Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Επειδή οι επαγωγικές εστίες της κουζίνας λειτουργούν πλέον όποτε έχουν κέφια (ο τεχνικός είπε “πλακέτα”), σκέφτομαι να τις αλλάξω με εστίες (φυσικού) αερίου.
Υποτίθεται ότι το φαγητό θα είναι παρασάγκας νοστιμότερο και ο λογαριασμός αρκετά χαμηλότερος. Θα είναι; (Μια δοκιμή θα σας πείσει, που έλεγε και το σλόγκαν)

Έχει κανείς ιδία άποψη από χρήση;
Τι πρέπει να προσέξω στα χαρακτηριστικά τους;
Για παράδειγμα, τι ή ποιες είναι καλό να αποφύγει κανείς; Και, αντίθετα, ποιο χαρακτηριστικό πρέπει να έχουν οπωσδήποτε, π.χ. μαντεμένια σχάρα; Μεταλλικούς διακόπτες; Δικλείδα ασφαλείας για διαρροή;

Επεξ/σία από so-was-Red
Δημοσ.

10 χρόνια έχουμε εστίες υγραερίου με φιάλη και δεν το έχουμε μετανιώσει πότε περίπου 4-5 μήνες βγάζει η φιάλη. 

  • Like 1
Δημοσ.

@ts

Το θέμα έχει ξανασυζητηθεί (πολλάκις) και αν το ψάξεις θα βρεις τις γενικές πληροφορίες

Κλείνω αισίως τα 19 χρόνια με κουζίνα αερίου (τα πρώτα με μπουκάλα και τα τελευταία 4-5 με σύνδεση φυσικού αερίου) και σίγουρα δεν την αλλάζω. Έχω κουζίνα teka 3+1 (3 μάτια αερίου κι ένα ηλεκτρικό) και ξεχωριστά ηλεκτρικό φούρνο (τον φούρνο αερίου τον απέφυγα γιατί ακούω διάφορα ως προς τις "δυσκολίες" του).

Τα θετικά είναι τα γνωστά. Ταχύτητα, οικονομία, απόλυτα ελεγχόμενο ψήσιμο (πχ ενώ στην ηλεκτρική αν βράζεις/μαγειρεύεις κάτι και πάει να "φουσκώσει" πρέπει να το τραβήξεις από το "μάτι", στην αερίου απλά χαμηλώνεις τη φωτιά και "πέφτει" στο δευτερόλεπτο) και καλύτερο αποτέλεσμα. Επίσης μπορείς να έχεις πιο ελαφριά σκεύη (σημαντικό στο κόστος ή αν κάποιος έχει θέμα με τα χέρια του).

Στα αρνητικά (για μένα) το καθάρισμα. Σε μία ηλεκτρική κουζίνα (κλασσική με "μάτια" ή αυτές με την γυάλινη επιφάνεια) το καθάρισμα είναι αρκετά απλό καθώς αρκεί ένα πέρασμα (ή δύο) με το σφουγγάρι ή ένα βετέξ. Στην αερίου, επειδή έχει όλα αυτά τα τζέρτζελα επάνω (σχάρες, καπάκια, κλπ) μαζί με τα σχετικά βαθουλώματα, κλπ αν κάτι πιτσιλίσει και θέλεις να την καθαρίσεις σωστά, έχει αρκετά περισσότερη δουλειά.

Για την μαντεμένια σχάρα που αναφέρθηκε δεν έχω γνώμη (εγώ έχω απλές). Σίγουρα αν μιλάμε για επιφάνεια grill (όχι απλή σχάρα) το μαντέμι κάνει δουλειά. Κι έχω πάρει τέτοια. Δεν μπορώ να βρω όμως αν θα πρόσθετε το οτιδήποτε θετικό το να είναι μαντέμι η σχάρα που στηρίζει την κατσαρόλα. Αντίθετα θα έβρισκα αρνητικό πχ το βάρος της στο πλύσιμο (που χρειάζεται πιο τακτικά όπως ανέφερα).

  • Like 3
Δημοσ.

να ξέρεις ότι ίσως χρειαστεί να κάνεις κάποια μετατροπή στο ντουλάπι απο κάτω που θα πατάει η εστία αερίου αφού νομίζω χρειάζεται γύρω στους 10 πόντους αέρα για να περάσει η σωλήνα άπό κάτω και να αερίζεται. Όταν είχα φτιάξει την κουζίνα με είχαν ρωτήσει αν θα βάλω ηλεκτρικές εστίες ή αερίου ώστε να φτιάξουν κατάλληλα το ντουλάπι.

Μπουκάλα υγραερίου εδώ και 10 χρόνια και είμαι ευχαριστημένος και σκέψου ότι εγώ κουβαλάω και τη μπουκάλα σε κάθε αλλαγή. Μόνο το καθάρισμα είναι λίγο πιο ζόρικο όπως ανέφερε κι ο φίλος πριν

 

Δημοσ.

Προσοχή επίσης θα πρέπει να δοθεί και στο ελάχιστο ύψος τοποθέτησης απορροφητήρα. Στην περίπτωση εστιών αερίου, λόγω ανοιχτής φλόγας, ο απορροφητήρας δεν πρέπει να είναι πολύ χαμηλά. Όχι κάτι φοβερά διαφορετικό βέβαια σε σχέση με την ηλεκτρική (στο εγχειρίδιο της κάθε κουζίνας αναφέρεται αυτό το ελάχιστο ύψος).

  • Like 1
Δημοσ.

δικλείδα ασφαλείας είναι να εγκαταστήσεις ηλεκτροβάνα, με βάνα πιο πρίν, εξωτερικά σε προσβάσιμο σημείο και πρίν ο αγωγός αερίου μπεί στο διαμέρισμα. Η ηλεκτροβάνα αερίου θα είναι τύπου Normally Open (N.O.) και θα συνδέεται με ανιχνευτή αερίου ο οποίος τοποθετείται ψηλά στην οροφή της κουζίνας και κοντά στην συσκευή. Σε περίπτωση διαρροής κλείνει η ηλεκτροβαλβίδα και ηχεί και σειρήνα απο τον ανιχνευτή. φυσικά οι εστίες πρέπει να έχουν διάταξη επιτήρησης φλόγας (θερμοκόπιες) αν και γενικά οι σύγχρονες κουζίνες έχουν πάντα. φυσικά αφού θα χρειαστεί να κάνεις παρέμβαση στην γραμμή αερίου θα πρέπει να βρείς μηχανικό που να υποβάλλει στην εταιρεία αερίου τροποποιητική μελέτη πιο πρίν.

  • Like 1
Δημοσ.

Αν είχες επαγωγικές εστίες (και όχι κεραμικές) δεν θα δεις διαφορά στο μαγείρεμα, καθώς και οι δύο τύποι (αέριο και επαγωγή) κρατάνε σταθερή θερμοκρασία και δεν δουλεύουν με θερμοστάτη.

Από άποψη ευκολίας χρήσης, καθάρισμα και ασφάλεια: ρεύμα.

Από άποψη οικονομίας: αέριο.

  • Like 1
  • 8 μήνες μετά...
Δημοσ.

σκεφτομαι να προχωρησω σε αντικατάσταση της ηλεκτρικης κουζινας με καποια φυσικου αεριου. θελω ο φουρνος να εχει και αερα και ο εγκαταστατης τουβφυσικου αεριου εχει αφησει αναμονη.

θελω να μαθω αν θα πρεπει να συνυπολογισω καποια αποσταση απο τον τοιχο για να δω αν θα βγει πιο μπροστα απο τηβ υπάρχουσα ή οχι. επισης αν εχετε καποια συγκεκριμένη πρόταση αγορας .

ευχαριστώ 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...