ekkli Δημοσ. 25 Μαρτίου Δημοσ. 25 Μαρτίου Καλησπέρα, μπαίνω επιτέλους σε φάση στησίματος νέου συστήματος και θέλω να ξεδιαλύνω κάποιους προβληματισμούς. Βασικά χαρακτηριστικά είναι ότι θέλω ότι πάρω να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάρκεια στον χρόνο και με μεγάλες δυνατότητες αναβάθμισης. Για να καταλάβετε πόσο ολιγαρκής είμαι 😁, το υπάρχον σύστημα, που στήθηκε το 2012, ήταν GB h77-d3h celeron g530, αναβαθμίστηκε σε i7 2600k που αγοράστηκε μεταχειρισμένος πριν 2 χρόνια 4 γίγα ραμ, έγιναν 8 κάποια στιγμή, γενικά μου κάνει κόνξες η μητρική και πολλές φορές δεν μπουτάρει αν δεν βγάλω και ξαναβάλω το ένα ντιμάκι FRACTAL DESIGN Arc Midi - μεγάλη απογοήτευση, το είχα πάρει για να ανοίγει εύκολα, δεν ξέρω αν μου ήρθε στραβωμένο, πάντως εξαρχής ήταν πολύ δύσκολο να σύρω το πλαινό κάλυμμα έξω PSU THERMALTAKE HAMBURG 530W, τρελή πρόταση από συμφορουμίτη, στο τότε νήμα που είχα ανοίξει, άψογο! είχα HDD στην αρχή, στην πορεία πήρα ένα Crucial 250GB MX500, μια χαρά τα πάει μέχρι τώρα. Γενικά με τους σκληρούς έχω άλλους 3 παλιούς, για back up οικογενειακών φωτογραφιών σε συνδυασμό με εξωτερικό σκληρό. Όταν ανοίγει, το σύστημα πάει ακόμα εξαιρετικά, μάλλον παίζει ρόλο ότι τρέχει λίνουξ. Δείχνει τα χρόνια του όμως γιατί ακριβώς δεν ανοίγει πάντα και γενικά θέλω καινούριο κουτί, αυτό το έχω μόνιμα ανοιχτό για να παίζω με την ραμ, σκονίζεται, το καθαρίζω, ξανασκονίζεται και πάει λέγοντας. Ας ρίξω και μια φόρμα, να υπάρχει. Ποσό που διαθέτουμε : δεν θα ήθελα να περάσω κατά πολύ τα 700€ Χρήση υπολογιστή : Browsing κυρίως, office, sublime, pandas Ειδικά προγράμματα που θα χρησιμοποιήσουμε: μπα Αν στη σύνθεση χρειαζόμαστε οθόνη? Αν όχι ποια οθόνη έχουμε και αν σκεφτόμαστε να αγοράσουμε μελλοντικά μια άλλη: θα παραμείνουμε προς το παρόν με μια LG 23", 1080, του 2012, θα είναι η πρώτη αναβάθμιση που θα γίνει πάντως, μάλλον αργότερα φέτος. Σκοπεύω να έχω 2 οθόνες, την καινούρια και την υπάρχουσα. Αν στη σύνθεση χρειαζόμαστε και πληκτρολόγιο,ηχεία,ποντίκι? Όχι, είμαι φουλ καλυμμένος, ευχαριστώ! Τοποθεσία στην οποία βρισκόμαστε ( για την επιλογή κατάλληλου καταστήματος) / Αν τα κομμάτια που θέλουμε να αγοράσουμε θέλουμε να είναι απο ένα κατάστημα ή επιθυμούμε την αγορά απο διαφορετικά καταστήματα; / Αν επιθυμούμε να συναρμολογηθεί το σύστημα στο κατάστημα(στην περίπτωση που δεν γνωρίζουμε πως να το συναρμολογήσουμε) ή το σύστημα θα στηθεί απο τον ενδιαφερόμενο; Ηράκλειο Κρήτης, με skroutz plus θα παίξω ή όποιο άλλο μαγαζί είναι οικονομικό και στέλνει. Συναρμολόγηση σε ντόπιο μάστορα. Αν επιθυμούμε λειτουργικό σύστημα και ποιο: Με Linux mint παίζω, δεν χρειάζομαι κάτι, ευχαριστώ. Σκέψεις και προβληματισμοί: Σίγουρα θα παίξω με επεξεργαστή με ενσωματωμένα γραφικά, ξανά. Δεν νομίζω ότι υπάρχει αντίλογος σε αυτό. Το ερώτημα είναι, να πάω για ΑΜ5 με Β650 που με τις ddr5 δεν πέφτει πιο κάτω από 480€ ή να πάω σε ΑΜ4 με Β550 και ddr4 που βλέπω ότι το σετ θα πάει περίπου στα 360€; Το υπάρχον σύστημα το έβαλα για να δείτε ότι αυτό που στήνω τώρα πάει να μείνει για δεκαετία σίγουρα και θα έχω διαθέσεις αναβάθμισης πιο συχνά, άρα το ερώτημα γίνεται, τι διάρκεια ζωής πιστεύετε ότι έχουν συστήματα με ΑΜ4 και ddr4; Μερικά στοιχεία ακόμα, για να χαώσω περισσότερο όσους διαβάζουν ακόμα. Είμαι λίγο ιδιότροπος, θέλω ATX μητρική, να έχω χώρο. Επίσης, θέλω midi κουτί, το full δεν χωράει αυτή την στιγμή και μέχρι κι εγώ που είμαι ιδιότροπος αναγνωρίζω ότι θα παραήταν... Δεν θέλω λαμπάκια, νέον και τούρμπο, όσο πιο σεμνό γίνεται να είναι. Τέλος, αφού πήγα την κουβέντα στο κουτί, να πω ότι θέλω να έχει πλαϊνό παράθυρο που να ανοίγει εύκολα. Ιδανικά σαν το Lian Li Lancool II Mesh Performance αλλά με χώρους για πιο πολλούς εσωτερικούς σκληρούς. Γιατί υπολογίζω να ξεκινήσω με τουλάχιστον 3 σκληρούς και βλέπουμε. Υπάρχουν αντάπτορες που μετατρέπουν τις εσωτερικές 3,5' σε 2,5', καλά δεν θυμάμαι; Άλλο ερώτημα, για τις ανάγκες και τα προγράμματα που χρησιμοποιώ, παίζει να μην μου κάνει η εργοστασιακή ψύκτρα; Πως θα ζορίσω το μηχάνημα; Με το πολύ browsing ή με το sublime; Το σύστημα που βλέπω αυτή την στιγμή να φτιάχνω, αν μου δώσετε εσείς το οκ και αν προτείνετε αυτά που λείπουν, έχει τα εξής: AMD Ryzen 5 8500G 3.5GHz , δεν έχω ιδέα αν είναι να είναι καλός, είναι ο πιο φτηνός ΑΜ5 με ενσωματωμένα γραφικά ~170€ Μητρική, δεν έχω ιδέα, ότι μου πείτε θα πάρω. Είπαμε να είναι ΑΤΧ, οι Β650 ξεκινάνε στα περίπου 170€, να βάλω 200€ να είμαι μέσα. Ram, πάλι δεν έχω ιδέα, από τις τιμές που βλέπω, τα 100€ θα τα πιάσω σίγουρα, ας βάλω 110€. Αυτή η τιμή είναι για 32GB. Μήπως να πάρω 16 για αρχή και αργότερα παίρνω και άλλα 16 και γλιτώσω σήμερα 50€; Σκληρός. Ακόμα έτσι τους λέμε; Οι m2 είναι ντιμάκια! Όποιον μου πείτε ότι πιστεύετε πως θα αντέξει πιο πολύ, μέχρι 80€. Δεν τον θέλω απαραίτητα m2, και ssd μου κάνει, αν δεν έχει μεγάλη διαφορά στο browsing και στο office. Αντοχή στον χρόνο να έχει και να είναι όσο πιο μεγάλος σε χωρητικότητα γίνεται. Κουτί. Μεγάλο ερώτημα, πολύ μεγάλο, γιατί τελικά το κουτί παντρεύεσαι πιο πολύ, παρά αυτά που έχει μέσα. Έγραψα ήδη ότι το Lian Li με βολεύει τρελά που ανοίγει σαν ντουλάπι, δεν έχει αρκετό χώρο για τους σκληρούς που θέλω όμως, αν υπάρχει πιο φτηνή λύση θα με ενδιέφερε πολύ, σε συνδυασμό με τους αντάπτορες. Βλέπω και τα Be Quiet, το Pure Base 500 Midi Tower και το Silent Base 601 Window Midi Tower, που φαίνονται ότι ανοίγουν εύκολα. Το πρώτο το έχω σαν πιο οικονομική λύση, το δεύτερο έτσι, για να καταλάβετε τι κοιτάζω. Άρα βάζω 100€ και θα παίξουμε μπάλα με τα ρέστα που θα μείνουν από τα άλλα. Για ότι πάρω, να μην ξεχάσουμε αν χρειάζονται να προστεθούν έξτρα ανεμιστήρες. PSU. Επίσης δεν έχω ιδέα, το Hamburg ήταν άψογο, έχει δουλέψει 12 χρόνια και δεν έχει βγάλει κιχ και έχουμε και συχνά πυκνά πτώσεις τάσεις ή και διακοπές εδώ στο Ηράκλειο. Είναι πολύ να θέλω να ελπίζω ότι θα βρω κάτι τόσο καλό στα ίδια λεφτά; Ας βάλω 80€ και ελπίζω να είμαι μέσα. Με αυτά είμαι στα 740€, με την συναρμολόγηση στα 800€, χοντρικά. Λέτε να μπορώ να γλιτώσω λεφτά από πουθενά; Βρε μπας και να βάλω ΑΜ4; Ευχαριστώ πάρα πάρα πάρα πολύ όσους διάβασαν όλο αυτό το σεντόνι, ανυπομονώ για τις προτάσεις και τις συμβουλές σας!
nickol-us Δημοσ. 25 Μαρτίου Δημοσ. 25 Μαρτίου Προέχει να αποφασίσεις τι ζητάς. Βάσει χρήσης θα έλεγα δε στέκει να δώσεις λεφτά για am5, αξίζει να τα δώσεις ίσως για τη διάρκεια ζωής που προσωπικά πολύ αμφιβάλλω ότι θα είναι όμοια με του am4. By the way όλοι οι am5 έχουν ενσωματωμένα γραφικά, o g πιο δυνατά αλλά με κουρεμένες δυνατότητες. Εφόσον δεν έχεις απαίτηση στα ενσωματωμένα, μην πας σε g cpu. Ssd vs nvme; Σε ένα μηχάνημα με προοπτική 10ετιας οπωσδήποτε nvme. Δεν είναι απαραίτητος σήμερα μα η διαφορά ταχύτητας είναι τεράστια ενώ η διαφορά τιμής βατή. Όχι στα 16gb ram εφόσον πας σε ddr5. Έχουν προβλήματα στα ταιριάσματα, καλύτερα 32gb από τώρα να ξενοιάσεις. Η aftermarket ψύκτρα δεν κρίνεται απαραίτητη σε αυτή τη χρήση, ωστόσο με τους am5 cpu θα έλεγα πως είναι. Όταν έρθει η ώρα να ζορίσεις το μηχάνημα, δε θες να κάνει σαν αεροπλάνο, ούτε να έχεις throttle επιδόσεων 2
SeNNinhA Δημοσ. 25 Μαρτίου Δημοσ. 25 Μαρτίου (επεξεργασμένο) Στις 25/3/2024 στις 4:29 ΜΜ, ekkli είπε Καλησπέρα, μπαίνω επιτέλους σε φάση στησίματος νέου συστήματος και θέλω να ξεδιαλύνω κάποιους προβληματισμούς. Βασικά χαρακτηριστικά είναι ότι θέλω ότι πάρω να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάρκεια στον χρόνο και με μεγάλες δυνατότητες αναβάθμισης. Για να καταλάβετε πόσο ολιγαρκής είμαι 😁, το υπάρχον σύστημα, που στήθηκε το 2012, ήταν GB h77-d3h celeron g530, αναβαθμίστηκε σε i7 2600k που αγοράστηκε μεταχειρισμένος πριν 2 χρόνια 4 γίγα ραμ, έγιναν 8 κάποια στιγμή, γενικά μου κάνει κόνξες η μητρική και πολλές φορές δεν μπουτάρει αν δεν βγάλω και ξαναβάλω το ένα ντιμάκι FRACTAL DESIGN Arc Midi - μεγάλη απογοήτευση, το είχα πάρει για να ανοίγει εύκολα, δεν ξέρω αν μου ήρθε στραβωμένο, πάντως εξαρχής ήταν πολύ δύσκολο να σύρω το πλαινό κάλυμμα έξω PSU THERMALTAKE HAMBURG 530W, τρελή πρόταση από συμφορουμίτη, στο τότε νήμα που είχα ανοίξει, άψογο! είχα HDD στην αρχή, στην πορεία πήρα ένα Crucial 250GB MX500, μια χαρά τα πάει μέχρι τώρα. Γενικά με τους σκληρούς έχω άλλους 3 παλιούς, για back up οικογενειακών φωτογραφιών σε συνδυασμό με εξωτερικό σκληρό. Όταν ανοίγει, το σύστημα πάει ακόμα εξαιρετικά, μάλλον παίζει ρόλο ότι τρέχει λίνουξ. Δείχνει τα χρόνια του όμως γιατί ακριβώς δεν ανοίγει πάντα και γενικά θέλω καινούριο κουτί, αυτό το έχω μόνιμα ανοιχτό για να παίζω με την ραμ, σκονίζεται, το καθαρίζω, ξανασκονίζεται και πάει λέγοντας. Ας ρίξω και μια φόρμα, να υπάρχει. Ποσό που διαθέτουμε : δεν θα ήθελα να περάσω κατά πολύ τα 700€ Χρήση υπολογιστή : Browsing κυρίως, office, sublime, pandas Ειδικά προγράμματα που θα χρησιμοποιήσουμε: μπα Αν στη σύνθεση χρειαζόμαστε οθόνη? Αν όχι ποια οθόνη έχουμε και αν σκεφτόμαστε να αγοράσουμε μελλοντικά μια άλλη: θα παραμείνουμε προς το παρόν με μια LG 23", 1080, του 2012, θα είναι η πρώτη αναβάθμιση που θα γίνει πάντως, μάλλον αργότερα φέτος. Σκοπεύω να έχω 2 οθόνες, την καινούρια και την υπάρχουσα. Αν στη σύνθεση χρειαζόμαστε και πληκτρολόγιο,ηχεία,ποντίκι? Όχι, είμαι φουλ καλυμμένος, ευχαριστώ! Τοποθεσία στην οποία βρισκόμαστε ( για την επιλογή κατάλληλου καταστήματος) / Αν τα κομμάτια που θέλουμε να αγοράσουμε θέλουμε να είναι απο ένα κατάστημα ή επιθυμούμε την αγορά απο διαφορετικά καταστήματα; / Αν επιθυμούμε να συναρμολογηθεί το σύστημα στο κατάστημα(στην περίπτωση που δεν γνωρίζουμε πως να το συναρμολογήσουμε) ή το σύστημα θα στηθεί απο τον ενδιαφερόμενο; Ηράκλειο Κρήτης, με skroutz plus θα παίξω ή όποιο άλλο μαγαζί είναι οικονομικό και στέλνει. Συναρμολόγηση σε ντόπιο μάστορα. Αν επιθυμούμε λειτουργικό σύστημα και ποιο: Με Linux mint παίζω, δεν χρειάζομαι κάτι, ευχαριστώ. Σκέψεις και προβληματισμοί: Σίγουρα θα παίξω με επεξεργαστή με ενσωματωμένα γραφικά, ξανά. Δεν νομίζω ότι υπάρχει αντίλογος σε αυτό. Το ερώτημα είναι, να πάω για ΑΜ5 με Β650 που με τις ddr5 δεν πέφτει πιο κάτω από 480€ ή να πάω σε ΑΜ4 με Β550 και ddr4 που βλέπω ότι το σετ θα πάει περίπου στα 360€; Το υπάρχον σύστημα το έβαλα για να δείτε ότι αυτό που στήνω τώρα πάει να μείνει για δεκαετία σίγουρα και θα έχω διαθέσεις αναβάθμισης πιο συχνά, άρα το ερώτημα γίνεται, τι διάρκεια ζωής πιστεύετε ότι έχουν συστήματα με ΑΜ4 και ddr4; Μερικά στοιχεία ακόμα, για να χαώσω περισσότερο όσους διαβάζουν ακόμα. Είμαι λίγο ιδιότροπος, θέλω ATX μητρική, να έχω χώρο. Επίσης, θέλω midi κουτί, το full δεν χωράει αυτή την στιγμή και μέχρι κι εγώ που είμαι ιδιότροπος αναγνωρίζω ότι θα παραήταν... Δεν θέλω λαμπάκια, νέον και τούρμπο, όσο πιο σεμνό γίνεται να είναι. Τέλος, αφού πήγα την κουβέντα στο κουτί, να πω ότι θέλω να έχει πλαϊνό παράθυρο που να ανοίγει εύκολα. Ιδανικά σαν το Lian Li Lancool II Mesh Performance αλλά με χώρους για πιο πολλούς εσωτερικούς σκληρούς. Γιατί υπολογίζω να ξεκινήσω με τουλάχιστον 3 σκληρούς και βλέπουμε. Υπάρχουν αντάπτορες που μετατρέπουν τις εσωτερικές 3,5' σε 