Προς το περιεχόμενο

Πρωτοβουλία ΟΤΕ για ευρύτερη διάδοση των συνδέσεων FTTH στην Ελλάδα

Hal9000

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, jmirko15 είπε

Επειδή είμαι νέος στο hobby γιατί χρειάζεσαι public ip;

Σε surfάρισμα κτλ όλα κομπλέ, δεν έχω δοκιμάσει καθόλου torrents/gaming κτλ ακόμα.

Το NAT είναι ολόκληρη ιστορία, αλλά εν τάχει:

Μια σύνδεση στο internet δεν είναι χρήσιμη μόνο για να συνδέεσαι στους servers άλλων (πχ σερφάρισμα στο internet, Skype, εφαρμογές τύπου Netflix κλπ), αλλά μπορείς να στήσεις το δικό σου server όπου θα συνδέεται ο άλλος στην IP σου (στο τάδε port) και θα του παρέχεις εσύ κάποια υπηρεσία. Σε οικιακό επίπεδο αυτό χρησιμεύει στα torrents (όπου κάνεις announce στον tracker σε ποια IP και ποιό port μπορουν να σε βρουν οι peers για να τους δώσεις τα κομμάτια του αρχείου που ζητούν), για game videosteaming, γενικά για οικιακό web server, και για home automation (προσβάσιμο από οπουδήποτε).

Ε, εκεί είναι το πρόβλημα με το CGNAT, δεν έχεις δική σου public IP στην οποία μπορούν αν συνδεθούν. Ο πάροχος σου δίνει μόνο μια private IP (μη προσβάσιμη από το internet) η οποία όταν κάνεις μια εξερχόμενη σύνδεση (πχ για μια σελίδα στο internet) σε επίπεδο παρόχου μεταφράζεται σε public IP. Αυτό τους επιτρέπει με μια public IP να εξυπηρετούν χιλιάδες private IPs δηλαδή συνδρομητές (σημ: η κάθε εξερχόμενη σύνδεση εξέρχεται από διαφορετικό port από την public IP). Το πρόβλημα είναι το αντίστροφο, όταν θες κάποιος να συνδεθεί στην public IP και η εισερχόμενη σύνδεση να έρθει στην private IP σου, το οποίο αν και θεωρητικά γίνεται δεν το υποστηρίζει κανένας πάροχος σε επίπεδο CGNAT άρα δεν μπορείς να στήσεις τη δική σου υπηρεσία αν είσαι πίσω από CGNAT.

Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι ακόμα και αν ο πάροχος σου δίνει κανονικά τη δική σου public IP τότε έχεις επίσης NAT αλλά αυτή τη φορά σε επίπεδο router (δηλαδή σε επίπεδο LAN/WLAN), αλλά σε αυτή την περίπτωση η αντιστοίχιση από public IP -> private IP για εισερχόμενες συνδέσεις είναι πανεύκολη και ευρέως υποστηριζόμενη. Είναι το λεγόμενο "UPnP Port Forwarding" (που κάπου θα το έχεις δει). Με το UPnP ο κάθε υπολογιστής στο LAN/WLAN μπορεί να πει στο router σου ότι "αυτό το port της public IP είναι δικό μου και όλες οι εισερχόμενες συνδέσεις που έρχονται σε αυτό το port θα έρχονται στη δική μου private IP (στο ίδιο port) δηλαδή σε έμενα". Ε, το CGNAT δεν έχει UPnP, τόσο απλά.

1 ώρα πριν, nzeppos είπε

Να πω πάντως πως για την περίπτωση του Starlink και την έλλειψη public IP, την ύπαρξη cgnat κλπ, υπάρχουν δοκιμασμένες λύσεις με zerotier, cloudflare tunnel, διάφορα vpn (δωρεάν και μη) κλπ. Δεν είναι ιδανικό αλλά είναι συνηθισμένο workaround.. 

Στο θέμα του VPN έχω καεί, είχα το Nord VPN και νόμιζα ότι είχε αυτόματο port forwarding ενώ δεν είχε, και τα διάφορα port checkers μου έριχναν άκυρο (και όρθως) και επίσης έσπαγα το κεφάλι μου γιατί δεν έρχονται οι peers ακόμα και αν ήμουν ο μόνος seeder. Τελικά δεν είχε port forwarding.

Η μόνη υπηρεσία VPN που έχω βρει που υποστηρίζει port forwarding είναι η Proton VPN και αυτή δεν σου επιτρέπει να κάνεις reserve κάποιο port, σου δίνει ένα τυχαίο port κάθε φορά που κάνεις connect (ακόμα και αν κάνεις connect στον ίδιο server) και κάθε φορά πρέπει να πας στο torrent client σου να το βάζεις για μπορούν να σε βρουν οι peers. Έχουν φτιάξει σχετικό step-by-step guide που σε καθοδηγεί αλλά και πάλι είναι ενοχλητικό. Και φυσικά δεν μπορείς να έχεις well-known ports, πχ 80 και 443 αν θες να στήσεις web server.

Τώρα για zerotier και cloudflare tunnel για πε, μπορώ να έχω port 80 και 443 (ώστε σε συνδυασμό με κάποιο DNS να έχω ένα σωστό domain χωρίς να πρέπει να γράφουν οι χρήστες άνω-κάτω τέλεια port); Μπορώ να έχω reserved port;

Επεξ/σία από kurkosdr
  • Like 1
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Super Moderators
6 minutes ago, kurkosdr said:

Η μόνη υπηρεσία VPN που έχω βρει που υποστηρίζει port forwarding είναι η Proton VPN

TorGuard?

21 minutes ago, kifinas said:

If you build it they will come λένε. Αλλά εδώ είναι Ελλάδα και δεν ήρθαν. Έτσι έχουν μείνει με ένα νέο δίκτυο που δεν γεμίζει πελάτες την ώρα που θέλουν να φάνε τον χαλκό. Καταπληκτική πρόταση που μπορεί να βοηθήσει και τους παρόχους και εμάς. 

Αν οι τιμές δεν πέσουν τουλάχιστον κοντά στα επίπεδα των τιμών της Nova (στο ιδιόκτητό της), δεν γίνεται δουλειά.

• Like 1

10 λεπτά πριν, Thresh είπε

TorGuard?

Προς το παρόν (εν πολλοίς) ικανοποιημένος χρήστης ProtonVPN και δεν ψάχνομαι να αλλάξω, αλλά αν μπορείς να κάνεις reserve ports θα το ψάξω το TorGuard.

Μπορείς να κάνεις reserve και well-known ports πχ 80 ή 443; Αν ναι, τότε δεν θα τις ζητάνε όλοι; Ποιος θα την πρωτοπάρει ώστε να έρχονται οι συνδέσεις στο δικό του private IP;

• Super Moderators
1 minute ago, kurkosdr said:

Προς το παρόν (εν πολλοίς) ικανοποιημένος χρήστης ProtonVPN και δεν ψάχνομαι να αλλάξω, αλλά αν μπορείς να κάνεις reserve ports θα το ψάξω το TorGuard.

Μπορείς να κάνεις reserve και well-known ports πχ 80 ή 443; Αν ναι, τότε δεν θα τις ζητάνε όλοι; Ποιος θα την πρωτοπάρει ώστε να έρχονται οι συνδέσεις στο δικό του private IP;

Δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά είναι top στη λίστα μου σε περίπτωση που "χρειαστεί". wink wink. 😛

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, kifinas είπε

If you build it they will come λένε. Αλλά εδώ είναι Ελλάδα και δεν ήρθαν. Έτσι έχουν μείνει με ένα νέο δίκτυο που δεν γεμίζει πελάτες την ώρα που θέλουν να φάνε τον χαλκό. Καταπληκτική πρόταση που μπορεί να βοηθήσει και τους παρόχους και εμάς. 

Αν μιλάς για το FTTH δεν θα μου προκαλούσε έκπληξη. Ο περισσότερος κόσμος θέλει την ησυχία του, δεν θέλει τρυπήματα και καναλάκια να διατρέχουν εξωτερικούς τοίχους. Αν έχει μια VDSL 25Mbps είναι ικανοποιημένος, και τα Netflix του βλέπει σε UHD και τα torrent του κατεβάζει με ικανοποιητική ταχύτητα και δεν τον νοιάζει ότι είναι leecher κανονικότατος* λόγω του χαμηλότατου upload rate που δίνουν οι Έλληνες πάροχοι στο VDSL.

*το τελευταίο είναι και ο λόγος που οι περισσότερες υπηρεσίες VPN δεν παρέχουν port-forwarding, γιατί ο κόσμος απλά δεν το ζητάει, ο περισσότερος κόσμος δυστυχώς νομίζει ότι το bandwidth στα torrents έρχεται από τον ουρανό και ούτε του περνάει από το μυαλό ότι αν είσαι πχ στο 80% του download έχεις ηθική υποχρέωση να χρησιμοποιήσεις το upload σου για να δώσεις στους υπόλοιπους που είναι πιο πίσω (έστω για όσο κατεβάζεις ως peer) ώστε να μην πέφτετε όλοι πάνω στον seeder που το κάνει τζάμπα και σε rare torrents με δυο-τρεις seeders σας βλέπει όλους να διαγκωνίζεστε μεταξύ σας για το λιγοστό upload του και σας βρίζει από μέσα του... συγνώμη παρασύρθηκα λίγο.

Επεξ/σία από kurkosdr
  • Like 3

2 hours ago, kata_tixi said:

απο θεμα καιρου δεν εχουν προβλημα;

Όχι, ο καιρός δεν επηρεάζει ταχύτητες κλπ. Εκτός κι αν υπάρχει πραγματική θεομηνία, που όμως εκ των πραγμάτων δεν κρατάει πολύ. Με τυπική συννεφιά, βροχή ή καταιγίδα δεν υπάρχει θέμα. 

10 ώρες πριν, Arkin είπε

Ανεβάζω 150gb video τη μέρα YouTube στο κανάλι μου. Μια χαρά χρειάζεται το upload απλά τρώμε δουλεμα όλα τα χρόνια Ελλάδα για να πουλάνε συμμετρικό με πολλαπλάσια τιμή. 

Προσωπικά θα τα έκανα convert σε AV1. Ούτως ή άλλως το youtube θα ρίξει την ποιότητα από μόνο του και ρεαλιστικά θα χρειαστείς μικρότερα αρχεία αν θέλεις να κάνεις archiving.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ο ΟΤΕ/DT έκανε το βήμα στη μείωση τιμών, από τον ΟΤΕ μόνο έχω ελπίδα για ευρεία διάδοση FTTH, από τα αρχιλιμά Vodafone, Wind, Nova και δεν ξέρω εγώ πως έχουν ενωθεί αυτή την εβδομάδα, το 2050 και αν

15 hours ago, Aprile said:

Κάτσε να πέσουν τα 5G modem - router στα 100 ευρώ και θα σας πω που θα βάλετε μετά το FTTH σας.

Η DT στη Γερμανία προσφέρει στους πελάτες της συνδυαστικό VDSL+5G για 300/500 αν δεν υπάρχει διαθέσιμο FTTH παρά μόνο VDSL στα 100/200, από μόνο του δεν το έχει σαν προτεραιότητα προφανώς για λογούς congestion όπως αναφέρθηκε

Επεξ/σία από Hacker?pcs

Χαχαχα. Ας περάσει οπτική ίνα σε όλη την Αττική πρώτα και μετά ας προβεί σε αυτές τις πρωτοβουλίες. Σε κάθετο δρόμο της Λ. Μαραθωνος στην ΠΑΛΛΗΝΗ, στα 50 μέτρα από την λεωφόρο, ακόμα δεν έχουμε οπτική ίνα.  

1 ώρα πριν, Hacker?pcs είπε

Ο ΟΤΕ/DT έκανε το βήμα στη μείωση τιμών, από τον ΟΤΕ μόνο έχω ελπίδα για ευρεία διάδοση FTTH, από τα αρχιλιμά Vodafone, Wind, Nova και δεν ξέρω εγώ πως έχουν ενωθεί αυτή την εβδομάδα, το 2050 και αν

Η DT στη Γερμανία προσφέρει στους πελάτες της συνδυαστικό VDSL+5G για 300/500 αν δεν υπάρχει διαθέσιμο FTTH παρά μόνο VDSL στα 100/200, από μόνο του δεν το έχει σαν προτεραιότητα προφανώς για λογούς congestion όπως αναφέρθηκε

Καλά τα ξέρουμε αυτά των Γερμανών. Από τότε που δεν έφερναν στην Ελλάδα το ADSL για να πουλάνε το ISDN τους. Η Ελλάδα πιθανότατα να ήταν ήταν η τελευταία χώρα της ΕΕ που εισήγαγε το ADSL.

Για τιμές FTTH που πουλά η DT στη Ρουμανία ανέφερα ότι δεν τολμά να τις αναφέρει.

• Like 1

2 ώρες πριν, asikis είπε

Χαχαχα. Ας περάσει οπτική ίνα σε όλη την Αττική πρώτα και μετά ας προβεί σε αυτές τις πρωτοβουλίες. Σε κάθετο δρόμο της Λ. Μαραθωνος στην ΠΑΛΛΗΝΗ, στα 50 μέτρα από την λεωφόρο, ακόμα δεν έχουμε οπτική ίνα.  

δεν είσαι ο μόνος και εγώ σε κεντρικό δρόμο είμαι χωρίς οπτική, και στον παράλληλο δρόμο που είναι έρημος και δεν έχει τίποτα στην κυριολεξία,ο πανέξυπνος εργολάβος πέρασε οπτική ίνα από εκεί .

• Like 1

• Super Moderators
3 hours ago, asikis said:

Με αυτή τη λογική θα έρχεται ο καθένας να λέει να μην πέσουν οι τιμές μέχρι να περάσουν από την δικιά του γειτονιά. Στο τέλος θα έχουμε φτάσει 2027 κι η "ζήτηση" θα είναι με το ζόρι 10%

• Like 1

8 hours ago, kurkosdr said:

Στο θέμα του VPN έχω καεί, είχα το Nord VPN και νόμιζα ότι είχε αυτόματο port forwarding ενώ δεν είχε, και τα διάφορα port checkers μου έριχναν άκυρο (και όρθως) και επίσης έσπαγα το κεφάλι μου γιατί δεν έρχονται οι peers ακόμα και αν ήμουν ο μόνος seeder. Τελικά δεν είχε port forwarding.

Η μόνη υπηρεσία VPN που έχω βρει που υποστηρίζει port forwarding είναι η Proton VPN και αυτή δεν σου επιτρέπει να κάνεις reserve κάποιο port, σου δίνει ένα τυχαίο port κάθε φορά που κάνεις connect (ακόμα και αν κάνεις connect στον ίδιο server) και κάθε φορά πρέπει να πας στο torrent client σου να το βάζεις για μπορούν να σε βρουν οι peers. Έχουν φτιάξει σχετικό step-by-step guide που σε καθοδηγεί αλλά και πάλι είναι ενοχλητικό. Και φυσικά δεν μπορείς να έχεις well-known ports, πχ 80 και 443 αν θες να στήσεις web server.

Τώρα για zerotier και cloudflare tunnel για πε, μπορώ να έχω port 80 και 443 (ώστε σε συνδυασμό με κάποιο DNS να έχω ένα σωστό domain χωρίς να πρέπει να γράφουν οι χρήστες άνω-κάτω τέλεια port); Μπορώ να έχω reserved port;

Torrent δουλεύει  μια χαρά  στο Starlink (qBitTorrent me mandatory encryption)

Εκτός  εάν  κατεβάζεις  τίποτα  περίεργα...

6 hours ago, nzeppos said:

Όχι, ο καιρός δεν επηρεάζει ταχύτητες κλπ. Εκτός κι αν υπάρχει πραγματική θεομηνία, που όμως εκ των πραγμάτων δεν κρατάει πολύ. Με τυπική συννεφιά, βροχή ή καταιγίδα δεν υπάρχει θέμα. 

Ανάλογα την απόσταση, εμένα ο καιρός με έκανε να τρυπάω τοίχους και να βάζω κεραία. Τώρα αν εσύ έχεις οπτική επαφή με κεραία στα 500 μέτρα σίγουρα δεν σε επηρεάζει τίποτα πέρα από το congestion.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...