magictoboggan Δημοσ. 6 Απριλίου Δημοσ. 6 Απριλίου Απ'ότι διάβασα σε διάφορες ιστοσελίδες πολλοί υποστηριζόταν ότι αυτό που δημιουργεί ζημιά στα ηλεκτρονικά δεν είναι η απότομη διακοπή ρεύματος αλλά οι αυξομειώσεις της τάσης που συμβαίνουν κατά τη διακοπή αυτή. Το ερώτημα μου είναι: αν δε μας ενδιαφέρει η απότομη διακοπή λειτουργίας μιας συσκευής για να σώσουμε π.χ. αρχεία η αν είναι κάποιος server που πρέπει να παραμένει ανοιχτός 24/7 μήπως είναι καλύτερη και οικονομικότερη λύση να χρησιμοποιούμε πρίζες ασφάλειες και σταθεροποιητές τάσης; Αν ναι, πότε πρέπει να χρησιμοποιούμε σταθεροποιητές τάσης και πότε πρίζες ασφαλείας;
nickol-us Δημοσ. 6 Απριλίου Δημοσ. 6 Απριλίου Το σημαντικό είναι να ξέρεις τι κάνει το καθένα αλλά και τι ζητάς. Άλλη δουλειά κάνει η πρίζα ασφαλείας, άλλη ο σταθεροποιητής και άλλη το ups. Σημειωτέον ότι το ups μπορεί να περιλαμβάνει τις λειτουργίες των άλλων δύο συσκευών που αναφέρεις. 2
SeNNinhA Δημοσ. 6 Απριλίου Δημοσ. 6 Απριλίου (επεξεργασμένο) 44 λεπτά πριν, nickol-us είπε Το σημαντικό είναι να ξέρεις τι κάνει το καθένα αλλά και τι ζητάς. Άλλη δουλειά κάνει η πρίζα ασφαλείας, άλλη ο σταθεροποιητής και άλλη το ups. Σημειωτέον ότι το ups μπορεί να περιλαμβάνει τις λειτουργίες των άλλων δύο συσκευών που αναφέρεις. Αυτό ακριβώς. Τι ζητάς να έχεις? Η σειρά έχει: 1) Αντικεραυνικη τύπου 1 (Τ1) στον πίνακα. Πάει σετ με αλεξικέραυνο. 2) Αντικεραυνικη / προστασία από υπερτάσεις και κρουστικό φορτία τύπου 2 (Τ2) στον πίνακα (ή σε υποπινακα). 3) Επιτηρητης τάσεων σε πίνακα ή υποπινακα, σε τριφασικά ή σε μονοφασικη. 4) Προστασία υπερτάσεων τύπου 3 (Τ3). Σε πίνακα, πρίζα, πολυπριζο (έως 5 μέτρα από την συσκευή). Επιπλέον: 5) Σταθεροποιητης τασεων 6) Αδιάλειπτη παροχή ενέργειας (UPS). Το κάθε ένα από τα παραπάνω κάνει διαφορετική δουλειά και δεν αντικαθιστά το άλλο. Βέλτιστα πρέπει να υπάρχουν όλα. Εάν δεν υπάρχει τότε απλά δεν υπάρχει προστασία για το κομμάτι που καλύπτει. Εάν έχει σημασία ή όχι για τον καθένα εκείνος κρίνει ανάλογως την σημαντικότητα και το κόστος αυτού που προστατεύει. Ναι, μπορεί μια συσκευή όπως το UPS να καλύψει επιπλέον ρόλους αλλά εάν όντως τους καλύπτει σωστά και όχι στο περίπου τότε θα είναι σαφέστατα πιο ακριβή και πιθανά θα έχει και κάποια μειονέκτηματα που δεν θα επιθυμούμε (όπως πχ ο θόρυβος στα online ups). Επίσης οι ποιότητες έχουν σε αυτή την περίπτωση μεγάλη σημασία για την πραγματικη προστασία των συσκευών μας. Τα φθηνά υλικά εδώ στην συντριπτική πλειοψηφία απλά δεν μας προστατεύουν σωστά. Το τι ακριβώς είναι το καθένα απο τα παραπάνω και πως προστατεύει είναι εύκολο να το βρείτε στο δίκτυο. Αποφασίζετε ανάλογα την περίπτωση το τι θα τοποθετήσετε και να γνωρίζετε από τι προστατεύστε. Επεξ/σία 6 Απριλίου από SeNNinhA 3
Chris2756 Δημοσ. 7 Απριλίου Δημοσ. 7 Απριλίου Φιλε SeNNinhA, θα μπορουσες να πεις ενα λογικο κοστος για 1) Αντικεραυνικη τύπου 1 (Τ1) στον πίνακα. Πάει σετ με αλεξικέραυνο. 2) Αντικεραυνικη / προστασία από υπερτάσεις και κρουστικό φορτία τύπου 2 (Τ2) στον πίνακα (ή σε υποπινακα). 3) Επιτηρητης τάσεων σε πίνακα ή υποπινακα, σε τριφασικά ή σε μονοφασικη.
