Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θα πας οπωσδήποτε σε μηχανικό να σου εκδόσει την άδεια θα γίνουν όλες οι μελέτες από τις ειδικότητες που πρέπει, ο μηχανικός και η μελέτη δεν μπορούν να γίνουν από τον οποιονδήποτε, υπάρχουν άπειροι νόμοι και περιορισμοί που δεν ξέρεις και χωρίς μηχανικό πας γυρεύοντας, βασικά άδεια δεν θα βγάλεις ποτέ χωρίς την συνδρομή του μηχανικού. Τέλος με αυτό. 

Οταν τώρα βγουν οι άδειες. Αν δεν θέλετε να σας κάνουν άλλοι τις εργασίες για την ανέγερση αλλά μπορείτε να τα κάνετε όλα μόνοι σας, συζητάτε με τον μηχανικό και με λογιστή για το πως θα μπορούσατε να το κάνετε αυτό χωρίς να μπλέκετε. Στο ΕΦΚΑ πρέπει να ανοίξετε φάκελο για το έργο και θα περιμένουν την δήλωση των εργατών και την καταβολή των ενσημων τους αλλιώς περνάτε από έλεγχο και πέφτουν τσουχτερά πρόστιμα. Για να κάνετε εσείς κάτι μόνοι σας πρέπει να καταθέσετε υπεύθυνη δήλωση, αυτα ξέρω, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν μπορείτε να το κάνετε για όλα, ηλεκτρολογικα, υδραυλικά, μπετά, κουφώματα, μην τρελαθούμε, αν δεν φαίνεται ένσημο και εργάτες θα πλακώσουν για έλεγχο να δούνε τι γίνεται. 

• Like 1
  • Thanks 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, andreaspA είπε

πως ειναι δυνατον βρε κοριτσι μου να τελειωσες πολυτεχνειο (?) και να λες τετοια πραγματα? Δεν σε κοροιδευω, δεν σε ειρωνευομαι, απλα εχω ειλικρινή απορια! 

Άντε κι εγώ μπορεί να τελείωσα το πολυτεχνείο και λέω "αυτά τα πράγματα", εσείς πού μάθατε να μιλάτε με αυτόν τον τρόπο; Δεν κοροϊδεύω και δεν ειρωνεύομαι, ειλικρινής απορία είναι.

Ποιος θα κανει στατικη μελετη? 

Ο πολιτικός μηχανικός που θα συνεργαστώ πολύ πριν αποφασίσω να κάνω κάτι, ή να ξεκινήσει η διαδικασία.

ποιος θα υπογραψει, ποιος θα χτισει? ποιος θα ριξει μπετα? ποιος θα χτισει το σπιτι εν ολιγης ? 

Σε περίπτωση που δεν το καταλάβατε, η ανάρτηση αφορά ερώτηση και όχι δήλωση. Οπότε πάμε πάλι: γνωρίζετε κάτι από αυτά που ρώτησα πιο πάνω, ή απλώς θέλετε να πουλήσετε πνεύμα;

15 ώρες πριν, basilis_k6 είπε

ιγκλου στην αλασκα και καλυβες στην ινδονησια εννοεις εξωτερικο? η μήπως φουλ ξυλινα σπιτια?

Πνεύμα; 

4 ώρες πριν, NikosKallithea είπε

Στην ζούγκλα οι ιθαγενείς 😁

Όπως είπα και σε άλλους, αν δεν έχετε κάτι να προσφέρετε, μη γράφετε. Τα καραγκιοζιλίκια δεν είναι προσόν.

2 ώρες πριν, Ukforthemoment είπε

Σας έχει καταστρέψει το youtube και το ΤΙΚΤΟΚ.

Ενώ εσείς από το βόλεμα του καναπέ, στο σπίτι του μπαμπά και της μαμάς επί 40 χρόνια δεν είστε κατεστραμμένοι ΧD

12 λεπτά πριν, mariosnik_ είπε

Θα πας οπωσδήποτε σε μηχανικό να σου εκδόσει την άδεια θα γίνουν όλες οι μελέτες από τις ειδικότητες που πρέπει, ο μηχανικός και η μελέτη δεν μπορούν να γίνουν από τον οποιονδήποτε, υπάρχουν άπειροι νόμοι και περιορισμοί που δεν ξέρεις και χωρίς μηχανικό πας γυρεύοντας, βασικά άδεια δεν θα βγάλεις ποτέ χωρίς την συνδρομή του μηχανικού. Τέλος με αυτό. 

