Προς το περιεχόμενο

Στρεπτόκοκκος σε παιδιά - νόσηση και αντισώματα.

Alchemist`

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα, για να προλάβω μερικούς δεν ψάχνω συμβουλές για γιατρειά ούτε το παιδί απέκτησε αυτισμό από την αντιβίωση, απλά θα ήθελα μια βοήθεια για να κατανοήσω αυτά που μου είπε ο παιδίατρος...

Έχω λοιπόν ένα παιδί 2,5 χρονών (κατά τα λοιπά υγιέστατο) το οποίο νόσησε με στρεπτόκοκκο. Ευτυχώς τα συμπτώματα ήταν πολύ ελαφρά (λίγος βήχας και μερικά κόκκινα σπυράκια σε λαιμό - σώμα). Το ότι νόσησε από τη συγκεκριμένη ασθένεια προέκυψε με ειδικό τεστ για το στρεπτόκοκκο και κατόπιν αντιβιογράμματος πήρε αντιβίωση για 12 μέρες και όλα καλά. Ο παιδίατρός μας μας είπε, κάποιες μέρες μετά την λήξη της αντιβίωσης να επαναλάβουμε το τεστ, το οποίο ξαναβγήκε θετικό. Αρχικά σκέφτηκα ότι πρόκειται για άλλο τύπο στρεπτόκοκκου (με γνωμάτευση του γιατρού μετά την λήψη αντιβίωσης επί μια βδομάδα επέστρεψε στον παιδικό, οπότε ήρθε σε επαφή με άλλα παιδιά κτλπ) αλλά είναι ο ίδιος. Ο γιατρός μας είπε ότι πιθανώς το ξανακόλλησε και, με βάση τις βασικές γνώσεις βιολογίας που έχω από το λύκειο τον ρωτάω, πως είναι δυνατόν κάτι τέτοιο μερικές μέρες (γύρω στις 10) μετά την προηγούμενη νόσηση και την χορήγηση όλης της αντιβίωσης που έπρεπε, "δεν απέκτησε αντισώματα, έστω και προσωρινά, για τη συγκεκριμένη ασθένεια;". Η απάντηση ήταν ότι αυτό είναι βακτήριο και δεν αποκτά ο οργανισμός αντισώματα. Το ενδεχόμενο να μην ήταν αποτελεσματική η θεραπεία και να παρέμεινε το βακτήριο την απέκλεισε κατηγορηματικά. Από εδώ λοιπόν έχω 2 απορίες:

Α) απ' όσο ξέρω, διορθώστε με αν κάνω λάθος, ο οργανισμός παράγει αντισώματα για κάθε σώμα που θεωρεί ξένο. Τα αντισώματα αυτά, μετά την έκθεση του οργανισμού στην ουσία/μικρόβιο, παραμένουν για κάποιο διάστημα στο σώμα ανάλογα την περίπτωση (σε κάποιες ασθένειας για πάντα, σε άλλες για μερικούς μήνες κτλπ). Άρα στην προκειμένη πως είναι δυνατό να το ξανακολλήσει τόσο άμεσα;

Β) Αν είναι έτσι τα πράγματα πως θα ξεπεράσει κάτι τέτοιο μια οικογένεια; Για παράδειγμα το παιδί ήρθε σε επαφή στο σχολείο, κόλλησε εμένα, μετά από μένα κόλλησε ο άλλος γονέας κλπ, μέχρι να γίνει καλά ο ένας, θα νοσεί ο άλλος οπότε και θα ξανακολλάει ο πρώτος; Μέσα σε όλα αυτά είναι και το κόστος γιατί για να κάνουμε strep test οικογενειακώς θα βγει γύρω στα 60 ευρώ σε μικροβιολογικό χωρίς γνωμάτευση ή την συμμετοχή + τις επισκέψεις στους αντίστοιχους γιατρούς για τον καθένα. Κάθε τρεις και λίγο θα μπαίνουμε σε τέτοια διαδικασία; 

Μου φαίνεται παράλογο όλο αυτό... Δεν αμφισβητώ την πραγματικότητα, το τεστ βγήκε θετικό, οπότε το παιδί προφανώς νοσεί ξανά (με ακόμη πιο ήπια συμτπώματα βέβαια) και θα πάρει την αγωγή που πρέπει, απλά δεν μπορώ να κατανοήσω, με βάση τα όσα ξέρω, πως γίνεται κάτι τέτοιο... Έχει κανείς αντίστοιχες γνώσεις ή έχει περάσει κάτι ανάλογο; Ευχαριστώ.

Επεξ/σία από Alchemist`
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πατέρας εξάχρονου εδώ, έχει περάσει τρεις φορές μέχρι τώρα στρεπτόκοκκο ο γιος μου. Η λέξη κλειδί που την αναφέρεις και εσύ είναι το βακτήριο. Καμμιά ανοσία δε σχηματίζει ο οργανισμός στα βακτήρια, κανένα αντίσωμα. Λυπάμαι που θα στο πω αλλά σε κάθε έκθεση μπορεί και να ξανακολλήσει. Εμένα τα έχει περάσει 2 φορές πέρυσι και μία φέτος.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
25 λεπτά πριν, Alchemist` είπε

Α) απ' όσο ξέρω, διορθώστε με αν κάνω λάθος, ο οργανισμός παράγει αντισώματα για κάθε σώμα που θεωρεί ξένο. Τα αντισώματα αυτά, μετά την έκθεση του οργανισμού στην ουσία/μικρόβιο, παραμένουν για κάποιο διάστημα στο σώμα ανάλογα την περίπτωση (σε κάποιες ασθένειας για πάντα, σε άλλες για μερικούς μήνες κτλπ). Άρα στην προκειμένη πως είναι δυνατό να το ξανακολλήσει τόσο άμεσα;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που καθιστούν ένα αντίσωμα περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματικό. Στη περίπτωση του στρεπτόκκου δεν υπάρχει όντως απόλυτη μακροχρόνια ανοσία, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι δεν υπάρχει καμία κάλυψη. Επίσης, πέρα της γενικής ανοσολογικής αντίδρασης, τίθεται και ζήτημα της κατάστασης της υγείας του ατόμου. Επομένως, ναι είναι πιθανό να ξανακόλλησε τόσο γρήγορα, κάτι που απ' ότι καταλαβαίνω παρατηρείται συχνά στα παιδιά τέτοιας ηλικίας. 

10 λεπτά πριν, agriokatsiko είπε

Η λέξη κλειδί που την αναφέρεις και εσύ είναι το βακτήριο. Καμμιά ανοσία δε σχηματίζει ο οργανισμός στα βακτήρια, κανένα αντίσωμα.

Τεχνικά λάθος, αλλά το πόιντ σου είναι ορθό. 

Επεξ/σία από fmarulezkd
  • Thanks 1

Η παρουσία στρεπτόκοκκου στο φάρυγγα δεν σημαίνει απαραίτητα και στρεπτοκοκκική λοίμωξη. Υπάρχουν ασυμπτωματικοί φορείς. Ο παιδίατρος βασει της κλινικής εικόνας θα συσχετίσει ένα θετικό τεστ με τα συμπτώματα και θα δώσει θεραπεία (ή οχι). Η παραμονή του θετικού τεστ μετά τη θεραπεία σημαίνει οτι το μικροβιο (κόκκος ειναι, οχι βακτήριο) δεν εκριζώθηκε. Δεν σημαινει (απαραίτητα) οτι το παιδί ξανανοσεί. Και αν ξανανοσεί δεν σημαίνει επίσης (απαραιτητα) οτι ξανακόλλησε απο άλλον, μπορεί να ειναι υποτροπη.

Γενικά, αν έχεις παιδιά δεν ήσυχαζεις ποτε! Και αν εχεις απορίες προσπάθησε να τις συζητήσεις με το γιατρό που του εμπιστευεσαι την υγεία τους. Περαστικά στο παιδί και κουράγιο στους γονεις!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...