Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εγώ επειδή μένω σε χωριό σε κρύο βουνό όλη μου τη ζωή ζω με κύρια πηγή ζέστης το ανοιχτό τζάκι και έχω περάσει αμέτρητες νύχτες σε σπίτια φίλων στο ίδιο βουνό με ενεργειακό τζάκι κτλπ. Επίσης έχω και καλοριφέρ ταυτόχρονα (αλλά δεν το ανάβω κάθε χειμώνα ). Ακόμη έχω χρησιμοποιήσει σαν κύρια πηγή ζέστης ξυλόσομπα, καλοριφέρ και σόμπα υγραερίου επί 10ετιες εναλλάξ ή και ταυτόχρονα κάποιες από αυτές. Νομίζω πως είμαι ο πλέον αρμόδιος να μιλήσω για το ζήτημα αλλά δεν μπαίνω στο κόπο γιατι οπότε το κάνω βγαίνει ο κάθε ένας από την πόλη που με 2 μέρες το χρόνο Κρυο νομίζει ότι έχει ζήσει τη φάση και λέει το κοντό του και το μακρύ του. Αν θέλετε να μάθετε 0ειτε μου να μπω στον κόπο να σας το αναλύσω.

• Απαντ. 59
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, jmmys είπε

Ο καθένας τι προτιμά.

Πολύ σωστά. Αλλά να είναι κατόπιν γνώσης η επιλογή και για σωστές κατασκευές.

3 ώρες πριν, jmmys είπε

Το καλό χτιστό δεν καπνίζει,η καμινάδα αν την καθαρίζεις κάθε χρόνο δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει φωτιά,ειδικά αν δεν ψήνεις και δεν καις χλωρά ξύλα,είναι πεντακάθαρη.Αν το ντουμανιασεις ζεσταίνει το χώρο μπροστά από αυτό,εμένα στο εξοχικό μόνο με τζάκι από 14 βαθμούς που είχε το σαλόνι  όταν μπήκα,πήγε στους 26 σε λίγες ωρες,τα δωμάτια κρύα φυσικά αλλα υπάρχει καλοριφέρ.

Εδώ είναι το πρόβλημα, έβαλες ένα κάρο αν με σημαντικότερο την σωστή κατασκευή που ένα ενεργειακό είναι αρκετά πιο ελαστικό από αυτήν την άποψη. Που και να ισχύουν αυτά τα αν έχουν μεγάλο μπελά για να τηρηθούν. Και γιατί να αναπνέω τις στάχτες/μικροσωματίδια που μοιραία θα διασκορπιστούν στο σπίτι; Το τελευταίο ίσως πιο σημαντικό και από την υψηλή κατανάλωση/χαμηλή απόδοση του παραδοσιακού.

19 λεπτά πριν, jimsomebody είπε

αλλά δεν μπαίνω στο κόπο

Μπήκες ήδη στον κόπο να μας πεις ότι εσύ ξέρεις και όλοι οι υπόλοιποι που είμαστε της πόλης είμαστε άσχετοι.

19 λεπτά πριν, jimsomebody είπε

...............βγαίνει ο κάθε ένας από την πόλη..............

Λοιπόν εγώ είμαι της πόλης. Αλλά έχω ψαχτεί αρκετά στο συγκεκριμένο ζήτημα. Και βοήθησα έναν φίλο πριν αρκετά χρόνια να βάλει μία κασέτα του 1000αρικου στο παραδοσιακό τζάκι του και έκτοτε καταναλώνει ελάχιστο πετρέλαιο. Και λίγο μετά έκανα την ίδια μετατροπή στο σπίτι των πεθερικών στο χωριό(Μυτιλήνη) με την πιο φθηνή κασέτα(300 €) που πούλαγε το Leroy και κάνει το σπίτι φούρνο(βολεύει και η χωροταξία του σπιτιού). Παλιά πέτρινη κατασκευή χωρίς καλοριφέρ. Δωρεάν τα ξύλα στο χωριό από φίλους του πεθερού.

Ομολογώ δεν είμαι ειδικός ή επαγγελματίας ούτε έχω την εμπειρία σου να έχω ανοιχτό τζάκι ή να έχω περάσει αμέτρητες νύχτες σε σπίτια φίλων μου με ενεργειακό. Συνήθως φεύγω πριν τις 24:00. Για να μπορέσω να κάνω όπως ήθελα αυτά που έκανα πήγα και παρακολούθησα σεμινάριο της KNAUF στην Αμφιλοχία για τοποθέτηση γυψοσανίδας(By the way πέρασα τόσο καλά που ξαναπήγα, το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους αν βρίσκουν χρόνο). Τι λες, να την πω την γνώμη μου;

Επεξ/σία από SV1EOD
  • Like 1
Δημοσ.

Ρε αφήστε τα ανοικτά εκεί που ανήκουν, στις περασμένες δεκαετίες. Ενεργειακό μόνο. Κι εμένα κάποτε μου άρεσε το ανοικτό, βλέπεις την φωτίτσα, ρίχνεις κάνα μπριζολίδι. Μέχρι που έβαλα ενεργειακό στο σπίτι. Μια εστιούλα τόση δα και κάνει όλο το χώρο σαλόνι κουζίνα φούρνο, χωρίς ανεμιστήρα, φυσική ροή. Καίει ένα καφάσι ξύλα την ημέρα, τίποτα δηλαδή. Πρόσφατα επισκέφθηκα σπίτι του θείου μου που πάντα άναβε τζάκι και λέγαμε ωραία ζεστασιά, και με μέτρο σύγκρισης το ενεργειακό πλέον, λέγαμε ότι έκαιγε τόσα ξύλα και δεν ζεσταίνει (κάτι κούτσουρα ΝΑ, όσα καίει το ενεργειακό σε 1 μέρα τα έκαιγε αυτό σε μια ώρα).

Συνοψίζοντας τα οφέλη του ενεργειακού είναι αδιαμφισβήτητα.

Τώρα για απαγόρευση ανοικτών δεν το γνωρίζω, ίσως σε δίπλα forum (energ michanikos κλπ) υπάρχει η απάντηση.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
9 ώρες πριν, jmmys είπε

Είπαμε να λέμε καμμία υπερβολή,μην πω κάτι πιο βαρύ,αλλα εσυ το τερμάτισες🤣

Ποια ειναι η υπερβολη? οτι εχεις μια Φ250 ή Φ300 που βγαζει αερα μεσα απο το σπιτι ? Ζεστο αερα του καλοριφερ?
Μια χαρα ειναι το παραδοσιακο. Για να ψηνεις κανενα σουβλακι, για να ακους να καινε τα ξυλα, για να βλεπεις την φωτια. Μεχρι εκει ομως. Δεν ειναι για θερμανση. Οχι σε ενα συγχρονο σπιτι τουλαχιστον. Σε σπιτι που μπαζει απο δεκα μεριες, μια χαρα θα δουλεψει. Σε σπιτι με συγχρονα κουφωματα, δεν θα δουλεψει ποτε. Θα κανεις τον μετεωρολογο "εχει νοτια σημερα? θα καπνισει!"

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, mechpanos είπε

Ρε αφήστε τα ανοικτά εκεί που ανήκουν, στις περασμένες δεκαετίες. Ενεργειακό μόνο. Κι εμένα κάποτε μου άρεσε το ανοικτό, βλέπεις την φωτίτσα, ρίχνεις κάνα μπριζολίδι. Μέχρι που έβαλα ενεργειακό στο σπίτι. Μια εστιούλα τόση δα και κάνει όλο το χώρο σαλόνι κουζίνα φούρνο, χωρίς ανεμιστήρα, φυσική ροή. Καίει ένα καφάσι ξύλα την ημέρα, τίποτα δηλαδή. Πρόσφατα επισκέφθηκα σπίτι του θείου μου που πάντα άναβε τζάκι και λέγαμε ωραία ζεστασιά, και με μέτρο σύγκρισης το ενεργειακό πλέον, λέγαμε ότι έκαιγε τόσα ξύλα και δεν ζεσταίνει (κάτι κούτσουρα ΝΑ, όσα καίει το ενεργειακό σε 1 μέρα τα έκαιγε αυτό σε μια ώρα).

Συνοψίζοντας τα οφέλη του ενεργειακού είναι αδιαμφισβήτητα.

Όπως και τα οφέλη του παραδοσιακού.

Παιδιά να ξέρουμε τι συγκρίνουμε έτσι;

Οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν (και χρησιμοποιούν ακόμα) παραδοσιακό τζάκι ξέρουν γιατί το κάνουν, και δεν είναι για να ζεστάνουν το σπίτι.

Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
34 λεπτά πριν, andreaspA είπε

Ποια ειναι η υπερβολη? οτι εχεις μια Φ250 ή Φ300 που βγαζει αερα μεσα απο το σπιτι ? Ζεστο αερα του καλοριφερ?
Μια χαρα ειναι το παραδοσιακο. Για να ψηνεις κανενα σουβλακι, για να ακους να καινε τα ξυλα, για να βλεπεις την φωτια. Μεχρι εκει ομως. Δεν ειναι για θερμανση. Οχι σε ενα συγχρονο σπιτι τουλαχιστον. Σε σπιτι που μπαζει απο δεκα μεριες, μια χαρα θα δουλεψει. Σε σπιτι με συγχρονα κουφωματα, δεν θα δουλεψει ποτε. Θα κανεις τον μετεωρολογο "εχει νοτια σημερα? θα καπνισει!"

Βρε φίλε μου,είπα εγώ ότι είναι το τζάκι για να ζεστάνει ολόκληρο σπίτι;;;;Εκεί έχω τα καλοριφέρ.Αυτά είναι η πηγή θέρμανσης

.Το παραδοσιακό το έχω ακριβώς για αυτό που είπες.Για την θαλπωρή,τη φλόγα,για να ακούω τα ξύλα,για να κάθομαι στο σαλόνι και να το βλέπω,ναι και θα ψησω και κανα λουκάνικο.🙂Το σαλόνι το ζεσταίνει,όταν δεν έχει πολύ κρύο,αλλά για θέρμανση έχω τα καλοριφέρ.Δεν τα αντικαθιστά το κλασσικο τζάκι σε καμμία των περιπτώσεων.

Οσο για την κάπνα,σε πληροφορώ ότι δεν καπνίζει καθόλου.Το έκανε μάστορας της παλιάς σχολής,το έχω από το 2006.

6 ώρες πριν, SV1EOD είπε

Τι από αυτά που ανέφερε είναι λάθος;

Ότι θα καπνίζει,ότι θα λαμπαδιάζει η καμινάδα,ότι θα το ανάβεις μερικές φορές το χρόνο μόνο.

Ξαναλεω το κλασσικο τζακι ΔΕΝ το βάζεις για θέρμανση.Εχει ταλαιπωρια ναι,να καθαρίζεις τη στάχτη,αλλά μέχρι εκεί,και ναι θέλεις πιο πολλά ξύλα.

Την ζέστη,την ευχάριστη ζέστη που βγάζει το καλοριφερ ή η ενδοδαπεδια δεν την βγάζει κανένα ενεργειακό.

6 ώρες πριν, SV1EOD είπε

Εδώ είναι το πρόβλημα, έβαλες ένα κάρο αν με σημαντικότερο την σωστή κατασκευή που ένα ενεργειακό είναι αρκετά πιο ελαστικό από αυτήν την άποψη. Που και να ισχύουν αυτά τα αν έχουν μεγάλο μπελά για να τηρηθούν.

Δεν θέλω ενεργειακό για θέρμανση,έχω τα καλοριφερ.Μπελάς δεν είναι το κλασσικο για μένα.Αντιθέτως με ευχαριστεί η διαδικασία,ο μόνος μπελάς είναι να καθαρίζω τη στάχτη μια φορά το μήνα,και την καμινάδα μια φορά το χρόνο.

Σε 2 φίλους που έχουν ενεργειακό,όσες φορές πήγα,το σπίτι ήταν κρύο,αν δεν άναβαν καλοριφερ.

Επεξ/σία από jmmys
Δημοσ.
7 hours ago, jimsomebody said:

Εγώ επειδή μένω σε χωριό σε κρύο βουνό όλη μου τη ζωή ζω με κύρια πηγή ζέστης το ανοιχτό τζάκι και έχω περάσει αμέτρητες νύχτες σε σπίτια φίλων στο ίδιο βουνό με ενεργειακό τζάκι κτλπ. Επίσης έχω και καλοριφέρ ταυτόχρονα (αλλά δεν το ανάβω κάθε χειμώνα ). Ακόμη έχω χρησιμοποιήσει σαν κύρια πηγή ζέστης ξυλόσομπα, καλοριφέρ και σόμπα υγραερίου επί 10ετιες εναλλάξ ή και ταυτόχρονα κάποιες από αυτές. Νομίζω πως είμαι ο πλέον αρμόδιος να μιλήσω για το ζήτημα αλλά δεν μπαίνω στο κόπο γιατι οπότε το κάνω βγαίνει ο κάθε ένας από την πόλη που με 2 μέρες το χρόνο Κρυο νομίζει ότι έχει ζήσει τη φάση και λέει το κοντό του και το μακρύ του. Αν θέλετε να μάθετε 0ειτε μου να μπω στον κόπο να σας το αναλύσω.

Γράψε εσύ την γνώμη και την εμπειρία σου, και όσοι είναι να την εκτιμήσουν θα το κάνουν.

Δημοσ.

Γιατι συγκρινετε διαφορετικα πραγματα? Ο ανθρωπος ζητησε κλασικο τζακι και πεσατε να του πειτε οτι τα ενεργειακα ειναι καλυτερα.

Σαν να ζηταω να αγορασω ποδηλατο και να μου λετε να παρω μηχανακι...

• Thanks 1
  • Haha 3
Δημοσ.

Λοιπόν αδελφέ.

Η Ε.Ε. θεσπίζει ολο και αυστηρότερα μέτρα για τη μολυνση του περιβάλλοντος. Την οδηγία σου τη παρέθεσαν παραπάνω, αλλά δε παυει να ειναι απλά μια οδηγία όπως εκατοντάδες ακομα τις οποιες δεν ακολουθούμε είτε επειδη δεν γινεται, ειτε επειδη δε θέλουμε.

Προχωρα στο τζάκι σου, όπως χιλιάδες ακομα ευρωπαίοι έχουν κάνει, κάνε αυτο που σε ευχαριστεί. Τα τζάκια δεν απαγορευονται και ειδικά στην Ελλάδα της συνεχομενης κρισης.

• Thanks 1
  • Super Moderators
Δημοσ.
1 hour ago, imr said:

Σαν να ζηταω να αγορασω ποδηλατο και να μου λετε να παρω μηχανακι...

Όχι, ουσιαστικά ζητάει αμάξι που καίει 12-13λίτρα/100χλμ και του λένε για ακριβότερο που καίει πχ 4-5λ/100χλμ. 😛

Σε βάθος χρόνου όμως, εφόσον το χρησιμοποιεί αρκετά, θα αποσβέσει το μεγαλύτερο κόστος και μετά θα έχει "κέρδος"...

• Like 1
Δημοσ.

Το ελεύθερο έχει το ρίσκο αν θα φτιαχτεί σωστά ώστε να μην καπνίζει. Τη καμινάδα προσωπικά στα 25 χρόνια την καθάρισα μια φορά μόνο και το φουντώνω πάντα, σπάνια να μην κάψει πεύκο και σχεδόν κάθε βράδυ κάτι θα ψήσω. Δεν ξέρω αν θα είναι όλοι τόσο τυχεροί με εμένα βέβαια σε αυτά τα θέματα αλλά εμένα έτσι μου βγήκε (σπίτι με αλουμίνια). Έχω και γνωστούς που με το παραμικρό δεν τους τραβάει το τζάκι αλλά στο χωριό μου είναι ελάχιστοι αυτοί . Εγώ πρόβλημα καπνού έχω αν ανάψω απορροφητήρα με όλα τα παράθυρα κλειστά όπως όλοι (το ίδιο συμβαίνει και σε κάποια ενεργειακά) και σε ελάχιστες μέρες το χρόνο που υπάρχει αέρας από διάφορες κατευθύνσεις ταυτόχρονα και το καπέλο στη καμινάδα δεν ξέρει προς τα πού να πρώτο γυρίσει αλλά αυτό λύνεται με περιστροφικό καπέλο σβούρα.(35€). Επίσης έχεις στάχτη παντού στο δωμάτιο και θέλει 3 λεπτά με το σουιφερ κάθε μέρα αν είσαι ψείρας. 

Το υπέροχο της υπόθεσης είναι να κοιμάσαι το χειμώνα μπροστά από το τζάκι και να νιώθεις και ακούς τη φωτιά (έχω 2 ανιχνευτές καπνού στο ταβάνι, 30€ σύνολο), να σκαλίζεις τη φωτιά και να παίζεις λίγο, να ψήνεις το ψωμί με λάδι κατευθείαν από το λιοτρίβι , να ψήνεις γενικά τα πάντα.... Και φυσικά μην ξεχνάμε το σεξ στη πονοβα (παχιά φλοκάτη φτιαγμένη στο χέρι από τη γιαγιά) μπροστά από τη φωτιά! 

Για ζέστη δεν είναι καλή λύση πάντως. Και να βγάζει ζεστή, αν δεν έχεις καλοριφέρ η πλάτη σου θα κρυώνει και μπροστά θα καίγεσαι. Επίσης καίει περισσότερο από ένα ενεργειακό αλλά λιγότερο από μια ξυλόσομπα. Εγώ το έχω μετρήσει στο εναμησι τελάρο το 24ωρο με πεύκο και λιγότερο με ελιά οξιά κτλπ. Η ξυλόσομπα μου πχ το διπλάσιο (αλλά βέβαια κάνει 2 δωμάτια φούρνο απλά το αναφέρω σαν σύγκριση). Τα ενεργειακά που έχω ζήσει εγώ είναι άλλο πράγμα. Έχουν ανεμιστήρα με αυτόματο θερμοστάτη και το δωμάτιο του τζακιού τουλάχιστον το ζεσταίνουν σαν καλοριφέρ. Δεν ψήνεις αλλά δεν λερώνεις κιόλας . Και καίνε 30% λιγότερο. 

Νομικά δεν ξέρω τι ισχύει αλλά η ευρωπαϊκή ένωση έχει βαλθεί μέχρι το τέλος της 10ετιας να απαγορεύσει πολλά πράγματα που μολύνουν και είναι βλαβερά για την υγεία και θα απαγορεύσει ακόμη περισσότερα στο μέλλον. Και πλην χωριών πάντα θα υπάρχει κάποιος γείτονας που θα σε καρφώνει για το τζάκι θα το δείτε αυτό.

Στην ουσία όπως βλέπετε το θέμα τζάκι πλέον με τα ενεργειακά είναι 2 ξεχωριστές κατηγορίες. Ανάλογα τι θέλει ο καθένας επιλέγει . Σημείωση, αν το δωμάτιο είναι πολύ μικρό ζεσταίνει και με ελεύθερο αρκετά. Δεύτερη σημείωση, αν είσαι σε μέρος με συχνές διακοπές ρεύματος, το ενεργειακό δεν γίνεται να καίει χωρίς να δουλέψει και το μοτέρ του για πολύ ώρα θα κάνει ζημιά από τη ζέστη μέσα του. 

• Like 2
Δημοσ.
2 ώρες πριν, Thresh είπε

Σε βάθος χρόνου όμως, εφόσον το χρησιμοποιεί αρκετά, θα αποσβέσει το μεγαλύτερο κόστος και μετά θα έχει "κέρδος"...

Δε ρωτάει καν αυτο, ούτε τον ενδιαφέρει αυτο. Δε τον ενδιαφέρει καν το κέρδος. Θέλει απλά να έχει παραδοσιακό αμάξι :P :P 

• Super Moderators
Δημοσ.
Just now, pontez2 said:

Δε ρωτάει καν αυτο, ούτε τον ενδιαφέρει αυτο. Δε τον ενδιαφέρει καν το κέρδος. Θέλει απλά να έχει παραδοσιακό αμάξι :P :P 

Δεν νομίζω ότι απαγορεύεται να το γράψουμε.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...