Οταν τώρα βγουν οι άδειες. Αν δεν θέλετε να σας κάνουν άλλοι τις εργασίες για την ανέγερση αλλά μπορείτε να τα κάνετε όλα μόνοι σας, συζητάτε με τον μηχανικό και με λογιστή για το πως θα μπορούσατε να το κάνετε αυτό χωρίς να μπλέκετε. Στο ΕΦΚΑ πρέπει να ανοίξετε φάκελο για το έργο και θα περιμένουν την δήλωση των εργατών και την καταβολή των ενσημων τους αλλιώς περνάτε από έλεγχο και πέφτουν τσουχτερά πρόστιμα. Για να κάνετε εσείς κάτι μόνοι σας πρέπει να καταθέσετε υπεύθυνη δήλωση, αυτα ξέρω, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν μπορείτε να το κάνετε για όλα, ηλεκτρολογικα, υδραυλικά, μπετά, κουφώματα, μην τρελαθούμε, αν δεν φαίνεται ένσημο και εργάτες θα πλακώσουν για έλεγχο να δούνε τι γίνεται. 

Αυτές είναι ακριβώς οι απαντήσεις που έψαχνα. Ευχαριστώ!

Επεξ/σία από Nikki_
  • Like 2
  • Haha 3
Δημοσ.

Μιας και λες ότι είσαι ηλεκτρολόγος. Υποθέτω με άδεια και όχι απλά πτυχίο. Δες τι μπορείς να κάνεις με βάση την άδεια σου. 

Μπορείς να ζητήσεις από τον μηχανικό να κάνεις εσύ τις μελέτες και τις εργασίες, αλλά μόνο για τα ηλεκτρολογικα και γενικά για ότι έχεις άδεια. Εγώ πχ που έβγαλα ΤΕΙ μηχανολογίας, μπορώ να αναλάβω μόνος ευρεία γκάμα εργασιών σχετικες με υδραυλικά και ηλεκτρικά, όμως δεν έχω την παραμικρή εμπειρία να κάνω κάτι μόνος, αντε καμία μελέτη μέχρι εκεί που ορίζει η άδεια. 

Αυτά γενικά αν είσαι μηχανικός πρέπει να τα ξέρεις ήδη, μην το πάρεις προσωπικά μια γνώμη λέω. Επειδή είναι μεγάλος μπελάς να χτίσεις κάτι στην Ελλάδα μόνος χωρίς να υπάρχει εργολάβος από πίσω, οπλισου με πολύ υπομονή. Το καλύτερο είναι να τα πάρει όλα εργολάβος αλλά με υψηλότερο κόστος. 

Δημοσ.
14 λεπτά πριν, Nikki_ είπε

Ενώ εσείς από το βόλεμα του καναπέ, στο σπίτι του μπαμπά και της μαμάς επί 40 χρόνια δεν είστε κατεστραμμένοι ΧD

Ιδίως εμείς έτσι ακριβώς είμαστε.Σαν να είσαι απο μια μεριά και να με βλέπεις.

not

• Haha 1
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, Ukforthemoment είπε

Ιδίως εμείς έτσι ακριβώς είμαστε.Σαν να είσαι απο μια μεριά και να με βλέπεις.

not

Ουπς, κάποιου ο εγωισμός θίχτηκε.

Sorry not sorry  

• Haha 1
Δημοσ.
25 λεπτά πριν, Nikki_ είπε

Πνεύμα; 

Οχι ακριβως. Θελω να μαθω σε ποια χωρα σκαβουν και ριχνουν μπετα μονοι τους. νοικιαζουν μια μπουλτοζα και διαβαζουν το μανουαλ πως δουλεύει δλδ; Δεν βγαζει νοημα αυτο που εγραψες. Μήπως εννοεις κατι διαφορετικο;

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, mariosnik_ είπε

Μιας και λες ότι είσαι ηλεκτρολόγος. Υποθέτω με άδεια και όχι απλά πτυχίο. Δες τι μπορείς να κάνεις με βάση την άδεια σου. 

