η NASA, όμως, που προσπαθεί να καταστήσει το σεληνιακό χρόνο πραγματικότητα. Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία αναπτύσσει εδώ και καιρό ένα νέο χρονικό σύστημα. Προφανώς, θα χρειαστεί να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ των κρατών και ένα κεντρικό συντονιστικό όργανο: επί του παρόντος, την ευθύνη αυτή, για τη μέτρηση του χρόνου πάνω στη Γη, την έχει η Διεθνής Υπηρεσία Βαρών και Μεγεθών.

Αυτή τη στιγμή, στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, χρησιμοποιείται η Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα, καθώς ο σταθμός παραμένει σε χαμηλή τροχιά γύρω από τον πλανήτη. Μια άλλη παράμετρος είναι πως οι χώρες θα χρειαστεί να συμφωνήσουν ως προς την αφετηρία του νέου χρονικού πλαισίου και το πού θα εκτείνεται.

Οι ΗΠΑ θέλουν η LΤC να είναι έτοιμη έως το 2026, ενόψει της επανδρωμένης αποστολής στη Σελήνη.

Η αποστολή Άρτεμις-3 θα είναι η πρώτη που θα μεταφέρει ανθρώπους στην επιφάνεια της Σελήνης, μετά την 17η αποστολή του προγράμματος Απόλλων, το 1972. Αναμένεται να προσσεληνωθεί στο νότιο πόλο του φυσικού μας δορυφόρου, όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν τεράστια αποθέματα παγωμένου νερού, μέσα σε κρατήρες που δεν έρχονται ποτέ σε επαφή με το ηλιακό φως.

Ο εντοπισμός και η καθοδήγηση της αποστολής αυτής απαιτεί εξαιρετική ακρίβεια, σε επίπεδο νανοδευτερολέπτου, καθώς τυχόν λάθη στην πλοήγηση θα έθεταν σε κίνδυνο το διαστημικό σκάφος, που θα μπορούσε να βρεθεί σε λάθος τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Όπως η αποστολή Άρτεμις-3 είναι μόνο μία από μια σειρά προγραμματισμένων αποστολών στη Σελήνη, τόσο από κρατικούς οργανισμούς όσο και ιδιωτικές εταιρίες. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει συντονισμός του χρόνου μεταξύ των αποστολών αυτών, θα μπορούσαν να προκύψουν δυσκολίες στη μετάδοση δεδομένων και την επικοινωνία μεταξύ των διαστημικών σκαφών, των δορυφόρων και της Γης.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 50
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

31 minutes ago, giannakis777 said:

Ότι χαζομάρα τους κατέβει στο κεφάλι την εφαρμόζουν  !!! Και καλά για να γίνει η Αμερική ή πρώτη χώρα που θα κάνει κάτι τέτοιο,  ότι να ναι 

...

Quote

Η διαφορά αυτή μπορεί να μη φαντάζει μεγάλη, όμως ενδεχομένως θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση, στην προσπάθεια συγχρονισμού των κινήσεων διαστημικών σκαφών.

Θα συνιστούσα να δεις τι ακρίβεια απαιτείται για να συντονιστουν οι κινήσεις των δορυφόρων πλοήγησης και να ξέρουμε την ακριβή θέση τους και γιατί χρειαζόμαστε ατομικά ρολόγια, πριν αποκαλέσεις "χαζομάρα" κάτι στο οποίο δούλεψαν δεκάδες άνθρωποι γιατί πήραν χαμπάρι νωρίς ένα μελλοντικό πρόβλημα.

  • Like 15
  • Thanks 7
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ρε με την καθε βλακεια που σκεφτονται ανθρωποι που δεν εχουν ιδεα για τιποτα. Οπως προπερσι με την αλλαγη ωρας στην Ευρωπη πολυ σοβαρα θεματα που λυνουν τα σημαντικοτερα προβληματα που μαστιζουν την κοινωνια μας. Αι σιχτιρ εκει στο λευκο οικο και σε ολους τους καρεκλατους που δουλεια δεν εχουν και τρωγονται με χαζομαρες.

  • Like 1
  • Confused 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης

η αμερικανική κυβέρνηση να κάτσει να σοβαρευτεί γιατί όπως πάει θα το φάει το πυρηνικό δωράκι και δεν θα προλάβουν να κοιτάξουν ούτε τα ρολόγια τους. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

πόλεμος στην Ουκρανία?

πόλεμος στη Γάζα?

αποκλεισμός στην ερυθρά θάλασσα ?

όχι... εμείς θα ασχοληθούμε με τη Σελήνη... γιατί έχουμε και λίγο αλτσχάιμερ εκει στο λευκό οίκο... το επόμενο βήμα είναι η Σελήνη από τη Λάμψη του Φώσκολου 😛

  • Like 4
  • Confused 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 hours ago, MikeKata said:

...

Θα συνιστούσα να δεις τι ακρίβεια απαιτείται για να συντονιστουν οι κινήσεις των δορυφόρων πλοήγησης και να ξέρουμε την ακριβή θέση τους και γιατί χρειαζόμαστε ατομικά ρολόγια, πριν αποκαλέσεις "χαζομάρα" κάτι στο οποίο δούλεψαν δεκάδες άνθρωποι γιατί πήραν χαμπάρι νωρίς ένα μελλοντικό πρόβλημα.

Δηλαδή αν κρατούσαν την ώρα Γκρήνουιτς για τον συντονισμό των δορυφόρων, τι πρόβλημα θα υπήρχε ?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καιρός ήταν να εφεύρουμε κάτι καινούργιο αλλά νομίζω ότι πρώτα το ανακάλυψαν οι αρχαίοι με το μηχανισμό των Αντικυθήρων 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...