NikosTheGreek Δημοσ. 3 Απριλίου Δημοσ. 3 Απριλίου καλησπέρα! έχω PC 5 χρόνια τώρα και σκέφτομαι τι να του αναβαθμίσω για να το κάνω γρηγορότερο και καλύτερο κι αν αξίζει κάθε γνώμη από έμπειρους στο κομμάτι αναβάθμισης θα με βοηθήσει. Έχει τα εξής χαρακτηριστικά :
SeNNinhA Δημοσ. 3 Απριλίου Δημοσ. 3 Απριλίου (επεξεργασμένο) 36 λεπτά πριν, NikosTheGreek είπε καλησπέρα! έχω PC 5 χρόνια τώρα και σκέφτομαι τι να του αναβαθμίσω για να το κάνω γρηγορότερο και καλύτερο κι αν αξίζει κάθε γνώμη από έμπειρους στο κομμάτι αναβάθμισης θα με βοηθήσει. Έχει τα εξής χαρακτηριστικά : Ειναι αρκετα γενικό και φλου το ερωτημα. Δεν υπαρχουν δεδομενα. Καθε αναβάθμιση θα το κάνει γρηγορότερο και καλύτερο σε κάποιο τομέα. CPU, GPU, MOBO, RAMS. SSD, Cooling.... Αλλά ποιος ειναι ο τομέας που εσύ χρειάζεσαι (εαν οντως χρειαζεσαι). Και πόσο αναβάθμιση χρειάζεσαι? Ποιό είναι το διαθέσιμο budget? Tι σε ζορίζει σήμερα και χρειαζεσαι να το βελτιώσεις? Επεξ/σία 3 Απριλίου από SeNNinhA 2
NikosTheGreek Δημοσ. 3 Απριλίου Μέλος Δημοσ. 3 Απριλίου οκ δε θα ηθελα να αλλαξω μητρικη, ελεγα η να βαλω πιο δυνατη cpu και μιακαλυτερη καρτα γραφικων, γιατι πχ αμα παιζω καποιο game οπως csgo μετεα τα updates σερνεται, κολλαει παρα πολυ. επισης επειδη κανω και developing αμα εχω πολλες καρτελες ανοιχτες παλι αρχιζει και κολλαει πολυ και σερνεται, οποτε σκεφτομουν μια καλυτερη cpu και μια καλυτερη καρτα γραφικων, αλλα δεν ξερω τι ταιριαζει σε αυτη τη μητρικη η αν αξιζει να παρω κατι καλυτερο για αυτην τη μητρικη
fotaras76 Δημοσ. 3 Απριλίου Δημοσ. 3 Απριλίου Δεν θα έβαζα σε αυτή την μητρική κάτι παραπάνω από τον 3600. Αν γεμίζει η ram πας σε 2Χ16 και πουλάς αυτές που έχεις. Το κόλλημα με τις καρτέλες είναι άσχετο με την gpu. 2
SeNNinhA Δημοσ. 3 Απριλίου Δημοσ. 3 Απριλίου 32 λεπτά πριν, fotaras76 είπε Δεν θα έβαζα σε αυτή την μητρική κάτι παραπάνω από τον 3600. Αν γεμίζει η ram πας σε 2Χ16 και πουλάς αυτές που έχεις. Το κόλλημα με τις καρτέλες είναι άσχετο με την gpu. Δεν εχεις άδικο. Η πλάκα είναι ότι βλέπω επίσημα να δίνεται υποστήριξη για CPU εως και 5950Χ... Τωρα πως με μια 4πινη παροχή στην CPU και 8 low-end MOSFETs (χωρίς καν heatsink μπορεί να υποστηρίξει πραγματικά τετοιους επεξεργαστες δεν ξέρω. Επίσημα το 4pin CPU μπορει να δωσει εως 192Watts βεβαια αλλα τα VRMs και τα MOFSETs θα αρχίσουν να ανάβουν μόλις θα ζορίσεις το σύστημα. Δες εδω τι γίνεται με την ίδια μητρική, 5600Χ και 2x16gb. Απλά κλείνει το PC. Δεν τα βγάζει πέρα. Πρέπει να βγάλει την μια μνήμη προφανώς διότι δεν μπορεί να υποστηριχθούν τα παντα λόγω μη επαρκών ρευμάτων. A320M HDV R4.0 and 5600x - ASRock Forums - Page 1 Κατι παραπάνω από Ryzen 3 δεν νομίζω οτι μπορει να μπει και ας στην πραξη σε low load μπορει να λειτουργήσει. Ετσι οπως την βλέπω την μητρικη και το οτι σηκώνει τον Ryzen 5 2600 και παλι καλά θεωρω ότι είναι. @NikosTheGreek Με βαση τα παραπανω που ειναι σημαντικά δεν ξέρω κατα πόσον είναι λογικό να επενδύσεις σημαντικά ποσά σε αυτό το σετάκι σήμερα. Εγω θα ξεκινούσα από τις μνήμες σε 2Χ16gb ώστε να μπορείς να τον χρησιμοποιείς τουλάχιστον ανετα για εργασία. Το ανοιγμα καρτελων θέλει απλά μνημη. Εαν βρεις κανεναν Ryzen 3600 πολύ φθηνο μπορεις να τον κουμπώσεις. Μιλάμε για max +20% βελτιωση οποτε μην δωσεις πολλα. Μπορεις να βελτιωσεις μεχρι και +15% τον 2600 με overclocking. Πιθανα το αντεχει η mobo σου. Μπορεις να το δοκιμασεις και εαν οχι πας στα default παλι. Καρτα παλι εαν βρεις κατι πολυ φθηνο Οκ. Αλλιως τι να σεταρεις? Και παλι πιθανα θα εχεις προβλημα με τα ρευματα (και η καρτα τραβαει απο το PCIe) με κατι πιο δυνατο και πιθανολογω οτι ουτε το τροφοδοτικο θα αντεχει καποια βαρια. Δυστυχως η οποια σοβαρη αναβαθμιση σου ξεκιναει απο την motherboard (και με παρεξηγουν πολλοι που προτεινω σε νεα σετακια πιο ακριβες mobo...). Αλλα μετα ολο αυτο γίνεται μπαλα και παρασυρει και τα υπολοιπα και πρεπει να ορισεις ενα budget και ενα συγκεκριμενο στοχο. Αλλιως θα χαθει η μπαλα. Γνωμη μου παντα. 1
TopCLR Δημοσ. 3 Απριλίου Δημοσ. 3 Απριλίου Αν μπορείς βάλε ένα screenshot από την καρτέλα "SPD" του CPU-Z. Επειδή βλέπω στην καρτέλα "Memory" (που κακώς "κλάδεψες") οι μνήμες σου τρέχουν στα 2133Mhz! Αν τυχόν οι μνήμες σου είναι για μεγαλύτερες συχνότητες και διαθέτουν XMP, καλώς (θα φανεί στο sceenshot). Οι επεξεργαστές Ryzen βελτιώνονται αρκετά με ανεβασμένη συχνότητα στις μνήμες. Στην περίπτωση που οι μνήμες σου είναι 3200Mhz και απλά λειτουργούν στην στάνταρ συχνότητα (2133Mhz), θα κάνεις μια βελτίωση χωρίς κόστος και κόπο! 2
fotaras76 Δημοσ. 3 Απριλίου Δημοσ. 3 Απριλίου 43 λεπτά πριν, NikosTheGreek είπε @TopCLR Χάνεις πολύ σε απόδοση επειδή δεν έχεις ενεργοποιήσει το xmp από το bios και οι μνήμες σου λειτουργούν σε πολλή χαμηλή συχνότητα.
NikosTheGreek Δημοσ. 3 Απριλίου Μέλος Δημοσ. 3 Απριλίου @fotaras76 το εχω δοκιμασει αλλα οποτε το ενεργοποιω το pc σβηνει συνεχως 1
SeNNinhA Δημοσ. 3 Απριλίου Δημοσ. 3 Απριλίου 13 λεπτά πριν, NikosTheGreek είπε @fotaras76 το εχω δοκιμασει αλλα οποτε το ενεργοποιω το pc σβηνει συνεχως Λογικό το βρίσκω. Η motherboard δεν μπορεί να το υποστηρίξει. Έχει πολύ αδύναμα VRMs/MOSFETs. Εάν βάλεις παραπάνω μνήμη τότε μόνο σε basic timings την βλέπω να λειτουργεί.
JPaxilleas Δημοσ. 3 Απριλίου Δημοσ. 3 Απριλίου (επεξεργασμένο) NikosTheGreek το ένα βήμα που πρέπει να κάνεις είναι να φορτώσεις ένα XMP προφίλ. Το δεύτερο είναι να ορίσεις τη συχνότητα (DRAM Frequency) ώστε να συμβαδίζει με αυτή της μητρικής (το BCLK Frequency το αφήνεις στο Auto) και το FCLK Memory (πρέπει να είναι το μισό της συχνότητας της μνήμης). Ως εκ τούτου τα άλλαξες αυτά; Δηλαδή έβαλες DDR-3200 & FCLK 1600; Λέω μπας και έμεινες στο πρώτο βήμα μόνο. Επεξ/σία 3 Απριλίου από JPaxilleas 1
LouCi4er Δημοσ. 3 Απριλίου Δημοσ. 3 Απριλίου 1 ώρα πριν, NikosTheGreek είπε @fotaras76 το εχω δοκιμασει αλλα οποτε το ενεργοποιω το pc σβηνει συνεχως Καλο θα ηταν την επομενη φορα που θα διαλεξεις μητρικη,αν την ειχες επιλεξει εσυ βεβαια,να παρεις κατι καλυτερο και οχι την πιο φθηνη μητρικη που υπαρχει.Με 60€ μητρικη δεν κανεις δουλεια,αυτες ειναι για κανενα apu και οχι για ενα σχετικα δυνατο επεξεργαστη της γενιας του.Χωρις αλλαγη μητρικης δυστυχως δεν βλεπω να εχεις και πολλες επιλογες για οποια αναβαθμιση. 1
nickol-us Δημοσ. 3 Απριλίου Δημοσ. 3 Απριλίου (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, NikosTheGreek είπε @fotaras76 το εχω δοκιμασει αλλα οποτε το ενεργοποιω το pc σβηνει συνεχως Θα έλεγα οτι ίσως σε κρατάει το παλιό bios πίσω αλλά βλέπω είσαι ενημερωμένος... Δοκίμασε να βάλεις χαμηλότερο προφίλ ή να παίξεις σε auto και χαμηλότερες συχνότητες. Λογικά με αυτό το cpu ταβάνι είναι τα 2933 αλλά και 2666 να πιάσεις κέρδος θα είναι Επεξ/σία 3 Απριλίου από nickol-us
TopCLR Δημοσ. 4 Απριλίου Δημοσ. 4 Απριλίου 20 ώρες πριν, NikosTheGreek είπε @TopCLR Όπως το φαντάστηκα! Όπως είπαν και οι υπόλοιποι παραπάνω, χάνεις σε επιδόσεις ενώ οι μνήμες σου μπορούν παραπάνω. Όταν λες ότι σβήνει το pc τι ακριβώς εννοείς; Βγάζει μήπως μπλε οθόνη πριν σβήσει; Κάνει κάτι σαν επανεκκίνηση; Σβήνει απότομα σαν να κόπηκε το ρεύμα; Δεν γνωρίζω τα μενού στο BIOS/UEFI της μητρικής σου, όμως: α) Ενεργοποίησε το XMP. β) Βεβαιώσου ότι η τάση στις μνήμες πάει στα 1,35V (από 1,2V που είναι το στάνταρ). γ) Βάλε χειροκίνητα την συχνότητα στα 2933Mhz (από 3200Mhz που βάζει το XMP). δ) Σώσε τις ρυθμίσεις και κάνε επανεκκίνηση. Δούλεψέ το να δεις συμπεριφορά. Και κάτι ακόμα (που ρώτησε και ο leros2004). Ποιο είναι το τροφοδοτικό σου; Μην γράψεις ένα "ξερό" νούμερο με Watt! Υποψιάζομαι (βλέποντας την μητρική) κανένα "φθηνό" (Deer, Force κλπ.) που το έβαλες από όταν έστησες το σύστημα (2018-2019).
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα