Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
1 ώρα πριν, chrisxkar είπε

Με πάρα πολλές εταιρείες που συνεργαζόμαστε ενώ είναι μεγάλες στον χώρο είναι σε αναζήτηση επενδυτών εξωτερικού λόγο αδυναμίας έχουν γίνει πάρα πολλές εξαγορές δυνατών εταιρειών για να επιβιώσουν(αυτές οι επενδύσεις καλώς η κακώς ισούνται ένα ποσοστό χρημάτων που δεν θα επενδυθεί ποτέ στην ελληνική αγορά και εν συνεχεία σε θέσεις εργασίας)

Στην καθημερινότητα εγώ πρώτη φορά ακούω τέτοιο οικονομικό στένεμα ,πάντα υπήρχε γκρίνια αλλά αφορούσε τις επιπλέον δαπάνες τώρα με ότι περικοπές έχουν γίνει σε ατομικό επίπεδο υπάρχει κόσμος που δεν βρίσκεται στον βασικό αλλά παλεύουν να βγεί ο μήνας

Στον επαγγελματικό τομέα υπάρχει σε συναδέλφους βλέπω μεγάλη δυσαρέσκεια και υπάρχει συνεχείς μετακίνηση μήπως βρούν καλύτερες συνθήκες πράγμα που δεν ήταν τουλάχιστον εμφανές τα προηγούμενα χρόνια

Και επειδή το 20-25% του ΑΕΠ μας στηρίζεται στον τουρισμό και ότι κονδύλιο έχει πέσει από επενδυτικούς και ανάπτυξη αφορά 7 στις 10 περιπτώσεις τουρισμό βρισκόμαστε λίγο στο έλεος της διεθνούς οικονομίας αν υπάρχει ανάπτυξη πηγαίνουμε καλά άν όμως η ευρωπαική οικονομία κάνει κοιλιά τι θα γίνει.

Οσον αφορά την οικονομία της ευρώπης δεν ξέρω πως πάει αλλά τουλάχιστον έχω ακούσει χωρίς να ξέρω κατά πόσο ισχύει πως υπάρχει μία μισθολογική δικαιοσύνη στην ελλάδα ας πούμε με μεταπτυχιακό αν αποφασίσεις να κάνεις καριέρα θα πρέπει να ξεκινήσεις με ένα τύπου internship το οποίο θυμίζει περισσότερο bootcamp του gntm(ξεκινάνε 100 για να καταλήξουν να πάρουν 7 με βασικό) και αν 10 χρόνια μετά παίρνεις 1700 είσαι καλοπληρωμένος (ολα αυτά με υπερωρίες δίχως έλεος) υπάρχουν και καλύτερα αλλά σπανίζουν, αλλά μετά σε αυτό έρχεται να σε χτυπήσει και το εξής όταν ο σερβιτόρος,υδραυλικός,ηλεκτρολόγος,σοβατζής παίρνουν (προς θεού χωρίς να εννοώ πως δεν τα αξίζουν ή πως δεν δουλεύουν) παίρνουν πολλαπλάσια χρήματα φτανείς στο σημείο να λες εγω διαβαζα νύχτες έκανα υπερωριές έδωσα χρήματα για μεταπτυχιακά και σεμηνάρια καθομουν αφου κοιμιζα τα παιδιά 2-3 το βράδυ να μελετάω για να παίρνω αυτά τα χρήματα χωρίς κάποια σιγουριά?

Η αλήθεια είναι πως μου έχουν δημιουργήσει όλες αυτές οι συζητήσεις μία ανασφάλεια και προσπαθώ να το δω θετικά και να πω εντάξει είμαστε ικανοί έχουμε μάθει να δουλεύουμε αλλά όταν για μία θέση υπάρχουν 3-4 οι οποίοι προσπαθούν να ξεφύγουν από θέσεις αγγαρείας και είναι διατεθιμένοι να πάρουν λιγότερα λεφτά για αυτόν τον λόγο σε κάνει να έχεις συνέχεια αμφιβολίες.Τώρα αν αυτό είναι σημείο των καιρών και υποχωρήσει ξαφνικά ο πληθωρισμος και γίνουν όλα πιο λαμπερά δεν το ξέρω επίσης δεν ξέρω αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο στην υπόλοιπη ευρώπη

Και επειδή το σχόλιο θυμίζει περισσότερο γράμμα θα υπογράψω

Ελπίζω αυτό το γράμμα να σε βρίσκει υγιή

Περιμένω την απάντηση σου εναγωνίως

Με αγάπη

Αρχικά δε κάνεις τέτοιο ξεσήκωμα με το "πιστεύω/ακούω/εικάζω". Αυτή τη στιγμή η οικονομία της ΕΕ δεν παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερη δυναμική, η Γερμανία ασθμαίνει, η Γαλλία έχει ένα υπέρογκο χρέος και έλλειμμα κλπ, οι προβλέψεις για ανάπτυξη είναι αναιμικές και μισθολογικά δεν αναμένεται κάποιο boom παρότι οι τιμές έχουν ανέβει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Να κάναμε το 2012 την ίδια συζήτηση να το καταλάβω, σήμερα είναι λίγο άκαιρη. 

Επίσης σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν αυτά για όσους ξεκινάνε τώρα οτι περνάνε casting για ελάχιστες θέσεις ώστε να φτάσουν 1,700 ευρώ σε 10 χρόνια. Για κάποιον που έχει πτυχίο STEM ή οικονομικών, τα 1,400-1,500 φτάνονται εντός 3ετίας από το μηδέν και πλέον ακούω όλο και περισσότερο για μισθούς που ξεκινάνε απο 2 μπροστά (καθαρά πάντα) για άτομα με μεγαλύτερη εμπειρία. Και η αλλαγή εργοδότη, που έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα, δείχνει σφιχτή αγορά εργασίας όπου υπάρχει πολλή ζήτηση και δε μπορεί να καλυφθεί οπότε οι εταιρίες είναι διατεθειμένες να πληρώσουν παραπάνω για να προσελκύσουν ικανούς εργαζομένους. Το μοντέλο του "μπήκα σε μια δουλειά στα 25 μου και θα πάρω σύνταξη απο εκεί" είναι τελειωμένο, μπορεί κάποιος να το ακολουθεί πάντως δεν επιβραβεύεται για αυτό. 

Τέλος, θεωρώ εντελώς λαθος τη σύγκριση με τα χειρονακτικά επαγγέλματα. Αρχικά πως προεξοφλείς οτι στο εξωτερικό αυτό δε συμβαίνει; Προσφορά και ζήτηση είναι η οικονομία. Αν κάνεις ενα επάγγελμα για το οποίο δεν υπάρχει ζήτηση ή υπάρχει υπερπροσφορά εργαζομένων, τότε λογικό είναι να έχει βαλτώσει το εισόδημα σου. Αν κάνεις μια δουλειά που υπάρχει πολλή ζήτηση και δεν υπάρχει προσφορά, όπως συμβαίνει τώρα όπου δε βρίσκεις μάστορα να κάνεις δουλειά, αναμενόμενα το κασέ σου ανεβαίνει.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα, το ίδιο συμβαίνει και σε οποιαδήποτε οικονομία όπου οι μισθοί δε καθορίζονται κεντρικά. Ναι ο μηχανικός που επιβλέπει μπορει να παίρνει λιγότερα απο τον πλακά, γιατί πλακά ψάχνεις να βρεις με το τουφέκι. Κι εγώ εχω μεταπτυχιακό από καλό πανεπιστήμιο του εξωτερικού και κάνω δουλειά γραφείου. Δε θεωρώ πως πρέπει να βγαζω καλυτερα λεφτά απο κάποιον που κάνει άλλο επάγγελμα. Ούτε θα αισθανθώ αδικημένος αν κάποιος με λιγότερα "χαρτιά" έχει καλυτερο εισόδημα. Κι άμα πάω και κάνω άλλα δύο μεταπτυχιακά, δε θα απαιτήσω κάποιος να μου τα πληρώνει επειδή καθόμουν και διάβαζα μέχρι το βράδυ. Όπως και εγώ μπορεί να βγάζω περισσότερα από κάποιον με δέκα χρονια εμπειρία που έχει κολλήσει στην ίδια εταιρία και δε φεύγει. 

Για να κλείσω το δικό μου σεντόνι, αμα θες να πας στη Σουηδία ή το Βέλγιο ή τη Φινλανδία και να ξεκινησεις από το μηδέν πήγαινε. Δικιά σας απόφαση είναι με τη γυναίκα σου. Απλά δες ρεαλιστικά πως είναι τα πράγματα. Και φύγε για ένα σοβαρό στόχο, που ρεαλιστικά θα τον επιτύχεις. Βρίσκεις μια καλή δουλειά στην ΕΕ και πας για μια πιο ησυχη ζωή στο Λουξεμβούργο όπως είπε κάποιος φίλος; Μαζί σου. Βρίσκεις μια γαμάτη θέση ακριβώς στις ικανότητες σου που έχει προοπτικές; Επισης βουρ. Το να παρατήσεις όμως μια στρωμένη ζωή για να ξεκινήσεις σε μια τελείως ξένη χώρα σε χειρότερη δουλειά περιμένοντας πως κάποια στιγμή η Χ χώρα θα σε ανταμείψει καλύτερα γιατί πιστεύεις πως υπάρχει αξιοκρατία ή οτιδήποτε άλλο, ελπίζοντας οτι σε κάποια χρόνια θα φτάσεις το σημερινο σου βιωτικό επίπεδο, το θεωρώ τελείως άκυρο. 

• Like 1
  • Thanks 1
  • Απαντ. 526
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
7 minutes ago, ProponitisTouKanape said:

Αρχικά δε κάνεις τέτοιο ξεσήκωμα με το "πιστεύω/ακούω/εικάζω". Αυτή τη στιγμή η οικονομία της ΕΕ δεν παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερη δυναμική, η Γερμανία ασθμαίνει, η Γαλλία έχει ένα υπέρογκο χρέος και έλλειμμα κλπ, οι προβλέψεις για ανάπτυξη είναι αναιμικές και μισθολογικά δεν αναμένεται κάποιο boom παρότι οι τιμές έχουν ανέβει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Να κάναμε το 2012 την ίδια συζήτηση να το καταλάβω, σήμερα είναι λίγο άκαιρη. 

Επίσης σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν αυτά για όσους ξεκινάνε τώρα οτι περνάνε casting για ελάχιστες θέσεις ώστε να φτάσουν 1,700 ευρώ σε 10 χρόνια. Για κάποιον που έχει πτυχίο STEM ή οικονομικών, τα 1,400-1,500 φτάνονται εντός 3ετίας από το μηδέν και πλέον ακούω όλο και περισσότερο για μισθούς που ξεκινάνε απο 2 μπροστά (καθαρά πάντα) για άτομα με μεγαλύτερη εμπειρία. Και η αλλαγή εργοδότη, που έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα, δείχνει σφιχτή αγορά εργασίας όπου υπάρχει πολλή ζήτηση και δε μπορεί να καλυφθεί οπότε οι εταιρίες είναι διατεθειμένες να πληρώσουν παραπάνω για να προσελκύσουν ικανούς εργαζομένους. Το μοντέλο του "μπήκα σε μια δουλειά στα 25 μου και θα πάρω σύνταξη απο εκεί" είναι τελειωμένο, μπορεί κάποιος να το ακολουθεί πάντως δεν επιβραβεύεται για αυτό. 

Τέλος, θεωρώ εντελώς λαθος τη σύγκριση με τα χειρονακτικά επαγγέλματα. Αρχικά πως προεξοφλείς οτι στο εξωτερικό αυτό δε συμβαίνει; Προσφορά και ζήτηση είναι η οικονομία. Αν κάνεις ενα επάγγελμα για το οποίο δεν υπάρχει ζήτηση ή υπάρχει υπερπροσφορά εργαζομένων, τότε λογικό είναι να έχει βαλτώσει το εισόδημα σου. Αν κάνεις μια δουλειά που υπάρχει πολλή ζήτηση και δεν υπάρχει προσφορά, όπως συμβαίνει τώρα όπου δε βρίσκεις μάστορα να κάνεις δουλειά, αναμενόμενα το κασέ σου ανεβαίνει.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα, το ίδιο συμβαίνει και σε οποιαδήποτε οικονομία όπου οι μισθοί δε καθορίζονται κεντρικά. Ναι ο μηχανικός που επιβλέπει μπορει να παίρνει λιγότερα απο τον πλακά, γιατί πλακά ψάχνεις να βρεις με το τουφέκι. Κι εγώ εχω μεταπτυχιακό από καλό πανεπιστήμιο του εξωτερικού και κάνω δουλειά γραφείου. Δε θεωρώ πως πρέπει να βγαζω καλυτερα λεφτά απο κάποιον που κάνει άλλο επάγγελμα. Ούτε θα αισθανθώ αδικημένος αν κάποιος με λιγότερα "χαρτιά" έχει καλυτερο εισόδημα. Κι άμα πάω και κάνω άλλα δύο μεταπτυχιακά, δε θα απαιτήσω κάποιος να μου τα πληρώνει επειδή καθόμουν και διάβαζα μέχρι το βράδυ. Όπως και εγώ μπορεί να βγάζω περισσότερα από κάποιον με δέκα χρονια εμπειρία που έχει κολλήσει στην ίδια εταιρία και δε φεύγει. 

Για να κλείσω το δικό μου σεντόνι, αμα θες να πας στη Σουηδία ή το Βέλγιο ή τη Φινλανδία και να ξεκινησεις από το μηδέν πήγαινε. Δικιά σας απόφαση είναι με τη γυναίκα σου. Απλά δες ρεαλιστικά πως είναι τα πράγματα. Και φύγε για ένα σοβαρό στόχο, που ρεαλιστικά θα τον επιτύχεις. Βρίσκεις μια καλή δουλειά στην ΕΕ και πας για μια πιο ησυχη ζωή στο Λουξεμβούργο όπως είπε κάποιος φίλος; Μαζί σου. Βρίσκεις μια γαμάτη θέση ακριβώς στις ικανότητες σου που έχει προοπτικές; Επισης βουρ. Το να παρατήσεις όμως μια στρωμένη ζωή για να ξεκινήσεις σε μια τελείως ξένη χώρα σε χειρότερη δουλειά περιμένοντας πως κάποια στιγμή η Χ χώρα θα σε ανταμείψει καλύτερα γιατί πιστεύεις πως υπάρχει αξιοκρατία ή οτιδήποτε άλλο, ελπίζοντας οτι σε κάποια χρόνια θα φτάσεις το σημερινο σου βιωτικό επίπεδο, το θεωρώ τελείως άκυρο. 

Δεν ειπα οτι θα αισθανθώ αδικημένος επειδη έχω μία συλλογη χαρτιών θα αισθανθώ αδικημένος γιατί όταν ο αλλος βαρουσε το 8-10 ωρο του και γυρνούσε να αράξει εγώ βαρούσα το ίδιο και γυρνούσα να διαβάσω για το μεταπτυχιακό για την ξένη γλώσσα για το χ,ψ certification με την πεποίθηση οτι αυτό θα το δω μισθολογικά (αλλά προφανώς το ίδιο και άλλοι και γιαυτό έχουμε γεμίσει στα μάστερ).Συγνωμη για το μισθολογικό να προσθέσω πως τα 1700 τα ανέφερα για θεσσαλονική γιατί στην μέχρι τώρα εμπειρία μου στην Αθήνα για την ίδια θέση ο αντίστοιχος μισθός χονδικά είναι +20% (τώρα αν αυτό προκείπτει ως διαφορά κόστους διαβίωσης μετακίνησης ή αν είναι απλά μία νόρμα που έτυχε να παραμείνει έτσι δεν το ξέρω)

Τώρα για το μισθολογικό που λες εγώ δεν έχω δει πέρα από περιπτώσεις θέσεων supervisor και πάνω.Το casting συμβαίνει σίγουρα γιατί συμμετείχα και εγώ και η γυναίκα μου και συνεργάτης σε πολυεθνική εμείς αποχωρήσαμε όταν ακούσαμε τα μισθολογικά ο συνεργάτης έμεινε για 5 χρόνια.

Συμβαίνουν και καλύτερα?προφανώς δεν είπε κανείς οτι όλα μαύρα είναι σε αυτήν την ζωή απλά όταν μαθαίνω πως στους 10 γνωστούς οι 7 δεν πληρωνονται καλά θα θεωρήσω πως η αγορά είναι αυτο που συμβαίνει στους 7 και, αυτό θα περιμένω για να μην έχω υψηλές προσδοκίες και προσγειωθώ απότομα

Έξω προφανώς και δεν μπορώ να ξέρω γιαυτό και συζητάμε .Και ναι έχεις δίκιο καμία αγορά δεν είναι αυτήν την στιγμή σε ανάπτυξη αλλα και πάλι θα πρέπει να συγκρίνεις αν το χειρότερα του γερμανού είναι πολυ καλύτερα από την χώρα σου αυτήν την στιγμή

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...