Nikki_ Δημοσ. 31 Μαρτίου 2024 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2024 Καλησπέρα σε όλους. Ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζετε καθόλου, σχετικά με την οικοδομική άδεια που θα χρειαζόταν κάποιος αν ήθελε να κτίσει ο ίδιος το σπίτι του. Υπάρχουν στο εξωτερικό πολλά ζευγάρια, τα οποία έχοντας κάνει μια μελέτη, προχωρούν σε κτίσιμο κατοικίας χωρίς να προσλάβουν κάποιον εργάτη ή μηχανικό επίβλεψης, απλώς και μόνο με την άδεια οικοδόμησης. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει στην Ελλάδα; Για να το θέσω πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα αγρόκτημα 7,5 στρεμμάτων, εκτός σχεδίου, άρτιο και οικοδομήσιμο, μη δασικό, σε μη προστατευμένη ζώνη, με απόσταση περίπου 3 χλμ από κατοικημένη περιοχή. Αυτό που σκέφτομαι να κάνω είναι αν μπορώ να φτιάξω το μοντέλο της κατοικίας ψηφιακά, να βγάλω άδεια οικοδόμησης, να αγοράσω η ίδια τα υλικά και να το χτίσω χωρίς να προσλάβω κάποιον (παρακαλώ όχι σχόλια τύπου "δεν μπορείς" λόγω φύλου). Θέλω να είναι ένα ισόγειο και ένα υποτυπώδες υπόγειο, συνολικά 80 τ.μ. (άρα θα έχει θεμέλια και δε θα είναι προκάτ./λυόμενο). Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός, οπότε την καλωδίωση θα την αναλάβω η ίδια, και μένουν τα υδραυλικά, η μόνωση και η πυροπροστασία. 1) Πιστεύετε ότι αν δώσω αναλυτικά τα χαρτιά και το μοντέλο της οικίας, με έναν πολιτικό μηχανικό να τα προσκομίζει στην πολεοδομία, πως θα μου δώσουν την άδεια; 2) Πόσο πιστεύετε θα κόστιζε η άδεια σε μια τέτοια περίπτωση; 3) Συγγνώμη για το σεντόνι, ήθελα να ξέρετε όσο το δυνατόν περισσότερα. Κάθε βοήθεια δεκτή και σας ευχαριστώ πολύ!🙃
blazar Δημοσ. 31 Μαρτίου 2024 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2024 Στατική μελέτη θα κάνεις; Την ανοικοδόμηση ποιος θα την κάνει;
gokuthelegend Δημοσ. 31 Μαρτίου 2024 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2024 (επεξεργασμένο) 16 λεπτά πριν, Nikki_ είπε Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός Αν μπορούσε ο καθένας να φτιάξει ένα σπίτι μόνος του τότε ποιος ο λόγος να υπάρχουν πολιτικοί μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες μηχανικοί; Δεν είναι μόνο ότι βάζεις τούβλα το ένα πάνω στο άλλο, πρέπει να υπάρχει και κάποια επίβλεψη ότι γίνεται σωστά η δουλειά. Εκτός αν σκοπεύεις να προσλάβεις πολιτικό μηχανικό για την επίβλεψη και εσύ να βάλεις μόνο την σωματική εργασία. Ένα παράδειγμα, άλλο να συμπληρώνω εγώ προσωπικά κάποια τυχαία κουτάκια στο μηχανογραφικό της φορολογικής δήλωσης χωρίς να έχω την παραμικρή ιδέα, και άλλο να τα συμπληρώσει ένας φοροτεχνικός που σίγουρα ξέρει αρκετά πράγματα παραπάνω. Επεξ/σία 31 Μαρτίου 2024 από gokuthelegend
SB_1957 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2024 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2024 Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. https://mitos.gov.gr/index.php/ΔΔ:Έκδοση_οικοδομικών_αδειών_(e-Άδειες) https://hmconstruction.gr/blog/adeia-domisis-diadikasia/ https://www.xn----ylbaqknabc9ci5aehjki.gr/el/blog/diadikasia-ekdosis-oikodomikis-adeias.html 1
NikosKallithea Δημοσ. 31 Μαρτίου 2024 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2024 Αυτά που περιγράφεις απλα δεν γίνονται στην Ελλάδα, άλλου δεν ξερω.
TuXaKoS Δημοσ. 1 Απριλίου 2024 Δημοσ. 1 Απριλίου 2024 1 hour ago, Nikki_ said: Υπάρχουν στο εξωτερικό πολλά ζευγάρια, τα οποία έχοντας κάνει μια μελέτη, προχωρούν σε κτίσιμο κατοικίας χωρίς να προσλάβουν κάποιον εργάτη ή μηχανικό επίβλεψης, απλώς και μόνο με την άδεια οικοδόμησης. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει στην Ελλάδα; Που; ποιος υπογράφει την τελική άδεια και ότι όλα έγιναν σύμφωνα με τους κανονισμούς/μελέτη;
basilis_k6 Δημοσ. 1 Απριλίου 2024 Δημοσ. 1 Απριλίου 2024 ιγκλου στην αλασκα και καλυβες στην ινδονησια εννοεις εξωτερικο? η μήπως φουλ ξυλινα σπιτια? 5
NikosKallithea Δημοσ. 1 Απριλίου 2024 Δημοσ. 1 Απριλίου 2024 2 ώρες πριν, tutuyo είπε που χτιζουν 80 τμ με υπογειο μονοι τους? Στην ζούγκλα οι ιθαγενείς 😁 2
andreaspA Δημοσ. 1 Απριλίου 2024 Δημοσ. 1 Απριλίου 2024 14 ώρες πριν, Nikki_ είπε Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός πως ειναι δυνατον βρε κοριτσι μου να τελειωσες πολυτεχνειο (?) και να λες τετοια πραγματα? Δεν σε κοροιδευω, δεν σε ειρωνευομαι, απλα εχω ειλικρινή απορια! Ποιος θα κανει στατικη μελετη? ποιος θα υπογραψει, ποιος θα χτισει? ποιος θα ριξει μπετα? ποιος θα χτισει το σπιτι εν ολιγης ? και εισαι και "κοντα" στο αντικειμενο. Δεν τελειωσες φιλοσοφικη. Η ιδια να τα αγορασεις τα υλικα, την σειρα των εργασιων που πρεπει να γινουν την ξερεις? το πως θα γινουν αυτες οι εργασιες γνωριζεις κατι σχετικό? Να φωναζεις τα συνεργεια εσυ και να συμφωνεις μαζι τους, αντε και το κανεις. Χωρις μηχανικο ομως δεν κανεις τιποτα. Ουτε αδεια βγαζεις, ουτε σπιτι χτιζεις. Η τσιμεντοκονια τριβει, 10 ιδεες εχω πως να το μαζεψω, και παλι φωναζω τον μηχανικο να το δει και να μου πει και αυτος! 1
Ukforthemoment Δημοσ. 1 Απριλίου 2024 Δημοσ. 1 Απριλίου 2024 Σας έχει καταστρέψει το youtube και το ΤΙΚΤΟΚ. 7 3 3
Joshua21 Δημοσ. 1 Απριλίου 2024 Δημοσ. 1 Απριλίου 2024 15 hours ago, Nikki_ said: Υπάρχουν στο εξωτερικό πολλά ζευγάρια, τα οποία έχοντας κάνει μια μελέτη, προχωρούν σε κτίσιμο κατοικίας χωρίς να προσλάβουν κάποιον εργάτη ή μηχανικό επίβλεψης, απλώς και μόνο με την άδεια οικοδόμησης. Δεν νομίζω να επιτρέπεται πουθενά κάτι τέτοιο, στο youtube το είδες? Πάντως στην Ελλάδα σίγουρα δεν επιτρέπεται, η επίβλεψη είναι υποχρεωτική, καθώς επίσης πρέπει υποχρεωτικά να πληρωθεί ο ελάχιστος αριθμός ενσήμων ανάλογα με το μέγεθος της κατασκευής. Απευθύνσου σε έναν μηχανικό τον οποίο θα τον χρειαστείς ούτως ή άλλως για να βγει η άδεια, και θα σε ενημερώσει αυτός με ακρίβεια για το κόστος της άδειας και της επίβλεψης.
Petros Electron Δημοσ. 1 Απριλίου 2024 Δημοσ. 1 Απριλίου 2024 14 ώρες πριν, Nikki_ είπε Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός, Συνάδελφε, οπως σου ειπαν και οι παραπάνω. Θέλει μηχανικό. Θα απευθυνθείς σε αυτόν και θα σε κατευθύνει. 1
@pnea1973 Δημοσ. 1 Απριλίου 2024 Δημοσ. 1 Απριλίου 2024 Απο την στιγμή που είσαι ηλεκτρολόγος μηχανικός μπορείς για το κομμάτι των ΗΜ να αναλάβεις εσύ την μελέτη-επίβλεψη.
Nikki_ Δημοσ. 1 Απριλίου 2024 Μέλος Δημοσ. 1 Απριλίου 2024 (επεξεργασμένο) 16 ώρες πριν, gokuthelegend είπε Εκτός αν σκοπεύεις να προσλάβεις πολιτικό μηχανικό για την επίβλεψη και εσύ να βάλεις μόνο την σωματική εργασία. Αυτό γίνεται; Δεν έχω κανένα θέμα να το κάνω. Επίσης το ότι είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικος δεν το είπα για να αποδείξω ότι δε χρειάζομαι πολιτικό μηχανικό. Το είπα γιατί γνωρίζω πώς να εγκαθιστώ ηλεκτρολογική εγκατάσταση, συνεπώς το ηλεκτρολογικό κομμάτι είναι καλυμμένο. Επεξ/σία 1 Απριλίου 2024 από Nikki_
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα