Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
39 minutes ago, Zazula said:

O φίλος έκανε την ερώτηση επειδή κατά λάθος είχα γράψει κάπου «εκμισθωτής» αντί του ορθού «μισθωτής», είχε συγκεκριμένο κόντεξτ η ερώτηση.

Όποιος και να ήταν ο λόγος που ξανάκανε την συγκεκριμένη ερώτηση δεν κάνει διαφορά, η σωστή απάντηση συνεχίζει να είναι η ίδια.

• Απαντ. 56
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Joshua21 είπε

Όποιος και να ήταν ο λόγος που ξανάκανε την συγκεκριμένη ερώτηση δεν κάνει διαφορά, η σωστή απάντηση συνεχίζει να είναι η ίδια.

Αναφορικά με το εάν το κόντεξτ έχει σημασία για το ποια είναι η σωστή απάντηση· ιδωμένο το θέμα από τη στενή λογιστική σκοπιά [λ.χ. Χρειάζεται αποδοχή μισθωτή για να ισχύει μια λύση ή τροποποίηση στους υπολογισμούς τού Ε2; Μπορώ να ανεβάσω ως εκμισθωτής νέο μισθωτήριο όταν για τη λύση στο προηγούμενο δεν έγινε αποδοχή; κ.λπ.] η σωστή απάντηση είναι όντως «Η αποδοχή στη λύση δεν είναι απαραίτητη από τον μισθωτή, άσχετα αν έχει ή δεν έχει παρέλθει ο συμφωνημένος χρόνος μίσθωσης.» Άρα εδώ το «απαραίτητη» σχετίζεται αποκλειστικά με το λογιστικό πεδίο.

Στο παρόν νήμα ωστόσο το ζήτημα σχετίζεται με τη νομική όψη των αστικών μισθώσεων και όχι με τη λογιστική, επομένως είναι συνετό να συνυπολογίζουμε και τη νομικής φύσεως σημασία τής ρητής μη αποδοχής και της παραλείψεως δηλώσεως αποδοχής ή μη. Εκεί λοιπόν μια ιδέα παίρνουμε από την Α 1139/2020, όπου με αφορμή τις δηλώσεις Covid [οι οποίες είναι τροποποιητικές μισθωτηρίου με μεταβολή μισθώματος, άρ. 5 παρ. 1 εδάφ. 1ο] αναγράφεται ότι: «Εάν δεν υποβληθεί δήλωση αποδοχής κατά τα ανωτέρω, μετά την παρέλευση της σχετικής προθεσμίας, θεωρείται ότι αυτή έχει γίνει αποδεκτή από τον μισθωτή. Δηλώσεις μη αποδοχής που υποβάλλονται μετά την ως άνω προθεσμία δεν κωλύουν τη χορήγηση των ευεργετημάτων και δύναται για αυτές να διενεργηθεί διασταύρωση και να οδηγηθούν σε έλεγχο σε μεταγενέστερο χρόνο.» (άρ. 5 παρ. 4). Από τις συγκεκριμένες διατυπώσεις μπορούμε να εξαγάγουμε ότι:

• Όσο ο μισθωτής δεν δηλώνει αποδοχή ή μη αποδοχή, εκλαμβάνεται ως αποδοχή.
  • Όταν ο μισθωτής δηλώνει εμπρόθεσμα μη αποδοχή, υφίσταται νομική ισχύς και μπορεί να την επικαλεστεί.
Δημοσ.
11 minutes ago, Zazula said:

η σωστή απάντηση είναι όντως «Η αποδοχή στη λύση δεν είναι απαραίτητη από τον μισθωτή, άσχετα αν έχει ή δεν έχει παρέλθει ο συμφωνημένος χρόνος μίσθωσης.»

Άρα στην ουσία συμφωνούμε απόλυτα.

Όσο για τα υπόλοιπα καλά κάνεις και τα γράφεις μια και όπως λες είναι σχετικά με το νήμα, αλλά με την συγκεκριμένη ερώτηση που έκανε ο φίλος ΔΕΝ είναι σχετικά, κακώς τα γράφεις κάνοντας παράθεση σε μένα που τυγχάνει να απάντησα στη συγκεκριμένη ερώτηση.

Τίποτα άλλο από εμένα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σχετικά με την 3ετία όσο αφορά δεύτερο ή τρίτο συνεχόμενο συμβόλαιο με τον ίδιο ενοικιαστή, ρώτησα δικηγόρο και πήρα την εξής απάντηση: Παλαιότερα είχε κριθεί από τον Άρειο Πάγο σε παρεμφερές ζήτημα ότι «συνυπολογίζεται και ο χρόνος των διαδοχικών ανανεώσεων της μίσθωσης ή των διαδοχικών νέων αυτοτελών μισθώσεων που προηγήθηκαν» αλλά κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και εξαρτάται από το ειδικότερο ιστορικό.

Το ρώτησα γιατί αφορά και τους γονείς μου που θέλουν να διώξουν ένα ενοικιαστή που έκαναν το 2022 τελευταία ανανέωση μέχρι το 23 (στο σπίτι μένει από 2015) και μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι ισχύει η 3ετία. 

Επεξ/σία από 1comment
Δημοσ.
2 hours ago, 1comment said:

Σχετικά με την 3ετία όσο αφορά δεύτερο ή τρίτο συνεχόμενο συμβόλαιο με τον ίδιο ενοικιαστή, ρώτησα δικηγόρο και πήρα την εξής απάντηση: Παλαιότερα είχε κριθεί από τον Άρειο Πάγο σε παρεμφερές ζήτημα ότι «συνυπολογίζεται και ο χρόνος των διαδοχικών ανανεώσεων της μίσθωσης ή των διαδοχικών νέων αυτοτελών μισθώσεων που προηγήθηκαν» αλλά κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και εξαρτάται από το ειδικότερο ιστορικό.

Το ρώτησα γιατί αφορά και τους γονείς μου που θέλουν να διώξουν ένα ενοικιαστή που έκαναν το 2022 τελευταία ανανέωση μέχρι το 23 (στο σπίτι μένει από 2015) και μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι ισχύει η 3ετία. 

Μπερδεμένα τα γράφεις, άλλο πράγμα το δεύτερο ή τρίτο συνεχόμενο συμβόλαιο με τον ίδιο ενοικιαστή, και άλλο η ανανέωση.

Είναι απλά τα πράγματα, αν στο τελευταίο συμβόλαιο του 22 γίνεται λόγος για ανανέωση της υπάρχουσας μίσθωσης τότε η τριετία δεν ξεκινάει από την αρχή (έχει ήδη παρέλθει από το 18), αν δεν αναφέρεται τίποτα απολύτως για την προηγούμενη μίσθωση τότε η τριετία ξεκινάει από την αρχή (ισχύει μέχρι το 2025).

Δημοσ.
11 ώρες πριν, Joshua21 είπε

Μπερδεμένα τα γράφεις, άλλο πράγμα το δεύτερο ή τρίτο συνεχόμενο συμβόλαιο με τον ίδιο ενοικιαστή, και άλλο η ανανέωση.

Είναι απλά τα πράγματα, αν στο τελευταίο συμβόλαιο του 22 γίνεται λόγος για ανανέωση της υπάρχουσας μίσθωσης τότε η τριετία δεν ξεκινάει από την αρχή (έχει ήδη παρέλθει από το 18), αν δεν αναφέρεται τίποτα απολύτως για την προηγούμενη μίσθωση τότε η τριετία ξεκινάει από την αρχή (ισχύει μέχρι το 2025).

Ανέφερα τι μου είπε δικηγόρος για το θέμα. Ο δικηγόρος απάντησε συνυπολογίζεται και ο χρόνος των διαδοχικών ανανεώσεων της μίσθωσης ή των διαδοχικών νέων αυτοτελών μισθώσεων που προηγήθηκαν.

Αν ξέρεις να διαβάζεις, καταλαβαίνεις τι σημαίνειΠροφανώς μεγαλύτερη βαρύτητα έχει η κρίση του Άρειου Πάγου παρά η δική σου...

Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Και ο επόμενος ενοικιαστής μου, με ενημέρωσε ό,τι φεύγει ουτε 6 μήνες δεν έκτασε εκει! και στην αρχή μου έλεγε για τουλάχιστον 3 χρονια οτι θα κάτσει, γιατι δεν βγαίνει και έχω χρεωθεί όλη την ανακαίνιση. Ταπί θα το βγάλω το Πάσχα έχοντας και το φέσι της ανακαίνισης, ουτε δουλευω τωρα. Όλα στραβα μου πάνε :(

Πρέπει να δημιουργηθεί ένα βιογραφικό ενοικιαστών, όπως σε άλλες χώρες, δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση, ενοικιάζω. Πλέον νοικιάζουν για λίγους μήνες, με αποκορύφωμα μια που έκατσε 2!! ημέρες το Σεπτέμβρη. Έχουμε και εμείς υποχρεώσεις.

Στεναχωρέθηκα σήμερα.

Επεξ/σία από Manefs23
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, Manefs23 είπε

Και ο επόμενος ενοικιαστής μου, με ενημέρωσε ό,τι φεύγει ουτε 6 μήνες δεν έκτασε εκει! και στην αρχή μου έλεγε για τουλάχιστον 3 χρονια οτι θα κάτσει, γιατι δεν βγαίνει και έχω χρεωθεί όλη την ανακαίνιση.