2,5', καλά δεν θυμάμαι; Άλλο ερώτημα, για τις ανάγκες και τα προγράμματα που χρησιμοποιώ, παίζει να μην μου κάνει η εργοστασιακή ψύκτρα; Πως θα ζορίσω το μηχάνημα; Με το πολύ browsing ή με το sublime; Το σύστημα που βλέπω αυτή την στιγμή να φτιάχνω, αν μου δώσετε εσείς το οκ και αν προτείνετε αυτά που λείπουν, έχει τα εξής: AMD Ryzen 5 8500G 3.5GHz , δεν έχω ιδέα αν είναι να είναι καλός, είναι ο πιο φτηνός ΑΜ5 με ενσωματωμένα γραφικά ~170€ Μητρική, δεν έχω ιδέα, ότι μου πείτε θα πάρω. Είπαμε να είναι ΑΤΧ, οι Β650 ξεκινάνε στα περίπου 170€, να βάλω 200€ να είμαι μέσα. Ram, πάλι δεν έχω ιδέα, από τις τιμές που βλέπω, τα 100€ θα τα πιάσω σίγουρα, ας βάλω 110€. Αυτή η τιμή είναι για 32GB. Μήπως να πάρω 16 για αρχή και αργότερα παίρνω και άλλα 16 και γλιτώσω σήμερα 50€; Σκληρός. Ακόμα έτσι τους λέμε; Οι m2 είναι ντιμάκια! Όποιον μου πείτε ότι πιστεύετε πως θα αντέξει πιο πολύ, μέχρι 80€. Δεν τον θέλω απαραίτητα m2, και ssd μου κάνει, αν δεν έχει μεγάλη διαφορά στο browsing και στο office. Αντοχή στον χρόνο να έχει και να είναι όσο πιο μεγάλος σε χωρητικότητα γίνεται. Κουτί. Μεγάλο ερώτημα, πολύ μεγάλο, γιατί τελικά το κουτί παντρεύεσαι πιο πολύ, παρά αυτά που έχει μέσα. Έγραψα ήδη ότι το Lian Li με βολεύει τρελά που ανοίγει σαν ντουλάπι, δεν έχει αρκετό χώρο για τους σκληρούς που θέλω όμως, αν υπάρχει πιο φτηνή λύση θα με ενδιέφερε πολύ, σε συνδυασμό με τους αντάπτορες. Βλέπω και τα Be Quiet, το Pure Base 500 Midi Tower και το Silent Base 601 Window Midi Tower, που φαίνονται ότι ανοίγουν εύκολα. Το πρώτο το έχω σαν πιο οικονομική λύση, το δεύτερο έτσι, για να καταλάβετε τι κοιτάζω. Άρα βάζω 100€ και θα παίξουμε μπάλα με τα ρέστα που θα μείνουν από τα άλλα. Για ότι πάρω, να μην ξεχάσουμε αν χρειάζονται να προστεθούν έξτρα ανεμιστήρες. PSU. Επίσης δεν έχω ιδέα, το Hamburg ήταν άψογο, έχει δουλέψει 12 χρόνια και δεν έχει βγάλει κιχ και έχουμε και συχνά πυκνά πτώσεις τάσεις ή και διακοπές εδώ στο Ηράκλειο. Είναι πολύ να θέλω να ελπίζω ότι θα βρω κάτι τόσο καλό στα ίδια λεφτά; Ας βάλω 80€ και ελπίζω να είμαι μέσα. Με αυτά είμαι στα 740€, με την συναρμολόγηση στα 800€, χοντρικά. Λέτε να μπορώ να γλιτώσω λεφτά από πουθενά; Βρε μπας και να βάλω ΑΜ4; Ευχαριστώ πάρα πάρα πάρα πολύ όσους διάβασαν όλο αυτό το σεντόνι, ανυπομονώ για τις προτάσεις και τις συμβουλές σας! Βασικά δεν βλέπω κάπου την ανάγκη για "μεγαλύτερες δυνατότητες αναβαθμισης". Το μόνο που βλέπω σύμφωνα με τα όσα λες ως αναβάθμιση είναι: Α) Προσθήκη μνήμης Β) Αλλαγή του επεξεργαστή με πιο δυνατο Γ) Προσθήκη HDD/SSD. Όπως είπες είσαι ολιγαρκής. Ξεκίνησες με ένα celeron g530 και κατέληξες με ένα i7 2600k και τα 4gb έγιναν 8gb τα οποία απ ότι κατάλαβα σου είναι σήμερα αρκετά μεν αλλά έχεις κάποια προβληματάκια. Αυτή την στιγμή ότι και να επιλέξεις θα έχεις μηχάνημα που θα είναι κοντά στο +400% καλύτερο τουλάχιστον. Ετσι όπως τα λες παίζει να μην θελήσεις να πειράξεις τίποτε σε αυτό για αλλά 10 χρόνια τουλάχιστον. 1) Πλατφορμα: όπου και να πας είτε σε AM5 είτε σε AM4 είτε και σε Intel θα είναι παραπάνω από αρκετή και με ήδη πλήρη γκάμα επεξεργαστών για τώρα και για το πολύ πολύ μέλλον σου (σύμφωνα με τα δεδομένα σου πάντα). Θεωρητικά και μόνο η AM5 σου δίνει πιο πολύ μέλλον αλλά στην πράξη δεν το χρειάζεσαι και δεν θα το χρειαστείς ποτέ με την δεδομένη χρήση που αναφέρεις. Ο top AM4 επεξεργαστής εχει τεράστια επεξεργαστή δύναμη για εσένα. 2) CPU: εξαρτάται από την πλατφόρμα που θα επιλεξεις. Ισχύουν τα παραπάνω. Προσοχή. Η σειρά Ryzen 8xxx έχει με καλύτερα γραφικά αλλά είναι στην πράξη μια απλά βελτιωμένη έκδοση της σειράς 5XXX και είναι υποδιεστερη της σειράς 7ΧΧΧ. Δεν θα σου κάνει καμία διαφορά για εσένα αλλα πρέπει να το αναφέρω. Χάνεις κάποια χαρακτηριστικά που εσένα όμως δεν σε ενδιαφέρουν. 3) Μητρική: και εκεί στην πράξη δεν χρειάζεσαι κάτι εξεζητημένο τώρα ή στο μέλλον. Αλλά εδώ όσο πιο φθηνά πας τόσο μικρότερες δυνατότητες σωστής υποστηρίξης των top επεξεργαστών της κάθε σειράς. Στην πράξη όπως είπα μάλλον δεν θα χρειαστείς καν να αλλάξεις CPU αλλά ωφειλω να το πω μιας και αναφέρεις την αναβαθμησιμοτητα. Εδώ κοιτάς την υποστήριξη σε NVMe disks και SATA. Η αλήθεια είναι ότι δεν πιστεύω ότι όντως χρειάζεσαι περισσότερους από 2 NVMe και άλλους 2 SATA. 4) RAMS: βάζεις από τώρα 32GB (2x16) και ξεμπερδεύεις. Πιο value for money είναι και δεν θα ψάχνεις να σεταρεις στο μέλλον τα dimmακια. Άσε που μάλλον πιο ακριβα θα σου κοστίζει η μνήμη στο μέλλον. 5) CPU cooling: θεωρώ ότι επιβάλλεται να βάλεις μια σωστή ψύξη. Ακριβή δεν είναι και θα επιμηκυνει την ζωή του επεξεργαστή σου. Όχι κάτι Extreme αλλά επαρκής και όχι οριακή όπως συνήθως με τις μαμά ψύκτρες. 6) Αποθηκευση/δισκοι: NVMe οπωσδήποτε δεν τίθεται ζήτημα. Κατ ελάχιστο 1TB αλλά προτείνω στα 2TB που και πιο value for money είναι και πιο γρήγοροι και με μεγαλύτερη διάρκεια θεωρητικής ζωής. Δεν βλεπω τον λόγο να θέλεις τόσο πόλλους HDD δίσκους πια. Ακόμη και αν ήδη έχεις κάποιους υποθέτω ότι είναι μικρής χωρητικότητας. Τους αντιγράφεις σε ένα νέο μαγαλυτερο και ξεμπερδεύεις. Κρατάς τους παλιούς για backup που πάντα είναι χρήσιμο.7) Κουτι: γούστα είναι αυτά τι να πούμε. Προσοχή γιατί τα κουτιά που κοιτάς είναι μεν midi αλλά μικρά δεν τα λες. Τσέκαρε τις διαστάσεις τους πριν να αποφασίσεις. 8.) PSU: Πολλές οι επιλογές σε ένα επώνυμο ποιοτικό. Βασικά θα έλεγα ότι θέλεις για την χρήση σου ένα low budget PC. Ακόμη και ένα MiniPC των 300 ευρώ θα σου έκανε μια χαρά εαν δεχτείς την δυνατότητα 2 μόνο εσωτερικών δίσκων και εάν χρειαστείς παραπάνω στο μέλλον εξωτερικούς. Λες για ATX mobo αλλά στην πράξη και μια MiniITX σου κάνει εάν θελήσεις να πας σε πολύ μικρά κουτιά. Δεν βλέπω να χρειάζεσαι κάτι μεγαλύτερο. Γούστα είναι αυτά πάλι. Επεξ/σία 30 Μαρτίου από SeNNinhA 2
ekkli Δημοσ. 28 Μαρτίου Μέλος Δημοσ. 28 Μαρτίου (επεξεργασμένο) Πρώτα απ'όλα, ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις σας και τον χρόνο που διαθέσατε! Βλέπω ότι έχουν κοινά σημεία οι παρατηρήσεις σας, όπως πχ με τη cpu άρα κάτι πρέπει να πιάσω αλλιώς. Στις 25/3/2024 στις 6:10 ΜΜ, nickol-us είπε Προέχει να αποφασίσεις τι ζητάς. Βάσει χρήσης θα έλεγα δε στέκει να δώσεις λεφτά για am5, αξίζει να τα δώσεις ίσως για τη διάρκεια ζωής που προσωπικά πολύ αμφιβάλλω ότι θα είναι όμοια με του am4. By the way όλοι οι am5 έχουν ενσωματωμένα γραφικά, o g πιο δυνατά αλλά με κουρεμένες δυνατότητες. Εφόσον δεν έχεις απαίτηση στα ενσωματωμένα, μην πας σε g cpu. Ssd vs nvme; Σε ένα μηχάνημα με προοπτική 10ετιας οπωσδήποτε nvme. Δεν είναι απαραίτητος σήμερα μα η διαφορά ταχύτητας είναι τεράστια ενώ η διαφορά τιμής βατή. Όχι στα 16gb ram εφόσον πας σε ddr5. Έχουν προβλήματα στα ταιριάσματα, καλύτερα 32gb από τώρα να ξενοιάσεις. Η aftermarket ψύκτρα δεν κρίνεται απαραίτητη σε αυτή τη χρήση, ωστόσο με τους am5 cpu θα έλεγα πως είναι. Όταν έρθει η ώρα να ζορίσεις το μηχάνημα, δε θες να κάνει σαν αεροπλάνο, ούτε να έχεις throttle επιδόσεων Να το καταλάβω λίγο αυτό, στο πρώτο σημείο, συμφωνείς ότι με ΑΜ5 θα είναι πιο εύκολο να αναβαθμίσω μετά απο 6-7 χρόνια, σωστά; Πολύ χρήσιμο αυτό με τα ενσωματωμένα γραφικά, δεν το ήξερα. Φυσικά και κρατάω τα υπόλοιπα, για nvme, ram και ψύκτρα. Στις 25/3/2024 στις 7:13 ΜΜ, SeNNinhA είπε Βασικά δεν βλέπω κάπου την ανάγκη για "μεγαλύτερες δυνατότητες αναβαθμισης". Το μόνο που βλέπω σύμφωνα με τα όσα λες ως αναβάθμιση είναι: Α) Προσθήκη μνήμης Β) Αλλαγή του επεξεργαστή με πιο δυνατο Γ) Προσθήκη HDD/SSD. Όπως είπες είσαι ολιγαρκής. Ξεκίνησες με ένα celeron g530 και κατέληξες με ένα i7 2600k και τα 4gb έγιναν 8gb τα οποία απ ότι κατάλαβα σου είναι σήμερα αρκετά μεν αλλά έχεις κάποια προβληματάκια. Αυτή την στιγμή ότι και να επιλέξεις θα έχεις μηχάνημα που θα είναι κοντά στο +400% καλύτερο τουλάχιστον. Ετσι όπως τα λες παίζει να μην θελήσεις να πειράξεις τίποτε σε αυτό για αλλά 10 χρόνια τουλάχιστον. 1) Πλατφορμα: όπου και να πας είτε σε AM5 είτε σε AM4 είτε και σε Intel θα είναι παραπάνω από αρκετή και με ήδη πλήρη γκάμα επεξεργαστών για τώρα και για το πολύ πολύ μέλλον σου (σύμφωνα με τα δεδομένα σου πάντα). Θεωρητικά και μόνο η AM5 σου δίνει πιο πολύ μέλλον αλλά στην πράξη δεν το χρειάζεσαι και δεν θα το χρειαστείς ποτέ με την δεδομένη χρήση που αναφέρεις. Ο top AM5 επεξεργαστής εχει τεράστια επεξεργαστή δύναμη για εσένα. 2) CPU: εξαρτάται από την πλατφόρμα που θα επιλεξεις. Ισχύουν τα παραπάνω. Προσοχή. Η σειρά Ryzen 8xxx έχει με καλύτερα γραφικά αλλά είναι στην πράξη μια απλά βελτιωμένη έκδοση της σειράς 5XXX και είναι υποδιεστερη της σειράς 7ΧΧΧ. Δεν θα σου κάνει καμία διαφορά για εσένα αλλα πρέπει να το αναφέρω. Χάνεις κάποια χαρακτηριστικά που εσένα όμως δεν σε ενδιαφέρουν. 3) Μητρική: και εκεί στην πράξη δεν χρειάζεσαι κάτι εξεζητημένο τώρα ή στο μέλλον. Αλλά εδώ όσο πιο φθηνά πας τόσο μικρότερες δυνατότητες σωστής υποστηρίξης των top επεξεργαστών της κάθε σειράς. Στην πράξη όπως είπα μάλλον δεν θα χρειαστείς καν να αλλάξεις CPU αλλά ωφειλω να το πω μιας και αναφέρεις την αναβαθμησιμοτητα. Εδώ κοιτάς την υποστήριξη σε NVMe disks και SATA. Η αλήθεια είναι ότι δεν πιστεύω ότι όντως χρειάζεσαι περισσότερους από 2 NVMe και άλλους 2 SATA. 4) RAMS: βάζεις από τώρα 32GB (2x16) και ξεμπερδεύεις. Πιο value for money είναι και δεν θα ψάχνεις να σεταρεις στο μέλλον τα dimmακια. Άσε που μάλλον πιο ακριβα θα σου κοστίζει η μνήμη στο μέλλον. 5) CPU cooling: θεωρώ ότι επιβάλλεται να βάλεις μια σωστή ψύξη. Ακριβή δεν είναι και θα επιμηκυνει την ζωή του επεξεργαστή σου. Όχι κάτι Extreme αλλά επαρκής και όχι οριακή όπως συνήθως με τις μαμά ψύκτρες. 6) Αποθηκευση/δισκοι: NVMe οπωσδήποτε δεν τίθεται ζήτημα. Κατ ελάχιστο 1TB αλλά προτείνω στα 2TB που και πιο value for money είναι και πιο γρήγοροι και με μεγαλύτερη διάρκεια θεωρητικής ζωής. Δεν βλεπω τον λόγο να θέλεις τόσο πόλλους HDD δίσκους πια. Ακόμη και αν ήδη έχεις κάποιους υποθέτω ότι είναι μικρής χωρητικότητας. Τους αντιγράφεις σε ένα νέο μαγαλυτερο και ξεμπερδεύεις. Κρατάς τους παλιούς για backup που πάντα είναι χρήσιμο.7) Κουτι: γούστα είναι αυτά τι να πούμε. Προσοχή γιατί τα κουτιά που κοιτάς είναι μεν midi αλλά μικρά δεν τα λες. Τσέκαρε τις διαστάσεις τους πριν να αποφασίσεις. 8.) PSU: Πολλές οι επιλογές σε ένα επώνυμο ποιοτικό. Βασικά θα έλεγα ότι θέλεις για την χρήση σου ένα low budget PC. Ακόμη και ένα MiniPC των 300 ευρώ θα σου έκανε μια χαρά εαν δεχτείς την δυνατότητα 2 μόνο εσωτερικών δίσκων και εάν χρειαστείς παραπάνω στο μέλλον εξωτερικούς. Λες για ATX mobo αλλά στην πράξη και μια MiniITX σου κάνει εάν θελήσεις να πας σε πολύ μικρά κουτιά. Δεν βλέπω να χρειάζεσαι κάτι μεγαλύτερο. Γούστα είναι αυτά πάλι. Σχετικά με το εισαγωγικό, προσπαθώ να βρω την χρυσή τομή ανάμεσα σε δυνατότητες αναβάθμισης και μπάτζετ πισι. Πιο δυνατό επεξεργαστή δεν θέλω, όπως λες κι εσύ ότι καινούριο πάρω σήμερα θα είμαι πολύ καλύτερος, δεν θέλω να ρίξω λεφτά εκεί και ήδη το μπάτζετ πάει ψηλά. Χρήσιμο τιπ αυτό με τις σειρές των CPU, ότι η 8 είναι πιο αδύναμη από την 7, δεν είχα ιδέα. Κρατάω και εδώ τα 3, 4, 6, 7, 8, Για την μητρική, να πω μόνο ότι στο τωρινό μηχάνημα η μητρική από τον celeron βρέθηκε να σηκώνει i7, άρα καλύτερα να πάω σε κάτι όχι πανάκριβο αλλά ποιοτικό, που να μπορεί να σηκώσει σε 8 χρόνια πχ κάποιον επεξεργαστή που τώρα είναι τοπ. Για το κουτί να πω ότι έχω μετρήσει διαστάσεις και με αυτά που πρότεινα είμαι οκ. Για το 5, το κρατάω αλλά θα ήθελα να το αποφύγω, λόγω οικονομικού. Όπως κατάλαβες, μόνο στα όρια δεν θα παίζει το μηχάνημα. Για την πρόταση για μινι πισί ή για την miniITX, θα ήθελα κανονικό μέγεθος. Συμπερασματικά, οπωσδήποτε nvme, οπωσδήποτε 32 γίγα ραμ. Με τον επεξεργαστή, δεν έχω καταλάβει ακριβώς. Ο 8500G είναι ο πιο φτηνός AM5 που υπάρχει, αλλά δεν τον συστήνετε και λέτε να πάω πιο ψηλά; Αν ναι, προτιμώ να περάσω σε Intel, αν συμφωνείτε, γιατί το ddr5 είναι βασικό να υπάρχει και αν καταλαβαίνω καλά, AM4 και ddr5 δεν παίζουν παρέα. Έχετε προτάσεις για αυτό; Βλέπω τον i3 14100 σε συμπαθητική τιμή, στα 150€ και 1700 μητρικές με ddr5 σε εξίσου συμπαθητική τιμή, από καλές μάρκες. Να στήσω πάνω σε αυτά; editing: αν πάω σε intel, ποιο chipset κοιτάω, για να έχω καλές πιθανότητες υποστήριξης μελλοντικών γενιών; Έχει ανακοινώσει η intel αν το Β760 που είναι το πιο μπάτζετ, θα υποστηρίζεται στο μέλλον; Γιατί αν είναι να πάω σε κάνα Ζ τσιπάκι, κλάφτα Χαράλαμπε! Επεξ/σία 28 Μαρτίου από ekkli
@topos Δημοσ. 30 Μαρτίου Δημοσ. 30 Μαρτίου On 28/03/2024 at 11:03, ekkli said: Πρώτα απ'όλα, ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις σας και τον χρόνο που διαθέσατε! Βλέπω ότι έχουν κοινά σημεία οι παρατηρήσεις σας, όπως πχ με τη cpu άρα κάτι πρέπει να πιάσω αλλιώς. Να το καταλάβω λίγο αυτό, στο πρώτο σημείο, συμφωνείς ότι με ΑΜ5 θα είναι πιο εύκολο να αναβαθμίσω μετά απο 6-7 χρόνια, σωστά; Πολύ χρήσιμο αυτό με τα ενσωματωμένα γραφικά, δεν το ήξερα. Φυσικά και κρατάω τα υπόλοιπα, για nvme, ram και ψύκτρα. Σχετικά με το εισαγωγικό, προσπαθώ να βρω την χρυσή τομή ανάμεσα σε δυνατότητες αναβάθμισης και μπάτζετ πισι. Πιο δυνατό επεξεργαστή δεν θέλω, όπως λες κι εσύ ότι καινούριο πάρω σήμερα θα είμαι πολύ καλύτερος, δεν θέλω να ρίξω λεφτά εκεί και ήδη το μπάτζετ πάει ψηλά. Χρήσιμο τιπ αυτό με τις σειρές των CPU, ότι η 8 είναι πιο αδύναμη από την 7, δεν είχα ιδέα. Κρατάω και εδώ τα 3, 4, 6, 7, 8, Για την μητρική, να πω μόνο ότι στο τωρινό μηχάνημα η μητρική από τον celeron βρέθηκε να σηκώνει i7, άρα καλύτερα να πάω σε κάτι όχι πανάκριβο αλλά ποιοτικό, που να μπορεί να σηκώσει σε 8 χρόνια πχ κάποιον επεξεργαστή που τώρα είναι τοπ. Για το κουτί να πω ότι έχω μετρήσει διαστάσεις και με αυτά που πρότεινα είμαι οκ. Για το 5, το κρατάω αλλά θα ήθελα να το αποφύγω, λόγω οικονομικού. Όπως κατάλαβες, μόνο στα όρια δεν θα παίζει το μηχάνημα. Για την πρόταση για μινι πισί ή για την miniITX, θα ήθελα κανονικό μέγεθος. Συμπερασματικά, οπωσδήποτε nvme, οπωσδήποτε 32 γίγα ραμ. Με τον επεξεργαστή, δεν έχω καταλάβει ακριβώς. Ο 8500G είναι ο πιο φτηνός AM5 που υπάρχει, αλλά δεν τον συστήνετε και λέτε να πάω πιο ψηλά; Αν ναι, προτιμώ να περάσω σε Intel, αν συμφωνείτε, γιατί το ddr5 είναι βασικό να υπάρχει και αν καταλαβαίνω καλά, AM4 και ddr5 δεν παίζουν παρέα. Έχετε προτάσεις για αυτό; Βλέπω τον i3 14100 σε συμπαθητική τιμή, στα 150€ και 1700 μητρικές με ddr5 σε εξίσου συμπαθητική τιμή, από καλές μάρκες. Να στήσω πάνω σε αυτά; editing: αν πάω σε intel, ποιο chipset κοιτάω, για να έχω καλές πιθανότητες υποστήριξης μελλοντικών γενιών; Έχει ανακοινώσει η intel αν το Β760 που είναι το πιο μπάτζετ, θα υποστηρίζεται στο μέλλον; Γιατί αν είναι να πάω σε κάνα Ζ τσιπάκι, κλάφτα Χαράλαμπε! Σε am5 θα έχεις δυνατότητα για αγορά άλλου cpu σε "μεγάλο" βάθος χρόνου. Σε *am4 + Intel 1700 ότι cpu ήτανε να βγει, βγήκε. Spoiler *Ναι ξέρω για τους *gt/xt αλλά θεωρω πως δεν είναι άξιοι λόγου. 1
SeNNinhA Δημοσ. 30 Μαρτίου Δημοσ. 30 Μαρτίου (επεξεργασμένο) Στις 28/3/2024 στις 10:03 ΠΜ, ekkli είπε Πρώτα απ'όλα, ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις σας και τον χρόνο που διαθέσατε! Βλέπω ότι έχουν κοινά σημεία οι παρατηρήσεις σας, όπως πχ με τη cpu άρα κάτι πρέπει να πιάσω αλλιώς. Να το καταλάβω λίγο αυτό, στο πρώτο σημείο, συμφωνείς ότι με ΑΜ5 θα είναι πιο εύκολο να αναβαθμίσω μετά απο 6-7 χρόνια, σωστά; Πολύ χρήσιμο αυτό με τα ενσωματωμένα γραφικά, δεν το ήξερα. Φυσικά και κρατάω τα υπόλοιπα, για nvme, ram και ψύκτρα. Σχετικά με το εισαγωγικό, προσπαθώ να βρω την χρυσή τομή ανάμεσα σε δυνατότητες αναβάθμισης και μπάτζετ πισι. Πιο δυνατό επεξεργαστή δεν θέλω, όπως λες κι εσύ ότι καινούριο πάρω σήμερα θα είμαι πολύ καλύτερος, δεν θέλω να ρίξω λεφτά εκεί και ήδη το μπάτζετ πάει ψηλά. Χρήσιμο τιπ αυτό με τις σειρές των CPU, ότι η 8 είναι πιο αδύναμη από την 7, δεν είχα ιδέα. Κρατάω και εδώ τα 3, 4, 6, 7, 8, Για την μητρική, να πω μόνο ότι στο τωρινό μηχάνημα η μητρική από τον celeron βρέθηκε να σηκώνει i7, άρα καλύτερα να πάω σε κάτι όχι πανάκριβο αλλά ποιοτικό, που να μπορεί να σηκώσει σε 8 χρόνια πχ κάποιον επεξεργαστή που τώρα είναι τοπ. Για το κουτί να πω ότι έχω μετρήσει διαστάσεις και με αυτά που πρότεινα είμαι οκ. Για το 5, το κρατάω αλλά θα ήθελα να το αποφύγω, λόγω οικονομικού. Όπως κατάλαβες, μόνο στα όρια δεν θα παίζει το μηχάνημα. Για την πρόταση για μινι πισί ή για την miniITX, θα ήθελα κανονικό μέγεθος. Συμπερασματικά, οπωσδήποτε nvme, οπωσδήποτε 32 γίγα ραμ. Με τον επεξεργαστή, δεν έχω καταλάβει ακριβώς. Ο 8500G είναι ο πιο φτηνός AM5 που υπάρχει, αλλά δεν τον συστήνετε και λέτε να πάω πιο ψηλά; Αν ναι, προτιμώ να περάσω σε Intel, αν συμφωνείτε, γιατί το ddr5 είναι βασικό να υπάρχει και αν καταλαβαίνω καλά, AM4 και ddr5 δεν παίζουν παρέα. Έχετε προτάσεις για αυτό; Βλέπω τον i3 14100 σε συμπαθητική τιμή, στα 150€ και 1700 μητρικές με ddr5 σε εξίσου συμπαθητική τιμή, από καλές μάρκες. Να στήσω πάνω σε αυτά; editing: αν πάω σε intel, ποιο chipset κοιτάω, για να έχω καλές πιθανότητες υποστήριξης μελλοντικών γενιών; Έχει ανακοινώσει η intel αν το Β760 που είναι το πιο μπάτζετ, θα υποστηρίζεται στο μέλλον; Γιατί αν είναι να πάω σε κάνα Ζ τσιπάκι, κλάφτα Χαράλαμπε! Για να μιλάμε με γεγονότα: 1) Με την χρήση που κάνεις και θα κάνεις οτιδήποτε σύγχρονο θα σε κρατήσει για πάντα χωρίς καμία αναβάθμιση. 2) Οτι basic στήσεις είτε σε Intel είτε σε Amd και με DDR4 μνήμες θα σου είναι υπεραρκετό τόσο που όταν και εάν θελήσεις αναβάθμιση και οι δύο πλατφόρμες θα έχουν αλλάξει. 3) Πρακτικά θέλεις κάτι low budget. Ακόμη και ένα miniPC με Ν100 θα σου έκανε μια χαρα και κοστίζει λιγότερο από 200 ευρώ. Με 300 ευρώ παίρνεις και κάτι πολύ πιο δυνατό σε miniPC πάλι και δεν θα χρειαστείς τίποτε άλλο. Τα υπόλοιπα που συζητάμε τα συζητάμε μόνο διότι εσύ ζήτησες να στήσεις κάτι με μεγάλες δυνατότητες αναβάθμισης (τις οποίες ομως δεν χρειάζεσαι). Όταν πας σε αυτή την λογική δε υπάρχει ταβάνι. Το όριο το θέτει μόνο το budget σου. Για μετρο σύγκρισης και μόνο έστεισα σχετικά πρόσφατα ΑΜ5 σύστημα με αυτό σαν ζητούμενο (δυνατότητες αναβάθμισης) ταυτόχρονα με καλή σημερινή απόδοση και βγήκε 1.650 ευρώ με κυνηγημα σε προσφορές και τιμές από παντού. Άρα με σημερινές τιμές υπολόγισε το σύστημα στα 2.000 ευρώ το κουτί μόνο. Εάν πάμε σε κάτι λίγο πιο κάτω πες κανένα 300αρι λιγότερο. Καλή μητρική AM5, basic ryzen 7xxx ή 8xxxx, καλό τροφοδοτικό, 32gb Ram DDR4, SSD gen4, βασικη σύγχρονη κάρτα γραφικών. Βγάλε και την κάρτα έξω πας στα περίπου 1500 ευρώ. Ακόμη και για 1000 ευρώ να συζητάμε δεν βλέπω τον λόγο εάν μπορείς να κάνεις για χρόνια την δουλειά σου με ένα PC των 300 ευρώ. Όταν χρειαστείς κάτι άλλο με άλλα τόσα το αλλάζεις. Δεν βλέπω λόγο να πας σε AM5 με λογική αναβάθμισης και να είσαι με bottom low mobo. Πήγαινε σε AM4 και καλύτερα components πχ. Ή Intel (δεν κολλάω σε Amd). Επεξ/σία 30 Μαρτίου από SeNNinhA 2
panagossss13 Δημοσ. 30 Μαρτίου Δημοσ. 30 Μαρτίου (επεξεργασμένο) Στις 28/3/2024 στις 11:03 ΠΜ, ekkli είπε Πρώτα απ'όλα, ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις σας και τον χρόνο που διαθέσατε! Βλέπω ότι έχουν κοινά σημεία οι παρατηρήσεις σας, όπως πχ με τη cpu άρα κάτι πρέπει να πιάσω αλλιώς. Να το καταλάβω λίγο αυτό, στο πρώτο σημείο, συμφωνείς ότι με ΑΜ5 θα είναι πιο εύκολο να αναβαθμίσω μετά απο 6-7 χρόνια, σωστά; Πολύ χρήσιμο αυτό με τα ενσωματωμένα γραφικά, δεν το ήξερα. Φυσικά και κρατάω τα υπόλοιπα, για nvme, ram και ψύκτρα. Σχετικά με το εισαγωγικό, προσπαθώ να βρω την χρυσή τομή ανάμεσα σε δυνατότητες αναβάθμισης και μπάτζετ πισι. Πιο δυνατό επεξεργαστή δεν θέλω, όπως λες κι εσύ ότι καινούριο πάρω σήμερα θα είμαι πολύ καλύτερος, δεν θέλω να ρίξω λεφτά εκεί και ήδη το μπάτζετ πάει ψηλά. Χρήσιμο τιπ αυτό με τις σειρές των CPU, ότι η 8 είναι πιο αδύναμη από την 7, δεν είχα ιδέα. Κρατάω και εδώ τα 3, 4, 6, 7, 8, Για την μητρική, να πω μόνο ότι στο τωρινό μηχάνημα η μητρική από τον celeron βρέθηκε να σηκώνει i7, άρα καλύτερα να πάω σε κάτι όχι πανάκριβο αλλά ποιοτικό, που να μπορεί να σηκώσει σε 8 χρόνια πχ κάποιον επεξεργαστή που τώρα είναι τοπ. Για το κουτί να πω ότι έχω μετρήσει διαστάσεις και με αυτά που πρότεινα είμαι οκ. Για το 5, το κρατάω αλλά θα ήθελα να το αποφύγω, λόγω οικονομικού. Όπως κατάλαβες, μόνο στα όρια δεν θα παίζει το μηχάνημα. Για την πρόταση για μινι πισί ή για την miniITX, θα ήθελα κανονικό μέγεθος. Συμπερασματικά, οπωσδήποτε nvme, οπωσδήποτε 32 γίγα ραμ. Με τον επεξεργαστή, δεν έχω καταλάβει ακριβώς. Ο 8500G είναι ο πιο φτηνός AM5 που υπάρχει, αλλά δεν τον συστήνετε και λέτε να πάω πιο ψηλά; Αν ναι, προτιμώ να περάσω σε Intel, αν συμφωνείτε, γιατί το ddr5 είναι βασικό να υπάρχει και αν καταλαβαίνω καλά, AM4 και ddr5 δεν παίζουν παρέα. Έχετε προτάσεις για αυτό; Βλέπω τον i3 14100 σε συμπαθητική τιμή, στα 150€ και 1700 μητρικές με ddr5 σε εξίσου συμπαθητική τιμή, από καλές μάρκες. Να στήσω πάνω σε αυτά; editing: αν πάω σε intel, ποιο chipset κοιτάω, για να έχω καλές πιθανότητες υποστήριξης μελλοντικών γενιών; Έχει ανακοινώσει η intel αν το Β760 που είναι το πιο μπάτζετ, θα υποστηρίζεται στο μέλλον; Γιατί αν είναι να πάω σε κάνα Ζ τσιπάκι, κλάφτα Χαράλαμπε! καλησπέρα σας, πρόσεχε για να μην μπερδευτείς το socket AM4 παίρνει DDR4 μνήμες και το socket ΑΜ5 παίρνει DDR5 μνήμες, 2) γιατί να πας σε ι3-14100 και να μην πας σε ο5-12600k? o Intel Core i3-14100 processor 12 MB Smart Cache Box (BX8071514100) κάνει 150 ευρώ στο bestprice και είναι 4πύρινος με 8 thereads ενώ μπορείς να πας στον i5-12600k που είναι 10πύρινος με 16 threads και η τιμή του είναι στο bestprice στα 181.69 ευρώ και ποιό καλύτερος επεξεργαστής, περισσότεροι πυρήνες από τον ι3-14100, επειδή και εγώ πάω να κάνω καινούργιο pc build μετά από πολύ ψάξιμο και σκέφτομαι να πάω στον i5-12600k, 32gb ddr5, μητρική μάλλον προς msi αλλά κοιτάζω και κάτι προς asus αλλά δεν ξέρω ακόμα σε ποιά μητρική θα καταλήξω 3) αλλά για τροφοδοτικό πήγαινε σε seasonic έχει κάποια μοντέλα που έχουν 10-12 χρόνια εγγύηση να γνωρίζεις, 4) ξέχασα να σου αναφέρω για ποιό socket να πας σε μητρική να πας καλύτερα σε b760 καλύτερα γιατί μπορείς να βρείς καλή μητρική σε λογικά χρήματα(αποψή μου) και 5) να πας σε ψύκτρα στην deepcool AK620 την βγάζει σε μαύρο ή σε λευκό(κατάλευκο) για να ξέρεις, εμένα η επιλογή μου θα είναι σε αυτή την ψύκτρα την deepcool στο καινούριο pc build. 149,53 Επεξ/σία 30 Μαρτίου από panagossss13
ekkli Δημοσ. 2 Απριλίου Μέλος Δημοσ. 2 Απριλίου Πρώτα απ'όλα, ξανα ευχαριστώ όσους διέθεσαν χρόνο να με βοηθήσουν. Σκέφτομαι πολύ όλες τις απόψεις και καταλήγω ότι θα κινηθώ με βάση αυτό: Στις 30/3/2024 στις 4:58 ΜΜ, @topos είπε Σε am5 θα έχεις δυνατότητα για αγορά άλλου cpu σε "μεγάλο" βάθος χρόνου. Σε *am4 + Intel 1700 ότι cpu ήτανε να βγει, βγήκε. Είμαι σε μία φάση που μπορώ να ονειρεύομαι ότι μελλοντικά θα έχω λεφτά να διαθέσω σε αναβάθμιση, το θέμα είναι βρω χρόνο και ποιος ξέρει, ίσως προλαβαίνω μέχρι και να παίξω κάτι, κάποτε... Καταλήγω σε ΑΜ5 λοιπόν και λέω για τα εξής: AMD Ryzen 5 7600X box (?) λένε ότι είναι ο πιο vfm, συμφωνείτε; Για το θέμα tray or box, διαβάζω ότι ο box τα πάει καλά, λέτε; ASRock B650 PG Lightning Motherboard ATX φίλος που εμπιστεύομαι μου είπε ότι είναι μια χαρά, καλύτερα specs από την Asus Prime B650 plus Στο θέμα του κουτιού, μάαααααααααλλον λέω για αυτό, θα έλεγα σίγουρα αυτό αλλά τρομάζω με αυτά που διαβάζω για την σκόνη. Αν έχετε κάποιο άλλο midi, σεμνό, που να ανοίγει πολύ εύκολα από το πλάι, θα το κοιτάξω πολύ ευχάριστα Lian Li Lancool II Mesh Performance Στο θέμα του SSD, στην αρχή έλεγα για Samsung 970 Evo Plus, εκεί είχα μείνει μου είπαν ότι ναι, ήταν κορυφαίος στην εποχή του, έχει κρατήσει την τιμή ψηλά λόγω ονόματος αλλά έχει και άλλες καλές επιλογές πια, όπως: TeamGroup MP44L SSD 1TB M.2 NVMe Western Digital SN770 SSD 1TB M.2 NVMe Solidigm P41 Plus SSD 1TB M.2 NVMe Αν δεν υπάρχουν ενστάσεις, θα πάω για TeamGroup. RAM G.Skill Ripjaws S5 32GB DDR5 RAM με 2 Modules (2x16GB) και Ταχύτητα 6400 PSU Δεν έχω ιδέα, ποιο είναι το πιο καλό μέχρι 500W και 60€ ; Υπόψιν ότι αυτά, με εκτιμώμενη τιμή του PSU στα 50€ είναι στο άνω όριο του μπάτζετ, οπότε προσπαθούμε, αν όχι να κόψουμε, να μείνουμε στα ίδια. Αισθάνομαι πολύ καλύτερα γιατί νομίζω ότι έχει μπει σε ράγες το σύστημα και πλησιάζει! Ευχαριστώ προκαταβολικά όλους για τον χρόνο σας!
Chris2756 Δημοσ. 2 Απριλίου Δημοσ. 2 Απριλίου 2 ώρες πριν, ekkli είπε Στο θέμα του κουτιού, μάαααααααααλλον λέω για αυτό, θα έλεγα σίγουρα αυτό αλλά τρομάζω με αυτά που διαβάζω για την σκόνη. Αν έχετε κάποιο άλλο midi, σεμνό, που να ανοίγει πολύ εύκολα από το πλάι, θα το κοιτάξω πολύ ευχάριστα Στα ιδια χρηματα Be Quiet Pure Base 500DX Gaming Midi Tower 1
SeNNinhA Δημοσ. 2 Απριλίου Δημοσ. 2 Απριλίου 3 ώρες πριν, ekkli είπε Πρώτα απ'όλα, ξανα ευχαριστώ όσους διέθεσαν χρόνο να με βοηθήσουν. Σκέφτομαι πολύ όλες τις απόψεις και καταλήγω ότι θα κινηθώ με βάση αυτό: Είμαι σε μία φάση που μπορώ να ονειρεύομαι ότι μελλοντικά θα έχω λεφτά να διαθέσω σε αναβάθμιση, το θέμα είναι βρω χρόνο και ποιος ξέρει, ίσως προλαβαίνω μέχρι και να παίξω κάτι, κάποτε... Καταλήγω σε ΑΜ5 λοιπόν και λέω για τα εξής: AMD Ryzen 5 7600X box (?) λένε ότι είναι ο πιο vfm, συμφωνείτε; Για το θέμα tray or box, διαβάζω ότι ο box τα πάει καλά, λέτε; ASRock B650 PG Lightning Motherboard ATX φίλος που εμπιστεύομαι μου είπε ότι είναι μια χαρά, καλύτερα specs από την Asus Prime B650 plus Στο θέμα του κουτιού, μάαααααααααλλον λέω για αυτό, θα έλεγα σίγουρα αυτό αλλά τρομάζω με αυτά που διαβάζω για την σκόνη. Αν έχετε κάποιο άλλο midi, σεμνό, που να ανοίγει πολύ εύκολα από το πλάι, θα το κοιτάξω πολύ ευχάριστα Lian Li Lancool II Mesh Performance Στο θέμα του SSD, στην αρχή έλεγα για Samsung 970 Evo Plus, εκεί είχα μείνει μου είπαν ότι ναι, ήταν κορυφαίος στην εποχή του, έχει κρατήσει την τιμή ψηλά λόγω ονόματος αλλά έχει και άλλες καλές επιλογές πια, όπως: TeamGroup MP44L SSD 1TB M.2 NVMe Western Digital SN770 SSD 1TB M.2 NVMe Solidigm P41 Plus SSD 1TB M.2 NVMe Αν δεν υπάρχουν ενστάσεις, θα πάω για TeamGroup. RAM G.Skill Ripjaws S5 32GB DDR5 RAM με 2 Modules (2x16GB) και Ταχύτητα 6400 PSU Δεν έχω ιδέα, ποιο είναι το πιο καλό μέχρι 500W και 60€ ; Υπόψιν ότι αυτά, με εκτιμώμενη τιμή του PSU στα 50€ είναι στο άνω όριο του μπάτζετ, οπότε προσπαθούμε, αν όχι να κόψουμε, να μείνουμε στα ίδια. Αισθάνομαι πολύ καλύτερα γιατί νομίζω ότι έχει μπει σε ράγες το σύστημα και πλησιάζει! Ευχαριστώ προκαταβολικά όλους για τον χρόνο σας! Το ότι είσαι διατεθημενος να δώσεις 120 ευρώ στο κουτί αλλά όχι παραπάνω από 50 ευρώ στο τροφοδοτικό εμένα με ξεπερνάει πάντως.... 5
ekkli Δημοσ. 2 Απριλίου Μέλος Δημοσ. 2 Απριλίου 25 λεπτά πριν, Chris2756 είπε Στα ιδια χρηματα Be Quiet Pure Base 500DX Gaming Midi Tower Δεν το βλέπω να ανοίγει το ίδιο εύκολα από το πλάι ή είναι ιδέα μου; 2 λεπτά πριν, SeNNinhA είπε Το ότι είσαι διατεθημενος να δώσεις 120 ευρώ στο κουτί αλλά όχι παραπάνω από 50 ευρώ στο τροφοδοτικό εμένα με ξεπερνάει πάντως.... Μην με αποπαίρνεις! 😇 Νόμιζα ότι για "μικρό" τροφοδοτικό μια χαρά είναι τα 50€. Αν σφάλλω, πείτε μου να ξέρω. 1
Chris2756 Δημοσ. 2 Απριλίου Δημοσ. 2 Απριλίου 2 ώρες πριν, ekkli είπε Mην το περνεις σοβαρα, απο αγαπη για το αντικειμενο το κανουν. Κι εμενα με μαλωνουν που ειμαι μονο seasonic-- ακιας και noctua-κιας 2
fotaras76 Δημοσ. 2 Απριλίου Δημοσ. 2 Απριλίου 2 ώρες πριν, ekkli είπε Δεν το βλέπω να ανοίγει το ίδιο εύκολα από το πλάι ή είναι ιδέα μου; Μην με αποπαίρνεις! 😇 Νόμιζα ότι για "μικρό" τροφοδοτικό μια χαρά είναι τα 50€. Αν σφάλλω, πείτε μου να ξέρω. 90 για κουτί κ 80 για τροφοδοτικό είναι πιο ισορροπημένος συνδυασμός. 2
JPaxilleas Δημοσ. 2 Απριλίου Δημοσ. 2 Απριλίου (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, ekkli είπε Δεν το βλέπω να ανοίγει το ίδιο εύκολα από το πλάι ή είναι ιδέα μου; Μην με αποπαίρνεις! 😇 Νόμιζα ότι για "μικρό" τροφοδοτικό μια χαρά είναι τα 50€. Αν σφάλλω, πείτε μου να ξέρω. Καλό PSU εξ αρχής σημαίνει λιγότερα προβλήματα στο μέλλον. Μη ξεχνάς ότι τα πάντα Μητρική, CPU, RAM, SSD εξαρτώνται από αυτό. Και όλοι εδώ οι φίλοι έχουμε δει το γίνεται με τα "κακής ποιότητας" τροφοδοτικά (συνηθισμένη πηγή πολλών προβλημάτων). Με την ευκαιρία να σου πω το εξής (καθαρά προσωπική μου άποψη). Εξακολουθώ και παραμένω σε πλατφόρμα / μητρική AMD4 και DDR4 μνήμες. Με τη σύνθεση του υπολογιστή μου μπορώ και τρέχω οποιαδήποτε εφαρμογή και παιχνίδια χωρίς κανένα πρόβλημα. Δε βρίσκω το λόγο τη συγκεκριμένη στιγμή να πάω σε νέα πλατφόρμα, δηλαδή σε AMD5 (ακόμα δεν υπάρχουν κάρτες που να υποστηρίζουν το νέο PCIE-5 πρότυπο) εφόσον το σύστημά μου με ικανοποιεί απόλυτα (π.χ. εάν θα παίζω ένα παιχνίδι με 170 fps ή με 200 fps εμένα δεν με προβληματίζει). Με αυτό δεν αναιρώ τις πρόσθετες δυνατότητες του νέου Chipset (AMD5) ή των νέων DDR5 μνημών αλλά είμαι της άποψης ότι πας σε κάτι καινούργιο, όταν έχουν αρχίσει και γίνονται αισθητά τα προβλήματα ή όταν χρειαζόμαστε κάτι απαραίτητα που δεν υποστηρίζεται από μια προηγούμενη τεχνολογία. Π.χ. θέλεις να τρέξεις μια εφαρμογή, θέλεις να παίξεις ένα παιχνίδι σε 2K και απλά σέρνονται. Τότε ναι, με το budget του ο καθένας μπορεί να αρχίζει να κοιτά νέες λύσεις. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να προβαίνουμε σε αναβαθμίσεις ή σε νέες προσεγγίσεις, όχι επειδή μας το επιβάλλει η τεχνολογία αλλά επειδή μας το επιβάλλουν οι ανάγκες μας (επαναλαμβάνω δε, ότι όλα αυτά αποτελούν προσωπικές απόψεις) και θεωρώ σωστά που το τονίσανε και άλλοι φίλοι εδώ (όπως και το γεγονός ότι βλέπω και εγώ ότι το AMD5 δεν θα έχει την ανάλογη πορεία με το AMD4 για πολλούς λόγους, που δεν είναι της παρούσης). Επεξ/σία 2 Απριλίου από JPaxilleas 2
ekkli Δημοσ. 2 Απριλίου Μέλος Δημοσ. 2 Απριλίου Μην μου το εκτροχιάζετε τώρα, πλιζ. Πάμε ΑΜ5, γερά! Για το PSU, είχα υποθέσει ότι αρκούν 60€. Σφάλμα μου. Ας το πάμε αλλιώς, μπάτζετ φρη, ποιο τροφοδοτικό είναι ανάλογο ενός τέτοιου συστήματος; Για τα υπόλοιπα μέρη του συστήματος, κάποια παρατήρηση; Συμφωνείτε με τον SSD, την ram και τα υπόλοιπα;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα