Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
22 λεπτά πριν, mindreader είπε

Παιζει ρολο το καντονι. Σε πολλα πραγματα. Στους μισθους, στη φορολογηση, εν τελει ομως, στο κοστος ζωης. Η γνωστη μου οταν πληρωνει (δεν θυμαμαι καλα, μπορει να πεφτω και λιγο εξω) πχ 2000 ευρω για τα 20 τμ σπιτι, και αλλα 7000 καθε μηνα για ενοικιαση επαγγελματικου χωρου, καταλαβαινει κανεις, οτι ξεκινα για την πλακα με ενα 10000 καθε μηνα εξοδα, χωρις να υπολογισει κανεις τιποτε αλλο! Αρα βγαζει μεν, αλλα με τετοια εξοδα, δουλευεις και στον υπνο σου....

10k έξοδα τον μήνα αλλά με τι έσοδα;Γιατί για να έχει επαγγελματικό χώρο ειναι αφεντικό και όχι υπάλληλος.Αν έσοδα έχει τα 4 ή 5πλάσια δεν την λες και κακομοίρα.

• Like 5
  • Απαντ. 529
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
11 minutes ago, mindreader said:

Διδακτορικα και οι δυο που αναφερω, σου λεει κατι μηπως;

Το οτι είναι διδακτορικοί δεν λέει τπτ απολύτως. Φιλος μου στο ΗΒ με post doc παίρνει αρκετά λιγότερα λεφτά απο μένα χωρίς καν μαστερ αλλα chartered.  

Το academia γενικά δεν πληρώνει καλά.

• Like 2
Δημοσ.

Δεν ειπα οτι γενικως τα 'διδακτορικα' πληρωνουν. Γι'αυτο κι εγω και αλλοι, 'σταματησαμε' στα master.

Τα ανεφερα, για το συμφορουμιτη που νομιζε οτι αυτοι που εφυγαν για εξω, ειναι 'γκαρσονια' που κλαιγονται...

Δημοσ.

Η ιδέα είναι ότι ο μισθός πρέπει να είναι >x3 το ενοίκιο. Αν βγαζεις 6000, και δινεις 1850-1900 ενοίκιο, με πολύ μεγαλη οικονομια (εξοδος 1-2φ/μηνα το πολυ) θα σου μείνουν 800-1000 το μηνα. Που εδώ είναι πολλα λεφτά.

Εκει, αν σου τύχει κάτι και δεν εχεις ξεπεράσει πχ το franchise στην ασφαλεια υγείας σου [για αυτή πληρωνεις εσύ ~450+/μηνα] την εχεις βάψει. Γιατί όλα είναι πολύ ακριβά. 

• Like 1
Δημοσ.
54 minutes ago, satsok2 said:

E;

Δε νομίζω ότι από το συμβόλαιο ενοικίασης επιτρέπεται σε όλα η εγκατάσταση πλυντηρίου. 

Ενα εξάμηνο έπλενα σε κατάστημα στο μεταξύ, λόγω απίστευτης βρωμας στην πολυκατοικία μου. Φοβερό διαμέρισμα- από μεσίτη- αλλά βρώμα κάτω και ξερατά που και που στις σκάλες.

2 φορες νοίκιαζα σε διαμέρισμα με κοινό, πουθενά δεν είχε απαγόρευση.Και για να σταματήσουμε να λέμε κουταμάρες, εάν έχεις οικογένεια με 1-2 παιδιά, απλά δεν πας σε διαμέρισμα με κοινό πλυντήριο, η όπως εγώ, πας σε διαμέρισμα που επιτρέπεται να βάλεις δικό σου. Το έχετε κάνει πυρηνική φυσική ενώ δεν είναι καν μεγάλο θέμα στις περισσότερες χώρες.

45 minutes ago, mindreader said:

Δεν νομιζω μιλα κανεις 'απο το μυαλο του'.

Εχουμε ανθρωπους, φιλους, γνωστους, που ζουν/δουλευουν εξω, ή πανε εξω (πχ 6μηνο καθε ετος) που μας τα λενε πως ειναι, κυριολεκτικα απο 'πρωτο χερι'.

Πια χωρα και τι θέση εργασίας? γιατί μιλάς με άτομα που δεν τα ακούνε από κάποιους, αλλα τα ζουν καθημερινά και είναι ευγνώμων στις χώρες αυτές που μας υποδέχτηκαν σαν ανθρώπους κι όχι σαν ζώα.

14 minutes ago, satsok2 said:

Η ιδέα είναι ότι ο μισθός πρέπει να είναι >x3 το ενοίκιο. Αν βγαζεις 6000, και δινεις 1850-1900 ενοίκιο, με πολύ μεγαλη οικονομια (εξοδος 1-2φ/μηνα το πολυ) θα σου μείνουν 800-1000 το μηνα. Που εδώ είναι πολλα λεφτά.

Εκει, αν σου τύχει κάτι και δεν εχεις ξεπεράσει πχ το franchise στην ασφαλεια υγείας σου [για αυτή πληρωνεις εσύ ~450+/μηνα] την εχεις βάψει. Γιατί όλα είναι πολύ ακριβά. 

Εκεί (Γερμανία/Αυστρία/Ελβετία), εάν είσαι 100% νόμιμος όπως πρέπει και δεν δουλεύεις σε κανένα ελληνικό ρεστοράν, θα έχεις μια από τις καλύτερες ασφάλειες στον κόσμο, με υποδομές που στην ελλάδα θα ζήλευαν και ιδιωτικές κλινικές (γέννησε η γυναικα μου εδώ).

Εναλλακτικά, δίνεις αλλα 80 το μηνα, κι έχεις συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλεια για όλη την οικογένεια (όπως έκανα εγώ) και καλύπτει ακόμα και έξοδα ιδιωτικών γιατρών και κλινικών. (ακόμα πιο εύκολο εάν είσαι μονος και βάζεις 1 χιλιάρικο στην άκρη όπως λες)

Περιμένω επόμενες "προσωπικές εμπειρίες φίλων" χωρίς αναφορά χώρας/εργασίας.

• Like 1
  • Thanks 2
Δημοσ.

Μην κάθεστε και λέτε ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του, είναι αστείο. Για άλλους κάνει και για άλλους δεν κάνει το εξωτερικό. Πάνω κάτω 50/50 είναι, τώρα το ότι ο καθένας θέλει να πιστεύει οτι έχει κάνει την καλή επιλογή οδηγεί σε τέτοιες ανούσιες και άκρως γενικευμένες συζητήσεις.

• Like 2
Δημοσ.
15 λεπτά πριν, Sugizo είπε

2 φορες νοίκιαζα σε διαμέρισμα με κοινό, πουθενά δεν είχε απαγόρευση.Και για να σταματήσουμε να λέμε κουταμάρες, εάν έχεις οικογένεια με 1-2 παιδιά, απλά δεν πας σε διαμέρισμα με κοινό πλυντήριο, η όπως εγώ, πας σε διαμέρισμα που επιτρέπεται να βάλεις δικό σου. Το έχετε κάνει πυρηνική φυσική ενώ δεν είναι καν μεγάλο θέμα στις περισσότερες χώρες.

Πια χωρα και τι θέση εργασίας? γιατί μιλάς με άτομα που δεν τα ακούνε από κάποιους, αλλα τα ζουν καθημερινά και είναι ευγνώμων στις χώρες αυτές που μας υποδέχτηκαν σαν ανθρώπους κι όχι σαν ζώα.

Εκεί (Γερμανία/Αυστρία/Ελβετία), εάν είσαι 100% νόμιμος όπως πρέπει και δεν δουλεύεις σε κανένα ελληνικό ρεστοράν, θα έχεις μια από τις καλύτερες ασφάλειες στον κόσμο, με υποδομές που στην ελλάδα θα ζήλευαν και ιδιωτικές κλινικές (γέννησε η γυναικα μου εδώ).

Εναλλακτικά, δίνεις αλλα 80 το μηνα, κι έχεις συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλεια για όλη την οικογένεια (όπως έκανα εγώ) και καλύπτει ακόμα και έξοδα ιδιωτικών γιατρών και κλινικών. (ακόμα πιο εύκολο εάν είσαι μονος και βάζεις 1 χιλιάρικο στην άκρη όπως λες)

Περιμένω επόμενες "προσωπικές εμπειρίες φίλων" χωρίς αναφορά χώρας/εργασίας.

Υπάρχουν καλά και κακά. Το σύστημα υγείας δουλεύει άψογα. Αυτοκίνητο δε χρειάστηκα ποτέ.

Αλλά δεν είναι όλα καλά ή τέλεια. Και ακόμα και για κάποια βασικά πράγματα χρειάζεται άδεια. 

Επίσης επικοινώνησα με το HR γιατί πλησιαζα σε burn out (αν μπορώ υπερωριες να τις πάρω σε άδεια) και μου απάντησαν με τη δεύτερη, ενα μήνα αργότερα, "καλό είναι να μην εργάζεστε παραπάνω".

Υπήρχε συνάδελφος που λιγο μετά την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης της, της είπαν ότι απολύεται. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 hours ago, CorsarioJoao said:

Μην κάθεστε και λέτε ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του, είναι αστείο. Για άλλους κάνει και για άλλους δεν κάνει το εξωτερικό. Πάνω κάτω 50/50 είναι, τώρα το ότι ο καθένας θέλει να πιστεύει οτι έχει κάνει την καλή επιλογή οδηγεί σε τέτοιες ανούσιες και άκρως γενικευμένες συζητήσεις.

Την άποψη δεν μπορείς να την κόψεις δυστυχώς, όλη έχουν από μια.

Αυτό που θα μπορούσε να κοπεί είναι "μου τα λέει φίλος/φίλη/συγγενείς" που ζει "κάπου"....

Και οι τούρκοι κράζουν την γερμανία και λένε ποσο γαμάτη είναι η Τουρκια, δεν τους βλέπω να φεύγουν όμως, ισα ισα πληθαίνουν.

2 hours ago, satsok2 said:

Υπάρχουν καλά και κακά. Το σύστημα υγείας δουλεύει άψογα. Αυτοκίνητο δε χρειάστηκα ποτέ.

Αλλά δεν είναι όλα καλά ή τέλεια. Και ακόμα και για κάποια βασικά πράγματα χρειάζεται άδεια. 

Επίσης επικοινώνησα με το HR γιατί πλησιαζα σε burn out (αν μπορώ υπερωριες να τις πάρω σε άδεια) και μου απάντησαν με τη δεύτερη, ενα μήνα αργότερα, "καλό είναι να μην εργάζεστε παραπάνω".

Υπήρχε συνάδελφος που λιγο μετά την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης της, της είπαν ότι απολύεται. 

Αυτό όμως είναι 1 περίπτωση σε 1 χωρα, που στην τελική στο διπλανό κτίριο να πας στην διπλα εταιρία και πιθανον να είναι διαφορετικά. Δεν είναι ο κανόνας, αλλιώς δεν θα είχαν την φήμη αυτές οι χώρες για τα εργατικά τους δικαιώματα.

Επεξ/σία από Sugizo
Δημοσ.
1 hour ago, satsok2 said:

Αν ειναι τα 6000 καθαρα, εχεις 3000 εξοδα τον μηνα?? Που ακριβως?

Αντε να πω σουπερ μαρκετ ενα 700αρι. Τα αλλα 2300 πως προκυπτουν?

Δημοσ.
59 λεπτά πριν, giwfys είπε

Αν ειναι τα 6000 καθαρα, εχεις 3000 εξοδα τον μηνα?? Που ακριβως?

Αντε να πω σουπερ μαρκετ ενα 700αρι. Τα αλλα 2300 πως προκυπτουν?

To κόστος ζωής είναι πολύ υψηλό. Αμέσως ξεχασες να βάλεις ασφάλεια υγείας. Σούπερ μάρκετ είναι πολύ ακριβό. Πρέπει να προσθέσεις συγκοινωνίες, ηλεκτρικό, ιντερνετ/σταθερό, κινητό κλπ. Επίσης, όταν η δουλειά σου είναι επίσημα 8.00 - 18.00 (1 ώρα διαλειμμα για φαγητό, 1 επιπλέον ώρα 'διάλειμμα' που φεύγει όμως σε meeting 3x/βδομάδα) θα πρέπει να φας κανονικό γεύμα και να πάρεις και κάτι στη δουλειά. Όπως κάνουν όλοι.

Δημοσ.

Συγκοινωνιες ηλεκτρικο και ιντερνετ ολα μαζι κανα 300αρι. Μαζι με σουπερμαρκετ 1000. Ενοικιο 1900. Μας κανει 2900.

Κινητο κανα 30αρι? κλαιν μαιν. Βαλε 3000.

Αλλα 3000 τσεπη.

Θες να φας απο αυτα 1000 για φαγητο εξω, ρουχα, κανα σκ για σκι? Οκ..

Αρα 2000 τσεπατα.

not bad

Δημοσ.

γραφετε ολα αυτα τα τραγικα, οταν οι παππουδες μας κανανε λεφτα στο εξωτερικο και οι πατεραδες μας δουλευανε ενα 4ωρο το πολυ στο δημοσιο (ξυνονταν) και βγαζανε κανα 2χιλιαρο με τα δωρα, με τιμες ελλαδος το 2004....

• Like 1
Δημοσ.
Μόλις τώρα, giwfys είπε

Συγκοινωνιες ηλεκτρικο και ιντερνετ ολα μαζι κανα 300αρι. Μαζι με σουπερμαρκετ 1000. Ενοικιο 1900. Μας κανει 2900.

Κινητο κανα 30αρι? κλαιν μαιν. Βαλε 3000.

Αλλα 3000 τσεπη.

Θες να φας απο αυτα 1000 για φαγητο εξω, ρουχα, κανα σκ για σκι? Οκ..

Αρα 2000 τσεπατα.

not bad

Φιλε είσαι εκτός πραγματικότητας. Φαγητό, μόνο του, αν φας από τη δουλειά (τιμές με έκπτωση προσωπικού) πήγαινε εύκολα 15-20. Το 500άρικο που έγραψα παραπάνω για την ασφάλεια υγείας που το έβαλες; Κινητό 30άρι;

Δημοσ.

Αν υπαρχουν δυο ή παραπανω Ελβετιες παρακαλω να γραφετε για ποια μιλαει ο καθενας.
Εμεις που ακολουθουμε το νημα μπερδευομαστε. 

• Sad 1
  • Haha 5

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...