StavrosD Δημοσ. 14 Μαρτίου Share Δημοσ. 14 Μαρτίου (επεξεργασμένο) Βλέπω όλο και περισσότερες οθόνες που υποστηρίζουν μεγάλη συχνότητα ανανέωσης. Χρησιμοποιείτε οθόνη με υψηλό refresh rate για γραμμικό σχέδιο ή για προγραμματισμό; Έχω αποκλείσει τις OLED επειδή έχουν θέμα με το burn in, έχουν pixel shift και triangular subpixel layout οπότε δεν δίνουν τόσο καθαρό κείμενο και γραμμές όσο μια IPS. Ανάμεσα σε οθόνη 27" 100Hz και σε οθόνη 43" 60Hz τι θα διαλέγατε; Δυστυχώς δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα IPS οθόνη 43" με μεγάλη συχνότητα ανανέωσης οπότε ουσιαστικά αυτές είναι οι διαθέσιμες επιλογές. Είναι ορατή η διαφορά από τα 60Hz στα 100Hz ή στα 120Hz σε εφαρμογές γραφείου (scrolling, πιο ευδιάκριτος κέρσορας κατά την κίνηση); Επεξ/σία 14 Μαρτίου από StavrosD Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
SeNNinhA Δημοσ. 14 Μαρτίου Share Δημοσ. 14 Μαρτίου 5 ώρες πριν, StavrosD είπε Βλέπω όλο και περισσότερες οθόνες που υποστηρίζουν μεγάλη συχνότητα ανανέωσης. Χρησιμοποιείτε οθόνη με υψηλό refresh rate για γραμμικό σχέδιο ή για προγραμματισμό; Έχω αποκλείσει τις OLED επειδή έχουν θέμα με το burn in, έχουν pixel shift και triangular subpixel layout οπότε δεν δίνουν τόσο καθαρό κείμενο και γραμμές όσο μια IPS. Ανάμεσα σε οθόνη 27" 100Hz και σε οθόνη 43" 60Hz τι θα διαλέγατε; Δυστυχώς δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα IPS οθόνη 43" με μεγάλη συχνότητα ανανέωσης οπότε ουσιαστικά αυτές είναι οι διαθέσιμες επιλογές. Είναι ορατή η διαφορά από τα 60Hz στα 100Hz ή στα 120Hz σε εφαρμογές γραφείου (scrolling, πιο ευδιάκριτος κέρσορας κατά την κίνηση); Η διαφορά στο refresh rate δεν είναι τόσο εύκολα διακριτη. Το κάθε μάτι είναι και διαφορετικό όπως και ο κάθε οργανισμός. Οπότε και το native refresh rate του ματιού σου είναι διαφορετικό από του δικού μου. Ο εγκέφαλος επεξεργαζεται σήματα αναλογα και το sampling που δέχεται αλλά ανάλογα και την προτεραιότητα που δίνει στο κάθε σήμα. Κάνει επιλεκτική επεξεργασία του τεράστιου όγκου πληροφοριών που δέχεται. Βασικά το βέλτιστο είναι το sampling rate του ματιού να κάνει sychronization με το refreahing rate του monitor. Αλλά επειδή αυτο δεν μπορεί να γίνει, όσο μεγαλύτερο το refresh rate του monitor σου τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να συμπέσει με το sampling rate του ματιού σου. Όσο μεγαλύτερο το effective sampling rate τόσο πιο ξεκούραστη η μακροχρόνια παρακολούθηση κινουμένων αντικειμένων. Η αλήθεια είναι ότι ούτε σε σχεδίαση ούτε σε προγραμματισμό κοιτάς τόσο πολύ την οθόνη όσο όταν παίζεις gaming ή όταν παρακολουθείς μια ταινία. Άρα η οποία επιπλέον κούραση λόγω μικρότερου refresh rate της οθόνης δεν είναι τόσο μεγάλη και σημαντική. Σε σχέδιο το μάτι παρακολουθεί μόνο ένα κέρσορα (αρα εύκολο task) ενώ σε typing κοιτάς την οθόνη αποσπασματικα και οι χαρακτήρες δεν είναι κινούμενοι. Σε σχέδιο έχει εξαιρετικά μεγαλύτερη σημασία το μέγεθος της οθόνης. Οι 27" είναι πια το έλαχιστο αποδεκτό όριο για μια οθόνη έστω για να ανοίξεις και να μελετήσεις ένα σχέδιο. Οτιδήποτε πιο μικρό είναι απλά παίδεμα και κούραση. Προτιμώ τις 32" σαφέστατα. Σε 43" δεν έχω δουλέψει. Η αλήθεια είναι ότι μου κάνει εξαιρετική εντύπωση ότι δίνεις επιλογές 27" και 43". Πολύ ακραία η διαφορά στις επιλογές. Γιατί όχι 32" στις οποίες έχεις και πολλές επιλογές σε refresh rates? Από την άλλη δεν αναφέρεις πουθενά και την αναλυση που σε αυτές τις ίντσες είναι σημαντικός παράγοντας και αυτή. Στο scrolling σημαντικοτερο είναι ο χρόνος απόκρισης (ms) που είναι ο χρόνος επαναφοράς του pixel κατά την κίνηση των αντικειμένων. Εκεί όπου τα VA panels υστερούν. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
jpsih Δημοσ. 14 Μαρτίου Share Δημοσ. 14 Μαρτίου Γιατι οχι 32" 4k 144hz? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
StavrosD Δημοσ. 15 Μαρτίου Μέλος Share Δημοσ. 15 Μαρτίου Έχω ήδη 30", θέλω να πάω στις 43". Απλά σκέφτομαι ότι είναι θέμα χρόνου να βγουν 43" >120Hz οπότε αν τα Hz παίζουν σημαντικό ρόλο θα μπορούσα να πάρω μια 27" 100Hz με 150€ και σε κανά 2 χρόνια και μια 43" >120Hz. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
jpsih Δημοσ. 15 Μαρτίου Share Δημοσ. 15 Μαρτίου Τα >60Hz ειναι απλα nice to have για δουλεια γραφειου. Δουλευω ενα 32αρι 4k 144hz για δουλειες γραφειου, προσωπικα θα προτιμουσα μεγαλυτερη αναλυση αν ανεβαινα ιντσες (πχ κατι σε 5k σε 38-40" 60hz) παρα τα περισσοτερα hz. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
hyperlost Δημοσ. 15 Μαρτίου Share Δημοσ. 15 Μαρτίου έχω 2 οθόνες 27'' 165Hz 34'' UW στα 120Hz δεν διακρίνω την διαφορά στην ανανέωση σχεδόν πουθενά, αλλά αυτό που θα έχει διαφορά σε cad & προγραμματισμό θα είναι η ανάλυση και οι ίντσες της οθόνης, οπότε μην κοιτάς refresh rate αλλά κοίτα άλλα πράγματα Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
StavrosD Δημοσ. 15 Μαρτίου Μέλος Share Δημοσ. 15 Μαρτίου Οπότε θα πάω στις 43". Θα δοκιμάσω μια QLED TV με HDMI 2.1 ώστε να έχω RGB full color 4K 60Hz. Αν δω ότι θα με κουράζει θα πάω στις 43" IPS monitor. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα