Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Μόλις τώρα, mindreader είπε

Παιζει ρολο βεβαια, αν θες να 'ριζωσεις' εκει που πας (αρα θες και τοπικη γλωσσα), ή αν κι εσυ εισαι απλα 'περαστικος' με σκοπο να μεινεις καποια χρονια και να ξαναγυρισεις Ελλαδα...

Σίγουρα. Απλά και πάλι θεωρώ προτέρημα το να προσπαθήσεις να ριζώσεις, ακόμα και αν είσαι προσωρινός. Το να πάει το παιδί σου σε ενα γερμανικό/ολλανδικό/σουηδικό σχολειο για 3-4 χρόνια θα του δώσει ενα skill που θα το κουβαλάει σε όλη του τη ζωή. Το ίδιο και για σένα, μπορεί να γυρίσεις στην Ελλάδα και να μη τα βρεις όπως τα φανταζόσουν, δεν θα είναι καλύτερα να εχεις μάθει και τη γλώσσα που σου ανοίγει περισσότερες προοπτικές; Ειδικά αν μιλάμε για γερμανικά-γαλλικά που δεν είναι obscure να τη μιλάει μια χώρα 7-8εκ και τέλος.

• Like 1
  • Απαντ. 518
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 minutes ago, mindreader said:

Παιζει ρολο βεβαια, αν θες να 'ριζωσεις' εκει που πας (αρα θες και τοπικη γλωσσα), ή αν κι εσυ εισαι απλα 'περαστικος' με σκοπο να μεινεις καποια χρονια και να ξαναγυρισεις Ελλαδα...

Αυτό είναι το σημαντικότερο από όλα. Επίσης, αν έχεις παιδιά θέλεις να μεγαλώσουν ως Ελληνόπουλα ή ως πχ Ολλανδόπουλα; Αυτό είναι και το κριτήριο που έφερνε πίσω πάρα πολλές οικογένειες τις παλιότερες δεκαετίες, κυρίως από Γερμανία, όταν τα παιδιά τους γίνονταν 5-6 χρονών, παρότι εκεί είχαν στρωμένες ζωές. 

Ένα πράγμα είναι βέβαιο, πως όταν πας έξω βλέπεις κάποια πράγματα που δε μπορείς να δεις όσο είσαι Ελλάδα, η τουλάχιστον δε μπορείς να τα καταλάβεις αν δεν τα ζήσεις ο ίδιος. 

Μία άλλη σημαντική παράμετρος είναι οι εργασιακές αντοχές και τα όρια ανοχής. Στα 35 που είσαι στα ντουζένια σου, ντούρασελ κανονική, μπορεί να είσαι έτοιμος να δεχτείς τα πάντα (υπερωρίες, φόρτο εργασίας, αδικίες, συμπεριφορές, κλπ) προκειμένου να ανέβεις, μπορείς όμως να κάνεις το ίδιο αν σε βρουν τα 45-50-55 στον Βορρά και με κάποια χρόνια κούρασης ήδη στην πλάτη σου; Ή θα πηγαίνο-έρχεσαι στη δουλειά σα ζόμπι, για να υπακούς τον 30ρη ντόπιο μάνατζερ, φίλο του αφεντικού ή απλώς εγχώριο βύσμα και θα μετράς μέρες μέχρι τις καλοκαιρινές διακοπές Ελλάδα και χρόνια μέχρι την τελική σου επιστροφή;

Επεξ/σία από archer100
  • Like 1
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, archer100 είπε

να υπακούς τον 30ρη ντόπιο μάνατζερ

Πολλα εβαλες,  πες 27 να εισαι μεσα.

Εχω δει κατι καριερες γυρω μου που δεν τις βλεπεις ουτε σε ταινιες, απο 27 ετων intern σε 4 χρονια manager των manager, γελανε και οι πετρες. 

• Like 3
Δημοσ.
1 minute ago, archer100 said:

Αυτό είναι το σημαντικότερο από όλα. Επίσης, αν έχεις παιδιά θέλεις να μεγαλώσουν ως Ελληνόπουλα ή ως πχ Ολλανδόπουλα; Αυτό είναι και το κριτήριο που έφερνε πίσω πάρα πολλές οικογένειες τις παλιότερες δεκαετίες, κυρίως από Γερμανία, όταν τα παιδιά τους γίνονταν 5-6 χρονών, παρότι εκεί είχαν στρωμένες ζωές. 

Ένα πράγμα είναι βέβαιο, πως όταν πας έξω βλέπεις κάποια πράγματα που δε μπορείς να δεις όσο είσαι Ελλάδα, η τουλάχιστον δε μπορείς να τα καταλάβεις αν δεν τα ζήσεις ο ίδιος. 

Μία άλλη σημαντική παράμετρος είναι οι εργασιακές αντοχές και τα όρια ανοχής. Στα 35 που είσαι στα ντουζένια σου, ντούρασελ κανονική, μπορεί να είσαι έτοιμος να δεχτείς τα πάντα (υπερωρίες, φόρτο εργασίας, αδικίες, συμπεριφορές, κλπ) προκειμένου να ανέβεις, μπορείς όμως να κάνεις το ίδιο αν σε βρουν τα 45-50-55 στον Βορρά και με κάποια χρόνια κούρασης ήδη στην πλάτη σου; Ή θα πηγαίνο-έρχεσαι στη δουλειά σα ζόμπι, για να υπακούς τον 30ρη ντόπιο μάνατζερ, φίλου του αφεντικού ή απλώς εγχώριο βύσμα;

Αλλο μεγαλο θεμα θιγεις.

Ε ρε να δεις, κοσμος που ηταν 'αερατος' επειδη ηταν εξωτερικο (στυλ 'η θεια απο το Αμερικα') αλλα σε ηλικιες των 30's,

και τωρα κοντα στα 50, να τα εχουν φτυσει κυριολεκτικα!

Η ηλικια, οτι ολοι μεγαλωνουμε, ειναι κατι ναι μεν το πως θα παει σε σενα δεν μπορεις ακριβως να το ξερεις,

αλλα νομοτελειακα, και κουραζεσαι, και πεφτουν οι αντοχες!

Ξερω 'ζομπι' σαν αυτα που λες...τα πρωτα χρονια στο εξωτερικο ηταν καλα, τωρα ειναι ζωη ανυποφορη...τους κοβω για επιστροφη συντομα, και μαλιστα με οποιουσδηποτε ορους....ακομη και ανεργια, και να τρωνε οτι εβγαλαν για την υπολοιπη ζωη....

Και ολη αυτη η φαση, ειναι κατι που το συζηταμε και με΄/μας εχει προβληματισει πολυ.

Δηλαδη, εκαναν ενα βημα στο εξωτερικο για 'καλυτερα', αλλα αυτο ειναι πααααααρααααα πολυ σχετικο. Γιατι η ζωη δεν ειναι μονο τα 30'ς!!!!

Τι να το κανω να πηγες σουπερ στα 30s, αλλα απο 40+, οι ιδιοι παραγοντες που σε ανεβασαν (εξωτερικο, συνθηκες εκει κλπ), μετα να σε ριχνουν....συν τη βιολογικη κοπωση και φθορα του χρονου....

Και συζητω μαζι τους και λεμε, ηταν καλυτερα που φυγατε, ή καλυτερα να μην ειχατε φυγε ποτε;

Γιατι κοιτας συνολικα, απο ενα σημειο και μετα....τα ντουζενια δεν κρατουν πολυ....

Πολλοι λοιπον, μετανιωσαν. Οποτε ειναι αυτο που ξαναειπα. Ουτε εδω η κολαση, ουτε εκει ο παραδεισος.

Πολυ σχετικα ολα.

Δημοσ.
2 hours ago, DrLo said:

σε άλλα πραγματά ναι σαφώς είναι πολύ πιο ακριβά από Ελλάδα κυρίως υπηρεσίες ιδιωτών

Αυτά τα "άλλα πράγματα" πρέπει να τα συγκρίνουμε αναλογικά. Ο ηλεκτρολόγος που παίρνει 350€ για 1,5 ώρα ΔΕΝ είναι ακριβός αν εσύ παίρνεις 4-5Κ € μισθό και ο μέσος όρος είναι 2,5-3Κ €.

Κάπως βγαίνει ο δικός σου (και του καθενός μας) τόσο ψηλός σε απόλυτη σύγκριση με την Ελλάδα.

Ο μόνος τρόπος σύγκρισης είναι της αναλογίας (πχ αποταμιεύω το 10% του μισθού μου, απλά στην Σουηδία αντιστοιχεί σε 500€, στην Ελλάδα σε 100€, άρα είμαι στα ίδια - περίπου- επίπεδα).

2 hours ago, chrisxkar said:

Εγω θέλω να ρωτήσω επειδή υπάρχει μία γενικότερη απογοήτευση στην εξέλιξη το γυροφέρνουμε με την γυναίκα μου στο μυαλό μας πάρα πολυ ,η περίπτωση ανθρώπων που για Ελλάδα ήδη μπαίνουν στο σπίτι ας πούμε αθροιστικά 3000-3500 μηνιαία και μένουμε σε ιδιώκτητο σπίτι το οποίο όμως δε νοικιάζεται (για πολλούς λόγους) αξίζει τόσο το να φύγεις?

Είστε ήδη πολύ καλά, για ποιον λόγο να μεταναστεύσεις; 

Μόνο την ποιότητα του κράτους μπορώ να σκεφτώ (και τα ζώα που ζουν μέσα σε αυτό), αλλά δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας. Προσωπικά, έφυγα και έμεινα κυρίως για αυτό, αλλά αν έβρισκα κάτι στον τομέα μου με αντίστοιχο μισθό και χωρίς να χρειάζεται να βλέπω τον πολύ κόσμο έξω (πλέον έχω άλλα μυαλά και άλλα στάνταρ), επαναπατριζόμουν. 

• Like 1
Δημοσ.
3 hours ago, chrisxkar said:

Ολοι συζητάνε για την μετανάστευση είτε πριν κάνουν καριέρα είτε ως ανειδίκευτοι επαγγελματίες στο εξωτερικό οι οποίες περιπτώσεις είναι συνήθως καραμπινάτες μην το σκέφτεσαι έφυγες.

Εγω θέλω να ρωτήσω επειδή υπάρχει μία γενικότερη απογοήτευση στην εξέλιξη το γυροφέρνουμε με την γυναίκα μου στο μυαλό μας πάρα πολυ ,η περίπτωση ανθρώπων που για Ελλάδα ήδη μπαίνουν στο σπίτι ας πούμε αθροιστικά 3000-3500 μηνιαία και μένουμε σε ιδιώκτητο σπίτι το οποίο όμως δε νοικιάζεται (για πολλούς λόγους) αξίζει τόσο το να φύγεις?

Γιατί σε κάποιες ευρωπαικές χώρες έχω ακούσει τα πάγια έξοδα πολυ μεγάλα και λίγο με συζητήσεις οι οποίες δεν ήταν καθόλου κατατοπιστικές δεν έχω βγάλει άκρη άλλος λέει τα πάντα είναι τέλεια(ο οποίος όμως έχει και μία πικρία δικαιολογημένη μεν  γιατί δεν μπορούσε να βρεί τίποτα ουσιαστικό ελλάδα αλλά δεν τον αφήνει να έχει αντικειμενική άποψη) άλλος λέει σφιξανε τα πράγματα (που και πάλι αφορά άτομο που ζεί μία δεκαετία οπότε μπορεί να πεί κάποιος πως ναι σφίξανε αλλά και πάλι είναι καλύτερα τα πράγματα).

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι  είμαστε 32 και 35 χρονών και έχουμε παιδιά οπότε δεν υπάρχει η ευχερεία του internship ή της μαθητείας ωστε να χτιστεί αργα η καριέρα υπάρχει καλό κλίμα?οι γνώσεις υπάρχουν έχουμε και οι δυο μάστερ με εμπειρία χωρίς να ζητάμε βέβαια κατευθείαν να αναγνωριστούν όλα αυτα και να ξεκινήσουμε στην αντίστοιχη θέση εξωτερικού.

Οταν το έψαχνα και έστελνα κάποια βιογραφικά σε σκανδιναβική χώρα είχα αρνητικές απαντήσεις λόγο γλώσσας και με μια περαιτέρω αναζήτηση το feedback ήταν πως σε εκείνη την χώρα τουλάχιστον, πρέπει ή να έχεις μεταπτυχιακό εκεί ωστε να έχεις προωθηθεί από τα εσωτερικά συστήματα ή θα πρέπει να ζητάς θέση ανειδίκευτου (εργάτης,εστιάση) ή ηλεκτρολόγος υδραυλικός στις λοιπές περιπτώσεις δεν βρίσκεις εύκολα και χρειάζεσαι να έχει καλή γνώση γλώσσας δεν επαρκεί το ψιλοσυννενοούμαι

Γνώμες και εμπειρίες ατόμων που έφυγαν σε τέτοιες φάσεις της ζωής τους?

1ον ποσο σιγουρες ειναι οι δουλειες σας?

2ον τι μισθολογικη προοπτικη υπαρχει στο μελλον?

3ον τωρα εχετε βοηθεια για τα παιδια? Αν μετακομισετε ξεχνα τι θα πει βγαινω με τη γυναικα εστω και για εναν καφε για τα επομενα 15 χρονια τουλαχιστον

4ον τι προυποθεσεις εχετε σαν επαγγελματα να βρειτε δουλεια?

Δημοσ.
28 minutes ago, csontheline said:

Είστε ήδη πολύ καλά, για ποιον λόγο να μεταναστεύσεις; 

Μόνο την ποιότητα του κράτους μπορώ να σκεφτώ (και τα ζώα που ζουν μέσα σε αυτό), αλλά δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας. Προσωπικά, έφυγα και έμεινα κυρίως για αυτό, αλλά αν έβρισκα κάτι στον τομέα μου με αντίστοιχο μισθό και χωρίς να χρειάζεται να βλέπω τον πολύ κόσμο έξω (πλέον έχω άλλα μυαλά και άλλα στάνταρ), επαναπατριζόμουν. 

Επειδή οι ενδείξεις δείχνουν συρρίκνωση της οικονομίας ο μεγάλος φόβος είναι το overqualified στο ότι αν κάτι πάει στραβά η ελλάδα τίνει να προτιμά τον νέο και φθηνό από το να ρισκάρουν να προσλάβουν κάποιον ο οποίος πιστεύουν πως θα έχει απαιτήσεις

Δημοσ.
5 minutes ago, chrisxkar said:

Επειδή οι ενδείξεις δείχνουν συρρίκνωση της οικονομίας ο μεγάλος φόβος είναι το overqualified στο ότι αν κάτι πάει στραβά η ελλάδα τίνει να προτιμά τον νέο και φθηνό από το να ρισκάρουν να προσλάβουν κάποιον ο οποίος πιστεύουν πως θα έχει απαιτήσεις

Αυτο πιστεψε με υπαρχει παντου

• Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
26 λεπτά πριν, giwfys είπε

Αυτο πιστεψε με υπαρχει παντου

Ισχυει.

Και μια πιο καλη περιγραφη ειναι οτι προτιμουν τον Ινδο που λεει ναι με λιγοτερα.  Πανω απο ενα βασικο επιπεδο δεν ενδιαφερονται πλεον τι ξερεις αλλα ποσα ζητας. 

Τα εχω γραψει σε προηγουμενο σχολιο για την Γερμανια και την Ολλανδια. Πριν 3 χρονια αλλαζες δουλεια και επερνες αυξηση, τωρα βλεπω οτι δινουν λιγοτερα. Απο την θεση που εφυγα πριν 6 μηνες ζητανε (ακομα) ατομο που να ξερει παραπανω αλλα τα λεφτα ειναι 15% λιγοτερα αδιαπραγματευτα. Αν δεν υπηρχε τοσο σκληρος νομος υπερ του εργαζομενου στην Ολλανδια, θα βλεπαμε πολλες απολυσεις στα νεα. Τωρα γινονται μονο σιωπηλες απολυσεις.

Επεξ/σία από dbrillis
  • Like 2
Δημοσ.
2 hours ago, mindreader said:

Αλλο μεγαλο θεμα θιγεις.

Ε ρε να δεις, κοσμος που ηταν 'αερατος' επειδη ηταν εξωτερικο (στυλ 'η θεια απο το Αμερικα') αλλα σε ηλικιες των 30's,

και τωρα κοντα στα 50, να τα εχουν φτυσει κυριολεκτικα!

Η ηλικια, οτι ολοι μεγαλωνουμε, ειναι κατι ναι μεν το πως θα παει σε σενα δεν μπορεις ακριβως να το ξερεις,

αλλα νομοτελειακα, και κουραζεσαι, και πεφτουν οι αντοχες!

Ξερω 'ζομπι' σαν αυτα που λες...τα πρωτα χρονια στο εξωτερικο ηταν καλα, τωρα ειναι ζωη ανυποφορη...τους κοβω για επιστροφη συντομα, και μαλιστα με οποιουσδηποτε ορους....ακομη και ανεργια, και να τρωνε οτι εβγαλαν για την υπολοιπη ζωη....

Και ολη αυτη η φαση, ειναι κατι που το συζηταμε και με΄/μας εχει προβληματισει πολυ.

Δηλαδη, εκαναν ενα βημα στο εξωτερικο για 'καλυτερα', αλλα αυτο ειναι πααααααρααααα πολυ σχετικο. Γιατι η ζωη δεν ειναι μονο τα 30'ς!!!!

Τι να το κανω να πηγες σουπερ στα 30s, αλλα απο 40+, οι ιδιοι παραγοντες που σε ανεβασαν (εξωτερικο, συνθηκες εκει κλπ), μετα να σε ριχνουν....συν τη βιολογικη κοπωση και φθορα του χρονου....

Και συζητω μαζι τους και λεμε, ηταν καλυτερα που φυγατε, ή καλυτερα να μην ειχατε φυγε ποτε;

Γιατι κοιτας συνολικα, απο ενα σημειο και μετα....τα ντουζενια δεν κρατουν πολυ....

Πολλοι λοιπον, μετανιωσαν. Οποτε ειναι αυτο που ξαναειπα. Ουτε εδω η κολαση, ουτε εκει ο παραδεισος.

Πολυ σχετικα ολα.

Ενώ εδώ στα 40+ και άνω σε κρατάνε και σε πληρώνουν ως μουσειακό είδος και δεν έχεις  πρόβλημα εύρεσης εργασίας! 🤣

Δημοσ.
4 ώρες πριν, chrisxkar είπε

Ολοι συζητάνε για την μετανάστευση είτε πριν κάνουν καριέρα είτε ως ανειδίκευτοι επαγγελματίες στο εξωτερικό οι οποίες περιπτώσεις είναι συνήθως καραμπινάτες μην το σκέφτεσαι έφυγες.

Γιατί σε κάποιες ευρωπαικές χώρες έχω ακούσει τα πάγια έξοδα πολυ μεγάλα και λίγο με συζητήσεις οι οποίες δεν ήταν καθόλου κατατοπιστικές δεν έχω βγάλει άκρη άλλος λέει τα πάντα είναι τέλεια(ο οποίος όμως έχει και μία πικρία δικαιολογημένη μεν  γιατί δεν μπορούσε να βρεί τίποτα ουσιαστικό ελλάδα αλλά δεν τον αφήνει να έχει αντικειμενική άποψη) άλλος λέει σφιξανε τα πράγματα (που και πάλι αφορά άτομο που ζεί μία δεκαετία οπότε μπορεί να πεί κάποιος πως ναι σφίξανε αλλά και πάλι είναι καλύτερα τα πράγματα).

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι  είμαστε 32 και 35 χρονών και έχουμε παιδιά οπότε δεν υπάρχει η ευχερεία του internship ή της μαθητείας ωστε να χτιστεί αργα η καριέρα υπάρχει καλό κλίμα?οι γνώσεις υπάρχουν έχουμε και οι δυο μάστερ με εμπειρία χωρίς να ζητάμε βέβαια κατευθείαν να αναγνωριστούν όλα αυτα και να ξεκινήσουμε στην αντίστοιχη θέση εξωτερικού.

Οταν το έψαχνα και έστελνα κάποια βιογραφικά σε σκανδιναβική χώρα είχα αρνητικές απαντήσεις λόγο γλώσσας και με μια περαιτέρω αναζήτηση το feedback ήταν πως σε εκείνη την χώρα τουλάχιστον, πρέπει ή να έχεις μεταπτυχιακό εκεί ωστε να έχεις προωθηθεί από τα εσωτερικά συστήματα ή θα πρέπει να ζητάς θέση ανειδίκευτου (εργάτης,εστιάση) ή ηλεκτρολόγος υδραυλικός στις λοιπές περιπτώσεις δεν βρίσκεις εύκολα και χρειάζεσαι να έχει καλή γνώση γλώσσας δεν επαρκεί το ψιλοσυννενοούμαι

Γνώμες και εμπειρίες ατόμων που έφυγαν σε τέτοιες φάσεις της ζωής τους?

Κι εγώ με τη γυναίκα μου και ένα μωρό φύγαμε μετά τα 30 και με αντίστοιχα "καλές" συνθήκες στην Ελλάδα (μισθούς και σπίτι). Θα σου έλεγα ότι, στην περίπτωσή σας, θα άξιζε να φύγετε αν το κάνετε για λόγους που δεν σχετίζεται με τις οικονομικές απολαβές από την εργασία σας. Στην αρχή λογικά θα χρειαστεί λίγη υπομονή μέχρι να βρείτε τα πατήματά σας και το οικονομικό σας επίπεδο θα είναι -κατ'αντιστοιχία- κάπως χαμηλότερο.

Θέλετε να φύγετε γιατί δεν σας αρέσουν οι νόρμες της ελληνικής κοινωνίας; Ο ρόλος της θρησκείας; Η οργάνωση του κράτους; Σας ενοχλεί η αναξιοκρατία; Η φασαρία της Αθήνας; Η νοοτροπία των γειτόνων; Αν ναι, πάτε εξωτερικό, είστε σε καλή φάση, ειδικά αν τα παιδιά είναι κάτω από 5. Αν θέλετε να φύγετε μόνο και μόνο για να βγάζετε μεσοπρόθεσμα περισσότερα, ίσως να μην αξίζει.

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, FilipposMD είπε

Σας ενοχλεί η αναξιοκρατία;
Η φασαρία της Αθήνας;
Η νοοτροπία των γειτόνων; 

Παιδια αυτα υπαρχουν παντου, ειναι μη σου κατσει η λαθος γειτονια. Και σε καποιες χωρες που δεν διαλεγεις σπιτι οταν πρωτοπας αλλα παιρνεις οτι σου κατσει λογω στεγαστικης κρισης μπορει να δεις διαφορα ωραια ή να ακους πυροβολισμους και να νομιζεις οτι ειναι βεγγαλικα. 

• Like 1
  • Thanks 1
  • Confused 1
  • Haha 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
51 λεπτά πριν, chrisxkar είπε

Πάντως προς χάριν της συζήτησης, ποια ένδειξη δείχνει οτι η Ελλάδα πάει για ύφεση; Και πόσο καλύτερα από την ελληνική πάει η οικονομία της ΕΕ; Δεν αναφέρομαι σε σημερινό επίπεδο διαβίωσης αλλά σε προοπτική, αν αυτό είναι που σε κάνει να θες να φύγεις απο την Ελλάδα και μάλιστα να ξεκινήσεις απο πιο χαμηλά. 

Αν φοβάστε οικονομική καθήζηση τότε κοιτάτε μόνο την άλλη πλευρά της "λίμνης" ή χώρες σεντονάτων που όμως δε ξέρω κατα πόσο προσφέρονται για οικογένεια. 

Επεξ/σία από ProponitisTouKanape
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 minutes ago, dbrillis said:

Παιδια αυτα υπαρχουν παντου, ειναι μη σου κατσει η λαθος γειτονια. Και σε καποιες χωρες που δεν διαλεγεις σπιτι οταν πρωτοπας αλλα παιρνεις οτι σου κατσει λογω στεγαστικης κρισης μπορει να δεις διαφορα ωραια ή να ακους πυροβολισμους και να νομιζεις οτι ειναι βεγγαλικα. 

Είσαι σίγουρα Ολλανδία? Η αδερφή μου ήταν κοντά στο Eindhoven προ-covid για 2 χρονια, ακόμα βαράει το κεφάλι της που γύρισε (λόγο οικογενειας κι αυτή).

Είσαι σίγουρος πως ακούς πυροβολισμους παραπάνω από ότι ας πούμε στην ελλάδα? List of countries by firearm-related homicide rates - Wikipedia

Gun Deaths in Europe – Landgeist

Europe: gun death rate 2022 | Statista

12 minutes ago, Give-me-a-hit said:

Μόνο στη σκέψη να μιλάει το παιδί μου ολλανδικά ή σουηδικά με πιάνει η καρδιά μου........

Αγγλικά θα μιλάει στην καλύτερη.

Δες τα θετικά, δεν θα έχει Ελληνική νοοτροπία, παράδειγμα αυτό το σχόλιο.

Επεξ/σία από Sugizo

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...