Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 λεπτά πριν, Diver_Gr είπε

Το συμβολαίο είναι για να καλύπτει τόσο τον ιδιοκτήτη όσο και τον ενοικιαστή. Βάση νόμου ο ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα να σου ζητήσει τα χαμένα ενοίκια λόγο αποχώρησης σου. Αν δεν δεχθείς να πληρώσεις μπορεί να σε πάει δικαστίκά και εκεί βάσει νομοθεσίας θα δικαιωθεί αν έχει σκοπό να το τραβήξει.

Επιπλέων το ελάχιστο συμβόλαιο βάση νομοθεσίας είναι 3 έτη, ακόμα και αν έχεις κάνει για 2 στο δικαστήριο μπορεί να διεκδικήσει 3 έτη.....

Το καλύτερο είναι να μιλήσεις μαζί του και να βρεις μια μέση λύση, μπορεί να είναι συννενοήσιμος και να τα βρείτε με μικρή χασούρα για εσένα.

Συγνώμη αν έχω συμβόλαιο για δυο  χρόνια και τελικά πρέπει να φύγω στον ένα χρόνο (γιατί τόσο το χρειάζομαι το σπίτι) ...θα μπορεί να ζητήσει μετά ενοίκια από τρία χρόνια;;;;

Επεξ/σία από Kid2023
  • Haha 1
  • Απαντ. 56
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 ώρες πριν, 1comment είπε

Νομικά όντως ισχύει η τριετία αλλά στο ταξις τι γίνεται αν το συμβόλαιο λήγει (που θα λήξει εφόσον το έκαναν για 1 χρόνο); Ρωτάω, δεν δίνω απάντηση στο φίλο. Τυπικά δηλαδή στο ταξις το συμβόλαιο θα έχει λήξει. Αν ας πούμε ο ιδιοκτήτης ασκήσει έξωση και δείξει το ληγμένο συμβόλαιο, μπορεί να το κάνει; Σε αυτή την περίπτωση, η έξωση θα γίνει αυτόματα ή θα γίνει δικαστήριο αν ο ενοικιαστής πατήσει πάνω στο νόμο της 3ετίας και αρνείται να φύγει;

Εφόσον δεν έχει συμφωνηθεί η λήξη του (η οποία πρέπει να αναρτηθεί ως τροποποίηση) θεωρείται αορίστου.

Αν χρειαστεί αλλαγή μισθώματος γίνεται επίσης τροποποίηση.

Το δικαστήριο βέβαια δεν ασχολείται με το τι έχει δηλωθεί στην εφορία αλλά με το πραγματικό γεγονός και οι αντίδικοι θα χρειαστεί να φέρουν ο καθένας τα αποδεικτικά του στοιχεία ώστε να υποστηρίξουν τις θέσεις τους.

Επεξ/σία από agnostos13
Δημοσ.
10 ώρες πριν, Santa5634 είπε

Και εγώ είχα συμβόλαιο 2 χρόνια και όταν αποφάσισα να φύγω στα 2 χρονια ο ιδιοκτήτης είπε ότι του οφείλω 1 έτος ενοίκια για αποζημίωση διότι βάση νόμου ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης είναι τα 3. Οπότε και εγώ το κράτησα ακόμη ένα χρόνο χωρίς να κατοικώ και δεν έφυγα ακόμη και όταν παρακαλούσε να μου χαρίσει την αποζημίωση που του "χρωστούσα". Πάντως ο νόμος με τη τριετία δεν έχει καμία λογική , για ποιο λόγο δεν έχω δικαίωμα να μείνω κάπου λιγότερο από τρία χρόνια; Πώς και η Βουλή δε διορθώνει τέτοιους παρανοϊκούς νομους;

Από όσο ξερω, εάν το συμβόλαιο είναι για ένα ή δύο χρόνια, με τη λήξη του ο ενοικιαστής μπορεί να φύγει αζημιως. Η τριετία υπάρχει για να προστατεύει τον ενοικιαστή, όχι τον ιδιοκτήτη. Άρα δεν νομίζω ότι είχε δικαίωμα να διεκδικήσει τα ενοίκια του τρίτου χρόνου. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν έχεις συμβόλαιο πχ για δύο χρόνια και φύγεις στον ένα, ή γενικώς αν φύγεις λίγους μήνες πριν τη λήξη του συμβολαίου. 

Στην πράξη, εάν βρεις άλλον ενοικιαστή εσύ πριν φύγεις, δεν μπορεί να τα ζητήσει - επίσης αν αναγκαστείς να δώσεις ενοίκια με τέτοιο τρόπο, φυσικά δεν επιτρέπεται να το νοικιάσει για το ίδιο διάστημα 

Δημοσ.
27 minutes ago, Kid2023 said:

Συγνώμη αν έχω συμβόλαιο για δυο  χρόνια και τελικά πρέπει να φύγω στον ένα χρόνο (γιατί τόσο το χρειάζομαι το σπίτι) ...θα μπορεί να ζητήσει μετά ενοίκια από τρία χρόνια;;;;

Τα συμβόλαια για αυτό γίνονται ξέρεις, για να τηρούνται, τώρα θυμήθηκες ότι το χρειάζεσαι μόλις ένα χρόνο; Αν δεν ήταν σίγουρο το διάστημα που θα το χρειαζόσουν, γιατί υπέγραψες για δύο;

Βάση συμβολαίου έχεις υποχρέωση να πληρώνεις νοίκι για όσο διάστημα συμφώνησες, εκτός και αν η περίπτωση σου είναι κάποια από τις εξαιρέσεις, πχ αν είσαι δημόσιος υπάλληλος που μετατέθηκε.

8 minutes ago, marinna said:

Η τριετία υπάρχει για να προστατεύει τον ενοικιαστή, όχι τον ιδιοκτήτη.

Λάθος, η ελάχιστη τριετής διάρκεια - όπου προβλέπεται - δεσμεύει και τους δύο, η νομοθεσία που την προβλέπει δεν κάνει λόγο για δέσμευση του ενός μέρους μόνο.

• Like 1
Δημοσ.
19 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Λάθος, η ελάχιστη τριετής διάρκεια - όπου προβλέπεται - δεσμεύει και τους δύο, η νομοθεσία που την προβλέπει δεν κάνει λόγο για δέσμευση του ενός μέρους μόνο

Όντως, έχεις δίκιο - Από διάφορα που διάβασα, το πιο πλήρες είναι αυτό, που έχει αναλυτικά τις υποπεριπτώσεις :

https://tzavellaslaw.gr/el/2021/03/04/μισθωση-κατοικιασ-νομολογια/

Δημοσ.

Η ουσία είναι ότι αν ο ενοικιαστής φύγει νωρίτερα, για να πάει δικαστικά και να διεκδικήσει την 3ετία ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να το αφήσει ξενοίκιαστο μέχρι την 3ετία, ώστε να αποδείξει ότι είχε ζημιά. Γιατί αν το νοικιάσει αμέσως μετά, προφανώς η άλλη πλευρά θα το αναδείξει. 

• Like 1
Δημοσ.
59 λεπτά πριν, marinna είπε

Από όσο ξερω, εάν το συμβόλαιο είναι για ένα ή δύο χρόνια, με τη λήξη του ο ενοικιαστής μπορεί να φύγει αζημιως. Η τριετία υπάρχει για να προστατεύει τον ενοικιαστή, όχι τον ιδιοκτήτη. Άρα δεν νομίζω ότι είχε δικαίωμα να διεκδικήσει τα ενοίκια του τρίτου χρόνου. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν έχεις συμβόλαιο πχ για δύο χρόνια και φύγεις στον ένα, ή γενικώς αν φύγεις λίγους μήνες πριν τη λήξη του συμβολαίου. 

Στην πράξη, εάν βρεις άλλον ενοικιαστή εσύ πριν φύγεις, δεν μπορεί να τα ζητήσει - επίσης αν αναγκαστείς να δώσεις ενοίκια με τέτοιο τρόπο, φυσικά δεν επιτρέπεται να το νοικιάσει για το ίδιο διάστημα 

Δυστυχώς δεν ισχύουν όσα λες ,καθώς υπάρχει δεδικασμένο καθώς υπάρχει απόφαση του Αρείου Πάγου που δικαίωσε ιδιοκτήτη σε ανάλογη περίπτωση. Στην περίπτωση που του απέδιδα τα ενοίκια λύνοντας τη μίσθωση προφανώς θα μπορούσε να το ενοικιάσει. Σε περίπτωση ζητάω νομικές συμβουλές πριν την κάθε μου ενέργεια.

27 λεπτά πριν, 1comment είπε

Η ουσία είναι ότι αν ο ενοικιαστής φύγει νωρίτερα, για να πάει δικαστικά και να διεκδικήσει την 3ετία ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να το αφήσει ξενοίκιαστο μέχρι την 3ετία, ώστε να αποδείξει ότι είχε ζημιά. Γιατί αν το νοικιάσει αμέσως μετά, προφανώς η άλλη πλευρά θα το αναδείξει. 

Μόλις τώρα, Santa5634 είπε

Δυστυχώς δεν ισχύουν όσα λες ,καθώς υπάρχει δεδικασμένο καθώς υπάρχει απόφαση του Αρείου Πάγου που δικαίωσε ιδιοκτήτη σε ανάλογη περίπτωση. Στην περίπτωση που του απέδιδα τα ενοίκια λύνοντας τη μίσθωση προφανώς θα μπορούσε να το ενοικιάσει. Σε περίπτωση ζητάω νομικές συμβουλές πριν την κάθε μου ενέργεια.

Μόλις τώρα, Santa5634 είπε

28 λεπτά πριν, 1comment είπε

Δεν τέθηκε θέμα δικαστηρίου καθώς αν αποχωρούσα θα κατέβαλα οικειοθελώς τα αναλογούντα ενοίκια. Με όσους νομικούς μίλησα πιστεύουν ότι αν δε κατέβαλα οικειοθελώς τα ενοίκια σε μια πιθανή δικαστική διεκδίκηση θα έχανα σίγουρα. Αν το ενοικίαζε αμέσως δε θα είχε κάποια σχέση με την υπόθεση. Πάντως τελικά βγήκε χαμένος καθώς επί ένα χρόνο έχανε πιθανούς ενοικιαστές ενώ εγώ κατέβαλα κανονικά το τίμημα κάθε μήνα και το κράτησα μέχρι τελευταία ημέρα. Σε κάθε του νύξη ότι θα παραιτηθεί από τα υπόλοιπα ενοίκια συντάσσοντας έγγραφο ότι λύσουμε αζημίως τη σύμβαση και ουδεμία άλλη απαίτηση θα έχει, εγώ αρνήθηκα . Γενικά είμαι πεισματάρης και δε με πειράζει να δώσω μερικές χιλιάδες ευρω παραπάνω όταν κάποιος προσπαθεί να με εκμεταλλευτεί. Ο συγκεκριμένος πόνταρε ότι δε θα έχω το πείσμα να πληρώνω ένα χρόνο ενοίκιο και κοινόχρηστα για ένα σπίτι που δε χρειάζομαι αλλά έκανε λάθος 

Βασικά αυτό το οποίο προτείνεις είναι ενδεχομένως παράνομο. Καλό θα είναι πριν από κάθε ενέργεια να λαμβάνει κάποιος νομικές συμβουλές για να μην πέφτει θύμα επιτήδειων.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Από όπου και αν έφυγα ως ενοικιαστής, ενημέρωσα 2 μήνες πριν για την πρόθεσή μου, ώστε να έχει χρόνο και ο ιδιοκτήτης να το αναθέσει σε μεσίτη για νοικάρη. ΚΑΝΕΝΑΣ δεν μου ζήτησε ενοίκια για τον υπόλοιπο χρόνο. Το ίδιο έκανα και εγώ σε νοικάρη δικό μου, σπίτι που νοικιάζω. 

Θεωρώ μέγιστη γαϊδουριά και αθλιότητα να ζητήσει κάποιος ενοίκια για επιπλέον έτη. Μην αρχίσουμε τώρα για τον Νόμο, γιατί ο Βουλγαράκης κάηκε κάποτε, ότι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό.

Επεξ/σία από kogba
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Santa5634 είπε

Με όσους νομικούς μίλησα πιστεύουν ότι αν δε κατέβαλα οικειοθελώς τα ενοίκια σε μια πιθανή δικαστική διεκδίκηση θα έχανα σίγουρα. Αν το ενοικίαζε αμέσως δε θα είχε κάποια σχέση με την υπόθεση. 

Δηλαδή αν το ενοίκιαζε αμέσως αφού έφυγες, θα μπορούσε να πάει σε δικαστήριο και να πει ότι είχε ζημιά επειδή έφυγες νωρίτερα και να διεκδικήσει τα ενοίκια; Μου φαίνεται τρελό. Θα είχε ενδιαφέρον αν υπάρχει υπόθεση δημοσιευμένη κάπου να τη βλέπαμε γιατί μέχρι τώρα ακούμε μόνο απόψεις και...νομίσματα!

1 ώρα πριν, kogba είπε

Από όπου και αν έφυγα ως ενοικιαστής, ενημέρωσα 2 μήνες πριν για την πρόθεσή μου, ώστε να έχει χρόνο και ο ιδιοκτήτης να το αναθέσει σε μεσίτη για νοικάρη. ΚΑΝΕΝΑΣ δεν μου ζήτησε ενοίκια για τον υπόλοιπο χρόνο. Το ίδιο έκανα και εγώ σε νοικάρη δικό μου, σπίτι που νοικιάζω. 

Θεωρώ μέγιστη γαϊδουριά και αθλιότητα να ζητήσει κάποιος ενοίκια για επιπλέον έτη. Μην αρχίσουμε τώρα για τον Νόμο, γιατί ο Βουλγαράκης κάηκε κάποτε, ότι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό.

Μα δεν συμφέρει οικονομικά να γίνει τέτοιο δικαστήριο. Επίσης θα πάρει χρόνια για να βγει απόφαση και αν το σπίτι έχει νοικιαστεί, εγώ δεν βλέπω ζημιά για τον ιδιοκτήτη ώστε να αποζημιωθεί. Μόνο ένας ιδιοκτήτης φραγκάτος ή ένας που δεν νοίκιασε το σπίτι και όντως ζημιώθηκε ή ένας που δεν χώνευε τον ενοικιαστή και θέλει να τον εκδικηθεί θα το τράβαγε τόσο.

Εγώ έχω παραδείγματα στην πόλη μου από μαγαζιά που έκλεισαν στο χρόνο ή άλλαξαν τοποθεσία. Κανένας ιδιοκτήτης δεν κυνήγησε τους ενοικιαστές.

Επεξ/σία από 1comment
  • Like 1
Δημοσ.

Ο νόμος είναι νόμος και αν πάμε by the book θα πρέπει ο μισθωτής να καταβάλει το μίσθωμα μέχρι και τον τελευταίο μήνα και όταν έρθει η ώρα να παραδώσει το ακίνητο στον εκμισθωτή το σπίτι θα πρέπει να βρίσκεται στην κατάσταση που το παρέλαβε, εννοείται ότι οι φυσικές φθορές δεν λαμβάνονται υπόψιν. Από την πλευρά του ο εκμισθωτής εφόσον προκύψει ότι δεν υπάρχει κάποια σημαντική βλάβη που προκλήθηκε απο υπαιτιότητα του μισθωτή θα πρέπει κατά την παραλαβή να του επιστρέψει το χρηματικό ποσό των εγγυήσεων.

Όλο το παραπάνω το έγραψα για να δείξω ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ποτέ ή σχεδόν ποτέ γιατί δεν συμφέρει κανέναν και πρωτίστως τον ενοικιαστή, γιατί σε περίπτωση άρνησης του εκμισθωτή να επιστρέψει το ποσό των μισθωμάτων που καταβλήθηκαν ως εγγύηση θα πρέπει να γίνει εξώδικο από πλευράς του μισθωτή. Κοινώς τα χρήματα από τις εγγυήσεις θα τα φάνε τα δικαστήρια και ένας θεός ξέρει πότε θα βγει απόφαση.

Το ίδιο συμβαίνει αν κάποιος θέλει να ξενοικιάσει γιατί έχασε πχ τη δουλειά του και αδυνατεί να καταβάλει το μίσθωμα. Να κυνηγήσεις κάποιον που μένει σε μια τρύπα του 1960-70-80 δεν έχει και τόσο νόημα γιατί στο τέλος παίζει να μην καταφέρεις να του πάρεις τίποτα για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μπορείς να πάρεις κάτι από κάποιον όταν δεν το έχει!!!

Δημοσ.
3 hours ago, kogba said:

Το ότι δεν σου ζήτησε ενοίκια για τον υπόλοιπο χρόνο δεν λέει κάτι, αν ήθελαν είχαν το δικαίωμα να τα απαιτήσουν, όπως ακριβώς είχες και εσύ στο σπίτι που εκμίσθωνες.

3 hours ago, kogba said:

Φαντάζομαι τότε πως θεωρείς επίσης μέγιστη γαϊδουριά και αθλιότητα ο ενοικιαστής να εκμεταλλεύεται τον νόμο και να κατσικώνεται για 3 χρόνια μέσα στο σπίτι που νοίκιασε για μόλις 1, σωστά;

Δημοσ.
11 ώρες πριν, 1comment είπε

Δηλαδή αν το ενοίκιαζε αμέσως αφού έφυγες, θα μπορούσε να πάει σε δικαστήριο και να πει ότι είχε ζημιά επειδή έφυγες νωρίτερα και να διεκδικήσει τα ενοίκια; Μου φαίνεται τρελό. Θα είχε ενδιαφέρον αν υπάρχει υπόθεση δημοσιευμένη κάπου να τη βλέπαμε γιατί μέχρι τώρα ακούμε μόνο απόψεις και...νομίσματα!

Μα δεν συμφέρει οικονομικά να γίνει τέτοιο δικαστήριο. Επίσης θα πάρει χρόνια για να βγει απόφαση και αν το σπίτι έχει νοικιαστεί, εγώ δεν βλέπω ζημιά για τον ιδιοκτήτη ώστε να αποζημιωθεί. Μόνο ένας ιδιοκτήτης φραγκάτος ή ένας που δεν νοίκιασε το σπίτι και όντως ζημιώθηκε ή ένας που δεν χώνευε τον ενοικιαστή και θέλει να τον εκδικηθεί θα το τράβαγε τόσο.

Εγώ έχω παραδείγματα στην πόλη μου από μαγαζιά που έκλεισαν στο χρόνο ή άλλαξαν τοποθεσία. Κανένας ιδιοκτήτης δεν κυνήγησε τους ενοικιαστές.

8 ώρες πριν, Joshua21 είπε

Το ότι δεν σου ζήτησε ενοίκια για τον υπόλοιπο χρόνο δεν λέει κάτι, αν ήθελαν είχαν το δικαίωμα να τα απαιτήσουν, όπως ακριβώς είχες και εσύ στο σπίτι που εκμίσθωνες.

Φαντάζομαι τότε πως θεωρείς επίσης μέγιστη γαϊδουριά και αθλιότητα ο ενοικιαστής να εκμεταλλεύεται τον νόμο και να κατσικώνεται για 3 χρόνια μέσα στο σπίτι που νοίκιασε για μόλις 1, σωστά;

Ο νόμος μπορεί να πλήξει και τον ενοικιαστή αλλά και τον ιδιοκτήτη. Κανονικά θα πρέπει να αλλάξει γιατί δεν έχει καμία λογική. Αν δεν αλλάξει ο νόμος κάποιος μπορεί να νοικιάσει το σπίτι για ένα χρόνο και να σου κατσικωθει για τρία , όπως και εσύ μπορείς να το νοικιάσει για ένα και να απαιτήσεις να μείνει άλλα δύο ή να σου δώσει τα ενοίκια 2 ετών. 

11 ώρες πριν, 1comment είπε

Υπαρχει υπόθεση και την είχα διαβάσει , αλλά δυστυχώς δεν την έχω διαθέσιμη. Το σκεπτικό της απόφασης ήταν ότι αφού η ελάχιστη διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται από το νόμο 3 έτη , στην περίπτωση που δεν υπάρχει αμοιβαία συμφωνία να λυθεί η μίσθωση , ουσιαστικά ο μισθωτής οφείλει το συμφωνηθέν πόσο για το υπόλοιπο διάστημα έως τα 3 έτη.

10 ώρες πριν, Basilhs1982 είπε

Ο νόμος είναι νόμος και αν πάμε by the book θα πρέπει ο μισθωτής να καταβάλει το μίσθωμα μέχρι και τον τελευταίο μήνα και όταν έρθει η ώρα να παραδώσει το ακίνητο στον εκμισθωτή το σπίτι θα πρέπει να βρίσκεται στην κατάσταση που το παρέλαβε, εννοείται ότι οι φυσικές φθορές δεν λαμβάνονται υπόψιν. Από την πλευρά του ο εκμισθωτής εφόσον προκύψει ότι δεν υπάρχει κάποια σημαντική βλάβη που προκλήθηκε απο υπαιτιότητα του μισθωτή θα πρέπει κατά την παραλαβή να του επιστρέψει το χρηματικό ποσό των εγγυήσεων.

Όλο το παραπάνω το έγραψα για να δείξω ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ποτέ ή σχεδόν ποτέ γιατί δεν συμφέρει κανέναν και πρωτίστως τον ενοικιαστή, γιατί σε περίπτωση άρνησης του εκμισθωτή να επιστρέψει το ποσό των μισθωμάτων που καταβλήθηκαν ως εγγύηση θα πρέπει να γίνει εξώδικο από πλευράς του μισθωτή. Κοινώς τα χρήματα από τις εγγυήσεις θα τα φάνε τα δικαστήρια και ένας θεός ξέρει πότε θα βγει απόφαση.

Το ίδιο συμβαίνει αν κάποιος θέλει να ξενοικιάσει γιατί έχασε πχ τη δουλειά του και αδυνατεί να καταβάλει το μίσθωμα. Να κυνηγήσεις κάποιον που μένει σε μια τρύπα του 1960-70-80 δεν έχει και τόσο νόημα γιατί στο τέλος παίζει να μην καταφέρεις να του πάρεις τίποτα για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μπορείς να πάρεις κάτι από κάποιον όταν δεν το έχει!!!

Επειδή ο νόμος είναι νόμος όπως είπες για αυτό και εγώ έμεινα προσκολλημένος στους όρους της μίσθωσης και το παρέδωσα ακριβώς στα τρία χρόνια. Το γεγονός οτι ένα δικαστήριο μπορεί να μη συμφέρει κάποιον δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως βεβαιότητα ότι αυτός δε θα κινηθεί δικαστικά. Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης έχει πολλά ακίνητα στο Ψυχικό και πολλές διασυνδέσεις καθως ενοικιάζει σε πολλούς διπλωμάτες. Επίσης έχει άριστες σχέσεις με νομικούς και σημαντικά στελέχη της κυβέρνησης και είναι ιδιοκτήτης βιομηχανικής μονάδας. Σίγουρα να κινηθεί νομικά για παραδειγματισμό δε θα ήταν ιδιαίτερο πρόβλημα για αυτόν καθώς φαινομενικά δε θα τον συνέφερε αλλά θα έδειχνε την πυγμή του γενικά , γαιτί κάποιος που νοικιάζει πάνω από 20 διαμερίσματα έχει αρκετές προστριβές. Επίσης κάποιος με δύναμη εκτός από τα νόμιμα μέσα έχει και παράνομα μέσα να σε πιέσει. Έχοντας λοιπόν δει πόσο αδίστακτος είναι προτίμησα να μείνω προσκολημένος στο νόμο ώστε να μη μπορεί να επικαλεστεί τίποτα εναντίον μου. Επίσης του παρέδωσα το ακίνητο σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που μου το είχε παραδόσει. Βέβαια όλα αυτά τα λέω εκ του ασφαλούς καθώς είχα τη δυνατότητα να δώσει αυτά τα χρήματα χωρίς να επηρεαστεί ιδιαίτερα η οικονομική μου κατάσταση , αν δεν είχα χρήματα και αντιμετώπιζα πρόβλημα επιβίωσης θα ήταν σίγουρα διαφορετικά.

14 ώρες πριν, Kid2023 είπε

Ακριβώς όσο παράλογο και αν ακούγεται.Υποθέτω ότι δεν ήταν αυτή η αρχική πρόθεση του νομοθέτη αλλά δεν το διευκρινίζει στο νομο με αποτέλεσμα να κάποιοι δικαστές να τον ερμηνεύσουν αυτολεξεί και να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα. Εννοείται πως οι πολιτικοί δεν έχουν προλάβει να ασχοληθούν και να να κάνουν μια τροπολογία γιατί έχουν πολύ πιο σοβαρά θέματα.

Δημοσ.
22 ώρες πριν, Joshua21 είπε

Η αποδοχή στη λύση δεν είναι απαραίτητη από τον μισθωτή, άσχετα αν έχει ή δεν έχει παρέλθει ο συμφωνημένος χρόνος μίσθωσης.

Η αποδοχή μπορεί να μην είναι αναγκαία για την ΑΑΔΕ, αλλά αν απορρίψει τη λύση και γράψει και τον λόγο του για τη μη αποδοχή ο μισθωτής, μπορεί να το εμφανίζει αυτό κατόπιν σε τυχόν δικαστική διαδικασία που θα ακολουθήσει, και να το επικαλεστεί.

Δημοσ.
1 hour ago, Zazula said:

Η αποδοχή μπορεί να μην είναι αναγκαία για την ΑΑΔΕ, αλλά αν απορρίψει τη λύση και γράψει και τον λόγο του για τη μη αποδοχή ο μισθωτής, μπορεί να το εμφανίζει αυτό κατόπιν σε τυχόν δικαστική διαδικασία που θα ακολουθήσει, και να το επικαλεστεί.

Σαφώς, το τι δηλώνει ο καθένας (στην ουσία αυτό είναι οι Δηλώσεις Μίσθωσης Ακινήτων) φυσικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που δηλώθηκε κάτι ψευδώς και φτάσουν στα δικαστήρια, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με την ερώτηση που είχε κάνει ο φίλος δλδ αν είναι αναγκαία η αποδοχή της δήλωσης λύσης από τον μισθωτή.

Ο εκμισθωτής στην περίπτωση λύσης της μίσθωσης είναι υποχρεωμένος να τη δηλώσει, αλλιώς η ΑΑΔΕ θα συνεχίσει να θεωρεί τη μίσθωση ενεργή και έτσι κινδυνεύει να πληρώσει φόρο για ενοίκια που δεν εισπράττει, ενώ ο μισθωτής δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει αποδοχή μια και αν δεν κάνει δεν θα έχει καμία απολύτως συνέπεια.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Joshua21 είπε

Σαφώς, το τι δηλώνει ο καθένας (στην ουσία αυτό είναι οι Δηλώσεις Μίσθωσης Ακινήτων) φυσικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που δηλώθηκε κάτι ψευδώς και φτάσουν στα δικαστήρια, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με την ερώτηση που είχε κάνει ο φίλος δλδ αν είναι αναγκαία η αποδοχή της δήλωσης λύσης από τον μισθωτή.

O φίλος έκανε την ερώτηση επειδή κατά λάθος είχα γράψει κάπου «εκμισθωτής» αντί του ορθού «μισθωτής», είχε συγκεκριμένο κόντεξτ η ερώτηση.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...