το οτι δε ενημέρωσε οτι φεύγει γιατί δε μπορεί να ανταπεξέλθει μόνο θετικό είναι . Δλδ θα προτιμούσες να σε φεσώσει ?

Οκ , καταλαβαίνω οτι σε βγάζει εκτός αρκετά αλλά δεν είναι και τραγικό

Όταν λες "ανακαίνιση" εννοείς το φρεσκάρισμα-βάψιμο-καθάρισμα ή ζημιές που δεν καλύπτει η εγγύηση ???

Επισκέπτης
Δημοσ.

Άλλαξα όλα τα υδραυλικα, το μπάνιο ολοκαίνουργιο το γκρεμισα (τα πάντα νέα),  όλα απο την αρχή, το ίδιο και στην κουζίνα, νεα ηλεκτρική κουζίνα (έκανε 600ευρώ)... συν βάψαμε εξωτερικά την πολυκατοικία και το μερίδιο μου έβγαινε κοντά στο 800ευρω...

Μιλάμε σύνολο κοντά 4000

Δημοσ.
12 ώρες πριν, Manefs23 είπε

Άλλαξα όλα τα υδραυλικα, το μπάνιο ολοκαίνουργιο το γκρεμισα (τα πάντα νέα),  όλα απο την αρχή, το ίδιο και στην κουζίνα, νεα ηλεκτρική κουζίνα (έκανε 600ευρώ)... συν βάψαμε εξωτερικά την πολυκατοικία και το μερίδιο μου έβγαινε κοντά στο 800ευρω...

Μιλάμε σύνολο κοντά 4000

Νομίζω η ανακαίνιση μετράει που έκανες, θα το δεις και στο μέλλον. Απλά σου τυχαν διαδοχικοί κακοί ενοικιαστές. Είμαι σίγουρος θα βρεις έναν καλό μην απελπιζεσαι.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 01/04/2024 at 10:21, 1comment said:

Ανέφερα τι μου είπε δικηγόρος για το θέμα. Ο δικηγόρος απάντησε συνυπολογίζεται και ο χρόνος των διαδοχικών ανανεώσεων της μίσθωσης ή των διαδοχικών νέων αυτοτελών μισθώσεων που προηγήθηκαν.

Αν ξέρεις να διαβάζεις, καταλαβαίνεις τι σημαίνειΠροφανώς μεγαλύτερη βαρύτητα έχει η κρίση του Άρειου Πάγου παρά η δική σου...

Προφανώς, μόνο που εδώ δεν έχουμε "κρίση του Άρειου Πάγου", έχουμε απλά έναν δικό σου ισχυρισμό και τίποτα άλλο.

13 hours ago, Manefs23 said:

Και ο επόμενος ενοικιαστής μου, με ενημέρωσε ό,τι φεύγει ουτε 6 μήνες δεν έκτασε εκει! και στην αρχή μου έλεγε για τουλάχιστον 3 χρονια οτι θα κάτσει, γιατι δεν βγαίνει και έχω χρεωθεί όλη την ανακαίνιση. Ταπί θα το βγάλω το Πάσχα έχοντας και το φέσι της ανακαίνισης, ουτε δουλευω τωρα. Όλα στραβα μου πάνε :(

Πρέπει να δημιουργηθεί ένα βιογραφικό ενοικιαστών, όπως σε άλλες χώρες, δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση, ενοικιάζω. Πλέον νοικιάζουν για λίγους μήνες, με αποκορύφωμα μια που έκατσε 2!! ημέρες το Σεπτέμβρη. Έχουμε και εμείς υποχρεώσεις.

Στεναχωρέθηκα σήμερα.

Αν είναι έτσι όπως τα λες δεν τρέχει και τίποτα, απλά θα το νοικιάσεις στον επόμενο.

Πάντως και "βιογραφικό ενοικιαστών" να υπήρχε δεν θα σου εξασφάλιζε ότι ο ενοικιαστής θα τηρούσε τα συμφωνημένα, μόνο από τίποτα μπαταχτζήδες θα μπορούσε να σε προστατέψει,που σύμφωνα με όσα έχεις περιγράψει ο συγκεκριμένος που έχεις τώρα και φεύγει δεν είναι τέτοιος.

Επεξ/σία από Joshua21
Επισκέπτης
Δημοσ.
47 λεπτά πριν, RedGL είπε

Νομίζω η ανακαίνιση μετράει που έκανες, θα το δεις και στο μέλλον. Απλά σου τυχαν διαδοχικοί κακοί ενοικιαστές. Είμαι σίγουρος θα βρεις έναν καλό μην απελπιζεσαι.

Ευχαριστώ. Θα πάω στην είσοδο, με μια ταμπέλα ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ, και με μια κιθάρα και θα τραγουδώ:

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...