polemikos Δημοσ. 6 Μαρτίου Δημοσ. 6 Μαρτίου Πρόσφατα, κυκλοφόρησαν φήμες ότι η NVIDIA έλαβε την απόφαση να τερματίσει την κυκλοφορία των καρτών γραφικών GeForce GTX 16-series. Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας Board Channels που αναπαράγει το VideoCardz, οι τελευταίες εναπομείνασες κάρτες γραφικών αρχιτεκτονικής «Turing» που θα κυκλοφορήσουν υπό την επωνυμία GeForce GTX 16-series βρίσκονται ήδη στα χέρια των συνεργατών της NVIDIA (AIBs, Add-in-Board partners). Μόλις αυτές εξαντληθούν, όσοι gamers αναζητούν κάποια «budget κάρτα γραφικών» θα πρέπει ενδεχομένως να στραφούν σε άλλες λύσεις, ενδεχομένως της AMD ή της Intel, καθώς διαθέτουν τις οικονομικότερες κάρτες γραφικών. Μόλις εξαντληθούν από την αγορά και οι τελευταίες κάρτες της σειράς GeForce GTX 16-series, αν ισχύει βεβαίως η φημολογία, θα έχουμε το τέλος της «εποχής GTX» μετά από εμπορική πορεία που διήρκησε 19 έτη. Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας Board Channels που επικαλείται μία παρουσίαση-χρονοδιάγραμμα για τις κάρτες γραφικών της NVIDIA, η κυκλοφορία καρτών γραφικών της σειράς GeForce GTX 16 πρόκειται να «διακοπεί εντελώς μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024». Οι συνεργάτες της NVIDIA, θα συνεχίσουν να συναρμολογούν και να πωλούν κάρτες γραφικών GeForce GTX 16-series όσο διαρκούν τα αποθέματα, κάτι που ενδέχεται να πάρει αρκετό καιρό. Σύμφωνα ωστόσο με την πηγή, οι τελευταίες κάρτες γραφικών «GTX» θα εξαφανιστούν από τα ράφια «μέσα στους επόμενους έναν, με τρεις μήνες». Προς το παρόν, τα μόνα προϊόντα της σειράς GeForce GTX 16 που έχουν απομείνει είναι η «αναιμική» GeForce GTX 1630 και η ελαφρώς καλύτερη πρόταση GeForce GTX 1650. Τα μοντέλα της οικογένειας GeForce GTX 1660 έχουν προ πολλού αποσυρθεί μαζί με τις οποιεσδήποτε παραλλαγές «Super». Η NVIDIA πάντως εξακολουθεί να υποστηρίζει τις συγκεκριμένες υλοποιήσεις με ενημερωμένους drivers και πιθανότατα θα συνεχίσει να το κάνει για αρκετό καιρό ακόμα. Όταν και οι τελευταίες κάρτες GeForce GTX 1630 και GTX 1650 εκλείψουν από την αγορά, η επιλογή που θα έχουν οι χρήστες με το χαμηλότερο κόστος από την προσφορά της NVIDIA θα είναι η GeForce RTX 3050 6GB που παρουσιάστηκε πρόσφατα. Ενδεχομένως η χρονική στιγμή της άφιξης της GeForce RTX 3050 με τις χαμηλότερες προδιαγραφές και η διαρροή από το roadmap της NVIDIA να σχετίζονται με κάποιο τρόπο. Η επωνυμία «GTX» έκανε για πρώτη φορά την εμφάνιση της στην αγορά με την GeForce 7800 GTX πριν από σχεδόν μία εικοσαετία (το 2005). Εκείνη την εποχή, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μία κατάληξη ωστόσο τρία χρόνια αργότερα, το 2008, μετακινήθηκε μπροστά από τον «αριθμό μοντέλου» αρχής γενομένης με την GeForce GTX 280. Αργότερα, αποτέλεσε «σήμα κατατεθέν» για τις κάρτες γραφικών της NVIDIA μέχρι την άφιξη της σειράς GeForce RTX 20 δέκα χρόνια αργότερα ωστόσο επανεμφανίστηκε το 2019 με την οικονομικά προσανατολισμένη σειρά GeForce GTX 16 που δεν διέθετε τα βασικά χαρακτηριστικά της οικογένειας RTX όπως τους πυρήνες Tensor και Ray Tracing. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο
CyberTechnology Δημοσ. 7 Μαρτίου Δημοσ. 7 Μαρτίου Παιδιά, από την στιγμή που γίνεται να υπάρξει RTX 3050 με 75 watts κατανάλωσης και από τη στιγμή που την σειρά "GT" δεν θα την σταματήσουν, έχει καλώς. Γιατί, π.χ. μπορεί να φτιάξω έναν υπολογιστή για χρήση εντός του σπιτιού, ίντερνετ κλπ... δηλαδή για ελαφρυά χρήση και να θέλω να δώσω έως 100€ για κάρτα γραφικών με χαμηλή κατανάλωση. Να μην θέλω ντε και καλά να δώσω 150€ για να έχω RT cores & Tensor cores. Αλλά αν δεν υπάρχει GTX σειρά, θα πάω αναγκαστηκά σε RTX τότε; Αν όμως υπάρχει η GT σειρά, τότε γίνεται η δουλειά μου. Π.χ. αν υπάρξει μία Κάρτα Γραφικών NVIDIA GT 5030 με 4GB vram και αποκωδικοποιητές βίντεο AV1, AV2, H.266 κλπ... Μας πειράζει τόσο αν σταματήσουν επίσημα την παραγωγή GTX?
johnzach Δημοσ. 7 Μαρτίου Δημοσ. 7 Μαρτίου 5 λεπτά πριν, LLLEFTERIS είπε Και γιατι κυκλοφορουσαν ακομα; Γιατι μια ταπεινή 1660 super εχει καλύτερες αποδόσεις απο την τραγικότατη και κωμική 3050 με το ιδιο efficiency. Το αστείο έιναι οτι έχουν διαφορά 3 χρόνια και το release price της 1660 ηταν 230$ ενω της 3050 250$. 3 χρονια μετά.. χειρότερη κάρτα με περισσότερα χρήματα. corporate greed at its finest. Αλλα αφού τους παίρνει να κάνουν ότι θέλουν γτ οχι.. 8 1
bep1995 Δημοσ. 7 Μαρτίου Δημοσ. 7 Μαρτίου 6 minutes ago, CyberTechnology said: Παιδιά, από την στιγμή που γίνεται να υπάρξει RTX 3050 με 75 watts κατανάλωσης και από τη στιγμή που την σειρά "GT" δεν θα την σταματήσουν, έχει καλώς. Γιατί, π.χ. μπορεί να φτιάξω έναν υπολογιστή για χρήση εντός του σπιτιού, ίντερνετ κλπ... δηλαδή για ελαφρυά χρήση και να θέλω να δώσω έως 100€ για κάρτα γραφικών με χαμηλή κατανάλωση. Να μην θέλω ντε και καλά να δώσω 150€ για να έχω RT cores & Tensor cores. Αλλά αν δεν υπάρχει GTX σειρά, θα πάω αναγκαστηκά σε RTX τότε; Αν όμως υπάρχει η GT σειρά, τότε γίνεται η δουλειά μου. Π.χ. αν υπάρξει μία Κάρτα Γραφικών NVIDIA GT 5030 με 4GB vram και αποκωδικοποιητές βίντεο AV1, AV2, H.266 κλπ... Μας πειράζει τόσο αν σταματήσουν επίσημα την παραγωγή GTX? Αν θες να κάνεις αποκλειστικά χρήση γραφείου, τότε δεν υπάρχει λόγος να πάρεις κάρτα γραφικών. Με έναν επεξεργαστή με ενσωματωμένα γραφικά κανείς μια χαρά την δουλειά σου. Και αν θες να παίξεις και κανά ελαφρύ παιχνίδι τότε ιδανική λύση είναι να πάρεις κάποιον amd apu από την νέα σειρά 8000. 10 1
floba Δημοσ. 7 Μαρτίου Δημοσ. 7 Μαρτίου 19 λεπτά πριν, CyberTechnology είπε Παιδιά, από την στιγμή που γίνεται να υπάρξει RTX 3050 με 75 watts κατανάλωσης και από τη στιγμή που την σειρά "GT" δεν θα την σταματήσουν, έχει καλώς. Γιατί, π.χ. μπορεί να φτιάξω έναν υπολογιστή για χρήση εντός του σπιτιού, ίντερνετ κλπ... δηλαδή για ελαφρυά χρήση και να θέλω να δώσω έως 100€ για κάρτα γραφικών με χαμηλή κατανάλωση. Να μην θέλω ντε και καλά να δώσω 150€ για να έχω RT cores & Tensor cores. Αλλά αν δεν υπάρχει GTX σειρά, θα πάω αναγκαστηκά σε RTX τότε; Αν όμως υπάρχει η GT σειρά, τότε γίνεται η δουλειά μου. Π.χ. αν υπάρξει μία Κάρτα Γραφικών NVIDIA GT 5030 με 4GB vram και αποκωδικοποιητές βίντεο AV1, AV2, H.266 κλπ... Μας πειράζει τόσο αν σταματήσουν επίσημα την παραγωγή GTX? Αν θελεις απλα για αυτα που λες δλδ ενα απλο ιντερνετ και λιγο gaming στα 1080p πηγαινε σε APU τι ανχωνεσαι? 3
LLLEFTERIS Δημοσ. 7 Μαρτίου Δημοσ. 7 Μαρτίου 21 λεπτά πριν, johnzach είπε Γιατι μια ταπεινή 1660 super εχει καλύτερες αποδόσεις απο την τραγικότατη και κωμική 3050 με το ιδιο efficiency. Το αστείο έιναι οτι έχουν διαφορά 3 χρόνια και το release price της 1660 ηταν 230$ ενω της 3050 250$. 3 χρονια μετά.. χειρότερη κάρτα με περισσότερα χρήματα. corporate greed at its finest. Αλλα αφού τους παίρνει να κάνουν ότι θέλουν γτ οχι.. Δεν ειπα το αντιθετο αλλα γιατι να κυκλοφορουν στα μαγαζια καρτες 3 ετων; Οσο για τις τιμες ξερουμε οτι τα παντα εχουν ανεβει και κινητο αγοραζες το καλυτερο με 500 ευρω και τωρα το χιλιαρικο δεν σου φτανει.
johnzach Δημοσ. 7 Μαρτίου Δημοσ. 7 Μαρτίου 2 λεπτά πριν, LLLEFTERIS είπε Δεν ειπα το αντιθετο αλλα γιατι να κυκλοφορουν στα μαγαζια καρτες 3 ετων; Οσο για τις τιμες ξερουμε οτι τα παντα εχουν ανεβει και κινητο αγοραζες το καλυτερο με 500 ευρω και τωρα το χιλιαρικο δεν σου φτανει. Ισχύει και αυτό. Σαντ 1
cpc464 Δημοσ. 7 Μαρτίου Δημοσ. 7 Μαρτίου Ngreedia, το καρτέλ των gpu, πάρε κόσμε 3050 με 6gb,είναι αρκετά για gaming. 1
matsakonistisbm Δημοσ. 8 Μαρτίου Δημοσ. 8 Μαρτίου 2 hours ago, CyberTechnology said: Παιδιά, από την στιγμή που γίνεται να υπάρξει RTX 3050 με 75 watts κατανάλωσης και από τη στιγμή που την σειρά "GT" δεν θα την σταματήσουν, έχει καλώς. Γιατί, π.χ. μπορεί να φτιάξω έναν υπολογιστή για χρήση εντός του σπιτιού, ίντερνετ κλπ... δηλαδή για ελαφρυά χρήση και να θέλω να δώσω έως 100€ για κάρτα γραφικών με χαμηλή κατανάλωση. Να μην θέλω ντε και καλά να δώσω 150€ για να έχω RT cores & Tensor cores. Αλλά αν δεν υπάρχει GTX σειρά, θα πάω αναγκαστηκά σε RTX τότε; Αν όμως υπάρχει η GT σειρά, τότε γίνεται η δουλειά μου. Π.χ. αν υπάρξει μία Κάρτα Γραφικών NVIDIA GT 5030 με 4GB vram και αποκωδικοποιητές βίντεο AV1, AV2, H.266 κλπ... Μας πειράζει τόσο αν σταματήσουν επίσημα την παραγωγή GTX? Υπάρχει και η εκδοχή να μην βάλεις gpu αφού το θες για home theater χρησιμοποιώντας τα ενσωματωμένα γραφικά του cpu . Με έναν επεξεργαστή πχ intel i5 13500 και μια μητρική με hdmi σε συνδυασμό με μια 4Κ τηλεόραση στα 60Ηz. 1
cpc464 Δημοσ. 8 Μαρτίου Δημοσ. 8 Μαρτίου Εν τω μεταξύ η φωτογραφία του άρθρου έχει κάρτα EVGA η οποία δεν παράγει ποια Nvidia gpu's , κρίμα γιατί έβγαζαν τις καλύτερες υλοποιήσεις. 1
pvprestart Δημοσ. 8 Μαρτίου Δημοσ. 8 Μαρτίου αυτό ισχύει και για της GTX1060 6GB με λίγα λογία θέλω νεα καρτα παμε σε nvidia η amd ?
LLLEFTERIS Δημοσ. 8 Μαρτίου Δημοσ. 8 Μαρτίου 2 ώρες πριν, cpc464 είπε Εν τω μεταξύ η φωτογραφία του άρθρου έχει κάρτα EVGA η οποία δεν παράγει ποια Nvidia gpu's , κρίμα γιατί έβγαζαν τις καλύτερες υλοποιήσεις. Τους εφαγε το America First
inetien12 Δημοσ. 8 Μαρτίου Δημοσ. 8 Μαρτίου RIP GTX, αντέ να κάνουν τις RTX πιο φθηνές να τελειώνουμε.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα