Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους,

Ψάχνω τις τελευταίες μέρες HDD για το NAS μου γύρω στα 2 gb, που να είναι όμως CMR και όχι SMR... ο λόγος είναι πως έχω φρίξει με έναν εξωτερικό toshiba 2gb που έχω τώρα που έχει γεμίσει κατά τα 3/4: κάθε λίγα gb που γράφονται σταματάει ουσιαστικά να δουλεύει για αρκετή ώρα, κλασσικό φαινόμενο από ότι διαβάζω στους SMR δίσκους. Δεν θέλω να ξαναμπλεξω με κάτι τέτοιο.

Το θέμα είναι ότι πλέον οι εταιρίες φαίνεται ότι έχουν καταργήσει την τεχνολογία CMR στις μικρές χωρητικότητες < 8GB. Είναι όντως έτσι? Η έχει κάποιος να μου προτείνει κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο? Θα προτιμούσα εξωτερικό δίσκο (το NAS είναι ένα raspberry pi), αλλά στην ανάγκη αγοράζω και κάποιο docking station για usb 3...

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Δημοσ.
13 ώρες πριν, poulinos είπε

tb οχι gb :P

Χαχα ναι σωστά, καρφωθηκα με την ηλικία μου 😄

1 ώρα πριν, dimitris_sal είπε

Ποιο ras εχεις;
Όλα μέχρι και το ras 3 εχουν μόνο usb2 ports οπότε το dock station που θα βάλεις θα περιορίζεται σε ταχύτητες usb 2.

Το pi 4 έχω με 4GB RAM/USB 3 και είμαι πολύ ευχαριστημένος, πέρα απο openmediavault τρέχει πάνω qbittorrent, dlna, plex, photoprism και δεν καταλαβαίνει χριστό. Με παθητική ψύκτρα δουλεύει 24/7 για μήνες χωρίς restart. Προφανώς είναι ένα μειονέκτημα η ανυπαρξία SATA αλλά τουλάχιστον ως τώρα θεωρητικό μιας και ακόμα σε 4K dlna streaming δεν έχω κανένα πρόβλημα. 

Να πω εδώ πως ο toshiba δίσκος τα ίδια κάνει και αν το βάλω σε laptop με windows... δεν ξέρω αν έπεσα σε προβληματικό κομμάτι, χθες το βράδυ για παράδειγμα σε τόρεντ 60GB σταμάταγε κάθε λίγο και γονάτιζε όλος ο δίσκος. Πραγματικά δυσκολεύομαι να φανταστώ ικανοποιητικό σενάριο χρήσης του δίσκου υπό αυτές τις συνθήκες.

• Haha 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν και έχω smr δίσκους στο σύστημα, στην πράξη δεν έχω δει το φαινόμενο του "re silvering" που αναφέρεις πιθανόν λόγω διαφορετικής χρήσης.

Οι δίσκοι αυτοί είναι ιδανικοί για αποθήκευση, με τα πολλά "γράψε σβήσε" δημιουργείται fragmentation το οποίο αναγκαστικά σε τέτοιου είδους δίσκο (και τον τρόπο που γράφει δεδομένα στο platter) θα οδηγήσει σε re-silvering.

Για τα torrents που αναφέρεις, εγώ χρησιμοποιώ ssd's. Με το που τελειώσει το κατέβασμα, το αρχείο μεταφέρεται στον SMR δίσκο για storage και ανάγνωση. Τα torrents είναι ότι χειρότερο για τους μηχανικούς δίσκους (και ειδικότερα στους SMR).

Για εμένα άμεσα defrag στον δίσκο (αναγκαστικά θα κάνει και το re-silvering) και χρησιμοποίηση για storage και μόνο (αν τον χρησιμοποιείς για αναγνώσεις μόνο, θα ζήσει πολύ περισσότερο). Αν δεν σε ενδιαφέρει η μακροζωία του, φυσικά και μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις με τον τρόπο που τον δουλεύεις τώρα.

Επεξ/σία από Timour21
Δημοσ.
19 ώρες πριν, Timour21 είπε

Αν και έχω smr δίσκους στο σύστημα, στην πράξη δεν έχω δει το φαινόμενο του "re silvering" που αναφέρεις πιθανόν λόγω διαφορετικής χρήσης.

Οι δίσκοι αυτοί είναι ιδανικοί για αποθήκευση, με τα πολλά "γράψε σβήσε" δημιουργείται fragmentation το οποίο αναγκαστικά σε τέτοιου είδους δίσκο (και τον τρόπο που γράφει δεδομένα στο platter) θα οδηγήσει σε re-silvering.

Για τα torrents που αναφέρεις, εγώ χρησιμοποιώ ssd's. Με το που τελειώσει το κατέβασμα, το αρχείο μεταφέρεται στον SMR δίσκο για storage και ανάγνωση. Τα torrents είναι ότι χειρότερο για τους μηχανικούς δίσκους (και ειδικότερα στους SMR).

Για εμένα άμεσα defrag στον δίσκο (αναγκαστικά θα κάνει και το re-silvering) και χρησιμοποίηση για storage και μόνο (αν τον χρησιμοποιείς για αναγνώσεις μόνο, θα ζήσει πολύ περισσότερο). Αν δεν σε ενδιαφέρει η μακροζωία του, φυσικά και μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις με τον τρόπο που τον δουλεύεις τώρα.

Ίσως έχεις δίκιο και το defrag βοηθήσει, αλλά δεν το βλέπω να το αποφασίζω γιατί αν με "απλή" χρήση ο δίσκος έχει τόσα χάλια φοβάμαι μην παραδώσει το πνεύμα στα συνεχή read-write του defrag. Μάλλον θα τον κρατήσω στο NAS για write-once read-many πράγματα (παλότερες ταινίες-σειρές και παλιά backup). 

Για τον καινούριο δίσκο τώρα βρήκα και CMR σε μικρότερες χωρητικότητες που τις προτιμώ σε σχέση με έναν αχανή δίσκο που αν πάθει κάτι θα χαθούν όλα, προσανατολίζομαι στα παρακάτω. Οποιαδήποτε σχόλια ευπρόσδεκτα!

https://www.skroutz.gr/s/39347900/Western-Digital-Red-Plus-4TB-HDD-Skliros-Diskos-3-5-SATA-III-5400rpm-me-256MB-Cache-gia-NAS-WD40EFPX.html?from=account_favorites (και ο blue φαίνεται καλή περίπτωση, αλλά πλέον η διαφορά τιμής είναι αμελητέα, γύρω στα 15 euro, οπότε γιατί να μην πάρω την ετικέτα NAS?)

https://www.skroutz.gr/s/34165696/LC-Power-THiki-gia-2-Sklirous-Diskous-3-5-SATA-III-me-syndesi-USB-3-0-LC-35U3-RAID-2.html?from=account_favorites

Σκεφτόμουν και το https://www.skroutz.gr/s/3073427/LC-Power-THiki-gia-Skliro-Disko-3-5-SATA-III-me-syndesi-USB3-0-LC-35U3-Becrux.html?from=account_favorites για 1 μόνο δίσκο, αλλά αρχίζουν να με ανησυχούν τα καλώδια-τροφοδοτικά που μαζεύονται στο ράφι με το NAS αν αργότερα προσθέσω και 2ο. Από την άλλη δεν έχει ανεμιστήρα = ησυχία, θα την παλέψει όμως ο red plus από θερμοκρασίες?

Δημοσ.

Βρήκες ήδη τον κατάλληλο, WD Red Plus. Αυτός και ο Pro είναι CMR.

Σε NAS έχω εδώ και 7 χρόνια (!) 2 WD Red απλούς (τότε έβγαιναν και CMR) και δεν καταλαβαίνουν τίποτα.

Δημοσ.
Στις 3/4/2024 στις 11:05 ΠΜ, gioannid είπε

[...]

Για τον καινούριο δίσκο τώρα βρήκα και CMR σε μικρότερες χωρητικότητες που τις προτιμώ σε σχέση με έναν αχανή δίσκο που αν πάθει κάτι θα χαθούν όλα, προσανατολίζομαι στα παρακάτω. Οποιαδήποτε σχόλια ευπρόσδεκτα!

[...]

Να έχεις υπόψιν σου ότι 2 δίσκοι έχουν διπλάσια πιθανότητα αστοχίας από έναν, κ.ο.κ.

Άρα δεν εξασφαλίζεις μεγαλύτερη ασφάλεια στα δεδομένα σου όταν τα μοιράζεις σε περισσότερα μέσα. Έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει η στραβή, αλλά μικρότερη απώλεια δεδομένων σε σχέση με έναν δίσκο που αν χαλάσει τα χάνεις όλα μαζί.

Είναι δίκοπο μαχαίρι. 

Η μόνη εξασφάλιση είναι τα αντίγραφα ασφαλείας.

• 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.
On 03/04/2024 at 11:05, gioannid said:

σκοπος ειναι να τα εχεις 2 φορες και οχι να το πηγαινεις οτι οκ εχω δυο δισκους των 10 tb αντι για 1 των 20 οποτε αμα χτυπησει ο ενας θα χασω τα μισα.το βασικο ειναι να μην χασεις οποτε διπλα ολα.και μπορει να γινει κατι με κανα ρευμα κανα κεραυνο και να χασεις και τους 2.και που οριζεις το οριο οτι αντι να εχω εναν των 10tb εχω 2 των 5 ή 3 των 4 ή 5 των 2 κτλ?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...