SeNNinhA Δημοσ. 7 Απριλίου Δημοσ. 7 Απριλίου (επεξεργασμένο) Ι 4 ώρες πριν, Chris2756 είπε Φιλε SeNNinhA, θα μπορουσες να πεις ενα λογικο κοστος για 1) Αντικεραυνικη τύπου 1 (Τ1) στον πίνακα. Πάει σετ με αλεξικέραυνο. 2) Αντικεραυνικη / προστασία από υπερτάσεις και κρουστικό φορτία τύπου 2 (Τ2) στον πίνακα (ή σε υποπινακα). 3) Επιτηρητης τάσεων σε πίνακα ή υποπινακα, σε τριφασικά ή σε μονοφασικη. Δεν είμαι ηλεκτρολόγος εγκατάστατης οπότε δεν ξέρω πραγματικες τιμές. Πολύ επιγραμματικα έχει ως εξης: 1) Αντικεραυνικη τύπου 1 (Τ1) δεν είναι φθηνή γιατί προϋποθέτει εγκατάσταση αλεξικέραυνο προστασίας με σωστή γείωση. Δεν την θεωρώ απαραίτητη εκτός και εάν μιλάμε για μονοκατοικίες σχετικά εκτεθημενες ή για περιοχές με σχετικά υψηλή συχνότητα κεραυνών. Δεν χρειάζεται να πέσει στο κτίριο ο κεραυνός αλλά επηρεάζεται αρκετά και μια ευρύτερη περιοχή. Όσο πιο κοντά τόσο περισσότερο. Πολλά έχουν σχέση σε αυτό. Δεν είναι απλό. Για πολυκατοικίες είναι θέμα γενικής συνέλευσης. Δεν είναι δύσκολη η εγκατάσταση του αλεξικέραυνου και της γείωσης στο κτίριο αλλά πρέπει να γίνει σωστή εγκατάσταση γείωσης εντός του εδάφους σύμφωνα με τις προδιαγραφές. Οπότε οι τιμές έχουν πολυ μεγάλο ευρος. 2) Αντικεραυνικη προστασία τύπου 2 (Τ2) στον πίνακα δεν είναι ακριβή. Σαν υλικά κοστίζει περίπου απο 50-60ευρω ανά φάση νομίζω. Θέλει συγκεκριμένες αποστάσεις απο τα κυκλώματα του πίνακα οπότε μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον τροποποιήσεις ή και αλλαγή όλου του πίνακα. 3) Η αλήθεια είναι ότι ο επιτήρητης τάσεων δεν έχει στην πράξη σημαντικά ωφελη σε οικιακή χρήση στην πλειονότητα των συσκευων πάρα μόνο λιγες ευαίσθητες. Η βασική του χρησιμοτητα είναι να προστατεύει τριφασικές συσκευές όπως μοτέρ από μεγάλες διακυμάνσεις και κυρίως από ασυμετρια τάσεων. Προστατεύει και καθημερινές συσκευές αλλά δεν είναι τοσο σημαντικό γιατί οι περισσότερες δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα να δουλέψουν με χαμηλότερες ή υψηλότερες τάσεις. Προτείνεται εάν το δίκτυο της περιοχής μας παρουσιάζει σημαντικές αστάθειες. Δεν κάνει κακό, δε είναι και ακριβό (από 25 ευρώ και πάνω για μονοφσσικο από ότι βλέπω). Μπορεί να δημιουργήσει ομως ταλαιπωρία εάν δεν ρυθμιστεί σωστά μιας και κόβει την παροχή έξω από τα όρια που θέσαμε. Εάν μπει στην τριφασικη κόβει όλες τις φάσεις. Γι αυτό πολλές φορές μπαίνει σε μια μόνο φάση, εκεί που το έχουμε ανάγκη. 