Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Στο μεταξύ έκαναν την επιστολή ψήφο για να  τονώσουν το ενδιαφέρον κατοίκων του εξωτερικού και να τους διευκολύνουν με τη διαδικασία και τελικά οι περισσότεροι που θα την χρησιμοποιήσουν θα είναι εντός Ελλάδας. Παίζει φέτος οι ψήφοι από το εξωτερικό να είναι ακόμα λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι που δεν ήταν δα και καμιά μεγάλη επιτυχία 😆

• Απαντ. 61
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Προφανως η επιστολικη ψηφος δεν ειναι εχει αμεσο ταργκετ γκρουπ τους ελληνες του εξωτερικου. Πιο πολυ εχει να κανει με το οτι εντος χωρας πρεπει να <<πιασουμε>> μαλλον ενα ποσοστο που ψηφιζουνε ετσι. Το λεω αυτο γιατι πηγα σε μια απο τις εκδηλωσεις της Κεραμεως στην Γερμανια.

Ετσι οπως τα εξηγησε ο στοχος της ειναι οσο πιο πολλοι απο το εσωτερικο να κανουν χρηση αυτου του συστηματος. Οπως π.χ Γερμανια που ψηφιζουνε παρα πολλοι ετσι.

Τωρα για τους ελληνες του εξωτερικου ειναι παρεπιπτοντως που λενε.

Καλο θα ηταν να ειναι οσο γινεται περισσοτεροι. Αλλα αν ειμαστε 1 εκ. (τυχαιος αριθμος) στο εξωτερικο και ψηφισουνε ετσι καμια 50ρια χιλιαδες (κοντα στην πραγματικοτητα αυτος ο αριθμος) τοτε δεν το λες και τρελη επιτυχια.

Επισκέπτης
Δημοσ.

Για μένα που τα εκλογικά δικαιώματα είναι σε νησι και το να πάω και να έρθω θέλω ένα 150ευρω είναι πολύ βολικό.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημέρα!

Έλαβα τον φάκελο με το υλικό για τις επερχόμενες ευρωεκλογές μέσω της ACS και της DHL Γερμανίας. 

Βάσει των οδηγιών, για να στείλω πίσω τον φάκελο, χωρίς να επωμιστώ κάποιο κόστος, πρέπει να επικοινωνήσω με την DHL Γερμανίας και και να κανονίσω ραντεβού μαζί τους. Επικοινώνησα και μου είπαν ότι δεν έχουν ιδέα για το πράγμα μιλαω και ότι φυσικά πρέπει να πληρώσω για να παραλάβουν.

Οι οδηγίες στο φυλλάδιο που παρέλαβα με το υλικό και στην ιστοσελίδα της ACS είναι κομματάκι διαφορετικές και ασαφείς. Στην ιστοσελίδα λέει ότι θα βρω στο υλικό που παρέλαβα το απαραίτητο αυτοκόλλητο για την DHL, πράγμα που δεν υπάρχει.

Καλώ ACS, καμιά απάντηση. Καλώ DHL καμία απάντηση. Καλώ υπουργείο και δεν γνωρίζουν. Καλώ προξενείο και δεν γνωρίζουν.

Έχει αντιμετωπίσει κάποιο μέλος το ίδιο θέμα;

Σας ευχαριστώ πολύ!

Επεξ/σία από nikolaos13
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 ώρες πριν, Γιάννης Platano είπε

Ήρθε σήμερα ο φάκελος για τη γυναίκα μου. 

Πως μπορεί να κλείσε ραντεβού για να έρθει courier να τον πάρει; 

Ο σύνδεσμος που γράφει το χαρτί δεν υπάρχει 

Μπαίνω από το σύνδεσμο της acs δίνω εκλογικό αριθμό άλλο βγάζει λάθος και λέει να δοκιμάσω πάλι. 

Τα ίδια όσες φορές κι αν δοκίμασα από το πρωί. 

Τελικα επρεπε να παρω στα ΕΛΤΑ  και οχι σε acs 

Πηρα τηλ στο 11135 και εκλεισα ραντεβου για παραλαβη μεθαυριο 16/5

Θελόυν τον εκλογικο αριθμο και το barcode του φακελου εκτος απο ονομα  κλπ 

Στο τοπικο ΕΛΤΑ ηθελαν να παει η ιδια με ταυτοτητα και για το τηλ 11135 δεν ειχαν ιδεα

Επεξ/σία από Γιάννης Platano
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 13/5/2024 στις 3:44 ΜΜ, BertaJourdan είπε

Προφανως η επιστολικη ψηφος δεν ειναι εχει αμεσο ταργκετ γκρουπ τους ελληνες του εξωτερικου.

Αντιθέτως. Στις εθνικές εκλογές υπήρχαν ελάχιστα εκλογικά τμήματα και πολλοί έπρεπε να διανύσουν τεράστιες αποστάσεις για να πάνε στις πρεσβείες ή στα προξενεία όπου στηνόντουσαν οι κάλπες (με ότι αυτό συνεπάγεται σε χρόνο/κόστος). Η επιστολική ψήφος τους δίνει πλέον την πρακτική δυνατότητα να ψηφίσουν.

Επεξ/σία από bomberb17
Δημοσ.

Έκάνα επιστολική ψήφο για τους γονείς μου. Ο πατέρας μου 84 με κινητικά προβλήματα και η μητέρα μου 68, πρέπει να είναι μαζί του συνέχεια. Η επιστολές παραδόθηκαν κανονικά από την ACS, κάναμε ψυφιακά την υπεύθυνη δήλωση και ζητήσαμε να πάει κούριερ να παραλάβει. ΩΩΩΩΩΩ ναι η ACS έκανε πάλι το θαύμα της:

Αναφορά σε κείμενο

Η παραλαβή της ψήφου σας από τη διεύθυνση: ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ, δεν κατέστη δυνατή από τον διανομέα.
Για να επιστρέψετε την ψήφο σας, μπορείτε να προσέλθετε σε όποιο κατάστημα ACS σας εξυπηρετεί, το αργότερο έως τις 4/6/2024.

Το απαραίτητο ΡΙΝ για την επιστροφή της ψήφου σας είναι ΧΧΧΧΧΧ.

Πατήστε εδώ για να εντοπίσετε το κατάστημα που σας εξυπηρετεί: https://www.acscourier.net/el/myacs/ta-ergaleia-mou/anazitisi-simeiwn/

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία της Επιστολικής Ψήφου, μπορείτε να βρείτε:

1) στην ιστοσελίδα της ACS https://www.acscourier.net/el/ypiresies/ypiresies-taxydromeiou/postal-vote/
2) στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΣ https://www.ypes.gr/ekloges/ekloges-gia-to-europaiko-koinoboulio/epistoliki-psifos

ACS Δήλωση Απορρήτου / Privacy Policy (GDPR) : https://a.acssp.gr/r/?k=privacyGDPR

Εννοείται ότι δεν πρόκειται να κάνω καμιά κίνηση να πάω εγώ τον φάκελο και θα στείλω και ερώτημα στο υπουργείο εσωτερικών για να δω τι γνώμη έχουν και αυτοί. Πάνω που λέγαμε ότι η ACS έστρωσε, άρχισε πάλι τα δικά της...

Δημοσ.
On 11/05/2024 at 16:14, bomberb17 said:
Χθες παρέλαβα το φάκελο από την DHL σπίτι (κάτοικος εξωτερικού - ΗΠΑ). Για την παραλαβή του φακέλου χρειάζεται υπογραφή, η επιλογή signature release είναι απενεργοποιημένη, οπότε δεν τον αφήνουν και φεύγουν. Υπάρχουν διαθέσιμες όμως οι επιλογές να γίνει προγραμματισμός παραλαβής μια από τις επόμενες μέρες, όπως και για να γίνει παραλαβή από την DHL. Για την υπογραφή όμως δε χρειάζεται να είναι ο/η ίδιος/α - απλά υπογράφει οποιοσδήποτε ενήλικας και ΔΕΝ ζητάνε ταυτότητα.
Ο φάκελος μέσα περιέχει έναν άλλο φάκελο με το ψηφοδέλτιο και τις οδηγίες, καθώς και ένα prepaid shipping label για την επιστροφή του με DHL πάλι. Επίσης χρειάζεται να επισυναφθεί υπεύθυνη δήλωση μέσω του gov.gr ή φωτοτυπία της ταυτότητας.

Άποψή μου: αν και είμαι σαφώς υπέρ της ψηφοφορίας εξ'αποστάσεως (ιδιαίτερα για τους κατοίκους εξωτερικού), η παραπάνω διαδικασία δεν είναι 100% αδιάβλητη. Το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να υπογράψει ο ίδιος ο ψηφοφόρος κατά την παραλαβή του φακέλου, όπως και ότι είναι αποδεκτή μια απλή φωτοτυπία της ταυτότητας (αντί να απαιτείται οπωσδήποτε η υπεύθυνη δήλωση μέσω του gov), δημιουργεί "τρύπες" στη διαδικασία και δίνει τροφή σε αυτούς που είναι αντίθετοι στην επιστολική φήφο που λένε ότι η διαδικασία είναι διαβλητή.

Πιστεύω ότι θα πρέπει το Ελληνικό κράτος να κάνει ακόμα πιο τολμηρά βήματα και να ενεργοποιήσει σύστημα e-voting μέσω gov. Φθηνότερο (απορώ πόσο κοστίζει η αποστολή πέρα δώθε φακέλων express στο εξωτερικό στο κράτος), ασφαλέστερο (δε χάνοται φακέλοι - δεν υπάρχει διαβλητότητα) και ταχύτερο (δε χρειάζεται καταμέτρηση από ανθρώπους)

On 11/05/2024 at 16:27, Speculoos said:

Τι εννοείς; Ότι χρειάζεται απλά υπογραφή αυτού που τον παρέλαβε; Στο Βέλγιο πρέπει να είσαι ο ιδιος αλλιώς δεν στον δίνουν. Ούτε της γυναίκας μου δεν μπορούσα να πάρω. Μάλιστα στο delivery management μπορούσα ή να αλλάξω μέρα παράδοσης ή να το παραλάβω από συγκεκριμένο DHL point το οποίο δεν ήταν τα μαγαζάκια της γειτονιάς αλλά 5 συγκεκριμένα σημεία στην πόλη. 

Στις λύσεις που προσφέρεις πάντως αντί για επιστολική να σκεφτούμε αυτό που κάνουν οι Βέλγοι που επιτρέπουν την ψήφο δια αντιπροσώπου. Με μια υπεύθυνη δήλωση σου λέω ότι μπορείς να ψηφίσεις για μένα και σε εμπιστεύομαι ότι θα ρίξεις ο,τι σου είπα. 😄

On 12/05/2024 at 11:52, Manefs23 said:

Οταν παραλαμβάνεις φάκελο δίνεις ένα pin. O φάκελος που παραδίδεις ειναι μοναδικός, έχει τα στοιχεία σου απ εξω. Αν φοβάσαι μην σου "κλέψουν" την ψήφο είναι καθαρά θέμα δικό σου. Συν οτι οταν παραδίδεις ξαναλες ενα pin που εχει ερθει στο κινητό σου. 

On 13/05/2024 at 07:15, Speculoos said:

Ίσως τελικά οι κουριερ σε κάθε χώρα ακολουθούν διαφορετικές μεθόδους ασφαλούς παραδοσης. Η προσωπική μου εμπειρία στις Βρυξέλλες ήταν ότι χρειαζόταν αποκλειστικά ελληνική ταυτότητα ή διαβατήριο μιας και το βελγικό που είχα δεν τους έκανε και μπορούσες να παραλάβεις μόνο τον δικό σου φάκελο και κανενός άλλου, συγγενή, συζύγου, συγκάτοικου κτλ 

Στο όμορφο Αγγλιστάν η UPS δεν ενδιφέρεται για τίποτα. Σε εμένα φαίνεται ότι το παράλαβε κάποιος γείτονας χωρίς να υπάρχουν στοιχεία διεύθυνσης, ταυτότητας ή ποιος είναι ο κύριος/κυρία. Καλή τύχη στην εύρεση του πακέτου 

Spoiler

γ@μω την UPS...

Δημοσ.
5 ώρες πριν, j0hnn1e είπε

Στο όμορφο Αγγλιστάν η UPS δεν ενδιφέρεται για τίποτα. Σε εμένα φαίνεται ότι το παράλαβε κάποιος γείτονας χωρίς να υπάρχουν στοιχεία διεύθυνσης, ταυτότητας ή ποιος είναι ο κύριος/κυρία. Καλή τύχη στην εύρεση του πακέτου 

Άρα μια ακόμα χώρα που η διαδικασία της επιστολικής ψήφου αποδεικνύεται διάτρητη..

Δημοσ.

Με τους φακέλους που δεν θα τους παραλάβει ο παραλήπτης τι γίνεται; Πώς διασφαλίζεται ότι αυτοί οι φάκελοι δεν θα χρησιμοποιηθούν για να νοθεύσουν το αποτέλεσμα;

Δημοσ.
6 ώρες πριν, CyberCr33p είπε

Με τους φακέλους που δεν θα τους παραλάβει ο παραλήπτης τι γίνεται; Πώς διασφαλίζεται ότι αυτοί οι φάκελοι δεν θα χρησιμοποιηθούν για να νοθεύσουν το αποτέλεσμα;

Η δικλείδα ασφαλείας είναι είτε

α. Υπευθυνη δήλωση online, είτε

β. Αντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου μέσα στο φάκελο.

Το (α) θεωρώ ότι είναι δύσκολο να παραβιαστεί (καθότι εκτός των κωδικών απαιτείται και 2FA). Το (β) όμως ίσως όχι τόσο αν αντίγραφο της ταυτότητας πέσει με κάποιο τρόπο στα χέρια αυτού που παρέλαβε το φάκελο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ψηφίζω από ΗΠΑ. Έλαβα το φάκελο μέσω DHL, συμπλήρωσα το ψηφοδέλτιο και το έβαλα στο φάκελο (και το δεύτερο φάκελο). Κάλεσα τον κούριερ να έλθει για να το παραλάβει και να το βάλει στο πακέτο της DHL, όπως λένε οι οδηγίες. Υπήρξε κάποιο μπέρδεμα για να το κανονίσω, αλλά τελικά χρησιμοποίησα τον κωδικό waybill και λειτούργησε. Ωστόσο, ο κούριερ μου είπε ότι θα πρέπει είτε να ανοίξω μπροστά του όλους τους φακέλους (και τον εσωτερικό με την ψήφο!) είτε θα το έκανε το γραφείο της DHL πριν το στείλουν. Οπότε κράτησα τον φάκελο! Υπάρχει κανείς άλλος εδώ που έστειλε με DHL? Πώς το παρακάμψατε αυτό? Υπάρχει άλλη εταιρεία κούριερ που δε σου ζητάνε να ανοίξεις τους φακέλους που στέλνεις?

Επεξ/σία από usa8
Επισκέπτης
Δημοσ.

Δηλαδή ήθελε να δει τι ψήφισες? Τι ακούμε ;!;! 🤣

Δημοσ.
31 λεπτά πριν, PCEXPERT2012 είπε

Εάν παραλάβεις τον φάκελο και δεν τον στείλεις πίσω με τους ψήφους τι γίνεται?έχεις κάποια κύρωση?

Θα ενημερωθεί ο δικαστικός αντιπρόσωπος του εκλογικού τμήματος μετά τις 11:00 το πρωί την ημέρα τον εκλογών ότι δεν παρελήφθη φάκελος επιστολικής ψήφου και θα μπορέσεις να ψηφίσεις με φυσική παρουσία. Δεν αναφέρεται επιβολή κυρώσεων/πρόστιμο ή οτιδήποτε σχετικό.

Από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (https://www.ypes.gr/epistoliki-psifos/epistol-psf-sychnes-erotiseis/):

Screenshot_20240521-095950.png.12ba7c31c0523bcbb8c0aad00a203509.png

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...