Μπορείς να ζητήσεις από τον μηχανικό να κάνεις εσύ τις μελέτες και τις εργασίες, αλλά μόνο για τα ηλεκτρολογικα και γενικά για ότι έχεις άδεια. Εγώ πχ που έβγαλα ΤΕΙ μηχανολογίας, μπορώ να αναλάβω μόνος ευρεία γκάμα εργασιών σχετικες με υδραυλικά και ηλεκτρικά, όμως δεν έχω την παραμικρή εμπειρία να κάνω κάτι μόνος, αντε καμία μελέτη μέχρι εκεί που ορίζει η άδεια. 

Αυτά γενικά αν είσαι μηχανικός πρέπει να τα ξέρεις ήδη, μην το πάρεις προσωπικά μια γνώμη λέω. Επειδή είναι μεγάλος μπελάς να χτίσεις κάτι στην Ελλάδα μόνος χωρίς να υπάρχει εργολάβος από πίσω, οπλισου με πολύ υπομονή. Το καλύτερο είναι να τα πάρει όλα εργολάβος αλλά με υψηλότερο κόστος. 

Ναι, έχω κανονικά άδεια. Απλώς η ηλεκτρολογία δεν εχει ιδιαίτερη σχέση με το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού. Ασχολούμαστε με μαθηματικά, υπολογισμούς τάσεων, εγκαταστάσεις, μετρήσεις, ε και κάποιους κανονισμούς ΕΛΟΤ. 

Δεν το παίρνω προσωπικά, είστε το μοναδικό πρόσωπο που έδωσε μια σοβαρή απάντηση σε κάποιον που ξεκινάει να ψάχνει, και είμαι ευγνώμων. Αν μη τι άλλο, βοηθήσατε στην πληρέστερη κατανόηση του θέματος.

2 λεπτά πριν, basilis_k6 είπε

Οχι ακριβως. Θελω να μαθω σε ποια χωρα σκαβουν και ριχνουν μπετα μονοι τους. νοικιαζουν μια μπουλτοζα και διαβαζουν το μανουαλ πως δουλεύει δλδ; Δεν βγαζει νοημα αυτο που εγραψες. Μήπως εννοεις κατι διαφορετικο;

Αν θυμάμαι καλα, είναι σε μια επαρχία της Γαλλίας (μου διαφεύγει το όνομα). Όχι, η μπουλντόζα ήρθε με συνεργείο για την εξομάλυνση του εδάφους, τα υπόλοιπα, πλην κάποιων τεχνικών ζητημάτων και της μεταφοράς των υλικών, τα έκαναν μόνοι τους ναι. Δεν ήταν και βίλα, αλλά για μονοκατοικία έκανε τη δουλειά άψογα.

Δημοσ.

Εδώ στην Ελλάδα σε ορισμένες περιπτώσεις θες και άδεια μικρής κλίμακας για να αλλάξεις λεκάνη στο μπάνιο σου ή να βάψεις ένα δωμάτιο. Έπρεπε σε πολλά ζητήματα που αφορούν μικροεργασιες να μπορούσε ο πολίτης να εκδίδει μόνος του την άδεια με αίτηση του χωρίς την συνδρομή μηχανικού. Απεναντίας έχουνε χώσει παντού την υποχρέωση μηχανικού για να έχουν να βγάζουν λεφτά από τα κόστη βεβαιώσεων των αδειών και να εξυπηρετούν συντεχνιακα συμφέροντα. 

Αυτά στο εξωτερικό που είδες τα ξεχνάς εδώ δεν έχει νόημα.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 ώρες πριν, Nikki_ είπε

Κάθε βοήθεια δεκτή

Αν δεν το ηλεκτροδοτησεις ποτέ (ΔΕΗ) πήγαινε στο μηχανικό να βγάλει μελέτη και έκδοση άδειας χωρίς επίβλεψη και κανε ότι θες Με ανανεώσιμες  σαν ηλ δεν έχεις θέμα Να θυμάσαι οτι όταν σου πέσει στο κεφάλι θα φταις εσύ Πάρε 2  Κοντεινερ για αυτό που θες να κάνεις και προσαρμοσετα 

ΥΓ Τα βίντεο στο youtube μπορεί και να μην είναι πραγματικά 

Επεξ/σία από hp8
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Νομίζω το δίπλωμα HMMY σου επιτρέπει να υπογράψεις και κατασκευές μέχρι διόροφο, ψάξτο λίγο! 

Αν μη τι άλλο, ενδιαφέρον προτζεκτάκι. 

https://tkm.tee.gr/wp-content/uploads/2018/01/eidikotites_mihanikon.pdf

https://tee-kdth.gr/wp-content/uploads/2017/09/epaggelmatika_dikaiomata.pdf

Edit: Το είχα ακούσει αλλά δεν βρήκα κάτι ξεκάθαρο μετά απο λίγο γρήγορο ψάξιμο. 

Επεξ/σία από Errik
  • Thanks 1
Δημοσ.

Δεν μπορώ κι εγώ να καταλάβω γιατί την απόπαίρνετε. Μην ακούς τους κακοθελητες, προχωρά κυρά ηλεκτρολογα!

Ξεκινα να σκαβς παράλληλα, πήγαινε πρακτικερ έχει πολύ ωραία φτυάρια και τσαπια σε πολύ οικονομικές τιμές

Every journey, starts with a little step

Sorry not sorry 

• Haha 1
Δημοσ.
30 λεπτά πριν, mariosnik_ είπε

Αυτά στο εξωτερικό που είδες τα ξεχνάς εδώ δεν έχει νόημα.

Ναι, η γραφειοκρατία έχει πάει σε άλλα επίπεδα... Θα το παλέψω όμως, νομικά. Ό,τι πουν οι μηχανικοί και η πολεοδομία.

29 λεπτά πριν, hp8 είπε

Αν δεν το ηλεκτροδοτησεις ποτέ (ΔΕΗ) πήγαινε στο μηχανικό να βγάλει μελέτη και έκδοση άδειας χωρίς επίβλεψη και κανε ότι θες Με ανανεώσιμες  σαν ηλ δεν έχεις θέμα Να θυμάσαι οτι όταν σου πέσει στο κεφάλι θα φταις εσύ Πάρε 2  Κοντεινερ για αυτό που θες να κάνεις και προσαρμοσετα 

ΥΓ Τα βίντεο στο youtube μπορεί και να μην είναι πραγματικά 

Ναι, το πλάνο είναι να μη χρησιμοποιήσω ποτέ στάνταρ ηλεκτροδότηση από κάποιο πάροχο, γιατί για να φέρεις ρεύμα χρειάζεται το πρότυπο της κατοικίας να έχει φτιαχτεί ακολουθώντας προκαθορισμένους κανόνες ασφαλείας που αφορούν τις τυποποιημένες ηλ. εγκαταστάσεις. Έχω ωστόσο κάνει μελέτη πλήρους ηλεκτρολογικής εγκατάστασης με οικιακές ανεμογεννήτριες, με προσαρμοσμένα πρότυπα ασφαλείας, οπότε ας υποθέσουμε ότι από εκεί είμαι καλυμμένη.

Αυτό που με προβληματίζει είναι η ύδρευση και η αποχέτευση γιατί σαφώς θα χρειαστώ βοήθεια εκεί, και δεν ξέρω κατά πόσο μια κατοικία που δεν είναι χτισμένη κατά τα συνηθισμένα πρότυπα θα λάβει έγκριση. 

39 λεπτά πριν, hp8 είπε

Να θυμάσαι οτι όταν σου πέσει στο κεφάλι θα φταις εσύ 

Ναι, δε θα παραλείψω!

Δημοσ.

Ολα ειναι εφικτά και μπορεί να γίνει με προσωπική εργασία. 

Άδεια απο ΠΜ κ ξεκινάς, αν ερθει το ΙΚΑ για ντού βέβαια δεν θα πρέπει να υπάρχει απασχολούμενος χωρίς εξ αίματος συγγένεια. Αλλιως θεωρείται μαύρη εργασία.

Αδέρφια και φίλοι φορολογικά δεν νοείται η έννοια, άνευ αμοιβής, έστω και ας είναι έτσι.

Τοίχος απο αλφαμπλοκ και το υπόγειο μάλλον το ξεχνάς; Η πλάκα, κολώνες και δοκάρια είναι πολύ συνθετο πράγμα να γίνει χωρίς γνώση. Δε νομίζω κάποιος απο το utube να όπλισε σκυρόδεμα.

Καλουπώνεις μια βαση, οπλίζοντας την με πλέγμα (εύκολο) και χτίζεις απο πάνω με ελαφρά υλικά.

• Like 1
Δημοσ.
42 λεπτά πριν, Errik είπε

Νομίζω το δίπλωμα HMMY σου επιτρέπει να υπογράψεις και κατασκευές μέχρι διόροφο, ψάξτο λίγο! 

Θα πρέπει να το δω, ναι. Υπογράφω κάνονικά σε έργα ηλεκτρολογικών εργασιών, ωστόσο δεν έχω ψάξει ακόμη έως ποιά κλίμακα επιτρέπεται. 

45 λεπτά πριν, Errik είπε

https://tkm.tee.gr/wp-content/uploads/2018/01/eidikotites_mihanikon.pdf

https://tee-kdth.gr/wp-content/uploads/2017/09/epaggelmatika_dikaiomata.pdf

Edit: Το είχα ακούσει αλλά δεν βρήκα κάτι ξεκάθαρο μετά απο λίγο γρήγορο ψάξιμο. 

Δεν πειράζει! Ευχαριστώ και μόνο για το ενδιαφέρον, με βοηθάει να δω σφαιρικά την κατάσταση.

39 λεπτά πριν, tutuyo είπε

Δεν μπορώ κι εγώ να καταλάβω γιατί την απόπαίρνετε. Μην ακούς τους κακοθελητες, προχωρά κυρά ηλεκτρολογα!

Ξεκινα να σκαβς παράλληλα, πήγαινε πρακτικερ έχει πολύ ωραία φτυάρια και τσαπια σε πολύ οικονομικές τιμές

Every journey, starts with a little step

Sorry not sorry 

Συγκινητικό 🙄

17 λεπτά πριν, Vagosman είπε

Ολα ειναι εφικτά και μπορεί να γίνει με προσωπική εργασία. 

Άδεια απο ΠΜ κ ξεκινάς, αν ερθει το ΙΚΑ για ντού βέβαια δεν θα πρέπει να υπάρχει απασχολούμενος χωρίς εξ αίματος συγγένεια. Αλλιως θεωρείται μαύρη εργασία.

Αδέρφια και φίλοι φορολογικά δεν νοείται η έννοια, άνευ αμοιβής, έστω και ας είναι έτσι.

Τοίχος απο αλφαμπλοκ και το υπόγειο μάλλον το ξεχνάς; Η πλάκα, κολώνες και δοκάρια είναι πολύ συνθετο πράγμα να γίνει χωρίς γνώση. Δε νομίζω κάποιος απο το utube να όπλισε σκυρόδεμα.

Καλουπώνεις μια βαση, οπλίζοντας την με πλέγμα (εύκολο) και χτίζεις απο πάνω με ελαφρά υλικά.

Έχω σκεφτεί τα εξής: Αν είναι να μπει υπόγειο, θα χρειαστεί εντελώς διαφορετική αντισεισμική/ στατική προσέγγιση, να το δει πολιτικός μηχανικός και να το εγκρίνει, συνεπάγεται μεγαλύτερο κόστος και μελέτη, συνεπάγεται περισσότερος χρόνος και μεγαλύτερη καθυστέρηση. Ωστόσο, μάλλον θα πάω κατά 'κει, γιατί αν είναι να το ξεκινήσω θέλω να βγει κάτι καλό. 

Στην περίπτωση που γίνει χωρίς υπ. το κόστος μειώνεται δραματικά, η ηλ. εγκατάσταση γίνεται πιο εύκολη κλπ. αλλά οι αποθηκευτικοί χώροι θα είναι πάντα ένα πρόβλημα. Κατασκευαστικά θα χρειαστούν μάλλον τα κλασικά οικοδομικά. Οπλισμένο σκυρόδεμα, πέτρα/αλφαμπλοκ, συνδετικό υλικό (μάλλον τσιμέντο)  σιδερόβεργες κλπ.

Οπότε μάλλον προς την 1η γραμμή πάει. 

Επίσης μήπως ξέρει κανείς τι γίνεται με τις οικοδομικές άδειες; Έχω δει ότι χρεώνουν από 70€ - 150€ /m² αναλόγως με την εργασία. Αυτές οι τιμές ισχύουν με ή χωρίς επίβλεψη; Στην περίπτωση επίβλεψης, υπάρχουν κρυμμένα κόστη λόγω μετακίνησης; Το αγρόκτημα είναι σε νησί.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...