4) πιο χρήσιμος ειναι ίσως ένας σταθεροποιητης τάσης. Είναι σαν UPS και έχει γύρω στα 50ευρω Τα UPS μπορούν να λειτουργήσουν και σαν σταθεροποιητες αλλά μην το έχετε σαν δεδομένο. Θέλει ψάξιμο στα χαρακτηριστικά λειτουργίας τους. Μην μενετε στους τίτλους μόνο 5) Τα πολυπριζα και άλλες συσκευές με surge protection αποτελούν προστασία τύπου 3 (Τ3) και πρέπει να τοποθετούνται έως 5 μέτρα απο τον εξοπλισμό μας (μπορεί να μπει και σε υποπινακα). Εδώ σημασία έχουν τα Joules αλλά πιο μεγάλη σημασία έχει ο χρόνος αντίδρασης (1ns συνήθως τα ποιοτικα) και φυσικά η ποιότητα κατασκευής τους (εάν υπάρχει ήδη Τ2 προστασία τα πολλά Joules δεν εχουν τόσο μεγάλη σημασία). Λειτουργούν σε συνδιασμο με την Τ2 προστασία και δεν την υποκαθιστουν. Επεξ/σία 7 Απριλίου από SeNNinhA 3 1
getty Δημοσ. 7 Απριλίου Δημοσ. 7 Απριλίου Επίσης, είναι και τι έχεις να προστατεύσεις, π.χ. ένα NAS που λειτουργεί 24 7 ή ένα home pc που δουλεύει 3 ώρες τη μέρα. 2
SeNNinhA Δημοσ. 7 Απριλίου Δημοσ. 7 Απριλίου 3 ώρες πριν, getty είπε Επίσης, είναι και τι έχεις να προστατεύσεις, π.χ. ένα NAS που λειτουργεί 24 7 ή ένα home pc που δουλεύει 3 ώρες τη μέρα. Είναι έτσι αλλά περίπου έτσι. Διότι από υψηλές υπερτάσεις μπορούν να καταστραφούν και συσκευές που απλά βρίσκονται στην πρίζα χωρίς να είναι ενεργές. Ή που απλά έχουν κουμπωμένο το καλώδιο του δικτύου (ή παλιότερα του τηλεφώνου). Φυσικά οι πιθανότητες να συμβεί κάτι αυξάνονται αναλογικά με τον χρόνο χρήση της. Οπότε έχει σημασία και το ποσο σημαντική είναι η συσκευή ή και πόσο ακριβή είναι η συσκευή. Υπόψην ότι οι προστασίες ραγας (πίνακα) προστατεύουν όλη την γραμμή άρα όλες τις διασυνδεδεμενες συσκευές και όχι μια μόνο συσκευή. Αναλόγως τον τύπο της προστασίας υπάρχει περίπτωση να έχει περιορισμένο χρόνο ζωής και να θέλει κάποιο ανταλλακτικό της άλλαγμα. Να ελέγχετε ή να ρωτάτε σχετικά για να μενετε πάντα προστατευμενοι. Να ξαναπούμε. Εάν γνωρίζει ο καθένας το τι ακριβώς κάνει και πως και από τι προστατεύει η κάθε συσκευή τότε μπορεί ενσυνειδητα να επιλέξει τον βαθμό προστασίας που επιθυμεί ή που θέλει να εγκαταστήσει ή που μπορεί να πληρώσει κάνοντας τους αναγκαίους συμβιβασμούς και αναλαμβανοντας τα αντίστοιχα ρίσκα. Για να μην διαβάζω όπως εδώ σχόλια για πολυπριζο στο σκρουτζ: "Καμία προστασία!!!!!!!!!Υποτίθεται προστατεύει από κεραυνους Πήρα 7 πρίζες,μια για κάθε συσκευή!Έπεσε κεραυνος και κάηκαν 3 τηλεοράσεις(η μια 2.000 ευρω περιπου),το ρουτερ,και ένας ενισχυτης ενισχυτής ηχου 4Κ. Γλύτωσαν μόνο οι υπολογιστές και αυτό γιατί ήταν κλειστά τα ρεύματα από το τροφοδοτικό τους! Οι πρίζες πως φαινεται και στη φωτο μετά από αυτή τη ζημιά είναι αθικτες ενώ λογικά θα έπρεπε να καούν για να προστατευσουν τις συσκευέςαφου περασε τοσο μεγαλο φορτίο! Μήνυση για αστοχια προιοντος θέλει το πράγμα κανονικά." Ότι να ναι απο γνώση σε ηλεκτρισμο και προστασίες. Περιμένει το πολυπριζο να τον προστατέψει από τον κεραυνό. Γιατί έτσι το έχει στο μυαλό του βέβαια ή έτσι του είπαν ή έτσι του το πούλησαν. Άλλο σχολιο: "Έχω τοποθετήσει 16 κομμάτια στην οικία μου.Πολλές διακοπές ρεύματος, κυρίως το καλοκαίρι.Κάηκαν 5 από αυτά και οι παρακάτω συσκευές: κλιματιστικό inverter, ασύρματο τηλέφωνο,τηλεόραση (ηχεία),υπολογιστής , κλιματιστικό συμβατικό.Δεν κάηκαν όλα την ίδια φορά αλλά σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.Δεν ξέρω εάν σε σώζει ακόμα και εάν βάλεις κάποια προστασία στον πίνακα γιατί οι ειδικοί και εκεί δινουν ποσοστό αστοχίας 8-10%." Πήρε ο άλλος σε περιοχή με πολλές διακοπές ρεύματος 16 πολύπριζα να τον προστατέψουν αντί να πληρώσει ένα ηλεκτρολόγο να του φτιάξει τον πίνακα. Περισσότερα πλήρωσε και του κάηκαν και συσκευές. Δεν ξέρει εάν τον σώζει αλλά προτιμά να επιλέξει μόνος του. Ναι όλα έχουν ποσοστο αστοχίας γιατί Α) δεν έχει νόημα να βάλεις υπερβολική προστασία σε μια οικια. Καλύπτεις τα αναμενόμενα. Σε ένα νοσοκομείο όμως σχεδιάζεις αλλιώς. Β) Για αυτό και βάζεις δευτερεύοντες προστασίες για ότι ξεφύγει από την πρωτεύουσα πχ ή για αυτά που η μία δεν καλύπτει εκ φύσεως. 1
magictoboggan Δημοσ. 9 Απριλίου Μέλος Δημοσ. 9 Απριλίου Συγνώμη που δεν απάντησα πιο νωρίς αλλά δε μου ήρθαν ειδοποιήσεις. Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες @SeNNinhA. Προσωπικά αυτό που με ενδιαφέρει είναι η προστασία ενός προσωπικού υπολογιστή και τα περιφερειακά (οθόνες, ηχεία κτλπ). Πέρα από τις προστασίες στον πίνακα τι θεωρείς ότι θα προσφέρει καλύτερη προστασία; Γενικά όταν έχει κεραυνούς έξω τα βγάζω όλα από τις πρίζες και ας έχω ups. Το μόνο που με προβληματίζει είναι τώρα το καλοκαίρι που συμβαίνουν περισσότερες διακυμάνσεις στην τάση του ρεύματος και μικροδιακοπές τι θα ήταν καλύτερο για την προστασία των συσκευών.
dpolal Δημοσ. 9 Απριλίου Δημοσ. 9 Απριλίου 2 ώρες πριν, magictoboggan είπε Συγνώμη που δεν απάντησα πιο νωρίς αλλά δε μου ήρθαν ειδοποιήσεις. Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες @SeNNinhA. Προσωπικά αυτό που με ενδιαφέρει είναι η προστασία ενός προσωπικού υπολογιστή και τα περιφερειακά (οθόνες, ηχεία κτλπ). Πέρα από τις προστασίες στον πίνακα τι θεωρείς ότι θα προσφέρει καλύτερη προστασία; Γενικά όταν έχει κεραυνούς έξω τα βγάζω όλα από τις πρίζες και ας έχω ups. Το μόνο που με προβληματίζει είναι τώρα το καλοκαίρι που συμβαίνουν περισσότερες διακυμάνσεις στην τάση του ρεύματος και μικροδιακοπές τι θα ήταν καλύτερο για την προστασία των συσκευών. Αφού έχεις ήδη UPS τότε είσαι προστατεύμένος για διακυμάνσεις και διακοπές. Με την προϋπόθεση ότι είναι καλή μάρκα, ποιοτικό και τουλάχιστον τύπου Line Interactive (LI). Αν κατοικείς σε πόλη ή κωμόπολη το να πάθεις ζημιά απευθείας από κεραυνό μπορει να συμβεί αλλά είναι λίγο τραβηγμένο λόγο των πιθανοτήτων. Αυτά που αναφέρει ο @SeNNinhA αφορούν ολιστική προστασία κατοικίας καθώς υπάρχουν και άλλες συσκευές που είναι επιρρεπείς όπως ψυγεία, τηλεοράσεις, πλυντήρια κλπ εκτός από έναν Η/Υ. 1
SeNNinhA Δημοσ. 9 Απριλίου Δημοσ. 9 Απριλίου 4 ώρες πριν, magictoboggan είπε Συγνώμη που δεν απάντησα πιο νωρίς αλλά δε μου ήρθαν ειδοποιήσεις. Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες @SeNNinhA. Προσωπικά αυτό που με ενδιαφέρει είναι η προστασία ενός προσωπικού υπολογιστή και τα περιφερειακά (οθόνες, ηχεία κτλπ). Πέρα από τις προστασίες στον πίνακα τι θεωρείς ότι θα προσφέρει καλύτερη προστασία; Γενικά όταν έχει κεραυνούς έξω τα βγάζω όλα από τις πρίζες και ας έχω ups. Το μόνο που με προβληματίζει είναι τώρα το καλοκαίρι που συμβαίνουν περισσότερες διακυμάνσεις στην τάση του ρεύματος και μικροδιακοπές τι θα ήταν καλύτερο για την προστασία των συσκευών. Το βασικό σου πρόβλημα είναι τα κρουστικα φορτία λόγω των επαναφορων της τάσης του δικτύου μετά από κάθε διακοπή και η αστάθεια του δικτύου. Κανένας δεν γνωρίζει το μέγεθος των κρουστικων φορτίων κατά την επαναφορά. Δεν είναι κάθε φορά τα ίδια. Το σωστό θα ήταν Τ2 προστασία στον πίνακα και ένα καλό πιστοποιημενο και ποιοτικο πολυπριζο με response time <=1ms Εάν δεν βάλεις προστασία Τ2 στον πίνακα τότε θέλεις ένα πολυπριζο με όσο το δυνατόν περισσότερα Joules στο surge protection του με response time και πάλι <=1ms. Σε αυτή την περίπτωση ρισκάρεις για όποια κρουστικό φορτία μεγαλύτερα από αυτά που μπορεί να αναλάβει το πολυπριζο σου. Για την αστάθεια του δικτύου πας σε ένα σταθεροποιητη τάσης. Κάνουν καλύτερη δουλειά από UPS σε σταθεροποιητη τασης, αντέχουν πολύ περισσότερο σε χρήση, και είναι πολύ φθηνοτεροι. Μπορείς και να πας σε λύση UPS όπου πρεπει να διαλέξεις μοντέλο που θα σου παρέχει αδιάλειπτη σταθεροποιηση τάσης. Σε αυτή την περίπτωση κερδίζεις σε δυνατότητα παροχής ενέργειας σε διακοπή ρεύματος, χάνεις κάπως σε σταθεροποιηση τάσης και θα σου κοστίσει εννοειται περισσότερο. Εφόσον έχει UPS έλεγξε εάν σου κάνει αδιάλειπτη σταθεροποιηση τάσης σωστά. Εάν κάνει δεν έχεις λόγο για νέα αγορά. Δεν εμπιστεύομαι σε καμία περίπτωση φθηνές κατασκευές σε οποιαδήποτε συσκευή προστασίας. Δεν με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι εσωτερικές μπαταρίες των UPS αλλά όλα τα ηλεκτρονικά κυκλώματα προστασίας. Όπως δεν εμπιστεύεστε no-name τροφοδοτικά και θέλετε ποιοτικά και γιαπωνέζικους πυκνωτές έτσι και εδώ. 2
Billator Δημοσ. 9 Απριλίου Δημοσ. 9 Απριλίου 1 ώρα πριν, SeNNinhA είπε Το βασικό σου πρόβλημα είναι τα κρουστικα φορτία λόγω των επαναφορων της τάσης του δικτύου μετά από κάθε διακοπή και η αστάθεια του δικτύου. Κανένας δεν γνωρίζει το μέγεθος των κρουστικων φορτίων κατά την επαναφορά. Δεν είναι κάθε φορά τα ίδια. Το σωστό θα ήταν Τ2 προστασία στον πίνακα και ένα καλό πιστοποιημενο και ποιοτικο πολυπριζο με response time <=1ms Εάν δεν βάλεις προστασία Τ2 στον πίνακα τότε θέλεις ένα πολυπριζο με όσο το δυνατόν περισσότερα Joules στο surge protection του με response time και πάλι <=1ms. Σε αυτή την περίπτωση ρισκάρεις για όποια κρουστικό φορτία μεγαλύτερα από αυτά που μπορεί να αναλάβει το πολυπριζο σου. Για την αστάθεια του δικτύου πας σε ένα σταθεροποιητη τάσης. Κάνουν καλύτερη δουλειά από UPS σε σταθεροποιητη τασης, αντέχουν πολύ περισσότερο σε χρήση, και είναι πολύ φθηνοτεροι. Μπορείς και να πας σε λύση UPS όπου πρεπει να διαλέξεις μοντέλο που θα σου παρέχει αδιάλειπτη σταθεροποιηση τάσης. Σε αυτή την περίπτωση κερδίζεις σε δυνατότητα παροχής ενέργειας σε διακοπή ρεύματος, χάνεις κάπως σε σταθεροποιηση τάσης και θα σου κοστίσει εννοειται περισσότερο. Εφόσον έχει UPS έλεγξε εάν σου κάνει αδιάλειπτη σταθεροποιηση τάσης σωστά. Εάν κάνει δεν έχεις λόγο για νέα αγορά. Δεν εμπιστεύομαι σε καμία περίπτωση φθηνές κατασκευές σε οποιαδήποτε συσκευή προστασίας. Δεν με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι εσωτερικές μπαταρίες των UPS αλλά όλα τα ηλεκτρονικά κυκλώματα προστασίας. Όπως δεν εμπιστεύεστε no-name τροφοδοτικά και θέλετε ποιοτικά και γιαπωνέζικους πυκνωτές έτσι και εδώ. Σε περίπτωση κάποιος που είναι σε ενοίκιο τι θα μπορούσε να κάνει; Προσωπικά αλλάζω σπίτια λόγω εργασίας αρκετά συχνά, και το μόνο που κάνω είναι να βάζω από ένα πολύμπριζο APC PM5-GR στις συσκευές. Διακοπές ρεύματος τυχαίνει ακόμα και σε κακό καιρό να έχω 1-2 max το χρόνο, και μία φορά μόνο "έπεσε" η ασφάλεια του πολύμπριζου όταν είχε "σκάσει" κάτι στον υποσταθμό της περιοχής μας και όλη η πόλη δεν είχε ρεύμα.
Chris2756 Δημοσ. 9 Απριλίου Δημοσ. 9 Απριλίου Πολυ χρισημες πληροφοριες, φιλε SeNNinhA. Σε ευχαριστω πολυ
SeNNinhA Δημοσ. 9 Απριλίου Δημοσ. 9 Απριλίου 11 λεπτά πριν, Billator είπε Σε περίπτωση κάποιος που είναι σε ενοίκιο τι θα μπορούσε να κάνει; Προσωπικά αλλάζω σπίτια λόγω εργασίας αρκετά συχνά, και το μόνο που κάνω είναι να βάζω από ένα πολύμπριζο APC PM5-GR στις συσκευές. Διακοπές ρεύματος τυχαίνει ακόμα και σε κακό καιρό να έχω 1-2 max το χρόνο, και μία φορά μόνο "έπεσε" η ασφάλεια του πολύμπριζου όταν είχε "σκάσει" κάτι στον υποσταθμό της περιοχής μας και όλη η πόλη δεν είχε ρεύμα. Δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Καλά πολυπριζα και τύχη μόνο. Εάν έχεις καλό ιδιοκτήτη και μπορεί να καταλάβει την σημασία μιας καλής εμτρολογικης εγκατάστασης μπορεί να δεχθεί να πληρώσει για Τ2 στον πίνακα. Δεν είναι και ακριβή. Εάν έχεις σταθερή τάση στο δίκτυο δεν χρειάζεσαι σταθεροποιητη. Εάν είσαι πχ σε νησιά τότε τις περισσότερες φορές ειναι σωστό να έχεις. Εξωτερική συσκευή είναι. Την παιρνεις μαζί σου. Ακριβός δεν είναι. 1
Luciddream Δημοσ. 9 Απριλίου Δημοσ. 9 Απριλίου (επεξεργασμένο) 2 hours ago, SeNNinhA said: Για την αστάθεια του δικτύου πας σε ένα σταθεροποιητη τάσης. Κάνουν καλύτερη δουλειά από UPS σε σταθεροποιητη τασης, αντέχουν πολύ περισσότερο σε χρήση, και είναι πολύ φθηνοτεροι. Θα πρέπει να λέμε και τι ακριβώς είναι η αστάθεια δικτύου. Εγώ πήρα σταθεροποιητή τάσης και τον έχω στην ντουλάπα, γιατί δεν κάνει για αυτό που τον ήθελα. Στο σπίτι μου έχω μετρήσει την τάση να αυξομοιώνεται μέχρι και 10volt μέσα σε 5-10 λεπτά αλλά δεν ασχολείται ο σταθεροποιητής τάσης με αυτά τα μικροποσά. Γενικά η τάση στο σπίτι μου έχω δει να παίζει από 218v μέχρι 236v, και όταν χρησιμοποιούν το ανσανσέρ πέφτει 4-5v. Ηλεκτρολόγο έφερα δύο φορές για να βρει τι γίνεται, δεν κατέληξε κάπου, ο ΔΕΔΔΗΕ μου άλλαξε καλώδια από κολώνα μέχρι την πολυκατοικία, δεν άλλαξε κάτι, τον ξαναέφερα, μου λέει όλα καλά. Υπάρχει υποτίθεται ένα ISO που ακολουθεί ο ΔΕΔΔΗΕ και νομίζω τέτοιες αυξομοιώσεις δεν επιτρέπονται για πολλές φορές μέσα στην μέρα... άλλα άντε βγάλε άκρη. Εγώ τα παράτησα δεν ασχολούμαι άλλο με το θέμα αφού δεν ξέρουν και οι ίδιοι. Στο γραφείο της δουλειάς που μέτρησα σχεδόν μέσα σε 6 ώρες να έπεσε 1volt η τάση το πολύ. Επεξ/σία 9 Απριλίου από Luciddream
Billator Δημοσ. 9 Απριλίου Δημοσ. 9 Απριλίου (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, SeNNinhA είπε Δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Καλά πολυπριζα και τύχη μόνο. Εάν έχεις καλό ιδιοκτήτη και μπορεί να καταλάβει την σημασία μιας καλής εμτρολογικης εγκατάστασης μπορεί να δεχθεί να πληρώσει για Τ2 στον πίνακα. Δεν είναι και ακριβή. Εάν έχεις σταθερή τάση στο δίκτυο δεν χρειάζεσαι σταθεροποιητη. Εάν είσαι πχ σε νησιά τότε τις περισσότερες φορές ειναι σωστό να έχεις. Εξωτερική συσκευή είναι. Την παιρνεις μαζί σου. Ακριβός δεν είναι. Έχεις μήπως δοκιμάσει και προτείνεις κάποιο σωστό πολύμπριζο και σταθεροποιητή; Να βάλω 1-2 καλά set τουλάχιστον εκεί που έχω υπολογιστες / nas / servers, το να σβήσουν δεν πειράζει το να καούν πειράζει Για αυτό δεν ξέρω αν αξίζει UPC γιατί δεν με ενδιαφέρει το uptime αλλά να μην καεί ο εξοπλισμός. Βέβαια μιλάμε για πολύ μικρές καταναλώσεις στο σύνολο, στο max να τρέχουν όλα στα 500-600W, δεν ξεπερνάμε σίγουρα τα 600W (σε περίπτωση που παίζει ρόλο και το φορτίο). PS. Δεν μπορώ να το ζητάω σε κάθε ιδιοκτήτη δυστυχώς, να μου πεις είναι επένδυση για το σπίτι τους, ε δεν τους νοιάζει τους περισσότερους. Βέβαια για να μην τους αδικώ (σε αυτούς που έτυχα), ότι πρόβλημα έτυχε να είχα το πλήρωσαν, με λίγο ζόρι κάποιοι, αλλά μιλάμε για έξοδα συντήρησης και όχι αναβάθμισης. Επεξ/σία 9 Απριλίου από Billator
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα