Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Θα σε γελάσω. Τα διάβασα μόνο στα αγγλικά και θεωρώ πως έγινε αξιοπρεπής δουλειά. Μάλιστα η Wikipedia αναφέρει το εξής:

In 2012, Chinese-American science-fiction author Ken Liu and translator Joel Martinsen were commissioned by the China Educational Publications Import and Export Corporation (CEPIEC) to produce an English translation of The Three-Body Problem, with Liu translating the first and last volumes, and Martinsen translating the second

Οπότε δεν ήταν τυχαία η προσπάθεια της μετάφρασης, υπήρχε συγκεκριμένο πλάνο από πίσω και ο Liu (που έκανε την περισσότερη δουλειά) είναι ο ίδιος εξαιρετικός συγγραφέας με βραβεία Hugo, Nebula κλπ. Η συλλογή Paper Menagerie που έχει γράψει είναι must. Το δε δεύτερο βιβλίο (του Martinsen) θεωρείται από τους περισσότερους ως το καλύτερο όλης της σειράς, οπότε κι αυτός σίγουρα έκανε καλή δουλειά. Αμφιβάλλω αν η ελληνική μετάφραση έχει τέτοια credentials.

ps: επιπλέον για όσους έχουν ebook readers και προτιμούν μη-χάρτινα βιβλία, η αγγλική έκδοση δεν είναι και πολύ δύσκολο να βρεθεί (γκουχ, γκουχ) δωρεάν ενώ η ελληνική όχι. Η τριλογία όμως είναι τόσο καλή, που αξίζει να την έχει κάποιος και σε φυσική μορφή.

Επεξ/σία από nzeppos
  • Απαντ. 41
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Τα βιβλία στα αγγλικά είναι εξαιρετικά.

Εγώ είδα πρώτα τα επεισόδια και μετά διάβασα τα βιβλία. Επειδή η μεταφορά ήταν σχετικά πιστή και αφού τα ξαναείδα θα περιμένω την κινεζική μεταφορά και των υπολοίπων. Το Netflix δεν το εμπιστεύομαι σε μεταφορές.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

(χωρίς spoiler)

Αυτός είναι της σχολής του Netflix μου φαίνεται. Σίγουρα θα του αρέσει η σειρά.

Εν τάχει που το διάβασα, το υπαρξιακό πρόβλημά του είναι αν φταίνε πιο πολύ οι άντρες ή οι γυναίκες; Αλλά και για τα υπόλοιπα που λέει, αυτός μου φαίνεται χάνει όλη την ουσία και κάθεται και ψειρίζει αν έχει καμια τρύπα η ιστορία ή ορισμένοι χαρακτήρες. Τι να σχολιάσει κανείς σε μια τέτοια κριτική; Μ' αρέσει πάντως που έχουν μαζευτεί διάφοροι/διάφορες από κάτω και σιγοντάρουν στα σχόλια.

Όταν ξεκίνησα να διαβάζω την τριλογία, το έκανα γιατί είδα ότι το πρώτο βιβλίο έπαιρνε 4,1 στο goodreads και τα υπόλοιπα ακόμα περισσότερο (κάπου 4,4), κάτι σπάνιο μιας και συνήθως γίνεται το ανάποδο. Πάντα θα υπάρχουν και αρνητικές κριτικές, αλλά κρατάω το μέσο όρο.

Ακόμα και μάπα να ήταν η τριλογία, είναι ενδιαφέρουσα επειδή δείχνει επιτέλους μια διαφορετική και φρέσκια οπτική sci-fi και γενικά προσέγγισης, αυτόν της Κινέζικης σκέψης. Από τους Δυτικούς χορτάσαμε.

Επεξ/σία από nzeppos
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
18 λεπτά πριν, nzeppos είπε

(χωρίς spoiler)

Αυτός είναι της σχολής του Netflix μου φαίνεται. Σίγουρα θα του αρέσει η σειρά.

Εν τάχει που το διάβασα, το υπαρξιακό πρόβλημά του είναι αν φταίνε πιο πολύ οι άντρες ή οι γυναίκες; Αλλά και για τα υπόλοιπα που λέει, αυτός μου φαίνεται χάνει όλη την ουσία και κάθεται και ψειρίζει αν έχει καμια τρύπα η ιστορία ή ορισμένοι χαρακτήρες. Τι να σχολιάσει κανείς σε μια τέτοια κριτική; Μ' αρέσει πάντως που έχουν μαζευτεί διάφοροι/διάφορες από κάτω και σιγοντάρουν στα σχόλια.

Όταν ξεκίνησα να διαβάζω την τριλογία, το έκανα γιατί είδα ότι το πρώτο βιβλίο έπαιρνε 4,1 στο goodreads και τα υπόλοιπα ακόμα περισσότερο (κάπου 4,4), κάτι σπάνιο μιας και συνήθως γίνεται το ανάποδο. Πάντα θα υπάρχουν και αρνητικές κριτικές, αλλά κρατάω το μέσο όρο.

Ακόμα και μάπα να ήταν η τριλογία, είναι ενδιαφέρουσα επειδή δείχνει επιτέλους μια διαφορετική και φρέσκια οπτική sci-fi και γενικά προσέγγισης, αυτόν της Κινέζικης σκέψης. Από τους Δυτικούς χορτάσαμε.

Σίγουρα της σχολής. Δεν κατάλαβε μάλλον τι διάβαζε. Κατά την γνώμη μου είναι ότι καλύτερο διήγημα επιστημονικής φαντασίας διάβασα τα τελευταία χρόνια. Πραγματική επιστήμη, με τρομερά ευρήματα, ιδίως ο τρόπος με τον οποίο περιορίστηκε η ανθρωπότητα είναι έξοχος. Δεν θα πω περισσότερα γιατί θα αρχίσω να μαρτυρώ. Ελπίζω η ελληνική μετάφραση να αξίζει.

• Like 1
Δημοσ.

Αν αυτό κατάλαβε το πόπιουλο στο reddit ότι πίσω από τα βιβλία κρύβεται anti-fem agenda καλά κρασιά...

Δεν έχω πλέον καμία εμπιστοσύνη στην ανθρωπότητα ότι θα επιβιώσουμε αν τυχόν μας συμβεί το 1/1000 από αυτό που περιγράφονται στα βιβλία. Θα φαγωθούμε μεταξύ μας πολύ πριν φτάσουν οι trisolarians και όταν φτάσουν επιτέλους μετά από 10δες/εκατοντάδες χρόνια αντί να περιμένουν κάποια ελάχιστη μορφή αντίστασης για τα προσχήματα, θα δουν έναν έρημο κόκκινο ραδιενεργό πλανήτη για να εποικήσουν τους φαντάζομαι κάπως έτσι στα starships.🤣

what-huh.gif

Τα βιβλία πραγματεύονται ένα πολύ σοβαρό θέμα. Μια εναλλακτική 8εωρία για το παράδοξο του Fermi και κυρίως την (μη) αλληλεπίδραση των ανεπτυγμένων πολιτισμών στο σύμπαν. Δεν έχουμε ανακαλύψει ανεπτυγμένης νοημοσύνης εξωγήινη ζωή γιατί πολύ απλά κρύβονται και ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να τους ανακαλύψει κανείς. Γιατί πάντα κάποιος θα είναι τόσο πολύ πιο ανεπτυγμένος και ισχυρός (μόνο και βάση πιθανοτήτων με τόσους κατοικήσιμους εξωπλανήτες) που ίσως απλά πατήσει τον διακόπτη για να σε αφανίσει πριν καν προλάβεις να φτάσεις στο επόμενο στάδιο σαν πολιτισμός. Πολύ πριν ανακαλύψεις Dyson sphere κλπ. Απλά και μόνο για να έχει το κεφάλι του ήσυχο μελλοντικά. Όπως κάναν και οι Ευρωπαίοι εδώ με τις αποικίες τους εις την νιοστή.

Εμείς με τα μυαλά που κουβαλάμε atm θα βγούμε με τη διαγαλαξιακή ντουντούκα (όταν ανακαλυφθεί κάτι παρόμοιο όπως στο πρώτο βιβλίο) και μετά αν είμαστε τυχεροί και δεν μας διαγράψουν σαν ηλιακό σύστημα, όταν σκάσουν μύτη πάλι σαν τους ιθαγενείς θα σκοτωθούμε μεταξύ μας χωρισμένοι σε 2 στρατόπεδα.

Θεωρητικά πάντως έχουμε ήδη ντουντούκες τα voyager. Αλλά αφενός θα έχουν περάσει τουλάχιστον 40.000 χρόνια μέχρι να πάνε "κοντά" (1.6 έτη φωτός 🤣) στο επόμενο άστρο, αφετέρου ακόμα και αν κάποιος πολιτισμός είχε την ακρίβεια και την οξυδέρκεια να διακρίνει αυτό το μικροσκοπικό αντικείμενο από τόσο μακριά, δεν νομίζω να έβγαζε πολλά συμπεράσματα και μόνο από την τροχιά του.

Δημοσ.
9 hours ago, ilos said:

Εγώ προσωπικά θα δω τα πρώτα 1-2 επεισόδια. Αν είναι πανυγήρι και τζέρτζελο θα την παρατήσω. Ειδικά αν δείξει τίποτα τρελούς trisolarians.🤣

Reveal hidden contents

Btw ακόμα και στο "παιχνίδι" του πρώτου βιβλίου και της κινέζικης σειράς η αποτύπωσή τους είναι λάθος. Στο τέταρτο βιβλίο (the redemption of time που είναι μεν του Baoshu αλλά είναι εγκεκριμένο από τον Liu σαν side-fic), ουσιαστικά είναι κάτι σαν έντομα στο μέγεθος ενός ψύλλου και σχηματίζουν με τον πολύ μεγάλο αριθμό τους ένα collective hive mind που προφανώς συνέχεια εξελισσόταν και μάθαινε από τα λάθη του κάθε φορά που ο τρέχον κύκλος του πολιτισμού τους αφανιζόταν. Και έτσι κατάφεραν κιόλας να μεταφέρουν σχεδόν όλο τον πληθυσμό τους με λίγα starships.

Άσχετο μιας και λέμε για σειρές, αν έχετε Disney+ (έρχεται με vodafone TV) προτείνω με τα 1000 να δείτε το Shogun. Πάρα πολύ καλή δουλειά και το θεωρώ πολύ ανώτερο σε σχέση με την og mini -series. Εκτός αν είσαστε σαν την μάνα μου και την βλέπατε μόνο για τον Champerlein.😆

Το shogun μου έδωσε λίγο ελπίδα,  δεν υπήρχε μία στο εκατομμύριο να πίστευα ότι ήταν Disney από πίσω...κι όμως.  Μάλλον δεν άντεξαν άλλες woke σφαλιάρες,  σαν το Τζανετακο στα παλιά ελληνικά είχαν γίνει. 

• Like 2
Δημοσ.
1 ώρα πριν, anonymous999 είπε

Το shogun μου έδωσε λίγο ελπίδα,  δεν υπήρχε μία στο εκατομμύριο να πίστευα ότι ήταν Disney από πίσω...κι όμως.  Μάλλον δεν άντεξαν άλλες woke σφαλιάρες,  σαν το Τζανετακο στα παλιά ελληνικά είχαν γίνει. 

Μα δεν είναι Disney, είναι fx που έχει βγάλει σπουδαίες σειρές. Απλά παίζει στο Disney. 

Δημοσ.
2 ώρες πριν, vastegial_74 είπε

Μα δεν είναι Disney, είναι fx που έχει βγάλει σπουδαίες σειρές. Απλά παίζει στο Disney. 

Αυτό ακριβώς.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

... Πάντως το Trailer έχει εκπληκτικό κομμάτι. Εκλεκτό remix με φωνητικά Dina Washington, τραγούδι 64ων ετών.

Επεξ/σία από kyrgeorge
Δημοσ.

Είδα τα τρία πρώτα επεισόδια του κινέζικου. Πάρα πολύ δυνατό. Εκπληκτική αισθητική και φωτογραφία. Αλλά δεν είναι για όλους και όσοι δεν έχουν διαβάσει τα βιβλία θα καταλάβουν ελάχιστα πράγματα. Δεν πιστεύω πως υπάρχει σοβαρή περίπτωση να το ξεπεράσει η σειρά του Netflix, αλλά δεν φαίνεται να απευθύνεται και στο ίδιο κοινό. 

• Like 2
Δημοσ.
23 λεπτά πριν, nzeppos είπε

Είδα τα τρία πρώτα επεισόδια του κινέζικου. Πάρα πολύ δυνατό. Εκπληκτική αισθητική και φωτογραφία. Αλλά δεν είναι για όλους και όσοι δεν έχουν διαβάσει τα βιβλία θα καταλάβουν ελάχιστα πράγματα. Δεν πιστεύω πως υπάρχει σοβαρή περίπτωση να το ξεπεράσει η σειρά του Netflix, αλλά δεν φαίνεται να απευθύνεται και στο ίδιο κοινό. 

Εξαιρετική η κινέζικη μεταφορά. Είμαι στο πέμπτο. Σε καμία περίπτωση δεν θα το προσεγγίσει με τον ίδιο τρόπο η μεταφορά του  netflix που από τα trailer που είδα κάπου χάνεται η μπάλα. Αν ο Κινέζος έχει δώσει πράσινο φως να του βγάλουν τα μάτια χάριν της εμπορικότητας πάω πάσο.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...